Dodaj do ulubionych

Problem z pracą

03.09.09, 14:37
Witam,
Mam bardzo nieciekawą sytuację w pracy. Właściwie "mamy", bo każdy mój współpracownik mógłby się podpisać pod moimi słowami. Zatrudniona jestem na umowę zlecenie, więc jest mi tym bardziej trudno wyegzekwować cokolwiek od pracodawcy. A sytuacja jest z miesiąca na miesiąc coraz gorsza. Otóż dzisiaj jest 3.09, a my nadal nie mamy wypłaty za czerwiec. W żaden sposób nie można wpłynąć na kierownictwo, abyśmy chociaż dostali informację, kiedy można się spodziewać zaległych pieniędzy. Główna siedziba firmy mieści się w Wa-wie, ale swoje punkty mają w całej Polsce. Jedyna informacja, jaka dotarła do nas na temat wypłat jest taka, że codziennie robione są przelewy, ale drogą losową!! Nie wiem, co można zrobić w tej sytuacji. Inspekcja Pracy jest w stanie coś zdziałać ale na wniosek pracownika z umową o pracę..
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Problem z pracą 03.09.09, 14:45
      złóż w normalnym sądzie właściwym wniosek o wydanie nakazu zapłaty. Sąd właściwy
      jest albo w mieście, gdzie jest siedziba centrali, albo tam, gdzie pracujesz,
      zależy jak to wygląd. Najlepiej byłoby skontaktować się z jakimś prawnikiem, ale
      to powinno przejść. Sąd wydaje nakaz zapłaty i jak tamci się nie odwołają, to
      idziesz do komornika, komornik sobie już poradzi i finito. Jesteś w głupiej
      sytuacji, bo w zasadzie powinnaś była już wcześniej zakończyć współpracę, a nie
      powiększać swoje straty.
      • piotr.55 Re: Problem z pracą 03.09.09, 14:49
        Rada byłaby dobra, gdyby nie sytuacja na rynku pracy. Nie wiadomo gdzie Ona
        mieszka i czy może sobie na to pozwolić, bo jest rzeczą więcej niż pewną, że to
        zakończy się rozwiązaniem umowy.
        • alpepe Re: Problem z pracą 03.09.09, 14:51
          chyba chodzi ci o sytuację na rynku niewolnictwa, bo praca za darmo to albo
          praca dla przyjemności, bo ma się masę pieniędzy i nie trzeba zarabiać, albo
          niewolnictwo.
    • sundry Re: Problem z pracą 03.09.09, 15:49
      Ty też prawdopodobnie powinnaś mieć umowę o pracę.Często się słyszy,
      jak to PIP nałożyło kary, bo zamiast na umowy o pracę ludzie
      pracowali na umowy cywilnoprawne.
    • szpilka_du Re: Problem z pracą 03.09.09, 16:10
      Są dwie możliwości działania i każda wymaga "narażenia się" pracodawcy.

Pierwszą jest Sąd Pracy (i jest to opcja oszczędniejsza).
      Tutaj można wykazać, że de facto sprawa dotyczy umowy o pracę, pozornie
      nazywanej zleceniem i domagać się wynagrodzenia. Jest tak jeśli charakter
      wykonywanej pracy wypełnia cechy zawarte w
      art. 22 Kodeksu Pracy. Polecam lekturę całości.

"Art. 22. § 1. Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do
      wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego
      kierownictwem, a pracodawca do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem.
      § 11. Zatrudnienie w warunkach określonych w § 1 jest zatrudnieniem na podstawie
      stosunku pracy, bez względu na nazwę zawartej przez strony umowy."

Drugą natomiast jest droga postępowania cywilnego. Można wystosować wezwanie do
      zapłaty, listem poleconym i za potwierdzeniem odbioru (druczki na poczcie;)),
      może być nawet przedsądowe wezwanie do zapłaty. Jeśli macie pieniądze i nerwy -
      pozew cywilny.
      • sellaronda Re: Problem z pracą 04.09.09, 09:55
        postępowanie przed sądem pracy jest też postępowaniem cywilnym :-)

to prawda, że możesz się domagać ustalenia istnienia stosunku pracy,
        bo tak naprawdę na takim stosunku pracujesz

i możesz również wnieść pozew o zapłatę kwoty wynagrodzenia
        • piotr.55 Re: Problem z pracą 04.09.09, 10:24
          sellaronda napisała:

> postępowanie przed sądem pracy jest też postępowaniem cywilnym :-)
          >
          > to prawda, że możesz się domagać ustalenia istnienia stosunku pracy,
          > bo tak naprawdę na takim stosunku pracujesz
          >
          > i możesz również wnieść pozew o zapłatę kwoty wynagrodzenia

Dziwne jest, że gdy tylko ktoś komuś udzieli jakiejś sensownej, od strony
          prawnej, rady to zaraz zjawia się "prawnik" z bożej łaski i "poprawia". Ja się
          pytam : CO TWÓJ POST WNIÓSŁ ??? W czym i komu pomógł? Każdy idiota wie, ze
          postępowanie przed "sądem pracy"(taki prawnik powinien wiedzieć, że nie ma
          czegoś takiego jak sąd pracy!!!!)nie jest postępowaniem ani karnym, ani
          administracyjnym, więc musi być cywilnym. Często na forach widzę posty ludzi
          którym mógłbym pomóc jednym zdaniem, ale powstrzymuje mnie właśnie to, że
          później muszę wdawać się w dyskusje, "pseudo akademickie" z zawodowymi
          poprawiaczami.
    • vickydt Re: Problem z pracą 03.09.09, 16:54
      od czerwca pracujesz za darmo i nadal masz skrupuły z udupieniem pracodawcy? :(
      • piotr.55 Re: Problem z pracą 03.09.09, 16:57
        Ona nigdzie nie pisze, że ma skrupuły "udupienia pracodawcy". Raczej boi się, że
        on udupi ją.
    • matyjaj Dam pracę - oferta !!! 03.09.09, 17:02
      www.rakow.yoyo.pl/praca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka