anna_heche 09.07.08, 14:54 macie oddzielne garnki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lykaena Re: czy do jajek 09.07.08, 15:04 Oczywiście. Jak na sałatkę potrzeba 8 jajek,to rzecz jasna każde jajko w osobnym garnku Odpowiedz Link Zgłoś
gupijasio Re: nie gotuje w domu 09.07.08, 15:05 ale ze specjalnym garnkiem jedziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
dita.von.teese Re: nie gotuje w domu 09.07.08, 15:30 ja mam taki maly garnuszek oddzielnie do jajek, chodzi o ewentualna salmonelle i rozne takie wrednoty Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: nie gotuje w domu 09.07.08, 15:33 Bakterie salmonelli giną w wysokiej temperaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_heche Re: nie gotuje w domu 09.07.08, 15:35 eeela napisała: > Bakterie salmonelli giną w wysokiej temperaturze. A te inne wredoty?;) Odpowiedz Link Zgłoś
dita.von.teese Re: nie gotuje w domu 09.07.08, 15:41 takie, ktorych jeszcze nie znaleziono;] . Po za tym osad w takim garnku sie wytwarza po gotowaniu jajek Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: nie gotuje w domu 09.07.08, 15:46 I to jest twoim zdaniem osad z salmonelli? A wiesz, ile ty na ulicy wynalezionych i niewynalezionych wredot wdychasz? Albo zcałowujesz z ust lubego kochanka? Albo dotykasz na papierach w pracy? Jasne, jak ktoś ma ochotę mieć paranoję i dobrze się z nią czuje - proszę, używaj tylu garnków, ile chcesz, ale bądź świadoma tego, że racjonalnej przyczyny do wyjaśnienia takich paranoi znaleźć się raczej nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
dita.von.teese Re: nie gotuje w domu 09.07.08, 15:49 nie no to nie jest ozywiscie osad z salmonelli...o ja.. a czemu wyskakujesz od razu z paranoja?? Po ulicy chodze normalnie, caluje sie normalnie, wyobraz sobie- nie mam maseczki a'la M.Jackson, nie mam obsesji na tle bakterii, mysle ze glownie jest to przyzwyczajenie z domu. Koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_heche Re: nie gotuje w domu 09.07.08, 16:56 eelu, spokojnie oddychaj;) Zapytałam bo niektóre gospodynie starej daty tak robią. Mają oddzielny garnek do jajek i do gotowania mleka na przykład. Byłam ciekawa jak to jest u innych. Nie ma co się tak oburzac i od razu diagnozować paranoje u kogokolwiek z forumowiczów;) Odpowiedz Link Zgłoś
anna_heche Re: nie gotuje w domu 09.07.08, 15:33 dita.von.teese napisała: > ja mam taki maly garnuszek oddzielnie do jajek, chodzi o ewentualna salmonelle > i > rozne takie wrednoty O, Ty jedna mnie rozumiesz:d Oni wszyscy są przeciwko mnie i się ze mnie śmieją;) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: nie gotuje w domu 09.07.08, 15:35 I słusznie się śmieją, bo osobnym garnkiem na jajka nic nie załatwisz, ani przed niczym się nie wybronisz (bo i nie ma takiej potrzeby, bakterie giną w gotującej się wodzie). Jak już coś chronić przed salmonellą, to na przykład miseczki, do których wbijasz surowe jajka. Masz osobną miseczkę na surowe jajka? Odpowiedz Link Zgłoś
dita.von.teese Re: nie gotuje w domu 09.07.08, 15:35 ;) no, ja wiem ze salmonella ginie pozniej ale i tak mam oddzielne, tak wole Odpowiedz Link Zgłoś
spiaca.z.otwartymi.oczami Re: nie gotuje w domu 09.07.08, 17:48 koiecznie - zwłaszcza że salmonella ginie przy gotowaniu i pieczniu :) może jeszcze 2 zlewy do warzyw i mięsa? Odpowiedz Link Zgłoś
anna_heche Re: nie gotuje w domu 09.07.08, 17:59 spiaca.z.otwartymi.oczami napisała: > koiecznie - zwłaszcza że salmonella ginie przy gotowaniu i > pieczniu :) > może jeszcze 2 zlewy do warzyw i mięsa? A widzisz, jeśli dobrze pamietam to przepisy sanitarne w restauracjach są takie. Do warzyw i mięs powinny być osobne zlewy i deski do krojenia na przykład. Tak coś kiedyś czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
spiaca.z.otwartymi.oczami Re: nie gotuje w domu 09.07.08, 18:04 hacap oczywiscie w masowym żywieniu, (i w religiach) i jeszcze ciąg i oddzielny magazynki/lodówki:) ale w domu? to z jajakmi gotowanymi to zabobon Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: co kogo obchodzi gdzie sie stoluje Mahadev?n/ 09.07.08, 15:47 A co kogo obchodzi twoja opinia na temat Mahadevy? Odpowiedz Link Zgłoś
spiaca.z.otwartymi.oczami Re: co kogo obchodzi gdzie sie stoluje Mahadev?n/ 09.07.08, 17:50 ona oczywiscie stołuje się w FIRMOWYM DROGIM LOKALU i tylko tam, a je tylko potrawy powleczone 24k złotem wiadomo .... Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: co kogo obchodzi gdzie sie stoluje Mahadev?n/ 09.07.08, 18:40 spiaca.z.otwartymi.oczami napisała: > ona oczywiscie stołuje się w FIRMOWYM DROGIM LOKALU i tylko tam, a je tylko potrawy powleczone 24k złotem > wiadomo .... dobre:-DDDD z jednym zastrzezeniem:Mahadev jest rodzaju meskiego:-D Odpowiedz Link Zgłoś
spiaca.z.otwartymi.oczami jako facet jest pipą to pisze ona:) 09.07.08, 18:55 wiem ale jako facet jest pipą to pisze ona:) Odpowiedz Link Zgłoś
spiaca.z.otwartymi.oczami na śniadanie obiad kolację 09.07.08, 18:40 na śniadanie obiad kolację jak się zechce o 7.00 jajka na miękko to goni do knajpy.... taka jest oczywiscie robiąc pełen makijaz, choc pewnie nie jada takich zwykłych i pospolitych dań - bo to nie robi wrażenia Odpowiedz Link Zgłoś
smith9 Re: czy do jajek 09.07.08, 18:36 Ja mam osobny, ale co ja tam się znam, facet jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: czy do jajek 09.07.08, 18:51 Ja tam gotuję w czym popadnie. A z tymi osobnymi garnkami to pewnie po to, żeby nie gotować np zup w garnkach, w których osadził się kamień. Dlatego inne są do gotowania wody i wszystkiego co się w samej wodzie gotuje a inne do gotowania potraw. Tak mi się przynajmniej wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
spiaca.z.otwartymi.oczami Re: czy do jajek 09.07.08, 18:56 no tak mogło być, ja mam zmywarę i nic się nie ostaje na stali... Odpowiedz Link Zgłoś