Dodaj do ulubionych

Festyn Rodzinny w Grądach

03.09.11, 09:39
e wsi Grądy odbył się Festyn rodzinny. Dzięki inicjatywie społecznej udało się zebrać fundusze. Były tańce, śpiewy, walki rycerzy, darmowy przejazd bryczką i przejażdżka konna, a także przepyszne domowe wypieki.

Zobacz więcej: rybno.wm.pl/65809,Festyn-Rodzinny-w-Gradach-Zobacz-zdjecia.html#ixzz1WsBPL7Dg
Obserwuj wątek
    • mw50 Re: Festyn Rodzinny w Grądach 04.09.11, 19:34
      Ten festyn to zasługa Pani Sołtys , która na przekór władzy gminnej pokazała ,że umie coś zorganizować. Pan Wójt Gminy Rybno nie wypełnił do dziś zobowiązań wyborczych -oczywiście chodzi o kawałek asfaltowej drogi Grądy -Kiełpiny , której budowę obiecał przed wyborami. Nie bez kozery była rezygnacja Pani sołtys z funkcji , gdyż wójt nie chciał wysłuchać jej słusznych pretensji wynikających z obiecanek Wójta. Do roboty droga władzo Rybna!
    • mw66 Re: Festyn Rodzinny w Grądach 04.09.11, 19:37
      Inicjatorem i głównym organizatorem była Pani Sołtys , jednak wsparli Ją wszyscy mieszkańcy Grądów i mieszkańcy innych gmin. Wsparł właściciel "Farma Noego" . Cóż władz gminy nie widziałem.
      "Jeśli o kimś mówisz żle, zawsze ci uwierzą"
      /Tadeusz Dołęga - Mostowicz/
      • pupa12 Grądy -Wery 06.12.11, 17:55
        "Grądy -Wery chałupy cztery" -straciło to powiedzenie na popularności, bo dzisiaj letnicy nabudowali na wykupionych działkach sporo domków. Nie wiem ile ich jest , ale w/g mnie dużo.
        • mw50 Re: Grądy 13.03.12, 18:55
          Nazwa tej urokliwej miejscowości w zamierzchłej przeszłości [w XVIII-tym wieku} brzmiała : Grondy. Powstała na terenie Borów Hartowieckich. Były to dobra kościelne diecezji chełmińskiej powołanej 28 lipca 1243 roku przez legata papieskiego Wilhelma z Modeny z inicjatywy ówczesnego papieża Innocentego III-go. Siedzibą wspomnianej diecezji w latach 1243-1257 było miasteczko Chełmża {20 km od Torunia}, a od 1257 nieprzerwanie do 1773 biskupi chełmińscy rezydowali na zamku w Lubawie. W początkach XVIII -go wieku na terenach Ziemi Lubawskiej wybuchła epidemia cholery, w wyniku której powyższe tereny dramatycznie sie wyludniły. W zaistniałej sytuacji biskupi poszukiwali osadników, którzy mieli za zadanie ponowne zagospodarowanie dóbr kościelnych. Tereny Rybna, Rumiana , Hartowca, Gutowa, Kopaniarze oraz inne miejscowości zasiedlił w latach 1722-1725 ówczesny biskup Feliks Ignacy Kretkowski. Wśród osiedleńców sprowadzonych 20 lipca 1724 roku z miejscowości Ruciany {pogranicze Podlasia i Mazowsza} znaleźli się protoplaści mojego taty Rucińscy, wywodzący się z tak zwanej szlachty zaściankowej h. "Ogończyk". Natomiast biskup Wojciech Stanisław Leski 7 pażdziernika 1757 roku osiedlił w Grondach mojego praprapradziadka ze strony mamy Antoniego Alexandrowicza ur. w 1736 roku. Poza tym osiedlił też : Józefa Deptowicza {był sołtysem}, Michała Wolskiego, Kazimierza Kowalewskiego, Kazimierza Witkowskiego, Wawrzeńca Ozimkowskiego, oraz Balcera Rogozińskiego {ci dwaj ostatni byli pracownikami leśnymi}. Wspomniani wcześniej to tak zwani osadnicy kontraktowi, których obowiązkiem było płacenie pogłównego w wysokości 8 florenów gr.12, odrabianie prac na folwarku hartowieckim, pomoc przy połowie ryb. Tylko leśni byli wolni od powyższych czynności. PS. Mój pradziad Jan Alexandrowicz po zaślubieniu wdowy Ewy Sobieckiej {z domu Schauer} osiedlił się w Hartowcu {Urodziło im się jedenaścioro dzieci :5 synów i 6 córek}. Z kolei jego ojcem był Józef Alexandrowicz {żona Gertruda z domu Zybert}. Jan miał 6 rodzeństwa {4 braci i 2 siostry}.
          Na podstawie: "Inwentarza dóbr biskupich z 1760 "Fontes " nr 47 str. 295

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka