Dodaj do ulubionych

obsługa projektu

02.03.06, 12:34
Piszę projekt szkoleniowy z EFS - jakie funkcje nalezy uwzględnić:
1. koordynator projektu
2. kierownik projektu (czy to to samo, co koordynator?)
3. obsługa administracyjna
4. obsługa ksiegowa
jeszcze o kimś trzeba pamietać?
Grzegorz
Obserwuj wątek
    • dialogobywatelski Re: obsługa projektu 02.03.06, 22:21
      To zalezy, jak duży jest projekt, jak długi, dla ilu osób, na jakim obszarze.
      Skład jaki wymieniasz jest podstawowy, kierownik to zazwyczaj to samo co
      koordynator, choc niedawno przekonywano mnie, że kierownik to menadżer, a
      koordynator powinien już być ds. czegośtam, niemniej sądzę, że w EFS pasuje. Ja
      bym się ewentualnie zastanawiała ad. tego składu podstawowego np o specjaliście
      ds. monitoringu, ale tak jak wyżej napisałam, specyfika zdecyduje o tym.
    • marogn Re: obsługa projektu 03.03.06, 11:32
      proponowałbym racjonalnie popatrzyć ile i jakich szkoleń jest w projekcie,
      przecież szkolenie językowe gdzie rekrutujemy grupę/grupy i "jedziemy" przez
      pare semestrów nie potrzebuje 4-5 osób
      no ale wiadomo, że w ciepełku funduszy strukturalnych chciałoby się ogrzać jak
      najwięcej osób ;)
      • 2grzegorz Re: obsługa projektu 03.03.06, 11:37
        dokładnie tak ;-)))
        a szkolenia są krótkie - 3 grupy po 4 miesiące i różnorodne (nie językowe)
        pozdrawiam
        Grzegorz
    • dialogobywatelski Re: obsługa projektu 03.03.06, 20:53
      Szczerze mówiąc, nie wiem, skąd taki wstręt do wykorzystania funduszy
      strukturalnych na zatrudnienie osób w projektach? Należy sobie uświadomić, że
      oprócz realizacji podstawowych założeń danego PO (programu operacyjnego),
      środki unijne + krajowe wchodzą do obrotu gospodarczego kraju/regionu, a zatem
      na projektach korzystają instytucje, przedsiębiorcy, dostawcy towarów i usług,
      gospodarka się rozwija, region ożywa, trzeba być krótkowzroczym, by nie
      zobaczyć tu korzyści pośrednich, ponadto - tak pół żartem pół serio - właśnie
      zatrudnienie w projekcie jest najbardziej pewnym rezultatem projektów
      społecznych, bo co do ich wyników dla beneficjentów ostatecznych, to można
      tylko stwierdzić, że aktywizują. Ostatnio przedstawiel Dyrekcji Generalnej
      bodajże ds. Zatrudnienia!!!! potwierdził to moje intuicyjne przekonanie, że
      trzeba szerzej spojrzeć na projekt jako inicjatywę społeczną ważną dla jego
      otoczenia, społeczności lokalnej i zrozumieć korzyści pośrednie. Innymi słowy z
      perspektywy UE nie ma nic zdrożnego w zatrudnianiu na potrzeby projektu
      większej liczby pracowników. Ale u nas takie panuje podejście "co będą
      sobie/siebie zatrudniać w projektach", oddajmy te pieniądze UE i od razu robi
      się przyjemniej na duszy, tymczasem płatnicy netto tylko na to czekają, bo
      przecież te pieniądze nie zasilą naszej kieszeni. Zatem mój apel: człowieku
      skąpy, miej oczy szeroko otwarte, żal, że inni zarobią, dołącz do nich, o ile
      masz coś do zaoferowania! Nota bene podobnie myślieli członkowie KOP, póki nie
      dostali pożądnego kopa z góry, że wykorzystanie funduszy przez ich podejście do
      projektów nam szwankuje...
      • 2grzegorz Re: obsługa projektu 03.03.06, 22:37
        Oczywiście, jeżeli alternatywą jest niewykorzystanie środków - to trzeba
        wszystko zrobić, żeby jak najwięcej tych środków zostało w kraju... A ilość
        papierków, które trzeba przerobić (ja dopiero zaczynam w to wchodzić) jest
        ogromna. I sam koordynator tu chyba nie wystarczy.
        pozdrawiam
        Grzegorz
        • ypsilon Re: obsługa projektu 11.03.06, 20:19
          NIe wiem, jak duży będzie Twój projekt; mój jest spory, trwa do połowy 2008
          roku, a realizuje go zespół 8-osobowy.
          • 2grzegorz Re: obsługa projektu 12.03.06, 22:13
            w planach jest szkolenie 135 osób w 3 turach po 45 sztuk, od sierpnia/września
            br do 30 marca 2008. Jak dobrze pójdzie, będę składał projekt pod koniec
            miesiąca. Zakładam, że będzie nas, w różnym wymiarze czasowym, 6-7 osób. Nie
            wiem, czy to dużo, czy mało - aktualnie wymyślam dla nich zakres czynności...
            Grzegorz
            • ypsilon Re: obsługa projektu 13.03.06, 09:21
              Ja z góry załozyłam 8 osób do obsługi projektu, natomiast różne wynagrodzenia
              związane z zakresem prac w poszczególnych okresach trwania projektu. Po
              złożeniu wniosku byłam zaproszona na negocjacje; dotyczyły m.in. wysokości
              wynagrodzeń poszczególnych osób oraz działań towarzyszących (opieki nad
              dziećmi, refundacji kosztów dojazdu). Wynagrodzenia i opieka pozostały bez
              zmian, obcięto mi natomiast fundusze na dojazdy uczestników.
              • 2grzegorz Re: obsługa projektu 13.03.06, 14:19
                a oczywiście, wynagrodzenie jest zróżnicowane. Natomiast co do kosztów - byłem
                ostatnio na konsultacjach w ministerstwie i pani oświadczyła, że "na
                beneficjentach nie oszczędzamy - jeżeli nie ma innych ograniczeń (np. limit na
                opiekę), to zaplanowane koszty nie są obcinane". Co oczywiście jest dla mnie
                korzystne, bo część wydatków ma limit procentowy...
                pozdrawiam
                Grzegorz

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka