Dodaj do ulubionych

TO NAJGORSZE FORUM NA gazeta.pl

02.02.04, 21:37
1szylinder, czyli pan M. W. ma trochę za dużo ubytku tkanki mózgowej, bo umie
tylko krytykować Avon, a wad Oriflame nie dostrzega.

Czy wszyscy już widzieli katalog Oriflame na marzec? ZNÓW JEST BEZNADZIEJNY!
To już kolejny miesiąc, gdy w wyścigu z Avonem o pierwsze miejsce w rynku
kosmetycznym poddajemy się bez walki. Masakrycznie mało promocji, wciąż
wysokie ceny wód toaletowych i innych kosmetyków, w porównaniu z Avonem po
prostu dno!

I co z tego, że wg 1szylindra mamy to i tamto lepsze, skoro nie znajduje to
rezultatu w wynikach sprzedaży!!! Chyba nigdy nie osiągniemy szczytu, bo
Oriflame wciąż nastawia się bardziej na duży zysk jednostkowy niż szprzedaż
masową po niższych cenach. Niestety w tym drugim przypadku o wiele więcej
klientów skorzystałoby z oferty Oriflame, co pociągnęłoby za sobą i tak
większy zysk.

Policzmy... Sprzedajemy 5 kosmetyków w cenie 50zł, zarabiamy 30zł na każdym,
czyli w sumie 150zł. Obniżka ceny do 25zł (zysk jednostkowy 5zł) spowoduje
znacznie większą sprzedaż - weżmy, że w promocji produkt kupi 50 osób - daje
nam to 250zł zarobku. Ale dla Oriflame to wciąż jest zła metoda...

DRODZY KONSULTANCI!!! Domagajmy się od Oriflame obniżki cen. Skoro produkty
są w promocjach (a firma na tym na pewno zarabia!), to znaczy, że kosmetyki
NIE SĄ warte więcej. Jeśli każdy z nas wyśle do centrali pod adres:
poczta@oriflame.com.pl mail z uwagą, by ceny były niższe, to przy ogromnym
odzewie z naszej strony może wreszcie Oriflamistki będą miały większe
zamówienia niż Avonikstki!!!
Obserwuj wątek
    • masikm Re: TO NAJGORSZE FORUM NA gazeta.pl 02.02.04, 22:43
      orika napisała:

> 1szylinder, czyli pan M. W. ma trochę za dużo ubytku tkanki mózgowej, bo umie
      > tylko krytykować Avon, a wad Oriflame nie dostrzega.

=======moze i umie ale po co krytykować swój biznes - było by to nie logiczne

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      >
      > Czy wszyscy już widzieli katalog Oriflame na marzec? ZNÓW JEST BEZNADZIEJNY!
      > To już kolejny miesiąc, gdy w wyścigu z Avonem o pierwsze miejsce w rynku
      > kosmetycznym poddajemy się bez walki. Masakrycznie mało promocji, wciąż
      > wysokie ceny wód toaletowych i innych kosmetyków, w porównaniu z Avonem po
      > prostu dno!

=========Ja myslę, ze katalog jest swietny, mnie się podoba w przeciwieństwie
      do katalogu Avonu, który jest mało elegancki, mały i chaotyczny.
      Co to znaczy pierwsze miejsce w rynku kosmetycznym (pod jakim wzgledem -
      wysokości obrotów, ilości sprzedanych sztuk a moze w jakości kosmetyków)?

++++++++++++++++++++++++++++++
      >
      > I co z tego, że wg 1szylindra mamy to i tamto lepsze, skoro nie znajduje to
      > rezultatu w wynikach sprzedaży!!! Chyba nigdy nie osiągniemy szczytu, bo
      > Oriflame wciąż nastawia się bardziej na duży zysk jednostkowy niż szprzedaż
      > masową po niższych cenach. Niestety w tym drugim przypadku o wiele więcej
      > klientów skorzystałoby z oferty Oriflame, co pociągnęłoby za sobą i tak
      > większy zysk.

=============Spójż na pierwszą połowę lat '90, przy relatywnie drogich
      kosmetykach Oriflame był pierwszą firmą kosmetyczną w Polsce z udziałem w rynku
      13 do 15%. Wyprzedzała nas tylko Pollena Uroda ale to ze względu na sprzedaz
      pasty do zębów, której to Oriflame nie miał w ofercie. Odejmując obroty z pasty
      do zebów Oriflame miał największy obrót z wszystkich firm kosmetycznych.
      Moze i wiecej osób skozystało by z oferty przy tańszych kosmetykach ale nie
      koniecznie przyniosło by to większy zysk. Wolę sprzedać jeden kosmetyk za 20 zł
      niż dwa kosmetyki po 10 zł (w tej sytuacji obrót jest ten sama mam mniejsze
      koszta obsługi)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      >
      > Policzmy... Sprzedajemy 5 kosmetyków w cenie 50zł, zarabiamy 30zł na każdym,
      > czyli w sumie 150zł. Obniżka ceny do 25zł (zysk jednostkowy 5zł) spowoduje
      > znacznie większą sprzedaż - weżmy, że w promocji produkt kupi 50 osób - daje
      > nam to 250zł zarobku. Ale dla Oriflame to wciąż jest zła metoda...

==========Z kad wiesz, że w promocji produkt kupi 50 osób a nie akurat 25 osób
      albo 125 osób - czy to są Twoje zdolności jasnowidzące? Gdy tak to masz
      kolosalne wzięcie w dzialach logistyki. Nie jedna firma by chciała miec takiego
      pracownika. Musisz ich tylko przekonać do siebie - życzę powodzenia!!!

++++++++++++++++++++++++++++++

>
      > DRODZY KONSULTANCI!!! Domagajmy się od Oriflame obniżki cen. Skoro produkty
      > są w promocjach (a firma na tym na pewno zarabia!), to znaczy, że kosmetyki
      > NIE SĄ warte więcej. Jeśli każdy z nas wyśle do centrali pod adres:
      > poczta@oriflame.com.pl mail z uwagą, by ceny były niższe, to przy ogromnym
      > odzewie z naszej strony może wreszcie Oriflamistki będą miały większe
      > zamówienia niż Avonikstki!!!

