agattka_84 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 04.05.09, 09:38 Konrad! Odpowiedz Link Zgłoś
starucha_izergiel Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 04.05.09, 10:24 ... Konradzik :P Odpowiedz Link Zgłoś
naparstnica_purpurowa Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 04.05.09, 15:26 tarucha_izergiel napisała: OLGA Jestem szczęsliwą jego posiadaczką i bardzo sobie chwalę. Ładnie brzmi w wołaczu. Uwielbiam, jak ktoś mówi do mnie OLGO:) Odpowiedz Link Zgłoś
olgapik Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 12:21 zgadzam się w całej rozciąglości:) Odpowiedz Link Zgłoś
jenny_agc Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 07.05.09, 08:50 a może Bernadeta?? jedyne zdrobnienie jakie słysze to Bernadka (co prawda kiedy je slysze dostaje szewskiej pasji, no ale...) no moze jeszcze Bernadetka - ale to mi nie działa na uzębienie. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_akryl Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 10.05.09, 00:18 Konik, i z "niani": - Kodziu, to dopiero brrrrrrrrrr Daria... piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.marto Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 04.05.09, 13:51 Niestety, wszystkie imiona da się zdrobnić (czego rozliczne przykłady powyżej ;), ale niektóre się do tego szczególnie nadają. Np. Katarzyna - jest oczywiste, że wszyscy powiedzą Kasia albo Kaśka. Podobnie chociażby Zuzanna - zawsze będzie Zuzią, Zuzą, Zuzanką, whatever. Z innymi imionami troszkę trudniej, jakoś... mniej naturalnie się je zdrabnia? Jak np. Marta, Sara, Laura... Więc wybierz coś z takich mniej podatnych na zdrobnienia, ale jak ktoś się uprze, to i tak będzie Sarka albo Laurka ;p Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 04.05.09, 22:51 Martusia i Martunia - wiem słabo się robi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 14:13 Marta jest super imieniem dla doroslej - moga cie jeszcze zdrabniac jako dziecko (pal szesc), ale nikt nie wyskoczy do doroslej kobity per Martusia. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 04.05.09, 15:54 Marta? Osobiście polecam,większość osób go nie zdrabnia. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 04.05.09, 22:41 Kornelia? Aurelia? Odpowiedz Link Zgłoś
hermina25 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 04.05.09, 22:49 Każde imię da się zdrobnić ,jak się uprze...nie wiem,może Sandra,Ewa,Weronika Odpowiedz Link Zgłoś
musam Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 04.05.09, 22:57 fakt z kazdego imienia zrobi sie cos innego. moi faworyci: Olivier, Norber, Luca,Alex, Noemi, Joel, Robin, Louis Odpowiedz Link Zgłoś
maladalila Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 05.05.09, 15:12 Kornelia - Kornelka, Kornelcia, Korcia, Kocia... Aurelia - Aurelka, Aurelcia... Sara - Sarunia (analogicznie do "Sandrunia" zresztą...), Laura - Laurka, Laurcia, Laurunia, Laurusia, Laureczka... Bruno - Brunek, Bruncio, Brunio, Brunonek, Brununio... Hugo - Hugonek, Hugoncio, Hugonik... Nikodem - Nikoś, Nikuś, Nikodemek... Eleonora - Eleonorka, Eleonorcia, Elcia, Norka, Nonia... Łucja - Łusia, Lusia, Łucysia, Łucyjka, Lunia, Lula... To przykłady z życia (znam osoby o tych imionach). KAŻDE imię da się zdrobnić i każde będzie zdrabniane, choćbyś dała synowi Narcyz (Cyzio, Nacio...) a córce Hiacynta (Cynka, Cyncia, Cynunia, Cynia) zapewniam - uda się. Nie wiem, o co takie halo. Będziesz miała poważniejsze problemy niż imię dziecka i przez większość życia będziesz to miała głęboko i raczej centralnie. A co do Pedro, to tradycja rzecz ważna, ale jeśli będziecie bywać w Polsce, to ostrzegam - zdrobnienie, jakie mogą od "Pedro" zastosować koledzy z podwórka, będzie bardzo bolesne. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 13:14 > Łucja - Łusia, Lusia, Łucysia, Łucyjka, Lunia, Lula... a mylalam ze ja oryginalna jestem hem hem.... jeszcze do poprzednich dodam Lucilla, Luciolla, Luna, Lusik, Lulka, Lu.... jednym slowem moje sloneczko :) Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 14:14 Kornelia sie zdrabnia do Nela. Imie prababek :) Odpowiedz Link Zgłoś
yggdrasill Imię, która moja kuzynka wybrała na bierzmowaniu 05.05.09, 10:08 Seksburga :P A serio- WTF? Co jest złego w zdrobnieniach? Odpowiedz Link Zgłoś
olylejdi_1 Re: Imię, która moja kuzynka wybrała na bierzmowa 05.05.09, 17:14 Moje typy dla chłopców to Oskar i Fabian, najwyzej moga zrobić Oskarka i Fabianka Odpowiedz Link Zgłoś
pikapikaczu Re: Kornelia, Aurelia, 06.05.09, 13:29 buahahhaha no dobre! O tym nie pomyślałam :D Odpowiedz Link Zgłoś
miss_akryl Re: Imię, która moja kuzynka wybrała na bierzmowa 10.05.09, 00:21 Miałam kolegę Fabiana, to może nie zdrobnienie, ale był po prostu Pawianem :) Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: a np. 06.05.09, 11:22 Hm..Esmeraldka, Esmeraldunia, Esmeraldusia :)) Odpowiedz Link Zgłoś
sunny_summer_day Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 11:13 Kosma :) Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 11:22 Kosmita:) A może Prymityw albo Kwadrat (no wiem, Kwadracik:)) Odpowiedz Link Zgłoś
yanca1 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 11:27 Eulalia, Kornel, Wawrzyniec,Hubert, Carmen, Edwin, Edgar itp na pewno da się zdrobnić wszystkie, ale częściej używa się "w całości". A Dolores i Lolita jako zdrobnienie ci się nie podoba? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
blanzeflor Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 11:31 tak na upartego to każde... ale jeśli kluchowatość polega na zmiękczaniu -ś-ć-dź, to trudno będzie z imionami: Emma - coś się da wykombinować: Emmunia, Emmusia itd, ale to dość nieporęczne Alina - Alinka - dość miłe Alicja - Ala też raczej OK, za Alusie i inne Alunieczki trudno brać odpowiedzialność, bo zawsze każdy coś wymyśli Matylda - tu się nasuwa Madzia, ale znam dwie, do których nikt tak nie mówi Una - moje najnowsze odkrycie, żałuję, że za późno na to wpadłam i nie nazwałam tak córki w ogóle krótkie imiona: Mia, Pia, Lea, Lili, Lila Tina chyba też (no bo kto normalny powie: Tineczko?) no i hiszpańska gwiazda, imię piękne, światowe, ale po polsku trudnie do obróbki - Penelope! tak w ogóle to bardzo fajny wątek a z naszych zdrobnień najbardziej nie znoszę: Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 14:16 Emma - Emcia. Alina - Ala (nielogicznie, ale ludzie tak mowia) Matylde (dziecko) zdrabniaja tak jak Magdalene. Pracowalam kiedys przez chwile w przedszkolu, nasluchalam sie zdrobnien od babc i rodzicow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
paradoxca27 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 11:44 Arkadiusz ;-) bardzo ładne i rzadkie w Polsce imię, a zdrobnienie Arek jest przyzwoite, tylko nie wiem czy występuje w Hiszpanii. Odpowiedz Link Zgłoś
a_warszawianka Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 11:55 Dla dziewczynki: Marika. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Z niepolska gloska w koncowce 06.05.09, 11:55 teoretycznie nie da sie zdrobnic imienia z niepolska gloska w koncowce, bo takie imie nie podlega deklinacji. Np Laurence. Tylko ze babcia zrobi z tego polskobrzmiaca Lorke. :) Odpowiedz Link Zgłoś
zen0biusz jak w skeczu KMN, Tadeusz wajchę przełóż 06.05.09, 12:10 a Ambroży nie przełoży :D może Konon (taki papież był) Odpowiedz Link Zgłoś
ka-mi-la789 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 12:31 Z męskich Noe, a z żeńskich, skoro ma być hiszpańskie, to może Maite? Odpowiedz Link Zgłoś
agni_5 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 12:50 Dla chłopca proponuję Mieszko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
call-una Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 12:54 Wiktoria Patryk Odpowiedz Link Zgłoś
call-una Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 13:02 Bruno Kinga Karina Adrian Blanka Damian Daniel Emil Ilona Odpowiedz Link Zgłoś
miss_akryl Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 10.05.09, 00:23 Miecio... Odpowiedz Link Zgłoś
istred Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 12:57 Może udaj się do psychiatry?:) Wy chyba naprawdę nie macie co z wolnym czasem robić:) A co do imienia, to przecież nie trzeba zdrabniać imienia, jak ktoś będzie chciał to wymyśli zdrobniałą ksywkę i tak będzie na dziecko mówił. A już konkretniej to Iga - nie mam pomysłu jak zdrobnić to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 14:16 Iga - Idzia. Serio, slyszalam na zywo. Odpowiedz Link Zgłoś
justinehh Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 13:02 Marcel ? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 13:14 Łukasz (?) wjezyku polskim wszystko da sie zdrobnic btw ale nie zawse to sie da wymowic (Łukaszek???) Odpowiedz Link Zgłoś
iza-bel Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 13:15 Ty nie cierpisz zdrobnień. Ale to twoje dziecko będzie nosiło wymyślone przez Ciebie imię. A może ono będzie lubiło zdrobnienia? Zastanowiłaś się czy kiedyś nie będzie mu przykro, że wszyscy mają imiona dające się zdrobnić a ono jedno nie? przeczytaj co napisałaś: ja nie cierpię, ja nie znoszę, moje imię, kojarzą mi się, chcę ... poproś by nie zdrabniano twojego imienia a dziecku daj imię normalne i pozwól mu się nim cieszyć:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
melena2 Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 13:16 Dla chłopca: Pudens :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jugger Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 13:31 ciężko zdrobnic imię KSAWERY Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 13:46 Mój znajomy Ksawery to Ksawcio, a dla swojej babci - Ksenio. Odpowiedz Link Zgłoś
xieni Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 07.05.09, 10:06 Moim zdaniem fajne jest ANDRZEJ można zdrobnić Andrzejek - moim zdaniem nie brzmi kluchowato. Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 13:45 No to może dla chłopca - Idzi. A dla dziewcznyki, żeby daleko nie szukać - Tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
rozapoza Re: Izydor 06.05.09, 13:49 dla dziewczynki dobre imie to Lenka - slowianskie imie, zdrobnienie od Heleny, nie da sie juz chyba dalej zdrobnic, miedzynarodowa pisownia. No ale Tradycji nikt nie przebije. Odpowiedz Link Zgłoś
raywen Re: Izydor 06.05.09, 14:49 Izydora niestety też da się zdrobnić... Znajomemu to imię przerobili na Żydka, a czasem nawet na Żydzinka :D Odpowiedz Link Zgłoś
ania5411 Re: Izydor 06.05.09, 15:07 legs napisała: > tego się nie da zdrobnić, nie ma bata Izydor => Izydorek Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Izydor 06.05.09, 15:54 Dorek jako zdrobnienie Izydora mialo byc... ale Dorcio tez fajnie hihiihihih Odpowiedz Link Zgłoś
ofiara_przemian Imię żeńskie: Dagny 06.05.09, 14:13 No, konia z rzędem temu, kto to sensownie zdrobni. Może być też inne imię - Gracja. Odpowiedz Link Zgłoś
bimbom Re: Imię żeńskie: Dagny 06.05.09, 14:16 Dadzia. Tradycja- Tradzia Każde imię da się zdrobnic Odpowiedz Link Zgłoś
pikapikaczu Re: Imię żeńskie: Dagny 06.05.09, 15:03 Dagnusia Polacy mają dziwne sposoby na zdrobnienia nawet jak nie pasują, :D Odpowiedz Link Zgłoś
anulla_la Konstancja? 06.05.09, 14:21 Niedługo pojawi się w rodzinie i część rodziny się głowi jak na nią będziemy wołać... :) Kostka?? Odpowiedz Link Zgłoś
cilantre Re: NOE !!!!! 06.05.09, 14:50 NOE - tak dała na imię swemu synkowi moja siostra.I powiem szczerze, że nie słyszałam, aby nad kołyską ktoś potrafił to zdrobnić ( no bo do takiego maleństwa to czasem by się chciało, a tu NIC).Mnie to imię zupełnie nie pasi i przenigdy nie nazwałabym tak swego dziecka ... Odpowiedz Link Zgłoś
anna4327 Re: Konstancja? 07.05.09, 09:29 anulla_la napisała: > Niedługo pojawi się w rodzinie i część rodziny się głowi jak na nią będziemy > wołać... :) > Kostka?? -Konti .-Koni Odpowiedz Link Zgłoś
vana-imago Re: Którego imienia nie da się kluchowato zdrobni 06.05.09, 15:08 Proponuję Dagna, Ida, Iga, a dla chłopca... Iwo, Gerard, Syriusz... :-D Odpowiedz Link Zgłoś