dzika_monika 25.08.08, 13:34 czy wasi faceci całują kobiety w rękę? mamę , teściowe , koleżanki co co o tym myślicie? o całowaniu w rękę znaczy się Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiara74 Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 25.08.08, 13:50 Nie. Nie lubię być całowana w rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
haritka najobrzydliwszy zwyczaj - całowanie w rękę 27.10.08, 11:24 jak widzę schylajacy się łeb zabieram rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
tektek a pocalunek w policzek? 27.10.08, 14:57 a jak widzisz zblizajacy sie leb, to tez cofasz glowe? jesli tak, to nie polecam podrozy do poludniowej ameryki. Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 calowac reke ktora ktos sie podcieral? 27.10.08, 18:04 przepraszam ale trzeba byc niespelna rozumu ja najwyzej moge uscisnac ale zwykle unosze reke w gescie pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.paski Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 25.08.08, 14:27 Ostatnio odwiedzałam rodzinę z moim chłopakiem - dwie siostry mojego Dziadka, grubo po 70. Zastanawiałam się jak sie z nimi przywita, ale nie chciałam mu niczego sugerować ani narzucać.Pocałował je w rękę i.. bardzo się ucieszyłam, że potrafi sie zachować odpowiednio do sytuacji :) Mnie czasem całuje w rękę, jeśli mi za coś dziękuje lub jest wzruszony :) Odpowiedz Link Zgłoś
dzika_monika Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 25.08.08, 14:31 a mój właśnie tłumaczył mi że on w rekę całuje tylko Mnie i swoją matkę i koniec... na właśnie rodzinnej wizycie to wyszło bo nie całował ciotek po rekach - czym były zaskoczone ale ogólnie był milusi to mu wybaczyły :) zastanawiałam się czy to dobrze czy źle Odpowiedz Link Zgłoś
podpisany Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 27.10.08, 11:33 Panie calowane w reke - szczesliwe kobietki. Gdybyscie partycypowaly w dyskusjach na Forum Seniora - dostalybyscie kopa w tylek od "polonusow". Jest tam taki jeden co wszystkich rozstawia po katach. Odpowiedz Link Zgłoś
ind-ja Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 27.10.08, 17:36 moj narzeczony, przytula moja mame tak jakby to byla jego wlasna matka(jego nie zyje)mnie natomiast caluje po rekach wlasciwie codziennie,oczywiescie najpiew dostaje cieply obiad i buziaka Odpowiedz Link Zgłoś
nelly87 Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 27.10.08, 18:24 Ciepły obiad? hahahaha frajerka:D Odpowiedz Link Zgłoś
justysialek Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 25.08.08, 15:07 Nie i mam nadzieję, że tego nigdy nie będzie robił. Dlaczego? Bo sama tego nie znoszę, a poza tym jest to wyraz szczególnego szacunku - więc mamy nasze sobie może całować i babcię ale innych kobiet nie - uważam, że to zbyt intymny kontakt i byłabym zazdrosna. Jakby nie było to całowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
racetam Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 27.10.08, 11:41 kobiety w dzisiejszych czasach są chore. A zazdrość zabije każde uczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 25.08.08, 16:44 Nie całuje.Jedynym mężczyzną całującym w rękę jest mój wujek,ma ok.70 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
juliadruzylla Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 25.08.08, 16:55 Tylko mnie. A ja nie znoszę kiedy całuje mnie ktoś inny Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziana Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 25.08.08, 18:17 ze to staropolski zwyczaj:P Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziana mało który całuje, chyba że po 40 25.08.08, 18:18 dzika_monika napisała: > czy wasi faceci całują kobiety w rękę? mamę , teściowe , koleżanki co co o tym > myślicie? o całowaniu w rękę znaczy się Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 26.08.08, 00:00 całowanie to obciach...stary zwyczaj zapijaczonych szlachciców, którzy w ten sposób dawali sygnał kobietom że mają na nie ochotę Odpowiedz Link Zgłoś
joanna182-0 Re: nie nie 27.10.08, 11:28 obrzydliwe jest jak facet podaje ci rękę, a pod paznokciami jest brud, a dłoń szorstka. Na szczęście ci którzy całują mnie w rękę mają zadbane dłonie. Odpowiedz Link Zgłoś
teklana Re: nie nie 27.10.08, 11:36 Nieuważam za uwłaczajace,ale uwazam całowanie po rękach za zły pomysł.Osobiście tego nie znoszę.Moi znajomi na caluśkie szczecie sie nie wyrywaja z takimi gestami.;-) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna182-0 Re: nie nie 27.10.08, 11:53 A mój tak, bo tak go rodzice wychowali, ale nie każdego całuje na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek226315 Re: nie nie 27.10.08, 22:17 joann182-0 napisala: >...Na szczescie ci ktorzy caluja mnie w reke maja zadbane dlonie A jakie dlonie Ty masz?Czy zdazylas wymyc je po podcieraniu sie lub wycieraniu nosa? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna182-0 Re: nie nie 28.10.08, 10:50 Ja mam zawsze dłonie zadbane, paznokcie zrobione, ale częściowo wymaga tego mój zawód, bo mam styczność z klientami. Dla Twojej informacji ręce myje kilka czasem kilkanaście razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 26.08.08, 16:32 Zdarza mu się, ale są to rzadkie i wyjątkowe sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamba8 Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 26.08.08, 21:53 A mnie to ujmuję i jest cholernie szarmanckie. Może nie rodzinę, bo tą częśc powinno się całować w policzek, ale przy jakiś nowych znajomościach. Choćby nie wiem jak to staroświeckie będzie kiedy będe miała kiedyś syna, to go nauczę tego fajnego zwyczaju. Very nice. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 26.10.08, 22:06 Tylko nie zapomnij dodać, że to kobieta - przez sposób podania dłoni - decyduje o tym, czy chce byc całowana. Całowanie w rękę na siłę to buractwo, a nie szarmancki zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
pasqda1 obrzydliwe! 27.10.08, 12:45 Szarmanckie???!!! fuuuj....... Dotąd wyrywałam rękę teściowi z wyrazem obrzydzenia na twarzy, aż się nauczył, że tego nie cierpię. Najpierw moczy wąsy w zupie, a potem do mojej ręki, ble........... Może to i z mojej strony chamskie, ale do niektórych inaczej nie można trafić. Na taki gest reaguję odruchem wymiotnym i pewnego dnia mogłabym nie utrzymać. I to dopiero byłby cyrk!!! Facet powinien reagować na sposób podania ręki przez kobietę, a nie całować na siłę, każdą jak leci, bo go mama nauczyła, że to niby takie szarmanckie. Odpowiedz Link Zgłoś
galba00 myslal, ze caluje synowa - a to byla paskuda...... 27.10.08, 15:09 czy wy juz nie macie innych problemow?.... jest takie, stare porzekadlo ...udaje hrabianke a dupa smierdzi..... Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: myslal, ze caluje synowa - a to byla paskuda. 27.10.08, 18:13 niezle porzekadlo, chyba jeszcze nie slyszalem :D Odpowiedz Link Zgłoś
arsen44 Re: myslal, ze caluje synowa - a to byla paskuda. 28.10.08, 00:57 A ten znasz? Na przyjęciu podchodzi do hrabiny pijany lokaj i mówi: Chodźmy się pomigdalić! Na to hrabina: "Ty prosił, prosił.. i wyprosił." Odpowiedz Link Zgłoś
wyssana.z.palca Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 26.10.08, 20:10 na przywitanie nie.. ale nie powinno sie calowac, tylko zatrzymac usta milimetry od dloni. bez kontaktu bezposrednioego :) ale mnie rozczula, jak on czasami tak ujmuje moja dlon, poglaszcze i da mi buziaka.. to takie.. hmmm, urocze :) Odpowiedz Link Zgłoś
delayla Okropieństwo!! 26.10.08, 23:23 Mam takiego znajomego co WSZYSTKIE babki całuje w rękę na powitanie (nawet te co widzi 1wszy raz na oczy!) - byłam w szoku poznając go, okropny zwyczaj swoją drogą... A jego dziewczyna była cała w skowronkach, gdy on to robił o.O Odpowiedz Link Zgłoś
agiee1988 tylko mnie 27.10.08, 10:43 i to nie wtedy jak spotykam sie z nim na ulicy a on mnie caluje w reke. tylko lezymy sobie albo siedzimy, mowimy o uczuciach wtedy on mnie obejmie i tak bierze moja reke i caluje :D czasami sama nadstawiam reke zeby mnie pocalowal :) Odpowiedz Link Zgłoś
racetam Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 27.10.08, 11:39 mame ciocie to chyba w policzek... a obce kobiety w rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
burzana Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 27.10.08, 11:39 Mój nigdy. Nie przepuszcza też kobiet w drzwiach, ale on jest z Holandii, a tu są inne zwyczaje. Odpowiedz Link Zgłoś
perykles1911 Savoir Vivre 27.10.08, 12:00 To niestety przykre, że tak mało ludzi zna zasady savoir vivre i je na codzień stosuje. Wbrew pozorom tyczy się to też mężczyzn całujących kobiety w ręke bo często całując kobietę w ręke, kiedy ona nie chce popełniaj po prostu faux pas. A skąd mają wiedzieć, czy chce czy nie che?... Jeśli chodzi o powitania to jest prosta zasada: kobieta decyduje o sposobie powitania. Jeżeli unosi ręke do mężczyzny dosyć wysoko wierzchem do góry to musi się liczyć z tym, że zostanie pocałowana w ręke. Jeżeli nie wykona żadnego ruchy w stronę mężczyzny, mężczyzna powinien się co najwyżej ukłonić (rozwala mnie totalnie, jak niektórzy "dżentelmeni" podają ręke kobietom.) Niestety często jest tak, że kobiety podają tak ręke zupełnie od czapy, a potem się dziwią, że zostały przywitane w sposób jaki zasugerowały. Dlatego uważam, że nauczanie tego jak należy się zachować nie powinno się ograniczać do trzech magicznych słów, ale obowiązkowo w szkołach powinny być zajęcia z savoire vivre np. na godzinach wychowawczych. burzana napisała: > Mój nigdy. Nie przepuszcza też kobiet w drzwiach, ale on jest z Holandii, a tu > są inne zwyczaje. Na zachodzie się od tego odchodzi i takie są skutki. Ja słyszałem, że nawet jak jest jedno miejsce wolne przy stoliku w knajpie to faceci saidają a ich dziewczyna/żona musi stać bo on był pierwsz a w końcu jest równouprawnienie. > Jak widzę schylający łeb to cofam ręke Jeżeli podajesz ręke normalnie jak do powitania przez uścisk dłoni to znaczy, że to mężczyzna się nie zna, ale jeżeli podajesz ręke w sposób sugerujący, że chciała byś zostać pocałowana w nią to musisz liczyć się z tym, że to Ty popełniasz faux pas. Odpowiedz Link Zgłoś
