tabakierka2 04.12.08, 13:16 wpisujcie! i przepisy KONIECZNIE! moje - barszczyk z uszkami ( uszka szczególnie kocham:D ) a przepis jak znajdę;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tabakierka2 Re: ulubione potrawy świąteczne;) 04.12.08, 13:42 co? wy nic nie jecie na święta?:) Odpowiedz Link Zgłoś
muck Re: ulubione potrawy świąteczne;) 04.12.08, 13:58 tabakierka2 napisała: > co? wy nic nie jecie na święta?:) jemy, jemy, i to aż za dużo ;) mój - bigos, karp, i sernik z rosą, który zreszta mam zamiar dzisiaj dzieciakom zrobić :) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna182-0 Re: ulubione potrawy świąteczne;) 05.12.08, 12:24 Według mojego narzeczonego ja niezmiernie od 6 lat się odchudzam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: ulubione potrawy świąteczne;) 04.12.08, 14:00 Ja najbardziej lubię karpia-przepisu specjalanego nie ma,zapiekamy go opanierowanego na patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: ulubione potrawy świąteczne;) 04.12.08, 14:01 pierogi z grzybami i kapusta. Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: ulubione potrawy świąteczne;) 04.12.08, 14:50 uszka i pierogi z kapusta i grzybami uwielbiam, ale najbardziej z wigilijnych potraw lubie takie kotleciki - smazone kapelusze suszonych grzybow w panierce (wczesniej namoczonych i doprawionych) do tego ziemniaczki i kapusta z grzybami. mniam :) Odpowiedz Link Zgłoś
cala_w_kwiatkach Re: ulubione potrawy świąteczne;) 04.12.08, 15:52 PIERNIK! :) z ogromna iloscia bakalii i obrzydliwie polany czekolada:D mniammm Odpowiedz Link Zgłoś
uasiczka Re: ulubione potrawy świąteczne;) 04.12.08, 15:52 pierogi!!! pierogi z kapustą i grzybami!!! uwielbiam!!! i śledzie!!! ojej aż się zaśliniłam Odpowiedz Link Zgłoś
bratek-24 Re: ulubione potrawy świąteczne;) 04.12.08, 15:54 Zupa grzybowa...wtedy smakuje wyjatkowo nie wiem dlaczego ale dla mnie w ten dzien ma inny smak:) Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: ulubione potrawy świąteczne;) 04.12.08, 16:48 wigilijnych w ogole nie lubię. ze światecznych tez nic stricte świąteczngo, raczej jakies ciasta Odpowiedz Link Zgłoś
smettka Re: ulubione potrawy świąteczne;) 04.12.08, 17:33 Jak sie ciesze, ze jest jeszcze ktos kto nie lubi potraw wigilijnych! Od dziecka sie mecze nad karpiem, kompotu z suszu nie potrafie przelknac nawet jesli sie staram, kapuchy nie lubie, sledzi tez nie... No horror jakis... Nic na to nie moge poradzic. Zawsze troche podziubie, zeby nie robic przykrosci innym biesiadnikom ale meka to dla mnie straszna :((( Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: ulubione potrawy świąteczne;) 04.12.08, 17:04 żadnych, za mało mięsa mają Tylko kompot z suszu i makowiec :) Odpowiedz Link Zgłoś
aga535 Re: ulubione potrawy świąteczne;) 04.12.08, 17:09 karp smażony, chociaż łatwo dostępny,tylko w Wigilię nim się zajadam Odpowiedz Link Zgłoś
cala_w_kwiatkach Re: ulubione potrawy świąteczne;) 04.12.08, 17:17 wlasnie zajadam barszcz z pierogami z kapusta i grzybami:D takie przedswiateczne szalenstwa mojej mamy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_pl Re: ulubione potrawy świąteczne;) 04.12.08, 17:18 Barszcz z uszkami to mój no.1! Drugi jest karp ex aequo z kompotem z suszu. Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Jak robicie uszka? 05.12.08, 07:42 bo ja tak: Składniki: - suszone grzyby - cebulka - kapusta kiszona Ciasto jak na pierogi - mąka, gorąca woda ( próbowałam kiedyś z zimną, ale jakoś ciasto się kleiło:P)- urabiamy ciasto;) Farsz - grzyby gotujemy, kroimy bardzo drobniutko; cebulkę kroimy drobniutko i wrzucamy na patelnię ( delikatnie rumienimy, uwaga! nie spalić!) na stopione masełko. Kapustę kiszoną również bardzo drobno siekamy. Łączymy składniki z sobą - dodajemy białko jajka ( nie wiem, czemu tak, ale moja babcia zawsze tak robiła:D)+ doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto zawsze kroję w kwadraty wielkości około 2cmx2cm ( bo mają być uszka a nie "ucha":)) Wrzucam farsz, zlepiam z sobą rogi ( powstaje "trójkat" wypełniony w środku). Następnie łączę z sobą dwa rogi - powstaje taka jakby czapeczka ;) I wrzucam do wrzącej wody - gotuję aż pojawi się piana - wyciągam i wrzucam do garnka z zimna wodą ( żeby zahartować je i żeby się nie zlepiały;)). I gotowe!!! ależ się zrobiłam głodna;) Chyba dziś zrobię pierogi:) Smacznego;) Macie przepis na zupę grzybową własnej roboty?;) Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Jak robicie uszka? 05.12.08, 13:19 tabakierka2 napisała: > bo ja tak: > Składniki: > - suszone grzyby > - cebulka > - kapusta kiszona Z takim farszem robię pierogi - tylko zamiast grzybów suszonych daję pieczarki, cabulka smażona i surowa, sól, pieprz. Uszka robię z samych grzybów, cebulki przysmażonej, soli, pieprzu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilla1978 Re: ulubione potrawy świąteczne;) 05.12.08, 07:55 zupa grzybowa i karp :) Odpowiedz Link Zgłoś
0karola Re: ulubione potrawy świąteczne;) 05.12.08, 11:55 moje tak samo. moglabym jesc tylko to cale swieta :)) Kutie tez lubie i wszelakie ciasta glownie makowiec :) Odpowiedz Link Zgłoś
powiewlata Re: ulubione potrawy świąteczne;) 05.12.08, 15:09 barszczyk, uszka i pierogi :) Odpowiedz Link Zgłoś