justa913 08.03.08, 11:55 WODA PERFUMOWANA ~~ LITTLE BLACK DRESS ~~ na allegro 27,99 zł w katalogu 51 zł gdy zrobimy upust 40% mamy 31,14zł . Jak to możliwe że ceny kosmetyków avon na allegro śą takie niskie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berek144 Re: CENY KOSMETYKÓW NA ALLEGRO !! 08.03.08, 13:47 Też mnie to zastanawia... oszustów nie brakuje...ale kto wie...może któraś ma jakieś dojścia... wiem, tez że wiele z nas forumowiczek sprzedają kosmetyki na Allegro po tak niskich cenach tylko się nie przyznają ( w dziale darmowe próbki znalazłam maile...i po mailach znalazłam konta na Allegro na których sprzedawane są podejrzanie tanie kosmetyki... nie chce nikogo oczerniać...ale mogę śmiało powiedzieć które to forumowiczki, które wszystkim mogą sie wydawać jako super uczciwe co moze byc błędnym przekonaniem! dla zainteresowanych owe Allegrowiczki- forumowiczki na maila Odpowiedz Link
magda.t.2010 Re: CENY KOSMETYKÓW NA ALLEGRO !! 08.03.08, 17:36 witam! powiem szczerze ze ja tez czasami sprzedaje kosmetyki na allegro i np wody mam tansze niz ze znizka 40% ale to z tego wzgledu, ze np za duzo wod zamowilam, badz ktos z moich klientow sie rozmyslil i nie mam co z ta woda zrobic, wiec aby miec jakis zwrot to ja sprzedaje taniej (wowczas wieksza pewnosc ze sybciej ja ktos kupil)- zamiast placic za wysyłke. ale czasami takze jestem w szoku jak niektorzy sprzedaja np 100szt wod i cena jest duzo nizsza niz ze znizka $)%- wowczas sama sie glowie - jak to mozliwe. Odpowiedz Link
aaavon Re: CENY KOSMETYKÓW NA ALLEGRO !! 08.03.08, 22:59 sprzedawać poniżej ceny nabycia to taki naiwny biznesik i zła inwestycja.bilans może wyjść na zero ale to już nie ma sensu. klienci na allegro mają farta jeśli trafi im się gratka a konsultantka/konsultant zdobywa kolejną złą opinię w rankingu naiwniaków. w dżungli adeptów handlowania nie brakuje takich co muszą jeszcze długo dopłacać by nauczyć się tej gry... Odpowiedz Link
berek144 A wiecie, ze 70% klubowiczek klubu róży sprzedaje 09.03.08, 09:18 na Allegro??? Podam nawet przykład... pani Marzena G z Krakowa członkini przedostatniego od góry...a teraz kandydatka do najwyższego poziomu klubu Róży sprzedaje kosmetyki Avon...pod nickiem Avon_ka ??? Inna członkini, tym razem już nie z krakowa... ukrywa się pod nickiem Lilwal...a w gazetkach konsultantki czytałam niegdyś o wspaniałych sieciach pozyskiwania nowych klientek przez te panie...drogą klientka poleca konsultantke dalej... tylko słowem nie pisnęły , ze ta siecią byl zakazany INTERNET!!! Żenujaca obłuda!!! Zgłosiłam już kilkakrotnie te panie do Avonu, ale firma całkowicie umywa ręce... wysyła standardowy liścik, ze to jest wbrew polityce firmy i na tym sie konczy Odpowiedz Link
velda8 .... 09.03.08, 11:10 Mi też się zdarza sprzedać coś na Allegro czy na ebay, ale nie obniżam jakoś drastycznie ceny- tylko tak żebym sama też zarobiła. A sprzedaję dlatego, że klientki nie chcą albo coś leży mi już długo w domu. A te panie z KR to niezłe oszustki, bo człowiek się sam stara żeby jakoś dotrzeć chociaż do poziomu białego, a one takie rzeczy wyczyniają... Odpowiedz Link
berek144 Oczywiście, ze pojedyncze sztuki, jakies zwroty od 09.03.08, 11:16 klientek, rezygnacje z produktów można sprzedac na Allegro...to jest jasne...po co płacic za odsyłke do Avonu czesto połowe a nawet więkrzą czesc wartości produktu! Ja raczej mówię o masowych handlarkach i nie bójmy się ich tak nazwac : OSZUSTKACH, które łamią postulaty firmy odnośnie sprzedaży konsultantek, która moze miec charakter wyłącznie BEZPOŚREDNI ! I drogie dziewczyny nie wierzcie w to co pisza w magazynach dla konsultatnek... te wszystkie panie z klubow róży tak nie pozyskują klientek...one nie chodza po ludziach i nie namawiają do zakupów! To załatwia za nich internet i najczęściej Allegro!!! Odpowiedz Link
krystell Re: Allegro a Urząd Skarbowy ... 09.03.08, 20:04 też widzę takie osoby, które sprzedają na Allegro po 150 sztuk np. Anew Trilaser w cenie 21-23zł, co i tak jest na granicy opłacalności, bo licząc prowizję Allegro, nasz opust i program promocyjny na ten produkt to dokładają do tego interesu ale do rzeczy podziwiam odwagę takich osób, bo skoro sprzedają po 150sztuk po (przykładowo) 22zł to wychodzi, że mają możliwość uzyskania przychodu w wysokości 3300zł + inne aukcje takich osób - bo przecież nie ograniczają się tylko do jednego produktu i wychodzi niezła suma, która winna być uwzględniona w dochodzie, bo nikt z Urzędu Skarbowego nie uwierzy, że ktoś "charytatywnie" sprzedaje 150 sztuk - tak "dla zabawy", "bo mu zbywa towar", "bo klientki nie chciały". Wystarczy popatrzeć na takie tłumaczenia i już widać, że jest to czysty biznes, który powinien podlegać rejestracji jako działalność gospodarcza plus zakup kasy fiskalnej po przekroczeniu stosownej puli obrotu - obrotu a nie dochodu, bo niektóre osoby durnie tłumaczą się, że nie osiągają dochodu, bo sprzedają po kosztach. Dochód a przychód to co innego. Reasumując to Allegro to krótka droga do kłopotów, których już nie jeden "taki sprytny" Allegrowicz nabawił się, przez co w zeszłym roku Allegro propagowało w Internecie serwisy o zasadach sprzedaży, rejestracji działalności itp., by nie odstraszyć ludzi. Ale naiwnych nie brakuje. A co do tych Klubowiczek to racja w 100%, ale dodajmy jeszcze do tego Liderki, które też zamawiają np. na konta swoich Konsultantek z grupy, by zrobić aktywność (oczywiście te osoby o tym nie wiedzą, a co tam), a żeby pozbyć się towaru - wystawiają na Allegro, myśląc, że taki Urząd Skarbowy zajrzy w rejestry Avonu i zobaczy, że taka Liderka nie zamawiała produktów. I tutaj kolejny błąd - już niejedna Liderka, a raczej była Liderka - miała kłopot z US z tego powodu - liczy się kto prowadzi sprzedaż (i brak jest ewidencji w formie działalności gospodarczej), a skąd miała towar to kolejna sprawa, którą może badać US, np. czy towar kupiła legalnie, czy z kradzieży itd. A takie aukcje należy zgładzać do Avonu i jeśli znacie dane takiej osoby - przecież te osoby podają nr telefonu na aukcji - podawajcie do Avonu, oni mogą znaleźć u siebie w bazie dane takiej osoby. Poza tym powinno wymóc się na Avonie by w gazetkach OFICJALNIE, a nie tylko w mailach napisali, że nie wolno sprzedawać na Allegro i powinni egzekwować tego typu przypadki. Skoro Oriflame udało się wyłapać takie osoby, to chyba w Avonie też nie będzie z tym problemu. Jest nowy dyrektor - Pan Tomasz Muras (tomasz.muras@avon.com) - więc wydaje mi się, że należy prosto do dyrektora pisać, bo BOK Avonu potrafi tylko odpisywać z automatu i do dyrektora nic nie dociera, bo kierownik BOK musi popisać się samymi plusami, a nie raportować dyrektorowi o problemach w terenie. Odpowiedz Link
justa_79 Re: Allegro a Urząd Skarbowy ... 10.03.08, 09:23 nie wiem, czy Avon będzie chciał coś zrobić w tej kwestii. co powiesz np. na istnienie sklepu z kosmetykami Avonu - sklepu dla klientek, nie dla konsultantek, w centrum handlowym, sklepu, który był wielokrotnie zgłaszany do Avonu i nadal istnieje? widocznie najważniejszy jest obrót. Odpowiedz Link
asystent-konsultantki Re: Allegro a Urząd Skarbowy ... 17.03.08, 00:31 W ramach szukania rynków zbytu zabłądziłem na strony Avon w UK: avonshop.co.uk/shop/default.asp - sklep internetowy prowadzony przez Avon (a na pewno polecany na www.avon.uk.com/PRSuite/cafe/askavonqa.jsp?index=4&item=22) Katalogi w UK są na stronie sklepu, a nie na głównej Avon. A także FAQ tyczące sprzedaży nie-bezpośredniej: www.avon.uk.com/PRSuite/cafe/askavonqa.jsp?index=0&item=4 która wprost wyjaśnia, że konsultantki nie pracują w Avon, więc Avon nic im nie może nakazać. To chyba zdrowe tendencje. Odpowiedz Link
krystell Re: Allegro a Urząd Skarbowy ... 17.03.08, 01:06 Jesteś w błędzie, gdyż umowa Avon zakazuje sprzedaży w formie sprzedaży zorganizowanej stałej, tj. w punktach handlowych, w sklepach internetowych, a tym do tego zaliczyć należy aukcje. I jeśli Avon uzna, że Konsultantka sprzedaje produkty w sposób sprzeczny z podpisaną umową wówczas ma prawo natychmiast rozwiązać umowę z taką Konsultantką, a nawet dochodzić roszczeń regresowych względem takiej osoby, jeśli uzna, że jej działania naraziły firmę na straty finansowe lub utratę wizerunku. Nie porównujmy umowy i stanu prawnego z Wielkiej Brytanii do Polski, bo jak wiemy są różne nie tylko w tej kwestii, a ta wypowiedź z tych stron, które podajesz nie odnoszą się do całego świata, tylko do rynku lokalnego. I bierz pod uwagę fakt, że w Wielkiej Brytanii i w całej Unii Europejskiej są przepisy o cenach dumpingowych i to jest regulowane ustawowo, a sprzedaż np. na aukcjach poniżej najwyższego opustu, jaki może uzyskać Konsultant to jest szkodliwe dla Avon i dla wszystkich KOnsultantów. Jeśli ktoś ma głupie aspiracje kosztem innych Konsultantów nabić sobie konto do Klubu Róży lub wyrobić plany Lidera to powinien liczyć się z konsekwencjami rozwiązania umowy i firma powinna walczyć z nieuczciwymi osobami. Przykład - Konsultantka z najwyższą sprzedażą w Polsce też "dobiła" w ten sposób swój obrót (choć w pierwszej dziesiątki takich osób było więcej i wcale się z tym nie kryły na bankiecie dla KR). Przykład 2 - Konsultantka, która 2 lata z rzędu wygrała samochód, zawiesiła działalność Konsultantki, bo też miała problemy z US - życzliwych nie brakuje. A wracając do Urzędu Skarbowego to sprzedaż na aukcjach jest dokumentowana przez Allegro i dostępna dla każdego organu państwa, w tym Urzędów Skarbowych, Policji itp. Wystarczy poszukać w wyszukiwarkach jak Urzędy Skarbowe wzywają wiele osób, których dane pozyskały od Allegro o przedstawienie dokumentacji firmy i dowodów sprzedaży prowadzonej na Allegro. I z drugiej strony także kupujący w ten sposób na Allegro mogą być zapytanie przez US czy dokonywali zakupu u osoby X produktu Y, ile zapłacili, w jaki sposób zapłacili, na jakie konto w banku. Ten ostatni przykład podała kiedyś Gazeta Prawna, zatem informacja sprawdzona. Odpowiedz Link
asystent-konsultantki Re: Allegro a Urząd Skarbowy ... 17.03.08, 01:38 Co do US - ależ oczywiście, dla mnie to że ktoś handlujący powinien mieć działalność nie ulega wątpliwości. I zakładam, że jak handluje to ma. Zdaję sobie sprawę, że w Polsce umowa może być inna. Z drugiej jednak strony Avon to międzynarodowy koncern i trudno aby dla różnych krajów miał kompletnie różną politykę. Pokazuję przykład UK jak to może być uczciwie zorganizowane. Zamiast martwych punktów umowy każących sprzedawać tylko znajomym, czy zabraniających sprzedawać w internecie tam sam Avon ma wielki sklep internetowy i jasno mówi, że konsultantka może sprzedawać jak chce. Ale UK jest ogólnie lepiej zorganizowane... I stąd dziwne byłoby tępienie w Polsce konsultantek za zachowania które w innym kraju są przez Avon dozwolone, a nawet uprawiane. To w temacie, dlaczego "Avon nic z tym nie robi". Odpowiedz Link
krystell Re: Allegro a Urząd Skarbowy ... 17.03.08, 10:42 Dla Ciebie jest to oczywiste, a dla innych - tych 99% - już nie, bo ulegają manipulacjom OMS, Liderów, że nie trzeba, że nikt nie będzie się tym zajmował itd. Avon ma różną politykę w różnych państwach, o czym świadczy chociażby taki sklep Avonu w Internecie - który przecież też jest jakąś konkurencją dla Konsultantek, ale niekoniecznie, bo w USA po kodzie pocztowym danego stanu takie zamówienie wędruje do odpowiedniej wyznaczonej Konsultantki i dzięki temu klient jest zadowolony bo szybko kupił, Konsultantka, bo ma gotowe zamówienie, a Avon, że ma obrót i wszyscy są happy. U nas tak nie ma i dlatego umowa jest inna i zasady gry są inne. Gdyby u nas tak było to nie byłoby tematu. I nie byłoby tematu, gdyby nie fakt, że na Allegro mamy masę nieuczciwych cen, do których dostępu nie ma żadna Konsultantka nawet po odjęciu największego opustu, a to już nie jest uczciwe, bo jak zarabia na tym, doliczając jeszcze prowizję Allegro, podatek (bo przecież rzekomo ma działalność gospodarczą) itd. Wystarczy zapytać o paragon to od razu odmawia wydania ... To czubek góry lodowej, niech tylko US ruszy jedną taką Avonowską duszę i będziemy mieć o wiele większą aferę niż afera sprzed lat o wykorzystywanych OMS, o której będa trąbić w mediach, a Avon jak zwykle zresztą umyje ręce, mówiąc o umowie - i wracamy do punktu startowego - dlaczego u nas umowa jest restrykcyjna ? odpowiedź - bo zabezpiecza "uczciwość" Avonu wobec Konsultantów Odpowiedz Link
avon_ka27 Sprawa zostala już zgłoszona do wyzszych szczeblów 16.03.08, 09:29 Avon porozumial się z platformą Allegro i już niedługo zobaczycie moje drogie efekty Odpowiedz Link
monika.gs.13 Re: Sprawa zostala już zgłoszona do wyzszych szcz 17.03.08, 00:04 Nie czarujmy się, jeżeli ktoś sprzedaje duże ilości i to po cenach jakich nie sposób uzyskać od Avonu nawet przy najwyższych opustach, to po prostu ma te produkty z zupełnie innego źródła. Odpowiedz Link
krystell Re: Sprawa zostala już zgłoszona do wyzszych szcz 17.03.08, 00:50 Już o tym porozumieniu kiedyś chodziły słuchy po Słowiczej i jakoś ucichło, ciekawe czy to nie powtórka z rozrywki. Może jakieś szczegóły ? Na pewno Avon miałby możliwość otrzymania danych osób, które sprzedają na Allegro w ramach programu "Współpraca w ochronie praw" i kontrolowania czy sprzedaż hurtową prowadzą Konsultanci. Odpowiedz Link
asystent-konsultantki Re: Sprawa zostala już zgłoszona do wyzszych szcz 17.03.08, 01:45 Jeśli coś takiego wymyślą, to skończy się na tym, że wytną pomniejsze handlarki - a taki hurtownik po prostu sprzeda kosmetyki swojemu (osobiście znanemu) współpracownikowi, który jako już nie-konsultantka może sprzedać kosmetyki jak chce i komu chce. Jak ktoś jest przedsiębiorczy, to zawsze sobie poradzi i różne nieżyciowe przepisy obejdzie. Odpowiedz Link
krystell Re: Sprawa zostala już zgłoszona do wyzszych szcz 17.03.08, 02:47 oczywiście, że na metodę znajdzie się metoda Ale co z działalnością gospodarczą obu tych "wspólników" ?? Ciekawe jak się wytłumaczą przed US Kij ma dwa końce, oby ten drugi koniec nie bił zbyt boleśnie ... Rozumiem, że wiesz to z praktyki. Odpowiedz Link
monika.gs.13 Re: Sprawa zostala już zgłoszona do wyzszych szcz 17.03.08, 09:23 Tak naprawdę to Avon z tą wszelką sprzedażą "niedozwoloną" nie bardzo chce coś zrobić i ne bardzo może. Najważniejsze jest, że interes się kręci. Co to da,że osobę która łamie zasady wyrzuci, przecież kosmetyki może kupować na siostrę, męża, matkę, działalność na tę osobę i do tego umowa zlecenie i nie musi się bać US. Odpowiedz Link
krystell Re: Sprawa zostala już zgłoszona do wyzszych szcz 17.03.08, 10:47 Ale pisałaś, że Avon ma coś zrobić w sprawie Allegro, więc jak to jest ? Owszem można kupować na brata, a sprzedawać samemu, ale jak to się ma do działalności ? Zarówno ten brat powinien mieć działalność, by móc Tobie na podstawie faktury Vat sprzedać zakupiony przez siebie towar, a Ty także posiadając działalność możesz legalnie sprzedawać towar kupiony od brata -a czy to się opłaca od strony finansowej, księgowej, kosztów i opłat ? nie sądzę Chyba, że przerzucamy ryzyko szarej strefy i na osobę, na którą kupujemy towar (brat, siostra, mąż/żona, matka/ojciec, itd.) i na siebie, jako osobę sprzedającą. Jak widzisz to nie jest takie proste jak zna się przepisy. Umowa zlecenie nie ma zastosowania w przypadku sprzedaży produktów - mylisz świadczenie usług, a sprzedaż towarów. Odpowiedz Link
asystent-konsultantki Re: Sprawa zostala już zgłoszona do wyzszych szcz 17.03.08, 11:39 >Zarówno ten brat powinien mieć działalność, by móc Tobie na >podstawie faktury Vat sprzedać zakupiony przez siebie towar, a Ty >także posiadając działalność możesz legalnie sprzedawać towar kupiony >od brata -a czy to się opłaca od strony finansowej, księgowej, kosztów >i opłat ? Jak długo żyjemy w przekonaniu, że to jest jedyny powód dla którego konsultantka ma działalność gospodarczą, to masz rację. Ale jeśli mówimy o hurtownikach na allegro (prowadzących działalność) - to wątpię aby był kłopot ze znalezieniem np. chętnej konsultantki prowadzącej działalność na odsprzedawanie. Nawet sprzedaż dokładnie co cenach firmowych opłaca się takiej konsultantce, bo dzięki temu ma stale najwyższy opust itd... Stąd - walcząc ze sprzedażą w internecie Avon mógłby zlikwidować wiele pojedynczych sprzedających po kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt sztuk. W ten sposób oczyściłby rynek dla zorganizowanych hurtowników . Odpowiedz Link
kamisiunia Re: CENY KOSMETYKÓW NA ALLEGRO !! 18.03.08, 13:46 A mnie doszły słuchy od mojego lidera, że wszystkie produkty ze zwrotów ida na spalenie, więc babeczki pracujące tam co moga to przechwycą i sprzedaja na Allegro... Bo często nieużywane rzeczy idą do zwrotu. Odpowiedz Link
krystell Re.: ALLEGRO nadaje się tylko do prokuratury ... 18.03.08, 21:15 .. i mediów - może zainteresowałoby to np. dziennikarzy UWAGI w TVN a tak na poważnie to wprowadzenie do obrotu produktów, które firma przekazała stosownym protokołem do utylizacji (jak mniemam, że powinno to się tak odbyć) jest karalne, a poza tym może narażać ewentualnych odbiorców takich produktów na konsekwencje zdrowotne, gdyż nikt nie da pewności, że są to produkty pełnowartościowe zresztą kiedyś w gazecie dla pracowników Avon (takie wewnętrzne czasopismo/magazyn dla pracowników ACP i AOP) pani Ula Bogdańska z Działu Zwrotów chwaliła się ile to produktów z powrotem trafia na linie kompletacji zamówień do ponownej sprzedaży, zatem to jest totalny bałagan (i te normy ISO w Garwolinie to czysty przypadek i ustawiona sprawa), albo jest porządek, a ktoś tylko próbuje się usprawiedliwiać (vide Twoja Liderka), że prowadzi taką sprzedaż rezygnując nawet ze swoich zarobków, byle tylko zyskać aktywność, wysokie średnie zamówienie i utrzymać się na szczycie Odpowiedz Link
poziomka001 Re: CENY KOSMETYKÓW NA ALLEGRO !! 18.03.08, 23:18 Wiecie, tak sobie popatrzyłam dziś co się na tym Allegro wyprawia i chyba naprawdę w końcu przestanę być konsultantką. Firma Avon zupełnie nie szanuje swoich NAJWAżNIEJSZYCH pracowników jakimi są konsultantki. To mydlenie oczu i opowieści, że Avon nic z tym nie może zrobić są po prostu żałosne. Z drugiej strony po co mam zamawiać sama skoro mogę mieć kosmetyki Avonu za połowę ceny z Allegro. Beznadziejna jest ta firma, już od kilku lat obserwuję, że jest tylko gorzej i gorzej. Nie ma to zupełnie nic wspólnego z czasami kiedy zaczynałam bycie konsultantką. I zastanawia mnie tylko jedno, czy gdzie indziej na świecie też tak jest, czy to tylko u nas polska wersja Avonu jest taka badziewna? Ktoś tu wcześniej napisał że w UK nie ma takich dziwnych akcji i wszystko jest cacy zorganizowane, jaki z tego wniosek? że jak się chce to się da. Odpowiedz Link