hermilion Re: Savoir Vivre 27.10.08, 16:43 Dokładnie - jak podajesz rękę na wysokości biustu dłonią do góry lub ukośnie do góry - tak zwane 'same paluszki' - to spodziewaj się że facet poczuje się zobligowany przez Ciebie do pocałowania dłoni - okazujesz że tego właśnie się po nim spodziewasz. A jak nie chcesz być całowana to podajesz dłoń pionowo - najlepiej spodnią stroną dłoni lekko do góry. Co więcej kobieta nie ma żadnego obowiązku podać ręki jak nie chce i facet powinien to uszanować. ------------------------ A swoją drogą ostatnio to mnie rozwaliło: Stoję w banku a obok parka - ona w ciąży .. i co? Jeden fotelik przy stanowisku i facet na nim usiadł a ona obok niego stoi .. :( Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Savoir Vivre 27.10.08, 23:24 Jest tak jak piszesz. Mężczyzna często nie wie jak ma zareagować, gdy kobieta wyciąga na powitanie dłoń w pozycji "śnięta rybka": luźna, niemal omdlewająca, niesprecyzowany kierunek grzbietu dłoni, a dodatkowo gdy "to" weźmiesz do ręki okazuje się, że wewnątrz nie ma ani mięśni, ani kości. jak rękawiczka wypełniona czymś płynnym i niezbyt... higienicznym. Dziewczyny - nauczcie się podawać rękę "po męsku" - jednoznacznie, jeśli chcecie uchodzić za silne i nowoczesne. Nic mnie tak nie rozśmiesza, jak "dymnamiczna biznełomen" z flakiem zamiast dłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.wit Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 27.10.08, 12:07 Jestem "dojrzałym" facetem. Całowanie w rękę ma oddać szacunek kobiecie. Faktem jest ,że to domena naszych ojców i dziadków. Myślę ,że jest to miły zwyczaj , choć nie należy go nadużywać. Z pewnością będzie śmiesznie gdy szczaw będzie oblizywał np. swoją panią dyrektor. Umiar, umiar, umiar.Ale pytanie za pytanie; jak się podoba paniom, gdy do grupy młodych ludzi podchodzi młodzieniec bardzo często z piwem w ręce i podaje rękę tylko chłopakom????? :-( Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 27.10.08, 12:22 > Myślę ,że jest to miły zwyczaj, choć nie należy go nadużywać. Jak juz pisałam (i nie tylko ja) - tego NIE MOŻNA nadużywać. Jesli kobieta chce byc całowana w rękę, podaje ją wierzchem dłoni do góry. Jesli nie chce - podaje ją jak facet ;) Proste? > jak się podoba paniom, gdy do grupy młodych ludzi podchodzi młodzieniec bardzo często z piwem w ręce i podaje rękę tylko chłopakom????? :-( To kobieta pierwsza ma wyciągnąć rękę na przywitanie, a wtedy ów młodzieniec też się z nią wita przez podanie ręki. Gdyby tego nie zrobił, byłoby to co najmniej dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
perykles1911 Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 27.10.08, 12:22 > Jestem "dojrzałym" facetem. Całowanie w rękę ma oddać szacunek kobiecie. Faktem > jest ,że to domena naszych ojców i dziadków. Myślę ,że jest to miły zwyczaj , > choć nie należy go nadużywać. Z pewnością będzie śmiesznie gdy szczaw będzie > oblizywał np. swoją panią dyrektor. Umiar, umiar, umiar.Ale pytanie za pytanie; > jak się podoba paniom, gdy do grupy młodych ludzi podchodzi młodzieniec bardzo > często z piwem w ręce i podaje rękę tylko chłopakom????? :-( Jesteś dojrzałym facetem a nie znasz zasad savoire vivre. Przeczytaj sobie mojego posta powyżej. Akurat gość, który podaje ręke tylko facetom robi wszytko jak najbardizej w porządku... oczywiście pod warunkiem, że przywita się w pierwszej kolejności z kobietą słownie i ewentualnie się ukłoni. Mężczyna nie powinien nigdy podawać ręki kobiecie jako pierwszy. O łapaniu jej za ręke i całowaniu w nią nie wspomnę. Wystarczy tylko zapamiętać: Kobieta decyduje o sposobie powitania i powinna to zasugerować odpowiednim ruchem ze swojej strony lub jego brakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
hermilion Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 27.10.08, 16:46 > gdy do grupy młodych ludzi podchodzi młodzieniec bardzo > często z piwem w ręce i podaje rękę tylko chłopakom????? :-( Znaczy że jest dobrze wychowany o ile wcześniej ukłoni się paniom lub słownie przywita. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.wit Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 27.10.08, 12:44 Zamiast pouczać mnie o zasadach dobrego wychowania ( tak to chyba brzmi po polsku), a nie wątpię , że je znasz, to powtórnie przeczytaj mój post.Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
saakaszwili Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 27.10.08, 14:51 mr.wit napisał: > Zamiast pouczać mnie o zasadach dobrego wychowania ( tak to chyba brzmi po > polsku), a nie wątpię , że je znasz, to powtórnie przeczytaj mój > post.Pozdrawiam serdecznie. Ja przeczytałem Twoj poprzedni post i dalej zgadzam się z peryklesem1911. mr.wit napisał: >Jestem "dojrzałym" facetem. Całowanie w rękę ma oddać szacunek kobiecie. Faktem jest ,że to domena >naszych ojców i dziadków. Myślę ,że jest to miły zwyczaj , choć nie należy go nadużywać. Z pewnością będzie >śmiesznie gdy szczaw będzie oblizywał np. swoją panią dyrektor. Umiar, umiar, umiar. Moim zdaniem on nic nie wnosi. Streszczając go trzeba powiedzieć "Można, ale nie należy nadużywać." Właśnie chodzi o to, że ktoś granicę musi wyznaczyć. I robią to panie sposobem podawania ręki. I jeszcze obrażasz młodych chłopców, nazywając ich "szczawiem". mr.wit napisał: >Ale pytanie za pytanie; >jak się podoba paniom, gdy do grupy młodych ludzi podchodzi młodzieniec bardzo często z piwem w ręce i >podaje rękę tylko chłopakom????? :-( Coś mi się kojarzy to z mocnym uogólnieniem wizerunku internauty, wyartykułowanym swego czasu przez jednego z polityków... Jeśli w grupie młodych ludzi nie ma kobiet, to chyba dobrze, że podaje rękę tylko chłopakom. Jeśli w grupie jest kobieta - patrz post peryklesa. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemowit.boski Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 27.10.08, 14:15 To bardzo dobry zwyczaj. To taka namiastka tradycji dobrego wychowania. Nie rezygnujmy z niego. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka114 moj maz tego nie cierpi 27.10.08, 14:20 i tego nie robi, na szczescie. Czasem tylko czule cmoknie moja dlon. Ale znamy malzenstwo, gdzie facet caluje damska dlon prawie klaniajac sie przy tym ``w pas``, a jego zona tak podaje dlon, zeby nie bylo watpliwosci ze oczekuje tego samego od innych mezczyzn. Zenujace momenty przy witaniu sie z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
pyton1978 Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 27.10.08, 16:57 dzika_monika napisała: > czy wasi faceci całują kobiety w rękę? mamę , teściowe , koleżanki co co o tym > myślicie? o całowaniu w rękę znaczy się Ja całuję.... Odpowiedz Link Zgłoś
facettt Wole francuskie zwyczaje - Misiaczki 27.10.08, 17:17 czyli delikatne musniecie kobiety w oba policzki :) Odpowiedz Link Zgłoś
ch3heg Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 27.10.08, 17:44 Ja nie mam nawet trzydziestki a całuję - zwłaszcza starsze od siebie. Sprawia im to przyjemność w czasach gdy byle prostak nawet się kobiecie nie ukłoni gdy wchodzi w mieszane towarzystwo - tak jakby damy były niewidzialne. Piękny zwyczaj. Niestety teraz mamy równouprawnienie więc kobiety do kopalni na przodek! Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 27.10.08, 18:21 Piekny zwyczaj ?? Wiekszosc kobiet, ktore sie powyzej wypowiedzialy napisaly, ze jest to prostackie i obrzydliwe, czytac nie umiesz ?? Odpowiedz Link Zgłoś
depresciak Re: czy wasi faceci całuja kobiety w rekę 27.10.08, 19:56 A jaki związek mają poprzednie posty z pięknym zwyczajem całowania kobiet w rękę? Odpowiedz Link Zgłoś