cortijo_blanco 13.08.09, 12:40 ... ale kompletnie nie wiem na co zwrocic uwage przy zakupie. Czy macie jakies rady? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiecha3 Re: Chce kupic rolki... 13.08.09, 12:47 kółka - powinny być kauczukowe zapięcia - te plastikowe lubią się szybko psuć... hamulec - ważne by był - zwłaszcza jeśli masz się uczyć jeździć... ochraniacze - kolana, łokcie, dłonie i kask Odpowiedz Link Zgłoś
poinsecja09 Re: Chce kupic rolki... 13.08.09, 13:05 proponuje Ci abys kupila rolki z duzymi, kauczukowymi kułkami, co do plastkikowych zapięć- nie psują sie tak szybko :). Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Chce kupic rolki... 13.08.09, 13:18 no, chyba pierwszy raz na tym forum widzę, że ktoś nie wie, jak się pisze kółko, a widziałam już "curkę" i różne inne dziwolągi, ale ten jednak przebił wszystko. Tak tak, nie mam nic sensownego do powiedzenia na temat wątku i nie, nie zamierzam milczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
ola516 Re: Chce kupic rolki... 05.10.09, 22:08 Zwróc tez uwage na firme która Ci sprzedaje. Ja mam zaufanie do www.wojosport.pl i kupowałam własnie u nich. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: Chce kupic rolki... 13.08.09, 13:21 cortijo_blanco napisała: > ... ale kompletnie nie wiem na co zwrocic uwage przy zakupie. Czy macie jakies > rady? jakie rolki? papieru toaletowego, ręczniki papierowe? Odpowiedz Link Zgłoś
mason_i_cyklista Re: Chce kupic rolki... 13.08.09, 22:41 ile chcesz wydać na te rolki? pierwsze czym się trzeba kierować to dobre mocowanie i dobry but. W rolce musi być wygodnie, a noga nie może latać po naciągnięciu. po założeniu wykonaj przysiad (jeśli jeszcze nie jeździłaś na rolkach to niech cię ktoś potrzyma) - on sprawdzi czy przypadkiem zapięcie się nie otwiera (spotkałem się z czyms takim nawet w rollerblade'ach za bodajże ponad 400 zł) Noga nie może latać ani w przód tył (jedynie razem z ruchomą częścią buta), ani na boki. Najlepsze mocowanie wg mnie to system sznurowadła + zapięcie plastikowe/rzepowe na wysokości kostki + zapięcie plastikowe na górze. But nie może być ani za duży ani za mały bo się umęczysz i poobcierasz. jeśli chodzi o koła to im większe tym szybciej można jeździć. koniecznie kauczukowe. same łożyska są mniej ważne tam są oznaczenia ABEC (w nowszych) i kiedyś było SB czy SD. ogólnie jeśli już są takie oznaczenia to się raczej nie ma czym martwić;) powodzenia przy zakupach;) Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens Re: Chce kupic rolki... 06.10.09, 15:01 A co powiesz, Masonie/Cyklisto w spr. ew. amortyzacji rollerblade'ów? Od razu mówię, że jestem użytkowniczką rolek od 11 lat (tych samych) i właściwie dają radę ale najbardziej chciałabym - jak już w końcu kupię nowe - aby miały lepszą amortyzację. Jeżdżę niekiedy po tzw. puzzlach i po dłuższej jeździe nie czuję się komfortowo. Czy są jakieś oznaczenia co do amortyzacji? Odpowiedz Link Zgłoś
mason_i_cyklista Re: Chce kupic rolki... 06.10.09, 23:41 niestety nic mi na ten temat nie wiadomo. wiadomo mi natomiast że im większe kółka tym mniejszy wpływ nierówności na jazdę, dlatego właśnie w tą stronę bym podążał (ewentualnie zmiana miejsca jazdy;) ). Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Chce kupic rolki... 07.10.09, 11:07 Bardzo ważne jest, jakie wybierzesz łożyska. ja polecam wycieczkę do decathlonu. tam dobiorą ci rolki w zależnosci od twoich potrzeb i umiejetności. ja ostatnio kupowałam i sobie i córce 4 -letniej i obie teraz śmigamy :))) polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
mason_i_cyklista Re: Chce kupic rolki... 07.10.09, 11:15 no akurat łożyska o ile się nie ścigasz wg mnie są co najmniej drugorzędne;) od abec 5/ sg5 w górę już jest nieźle Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: Chce kupic rolki... 05.10.09, 23:18 przede wszystkim to zwroc uwage na to czy jest gdzie na tych rolkach jezdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz_pospolity Re: Chce kupic rolki... 06.10.09, 10:15 soulshunter napisał: > przede wszystkim to zwroc uwage na to czy jest gdzie na tych rolkach jezdzic. ja też bym od tego zaczął w moim przypadku wnioski byłyby smutne:) Odpowiedz Link Zgłoś