Dodaj do ulubionych

Mózg to nowe cycki

29.12.18, 10:35
... tak brzmi hasło na koszulkach popularnych w Stanach.
"Jeśli uważasz, że nie możesz stworzyć związku z kimś, kto nie jest wystarczająco inteligentny, to jesteś sapioseksualny".
natemat.pl/155379,sapioseksualizm-inteligencja-bardziej-seksowna-od-szesciopaka-na-brzuchu-nowy-trend-dla-snobow
Hm... Serio trzeba tak podkreślać to, że chciałoby się mieć partnera o dość podobnym poziomie inteligencji? I że inteligentne osoby podobają się innym inteligentnym osobom?
Ja myślałam, że to normalne. A tu się jakiś nowy seksualny trend zrobił wink
Obserwuj wątek
    • dolores2222 Re: Mózg to nowe cycki 29.12.18, 10:38
      Co się dziwisz?
      Stany muszą odkrywać, a my się mamy dziwować wink
      • autoteliczna Re: Mózg to nowe cycki 29.12.18, 10:56
        No big_grin
        A jak odkryją coś, co już ludzie od tysięcy lat wiedzieli, to dopiero jest zdziwienie wink
        Nie wiadomo, które większe - ichnie czy nasze wink
        • dolores2222 Re: Mózg to nowe cycki 29.12.18, 11:00
          Ichnie zdziwienie zawsze większe tongue_out
          Tam nawet pomnik Kosciuszki większy big_grin
          • autoteliczna Re: Mózg to nowe cycki 29.12.18, 11:09
            I podobno ludzie też już coraz więksi się tam robią wink
            • dolores2222 Re: Mózg to nowe cycki 29.12.18, 11:23
              I masz odpowiedź big_grin
    • karolivia Re: Mózg to nowe cycki 29.12.18, 13:31
      Niektórzy faktycznie zachowują się jakby wygładzili bruzdy w mózgu tą samą substancją, którą się cycki wypełnia.
      A wiadomo, że im gładszy mózg tym mniej kojarzywink.
      • dolores2222 Re: Mózg to nowe cycki 29.12.18, 13:37
        Ja znam taką wersję:
        jeśli przeszkadza ci cellulit na udach, to pomyśl, że można go wygładzić. Ale w przypadku mózgu vicewersja nie wyjdzie big_grin
        To tak do panów od pani 45 + tongue_out
        • autoteliczna Re: Mózg to nowe cycki 29.12.18, 13:47
          dolores2222 napisała:

> Ja znam taką wersję:
          > jeśli przeszkadza ci cellulit na udach, to pomyśl, że można go wygładzić.

I to wystarczy???
          Rewelacja! Jak najszybciej muszę zacząć myśleć, i to jak najwięcej! wink
          • dolores2222 Re: Mózg to nowe cycki 29.12.18, 14:38
            Jak zwykle:
            każdemu wg potrzeb od Dolorki big_grin
      • po-ranna-kawa Re: Mózg to nowe cycki 29.12.18, 18:59
        Mózgu nie wygladzisz podobnie jak nie narobisz sobie bruzd. Pan Bóg (geny?) dał jak dał i niewiele można zdziałać wink
    • po-ranna-kawa Re: Mózg to nowe cycki 29.12.18, 18:55
      Chyba chodzi o to, by było o czym pisac. Nie widzę w tym zadnego nowego trendu. Zawsze było tak, że czlowiek inteligenty wolał obcować z inteligentnym niż z bucem i bardzo szybko poznawał, z kim rozmawia. Dziś matoł (matołka) może się troche kamuflować ubiorem czy jakimiś pozorami, ale przecież to nie jest trudne do wykrycia.
    • czarnamajka75 Re: Mózg to nowe cycki 29.12.18, 22:55
      A to dlatego na pewnej apce aż się roi od określeń 'jestem sapioseksualny" nawet do ons musisz wykazać się wysoką inteligencja big_grin
      • po-ranna-kawa Re: Mózg to nowe cycki 29.12.18, 23:03
        To chyba normalne, że w świecie schlebiajacym matołom i kierujacych sie gustami i potrzebami matołów ludzie inteligentni chcą mieć jakieś miejsca wolne od matolów.
        Dla człowieka inteligentnego wykazanie się inteligencją jest takim samym wyzwaniem jak dla umiejacego pływać przepłyniecie basenu
      • autoteliczna Re: Mózg to nowe cycki 29.12.18, 23:05
        Apki nie kojarzę, ale zastanawiam się, czy sapioseksualni na merytoryczną rozmowę wykazują identyczną reakcję psychosomatyczną, co na czynniki natury cielesnej wink
        (to tak w nawiązaniu do hasełka z ich koszulek wink )
      • karolivia Re: Mózg to nowe cycki 29.12.18, 23:24
        czarnamajka75 napisała:
        'jestem sapioseksualny"

Czuję się jak prezydent tego kraju nad Wisłą. Uczę się, uczę, cały czas się czegoś uczę wink
        SAPIOSKESKUALNY ????
        • czarnamajka75 Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 11:34
          Karo to ci mezczyzni dla których nie jest ważne że masz 20kg nadwagi, zapuszczona jesteś jak puszcza amazońska, w ogolnoprzyjetej klasyfikacji oscylujesz wokół zera za to jesteś geniuszem intelektu, erudytka i to ich podnieca ....wink
          • karolivia Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 12:17
            czarnamajka75 napisała:

> Karo to ci mezczyzni dla których nie jest ważne że masz 20kg nadwagi, zapuszczo
            > na jesteś jak puszcza amazońska, w ogolnoprzyjetej klasyfikacji oscylujesz wokó
            > ł zera za to jesteś geniuszem intelektu, erudytka i to ich podnieca ....wink

Nie ma takich facetów. Albo udają, że są bo mają z tego udawania konkretne korzyści...majątkowewink, albo jakieś inne których sobie nie potrafię wyobrazić.
            • margott_2 Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 12:19
              Nie ma. Amen.
              • autoteliczna Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 12:33
                No to już jesteśmy trzy, a Kevin, który twierdzi, że ma takiego kolegę - jest tylko jeden http://emots.yetihehe.com/1/figielek.gif
                • autoteliczna Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 12:34
                  nie trzy - cztery http://emots.yetihehe.com/1/glupek.gif
                  • czarnamajka75 Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 12:46
                    Pięć bo ja też uważam że to ściema aczkolwiek w rozmowie- netowej oczywiście -z jednym z nich stwierdził że z kobietą z którą nie ma o czym rozmawiać nie pójdzie do łóżka
                    • autoteliczna Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 12:51
                      czarnamajka75 napisała:

> stwierdził że z kobietą z którą nie ma o czym rozmawiać nie pójdzie do łóżka

No, w to to może bym jeszcze uwierzyła wink
                      Ale w to, że wybierze brzydką tylko dlatego, że ma wysoki iloraz inteligencji, to już nie smile
                      • dolores2222 Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 13:02
                        Z przygód Dolorki na portalu randkowym.
                        Pan popisał ze mną czas jakiś. Spotkanie trza było uskutecznić. Miło było, rozmowa się kleiła, winko po kolacji i panu się język rozwiązał.
                        - Wiesz, powiem ci szczerze, myślałem, że jesteś brzydka (tu zszokowana minka, której nie chce mi się szukać big_grin)))
                        - A to dlaczego?
                        - A bo myślałem, że pisać to można z netu, ale w rozmowie też wychodzi, że jesteś mega inteligentna...
                        Wniosek? Nie ujawniać się ze swoją inteligencją, bo kto by się chciał z brzydką umawiać big_grin
                        • autoteliczna Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 13:20
                          big_grin
                          Z przygód Autośki:
                          Pan: Wiesz, o tym zagadnieniu można sporo powiedzieć. Zadziwia mnie mnogość kontekstów, ot choćby ten, że... (bla, bla, bla, inteligentna gadka).... BTW - wyślesz mi swoje zdjęcie?
                          Ja: OK, proszę
                          P: !!! A wyślesz mi takie bardziej rozbierane?
                          J: Eeeee... To co z tymi kontekstami?
                          http://emots.yetihehe.com/sb/bangin.gif
                          • dolores2222 Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 13:23
                            Sama widzisz big_grin
                            Kontekst świetlisty mnie teraz zajmuje tongue_out
                    • dolores2222 Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 12:58
                      Sześć! big_grin
                      I jakie zacne grono! big_grin
    • kevinjohnmalcolm Re: Mózg to nowe cycki 29.12.18, 23:52
      autoteliczna napisała:
      > Hm... Serio trzeba tak podkreślać to, że chciałoby się mieć partnera o dość podobnym poziomie inteligencji?
      > I że inteligentne osoby podobają się innym inteligentnym osobom?

Ale to nie jest takie proste!
      Zdumiewająco wiele pań przykładowo wybiera panów o zdecydowanie niższym poziomie inteligencji. Widać to w polskich statystykach - osiem razy więcej pań po studiach wybiera panów z wykształceniem podstawowym lub zawodowym niż panów po studiach wybiera pań po podstawówce lub zawodówce.
      Mężczyźni według stereotypu powinni wybierać partnerki o trochę niższym od swojego poziomie inteligencji. Jak jakiś facet mówi że chce równie inteligentną lub inteligentniejszą od siebie, to nikt mu nie wierzy.
      • autoteliczna Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 00:09
        Tak, to różnie z tym bywa.
        Ja miałam jednak na myśli to, że samo pojęcie sapioseksualności jest dla mnie sztuczne i wydumane.
        Odnosząc się do Twoich przykładów:
        Czy panie, które wybierają partnerów o niższym poziomie inteligencji od swojego są niesapioseksualne, a te, dla których jednak bardzo się to liczy, to są? wink
        Czy facet, któremu podobają się dziewczyny równe lub wyższe inteligencją, jest sapioseksualny, a ten, któremu się takie nie podobają, to nie jest? wink

PS A Ty, Kevin, jesteś sapioseksualny? wink
        • kevinjohnmalcolm Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 00:32
          To nie jest takie sztuczne.

Mam kolegę, naukowca, u którego dziewczyna nie posiadająca stopnia doktora nie ma u niego najmniejszych szans. Jest on zdecydowanie sapioseksualny, mógłby być chodzącą definicją tego określenia. Mało się dla niego liczy wygląd, ważny jest charakter, ale najważniejszy jest iloraz inteligencji.

U mnie za to inteligencja jest bardzo mile widziana, im więcej tym lepiej, ale nie jest ona krytyczna, bo najważniejszy jest charakter. Co jest krytyczne, to otwartość umysłu, ciekawość świata, a to nie do końca jest inteligencja. Na to wygląda że nie jestem sapioseksulany w tradycyjnym znaczeniu, mimo że preferuję inteligentne dziewczyny.
          • autoteliczna Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 00:50
            kevinjohnmalcolm napisał:

> Mam kolegę, naukowca, u którego dziewczyna nie posiadająca stopnia doktora nie
            > ma u niego najmniejszych szans. Jest on zdecydowanie sapioseksualny, mógłby by
            > ć chodzącą definicją tego określenia. Mało się dla niego liczy wygląd, ważny j
            > est charakter, ale najważniejszy jest iloraz inteligencji.

Nie wierzę, że tak może być. Nie wierzę, że mężczyźni nie są wrażliwi w ogóle na wygląd kobiety. Ciekawe, czy ten kolega spośród dwóch dziewczyn wybrałby tę, która wprawdzie jest niezbyt miła dla jego oka (w przeciwieństwie do tej drugiej), ale ma wyższy iloraz inteligencji wink

> U mnie za to inteligencja jest bardzo mile widziana, im więcej tym lepiej, ale
            > nie jest ona krytyczna, bo najważniejszy jest charakter. Co jest krytyczne, to
            w dzisiejszym społeczeństwie Na t
            > o wygląda że nie jestem sapioseksulany w tradycyjnym znaczeniu, mimo że preferu
            > ję inteligentne dziewczyny.

Tutaj trochę namieszałeś wink
            1. Otwartość umysłu i ciekawość świata to również jest inteligencja (są różne rodzaje inteligencji, u danej osoby współistnieje kilka).
            2. Sapioseksualność w tradycyjnym znaczeniu? Hm. To pojęcie dopiero się ustala i nie ma jeszcze tradycji wink
            • kevinjohnmalcolm Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 01:05
              autoteliczna napisała:
              > Nie wierzę, że tak może być. Nie wierzę, że mężczyźni nie są wrażliwi w ogóle na wygląd kobiety.

Nigdzie nie pisałem że w ogóle, jedynie że ma on u tego gościa dużo niższy priorytet niż u innych. Uwierz mi, bardzo dobrze go znam, wiem co mówię.

> Ciekawe, czy ten kolega spośród dwóch dziewczyn wybrałby tę,
              > która wprawdzie jest niezbyt miła dla jego oka (w przeciwieństwie do tej drugie
              > j), ale ma wyższy iloraz inteligencji wink

Tak, właśnie o tym piszę. Dlatego nazywam go sapioseksualnym.

> Tutaj trochę namieszałeś wink

No dobra, to musimy w takim razie ustalić o jaką inteligencję chodzi. Czy "inteligencja emocjonalna" to też inteligencja? Przecież tak luźno podchodząc do tematu cokolwiek możemy nazwać inteligencją!

Dla mnie inteligencja to umiejętność logicznego myślenia, można ją w pewnym stopniu mierzyć za pomocą testów IQ. Czym innym jest mądrość, to jest coś czego już tak łatwo (czy w ogóle?) zmierzyć się nie da.
              • autoteliczna Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 01:21
                >
                > Tak, właśnie o tym piszę. Dlatego nazywam go sapioseksualnym.

No dobra, niech będzie. Co się będę kłócić wink

(ale i tak nie wierzę wink )
                >
                > No dobra, to musimy w takim razie ustalić o jaką inteligencję chodzi.

Na szczęście nie musimy tego sami ustalać i luźno podchodzić do tematu, bo są na ten temat poważne opracowania wink

Czy "inteligencja emocjonalna" to też inteligencja? Przecież tak luźno podchodząc do t
                > ematu cokolwiek możemy nazwać inteligencją!

Nie, nie cokolwiek wink
                Typologii inteligencji jest kilka.
                Pozwól, ze zacytuję swojego posta z wątku założonego przez Ciebie 2 msce temu: wink

" Wg Gardnera rodzaje inteligencji to:
                Inteligencja lingwistyczna (językowa)
                Inteligencja przestrzenno-wizualna (koordynacja, orientacja w przestrzeni)
                Inteligencja matematyczno-logiczna (wiadomo)
                Inteligencja muzyczna (wiadomo)
                Inteligencja interpersonalna (stosunki międzyludzkie, komunikacja itp)
                Inteligencja intrapersonalna (świadomość siebie, procesów własnych)
                Inteligencja naturalistyczna (wyczulenie na świat przyrody)
                Inteligencja kinestetyczna (ruch, zdolności manualne)

Na 7 typów wg podobnych kryteriów różnicuje Armstrong.
                Ciekawy temat. smile
                Zawsze któryś rodzaj inteligencji w człowieku przeważa/wybija się, ale ogólnie mixami jesteśmy - tak jak w przypadku różnicowania typów osobowości smile "
                >
                > Dla mnie inteligencja to umiejętność logicznego myślenia, można ją w pewnym sto
                > pniu mierzyć za pomocą testów IQ.

Ty piszesz o tej matematyczno-logicznej.

Czym innym jest mądrość, to jest coś czego j
                > uż tak łatwo (czy w ogóle?) zmierzyć się nie da.

To jest ciekawa rzecz, czym jest mądrość. Czy to to samo co wysoki poziom obu inteilgencji: intra- i interpersonalnej??? Hmm.
                • kevinjohnmalcolm Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 01:52
                  autoteliczna napisała:
                  > Typologii inteligencji jest kilka.

No i właśnie o to mi chodzi.
                  Czy na osobę która jest wrażliwa na piękno przyrody (inteligencja naturalistyczna), ale tępa jak kołek z nauk ścisłych (i humanistycznych też), powszechnie się mówi że jest inteligentna?
                  Czy mistrza kierownicy (inteligencja kinestetyczna), który porozumiewa się półsłówkami, a w szkole ledwo zdawał z klasy do klasy, nazwiemy inteligentnym?
                  Namnożyło się tych teoretycznych definicji, bo jakoś trzeba opisać inne umiejętności poza logicznym myśleniem, ale tak naprawdę inteligencja w powszechnym rozumieniu dotyczy umiejętności logicznego myślenia.

> To jest ciekawa rzecz, czym jest mądrość.
                  > Czy to to samo co wysoki poziom obu inteilgencji: intra- i interpersonalnej???

To jest skomplikowany problem. Myślę że w pierwszym przybliżeniu możemy ją do tego sprowadzić, ale dodałbym jeszcze do tego ogromną wiedzę ogólną oraz pewną dozę inteligencji matematyczno-logicznej (z naciskiem na drugą część nazwy).
                  • autoteliczna Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 02:02

> Namnożyło się tych teoretycznych definicji, bo jakoś trzeba opisać inne umiejęt
                    > ności poza logicznym myśleniem, ale tak naprawdę inteligencja w powszechnym roz
                    > umieniu dotyczy umiejętności logicznego myślenia.

Takie jest powszechne myślenie smile
                    Ja jednak doceniłabym tych którzy są inteligentni "tylko" kinestetycznie czy "tylko" przyrodniczo. smile

Wyjdź poza schemat smile

https://pocisk.org/upload/images/large/2014/04/einstein_2014-04-09_08-58-13.jpg

> > To jest ciekawa rzecz, czym jest mądrość.
                    Myślę że w pierwszym przybliżeniu możemy ją do
                    > tego sprowadzić, ale dodałbym jeszcze do tego ogromną wiedzę ogólną oraz pewną
                    > dozę inteligencji matematyczno-logicznej (z naciskiem na drugą część nazwy).

To chyba dobry pomysł smile
                    Dobranoc smile
                    • kevinjohnmalcolm Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 02:07
                      autoteliczna napisała:
                      > Wyjdź poza schemat smile

Dobrze, tylko że na te różne umiejętności są różne nazwy. Nie pojmuję używania słowa inteligencja do każdej umiejętności jaką człowiek może posiadać. Czy ryba ma inteligencję wodną, a małpa drzewną? Bez sensu!
                      Możemy rozważać różne umiejętności, ale używajmy odpowiednich dla nich nazw.

Kolorowych snów! smile
                      • autoteliczna Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 02:15

>> Czy ryba ma inteligencję wodną, a małpa drzewną? Bez sensu!

Ale dlaczego bez sensu? wink

• kevinjohnmalcolm Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 03:25
                          Autka, idź może już spać, co? http://emots.yetihehe.com/2/z_jezorem.gif
    • obrotowy zgoda, ale stare tesz sa dobre... 30.12.18, 07:07
      - jesli tylko zechca byc aktywne.

ERGO: - muzg to rzecz wzgledna.
      - wazne, co wyczynia z cialem.
    • kevinjohnmalcolm Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 12:14
      Podpisuję się pod każdym Twoim słowem.
      Ludzie mogliby się bardzo dużo nauczyć od zwierząt.
      Choćby prawdziwej bezwarunkowej miłości. Jak zwierzę kocha człowieka, to na zawsze. Ludzie najpierw się kochają, a później serdecznie nienawidzą.
      • autoteliczna Re: Mózg to nowe cycki 30.12.18, 12:29
        Prawda, chłopaki, prawda http://emots.yetihehe.com/1/kotek.gif http://emots.yetihehe.com/1/pies.gif

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka