amoretka 19.03.09, 15:34 Babeczki podsuncie jakis pomysł na szybka dobra kolacje (niekoniecznie romantyczna ani z jakiejs okazji:) taka zwykłą czwartkową kolacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uasiczka Re: bulka z serem.n/t 19.03.09, 16:30 noooooooo - kiedyś "nowy narzeczony" zaprosił mnie na kolację. po drodze wpadliśmy do sklepiku, gdzie spytał ile kanapek zjem bo nie wie ile bułek kupić. a potem przyniósł na talerzu odpowiednią, wcześniej zamówioną ilość kanapek z serem... Odpowiedz Link Zgłoś
stedo Re: bulka z serem.n/t 19.03.09, 16:33 Baaardzo, bardzo się postarał;)). Bo to pewnie jemu nie chodziło o kolację ze śniadaniem/ew./ ale o to co pomiędzy;) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: kolacyjka:) 19.03.09, 16:35 zrób kanapki, ale takie smaczne i ładnie udekorowane np. z szynką, żółtym serem, pomidorem, ogórkiem, plasterkami jaj ugotowanych na twardo, z listami sałaty etc. a do tego po lampce wina i kolacja gotowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: kolacyjka:) 19.03.09, 16:38 Spagetthi carbonara... proste skladniki, przyrzadzasz w 20 minut. Google wyswietla mnostwo swietnych przepisow;) Odpowiedz Link Zgłoś
amoretka Re: kolacyjka:) 19.03.09, 16:41 mysle po prostu o czyms nowym kanapki odpadają spaghetti, lazania (nie wiem jak sie pisze) ryz z warzywami, makaron z warzymi odpadaja bo tym juz sie przejedlismy:) Odpowiedz Link Zgłoś
uasiczka Re: kolacyjka:) 19.03.09, 16:46 no to parówki po myśliwsku (z serem i owinięte boczkiem) albo sałatki różne Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: kolacyjka:) 19.03.09, 16:47 Cale makrele z piekarnika (oliwa, cytryna, sol i pieprz), a na boku salatka z pomidorow z cebulka? Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: kolacyjka:) 19.03.09, 16:49 www.gotowanie.v9.pl/ciasta_rozne/placki_z_jablkami.html Wszystkie komentarze pod przepisem są pozytywne, więc może warto spróbować :) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: kolacyjka:) 19.03.09, 16:52 jajecznica... nie kombinuj za mocno, bo sie spasiesz Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: kolacyjka:) 19.03.09, 16:58 polecam sałatkę:) kapusta pekinska,pomidory,ogórek zielony,papryka czerwona,cebula czerwona,oliwki czarne ,ser feta. nakladadc warstwami na koncu ser.Wszystko polac sosem czosnkowym (majonez+jogurt naturalny+cukier+czosnek)a do popity wino półwytrawne białe :) Odpowiedz Link Zgłoś
amoretka Re: kolacyjka:) 19.03.09, 17:03 czyli sałatka grecka:) - ale to tez juz przejedzone... a moze ja po prostu za duzo gotuje i meza rozpusciłam Odpowiedz Link Zgłoś
jj1978 Re: kolacyjka:) 19.03.09, 17:12 duzo gotujesz i pytasz o przepisy na forum kobieta zamiast na forum kuchnia tudziesz nie potrafisz sobie w google znalezc czegos interesujacego. to ci dopiero logika:) Odpowiedz Link Zgłoś
amoretka Re: kolacyjka:) 19.03.09, 17:19 na tych googlach to ja szukac chyba nie potrafie bo nie znalazłam nic ciekawego. A czasem lepiej zapytać, ktos sie podzieli co lubi:) Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: kolacyjka:) 19.03.09, 17:24 a indyjskie zarcie robilas kiedys? mozna kupic gotowe sosy do madrasa albo tandori jak kolwiek sie to pisze... drogawe, ale dobre ;] Odpowiedz Link Zgłoś
varna771 Re: kolacyjka:) 19.03.09, 17:32 amoretka napisała: > czyli sałatka grecka:) - ale to tez juz przejedzone... > a moze ja po prostu za duzo gotuje i meza rozpusciłam celowo nie napisalam "grecka" pamietam jak zaprosiłam znajomych zrobilam sałatkę i nazwalam ją "grecka" moja kolezanka tak sie obruszyła,że to nie jest zadna salatka grecka bo ona byla w Grecji i oryginalna salatka grecka jest bez kapusty, a ser feta podawany jest osobno w plastrach, a warzywa polane sa sosem vinegrette ... po tym zdarzeniu mam awersje do nazywania mojej salatki "grecka":) ale mi smakuje i chłopu mojemu też :) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: kolacyjka:) 19.03.09, 17:38 Znajomi mieli rację, w greckiej sałatce nie ma majonezu ani jogurtu. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: kolacyjka:) 19.03.09, 17:14 amoretka napisała: > Babeczki podsuncie jakis pomysł na szybka dobra kolacje (niekoniecznie > romantyczna ani z jakiejs okazji:) taka zwykłą czwartkową kolacje jajecznica, spagetti, kanapki. pomyslow jest wiele. z czym masz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: kolacyjka:) 19.03.09, 17:16 Może tortilla z kurczakiem? Pierś kurczaka kroisz na drobne kawałki, zalewasz oliwą z łyżeczką miodu, posypujesz przyprawami (ja lubię curry, ale mogą być inne) i odstawiasz do lodówki co najmniej na godzinę (może być nawet na dobę). Później smażysz to na patelni, dodajesz żółty ser (starty) warzywa, polecam kukurydzę i czerwoną fasolkę. I to wszystko wkładasz w kupione placki tortilli. Do tego pasuje sałatka z sałaty, pomidora itp. Można też zrobić inny wariant - mięso podsmażasz samo (niekoniecznie kurczak), na talerzykach układasz różne warzywa, osobno mięso, do tego jakieś sosy np. pomidorowy, guacamole, czosnkowy. Tortille podgrzewasz na patelni bez tłuszczu lub w piekarnku i potem każdy sam to sobie zawija. Bardzo dobre, a przygotowań dużo nie ma, najważniejsze to kupić tortille i jakieś warzywka. Odpowiedz Link Zgłoś
pajda-chleba Re: kolacyjka:) 19.03.09, 17:31 bulka z serem,wedlina,salata,pomidorem i duzo rozowego wina.Wlasnie taka spozywam.a tak przy okazji,czy wasi mezczyzni tez tak czasem irytuja.Pytacie co chca na kolacje,odpowiadaja,ze nie sa glodni.ok robicie wiec kolacje sobie.10 min pozniej kiedy konsumujecie sporzadzony posilek,glodny mezczyzna nagle sobie przypomina,ze nic nie jadl i pyta z zaciekawieniem:a co tam masz?No zaraz mnie cos trafi.Mam do wyboru oddac swoja kolacje przymierajacemu glodem mezczyznie.albo ruszyc do kuchni w celu zdobycia jakiegos pozywienia.Wino zabieram ze soba. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: kolacyjka:) 19.03.09, 17:48 bo oczywiscie chcesz byc dobra posluszna samica... i musisz mu oddac/zrobic... bo on sobie nie poradzi/bo to takie nie meskie tylko potem nie jecz jaka to Ty zapracowana jestes cale zycie Odpowiedz Link Zgłoś
hugolinka Re: kolacyjka:) 19.03.09, 19:11 U nas to wygląd tak: ja: "kochanie co chcesz na kolacje?" kochanie: "obojętnie" i wtedy sie zastanawiam co zrobic zeby nie było codzien to samo. Aż w koncu powiedziałam ze obojetnie nie ma w lodowce i teraz przynajmniej zawsze "mam pomysł na..." w postaci wypowiedzianej:) Odpowiedz Link Zgłoś
pajda-chleba Re: kolacyjka:) 19.03.09, 19:30 nigdy nie jeczalam z tego powodu i nie zamierzam.zreszta nie traktuje tego forum jak konfesjonalu wiec mozesz bys spokojna.Chcialam tylko zauwazyc jak zachowanie wiekszosci facetow moze byc irytujace i zabawne przy okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: ten i poprzedni do tygrysa 19.03.09, 19:34 Ja uwielbiam kiedy mężczyzna smarzy mi naleśniki.Nawet jesli nie wszystkie wyjdą;) Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Tak sie rozmarzyłam,że 19.03.09, 19:37 zrobiłam błąd ortograficzny.Oczywiście powinno być smaży Odpowiedz Link Zgłoś
madai Re: Tak sie rozmarzyłam,że 19.03.09, 20:49 szybkie i proste: pieczarki nadziewane serem, cebula i pieczarkami ;) obcinasz nozki pieczarek, kroisz w kostke, do tego rowniez w kostke cebule, mix podsmazasz na patelni, solisz, pieprzysz. kapelusze ustawiasz, wkladasz do nich farsz z patelni, na to posypujesz ser zolty i do piekarnika. na koniec jak wyjmiesz, mozesz dodac pietruszke na wierch i keczup. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
smith78 Re: Tak sie rozmarzyłam,że 19.03.09, 22:11 Tyle zabawy żeby na koniec polać to keczupem? Dużo prościej jest podgrzać kawałek tektury i dodać keczup. Do pewnych rzeczy pasuje, ale litości :) Odpowiedz Link Zgłoś