==========Tak to prawda, że kosmetyki nie sa warte więcej ale zdecydowana
      wiekszość firm (również Avon) ustala ceny popytowo a nie kosztowo. W takiej
      sytuacji można pisać również do Avonu o obnizenie cen - zapewniam cie - równiez
      ma z czego.
      Obniżka cen ponad pewien poziom oznacza również zmianę klienteli pomimo, ze
      produkt jakościowo pozostał by ten sam. Są klienci co uwazaja, że tylko drogi
      produkt może byc dobry, wówczas nie kupili by tego samego produktu gdy by był
      zbyt tani - wydał by się wówczas podejżany jakościowo. To dla tego samego
      powodu dla którego np. Dior nie obniza swoich kosmetyków do poziomu np. cen
      Avonu albo z innej branzy czemu Hotel cztero gwiazdkowy nie obnizy cen do
      poziomu hoteli dwu gwiazdkowych? Mozna by sadzić, ze miał by wiecej gości ale
      czy napewno?

Zastanówcie sie nad tym!!!
      • matej_lublin Re: TO NAJGORSZE FORUM NA gazeta.pl 03.02.04, 02:52
        Witam,
        Nie bardzo mogę pojąć kolejny post maksima, który przedstawia
        czysto "Oriflame'owskie" podejście do każdego poruszanego tematu. Jak zwykle
        brak obiektywizmu, którego próżno szukać u osoby związanej tylko z jedną firmą.
        Dziwne, by np. Dyrektor Generalny Oriflame krytykował własną firmę. Ale
        skądinąd wiem, że prędzej p. Edyta Kurek (mająca nota bene rodzinę w moim
        mieście) opowiedziałaby o kilku niedociągnieciach kierowanej przez siebie firmy
        niż niejeden Konsultant / Dyrektor / Lider Oriflame.

Wielką sztuką jest umieć znaleźć błędy u siebie, na swoim podwórku.
        Najprostszym, prostackim podejściem jest branie na ruszt firmy, która jest
        jedną z więszych konkurencji i obsmarowywanie jej wszędzie gdzie się da. A nie
        tutaj droga.

Z drugiej strony osoba, która tak ostro broni Oriflame powinna robić to z
        taktem, patrząc na pisownię, gramatykę i ortografię, bo trudno zawierzyć
        pisanym słowom, kiedy błędy gramatyczne przeplatają się z brakiem
        specjalistycznej wiedzy.

Jednak popieram ostatnie rozumowanie maksima o zmianie i weryfikacji cen
        niektórych produktów. Z tego powodu kremy Time Reverse Oriflame nie będą
        kosztować tak samo jak seria Swedish Care Oriflame, podobnie jak seria Anew
        Avon w cenie Avon Solution. Wynika to na pewno nie tylko z prestiżu tych marek
        produktów, ale i skomplikowanego procesu technologicznego, wyrafinowanych
        formuł i komponentów używanych do produkcji zawartości, jak i opakowań.
        Jednak na pewno produkty takie jak kremy do rąk, szampony itp. powinny mieć
        przystępne ceny, gdyź akurat te produkty według ostatnich światowych badań
        konsumenckich wśród wszystkich grup społecznych - klienci stawiają na stopniu
        podstawowym użyteczności, co oznacza, iż traktują je na równi z kosmetykami do
        mycia, jak mydło, proszek.

Nie zgodzę się także, że obniżka cen spowodowałaby zmianę grupy klientów
        Oriflame. Proszę zwrócić uwagę, iż Klientki zamożne, które stać na kupno kremu
        za cenę ponad 100/200zł nie pogardzą ofertą kupna ulubionego produktu 20-30%
        taniej. Wbrew pozorom nawet drogie perfumerie mają promocje i wcale te obniżki
        nie powodują zniechęcenie do kupna kosmetyku. A wręcz przeciwnie - mogą
        przyciągnąć większą grupę Klientek, które np. nie było stać na krem za 180zł,
        ale za 120zł to skuszą się, by spróbować. Jeśli będzie dobry, a możemy pokusić
        się o przypuszczenie, że tak będzie, to wrócą ponownie. I choćby był on już
        później droższy to nie odmówią już sobie tej przyjemności i odrobiny luksusu.

Proszę także zwrócić uwagę, że Klientki, które stać na wspomniane w przykładzie
        kremy za 200zł czy perfumy za 300zł w większości nie zawracają sobie głowy
        czymś tańszym. Dla nich tańszy może być właśnie wyżej wymieniony krem do rąk
        czy szampon, choć i tutaj znajdziemy pozycji w cenach, które przynajmniej w
        Polsce nie należą do akceptowalnych przez większą część społeczeństwa.

Fakt faktem pozostaje, że Oriflame przy niektórych produktów ma ceny zbyt
        wysokie, nie adekwatne do kosmetyku, jego składu, właściwości itd. Np. seria
        Aloe czy też szampony PHCS, seria Oil Control+ - według opini zasłyszanych od
        własnych Klientek. Jednak zauważyłam, że ceny nie wzrastają, utrzymują się,
        niektóre regularne ceny są zniżane, choć tempo tego procesu jest mniejsze niż
        oczekiwania rynku, co mam nadzieję, że się zmieni, czego sobie i wszystkim
        Klientom mogę tylko życzyć.

Pozdrawiam serdecznie,
        Krysia
        (-)
    • 1szylider Nonsensy, nonsensy, nonsensy... 03.02.04, 05:21
      Witam!

Po pierwsze: o orice... Nie będę tolerował wypowiedzi od personam oraz
      abraźliwych, takich jak początkowe zdanie oriki w dalszym ciagu WSZYSTKIE takie
      wypowiedzi bedą lądowały na Oślej Ławce, wiec rozważcie sobie wszycy, którzy
      nie chcecie zapełniać oślej ławki.

Po drugie: być może jest to najgorsze forum, ale przed anmi wiele pracy jescze
      aby dostać się do prestizowego grona najlepszych.

Po trzecie: własnie cieszę się z wprowadzenia grupy produktów prestizowych w
      cenach jednostkowych ok 100zł. Od dawna domagalismy się tego od kierownictwa!
      Domagalismy sie wprowadzenia perfum, krytykowalismy Kierownictwo za zbyt niskie
      ceny prestiżowych wód Midsummer...

Po czwarte: nie jest prawdą iz klienta zdobywa sie ceną, tak myslano może do
      lat 50tych ubiegłego stulecia, a orika i matej-lublin niech sobie poczytają
      cokolwiek o marketing mix, np 4P: Person, product, promotion i dopiero PRICE
      Tak, więc cena jest ostatnim elementem gry rynkowej. Oriflame postepuje zgodnie
      z ta nowoczesna dewizą: najpierw grupa docelowa, potem projekt produktu i jego
      receptura oraz technologia, dalej promocja i na końcu cena.
      Tak samo powinna postepować również dobra konsultantka: najpierw klient, potem
      do klienta dobieramy produkt lub grupe produktów, prezentacja produktu i
      uzasadnienie dlaczego jest to najlepszy optymalny dobór i wybór i dopiero na
      końcu cena...

Kiedyś w zamierzchłych czasach, gdy w katalogach Oriflame nie było cen,
      pracowało nam się znacznie lepiej, bo najpierw rozmawialismy o potrzebach
      klientki i dopiero na końcu wyciagalismy cennik, gdy kolekcja była już gotowa,
      niestety Oriflame pod presja min Avonu zdecydował się drukować ceny.

Po piate: Matei-lublin: Może i Oriflame ma swoje błędy i mankamenta, ale Ty
      jesteś kobietą, która raczej nie wychodzi do ludzi w papilotach i bez
      makijażu... To samo dotyczy firm.
      Dalej imputujesz mi obsmarowywanie innych, co jest nieprawdą, bo ja nikogo nie
      obsmarowuje, przeciwenie w wileu miejsach broniłem Avonu, gdy chcesz uczciwie
      sprawdzić kto kogo obsmarowuje, to poczytaj posty grupy nieuczciwych Avonistej
      i sposób w jaki one piszą, zreszta przygotowuje watek, w których zbiore te
      wypowiedzi.

Po szóste: nie jest zamierzeniem Oriflame wygrywać cenowo z Avonem czy Ziają.
      Zresztą w odpowiedzi na Avon Orifl;ame wprowadził serie Visons taniej kolorówki
      dla małolatów i serie na str 66 katalogu na górze

Po siódme: MNie nie podobaja sie obniżki cen prestizowych produktów jak Elait
      Time Rversing, Skin Structure, przeciwnie uważam iz istnieje wiele
      inteligentniejszych metod promocji niz obniżki cenowe. Nie musimy nasladować
      Avonu!

Chcesz wejśc na forum sprzedaży bezpośredniej, to klinij tu:
      MLM, biznes po godzinach...

Pozdrawiam i zapraszam!
      1szylider
      • matej_lublin Re: Nonsensy, nonsensy, nonsensy... 03.02.04, 10:32
        Witam,
        Ja nie bronię ani Avonu ani Oriflame. Bo jeśli poczytałbyś moje porównanie tych
        dwóch firm, zamieszczone na Twoim forum to widziałbyś, że żadnego przekłamania
        w tym nie było, bo znam obie firmy b.dobrze. W zestawieniu do porównania
        poczynionego przez Ciebie dla tych dwóch firm - to Twoje wypada dość mizerne,
        ale jak przypuszczam nie ze złośliwości tylko z niewiedzy o konkurencji i
        sposobie jej działania.

Niestety zdarzają się osoby, także te pracujące w Avonie jako Konsultantki,
        które być może w jakiś wypowiedziach posunęły się za daleko, albo uważasz te
        wypowiedzi za obraźliwe. Taki już jest świat, że nie wszyscy są idealni. Z
        drugiej strony nie można wrzucać wszystkich do jednego worka i mówić,
        że "Avonistki" - jak je nazywasz - są złe, kłótliwe, obrażają tego czy owego.
        Bo i "Oriflamiści" co niektórzy także sobie używają na konkurencji.

W związku z tym, iż mam do czynienia z tymi dwoma firmami - mam szeroką wiedzę
        na temat ich produktów i NIGDY Klientce nie powiedziałam i nie powiem, że w
        Oriflame to tylko bierz te produkty, bo reszta jest niedobra. Zawsze
        przedstawiam alternatywy, opisuję i nie zaczynam od ceny, jak mi sugerujesz.
        Jednak mogę tylko podziwiać zasób Twoich Klientów / Współpracowników, którzy
        mają zamożne portfele, gdy chcą oni podwyżki a nie obniżki kosmetyków (sic!).
        Niestety nawet Ci najzamożniejsi jak juz pisałam nie pogardzą niższą ceną i
        przynajmniej u mnie np. lekarze, prawnicy, dla których wydanie dużych sum nie
        jest problemem pytają się o promocje, o cenę. Zauważ że teorią nie da się
        zmienić rynku, bo to Konsumenci weryfikują rynek i wybierają firmę i produkty,
        które spełniają ich oczekiwania, ale nie tylko pod względem działania produktu,
        ale także i ceny. Bo są marne szanse, by np. pielęgniarka, która ma 500-600zł
        poborów czy nawet 800zł i z tego ma pokryć opłaty, jedzenie itd. kupiła krem
        np. Time Reverse za 96zł czy nawet 69zł. Ona woli - ze wzgledu na swoją
        sytuację materialną - kupić coś tańszego. Owszem udaje mi się namówić na kupno
        tych droższych produktów, ale wiąże się to z tym, iż idę na rękę Klientkom i
        rozkładam im na raty zakup, bo inaczej byłaby to nierealna szansa na zakup od
        razu czegoś drogiego.

Nie obraż się 1szylider, ale nie dostrzegłam obrony Avonu czy rzeczowego
        porównania obu firm i ich wzajemnego oddziaływania na rynek. Czytałam Twoje
        wypowiedzi o tym, iż Konsultantki Avonu są dobrym materiałem do pracy w
        Oriflame itd.
        Jednak podtrzymuję stwierdzenie napisane przez jedną z uczestniczek z dyskusji,
        iż według zasad sprzedaży bezpośredniej, które obowiązują w Polsce nie powinno
        się krytycznie odnosić do konkurencji itd. (szeroko opisane w innym wątku).

Mogę na koniec tylko podziwiać Twoje zawzięcie w propagowaniu idei Oriflame,
        kosmetyków tej firmy itd. Dobrze to świadczy o Tobie, że jesteś obeznany z
        przepisami, marketingiem itd. Jednak nie zapędź się w przysłowiowy "kozi róg",
        bo nie obrażając Ciebie, ale odnoszę nieodparte wrażenie, iż czasami albo nawet
        za często Twoje wypowiedzi nabierają "Amwayowskiego" stylu działania.
        Udało mi się a propos Amwaya obejrzeć firm pana Dederki, zakazany przez tą
        firmę i naprawdę to co tam było pokazane, schemat działania, nastawiania ludzi,
        że nie ma życia bez Amwaya (w tym przypadku Oriflame) jest obecny w tonie
        Twoich wypowiedzi. Uważam, że tylko wyważone wypowiedzi, nie nachalne,
        szanujace konkurencję, jaka by ona nie była będą podstawą do rozwoju biznesu,
        Twojej grupy Konsultantów, rozwoju tego forum.
        Dam Ci taki krótki na koniec przykład: działam w sprzedaży bezpośredniej od
        ponad 8 lat i od początku polegałam na swoich znajomych, którzy kupują ode mnie
        kosmetyki, sprawia mi to przyjemność, chodzę na szkolenia do wielu innych firm
        konkurencyjnych, np. Eris, ostatnio serie Vichy, La Roche Posey itp. by znać
        ich produkty, umieć dobrać odpowiedni produkt, nie robię nic nachalnie, daję
        czas do namysłu, każdej Klientce zostawiam katalogi, próbki, przedstawiając
        wcześniej ofertę i dobierają odpowiednie kuracje, kremy itp. Moja koleżanka,
        która zaczynała później pracę w sprzedaży bezpośredniej wybrała drogę
        agresywanego latania po biurach, urzędach, wpychania produktów gdzie się tylko
        da. Owszem na początku było to i dochodowe, Ale z czasem rynek ją sam
        zweryfikował, bo każdy wolał mieć KOnsultantkę, która przyjdzie, opowie,
        dostarczy produkt w nienagannym opakowaniu itd. Tym sposobem działania szybko
        stracila Klientki.

Mówisz także o inteligentniejszych metodach promocji produktów niż obniżki cen.
        Czy mógłbyś podać jakie to metody masz na myśli, by zachęcić do kupna wody
        Eclat w cenie 105 zł ?? Bardzo mnie ciekawi Twoje spojrzenie na tą kwestię -
        naprawdę. Warto wymienić się takimi właśnie spostrzeżeniami, a nie kłócić się o
        wyższości jednego nad drugim - to robi raczej rynek niż my.

Pozdrawiam serdecznie,
        Krysia
        (-)
        • 1szylider Re: Nonsensy, nonsensy, nonsensy... 03.02.04, 12:02
          Witam!

Nie pisz takich przekrojowych wypowiedzi o wszystkim, bo jest trudno odpowiadać
          na 5 tematów jednocześnie, pozatem te inne teamty są w innych wątkach, więc nie
          mieszajmy wątków, gdy chcesz dyskutować z ladem...

Oczywiście co innego, gdy chcesz zakrzyczeć...

Zatem odpowiem tu tylko na to jest wiodącym tematem wątku.

Ja uważam, że obniżanie cen jest najgorszą metodą promocji, co więcej metoda
          prymitywną, a tak ścisle, to żadna promocją nie jest ale przeceną...

Przede wszytskim te metody promocji to działania wizerunkowe, reklama, próbki...

W Oriflame masz cała serie Eclait, w której są tanie elementa, jak balsam czy
          dezodorant, zatem klientkom niezdecydowanym na zakup wody, czy perfum nalezy
          polecić tańsze elementa serii

Drugim działaniem, które właśnie zamierzam podpowiedzieć Kieronictwu to np
          dodanie większej ilości PP na Eclaity, aby konsultanci mieli większy dochód ze
          sprzedaży tej exluzywnej serii...

Trzecim wreszcie jest wprowadzenie rabatów na wode ale wybranej grupy: klasy
          biznes, liderów, regularnie zamawiających itp...

Lub tez danie jej jako bonus za jakiekolwiek inne osiągnięcie, np do zamowień
          powyżej ...

A zresztą woda za 100zł, to nadal mało, ja chcę produktów po ponad 200zł
          właśnie dla zamożniejszych środowisk, w których sam próg cenowy jest skuteczna
          promocją, bo część ludzi, których na to stać kupuje Eclait, Guerlaina, Volvo,
          Ferrari równiez dlatego, że nie każdego na to stać...

Ale oczywiście ja mimo dodatkowej zniżki 21% od cen klubowych skorzystałem z
          przeceny i kupiłem kilka sztuk na zapas..smile))

Chcesz wejśc na forum sprzedaży bezpośredniej, to klinij tu:
          MLM, biznes po godzinach...

Pozdrawiam i zapraszam!
          1szylider
          • orika Re: Nonsensy, nonsensy, nonsensy... 04.02.04, 03:00
            Takie to wszystko proste, a Avon wciąż ma największy udział w rynku... A Avon
            ma kampanię walki z rakiem piersi - jakiej lepszej promocji Oriflame mogłoby
            oczekiwać? Kup wodę za 44,90 w promocji - będziesz zadowolona i jeszcze
            pomożesz w kampanii. Jakoś Oriflame niewiele osób wzięło na swoje dzieci z
            domów dziecka.

Ponadto, jeśli ktoś czytał czat z byłym dyrektorem Ziębą, wie, że największą
            sprzedaż Oriflame notuje w okresach promocji! Więc skąd bzdury, że klienci chcą
            podwyżek??? A może zróbmy drugi katalog dla tych zamożniejszych?

Bo skoro główna sprzedaż to sprzedaż w cenach promocyjnych, dla mnie jest to
            jednoznaczny sygnał - klienci chcą obniżek. Obniżka cen oznacza więcej
            klientów. Więcej klientów to więcej nagród za kosmetyki (na pewno więcej niż
            trzy nagrody - dwa Oskary i Filipinka). Więcej nagród to więcej klientów (także
            tych zamożnych). Więcej klientów to większy dochód. I wszyscy poza szylindrem
            są zadowoleni. Ale nieskończoność minus jeden, to dalej nieskończoność, więc
            pana szylindra można nie liczyćsmile

A tak na marginesie. Równolegle z męskim Eclat Oskara za zapach damski otrzymał
            właśnie Avon. Nie nasza Believe, Tsun Lai, Divine, Delice... Avon! Ale my wciąż
            mamy wyższe ceny, tak jakbyśmy zgarnęli wszystkie możliwe nagrody...
          • querida8 Re: Nonsensy, nonsensy, nonsensy... 04.02.04, 07:38
            1szylider napisał:

> Witam!
            >
            > Nie pisz takich przekrojowych wypowiedzi o wszystkim, bo jest trudno
            odpowiadać
            >
            > na 5 tematów jednocześnie, pozatem te inne teamty są w innych wątkach, więc
            nie
            >
            > mieszajmy wątków, gdy chcesz dyskutować z ladem...

Akurat w postach Krysi jest logika i lad. Nie powinienes jej zniechecac do
            pisania, bo jak na razie Krysia wnosi na to forum najwiecej wiedzy i
            obiektywizmu odnosnie Avonu i Oriflame.

> W Oriflame masz cała serie Eclait,(...)
            > Drugim działaniem, które właśnie zamierzam podpowiedzieć Kieronictwu to np
            > dodanie większej ilości PP na Eclaity,

Wczesniej myslalam, ze to literowka, ale w koncu spostrzeglam, ze zawsze tak
            piszesz. Przeciez ta seria nazywa sie ECLAT i zaskakuje mnie, ze osoba tak
            zaangazowana w promocje tej serii, ktora ponoc sama od lat uzywa wody o tej
            nazwie, nie zna pisowni ! Woda Eclat wraz z produktami uzupelniajacymi jest
            dostepna w ofercie juz dlugo i chyba nie sposob nie zapamietac tej nazwy...
    • masikm Re: To nie forum o ortografi i gramatyce 04.02.04, 19:23
      Nie piszę tutaj jakiegoś podania do urzędu, wniosku do jakiejś instytucji,
      wypracowania w szkole czy czegoś podobnego gdzie ortografia miały by znaczenie.
      Istotne było, by poglądy, które wyrażałem były zrozumiałe i nie interesowało
      mnie tutaj jakieś poprawianie błędów, które zabiera czas. Niniejsze forum służy
      do wymiany poglądów na tematy zawarte w forum. Wydawało mi się, że nie
      znalazłem się na forum dotyczącym ortografii czy gramatyki. Dla wiedzy
      niektórych dziewczyn – w chwili obecnej znajdujecie się na forum, którego
      tematem jest sprzedaż bezpośrednia i/lub marketing wielopoziomowy. Widzę, że
      niektóre z was nie potrafią na te tematy dyskutować to szukają tematu
      zastępczego. Podejście jest żenujące i ukierunkowane na czepianie się. Tak się
      zachowuje każdy co nie ma argumentów na zawarte tezy.
      • querida8 Re: To nie forum o ortografi i gramatyce 04.02.04, 20:46
        A ja uwazam, ze respektowanie podstawowych zasad gramatyki i ortografii jest
        wyrazem szacunku dla rozmowcow i swiadectwem kultury osoby wypowiadajacej sie...
        • masikm Re: To nie forum o ortografi i gramatyce 04.02.04, 21:42
          querida8 napisała:

> A ja uwazam, ze respektowanie podstawowych zasad gramatyki i ortografii jest
          > wyrazem szacunku dla rozmowcow i swiadectwem kultury osoby wypowiadajacej
          sie..
          > .

No cóż, jest to Twoje zdanie. Masz do niego prawo. Moje zdanie jest inne na ten
          temat, ale to nie jest tematem tego forum. Jeżeli uważasz, że przez to nie
          okazywałem Ci szacunku to bardzo przepraszam – nie to było moim zamysłem. Myślę
          jednak, że nie świadczy to o kulturze osoby wypowiadającej się lecz o jej
          stosunku do ortografii. Myślę, gdy byśmy mogli dyskutować tutaj głosowo to nie
          było by problemu ortografii.
          Jeżeli mimo to masz inne zdanie to zawsze możesz korzystać z forum o
          interesującej Cię tematyce czyli gramatyki i ortografii a tutaj chętnie
          podyskutuje na tematy związane z tym forum.

Jeżeli już zwracasz uwagę na błędy to przed tym sprawdź swoje, w szczególności
          wyrazy „uwazam”, „ze”, „rozmowcow” – brak polskich znaków, oraz zwróć uwagę na
          to, że zdania nie zaczyna się od „A”. Pewnie jest tego mniej jak u mnie ale
          nie jesteś bezbłędna.

pozdraiam
      • matej_lublin Re: To nie forum o ortografi i gramatyce 07.02.04, 09:13
        Witam,
        Istotnie nie piszesz podania do urzędu, wniosku itd.
        Jednak piszesz do kogoś, kogo zwyczajowo powinno się szanować. Jeżeli wyrażasz
        swoje poglądy na jakikolwiek temat, to powinieneś zwracać jednak uwagę na
        ortografię.
        Miałbyś takie same odczucia jak ja, gdybyś czytał np. w Internecie wypowiedzi
        kogos z biura Oriflame, gdzie co krok byłby błąd, a ktoś później
        usprawiedliwaiłby się tym, co Ty - ważniejsza jest merytoryka od ortografii.

I jeśli to do mnie było, że nie potrafię dyskutować na tematy poruszane na tym
        forum i szukam tematu zastępczego, to jesteś w błędzie.
        Jeżeli moje podejście jest żenujące i ukierunkowane na czepianie się to brakuje
        mi słów jak określić Twoje stronnicze podejście do niektórych spraw związanych
        z Oriflame.
        Już nie raz udowodniłam, że mam i argumenty i tezy i rzeczowe stwierdzenia.

Na tym kończę swoje odniesienie do tej sprawy i nie będę rozwijać już wątku,
        który tym listem zamykam ze swojej strony.
        Pozdrawiam,
        Krysia
        (-)
        • masikm Re: Do Matej_lublin 07.02.04, 23:00
          matej_lublin napisał:

> Witam,
          > Istotnie nie piszesz podania do urzędu, wniosku itd.
          > Jednak piszesz do kogoś, kogo zwyczajowo powinno się szanować. Jeżeli
          wyrażasz
          > swoje poglądy na jakikolwiek temat, to powinieneś zwracać jednak uwagę na
          > ortografię.
          > Miałbyś takie same odczucia jak ja, gdybyś czytał np. w Internecie wypowiedzi
          > kogos z biura Oriflame, gdzie co krok byłby błąd, a ktoś później
          > usprawiedliwaiłby się tym, co Ty - ważniejsza jest merytoryka od ortografii.
          >
          > I jeśli to do mnie było, że nie potrafię dyskutować na tematy poruszane na
          tym
          > forum i szukam tematu zastępczego, to jesteś w błędzie.
          > Jeżeli moje podejście jest żenujące i ukierunkowane na czepianie się to
          brakuje
          >
          > mi słów jak określić Twoje stronnicze podejście do niektórych spraw
          związanych
          > z Oriflame.
          > Już nie raz udowodniłam, że mam i argumenty i tezy i rzeczowe stwierdzenia.
          >
          > Na tym kończę swoje odniesienie do tej sprawy i nie będę rozwijać już wątku,
          > który tym listem zamykam ze swojej strony.
          > Pozdrawiam,
          > Krysia
          > (-)

Witam,
          Nie wiem czemu uważasz, że jeżeli piszemy nieortograficznie to nie szanujemy
          drugiej osoby. Masz prawo tak uważać i szanuje Twoje zdanie ale to nie znaczy,
          że się z nim zgadzam. Nie jestem też pracownikiem z biura Oriflame ani też
          żadnej innej firmy i reprezentuję tutaj wyłącznie siebie i swoje poglądy.
          Uważam, że ważniejsza jest merytoryka niż ortografia ale w niektórych
          sytuacjach ortografia jest również ważna, szczególnie w tedy kiedy zwracamy się
          do kogoś oficjalnie i nie stanowi to luźnej pogawędki tak jak wydawało mi się,
          że jest to na forum. Ja dyskusje na forum traktuję w sposób luźny, taki jak
          traktuje się rozmowę między znajomymi, kolegami czy koleżankami. Tak jak między
          znajomymi można się posługiwać zwrotami uznanymi za potoczne lub też można się
          posługiwać gwarą tak już w wypowiedziach oficjalnych może to być uznane za mało
          eleganckie. Moim błędem było w takim razie traktowanie tego forum w sposób
          luźny i traktowanie dyskusji z Wami (Państwem – to by ktoś nie poczuł się
          urażony, że zwracam się do niego przez „TY”wink jak z gronem równych mi partnerów
          i znajomych. Na przyszłość będę miał to na uwadze i będę zwracał na to
          baczniejszą uwagę.

Matej_lublin w żadnym wypadku nie było to do Ciebie gdyż Twoje wypowiedzi
          zawsze były merytoryczne i nie szukałaś tematu zastępczego typu ortografia.
          Jesteś jedną z nielicznych osób wypowiadających się konkretnie na poruszane tu
          tematy. Może nie zawsze zgadzałem się z wyrażanymi przez Ciebie poglądami ale
          zawsze je szanowałem. Moja wypowiedź bardziej kierowana była do tych co czepili
          się ortografii a nie potrafili dyskutować z moimi tezami (prawdopodobnie
          chodziło to wypowiedź osoby o nick’u kasia.lomanczyk – post został usunięty
          oraz querida8, która to poparła w/w).

Pozdrawiam

„Głupi nie zauważy a mądry nic nie powie”
          • ignorant11 Dajmy juz spokój ortografii 08.02.04, 00:07

Sława!

Oczywistym jest, że nasze wypowiedzi sa tutaj potoczne...

A gdy szybko pisane to zawieraja rowniez literówki.

Niemniej apeluje o pisanie po polsku i poprawianie co badziej widocznych błędów.

Natomiast czepianie się literówek uważam za wypowiedź ad personam i w
            przyszlości rowniez będę takie usuwał jako niemerytoryczne.

Bo to forum nazywa sie MLM, bizens po gdozinach i jest poświęcone sprzedazy
            bezposredniej, a nie zawiłościom rodzimej ortografi i pięknie języka
            polskiego...

Do jakich błędów moga prowadzić literówki niech świadczy moj przyklad ze
            zjedzonym E.

Pozdrawiam i zapraszam na:
            Forum Słowiańskie
            nakarm dziecko, kliknij w pajacyka TERAZ:
            www.pajacyk.pl
            Ignorant
            +++
            • masikm Re: Dajmy juz spokój ortografii 08.02.04, 01:26
              ignorant11 napisał:

>
              > Sława!
              >
              > Oczywistym jest, że nasze wypowiedzi sa tutaj potoczne...
              >
              > A gdy szybko pisane to zawieraja rowniez literówki.
              >
              > Niemniej apeluje o pisanie po polsku i poprawianie co badziej widocznych
              błędów
              > .
              >
              >
              > Natomiast czepianie się literówek uważam za wypowiedź ad personam i w
              > przyszlości rowniez będę takie usuwał jako niemerytoryczne.
              >
              > Bo to forum nazywa sie MLM, bizens po gdozinach i jest poświęcone sprzedazy
              > bezposredniej, a nie zawiłościom rodzimej ortografi i pięknie języka
              > polskiego...
              >
              > Do jakich błędów moga prowadzić literówki niech świadczy moj przyklad ze
              > zjedzonym E.
              >
              > Pozdrawiam i zapraszam na:
              > Forum Słowiańskie
              > nakarm dziecko, kliknij w pajacyka TERAZ:
              > www.pajacyk.pl
              > Ignorant
              > +++

Dzięki za zrozumienie. Myślałem, że mam doczynienia z samymi niespełnionymi
              polonistkami, które to dowartościowują się w ten sposób.

pozdrawiam
            • wisienka112 czemu szylider to ignorant11 21.03.04, 18:09
              Mam pytanie:
              Dlaczego sylider (samozwańczy władca oriflejek) występuje pod co najmniej dwoma
              nickami, czyli 1sylider i ignorant11) ?

ignorant11 napisał:

>
              >
              > Natomiast czepianie się literówek uważam za wypowiedź ad personam i w
              > przyszlości rowniez będę takie usuwał jako niemerytoryczne.

A kim ty właściwie jesteś?
              Bo adminkiem tego forum to podobno jest 1szylider.

Katarzyna C.
              • ignorant11 Re: czemu szylider to ignorant11 21.03.04, 19:26
                wisienka112 napisał:

> Mam pytanie:
                > Dlaczego sylider (samozwańczy władca oriflejek) występuje pod co najmniej
                dwoma

+++Bynajmniej nie samozwańczy, ale naturalny i nie wszystkich niestety, bo
                tylko paru tysięcy...

>
                > nickami, czyli 1sylider i ignorant11) ?

+++A co w tym złego, że ktoś ma dwa nicki?
                >
                >
                > ignorant11 napisał:
                >
                > >
                > >
                > > Natomiast czepianie się literówek uważam za wypowiedź ad personam i w
                > > przyszlości rowniez będę takie usuwał jako niemerytoryczne.
                >
                >
                > A kim ty właściwie jesteś?
                > Bo adminkiem tego forum to podobno jest 1szylider.
                >
                > Katarzyna C.

Sława!

To forum ma kilku adminów...

Nowy nick był potrzebny do nowego forum ( taki jest regulamin f prywatnych) bo
                mam juz jedno najlepsze forum, to drugie może być chwilowo "najgorsze"

Pozdrawiam i zapraszam na:
                Forum Słowiańskie
                nakarm dziecko, kliknij w pajacyka TERAZ:
                www.pajacyk.pl
                Ignorant
                +++
                • wisienka112 Re: czemu szylider to ignorant11 22.03.04, 19:16
                  >
                  > +++Bynajmniej nie samozwańczy, ale naturalny i nie wszystkich niestety, bo
                  > tylko paru tysięcy...

A jak rozumiesz swą władczość, i czy kilka tysięcy oriflejek dobrowolnie
                  poddało się tobie?

> > A kim ty właściwie jesteś?
                  > > Bo adminkiem tego forum to podobno jest 1szylider.
                  > >
                  > > Katarzyna C.
                  >
                  >
                  > Sława!
                  >
                  > To forum ma kilku adminów...
                  >

A jakich?

> mam juz jedno najlepsze forum, to drugie może być chwilowo "najgorsze"

A jaki to test to najlepsze forum ???

Katarzyna C.

• 1szylider Re: czemu szylider to ignorant11 22.03.04, 19:30
                    1szylider napisał:

> wisienka112 napisał:
                    >
                    > > >
                    > > > +++Bynajmniej nie samozwańczy, ale naturalny i nie wszystkich niestet
                    > y, bo
                    > >
                    > > > tylko paru tysięcy...
                    > >
                    > > A jak rozumiesz swą władczość, i czy kilka tysięcy oriflejek dobrowolnie
                    > > poddało się tobie?
                    >
                    > +++ chyba jednak dobrowolnie skoro przyszły do mnie...
                    > I jeszcze nadal są...
                    >
                    > I w pewnie już nie uwierzysz: zapraszają następne, więc ciagle ich przybywa...
                    >

I jak Ty rozumiesz moją władczość, bo to nie ja nazwałem się "władcą"?
                    > >
                    > > > > A kim ty właściwie jesteś?
                    > > > > Bo adminkiem tego forum to podobno jest 1szylider.
                    > > > >
                    > > > > Katarzyna C.
                    > > >
                    > > >
                    > > > Sława!
                    > > >
                    > > > To forum ma kilku adminów...
                    > > >
                    > >
                    > > A jakich?
                    >
                    > +++ A po co Ci to wiedzieć?
                    >
                    > Może zostawię sobie nieco tajemniczości..,mogę?
                    >
                    > >
                    > >
                    > > > mam juz jedno najlepsze forum, to drugie może być chwilowo "najgorsze
                    > "
                    > >
                    > > A jaki to test to najlepsze forum ???
                    >
                    > +++Hahaha!
                    > Sam chciałbym sie dowiedzieć, może Ty znajdziesz odpowiedź, więc zajrzyj
                    proszę
                    >
                    > do kategorii "najlepsze".
                    >
                    > >
                    > > Katarzyna C.
                    > >
                    >
                    >
    • astruniamezatka Odpowiedz do oriki 24.02.04, 11:54
      Orika nie wiem dlaczego uczepiłaś się tego człowieka który chce coś osiągnąc w
      życiu nie rozumiem twojego podejścia dożycia co ty chesz od katalogu na marzec
      przecież jest w porządku a ceny ciągle spadają jest dużo promocji zawsze mozna
      cos dla siebie znaleść.Jesteś prostą dziewczyną nie używa sie na forum
      inicjałów od tego są pseudonimy, to jest niegrzeczne.Zbulwersowałam sie tym co
      napisałaś i bede wspierać admina skoro tak bardzo krytykujesz na firme Oriflame
      to dlaczego tutaj jesteś nie masz racji tobie sie chyba tylko nie podba katalog
      na mrzec bo p. moje klientki sa nim zachwycone katalogi nakażdy miesiąc sa
      robione według wzoru miesiąca a mrzec to miesiąc zakzwanej chlapy deszczu ze
      sniegiem a Luty zima walentynki więc chyba powinnaś użyć troche wyobraźni i
      prosze jeśli masz tak pisać dalej ni pisz wogóle bo to nie ma sensu.
    • astruniamezatka Re: TO NAJGORSZE FORUM NA gazeta.pl 24.02.04, 11:56
      Jeśli podba ci sie obrażanie ludzi to nie tędy drogai złe miejsce wybrałaś nie
      umiesz prowadzić rozmów a obrażając ludzi tego sie tak nie robi.
    • roberti.ori Re: TO NAJGORSZE FORUM NA gazeta.pl 25.03.04, 12:38
      to najgłupsze recz jaką czytałem. opowiem ci pewną historię. pan dyr. Edward
      Zięba po wybudowaniu fabryki obieceł że ceny staną w miejscu. wszyscy krzykneli
      hura. A on ze spokojem powiedział" nie cieszcie się bo odbije się to na waszych
      zarobkach" za rok czasu wszyscy zrozumieli oczym mówił. mniejsze ceny oznaczają
      mniejszy zysk. promocje tak ale nie do przesady. ile mydeł potrafisz zużyć w
      ciągu miesiąca? ile kremów? ile balsamów? klient oriflame to stały klient nie
      trzeba mu więcej aniżeli potrzebuje.
      • 1szylider Re: TO NAJGORSZE FORUM NA gazeta.pl 25.03.04, 13:18
        roberti.ori napisał:

> to najgłupsze recz jaką czytałem. opowiem ci pewną historię. pan dyr. Edward
        > Zięba po wybudowaniu fabryki obieceł że ceny staną w miejscu. wszyscy
        krzykneli
        >
        > hura. A on ze spokojem powiedział" nie cieszcie się bo odbije się to na
        waszych
        >
        > zarobkach" za rok czasu wszyscy zrozumieli oczym mówił. mniejsze ceny
        oznaczają
        >
        > mniejszy zysk. promocje tak ale nie do przesady. ile mydeł potrafisz zużyć w
        > ciągu miesiąca? ile kremów? ile balsamów? klient oriflame to stały klient nie
        > trzeba mu więcej aniżeli potrzebuje.

Witam!

Pamiętam jak w początkach mojej kariery networkowej wymysliłem super produkt:
        jakiś dodatek do wody ciepłowniczej aby nie wydzielał się kamień, zreszta nie
        ważne jaki to był produkt.
        Natomiast był tani szef firmy networkowej wyjasnił mi, że po prostu dystrybutor
        tak się nachodzi za tak marne grosze ( marże), że nawet na zelówki nie zarobi...
        Zreszta każdy handlowiec wie, że lepej jest mieć mniej ale zamożniejszych
        klientów niż wielu biedniejszych, bo i mniej pracy i koszty obsługi niższe i
        marża większa.
        To właśnie jest odpowiedź dlaczego np Volvo czy Jaguar nie rywalizują z Fiatem
        cenowo ale rywalizują te firmy jakością ( u FIATa Ferrari, Lancie, Lamborgini,
        Masserati).

Tak samo w naszej branży Guerlain nie zniżą się do poziomy Ziai, zatem i
        Oriflame nie powinien zniżąć się do poziomu Avonu. Podjęcie wojny cenowej z
        Avonem uważam za największy błąd poprzedniego Kierownictwa.
        W MLM i jest sprzedazy bezpośredniej złotą zasadą jest sprzedawać bogatym i
        sponsorować biednych...

Chcesz więcej, klinij tu:MLM, biznes po godzinach...  Katalog Oriflame
        Pozdrawiam i zapraszam!
      • bozpio1 Re: TO NAJGORSZE FORUM NA gazeta.pl 25.03.04, 13:23

Witam jak chcesz uczestniczyć w konkursach to kupujesz dużo i nikt Cię nie
        zmusza do dużych zapasów!!! jest przecież możliwość dotarcia do nowych
        klientów ale wolę osobiście ja oferować innym zakupy po cenach konsultanta i
        nie dżwigać. i martwić się co zrobię z mydłami lub balsamami !!! wpadacie w
        paranoję!!! a forum odkryłam i podoba mi się pozdrawiam Ciebie i uczestników
        • 1szylider Re: TO NAJGORSZE FORUM NA gazeta.pl 25.03.04, 13:36
          bozpio1 napisała:

>
          > Witam jak chcesz uczestniczyć w konkursach to kupujesz dużo i nikt Cię nie
          > zmusza do dużych zapasów!!! jest przecież możliwość dotarcia do nowych
          > klientów ale wolę osobiście ja oferować innym zakupy po cenach konsultanta i
          > nie dżwigać. i martwić się co zrobię z mydłami lub balsamami !!! wpadacie w
          > paranoję!!! a forum odkryłam i podoba mi się pozdrawiam Ciebie i uczestników

Witam!

A szczerze mówiąc wolę zasponsorować niz sprzedawać niech se kupuja kiedy chccą
          i jak i co chcą...

Zreszta jak sprzedać komuś na durgim końcu Polski, gdy Ty mieszkasz np w
          Przemyslu, zaś klientke masz w Szczecinie?
          Będziesz wysyłać pocztą ponosić koszty, kombinować opakowanie, czy lepeij oddać
          te 30% klientce, za jej fatyge...

Chcesz więcej, klinij tu:MLM, biznes po godzinach...  Katalog Oriflame
          Pozdrawiam i zapraszam!
          • bozpio1 Re: TO NAJGORSZE FORUM NA gazeta.pl 25.03.04, 13:58
            i oto chodzi w prawdziwym networku !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka