Dodaj do ulubionych

Nowe zarządzenia Prezydenta

23.02.05, 17:11
Chciałbym pogratulowac Panu Prezydentowi Miasta Ełku zarządzeń 756 i 735 :
elk-um.bip-wm.pl/public/get_file.php?name=ZP0756-1b.pdf&id=64958
elk-um.bip-wm.pl/public/get_file.php?name=ZP0735-1.docb.pdf&id=62875
Przeczytajcie i napiszcie co sądzicie na ten temat
Pozdrawiam,
Stachu
Obserwuj wątek
    • marcotills Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 23.02.05, 21:17
      ciekawe jakie to wybitne osiągnięcia dopasowują sobie do nagród samorządowcy..:(
    • horny7 Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 24.02.05, 08:09
      geostachu napisał:

> Chciałbym pogratulowac Panu Prezydentowi Miasta Ełku zarządzeń 756 i 735 :

Ja rowniez dolaczam sie do "gratulacji"...
      Na szczescie mam czyste sumienie, ze na niego nie glosowalem.
      A najlepsze jest to, ze startowal jako kandydat SLD, ktoremu
      przeciez dobro najbiedniejszych i najbardziej dotknietych przez
      los jest sprawa najwazniejsza [sic!].

&
      • ralston Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 24.02.05, 10:18
        Żartujesz sobie. SLD od lat hoduje sobie ten elektorat. Nie może on zniknąć, bo
        kto by na nich głosował. Więc nie mogą likwidować biedy, bo stracą bazę
        polityczną. Oczywiście co innego w warstwie słowno-muzycznej :)
        • horny7 Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 24.02.05, 10:48
          ralston napisał:

> Żartujesz sobie. SLD od lat hoduje sobie ten elektorat. Nie może on zniknąć, bo
          >
          > kto by na nich głosował. Więc nie mogą likwidować biedy, bo stracą bazę
          > polityczną. Oczywiście co innego w warstwie słowno-muzycznej :)

Cholera, o tym nie pomyslalem ;-).
          Ale cos im slabo idzie... Popacie spada. Czy to znak, ze w
          kraju jest "lepiej"?

&
          • manio15 Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 24.02.05, 13:29
            horny7 napisał:

> ralston napisał:
            >
            > > Żartujesz sobie. SLD od lat hoduje sobie ten elektorat. Nie może on znikn
            > ąć, bo
            > >
            > > kto by na nich głosował. Więc nie mogą likwidować biedy, bo stracą bazę
            > > polityczną. Oczywiście co innego w warstwie słowno-muzycznej :)
            >
            > Cholera, o tym nie pomyslalem ;-).
            > Ale cos im slabo idzie... Popacie spada. Czy to znak, ze w
            > kraju jest "lepiej"?
            >
            >
            > &
            >
            >
            > ale o co chodzi? o ustawę okołobudżetową będącą wynikiem spadku pewnych
            dochodów? czy o wirtualne nagrody mimo spadku dochodów? Bo jakbym słyszał
            zarembowe gadanie?
            A czy prawica uszczęśliwiała biedotę ? jakoś też nie widziałem i nie
            słyszałem ! I bądź tu elektoratem !
            • horny7 Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 24.02.05, 13:51
              manio15 napisał:

> > ale o co chodzi? o ustawę okołobudżetową będącą wynikiem spadku pewnych
              > dochodów? czy o wirtualne nagrody mimo spadku dochodów? Bo jakbym słyszał
              > zarembowe gadanie?
              > A czy prawica uszczęśliwiała biedotę ? jakoś też nie widziałem i nie
              > słyszałem ! I bądź tu elektoratem !

Chodzi o nagrody mimo spadku dochodow. A czy wirualne, nie wiem.
              A co do uszczesliwiania biedoty przez prawice to nie wiem
              jak to jest w Polsce, bo prawica poki co rzadow po '89
              nie sprawowala (no moze prawicowym mozna bylo nazwac rzad Olszewskiego,
              ale trwal on krotko ca. 2 m-ce, do opublikowania tzw. listy Macierewicza).

&
              • manio15 Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 24.02.05, 15:01
                horny7 napisał:

> manio15 napisał:
                >
                > > > ale o co chodzi? o ustawę okołobudżetową będącą wynikiem spadku pew
                > nych
                > > dochodów? czy o wirtualne nagrody mimo spadku dochodów? Bo jakbym słyszał
                >
                > > zarembowe gadanie?
                > > A czy prawica uszczęśliwiała biedotę ? jakoś też nie widziałem i nie
                > > słyszałem ! I bądź tu elektoratem !
                >
                > Chodzi o nagrody mimo spadku dochodow. A czy wirualne, nie wiem.
                > A co do uszczesliwiania biedoty przez prawice to nie wiem
                > jak to jest w Polsce, bo prawica poki co rzadow po '89
                > nie sprawowala (no moze prawicowym mozna bylo nazwac rzad Olszewskiego,
                > ale trwal on krotko ca. 2 m-ce, do opublikowania tzw. listy Macierewicza).
                >
                > &
                > jakiś Olszewski rządził w Ełku ? nie słyszałem . Chyba że chodzi o szczebel
                krajowy, ale jeśli to była prawica to ja serdecznie dziękuję za informację.
                Prawica to nie tylko deklaracje i manifesty to polityka gospodarcza, podatkowa
                itd.

W Ełku od początku demokracji rządziła prawica , tak przynajmniej wynikało z
                ich deklaracji werbalnych. Nowakowski powrócił na stare stanowisko w nowym
                ustroju na fali sukcesu SLD, ale równiez na fali własnej popularności,
                szczególnie wśród starszego , emeryckiego elektoratu.
                Rozumiem zatem że najlepiej żeby nie planować spadku dochodów , a juz w żadnym
                razie nagród , a najlepiej równiez wynagrodzń wyższych niz zasiłek dla
                bezrobotnych ? Wszak żołądki mamy takie same? Co w tym lewicowego czy naganego
                samo w sobie? Albo co by planowała prawica ? Mannę z nieba ? A w nagrodę "Bóg
                zapłać" ?

zdziwiony manio

• horny7 Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 24.02.05, 15:56
                  manio15 napisał:

> jakiś Olszewski rządził w Ełku ?

Sadzisz, ze rzady na szczeblu krajowym, nie maja wplywu na rzady
                  na szczeblu samorzadowym? Moim zdaniem maja i to kluczowy, ale to inny
                  temat...

nie słyszałem . Chyba że chodzi o szczeb
                  > el
                  > krajowy, ale jeśli to była prawica to ja serdecznie dziękuję za informację.

Prosze bardzo.

> Prawica to nie tylko deklaracje i manifesty to polityka gospodarcza, podatkowa
                  > itd.

Nie twierdze inaczej.

> Rozumiem zatem że najlepiej żeby nie planować spadku dochodów , a juz w żadnym
                  > razie nagród , a najlepiej równiez wynagrodzń wyższych niz zasiłek dla
                  > bezrobotnych ?

A dlaczego spadek dochodow odczuwac ma tylko i wylacznie "spoleczenstwo".
                  Nie mam nic przeciwko nagrodom czy wyskoim pensjom samorzadowcow, naprwde.
                  Ale do cholery jak jest zle, to niech to poczuja i wlodarze. Takie jest
                  moje zdanie.

> Wszak żołądki mamy takie same? Co w tym lewicowego czy naganego
                  > samo w sobie?

Manio, chodzi o zwyczajna przyzwoitosc. Czy np. wlasciciel firmy, ktory
                  placi swoim pracownikom 500 PLN/m-cznie, a sam, jak to bylo w Misiu, "kasa
                  sra", ma do tego prawo? Pewnie ze ma! A czy Twoim zdaniem postepuje przyzwoicie?

> Albo co by planowała prawica ? Mannę z nieba ? A w nagrodę "Bóg
                  > zapłać" ?

Manny z nieba z pewnoscia nie, bo to nie od politykow zalezy. Chociaz
                  b. premier L. Miller, zwany Kurduplem, obiecywal nawet gruszki na wierzbie,
                  ale wiemy jak skonczyl ;-)

A coz Cie tak Manio "kole" chrzescijanskie podziekowanie "Bog zaplac"?

> zdziwiony manio

w weekendowym nastroju,

&
                  • manio15 Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 24.02.05, 20:10

> A coz Cie tak Manio "kole" chrzescijanskie podziekowanie "Bog zaplac"?
                    >
                    kole? to nadinterpretacja. Wrecz przeciwnie to piekne,katolickie wezwanie do
                    Boga. Jeśli kole to tylko wtedy gdy jest zawłaszczane jak wiele innych rzeczy
                    do celów polityki, demonstracji ,demagogii (np. niejaki wojewoda Podczaski-
                    "wybitna" prawica) . I wlace nie znaczy że jestem zwolennikiem lewicy.
                    >
                    > w weekendowym nastroju,
                    >
                    > &
                    >
                    miłego łykendu
                    manio
                    • horny7 Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 25.02.05, 08:04
                      manio15 napisał:

> miłego łykendu

dziekuje. tym bardziej mily, ze w Elku ;-)

&
                  • manio15 Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 28.02.05, 12:16
                    chyba są jakieś szanse na "rządy prawicy" :
                    info.onet.pl/1060504,11,item.html
                    no ci to nam z pewnościa zrobią dobrze. Już dziś mówię : Bóg zapłać.
                    • horny7 Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 28.02.05, 15:16
                      manio15 napisał:

> chyba są jakieś szanse na "rządy prawicy" :
                      > no ci to nam z pewnościa zrobią dobrze. Już dziś mówię : Bóg zapłać.

A czego sie kolega obawia?

PS. "Partie o. Rydzyka" czy "Partie Radia Maryja", to wymyslilo GWno,
                      a nie Rydzyk ;-) Ale czesc spoleczenstwa we wszystko co A. Mykmyk sobie uroi
                      gleboko wierzy... Podobnie jak w tego Maybacha... he, he...

&
                      • manio15 Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 28.02.05, 16:00
                        horny7 napisał:

> manio15 napisał:
                        >
                        > > chyba są jakieś szanse na "rządy prawicy" :
                        > > no ci to nam z pewnościa zrobią dobrze. Już dziś mówię : Bóg zapłać.
                        >
                        > A czego sie kolega obawia?

osobiście niczego , za młodym na lustracyje i samokrytyki. Mam głeboka wiarę że
                        nudziarz Pan Jan i piźniety ( ewidentnie) Antoś Policmajster są na śmietniku
                        polityki . Dla równowagi podobnie sądzę o Mazowieckim czy Geremku. Czas w końcu
                        na ludzi młodych, wykształconych, bez kompleksów przed światem.

>
                        > PS. "Partie o. Rydzyka" czy "Partie Radia Maryja", to wymyslilo GWno,
                        > a nie Rydzyk ;-) Ale czesc spoleczenstwa we wszystko co A. Mykmyk sobie uroi
                        > gleboko wierzy... Podobnie jak w tego Maybacha... he, he...
                        co Maybacha nie było ? tylko osiołek? a helikopter to też Mychnik?
                        >
                        > &
                        >
                        a tu raczej wątpię we wszechmożność i wszechobecność GW i p. Adasia, chociaż
                        masz racje że jego autorytet jest równie niestrawny jak ojca Redaktora-
                        Dyrektora. Cóż , masz prawo sądzić że Rydzyjko nie zajmuje sie polityką i nie
                        zamierza tworzyć partii. Pożyjemy zobaczymy. Nieśmiertelna jest jednak piosenka
                        z Kabaretu Starszych Panów z powracajacym refrenem : co by tu jeszcze spieprzyć
                        panowie ... a myslałem że Wrzodaka nic nie przebije , ale teraz widzę że jest
                        szansa.
                        >
                        >
                        >
                        >
                        >
                        • freeman8 Re: Nowe zarządzenia Prezydenta-na marginesie wątk 28.02.05, 22:41
                          We wszystkich działaniach, moim zdaniem, winien być umiar,a nie zacietrzewienie
                          i oszołomstwo.
                          Tymbardziej w tv TRWAM nie powinno być takiego programu jak ROZMOWY
                          NIEDOKOŃCZONE, który prowadzi ksiądz. Oglądałem program z udziałem
                          Romama,Andrew'a i Antoniego. Zestaw iście szatański.
                          Wałęsa nie jest moim idolem ale tym razem ma rację.
                          Jeszcze jedno. Zauważ Manio, że nie widać w polityce tych młodych na których
                          liczysz. Tak na prawicy jak i na lewicy. Powstała próżnia. Publiczność z
                          auducji takich jak Co z tą Polską czy innych jest tylko tłem i tylko tłem. Nie
                          zauważyłem tam kogoś kto w zdecydowany spośob wypowiadałby swoje zdanie.
                          Wszelkie "młodzieżówki" są jeszcze żłobkami, nawet nie przedszkolami.
                          Kiedyś UW miała żywą młodzież ale zraziła ją starszyzna wykorzystując ją do
                          tych działań w których starszym już nie wypadało występować. Znam takie
                          przykłady z Lublina.
                          A swoją drogą dziwię się uporowi Hornego w lansowaniu hasła "Chroń oczy".
                          Od początku istnienia Gaz.Wyb. czytam ją i uznaję za najlepszą gazetę codzienną
                          i nie przeszkadza mi Adaś jako naczelny.
                        • horny7 Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 01.03.05, 10:50
                          manio15 napisał:

> na ludzi młodych, wykształconych, bez kompleksów przed światem.

Tu kolega Manio ma racje. Chociaz SLD ma takiego Olejniczaka.
                          Ale, jedna jaskolka...

> co Maybacha nie było ? tylko osiołek? a helikopter to też Mychnik?

Maybacha nie bylo. ;-)

Pozdrawiam,

&
            • geostachu Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 24.02.05, 16:15
              Drogi Manio 15
              Chodzi o to że MIMO spadku pewnych dochodów zmniejszono wydatki na wszystkie
              dość ważne w regionie rzeczy jak opieka społeczna, pozostawiono natomiast
              nagrody cytuje "za specjalne osiagnięcia".
              Znajac urząd miasta osiągnięciem bedzie zapewne zastosowanie prawidłowo na
              przykład korespondencji seryjnej, czego biedni i zgnębieni urzędnicy nie umieją.
              Dla Twojej wiadomości nie jestem czerwony, zielony, czarny czy żółty, jestem
              płatnikiem podatków za które utrzymuje sie to całe towarzystwo.
              Dla mnie może nawet rządzic w UM ktoś fioletowy czy w tęczę żeby tylko rządził
              dobrze.
              A wysłałem tego posta po tym jak Pan Prezydent tego miasta triumfalnie ogłosił,
              że wynegocjował obniżkę podwyżki wody (prawie tarzałem się ze śmiechu) i po
              przebojach z UM Ełk w którym znacząca większość urzędników nie rozumie słowa KPA
              i ISO ze szczególnym uwzględnieniem wyższej kadry tego urzędu.
              Jeśli pracujesz w UM to już wiesz jak się nazywam :)
              Stachu
              • manio15 Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 24.02.05, 20:24

> Jeśli pracujesz w UM to już wiesz jak się nazywam :)
                nie wiem, nie pracuje w UM i nawet wyłacznie sporadycznie tam bywam, wiec Cie
                nie znam i nie poznam. Trzeba było skorzystac z bliskości radnych i proponowac
                likwidacje nagród skoro zatrudniacie same ofiary losu i ludzi bez umiejetności
                obsługi czegos więcej niz wc-spłuczki. Ustawa budżetowa zawiera przychody i
                wydatki a podejmują ją radni - uważasz że nawet jej nie czytają? Czy zwyczajnie
                nie rozumieja co uchwalaja?
                Choć tam całe tabuny młodych ludzi więc nie mów że nie ma komu pokazać jak sie
                obsługuje korespondencje seryjną :)) Ale ISO to chyba Urząd wdrożył ? I ma
                audytorów? To wszystko pic?

jeszcze bardziej zdziwiony manio
                • geostachu Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 24.02.05, 22:33
                  Nie jestem zawodowo zwiazany z UM Ełk ani z radą miasta, więc nie pisz mi że
                  mógłbym coś czego nie mogę.
                  Nie chodzi czy radni to czytają, chodzi o to czy ludzie wiedzą że coś takiego
                  się dzieje. Osobiście widziałem osobe w wieku około 30 lat, która starannie
                  wypisywała korespondencję recznie w dużej ilości wzdychając wielce. Zreszta
                  kilkakrotnie wraz z sasiadami taką korespondencję ręcznie wypisaną dostawałem
                  pełną błędów i bez podstaw prawnych zresztą. Inną osobę widziałem walcząca z
                  AutoCAD w sposób który powodował mdłości. Co do nauki to mnie w prywatnej
                  firmie nikt nie piesci szkoleniami mam coś zrobić i już, więc dlaczego mam
                  pokazywac zblazowanej młodej panience, że coś można szybciej, lepiej i wydajniej
                  Co do ISO to pic wielki, łatwo to wywnioskować np. patrząc na brak
                  identyfikatorów, brak sygnatur dokumentów przy wpływie (jak zarządasz to
                  dostaniesz inaczej pani sie nie chce wstawic numeru), brak mozliwości
                  sprawdzenia obiegu dokumentów ........ To że jest certyfikat, nie znaczy że
                  zasady ISO są w tym urzędzie stosowane i masz rację, że jest to przynajmniej
                  bardzo dziwne. Ale wiem kogo się możesz o to zapytać odpowiedzialny za ISO jest
                  imć Pań Sekretarz, z tego co wiem kilka osób go o to pytało. Efektów nie widać
                  jak na razie. Ale dzięki za sugestię wyślę pismo do audytorów czy też auditorów
                  jak to UM ich nazywa może to pomoże.
                  Stachu
    • mobb Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 25.02.05, 11:25
      to znaczy jak ma być - jak bieda to nie ma nagród ? czy to koniecznie oznacza
      że dzięki temu bieda będzie gdziekolwiek mniejsza?

kij i marchewka zawsze działa, a stwierdzenie jest bieda więc marchew wyszła
      nie jest pewnie zbyt motywująca nadłuższą metę.
      nagrody są przecież po to żeby motywować i poprawiać, pozostaje kwestia ich
      podziału.
      • geostachu Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 25.02.05, 11:38
        To podstawowa zasada - nie wydajesz więcej niż masz, a jeśli już wydajesz wiecej
        to z sensem. Co do nagród są tzw. 13 które wielu ludzi pracujących w firmach
        prywatnych na oczy nie widziało. Buntuje się przeciw wydawaniu pieniędzy za
        "szczególne osiągnięcia" ze względu na poziom kompetencji i obsługi klienta
        urzędu. Zamiast pieniędzy na szczególne osiągnięcia bardziej celowe byłoby
        wydanie tej kasy np. na szkolenia. Zresztą nie neguję samej ideii nagrody neguję
        głównie jej wysokość. Jeśli urząd miasta ogłosi komu ta nagrodę przyznał i za co
        publicznie i jeśli nagroda ta będzie miała uzasadnienie, to czemu nie. Tylko z
        doświadczenia wiem że grabie grabią do siebie.
        Stachu
        P.S Ktoś wie dlaczego mój wczorajszy post o www.elk.pl zniknął
        • mobb Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 25.02.05, 11:51
          gdzie zniknął ? w tym wątku czy w tym z adresem ?
          • geostachu Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 25.02.05, 12:23
            Mój błąd, nie zniknął
            Przepraszam,
            Stachu
            • ralston Re: Nowe zarządzenia Prezydenta 25.02.05, 15:27
              Uff... już myślałem, że jaki nawiedzony admin znowu szaleje...
    • marcotills Na pohybel mu i jego rajcom !!! 17.03.05, 09:23
      wczoraj w wiadomościach tvp 1 podali, że najwięcej dzieci głoduje
      w woj. warmińsko - mazurskim:(((
      • ralston Re: Na pohybel mu i jego rajcom !!! 17.03.05, 10:02
        Nie znam prezydenta Ełku, ale obciążać go odpowiedzialnością za głodujące
        dzieci na Mazurach, to chyba jednak przesada...
        • marcotills Re: Na pohybel mu i jego rajcom !!! 17.03.05, 10:41
          ralston napisał:

> Nie znam prezydenta Ełku, ale obciążać go odpowiedzialnością za głodujące
          > dzieci na Mazurach, to chyba jednak przesada...
          --
          a te cięcia w budżecie? :(
          • ralston Re: Na pohybel mu i jego rajcom !!! 17.03.05, 11:32
            Nie wiem o jakie cięcia dokładnie chodzi w tym przypadku, bo coś mi się nie
            chcą te linki odpalać. Ale jeśli chodzi o wydatki budżetowe to ja jestem
            minimalistą w tym zakresie i uważam, że dużo lepiej by było, żeby państwo
            zamiast wypłacać różnego rodzaju świadczenia - po prostu przestało zabierać
            pieniądze ludziom. Wyjdzie taniej, bo nie trzeba będzie jeszcze po drodze
            utrzymywać całej gromady tych, którzy zajmują się dzieleniem tych pieniędzy. Za
            darmo przecież tego nie robią. Wolałbym, żeby nasi politycy, wzorem słowackich,
            czy wcześniej irlandzkich powiedzieli społeczeństwu (i sobie samym przede
            wszystkim) - jesteśmy biednym państwem, więc na niektóre rzeczy nas nie stać.
            Po cholerę nam tak wielkie rady miejskie/gminne? Po cholerę nam drugi rząd w
            postaci kancelarii premiera i trzeci w postaci kancelarii prezydenta.
            Bogatszych od nas krajów nie stać na to. Dlaczego Warszawa przed reformą
            ustrojową liczyła bez mała 700 radnych a Los Angeles ma ich kilkudziesięciu?
            Nie potrzebujemy tego, nie potrzebujemy utrzymywać całej tej urzędniczej armii.
            • marcotills Re: Na pohybel mu i jego rajcom !!! 17.03.05, 11:41
              ralston napisał:

> Nie wiem o jakie cięcia dokładnie chodzi w tym przypadku, bo coś mi się nie
              > chcą te linki odpalać. Ale jeśli chodzi o wydatki budżetowe to ja jestem
              > minimalistą w tym zakresie i uważam, że dużo lepiej by było, żeby państwo
              > zamiast wypłacać różnego rodzaju świadczenia - po prostu przestało zabierać
              > pieniądze ludziom. Wyjdzie taniej, bo nie trzeba będzie jeszcze po drodze
              > utrzymywać całej gromady tych, którzy zajmują się dzieleniem tych pieniędzy.
              Za
              >
              > darmo przecież tego nie robią. Wolałbym, żeby nasi politycy, wzorem
              słowackich,
              >
              > czy wcześniej irlandzkich powiedzieli społeczeństwu (i sobie samym przede
              > wszystkim) - jesteśmy biednym państwem, więc na niektóre rzeczy nas nie stać.
              > Po cholerę nam tak wielkie rady miejskie/gminne? Po cholerę nam drugi rząd w
              > postaci kancelarii premiera i trzeci w postaci kancelarii prezydenta.
              > Bogatszych od nas krajów nie stać na to. Dlaczego Warszawa przed reformą
              > ustrojową liczyła bez mała 700 radnych a Los Angeles ma ich kilkudziesięciu?
              > Nie potrzebujemy tego, nie potrzebujemy utrzymywać całej tej urzędniczej
              armii.
              --
              jestem pod wrażeniem, Ralstonie, i w pełni się z Tobą zgadzam!
              Żeby odpalić te linki trzeba mieć program Acobat Reader, ale słusznie
              wyczułeś, że chodzi o "obcinkę" świadczeń społecznych...
              Może zamiast kopać tunel wykorzystajmy łopaty w innym celu? ;-)
              • ralston Re: Na pohybel mu i jego rajcom !!! 17.03.05, 11:58
                A ja naprawdę jestem pod wrażeniem tego, co robią Słowacy, bo do Irlandczyków
                nam się dzisiaj ciężko równać, choć jeszcze w czasach żelaznej Margaret to był
                biedny kraj. Słowacy startują z podobnych pozycji co my, więc łatwiej się nam
                porównywać. Co prawda Czechosłowacja miała zawsze od nas lepiej rozwinięty
                przemysł i wyższy dochód na głowę, to Słowacja akurat była niedoinwestowana i
                sporo biedniejsza od Czech, stąd skazywana na porażkę po podziale. Tymczasem
                obcięli wydatki administracyjne, znacząco obniżyli podatki wprowadzając
                jednolite liniowe stawki w podatku doch. od osób fizycznych i w podatku doch.
                od osób prawnych. Straszono ich (jak również i u nas się takie głosy przy
                okazji koncepcji podatku liniowego pojawiały), że się od tego budżet zawali, bo
                dochody spadną. I co? I po raz pierwszy od wielu lat Słowacja ma zrównoważony
                budżet (nawet z lekką nadwyżką). Co było źródłem sukcesu? Chyba to, że zamiast
                dzieleniem dochodów, zajeli się ich pomnażaniem. Czego i Polsce bym życzył.
                Amen.
                • marcotills AMEN. 17.03.05, 12:12

• ralston Re: AMEN. 17.03.05, 13:01
                    Chciałbym tylko, żeby się na tym 'Amen' nie skończyło. Ale póki co nie mogę się
                    doczekać jakiegoś programu gospodarczego od partii, która było nie było
                    najpóźniej za kilka miesięcy przejmie władzę w naszym kochanym kraju...
                    Zresztą w sumie co za różnica. Nawet jeśli będzie to jakiś sensowny i w miarę
                    spójny koncept, to i tak się roztopi w ogniu koalicyjnych sporów i jak zwykle
                    niewiele z tego wyjdzie. Obym się mylił...
                    • geostachu Re: AMEN. 17.03.05, 15:57
                      Nowinka ostatnia : www.wm.pl/Index.php?ct=elk&sct=elk&id=703040
                      Kolejne gratulacje dla Pana Prezydenta i jego ekipy.
                      Właśnie sobie czytam przepisy, czy to aby nie jest malwersacja.
                      Pozdrawiam,
                      Stachu
                      • ralston Re: AMEN. 17.03.05, 18:13
                        A malwersacja według Ciebie to niby co? Zwrot nienależnie pobranego podatku?
                        Czy zwrot w niepełnej wysokości?
                        • geostachu Re: AMEN. 17.03.05, 20:26
                          www.slownik-online.pl/kopalinski/C5D49E7EB922C514C12565D90047794B.php
                          Jeśli osoby nieuprawnione przekazują środki pieniężne w sposób sprzeczny z
                          obowiązującym prawem to jak to nazwiesz ? Poczytaj Regulamin Organizacyjny
                          Urzędu Miasta Ełku paragraf bodajże 5 w którym okreslony jest górny pułap
                          zaciągania zobowiązań prze wiceprezydentów Ełku oraz Ustawa z dnia 8 marca 1990
                          r. o samorządzie gminnym art 18 pp 9, nie wspomnę że co najmniej wątpliwe
                          prawnie jest upoważnianie przez Sekretarza kogokolwiek jeśli sprzeczne jest to z
                          aktem prawa miejscowego czyli Regulamin Organizacyjny który stanowi załącznik do
                          zarządzenia Prezydenta Miasta. Wystarczy ? Jeśli byłbym pewien ze to co jest
                          napisane w atrykule jest prawdą to zgodnie z prawem należałoby zawiadomić
                          prokuraturę lub przynajmniej Regionalną Izbę Obrachunkową. Wystarczy ?

• lycker1 Re: AMEN. 18.03.05, 00:04
                            Zaciągnięcie zobowiązania, Panie geostachu, oznacza np. zawacie umowy za ktorą
                            idzie wydatkowanie srodków. Natomiast zwrot nienaleznie otrzymanego podatku w
                            tym pojeciu sie absolutnie nie miesci. Jezeli Pan tak namietnie czyta prawo,
                            chocby po to, by stwierdzic czy nie doszlo do rzekomych malwersacji, to niech
                            sie Pan zapozna z instytucja kodeksu cywilnego, jaka jest bezpodstawne
                            wzbogacenie. W skrocie mowiac, co sie nie nalezalo, trzeba oddac.
                            • geostachu Re: AMEN. 18.03.05, 10:04
                              Miasto ZOBOWIĄZAŁO się do zwrotu - tak ? Znajdź mi wyjaśnienie pojęcia
                              zaciągnięcie zobowiązania w prawie.
                              Czyli w tym momencie wiceprezydenci moga bez zgody i wiedzy prezydenta czy co
                              ważniejsze rady miasta przelewac duże kwoty na inne konta ? Czy według Ciebie
                              taki przelew wchodzi w zakres zwykłego zarządu ? A możesz mi powiedzieć kto i na
                              jakiej podstawie stwierdził że takie pieniądze trzeba wypłacić bo na razie to
                              wyczytałem, że miasto pobrało niesłusznie podatek (zresztą ciekawe czy winny
                              takiej sytuacji zostanie ukarany ?) i że PWiK wniosuje się o jego zwrot. I teraz
                              pytanie kto i kiedy podjął decyzję umożliwiającą taki zwrot skoro rada miasta
                              ani Prezydent nic o tym nie wie. Nie neguję słuszności przelewu ani przepisów
                              kodeksu cywilnego. Jeśli ktoś przelał jakieś pieniądze w taki sposób, to uczynił
                              to według mnie w sposób nieuprawniony. Nie mówiąc o tym, że Sekretarz raczej nie
                              może upoważniać nikogo do podpisania dokumentów finansowych za siebie.
                              Chyba że dziennikarze GO nie napisali wszystkiego to mnie uświadom bo może UM
                              Ełk jest krainą piękną i cudną a ja robię za złego wilka.
                              • lycker1 Re: AMEN. 18.03.05, 10:24
                                Art 353 kc: "Zobowiązanie polega na tym, że wierzyciel może żądać od dłużnika
                                świadczenia, ,a dłużnik powinien świadczenie spełnić". Stosunek zobowiązaniowy
                                powstaje bądż to wskutek zawarcia umowy, bądz z powodu czynu niedozwolonego
                                ( "kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej
                                naprawienia" ). Art. 405 kc "kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść kosztem
                                innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było
                                możliwe, do zwrotu jej wartości".
                                Miasto do zwrotu nie musiało, ani nawet nie mogło się ZOBOWIĄZYWAC, bo zwrot
                                ten jest konieczny Z MOCY PRAWA !!!.
                                Zastepcy Prezydenta mają prawo do zatwierdzania wszelkich przelewów
                                wychodzących z Urzędu Miasta. Nie ma tu poojęcia zwykłego zarządu, czy
                                czynności przekraczającej zwykły zarząd. Zaatępca zastępuje prezydenta i kropka.
                                Podatnik składając deklarację podatkową sam określa składniki podlegające
                                opodatkowaniu, do niedawna nie wskazując w ogole miejsca ich położenia. Na tej
                                podstawie wydawana jest decyzja. Jedynie kontrola u podatnika moze wykazac, że
                                nieprawidłowo sporządził deklarację. Powstałą nadpłatę trzeba zwrócić, i
                                zapewniam Cię, że że od strony prawnej sytuacja jest czysta i jasna. Natomiast
                                Skarbnik zawalił sprawę, w ogole nie informując Prezydenta, że zamierza wysłać
                                te pieniądze, nie dał tym samym szansy na negocjacje dotyczące np. spłaty
                                ratalnej. I właśnie o to Prezydent zrobił zadymę.
                                Kolejna sprawa. Poczytaj dokładnie regulamin organizacyjny. Jak Sekretarz moze
                                kogokolwiek upoważniać do podpisywania dokumentów finansowych, skoro sam nie ma
                                uprawnienia do zajmowania się takimi sprawami i się nimi nie zajmuje??? Od
                                pilnowania porządku w Wydziale Finansowym i podpisywania dokumentów finansowych
                                jest, jak sama nazwa wskazuje, SKARBNIK.
                                Pozdrawiam Pana geostacha.
                                • geostachu Re: AMEN. 18.03.05, 10:47
                                  Jak już pisałem nie kwestionuję kodeksu cywilnego.
                                  Jeśli stosunek zobowiązaniowy powstaje z czymu niedozwolonego - to jak nazwiesz
                                  nieuprawnione pobranie podatku ? - czyli mamy tu doczynienia ze stosunkiem
                                  zobowiązaniowym ? - to co z tymi 30000 Euro jako granica zaciągania zobowiązań
                                  przez wiceprezydentów ?
                                  Pytanie krótkie - PWiK zwróciło się do miasta o zwrot- czy jest decyzja lub
                                  zarządzenie Prezydenta, uchwała Rady Miasta, ugoda etc., która pozwala miastu te
                                  pieniądze zwrócić ? - bo to stanowi dla mnie zagadkę, skoro Prezydent nic nie
                                  wie, Rada Miasta nic o tym nie wie ? To kto ma wiedzieć co się dzieje ż
                                  pieniędzmi Podatników ?
                                  Przepraszam Pana Sekretarza Urzędu Miasta Ełk że go wplątałem w ten tekst
                                  chodziło o Skarbnika Miasta. Była to niezamierzona pomyłka.
                                  Pozdrawiam Pana Lyckera1
                                  • lycker1 Re: AMEN. 18.03.05, 12:20
                                    Ja bym powiedział, że to bylo raczej "pobranie podatku wskutek wprowadzenia
                                    organu podatkowego w błąd przez samego podatnika", wiec nie ma tu znamion czynu
                                    niedozwolonego. Czy gdyby pieniadze wplacila do buzdetu huta katowice, to tez
                                    kwestionowałbys ich zwrot ? Nalezy je zwrócić i to bez żadnych zarządzeń, umów
                                    czy uchwał - bo to NIE SĄ NASZE pieniądze, wiec grzecznie oddaje sie je
                                    podatnikowi.
                                    Tak na marginiesie, powyżej masz definicję czynu niedozwolonego, w ktorej jest
                                    sformułowanie "Kto z WINY SWEJ wyrządził drugiemu szkodę... itp". Masz tu dwie
                                    przesłanki - musi zaistnieć szkoda i musi być ona ZAWINIONA. A jakaż tu wina
                                    urzędu ?
                                    • manio15 Re: AMEN. 18.03.05, 13:44
                                      zobowiązanie podatkowe o które chodzi w tej sprawie powstaje na skutek złożonej
                                      przez podatnika deklaracji podatkowej. Ponieważ PWiK złożyło błędną deklarację
                                      i wpłaciło pieniądze do kasy miasta na podstawie błednego nakazu zapłaty , to
                                      oczywistym jest że miasto winno je zwrócić po złożeniu korekty deklaracji.
                                      Inaczej PWiK zapłaciło by jeszcze raz gminie. Trudno zatem mówić o ugodzie w
                                      sprawie o niesłusznie pobrane pieniądze !
                                      Sytuacja jest jasna i nie wymaga uchwał czy poleceń bo jest zblizona do np.
                                      omyłkowego przelewu.Siega zatem wyłącznie kompetencji Skarbnika. Doszukiwanie
                                      sie wszędzie przestępczej działalności przypomina atmosfere komisji
                                      sejmowych :))))
                                      Inna sprawa to kolejna dziura w budżecie ! Tu juz bez uchwały ani rusz!
                                      • ralston Re: AMEN. 18.03.05, 13:55
                                        Ha! Dziura w budżecie! A więc jednak ktoś ukradł! Dawać mi to komisję! ;)
                                        • marcotills Re: AMEN. 18.03.05, 14:39
                                          ralston napisał:

> Ha! Dziura w budżecie! A więc jednak ktoś ukradł! Dawać mi to komisję! ;)
                                          --
                                          dość gier tych !!! ;-)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka