Dodaj do ulubionych

Katastrofa w Czarnobylu

18.12.13, 18:37

Dokumenty ›
Dokumentalny ›
Katastrofa w Czarnobylu

26 kwietnia 1986 roku, wybuchł czwarty reaktor elektrowni jądrowej w Czarnobylu, "wyrzucając" w powietrze ogromną radioaktywną chmurę, która swym zasięgiem objęła północną Ukrainą i część Białorusi. Miejsce to do dziś jest nadal skażone - tą historię każdy z nas powinien poznać.

W opustoszałej Prypeci, nieopodal czarnobylskiej elektrowni, straszą sklepowe witryny, pozbawione półek, straszy basen ze spuszczoną wodą, straszy hala gimnastyczna, na której zostały jeszcze resztki parkietu i tablice do gry w koszykówkę. Straszą szyldy opuszczonych restauracji, hotelu. Straszą pordzewiałe sierpy i młoty górujące na najwyższych budynkach. Straszy wesołe miasteczko, chyba najbardziej charakterystyczny punkt miasta. Karuzele i diabelski młyn, które kiedyś dostarczały rozrywki, dziś rdzewieją nieużywane, przypominając o tym, że miasto wymarło.
Katastrofa w Czarnobylu
Gatunek: dokumentalny
Dystrybucja: Electric Sky
Rok produkcji: 2006
Kraj: Wielka Brytania
Czas trwania: 52 min
Tagi: Czarnobyl, wybuch, katastrofa, reaktor, śmierć, tragedia, wspomnienia

Obserwuj wątek
    • mw66 I w Fukushimie 18.12.13, 18:53
      Skażone wody z terenów w pobliżu elektrowni w Fukushimie naruszyły podziemną barierę i wyciekają do oceanu. Ich ilość przekracza dozwolone limity. - Mamy do czynienia z sytuacją kryzysową - mówią przedstawiciele japońskiej Agencji Kontroli Atomowej cytowani przez "The Guardian".

Wiadomości › Świat › Japonia
      6 sie, 11:58
      Kryzysowa sytuacja w Fukushimie. Skażona woda wycieka do oceanu

Ska­żo­ne wody z te­re­nów w po­bli­żu elek­trow­ni w Fu­ku­shi­mie na­ru­szy­ły pod­ziem­ną ba­rie­rę i wy­cie­ka­ją do oce­anu. Ich ilość prze­kra­cza do­zwo­lo­ne li­mi­ty. - Mamy do czy­nie­nia z sy­tu­acją kry­zy­so­wą - mówią przed­sta­wi­cie­le ja­poń­skiej Agen­cji Kon­tro­li Ato­mo­wej cy­to­wa­ni przez "The Gu­ar­dian".
      Fot. AFP Fot. AFP Foto: AFP

Cho­dzi o te­re­ny wokół elek­trow­ni ato­mo­wej w Fu­ku­shi­mie, która zo­sta­ła uszko­dzo­na po przej­ściu tsu­na­mi. Wy­cie­ka­ją­ce z nich wody są sil­nie ra­dio­ak­tyw­ne.
      REKLAMA

Shin­ji Kinjo z agen­cji kon­tro­li ostrze­ga: ilość wody prze­kra­cza już do­zwo­lo­ne li­mi­ty. – Mamy sy­tu­ację awa­ryj­ną. TEPCO (ope­ra­tor elek­trow­ni – red.) nie do końca zdaje sobie spra­wę z tego, co się dzie­je. Nie można po­zo­sta­wić tej spra­wy tylko w ich rę­kach.

O tym, że po­ziom ska­żo­nych, ra­dio­ak­tyw­nych wód grun­to­wych wokół znisz­czo­nej w 2011 r. przez trzę­sie­nie ziemi i tsu­na­mi elek­trow­ni ją­dro­wej Fu­ku­shi­ma I prze­kro­czył spe­cjal­ną ba­rie­rę ochron­ną ja­poń­skie media po­in­for­mo­wa­ły kilka dni temu.
      Ope­ra­tor si­łow­ni, firma TEPCO wstrzy­ku­je che­mi­ka­lia w zie­mię, dzię­ki któ­rym grunt się utwar­dza i po­wsta­ją spe­cjal­ne ba­rie­ry po­wstrzy­mu­ją­ce prze­do­sta­wa­nie się na po­wierzch­nię wód grun­to­wych. Me­to­da ta - jak pi­sa­ła ga­ze­ta - jest sku­tecz­na je­dy­nie, gdy zie­mia stę­że­je na głę­bo­ko­ści co naj­mniej 1,8 m, pod­czas gdy ostat­nie ba­da­nia wy­ka­za­ły, że po­ziom ska­żo­nej wody pod­niósł się do 1 m od po­wierzch­ni.

Naj­now­sze do­nie­sie­nia - jak za­uwa­ża Reu­ters - uwi­dacz­nia­ją prze­szko­dy, z ja­ki­mi od dwóch i pół roku musi mie­rzyć się ope­ra­tor si­łow­ni pod­czas usu­wa­nia szkód spo­wo­do­wa­nych przez awa­rię.

W re­ak­to­rach elek­trow­ni Fu­ku­shi­ma I tsu­na­mi znisz­czy­ło sys­tem chło­dze­nia i do­szło do sto­pie­nia rdze­ni. Do re­ak­to­rów wpom­po­wu­je się teraz wodę, żeby je schło­dzić; pro­ble­mem jest bez­piecz­ne skła­do­wa­nie ska­żo­nej wody. Kil­ka­krot­nie do­cho­dzi­ło do wy­cie­ków ze zbior­ni­ków grun­to­wych, w któ­rych jest tym­cza­so­wo ma­ga­zy­no­wa­na.

W czerw­cu w wo­dach grun­to­wych w oko­li­cy elek­trow­ni wy­kry­to, że po­ziom tok­sycz­ne­go, ra­dio­ak­tyw­ne­go stron­tu-90 trzy­dzie­sto­krot­nie prze­kra­cza do­pusz­czal­ną war­tość, a pro­mie­nio­twór­czy izo­top wo­do­ru, tryt, prze­kra­cza do­pusz­czal­ną war­tość ośmio­krot­nie. We­dług TEPCO żad­nej z tych sub­stan­cji nie stwier­dzo­no w wo­dzie mor­skiej.

11 marca 2011 roku w wy­ni­ku trzę­sie­nia ziemi o sile 9 stop­ni w skali Rich­te­ra i gi­gan­tycz­nej fali tsu­na­mi w elek­trow­ni Fu­ku­shi­ma I na­stą­pi­ła awa­ria sys­te­mów chło­dze­nia i do­szło do sto­pie­nia się prę­tów pa­li­wo­wych. Awa­ria spo­wo­do­wa­ła znacz­ną emi­sję sub­stan­cji pro­mie­nio­twór­czych; była to naj­więk­sza awa­ria nu­kle­ar­na od wy­bu­chu w elek­trow­ni w Czar­no­by­lu w 1986 roku.

("The Gu­ar­dian"/PAP; jsch)
      Źródło: Media

• mw66 Rośliny w pobliżu Fukushimy 2 lata po katastrofie 18.12.13, 19:06
        kwejk.pl/obrazek/1860613/rosliny-w-poblizu-fukushimy-2-lata-po-katastrofie.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka