Dodaj do ulubionych

Tolerancja.

IP: *.w80-13.abo.wanadoo.fr 28.10.03, 20:14
Ja rozumiem, ze zyjemy w wolnym kraju, ale moja tolerancja ma swoje granice.
Dzisiaj w supermarkecie widzialam czlowieka w bluzie z wielgachnym napisem:
"FUCK ME JESUS".
I tutaj pytam, jakim prawem ten czlowiek smie publicznie obrazac uczucia moje
i innych ?

Obserwuj wątek
    • wasza_bogini Re: Tolerancja. 28.10.03, 20:18

no ale pytanie, czy obraza i dlaczego. mnie obrazja stojace na ulicy dziwki.
      • Gość: Mrufka Re: Tolerancja. IP: *.w80-13.abo.wanadoo.fr 28.10.03, 20:22
        A czy ulica(chodnik) jest dla ciebie swietoscia ? Jesli tak, to masz prawo czuc
        sie urazona w takim samym stopniu jak ja.
        Pozdrawiam,

Mrufka.
        • wasza_bogini Re: Tolerancja. 28.10.03, 20:27

> A czy ulica(chodnik) jest dla ciebie swietoscia ? Jesli tak, to masz prawo
          czuc
          >
          > sie urazona w takim samym stopniu jak ja.

swietoscia sa wartosci etyczne.
    • kochanica_francuza Re: Tolerancja. 28.10.03, 20:23
      Gość portalu: Mrufka napisał(a):

> Ja rozumiem, ze zyjemy w wolnym kraju, ale moja tolerancja ma swoje granice.
      > Dzisiaj w supermarkecie widzialam czlowieka w bluzie z wielgachnym napisem:
      > "FUCK ME JESUS".
      > I tutaj pytam, jakim prawem ten czlowiek smie publicznie obrazac uczucia moje
      > i innych ?
      >

co ty???
      ja bym chętnie wlała gówniarzowi i odstawiła go na policję chociaż nie jestem
      praktykująca...
      pzdr
      >
    • Gość: Lena Re: Tolerancja. IP: 80.48.96.* 28.10.03, 20:23
      Może Jezus pomyślałby, że jeśli ten człowiek go odrzuca to coś o nim wie. A
      jeśli już wie to jest szansa na odwrócenie i nawrócenie. Najgorsza jest
      obojętność.
      • kochanica_francuza Re: Tolerancja. 28.10.03, 20:25
        Gość portalu: Lena napisał(a):

> Może Jezus pomyślałby, że jeśli ten człowiek go odrzuca to coś o nim wie. A
        > jeśli już wie to jest szansa na odwrócenie i nawrócenie. Najgorsza jest
        > obojętność.

Ale Jezus nauczał takich, którzy nie wiedzieli, a Szaweł był tylko jeden...
        nie wiem, czy z tego chłopaka wyrośnie drugi św. Paweł...
        • Gość: Mrufka. Re: Tolerancja. IP: *.w80-13.abo.wanadoo.fr 28.10.03, 20:30
          Najgorsze, ze to nie byl zaden szczeniak tylko dorosly czlowiek. A napis na
          bluzie byl wykonany fabrycznie. Nie wiem gdzie sprzedaja to swinstwo i nie chce
          wiedziec.
          • kochanica_francuza Re: Tolerancja. 28.10.03, 20:39
            Gość portalu: Mrufka. napisał(a):

> Najgorsze, ze to nie byl zaden szczeniak tylko dorosly czlowiek. A napis na
            > bluzie byl wykonany fabrycznie. Nie wiem gdzie sprzedaja to swinstwo i nie
            chce
            >
            > wiedziec.

Moda hiphopowa??? Może by lepiej wiedzieć, żeby pozwać firmę...
            Dorosły czy nie, obawiam się, że łamie prawo...
            • wasza_bogini Re: Tolerancja. 28.10.03, 20:46

>
              > Moda hiphopowa??? Może by lepiej wiedzieć, żeby pozwać firmę...
              > Dorosły czy nie, obawiam się, że łamie prawo...

jesli nie ma zadnych emblematow religijnych, to chyba nie lamie. tak mi sie
              wydaje.
              • kochanica_francuza Re: Tolerancja. 28.10.03, 20:55
                wasza_bogini napisała:

>
                > >
                > > Moda hiphopowa??? Może by lepiej wiedzieć, żeby pozwać firmę...
                > > Dorosły czy nie, obawiam się, że łamie prawo...
                >
                >
                > jesli nie ma zadnych emblematow religijnych, to chyba nie lamie. tak mi sie
                > wydaje.

samo słowo "Jesus" starczy za emblemat religijny
                • wasza_bogini Re: Tolerancja. 28.10.03, 20:57
                  > samo słowo "Jesus" starczy za emblemat religijny

no wlasnie w tym problem, ze niekoniecznie, bo jest to bardzo popularne imie,
                  na przyklad we wloszech, czy w krajach hispanic, wiec tu moze byc watpliwosc.
                  • kochanica_francuza Re: Tolerancja. 28.10.03, 21:05
                    wasza_bogini napisała:

> > samo słowo "Jesus" starczy za emblemat religijny
                    >
                    > no wlasnie w tym problem, ze niekoniecznie, bo jest to bardzo popularne imie,
                    > na przyklad we wloszech, czy w krajach hispanic, wiec tu moze byc watpliwosc.

no tak ale jest mało prawdopodobne żeby firma produkowała bluzy z napisami np.
                    Fuck me Markus, albo Fuck me Agnes, które właściciela nosiliby, zeby wyrazic
                    swój stosunek do osób o tych imionach.
                    np. jak mnie wkurza sąsiadka, to powinnam nosić Fuck me Bogumiła, ale kogo to
                    obchodzi, że ona mnie wkurza, gdy jestem na mieście i obcy ludzie widzą moją
                    bluzę?
                    tak że na logikę chodziło raczej o Jezusa jako Syna Bożego w religii
                    chrześcijańskiej...
                    a poza tym imię Jesus w naszym kręgu nie występuje...
                    oczywiście ISTNIEJE prwdopodobieństwo, ze jakiś Jesus, imigrant, żyje sobie w
                    Polsce - no ale skoro napis byl fabryczny?
                    >
                    • wasza_bogini Re: Tolerancja. 28.10.03, 21:11

> a poza tym imię Jesus w naszym kręgu nie występuje...
                      > oczywiście ISTNIEJE prwdopodobieństwo, ze jakiś Jesus, imigrant, żyje sobie w
                      > Polsce - no ale skoro napis byl fabryczny?

ale ona pisze z Francji, a nie z Polski.
                      • kochanica_francuza Re: Tolerancja. 28.10.03, 21:23
                        wasza_bogini napisała:

>
                        >
                        > > a poza tym imię Jesus w naszym kręgu nie występuje...
                        > > oczywiście ISTNIEJE prwdopodobieństwo, ze jakiś Jesus, imigrant, żyje sobi
                        > e w
                        > > Polsce - no ale skoro napis byl fabryczny?
                        >
                        > ale ona pisze z Francji, a nie z Polski.
                        >
                        ale tam jest raczej dużo muzułmanów i Algierczyków...
                        w mojej ukochanej Republice!
                        • wasza_bogini Re: Tolerancja. 28.10.03, 21:27
                          > >
                          > > ale ona pisze z Francji, a nie z Polski.
                          > >
                          > ale tam jest raczej dużo muzułmanów i Algierczyków...
                          > w mojej ukochanej Republice!

no i co z tego. pytalas o kwestie prawne, wiec uwazam, ze jesli chodzi o prawo
                          to byloby to ciezkie do sparagrafowania, wlasnie ze wzgledu na to, ze w krajach
                          romanskich jest to popularne imie, bez wzgledu na ilosc muzulmanow.
                          • kochanica_francuza Re: Tolerancja. 28.10.03, 21:53
                            wasza_bogini napisała:

> > >
                            > > > ale ona pisze z Francji, a nie z Polski.
                            > > >
                            > > ale tam jest raczej dużo muzułmanów i Algierczyków...
                            > > w mojej ukochanej Republice!
                            >
                            >
                            > no i co z tego. pytalas o kwestie prawne, wiec uwazam, ze jesli chodzi o
                            prawo
                            > to byloby to ciezkie do sparagrafowania, wlasnie ze wzgledu na to, ze w
                            krajach
                            >
                            > romanskich jest to popularne imie, bez wzgledu na ilosc muzulmanow.

właśnie że nie w romańskich tylko w hiszpańskojęzycznych

• wasza_bogini Re: Tolerancja. 28.10.03, 21:57
                              >
                              > właśnie że nie w romańskich tylko w hiszpańskojęzycznych
                              >

o jezu, kobieto we wloszech tez, byc moze w fr. tez.
                          • kochanica_francuza Re: Tolerancja. 28.10.03, 22:02
                            wasza_bogini napisała:

> > >
                            > > > ale ona pisze z Francji, a nie z Polski.
                            > > >
                            > > ale tam jest raczej dużo muzułmanów i Algierczyków...
                            > > w mojej ukochanej Republice!
                            >
                            >
                            > no i co z tego.
                            jak to co z tego. w Republice mają być Francuzi.
                            ty się pasjonujesz Ameryką Łacińską, a ja Francją...
                            pytalas o kwestie prawne, wiec uwazam, ze jesli chodzi o prawo
                            > to byloby to ciezkie do sparagrafowania, wlasnie ze wzgledu na to, ze w
                            krajach
                            >
                            > romanskich jest to popularne imie, bez wzgledu na ilosc muzulmanow.
                • Gość: lola Re: Tolerancja. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 20:58
                  Jezus bez Chrystus chyba nie, bo Jezusów jest sporo.
      • kochanica_francuza do_Leny 28.10.03, 21:26

> Może Jezus pomyślałby, że jeśli ten człowiek go odrzuca to coś o nim wie. A
        > jeśli już wie to jest szansa na odwrócenie i nawrócenie. Najgorsza jest
        > obojętność.
        Lena, czy ty jesteś ta Lena z choreologii?
        • Gość: Lena Re: do_Leny IP: 80.48.96.* 28.10.03, 21:51
          Przepraszam, ale nie wiem co to jest choreologia.
          Więc wygląda na to, że nie ta :))))
          • kochanica_francuza Re: do_Leny 28.10.03, 21:54

> Przepraszam, ale nie wiem co to jest choreologia.
            > Więc wygląda na to, że nie ta :))))
            Ależ nie szkodzi:-))))
    • Gość: melmire Re: Tolerancja. IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 28.10.03, 21:16
      A mnie czasem zaczepiaja panowie w garniturkach z banderola "nie badz
      konformista, czytaj biblie" :) Ale po pierwsze czytalam juz z okazji lekcji
      polskiego, a po drugie jestem z kraju gdzie "niebycie" konformista objawiac
      sie powinno odwrotnie (nie objawia sie, po niewielu katolikow czyta biblie -
      przepraszam za uogolnienie wszystkich co czytaja)
      • wasza_bogini melmire, mrufka, jendza 28.10.03, 21:20
        czy to wszystko w jednym, czy jednak solowe roztrojenie?
        • Gość: melmire Re: melmire, mrufka, jendza IP: *.w80-8.abo.wanadoo.fr 28.10.03, 21:22
          Solowe, chyba ze sie roztroilam tak dobrze ze sama sobie z tego nie zdaje
          sprawy :) Mnie tam Fuck me Jesus specjalnie nie wzrusza :)
    • Gość: Triss Merigold Re: Tolerancja. IP: *.acn.waw.pl 28.10.03, 22:17
      Napisy na koszulkach (poza nazistowskimi) mało mnie ruszają. Tolerancyjna nie
      jestem, przyznaję się otwarcie, wiele zachowań i sytuacji traktowanych jako nie
      tyle akceptowane ile powszechne (tak powszechne, że nie ma co się rzucać i
      krytykować) mnie razi. Nie toleruję min.: dresiarzy i ich kobiet, muzyki z
      gatunku (młot pneumatyczny zacina się), plucia, pijaków, psów ras bojowych i
      Krzysiów.
      • kochanica_francuza Re: Tolerancja. 28.10.03, 22:23
        Gość portalu: Triss Merigold napisał(a):

> Napisy na koszulkach (poza nazistowskimi) mało mnie ruszają. Tolerancyjna nie
        > jestem, przyznaję się otwarcie, wiele zachowań i sytuacji traktowanych jako
        nie
        >
        > tyle akceptowane ile powszechne (tak powszechne, że nie ma co się rzucać i
        > krytykować) mnie razi. Nie toleruję min.: dresiarzy i ich kobiet, muzyki z
        > gatunku (młot pneumatyczny zacina się), plucia, pijaków, psów ras bojowych i
        > Krzysiów.

Większość jasna, ale dlaczego Krzysiów???
        • Gość: Triss Merigold Re: Tolerancja. IP: *.acn.waw.pl 28.10.03, 22:26
          To umowne imię dla pewnego typu mężczyn przyjęte kiedyś przeze mnie i kumpele.
          • kochanica_francuza Re: Tolerancja. 28.10.03, 22:28
            Gość portalu: Triss Merigold napisał(a):

> To umowne imię dla pewnego typu mężczyn przyjęte kiedyś przeze mnie i kumpele.
            Jakiegpo typu?
            • Gość: Triss Merigold Re: Tolerancja. IP: *.acn.waw.pl 28.10.03, 22:34
              Umowny Krzyś jest mężczyzną czarującym i z tzw. podejściem do kobiet. Ma
              problemy z alkoholem, dla kumpli jest równym gościem, któremu baba nie będzie
              rządzić. Jest zaradny mimo niskiego poziomu wykształcenia, lubi: lewą kasę,
              pokombinować, bywa nieco cwaniacki. Pełen skrywanych kompleksów i uprzedzeń w
              stosunku do kobiet (to dziwki chcące go wykorzystać i ustawić), które to
              kompleksy wychodzą po wódce. Ma też skołonność do "honorowej" agresji i skoków
              emocjonalnych.
              • Gość: Linn Re: Tolerancja. IP: *.dialup.tiscali.it 29.10.03, 10:33
                Z imieniem Gesù we Wloszech spotkalam sie tylko jeden raz. Popularniejsze sa
                Salvatore / Zbawiciel /, Salvatrice / Zbawicielka /, Addolorata / Bolesna /,
                Crocefissa / Ukrzyzowana /, Assunta / Wniebowzieta /, Pasquale / Wielkanocny /.
                Salvatore szczegolnie na Sycylii, Pasquale we Wloszech poludniowych, pozostale
                w Kalabrii.
    • pajdeczka Re: Tolerancja. 29.10.03, 11:02

> "FUCK ME JESUS".
      > i innych ?
      >
      >

W Polsce to nie do pomyślenia.
    • inusia0 Re: Tolerancja. 29.10.03, 11:10

> "FUCK ME JESUS".
      > i innych ?

Czemu jego o to nie zapytałaś??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka