Dodaj do ulubionych

Żyd= 500 zł + 1kg cukru

IP: *.range109-158.btcentralplus.com 18.02.11, 19:10
www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,9127474.html
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9126352,_Niech_mnie_pan_pusci__co_panu_szkodzi__ze_bede_zyl__.html
"Nie miałbym za złe Polakom, że nie przeciwstawili się mordowaniu Żydów jako współobywateli, gdyż nawet sami Żydzi nie byli w stanie przeciwstawić się, gdy mordowali ich poszczególne grupy [ ] ale boli mnie to, że przyjęli to z zadowoleniem które trwało i trwa bez przerwy, od początku do chwili obecnej. Zadowolenie wynikające z najniższych uczuć i możliwość zagarnięcia majątku po Żydach, otrzymania ich stanowisk w handlu i przemyśle". dr Henryk Rubanka

"Jednym z opisów polowania na Żydów przytoczonych przez Grabowskiego jest świadectwo Stanisława Żemińskiego z Łukowa: "dla mnie tragizm powiększyło to, że w zbrodni tej pławili się nie tylko sami Niemcy i sprowadzeni siepacze ukraińscy czy łotewscy, że brała w tym udział nasza kochana policja, bo wiadomo, że to zwierzęta, ale brali w tym udział Polacy - cywile na ochotnika, w więc <<łapacze>> z Arbeitsamtu i przygodni amatorzy. W Trzebieszowie w poniedziałek jakaś straż obywatelska, miejscowi chłopi wartujący w nocy przed napadami bandyckimi, dostali rozkaz wyłapania wszystkich miejscowych Żydów i odstawienia do Łukowa. Otoczono całą wieś i rozpoczęło się polowania. Wywlekano Żydów, łapano ich na polach, po łąkach. Jeszcze strzały grzmią, a już nasze hieny czatują, co ukraść się da po Żydach. Jeszcze trupy Żydów nie ostygły, a już płyną podania o domy żydowskie, o sklepy, o warsztaty czy kawałek ziemi pozostałej. Wstępuję do Spółdzielni. chłopi kupują kosy. Sklepowa mówi: przydadzą się wam na dzisiejszą obławę. Pytam, na jaką obławę. "A na Żydów". Zapytałem: a ile płacą za schwytanego Żyda?Kłopotliwe milczenie. "Tropiciele" gromadnie ruszyli w lasy za zbiegami, licząc na obiecane przez Niemców zyski: wódkę, cukier, kartofle, naftę, ale też rzeczy osobiste pojmanych. Do tej akcji ludzie zgłosili się sami, przez nikogo nieprzymuszani i niezastraszeni".Z innej relacji przytoczonej przez autora wynika, że polska policja w pierwszej fazie Judenjagd nie szczędziła nawet małych żydowskich dzieci, które zabijali na oczach wszystkich.

Grabowski wskazuje, że w pewnym momencie "polowania" przestano nawet używać formy osobowej - "mordowanie", a zaczęto używać bezosobowego stwierdzenia "strzelanie Żydów". W niektórych środowiskach mordowanie nie było postrzegane za coś nagannego, złym natomiast było pomaganie Żydom. Brutalność dochodziła wręcz do "orgii mordowania".

"Jedną z osób "ratujących" Żydów miał być według jednego ze świadectw Michał K. - miał on przechowywać 10 osób, które przeżyły Zagładę. Grabowski przyznaje - Michał K. przechowywał troje Żydów, ale "zatłukł ich siekierą późną jesienią 1944 r., kiedy skończyły im się pieniądze na dalsze opłacanie gościny".
Obserwuj wątek
    • Gość: Jur@ Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.toya.net.pl 18.02.11, 19:34
      i.........ciszaaaaaaaaa
      • Gość: rurek Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.ostnet.pl 18.02.11, 19:48
        Żeby nabrać szacunku dla samych siebie , musimy się rozliczyć i z taką przeszłością. Wstrząsająca w ty opisie jest rola kleru. Mój ojciec jako młody chłopak słyszał pod koniec wojny w jednym z podprzeworskich kościołów dokładnie takie same kwestie, jak te opisane w artykule : dziękujmy Bogu (i w domyśle Hitlerowi) za rozwiązanie problemu żydowskiego. Niestety tak było i żadne zaklęcia i myślenie życzeniowe tego nie zmienią. Między innymi opowieści ojca sprawiają , że obecnie szlag mnie trafia na jakiekolwiek przejawy rasizmu i antysemityzmu.
        • Gość: aaa Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 18.02.11, 20:24
          Cisza...
          A co mozna napisac kiedy ma sie do czynienia z ewidentnymi klamstwami, przeinaczeniami, niedopowiedzeniami, na dodatek dobranymi do z gory zalozonej tezy?
          Nie chce mi sie pisac eleboratow wiec tylko kilka:

"Polska jest chyba jedynym krajem na świecie klamstwo- a Niemcy to pies?, w którym niemal całe społeczeństwo wydawało Niemcom każdego ukrywanego Żyda, ich współrodaka. Muszę podkreślić, że tysiące niewinnych dzieci żydowskich zostało w ten sposób wydanych w ręce zbrodniarzy niemieckich i wysłanych do komór gazowych. Polacy spisali się tam bardzo dzielnie i chlubnie [ ]. Jest to winą całego społeczeństwa polskiego ewidentne klamstwo, bo jakie sa podstawy takiego twierdzena, poza oczywiscie z gory przyjetym zalozeniem, a w pierwszym rzędzie kleru polskiego celowe przecenianie roli kleru, bo byly parafie gdzie mimo namow ksiezy, by denuncjowac Zydow ludzie im pomagali a byly tez takie, gdzie ksiaza namawiali do pomagania a parafianie denuncjowali, . [ ] Dopiero teraz, żyjąc jako Polak, mogłem sobie dokładnie zdać sprawę, jak dalece zakorzeniony był antysemityzm w polskim społeczeństwie. [ ] Ksiądz z ambony niejednokrotnie mówił o Żydach i gorąco dziękował Panu Bogu za to, że pozbawił nas raz na zawsze od tych pasożytów. Wdzięczni byli Hitlerowi za tę brudną robotę" - ksiadz z ambony wielokrotnie mowil, ze Zydzi to blizni i nalezy im pomoc. No ale napisanie czegos takiego nie pasuje do z gory przyjetej tezy.pisał w swej relacji dr. Symcha Hampel.

Uzywajac takiej stylistyki i posilkujac sie autentycznymi przykladami jestem praktycznie w stanie udowodnic kazda teze, nawet taka, ze Zydzi wymordowali sie sami a SS i Gestapo nieudolnie wprawdzie ale staralo sie temu zapobiec.
          Rurek, napisales, ze w jednym kosciele. Czy na tej podstawie mozna twierdzic, ze to bylo powszechne?

Ale na podstawie tego co napisales, mozna stwierdzic, ze wszyscy, ktorzy slyszeli te wypowiedz przylozyli reke do zaglady Zydow.

Mnie nie trafia ani na przejawy rasizmu, nachonalizmu, antysemityzmu. Trafia mnie, gdy na podstawie jednostkowych przypadkow ocenia sie ogol.
          • Gość: rurek Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.ostnet.pl 18.02.11, 20:31
            AAA , ja pisałem o jednym kościele, w artykule jest napisane o innych. Nie dociera do ciebie o czym mowa? Mówimy o KOŚCIOŁACH w których cieszono się ze śmierci ludzi i o kościołach w których podżegano do zabójstw LUDZI. A dla ciebie najważniejsza jest dokładna ich liczba? Ja jestem ateistą i nie mam złudzeń. Ale ty (wnioskując z wpisów - katolik) masz dylemat ile ich było ? A nie dlaczego w ogóle to było możliwe?
            • Gość: jobrave Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.range109-158.btcentralplus.com 18.02.11, 22:46
              Rurek napisał:
              (...)Ale ty
              > (wnioskując z wpisów - katolik) masz dylemat ile ich było ? A nie dlaczego w o
              > góle to było możliwe?

Postawa Aaa jest dość typowa dla osób "patriotycznie" usposobionych. Według nich ujawnianie wstydliwych, czy wręcz haniebnych epizodów w naszych dziejach, szkodzi wizerunkowi Polski, to "woda na młyn" dla knowań "międzynarodowego Żydostwa". Ktokolwiek zapoznał się, choćby z częścią bogatej literatury na temat relacji polsko-żydowskich, zarówno przed, w trakcie, jak i po drugiej wojnie światowej, ten nie może mieć wątpliwości, jak źle, jak bardzo źle one wyglądały. Pamiętam, że jeszcze na początku lat 60. mieszkało w Przemyślu całkiem sporo żydów. Byłem wtedy dzieckiem, bawiliśmy wspólnie z dziećmi żydowskimi, pamiętam niejakiego "Izia", wysoki, chudy, czarnowłosy chłopak, mieszkał chyba na Moniuszki, starsi mówili o nim: "żyd", "żydek", w tonie ich głosu wyczuwałem coś w rodzaju pogardy zmieszanej z niechęcią, później jeszcze wielokrotnie stykałem się z takim zachowaniem i nie mogłem sobie wytłumaczyć czym ono jest spowodowane, nie widziałem żadnej różnicy bowiem, pomiędzy dziećmi polskimi, a "Iziem", czy jego młodszą siostrą. "Iziu" wyjechał później wraz siostrą i opiekunem do USA i jeszcze długo mnie i mojej koleżance wysłał kartki, listy i różne drobiazgi. Z dzieciństwa pamiętam również pewną rozmowę z poczekalni prywatnego gabinetu doktór Halpernowej. Gabinet mieścił się przy Dworskiego, w którejś z kamienic pomiędzy Rejtana a Smolki. Było tam kilka osób, a wśród nich ja z babcią. Pacjenci, głównie starsze osoby wyrażały się o niej per "żydówa", że żydy śpią na pieniądzach, że wszystko opanowali, że żeruja na krzywdzie ludzkiej itp. Nie rozumiałem o co chodzi, ale wiem, że moja babcia opie.rdoliła hołotę, a wtedy jedna baba do niej: a czy pani, to nie żydówka, bo taka czarna i tyle złota? Pani Halpernowa, to była przezacna kobieta, jako człowiek i jako dentysta, miła, pełna ciepła. Z tych lat, i późniejszych zresztą też, pamiętam, że przeciętny Polak wyrażał się o żydach z pogardą pomieszaną z zawiścią i podziwem, co później, kiedy osiągnąłem wiek nastoletni, i poznałem rozmiary ich tragedii, bardzo mnie mierziło. Wśród starszych członków części mojej rodziny, szczególnie tych zaangażowanych działalność endecką i niepodległościową, eksponujących na każdym kroku przywiązanie do Kościoła, również - co ze wstydem przyznaję - wyznawano pogląd, że żydzi zasłużyli na to, co ich spotkało.
              W latach 80 obejrzałem film Claude Lanzmana - "Shoah". Wydawało mi się, że jest tendencyjny, choć powiedziałbym raczej, że chciałem, w to wierzyć, że taki jest, ale nie był. Bo wielu było takich co pomagało Niemcom w ich zbrodniach - dla korzyści i z zawiści. Występują tam ludzie, którzy byli naocznymi świadkami, niewykluczone, że niektórzy z nich brali aktywny udział w polowaniach na żydów. Film jest dostępny na youtube, można więc samemu się przekonać. Posłuchać tych ludzi, popatrzeć na te ich uśmieszki, na to jak mówią o "żydkach". Po powtórnym obejrzeniu i jeszcze kolejnych, już dawno straciłem wszelkie wątpliwości.
              Aaa żąda podania dokładnej liczby żydów upolowanych przez polskie chłopstwo.
              Rurek mu odpowiada: "A dla ciebie najważniejsza jest dokładna ich liczba? Ja jestem ateistą i nie mam złudzeń. Ale ty
              (wnioskując z wpisów - katolik) masz dylemat ile ich było ? A nie dlaczego w ogóle to było możliwe?"
              No właśnie! Jakie to ma znaczenie, czy wydano lub zatłuczono 10, 50, czy 250 tys. żydów, a jeśli tylko 10 tys. czy 5 tys., to co? To ok, bo tyle,to może być? Nie ma się czym przejmować?
              Czytam w "GW", że Gross skorygował liczbę wyciętych żydów, że już nie 200-250 tys. a kilkadziesiąt. I polakopitekusy natychmiast uczepiły się tego. Skoro "stargował" na kilkadziesiąt tysięcy, to kto wie, może i starguje na na tysiąc, na 20 osób. Cała endecka neandertalia skoncentrowała się teraz na zwalczaniu wszystkich tych, którzy mówią o polskiej hańbie, że to żydzi, albo "sługusy żydowskie", że szkoleni przez "GW" itp., wyciągane są różne szczegóły w rodzaju, że numer buta Józka , który zakłuł widłami paru żydów, to 44 i pół, a nie 43, że w Dąbrówce mieszkało 800 osób, a nie 804 itp. Wszystko po to, żeby tylko nie zmierzyć się z prawdą.
              Podejrzewam, że niejeden z żyjących bandytów przyznał by się do podrzynania żydowskich gardeł, lub zatłukiwania nogą od stołu czy orczykiem, gdyby mu powiedziano: panie Józefie, dobrze, że pan ich tłukł. Dostanie pan za to Virtutii i dożywotnio 2 tys. miesięcznie, albo gdyby otrzymali gwarancję, że nie będą musieli oddwać chałup, parceli, pierzyn, czy złota. Bo nie ze wstydu milczą, nie z powodu wyrzutów sumienia, lecz ze strachu, że "przyjdą żydy i wszystko nam zabierom, co my se nabrali". No i strach przed karą oczywiście.
              Dla mnie, osoby o dziecka wychowywanej na Sienkiewiczu, Przyborowskim, na chwalebnej polskiej historii, ten haniebny epizod spowodował u mnie wielki wstrząs, nie potrafię przejść na nim do porządku dziennego. Przerażające jest również to, że nadal tak wielu ludzi broni pospolitych bandytów, że plamią honor Polski, którą niby tak strasznie kochają.
              • Gość: aaa Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 19.02.11, 08:18
                Postawa jobtave jest dosc typowa dla Prawdziwie Prawdziwych Polakow.
                Wedlug nich historia Polski sklada sie tylko i wylacznie ze wstydliwych badz haniebnych epizodow.
                Na podstawie znanych im POJEDYNCZYCH przypadkow usikuja przekonac, ze wszyscy tak robili.
                Tak jak napisalem wczesniej.: rozumijac w ten sposob nalezy wysnuc wniosek, ze Tato Rurka, tez sie ciezyl (wraz z proboszczem) z "rozwiazania kwestii zydowskiej" (bo przeciez byl w kosciele, sluchal wypowiedzi ksiedza- a wplyw kleru byl ogromny).
                To o czywiscie absurd ale dla PPP takie wnioski to norma.

Hobrave strasznie mnie ciekawi dlaczego przeszedkes do porzadku dziennego nad klamstwem, ze Polska jest jedynym krajem na swiecie, którym niemal całe społeczeństwo wydawało Niemcom każdego ukrywanego Żyda.
                A co z samymi Niemcami?
                Juz wiem, Niemcy zapewne chronili Zydow przed Polakami.
                Dosc ciekawe jest twierdzenie, ze jesli ktos nie zgadza sie z twierdzeniem, ze WSZYCY Polacy lub, ze CALY Narod mordowal czy denuncjowal uznawany jest za osobe, ktora pochwala to co robili nieliczni.
                Gross najpierw sobie cos wyssal z palca- by uwiarygodnic teze na temat zbrodniczej natury Polakow. Kedy okazalo sie, ze nawet Zydzi nie zgadzaja sie z liczba ofiar przez niego podanych, szybko zmienil te dane. Grossowi od poczatku nie chodzilo wiec o prawde a o udowodnienie z gory zalozonej tezy. W mysl zasady, ze jesli fakty sa inne to tum gorzej dla faktow. Rodzi sie pytanie o zordla, z jakich korzystal Gross. Bo przeciez na poczatku twierdzil, ze zrodla mowia o 200- 250 tysiacach ofiar. Skad ta zmiana? Ano jedynie z tego, ze Gross wcale nie posilkowal sie zrodlami tylko je sobie wymyslil.
                Wcale nie zalezy mu wiec na prawdzie a jedynie na przekonaniu wszystich ze WSZYSCY Polacy w czasie wojny to kaci Zydow a po wojnie antysemici.
                Na podstawie znanych mi zrodel moge stwierdzic, ze komory gazowe nie istnialy. Zeby nie byc goloslownym wklejam linki:
                pl.auschwitz.org.pl/m/index.php?option=com_content&task=view&id=222&Itemid=12
                szygiel.salon24.pl/233008,david-irving-treblinka-i-skutecznosc-manipulacji
                stopsyjonizmowi.wordpress.com/2011/01/10/oficjalne-zrodla-z-miedzynarodowego-czerwonego-krzyza-dowodza-ze-holokaust-byl-oszustwem/
                No i?
                Dlaczego te dane maja byc mniej wiartgodne niz twierdzenia Grossa?
            • Gość: aaa Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 19.02.11, 07:46
              Nie, nie jest dla mnie wazna dokladna liczba. I ani ja ani nikt inny (ktory ma choc odrobine oleju w glowie) nie neguje tego, ze takie przypadki byly..
              Chodzi jedynie o to, ze uogolnia sie na podstawie jednostkowych danych.
              Nie mam dylematu dlaczego bylo to mozliwe bo wiem, ze taki jest rodzaj ludzki.
              Uwazam, ze zwalanie winy na kler jest o tyle niesluszne, ze jednak w zachecaniu do i wydawaniu na smierc Zydow czy ich mordowaniu uczestniczyla tylko jakas grupa ludzi, ktora napewno nie stanowila wiekszosci. I podejrzewam, ze podobnie sytyacja ma sie z klerem: jakas czesc zachecala do denuncjowania zydow ale twierdzenie, ze wszyscy czy wiekszosc, jest naduzyciem.
              Napisalem, ze rola kleru jest przesadzona, bo gdyby bylo inaczej, to wszyscy slyszacy zachete do likwidacji Zydow by to robili.
              Poza tym nie da sie ukryc, ze Zydow denucjowali takze ateisci.
              Po prostu denuncjowal i mordowal ten, kto i tak by to zrobil.
              Rownie dobrze mozna postawic teze, ze gdyby nie ksieza, ktorzy namawiali parafian do pomocy Zydom, to liczba ofiar bylaby zdecydowanie wieksza.
    • Gość: mat120 Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.ztpnet.pl 19.02.11, 06:16
      Gość portalu: jobrave napisał(a):
      "Nie miałbym za złe Polakom, że nie przeciwstawili się mordowaniu Żydów jako współobywateli, gdyż nawet sami Żydzi nie byli w stanie przeciwstawić się, gdy mordowali ich poszczególne grupy [ ] ale boli mnie to, że przyjęli to z zadowoleniem które trwało i trwa bez przerwy, od początku do chwili obecnej. Zadowolenie wynikające z najniższych uczuć i możliwość zagarnięcia majątku po Żydach, otrzymania ich stanowisk w handlu i przemyśle". dr Henryk Rubanka

Jak widać nawet tytuł doktora nie chroni przed chorobą.
      • Gość: jobrave Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.range109-158.btcentralplus.com 19.02.11, 08:24
        Nie sądzę, żeby to, co napisał Rubanka było objawem choroby. A jeśli masz na myśli styl tej wypowiedzi, to myślę, że to jakiś pismaczyna użył do tłumaczenia translatora google. Mimo wszystko sens tej wypowiedzi jest zrozumiały. Myślę, że powinieneś rzucić okiem na "Shoah".
        Jeszcze jedna sprawa, owo "uogólnianie", które tak mocno doskwiera AAA, oraz innym "obrońcom" dobrego imienia Polski. Chętnie stosujecie uogólnienia jeśli chodzi o inne narody, czy grupy wyznaniowe (np. zdaniem AAA, wszyscy muzułmanie, to terroryści, choć wiadomo, że to bzdura), bardzo skwapliwie zaniżacie liczbę ofiar polskich bandytów i jednocześnie pompujecie liczbę polskich ofiar, np. robiąc z dziesiątków tysięcy miliony. Ciekawe jest również wasze podejście do dokumentów bezpieki i akt sądowych. Jeśli wynika z nich, że polscy chłopi i polskie oddziały partyzanckie dokonywały zbrodni na żydach, ale też i na Polakach, to podnosicie krzyk, że to ubeckie fałszywki, ale niech no przyjdzie dyskutować o UPA, wówczas od razu okazuje się, że ubecy pisali w raportach prawdę. Podobnie jest dzisiaj - kwity na Wałęsę są prawdziwe, a na radiomaryjnego Nowaka sfałszowane. Więc jak to jest, wierzycie ubekom do ch.uja pana, czy nie?
        • Gość: aaa Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 19.02.11, 08:32
          Jobrave nie przekrecaj!
          Zawsze twierdze, ze wszyscy muzulmanie to POTENCJALNI terrorysci.
          • Gość: rurek Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.ostnet.pl 19.02.11, 09:09
            aaa, zalinkowałeś stronę z tezą ,że ludobójstwa Żydów właściwie nie było. To rozwiewa moje wątpliwości na twój temat. Wierzę ci , dlatego od dziś nie będę się zastanawiał dlaczego to się stało, lecz : gdzie ci wszyscy Żydzi się podziali ? Pozaglądam do okolicznych piwniczek - może tam się jeszcze kryją, ale nie podejrzewam. Świata też trochę zjeździłem i ich zbyt wielu nie zauważyłem. Ale na Antarktydzie jeszcze nie byłem , więc myślę że tam są.
            • Gość: matt Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.przemysl.hypnet.pl 19.02.11, 10:02
              Dziwne,że najwięcej sprawiedliwych wśród narodów jest Polaków. Nie zapominajcie , że tylko w Polsce za pomoc Żydom była kara śmierci.Przypomnijcie sobie jak to bracia Żydzi z Ukraińcami szeroko ,szczerze z uśmiechem witali zacnych Niemców jak wkraczali do Przemyśla w czasie wojny.
              • Gość: matt Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.przemysl.hypnet.pl 19.02.11, 10:31
                Ja oczywiście tego nie pamiętam, ale stary pysio pewnie tak.
              • Gość: dark Bagno legend IP: *.aster.pl 19.02.11, 10:31
                Nie zapominaj, matt, że kara śmierci groziła również m.in. za posiadanie radia, i nielegalny ubój trzody.
            • Gość: aaa Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 19.02.11, 12:26
              Rurek naprawde nie rozumiesz czy tylko udajesz?
              Gross podaje liczbe Zydow zamordowanych lub zadanuncjowanych przez Polakow. Ocenia ja na podstawie (sobie tylko wiadomych) zrodel na 200- 250 tysiecy.
              Pod wplywem opinii (takze Zydow) zmniejsza ja do kilkudziesieciu tysiecy.
              Tak wiec albo z premedytacja klamal (by udowodnic teze o szczegolnym zbrodniczym charakterze Polakow) albo zrodla, na ktore sie powolal nie sa wiarygodne.

Jesli przyjac teze, ze powszechnie ksieza namawiali do dzialan antyzydowskich i cieszyli sie z takowych to dlaczego tych Zydow Polacy wymordowali tak malo? Skoro wplyw kleru byl tak wielki to praktycznie kazdy (albo prawie kazdy) Polak po wyjsciu z kosciola musial zapier.alac zabic albo zadenuncjowac paru Zydow. No ale gdyby tak bylo, to Niemcy nie musieliby organizowac obozow zaglady, tylko Polacy sami zalatwiliby problem zydowski.
              Wniosek prosty- choc trudny dl Polakozercow do przyjecia: wplyw kleru jest mocno wyolbrzymiony.
              Nie mam zamiaru oceniac czy ludobojstwo na zydach to prawdam czy tez wymysl.
              Niemniej jednak (zakladajac, ze informacje o raportach MC CK i ich zawartosci sa prawdziwe) skoro przez kilkadziesiat lat przedstawiano nam historie Polski tylko od "bialej" strony (ukrywajac zbrodnie Polakow na Zydach np.) to dlaczego z gory zakladac, ze takiej samej manipulacji nie dokonywalo sie piszac o holokauscie?
              • Gość: rurek Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.ostnet.pl 19.02.11, 13:03
                aaa pisze : "wplyw kleru jest mocno wyolbrzymiony" wiec ja ci odpowiadam chrześcijańskim cytatem : " kto zabija jednego człowieka, ten zabija cały świat"To ty , aaa niczego nie pojmujesz zaślepiony swoim punktem widzenia. I na tym zamykam mój wkład w tą dyskusję. Niestety jałową.
                • Gość: aaa Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 19.02.11, 14:20
                  Jak brak argumentow to najlatwiej zamknac dyskusje.
                  Jalowa ona jest, przyznaje, bo podobnie jak Gross u jemu podobni utozszamiasz dzialanie jakiejs grupy z caloscia.
                  • Gość: rurek Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.ostnet.pl 19.02.11, 14:45
                    Widzisz, aaa, na tym polega wasz problem. Rozumiecie wypowiedzi tak jak wam wygodnie. Napisałeś :" Jak brak argumentow to najlatwiej zamknac dyskusje". A w którym momencie ja zamknąłem dyskusję? Ja zamknąłem ( jak widać niekonsekwentnie) swój w niej udział. A teraz zamykam (swój udział !) po raz drugi :))) . Mój guru Jarek też mówił o Lepperze po pierwszej koalicji: z tym Panem już nigdy nie będę współpracował!!!
                    • Gość: aaa Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 19.02.11, 16:17
                      Masz oczywiscie racje, utozsamilem Twoj koniec dyskusji, z dyskusja w ogole :)
                      Co do wypoiwedzi o Zydach i Polakach, to jak wedlug Ciebie mozna zrozumiec twierdzenia Grossa i jemu podobnych, ktorzy twierdza, ze tak naprawde to Polacy sa winni temu co spotkalo Zydow?
                      Juz napisaalem, za ani ja ani nikt rozsadny nie przeczy, ze Polacy maja swoje czarne karty. Ale to nie oznacza, ze historia Polski skalda sie tylko z czarnych kart albo jest przez nie zdominowana.
              • wampir-wampir Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru 19.02.11, 13:13
                Gość portalu: aaa napisał(a):

> Gross podaje liczbe Zydow zamordowanych lub zadanuncjowanych przez Polakow. Oce
                > nia ja na podstawie (sobie tylko wiadomych) zrodel na 200- 250 tysiecy.

Poczatkowo podał 200, a nie 250 tysięcy. Szacował. Wiadomo, że z gett uciekło 250-260 tysięcy ludzi - Niemcy byli dość skrupulatni w ewidencjonowaniu i te źródła są powszechnie dostępne - przeżyło 50 - 60 tysięcy z nich. Gross założył błędnie, że resztę wytłukło lub zadenuncjowało polskie chłopstwo. Błędnie, bo na pewno nie wszystkich, dlatego te szacunki skorygował do kilkudziesięciu tysięcy. Jaka faktycznie była ta liczba nie dowiemy się nigdy. Znane są tylko te przypadki, na które są świadectwa ocalałych Żydów, chłopstwo się swoimi wyczynami nie chwaliło, ale z tego, czym dysponują historycy wiadomo, że choć denuncjowanie i mordowanie Żydów w czasie wojny i tuż po niej nie było procederem powszechnym, ale nie było też marginalnym.
                • Gość: aaa Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 19.02.11, 14:17
                  Wampirze, mnie wlasnie caly czas o to chodzi: NIE BYLO PROCEDEREM POWSZECHNYM.
                  Jak to sie ma do twierdzen Grossa?
                  Jak to sie ma do twierdzen, ze Polska byla jedynym krajem w ktorym niemal cale spoleczenstwo wydawalo Niemcom Zydow?
                  Skoro mam sie nie oburzac na to ostatnie twierdzenie, to jak sie mam oburzac na stwierdzeniam ze nimal kazdy Zyd przed wojna trudnil sie lichwa, spekulacja i wyzyskiwaniem wspolobywateli polskiej narodowosci?
                  • Gość: ex machina Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: 178.73.48.* 19.02.11, 15:32
                    To ja, tak przysłuchując się z boku, przytoczę Wam dwie historyjki. Moja rodzina jest zwyczajna, historie rodzinne dość typowe, nie powstałaby na ten temat żadna książka, a przynajmniej tak mi się wydawało.

Aż kiedyś, jako młody pasjonat historii, zacząłem wypytywać moją świętej pamięci babkę, osobę urodzoną przed I wojną światową i dwudziestolecie międzywojenne spędzającą w jednej z podprzemyskich wsi o jej wspomnienia, o to jak się właściwie w tym dwudziestoleciu żyło , szczególnie jak żyło się na wsi (ciężko i w znoju). Moja babka była prostą kobietą, jednak w pewnym momencie jej wspomnienia przeskoczyły na czasy Niemców i wojny - opowiedziała historię, w której ludność wsi spaliła dom i wygnała (a może i zabiła, a może tylko wydała, czyli też zabiła?) kobietę. Opowiadała mi o tym z pewnym wyraźnym niesmakiem i brakiem akceptacji, ale widocznie uznała, że jest to historia z jakiś względów istotna, bym o niej usłyszał. Podkreślając, że kobieta owa była "bardzo czysta", , "miła", "miała zadbane i czyste obejście". Zastanawiało mnie jak to możliwe, że cała wieś rusza na czyjś dom i dopiero po jakimś czasie doszło do mnie o co rzeczywiście chodziło, to znaczy jakie było rzeczywiste tło. ONA BYŁA ŻYDÓWKĄ. Co potem zostało potwierdzone, ale samo słowo "żydówka" jakoś ciężko przechodziło mojej babce przez gardło. Musiało się to dziać jakoś względnie w początkach wojny, bo potem została wywieziona do Niemiec na roboty. Niewiele więcej wiem, żałuję, że nie miałem wtedy odwagi aby ją zapytać o szczegóły. Podsumowując, uświadomiłem sobie, że antysemityzm to nie są jacyś mityczni "oni" i nie dzieje się w jakimś dalekim "gdzieś", to było TUTAJ i to często byli ludzie BLISCY. Bo przecież - nie okłamujmy się, skoro trafiam na taką historię właściwie przez przypadek... - to były czasy (tej rozmowy) grubo przed Grossem i tematem antysemityzmu w Polsce. Ta wieś także niczym nie wyróżnia się od innych, więc zapewne nie był to przypadek jednostkowy. I skądś płynęła inspiracja. Pewnie, że od Niemca. Ale padała ona na jakże podatny grunt. A kto miał największy wpływ na światopogląd ludzi prostych, niewykształconych? Naprawdę, nie trzeba być alfą i omegą żeby to wiedzieć. Była tylko jedna instytucja zainteresowania kształtowaniem światopoglądu wiejskiego ludu.

Historia 2: moi drudzy dziadkowie pochodzili z kresów. Jeszcze w początkach lat osiemdziesiątych słowo "Żyd" było największą obelgą i obrazą. Przysłuchiwałem się ich rozmowom, przesiąkniętym stereotypami (chciwi, brudni, chytrzy, jeśli pomogą, to tylko sobie nawzajem, prymitywni - mówiąc pokrótce) i zastanawiałem się kim są ci Żydzi, bo ja żadnego wtedy nigdzie nie widziałem, poza tym byłem przekonany, że Żyd to ktoś różniący się bardzo fizycznie od nas, co najmniej tak jak eskimos. Byłem także przekonany, że Żydzi musieli zrobić coś strasznego. Tym bardziej, że w szkole właściwie nie było tematu żydowskiego, uczono nas że w Oświęcimiu wymordowano ileś tam set tysięcy Polaków, że Polska straciła ileś milionów mieszkańców, właściwie w szkole podstawowej nie wiedziało się, że kiedyś byli u nas jacyś Żydzi. Tylko w kontakcie z biblioteką w dawnej synagodze i z zapuszczonym cmentarzem tuż obok zadbanego cmentarza odczuwałem jakiś dyskomfort. Jeszcze, w latach osiemdziesiątych na podwórku powiedzieć do kogoś "ty Żydzie" brzmiało zupełnie, jak dziś w niektórych środowiskach "ty pedale". Naprawdę. Pamiętam kolegów, którzy bawiąc się w "przekazywanie" (pamiętacie o co chodzi, ktoś dotyka kogoś, kto musi dogonić i dotknąć kogoś innego i ten następnego i tak dalej) - no więc najczęściej przekazywanym słowem było "Żyd".

I to by było na tyle. Oczywiście to wszystko są jednostkowe przypadki z życia trzech osób, mojego i moich dziadków. Ale z drugiej strony, jak już napisałem - moja rodzina nie wyróżnia się niczym charakterystycznym, to ile takich przypadków w rzeczywistości było? Śmiem twierdzić, że było ich wiele. I śmiem twierdzić, że to bardzo dobrze, że się o tym mówi.

• wampir-wampir Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru 19.02.11, 16:16

> Wampirze, mnie wlasnie caly czas o to chodzi: NIE BYLO PROCEDEREM POWSZECHNYM.
                    > Jak to sie ma do twierdzen Grossa?

To nie jest wątek o Grossie, tylko o wynikach badań Jana Grabowskiego i Barbary Engelking. Książki Grossa to publicystyka. Oczywiście jako takie budzą więcej emocji niż opracowania historyczne, mnie jednak mniej interesują.

> Jak to sie ma do twierdzen, ze Polska byla jedynym krajem w ktorym niemal cale
                    > spoleczenstwo wydawalo Niemcom Zydow?
                    > Skoro mam sie nie oburzac na to ostatnie twierdzenie, to jak sie mam oburzac na
                    > stwierdzeniam ze nimal kazdy Zyd przed wojna trudnil sie lichwa, spekulacja i
                    > wyzyskiwaniem wspolobywateli polskiej narodowosci?

Skłonności do generalizowania występują jak widać po obu stronach. Nic więcej z tego nie wynika. Mnie nie oburza ani jedno, ani drugie twierdzenie. Oba coś mówią o źródłach niechęci Polaków do Żydów i Żydów, którzy przeżyli okupację do Polaków i tylko to jest dla mnie ciekawe. Nie mam emocjonalnego stosunku do historii.
                    • Gość: aaa Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 19.02.11, 16:29
                      To nie jest watek o Grossie ale wlasnie z powodu wypowiedzi Barbary Engelking Gross dokonal korekty.
                      Sklonnosci do generalizowania maja obie strony ale generalizowanie jednej strony jest przyymowane jakoswieta prawda, niepodlegajaca zadnej dyskusji natomiast generalizowanie drugiej strony uwazane jest za antysemityzm.
                      We mnie budzi to o tyle emocje, ze jest to po prostu zakamuflowana cenzura. A nawet swego rodzaju rodzaj totalitaryzmu, ktory zaczyna sie od karania za wyrazanie opinii i pogladow. Nie sa to (jeszcze) kary wiezienia wprawdzie ale...Od pewnego czasu gloszenie niektorych pogladow spotyka sie potepieniem i powoduje banicje danej osoby.
                      Arumenty zostaly zastapione przez jedynie sluszne i prawdziwe poglady.
                      • wampir-wampir Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru 19.02.11, 16:45

> To nie jest watek o Grossie ale wlasnie z powodu wypowiedzi Barbary Engelking G
                        > ross dokonal korekty.

Znaczy nie jest zacietrzewionym betonem. Chwała mu za to ;-)))

> Sklonnosci do generalizowania maja obie strony ale generalizowanie jednej stron
                        > y jest przyymowane jakoswieta prawda, niepodlegajaca zadnej dyskusji

Naprawdę? Ja ciągle sie na dyskusje dotyczące takich twierdzeń natykam.

> natomiast
                        > generalizowanie drugiej strony uwazane jest za antysemityzm.

Generalizowanie uważane jest za prostactwo, za antysemityzm uważa się co innego jednak.

> We mnie budzi to o tyle emocje, ze jest to po prostu zakamuflowana cenzura. A n
                        > awet swego rodzaju rodzaj totalitaryzmu, ktory zaczyna sie od karania za wyraza
                        > nie opinii i pogladow.

Przecież wyrażasz swoje poglądy bez przeszkód i nie tylko Ty. Chamskich wypowiedzi o Żydach też nie brakuje. Nie masz wyszukiwarki?

> Nie sa to (jeszcze) kary wiezienia wprawdzie ale...Od pe
                        > wnego czasu gloszenie niektorych pogladow spotyka sie potepieniem i powoduje ba
                        > nicje danej osoby.

Cóż, głoszenie niektórych poglądów zasługuje tylko na ostracyzm. Z obskuranami się nie rozmawia w porządnym towarzystwie.

> Arumenty zostaly zastapione przez jedynie sluszne i prawdziwe poglady.

A konkretnie o co Ci chodzi, bo chyba nie o dyskusję w tym wątku? Twoi adswersarze przedstawiali argumenty właśnie, Ty bajałeś, że holocaust to wymysł. Wybacz, ale z takim pogladem nie ma sensu dyskutować, nawet jeśli to tylko zart, a może tym bardziej dlatego.
                        • wampir-wampir Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru 19.02.11, 16:46
                          z obskurantami*

Czas pomyśleć o zmianie klawiszy ;-)))
                        • Gość: aaa Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 19.02.11, 17:29
                          Jest zacietrzewionym betonem, bo nie zmienil dlatego, ze zmienil zdanie, tylko dlatego, ze musialby sie upierac, ze biale jest czarne :)

Na dyskusje sie natykasz ale nawet w tej dyskusji widac tendencje do przyjmowania za pewnik twierdzenia "strony zydowskiej"
                          Dwa razy pytalem o osad twierdzenia, ze Polska byla jedynym krajem w ktorym niemal cale spoleczenstwo wydawalo Niemcom Zydow? I co ? Zgadzasz sie z takim twierdzeniem?
                          A jesli uwazasz, ze takie niczym niepoparte twierdzenie ma prawo istnienia to takie samo prawo ma twierdzenie, ze UB bylo jedynym na swiecie urzedem panstwowym w imieniu ktorego Zydzi mordowali Polakow. Takich absurdalnych tez mozna stawiac wiele ale jedynie te o tym co Polacy robili Zydom musza byc przyjmowane bezkrytycznie.

Ale juz przeciez bylo i na tym forum, ze siec bedzie monitorowana przez jakis program i za "mowe nienawisci" beda kary. Nie uwazasz tego za cenzure?
                          I skad wiesz, jak dlugo bede mogl wyrazac swoje poglady?

Wampirze a kto decyduje, ze niektore poglady sa niewlasciwe? I kto decyduje co to jest porzadne towarzystwo? Pal licho jesli x,y i z nie rozmawiaja z w ale jesli ustawodawca uzna, ze na ostracyzm a nawet kare wiezienia zasluguja osoby majace w nicku wampir?
                          Wiem, ze z jednej strony jest to sprowadzanie rzeczy do absurdu. Z drugiej strony czt w swoim zyciu nie spotkales sie z absurdami usankcjonowanymi prawem?
                          Czyz nie jest absurdem, ze za falszowanie pieniedzy mozesz zostac skazany na 25 lat wiezienia a za brutalny gwalt tylko na 12?

Czy napisalem, ze hololaust to wymysl? Ja tylko wykazalem, ze mozna znalezc zrodla wlasciwie na poparcie kazdej tezy. A takze zaciekawilem sie, czy te twierdzenia o tym, ze takie dane sa zawarte w dokumentach Miedzynarodowego Czerwonego Krzyza to prawda.
                          Nie wiem skad pomysl by AZ TAK nadinterpretowac moje wypowiedzi.
                          • wampir-wampir Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru 19.02.11, 19:44

> Jest zacietrzewionym betonem, bo nie zmienil dlatego, ze zmienil zdanie, tylko
                            > dlatego, ze musialby sie upierac, ze biale jest czarne :)

A skąd wiesz, że nie zmienił zdania? Jesteś jasnowidzem? Ja nie wiem :-))) A serio - Gross nie jest historykiem, swoich szacunków nigdy nie opierał o źródła, bo nigdy ich nie badał, ale gdy podawane przez niego dane kwestionowano w oparciu o rzetelną wiedzę, nigdy też ich nie podtrzymywał na siłę. Zrozum - to publicysta, jegopozycje nie mają charakteru opracowań naukowych i tak je należy traktować.

> Na dyskusje sie natykasz ale nawet w tej dyskusji widac tendencje do przyjmowan
                            > ia za pewnik twierdzenia "strony zydowskiej"
                            > Dwa razy pytalem o osad twierdzenia, ze Polska byla jedynym krajem w ktorym nie
                            > mal cale spoleczenstwo wydawalo Niemcom Zydow? I co ? Zgadzasz sie z takim twie
                            > rdzeniem?

Nie zgadzam się, napisałem gdzieś, że sie zgadzam?

> A jesli uwazasz, ze takie niczym niepoparte twierdzenie ma prawo istnienia to t
                            > akie samo prawo ma twierdzenie, ze UB bylo jedynym na swiecie urzedem panstwowy
                            > m w imieniu ktorego Zydzi mordowali Polakow.

I oba te twierdzenia fukcjonują. Autorem pierwszego jest jeden z Żydów, którzy zetknęli się z bestialstwem Polaków w czasie wojny, cytowany przez autorkę książki o tym problemie, z drugim zetknąłem się wiele razy, choćby na tym forum.

>Takich absurdalnych tez mozna staw
                            > iac wiele ale jedynie te o tym co Polacy robili Zydom musza byc przyjmowane bez
                            > krytycznie.

A dlaczego muszą? Ja nie czuję, że mam taki obowiązek, Ty tak?

> Ale juz przeciez bylo i na tym forum, ze siec bedzie monitorowana przez jakis p
                            > rogram i za "mowe nienawisci" beda kary. Nie uwazasz tego za cenzure?

Monitorowanie w celach statystycznych to jeszcze nie cenzura, ale pomysł uważam za idiotyczny.

> I skad wiesz, jak dlugo bede mogl wyrazac swoje poglady?

Nie wiem. Może wybuchnie jakś wojna i nie będziesz mógł, a może i najprawdopodniej nie wybuchnie i nic się zmieni. Coś Ty taki pesymista?

> Wampirze a kto decyduje, ze niektore poglady sa niewlasciwe? I kto decyduje co
                            > to jest porzadne towarzystwo?

Zwykle ono samo.

> Pal licho jesli x,y i z nie rozmawiaja z w ale j
                            > esli ustawodawca uzna, ze na ostracyzm a nawet kare wiezienia zasluguja osoby m
                            > ajace w nicku wampir?
                            > Wiem, ze z jednej strony jest to sprowadzanie rzeczy do absurdu. Z drugiej stro
                            > ny czt w swoim zyciu nie spotkales sie z absurdami usankcjonowanymi prawem?
                            > Czyz nie jest absurdem, ze za falszowanie pieniedzy mozesz zostac skazany na 25
                            > lat wiezienia a za brutalny gwalt tylko na 12?

Żyie jest pełne absurdów, ale i tu są pewne granice. O bezkarność używania mojego nicka wcale się nie martwię :-)))

> Czy napisalem, ze hololaust to wymysl? Ja tylko wykazalem, ze mozna znalezc zro
                            > dla wlasciwie na poparcie kazdej tezy. A takze zaciekawilem sie, czy te twierdz
                            > enia o tym, ze takie dane sa zawarte w dokumentach Miedzynarodowego Czerwonego
                            > Krzyza to prawda.

Owszem, ale gdybym ja napisał, że rzeź wołyńska to wymysł i podał linki do stron z taką tezą, to byłbyś oburzony. Dlaczego, skoro nic złego w tym nie ma?

> Nie wiem skad pomysl by AZ TAK nadinterpretowac moje wypowiedzi.

Tam zaraz nadinterpretować. Ironizowałem.
                            • Gość: aaa Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 19.02.11, 20:50
                              No uwazam ze pan profesor Gross (w koncu to PROFESOR a nie jakis tam magistrzyna) przeciez mialby tyle odwagi cywilnej by obwiescic swiatu, ze dane, ktore podawal nie maja pokrycia w zrodlach (tak jak mial odwage obwiescic swiatu, ze Polacy wymordowali i zadenuncjowali 200 tysiecy Zydow)
                              Wampirze, czy uwazasz, ze publicystow nie obowiazuje rzetelnosc?
                              Ze bycie publicysta upowaznia do rozpowszechniania jego "widzimusie" jako powszechnych zdarzen?

Nie napisalem, ze sie zgadzasz i cieszy mnie ze sie nie zgadzasz :)

Zgadzam sie, ze oba twierdzenia funkcjonuja. Tyle, ze to o zbrodniach Polakow na Zydach jest naglasniane przez media o znacznie szerszym zasiegu niz te do ktorych maja dostep zwolennicy drugiej tezy.

Oczywiscie masz racje, ze nie musza ale jakos tak sie sklada, ze sa przyjmowane w wiekszosci bezkrytycznie, co chociazby widac po wpisach na tym forum :)

Gdyby to dane towarzystwo decydowaloby, ktoe jest nieodpowiedni to w porzadku- dlatego napisalem, ze jesli panowie X, Y i Z zdecydujam ze W nie jest dla nich odpoiwednim topwarzystwem, to wszystko jest w porzadku ale jesli panom X, Y i Z, pan A narzuca, kto jest dla nich odpoiwiednim towarzystwem to rzecz juz w porzadku nie jest.

Gdyby to bylo w celach statystycznych... W tekscie wyraznie bylo napisane, ze beda mogly byc kierowane wnioski do operatorow a w szczegolnych przypadkach nawet do prokuratury. Stad wiec moje obawy, ze nie potrzeba wojny by pozbawic ludzi prawa do wyrazania ich pogladow.

Co do granic absurdu, do jakich moga posunac sie rzadzacy to mam wrazenie, ze wyraznie ich nie doceniasz :))))

Link do tekstow o MK CK byl podany jako dowod na to, ze mozna znalezc zrodla na poparcie kazdej tezy. I ze z drugiej strony ciekawe jest czy te dokumenty na ktore sie tam powolano rzeczywiscie istnieja.
                              Wierz mi, ze nie pisnalbym ani slowa, gdyby ktos napisal, ze sa dokumenty MK CK z ktorych wyraznie wynika, ze rzez wolynska to wymysl albo cwierc prawda.
                              • wampir-wampir Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru 20.02.11, 12:01

> No uwazam ze pan profesor Gross (w koncu to PROFESOR a nie jakis tam magistrzyn
                                > a) przeciez mialby tyle odwagi cywilnej by obwiescic swiatu, ze dane, ktore pod
                                > awal nie maja pokrycia w zrodlach (tak jak mial odwage obwiescic swiatu, ze Pol
                                > acy wymordowali i zadenuncjowali 200 tysiecy Zydow)

Nie przesadzaj. Skorygował te szacunki, zanim książka wyszła drukiem. Tak na dobrą sprawę, mógł je podtrzymać. Jego książka wyjdzie w Stanach w niemałym nakładzie i sprzeda się na pniu, pewnie wydadzą ją też w kilku krajach zachodnioeuropejskich. Książki Grabowskiego i Engelking natomiast zainteresują najwyżej jakies specjalistyczne wydawnictwo na Zachodzie, jeśli w ogóle. Gdyby chciał iść w zaparte, to mógłby śmiało i dane, które podał funkcjonowałyby w tzw. przestrzeni publicznej. Kwestia siły przebicia.

> Wampirze, czy uwazasz, ze publicystow nie obowiazuje rzetelnosc?
                                > Ze bycie publicysta upowaznia do rozpowszechniania jego "widzimusie" jako powsz
                                > echnych zdarzen?

Na pewno nie obowiązuje ich taka rzetelność jak historyków, dlatego publicystyki historycznej nie czytam. Pełno tam szacunków, uogólnień, danych nie popartych żadną solidną kwerendą i badaniem źródeł, a opartej na powszechnie dostępnych opracowaniach. Prawo gatunku.

> Zgadzam sie, ze oba twierdzenia funkcjonuja. Tyle, ze to o zbrodniach Polakow n
                                > a Zydach jest naglasniane przez media o znacznie szerszym zasiegu niz te do kto
                                > rych maja dostep zwolennicy drugiej tezy.

Cóż, zwolennicy drugiej tezy mają poglądy dość egzotyczne i dostęp do mediów niszowych z tego powodu właśnie. Kiedyś klechoojek płakał tu, że Polityka jego poglądów nie prezentuje. Wyjaśniałem wtedy dlaczego nigdy nie będzie.Tak już jest, że media interesuje określony target i te mainstreamowe nie zawracają sobie głowy moherami. Siła nabywcza emerytur jest zbyt niska, by tacy odbiorcy przyciągnęli reklamodawców.

> Oczywiscie masz racje, ze nie musza ale jakos tak sie sklada, ze sa przyjmowane
                                > w wiekszosci bezkrytycznie, co chociazby widac po wpisach na tym forum :)

Ludzie w swej masie są bezkrytyczni, dlaczego na tym forum miałoby być inaczej?

> Gdyby to dane towarzystwo decydowaloby, ktoe jest nieodpowiedni to w porzadku-
                                > dlatego napisalem, ze jesli panowie X, Y i Z zdecydujam ze W nie jest dla nich
                                > odpoiwednim topwarzystwem, to wszystko jest w porzadku ale jesli panom X, Y i
                                > Z, pan A narzuca, kto jest dla nich odpoiwiednim towarzystwem to rzecz juz w po
                                > rzadku nie jest.

Panu A nikt niczego narzuca, To pan A bardzo chciałby się w tym towarzystwie znaleźć. Patrz wyżej :-)))

> Gdyby to bylo w celach statystycznych... W tekscie wyraznie bylo napisane, ze b
                                > eda mogly byc kierowane wnioski do operatorow a w szczegolnych przypadkach nawe
                                > t do prokuratury. Stad wiec moje obawy, ze nie potrzeba wojny by pozbawic ludzi
                                > prawa do wyrazania ich pogladow.

Możliwość kierowania wniosków do prokuratury istnieje od dawna, bez tego programu. Zdarzało się, że i administracja Gazety przekazywała dane o userach prokuratorom. Jeśli ktoś się uprze, by egzekwować obowiązujące prawo, to zrobi to z programem, czy bez.

> Co do granic absurdu, do jakich moga posunac sie rzadzacy to mam wrazenie, ze w
                                > yraznie ich nie doceniasz :))))

A bo nie mam specjalnych powodów, by ich doceniać. Najpierw huczne zapowiedzi, potem restrykcyjne rozwiązania prawne, a w końcu i tak para w gwizdek. Za długo mieszkam w tym kraju, by rządzących traktować serio :-)))

> Link do tekstow o MK CK byl podany jako dowod na to, ze mozna znalezc zrodla na
                                > poparcie kazdej tezy. I ze z drugiej strony ciekawe jest czy te dokumenty na
                                > ktore sie tam powolano rzeczywiscie istnieja.
                                > Wierz mi, ze nie pisnalbym ani slowa, gdyby ktos napisal, ze sa dokumenty MK CK
                                > z ktorych wyraznie wynika, ze rzez wolynska to wymysl albo cwierc prawda.

Pisnąłbyś, pisnął. Natychmiast zażądałbyś publikacji tych dokumentów na forum :-)))
                                • Gość: aaa Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 20.02.11, 12:25
                                  Z chronologii (wedlug mnie) wynika, ze gdyby nie skorygowal, to ksiazka nie wyszlaby drukiem.

Czy fakt, ze klamstwo sprzeda sie w milionach wgzemplarzy oznacza, ze stanie sie prawda? I czy dlatego iz klamstwo jest lilionowe nie nalezy protestowac ?

Skoro zgadzamy sie, ze publicystyka nie jest tak rzetelna jak badania historyczne to jak na podstawie fantazji Grossa mozna odsadzac od czci i wiary caly Narod?

Przepraszam bardzo ale ja nie uwazam, ze poglad iz nie wszyscy Polacy denuncjowali i mordowali Zydow byl pogladem egzotycznym.
                                  Do egoztyki zaliczylbym raczej poglad, ze Polacy byli jedynym narodem, ktory dzialal na szkode Zydow (nie chce mi sie szukac tego dokladnego cytatu ale zapewne wiesz, co mam na mysli)

To nie chodzi tylko o bezkrytycznosc uczestnikow forum.

Oczywiscie, ze panu A nikt nie narzuca. I nic takiego nie napisalem. Napisalem, ze to pan A narzuca panom X, Y, Z czyje towarzystwo jest wlasciwe. A jesli ww panowie nie chca sie z tym zgodzic, to robi sie z nichroznego rodzaju fobow.

Do tej pory o tym czy prowadzic dochodzenie decydowal prokurator. Ostatnio nawet Prokurator Generalny zarzucil swoim podwladnym, ze zbyt czesto umarzali postepowanie. Teraz dojdzie kolejna instytucja, ktora bedzie grzmiala na lamach prawomyslnych mediow, ze w Polsce nie sciga sie za nazwanie np. Roma cyganem albo Afro- kogos tam murzynem.

Nie pisnalbym. Nigdy nie angazowalem sie w watki o Wolyniu czy podobne. Zawsze uwazam, ze smierc nawet jednego czlowieka jest tragedia.
                                  • wampir-wampir Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru 20.02.11, 13:29

> Z chronologii (wedlug mnie) wynika, ze gdyby nie skorygowal, to ksiazka nie wys
                                    > zlaby drukiem.

A dlaczego by nie wyszła? Znak ograniczyłby się do przeproszenia tych, którzy poczuli się urażeni, ale z pewnego zarobku by nie zrezygnował. Tak to działa. Byłabyż to zresztą cenzura. Zgodnie z Twoimi poglądami każdy ma prawo pisać, co chce przecież :-)))

> Czy fakt, ze klamstwo sprzeda sie w milionach wgzemplarzy oznacza, ze stanie si
                                    > e prawda? I czy dlatego iz klamstwo jest lilionowe nie nalezy protestowac ?

Nie stanie się prawdą, ale publicystom o prawdę mniej chodzi, bardziej o kształtowanie opinii. Już pisałem - to nie historycy. A protestować nikt nie zabrania - hulaj dusza...

> Skoro zgadzamy sie, ze publicystyka nie jest tak rzetelna jak badania historycz
                                    > ne to jak na podstawie fantazji Grossa mozna odsadzac od czci i wiary caly Naro
                                    > d?

Obawiam się, że na podstawie badań historycznych nikt by ani nie odsądzał, ani nie podziwiał. One trafiają do wąskiego kręgu odbiorców.

> Przepraszam bardzo ale ja nie uwazam, ze poglad iz nie wszyscy Polacy denuncjow
                                    > ali i mordowali Zydow byl pogladem egzotycznym.

Ja pisałem o ogóle przekonań tej grupy. Uważa ona między innymi, że naród polski wspaniały jest i nie tylko nie wszyscy Polacy nie mordowali i nie denuncjowali Żydów, ale w ogóle żaden Polak tego nie robił, a jeśli się takie przypadki zdarzały, to dotyczy to zdegenerowanego marginesu potępianego zdecydowanie przez większość i nikt nie ma prawa pisać, że było inaczej, mimo, że było i są na to dowody.

> Do egoztyki zaliczylbym raczej poglad, ze Polacy byli jedynym narodem, ktory dz
                                    > ialal na szkode Zydow (nie chce mi sie szukac tego dokladnego cytatu ale zapewn
                                    > e wiesz, co mam na mysli)

Owszem, ten pogląd również jest egzotyczny.

> To nie chodzi tylko o bezkrytycznosc uczestnikow forum.

No to nie wiem o co chodzi, pisałeś o forumowiczach. Nie mam pojęcia skąd Twoje przekonanie o bezkrytyczności wobec twierdzeń Grossa. O jego książkach mówi się dużo, również bardzo krytycznie i nie tylko w radiomaryjnych mediach.

> Oczywiscie, ze panu A nikt nie narzuca. I nic takiego nie napisalem. Napisalem,
                                    > ze to pan A narzuca panom X, Y, Z czyje towarzystwo jest wlasciwe. A jesli ww
                                    > panowie nie chca sie z tym zgodzic, to robi sie z nichroznego rodzaju fobow.

A panowie x, y, z nie śpią przez to po nocach, zamiast przyjąć, że właściwe jest inne towarzystwo. Jak myślisz, skąd te kompleksy? Mnie na przykład wisi jak kilo kitu, to że jakieś szczekaczki nazywają mnie lemingiem, pełowcem, poszołomem. Ich problem.

> Do tej pory o tym czy prowadzic dochodzenie decydowal prokurator. Ostatnio nawe
                                    > t Prokurator Generalny zarzucil swoim podwladnym, ze zbyt czesto umarzali poste
                                    > powanie. Teraz dojdzie kolejna instytucja, ktora bedzie grzmiala na lamach praw
                                    > omyslnych mediow, ze w Polsce nie sciga sie za nazwanie np. Roma cyganem albo A
                                    > fro- kogos tam murzynem.

No i co z tego, że dojdzie? Polska prokuratura jest oportunisztyczna i artykułów 119 oraz 257 KK nie stosuje nawet wtedy, gdy są wyraźne podstawy, by je zastosować. Takiemu kolesiowi Tomkowi Pietrasiewiczowiczowi, który jako szef lubelskiego TNN dokumentuje losy miejscowych Żydów wybito szyby i zdemolowano chałupę cegłami ze swastykami. Prokuratura wstępnie zakwalifikowała to jako zwykły wandalizm wykluczając podłoże antysemickie podłoże, bo tak wygodniej. Po co niepokoić łysych nazioli z MW czy innej tego rodzaju bojówki? To przecież na pewno nie oni.

> Nie pisnalbym. Nigdy nie angazowalem sie w watki o Wolyniu czy podobne. Zawsze
                                    > uwazam, ze smierc nawet jednego czlowieka jest tragedia.

No chyba, żeby napisała to IKA ;-))) Nieważne w jakie wątki się angażujesz, chodzi o zasadę.
    • fanka_online Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru(?) 19.02.11, 16:01
      szubrave napisało; Żyd= 500 zł + 1kg cukru

I już przynajmniej wiemy, ile dla szubravego warte jest życie Żyda.
      A dobre imię i honor obcej kobiety, nad którą szubrave pastwiło się rok z okładem? Stówa i paczka fajek? Bo cukru przecież mu nie wolno.
      • Gość: ... Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru(?) IP: *.przemysl.hypnet.pl 19.02.11, 16:12
        Fanka, nie rób z siebie idiotki i swoje prywatne sprawy załatwiaj poza forum.
        • Gość: antyendek Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru(?) IP: *.pools.arcor-ip.net 19.02.11, 16:35
          O skali polskiego antysemityzmu świadczą wpisy w necie po śmierci śp biskupa Życińskiego.Przed wojną było o wiele gorzej.Z jednej strony część kościoła a z drugiej kundle endeckie.Prostym ludziom,którzy nie czytali ,nie pisali łatwo można było zrobić wodę z mózgu.Przecież zabijanie Żydów nie zaczęło się dopiero w czasie wojny!Czy dzisiaj się wiele zmieniło na lepsze? Nie sądzę. Nie zabija się starozakonnych ,ale jak w okresie międzywojennym tak i teraz namawia się ludzi o niekupowanie żydowskich produktów.Nieustannie doszukuje się w metrykach Polaków genów judejskich. Na szczęście większość naszych rodaków zachowuje się przyzwoicie.Mam nadzieję ,że w końcu przyjdzie czas na wszelkiego rodzaju Bubli,Rydzyków i Falangolechowskich!
          • Gość: matt Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru(?) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.11, 21:17
            Dziwne,że najwięcej sprawiedliwych wśród narodów jest Polaków. Nie zapominajcie , że tylko w Polsce za pomoc Żydom była kara śmierci.Przypomnijcie sobie jak to bracia Żydzi z Ukraińcami szeroko ,szczerze z uśmiechem witali zacnych Niemców jak wkraczali do Przemyśla w czasie wojny.
            • Gość: antybaran Re: Żyd= 500 zł + 1kg cukru(?) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.02.11, 15:06
              I co , to znaczy że mamy wyjmować z kuchni noże i wybić wszystkich Żydów i Ukraińców? A czymże ty człowieku różnisz się od nich? Czym się różnisz od hitlerowców, którzy uznawali rasę arysją za najdoskonalszą? A Polacy? Niestety w dużej mierze stado baranów którzy od wieków udowadniają ze kochają nienawiść do samych siebie, nie potrafią żyć ze sobą w pokoju, stale narzekają .... w odróżnieniu od Polaków o wiele wartościowszymi ludźmi są Żydzi.
    • Gość: mat120 Kolejny Gross-Grabowski IP: *.ztpnet.pl 21.02.11, 00:12
      "Autor w swojej książce nie stroni od przytaczania relacji świadków, którzy dosadnie oceniają rolę Polaków w wydawaniu Żydów Niemcom. Obala też opisy przytaczane przez niektórych, którzy starają się bronić miejscowych z tamtego czasu, a którzy nie podają żadnych dowodów na opowiadane przez siebie historie."

Ciekawe jakie kryteria wiarygodności stosuje Grabowski przyznając Żydom prawdomówność a odmawiając jej miejscowym? Czyżby było to kryterium rasistowskie?

"W przytoczonym przez Grabowskiego fragmencie z pracy Emanuela Ringelbluma z lat 80-tych wynika, że w zachodniej Małopolsce Żyd wart był 500 zł i kilogram cukru. Za to, że ktoś nie wydał podczas akcji likwidacyjnej Żydów, groziła kara śmierci."

Ciekawe co wybrałby w takiej sytuacji Żyd - kilo cukru czy kulkę w łeb za ukrywanie goja?
      Po wkroczeniu sowietów na Kresy Żydzi wydawali bolszewikom Polaków za darmo.

"Z opisu Grabowskiego wynika, że - niestety - tak. Np. bojkot handlowy w latach 30-tych był zjawiskiem powszechnym, głównie przez działającą wtedy propagandę antyżydowską, która miała charakter "ponadpartyjny"."

Szkoda, że p. Grabowski nie podaje przyczyn bojkotu handlowego oraz narastającej, szczególnie na wsi, niechęci do Żydów w pierwszej połowie lat trzydziestych XX wieku.

"Co prawda istnieją świadectwa ratowania Żydów w tamtym okresie w powiecie, jednak nie są poparte dostatecznymi, zdaniem Grabowskiego, dowodami." (chodzi o powiat Dąbrowa Tarnowska":

Dolek Kegel zamieszkały w USA tak pisał do swoich znajomych w Polsce:
      "Miało to miejsce w Bolesławiu, kiedy bandyci niemieccy mordowali cywilną ludność a szczególnie padali ofiarą bezbronni Żydzi, więc pewnego razu udałem się z bratem do na plebanię i prosiliśmy o rozmowę z ks. Dybcem.
      Ks. Dybiec wyszedł i zaprosił nas do swego gabinetu, pytając co nas sprowadza do niego.
      Więc prosiliśmy o wydanie nam dokumentów aryjskich, ponieważ takie dokumenty mogą nas uratować i jest nadzieja, że możemy przeżyć wojnę. A taka była odpowiedź na to ks. Dybca:
      jak ja mogę wam dać takie dokumenty, a z drugiej strony jak ja nie mogę wam dać. Wyszukał w księdze urodzin, kazał nam wybrać nazwiska mniej więcej zgadzające się z naszym wiekiem.... Nie opisuję całej rozmowy, a to są tylko urywki. I naprawdę te dokumenty pomogły nam i do tego czasu zachowaliśmy nazwiska wydane nam przez ks. Dybca."

Proboszcz parafii w Luszowicach ks. Franciszek Okoński, ps. "Nawa", kapelan AK ukrywał Żyda, adwokata z Krakowa. Na skutek denuncjacji konfidenta niemieckiego Tomasza Madury (zginął później z wyroku sądu podziemnego) Niemcy zarządzili obławę. Ukrywający się zdołał jednak uciec, księży aresztowano.
      Lejb Tafel z Borusowej zawdzięcza życie byłemu policjantowi granatowemu - żołnierzowi AK, który postawiony w pierścieniu obławy przepuścił uciekającego. Po wojnie wyjechał do USA.
      Jest całe mnóstwo innych przykładów, które dla prof. Grabowskiego będą oczywiście niewiarygodne bo ale jemu chyba nie o wiarygodność chodzi.

"W lesie "Beleryt" k. Małca ukrywała się znaczna grupa Żydów, korzystających z pomocy żywnościowej a w zimie z kryjówek w zabudowaniach przyległych do lasu domów Franciszka Mendeli i Władysława Starca we wsi Szarwark. W dniu 5.03.1943r. w czasie obławy niemieckiej Żydzi zostali wystrzelani. W zabudowaniach Mendeli i Starca Niemcy znaleźli żydowskie kryjówki i resztki ich mienia. Niemcy zastrzelili Mendelę, jego zonę i teściową Węzowicz a w stodole dwoje ich nieletnich dziec. Zabudowania podpalono i wrzucono w ogeiń dpgorywające zwłoki. Przywleczono też do palących się zabudowań Władysława Starca, zbitego do utraty nieprzytomności i jego również wrzucono w ogień.
      W tej samej wsi w zabudowaniach Ludwika Kędzierskiego przetrwało okupacje 3 Żydów: Saul Szacher, Fischer z Dąbrowy i Jankiel z Brnika. Po wojnie wyjechali do Izraela i USA."

Dość powiedzieć, że w powiecie Dąbrowa Tarnowska za ukrywanie Żydów śmierć poniosło co najmniej 56 Polaków; m in. Ludwik Łach, Jan Nadolski, Kulpa z Małca, 3 rodziny Polaków z Radgoszczy.

Pytanie - czy warto było?

• Gość: jobrave Re: Kolejny Gross-Grabowski IP: *.range109-158.btcentralplus.com 21.02.11, 01:56
        Zacznijmy od tego, że książka Grabowskiego nie dotyczy kwestii ratowania żydów przez Polaków, lecz czegoś zupełnie odwrotnego. Pierwsza kwestia jest raczej dobrze znana i zbadana. Raczej, bo wiele osób, które udzielało pomocy żydom, do dziś boi się przyznać do tego. Z czegoś to musi wynikać. Weźmy też pod uwagę fakt, jak państwo Izrael skrupulatnie odnotowuje każdy fakt udzielenia takiej pomocy. Nie tylko odnotowuje, ale i nagradza. Ten proces zresztą trwa, bo nadal poszukiwane są osoby, które tej pomocy udzielały, lub ich rodziny i honorowane.
        Dla Ciebie Mat - jak widzę - wszelkie relacje, opracowania, dokumenty pochodzące od żydów z są niejako z definicji fałszywe, zmanipulowane i a ci, którzy je przedstawiają mają niecne intencje. Niecne, czyli anty-polskie. Skoro prezentujesz takie podejście, dając do zrozumienia przy tym, że tylko źródła - nazwijmy to ogólnie - "endeckie" są wiarygodne, to nie możesz się dziwić, że kategorycznością takich stwierdzeń niejako wymuszasz podobne zachowanie u strony przeciwnej. Jeśli twierdzisz, że źródła żydowskie, czy inne, która mówią o haniebnym zachowaniu wielu Polaków, wobec żydów, są fałszywe, nie udowadniając tego, to przeciwna strona, na podobnej zasadzie, może traktować Twoje.
        Gdyby uważnie czytać Grossa, czy Grabowskiego, odsuwając przy tym emocje, urażone ambicje, megalomanią i polonocentryzm, byłoby znacznie łatwiej wyciągnąć istotę poruszanych problemów. Jestem i byłem przeciwny przyjmowaniu wszystkich rewelacji Grossa i Grabowskiego z dobrodziejstwem inwentarza i położenia uszu po sobie, nie popieram też postawy polegającej wyłącznie na biciu się w piersi, ale też jestem przeciwny histerycznej reakcji polegającej na wytaczania najcięższych dział. Gross i Grabowski postawili pewne twierdzenia i podjęli próbę ich udowodnienia. Jest tu pole do rzeczowej polemiki. Tymczasem narodowcy stawiają inne skrajnie nieprawdziwe twierdzenie: "Polacy wyłącznie pomagali żydom". Ja jeśli coś takiego słyszę, korci mnie, żeby twierdzić coś przeciwnego - "Polacy mordowali żydów". Czasami u niektórych endeków pojawiają się przebłyski rozsądku i wówczas przyznają, że owszem były takie przypadki. No właśnie, były, ale teraz trzeba dojść do tego ile ich było. Historycy biorą się wreszcie za to, mają do dyspozycji archiwa, i polskie i żydowskie, niemieckie. Jako Polak nie marzę o niczym innym, jak o tym, żeby okazało się, iż Gross czy Grabowski się mylą, ale jeśli się okaże, że jednak nie, to trudno, nie będę zaskoczony, będzie to kolejne potwierdzenie tego, o czym jestem i tak przekonany - Polacy, to żadna wyjątkowa nacja i tak jak w każdej innej, tak i w polskiej są ludzie przyzwoici i bydło.
        • Gość: aaa Re: Kolejny Gross-Grabowski IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 21.02.11, 07:16
          Wampirze, odpowiedz na Twoja odpowiedz mi sie skasowala a nie mam teraz za bardzo czasu by pisac ponownie.
          Jobrave, kiedy wreszcie Ty i reszta Prawdziwie Madrych Polakow zrozumie, ze nie chodzi o to, ze nie zdarzaly sie takie przypadki, jak opisywane przez Grossa, Grabowskiego i dziesatki innych ale o to, ze klamliwe jest twierdzenie, ze bylo to nagminne, albo ze wszyscy Polacy tak robili.

Mat skusznie skadinad zapytal o podstawe twierdzenia Grabowskiego, ze relacje Zydow sa wiarygodne a relacje Polakow juz nie.

Nie da sie udowodnic, ze twierdzenia Grossa i Grabowskiego sa prawdziwe. Zdaje sie, ze obaj zastosowali znany jys tok myslenia (autor: J Kaczynski): jesli na cos nie ma dowodow, to napewno tak bylo.

Nikt nie stawia tezy, ze Oikacy wylacznie pomagali Zydom. Natomiast bardzo chcetnie jest stawiana teza, ze to co spotkalo Zydow to WYLACZNA wina Polakow.

Ja nie marze, zeby sie okazalo, ze Gros czy Grabowski sie myla. To przeciez wiadomo od poczatku.
          • Gość: pysio Re: Kolejny Gross-Grabowski IP: *.alfaks.com 21.02.11, 15:50
            Jo a czy ty wiesz że Polacy w swym morderczym zapędzie mordowali też nie żydów? Swego czasu było głośno o niejakim kuczerze / cholera szwabskie nazwisko/ to właśnie nasi bandyci go sprzątnęli bo próbował być lepszy od nas w te klocki tzn. wybijanie mojsiów. Przecież wiesz że my musimy być we wszystkim najlepsi i konkurencji nie znosimy. Taki kulturalny naród jak szwaby przybył tu z misją krzewienia ale nikt nie potrafił tego docenić. Ostatnio dzięki wysiłkom światłych i mądrych historyków to się zmienia i niedługo świat się przekona jak fałszywie oceniono wysiłki szwabstwa i ich pomagierów i satelitów. Oni se mogą pisać że się tylko bronili czy działali w wymuszonej sytuacji ale my wiemy że tonący brzydko się chwyta i niedługo jedyna prawda to ta że wszystkiemu winni polscy bandyci!
            • Gość: duupek Re: Kolejny Gross-Grabowski IP: *.opera-mini.net 21.02.11, 19:53
              Cala ta dyskusja gowno jest warta. Czy dzis 20 proc. Wyborcow popiera PIS? A 5 proc. Inna cholote? Tak tez w okresie wojny, kiedy demony w ludzkich duszach szalaly ze spotegowana aktywnoscia, znalazlo sie kilka - kilkanascie proc. Zwyrodnialcow dzieki ktorym mamy dzisiaj takie opisy. I zasne zaklinanie rzeczywistosci tu nie pomoze. Statystycznie kilkanascie proc. Spoleczenstwa ma tendencje do czynow plugawych, i narodowosc, wyznanie, czy brak wyznania nie maja tu znaczenie. A jesli warunki temu sprzyjaja to odsetek ten moae sie podniesc. I tak samo prawdziwe sa relacje o niegodziwosciach wobec Zydow czy innych sasiadow, jak i wspomnienia szlachetnych i heroicznych dzialan. Swiata nigdy nie zamieszkiwaly same anioly, ani same diably, wystarczy o tym pamietac, aby nie wpadac w niepotrzebna egzaltacje.
          • Gość: mat120 Re: Kolejny Gross-Grabowski IP: *.ztpnet.pl 21.02.11, 21:49
            Jobrave, kiedy wreszcie Ty i reszta Prawdziwie Madrych Polakow zrozumie, ze nie chodzi o to, ze nie zdarzaly sie takie przypadki, jak opisywane przez Grossa, Grabowskiego i dziesatki innych ale o to, ze klamliwe jest twierdzenie, ze bylo to nagminne, albo ze wszyscy Polacy tak robili.

No właśnie, kiedy to Jobrave zrozumie? Ja się nie dziwię Ice i całej zgrai forumowych kundelków i klakierów, którym myślenie zastępuje tivi oraz poronione przemyślenia ojca Adama. Od Jobrave można jednak oczekiwać dużo więcej?

• Gość: M Re: Kolejny Gross-Grabowski IP: *.przemysl.hypnet.pl 21.02.11, 21:54
              kim ty właściwie chcesz zostać jak dorośniesz jarosławski gó...arzu?
              • Gość: pysio Re: Kolejny Gross-Grabowski IP: *.alfaks.com 21.02.11, 22:44
                Chyba się mat mylisz co do jobrave. Jest on ci wielkim estetą i znawcą kultury bo jako jeden z pierwszych na tym forum zauważył że twórcy kultur nekrofilnych zasługują na uznanie bo jak to zwykle w życiu bywa prawdziwych twórców doceniamy po śmierci. Weźmy takiego banderę; chłopisko wielce zasłużone w tej dziedzinie. Całe życie poświęcił na zamianę tętniących życiem wiosek na nekropolie a ile przy tym wprowadził innowacji i jak tą sztukę wzniósł na szczyty. Z trudem ale jednak jego wizja znajduje nieśmiałe poparcie u iki, mykoła czy wampira. Należy się spodziewać że na tym nie koniec. Sam musisz przyznać że ukraińcy i reszta świata jako cmentarzysko to niezwykle wciagające i wywołujące dreszczyk widzenie świata. Zaczął od lachów i żydów bo zawsze trzeba od czegoś zacząć ale mu nie dali skończyć dzieła bo zawsze znajdą się zawistnicy. Wdzięczny naród ukraiński jako jedyny potrafił docenić i zrozumieć jak wiekopomne i wielkie miało to być dzieło i uczynił go bohaterem narodowym. Teraz powiedz sam, czy przy takim widzeniu świata, jest możliwa zmiana jego widzenia?
                • jesus33 Re: Kolejny Gross-Grabowski 21.02.11, 23:02
                  Pysio nie pie...!! :-) I szalik ubieraj wyprowadzając psa pod tytułem Fanka! hehehehe a mi leci w tle piękna Żydowska muza z Miami Vice, a h.uj !!! musi być Żydowska jak takie gnaty mają. :-)))))
                  • jesus33 Re: Kolejny Gross-Grabowski 21.02.11, 23:03
                    Piękna bania Panie i Panowie :-))))))
                    • jesus33 Re: Kolejny Gross-Grabowski 21.02.11, 23:10
                      Biały t-shirt i seledynowa marynara, to jest tooo!!! I Pan Lechowski mój endecki Krokiett's istne marzenie każdej Polki Katoliczki Prawdziwej!
                • Gość: mat120 Re: Kolejny Gross-Grabowski IP: *.ztpnet.pl 21.02.11, 23:18
                  Pysio, ja ciągle wierzę, że rola fuehrera forumowych bezmózgowców nie jest szczytem jego ambicji.:)

• Gość: mat120 Re: Kolejny Gross-Grabowski IP: *.ztpnet.pl 21.02.11, 23:08
          Gross indagowany kiedyś na okoliczność nieproporcjonalnie wysokiego udziału Żydów w stalinowskim aparacie represji powiedział, że: „Komuniści pochodzenia żydowskiego [...] pracowali w bezpieczeństwie, jako komuniści, a nie, jako Żydzi”. Idąc tokiem myślenia tego pseudohistoryka mam prawo oświadczyć wszystkim tropicielom polskiego, zwierzęcego antysemityzmu, że nie powinni winić za Holocaust całego polskiego narodu ponieważ Polak z chwilą podjęcia się np. obrzydliwego procederu szmalcownictwa automatycznie przestawał być Polakiem i działał już nie jako Polak tylko szmalcownik.
          • jesus33 Re: Kolejny Gross-Grabowski 21.02.11, 23:14
            Mat skończ p.erdolić i daj się ponieść pięknej muzyce:
            www.youtube.com/watch?v=Jsoj_8Fp1qA
            • jesus33 :-)))))))) 21.02.11, 23:17
              Kocham Cię Mat coś tam coś tam!
            • wampir-wampir Re: Kolejny Gross-Grabowski 22.02.11, 14:15
              jesus33 napisał:

> Mat skończ p.erdolić i daj się ponieść pięknej muzyce:

Nie wymagaj zbyt wiele od podwórkowego manipulatora. Pewnie montował sracze w żydowskich domach, a jego babka dawała d... przedwojennemu geszefciarzowi za umożenie odsetek. Musi bidulek odreagować :-)))
              • gate.of.delirium Umo R Z enie Wampir, umo R Z enie... 22.02.11, 14:49
                wampir-wampir napisał:

babka dawała d... przedwojennemu geszefciarzowi za umo
                > żenie odsetek

Zlituj się, nawet Żydzi wiedzieli jak to się pisze...
                • wampir-wampir Re: Umo R Z enie Wampir, umo R Z enie... 22.02.11, 14:56
                  gate.of.delirium napisał:

> Zlituj się, nawet Żydzi wiedzieli jak to się pisze...

Mea culpa, tak to jest gdy się pisze jednocześnie na dwóch forach. A skąd to nawet? Czyżbyś uważał, że Żydzi byli gorzej wyedukowani od Polaków? Jakieś dane na poparcie tej śmiałej tezy? ;-)))
                  • gate.of.delirium Re: Umo R Z enie Wampir, umo R Z enie... 22.02.11, 15:10
                    wampir-wampir napisał:

> Mea culpa, tak to jest gdy się pisze jednocześnie na dwóch forach.

Absolve Te...

Czyżbyś uważał, że Żydzi byli gorzej wyedukowani od Polaków?

Wręcz przeciwnie, poziom wyedukowania Żydów w Polsce był na znacznie wyższym poziomie, aniżeli przeciętny...
          • Gość: galapagos Re: Kolejny Gross-Grabowski IP: *.pools.arcor-ip.net 22.02.11, 00:00
            A Feliks Dzierżyński był Polakiem czy komunistą?
            • Gość: matt Re: Kolejny Gross-Grabowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.11, 10:05
              • lechowski51 Re: Kolejny Gross-Grabowski 22.02.11, 10:15
                Lomcom antysemitow polecam;
                www.rp.pl/artykul/616024-Obsesyjne-szukanie--Zydow--w-Google.html
                • matula-tutka Re: Kolejny Gross-Grabowski 22.02.11, 14:55
                  A ten "lomca antysemitów" to co za cholerstwo? Jakiś esbecki szyfr dla donosicieli? Ty lechowski za bardzo jeszcze żyjesz tamtymi czasami. Pobudka. Dzisiaj już nie jesteś donosicielem tylko narodowcem choć diabli wiedzą co lepsze.
          • wampir-wampir Re: Kolejny Gross-Grabowski 22.02.11, 15:02
            Gość portalu: mat120 napisał(a):

> Gross indagowany kiedyś na okoliczność nieproporcjonalnie wysokiego udziału Żyd
            > ów w stalinowskim aparacie represji powiedział, że: „Komuniści pochodzen
            > ia żydowskiego [...] pracowali w bezpieczeństwie, jako komuniści, a nie, jako Ż
            > ydzi”.

Gross nie miał racji. Żydzi, którzy przeżyli okupację i nie zdecydowali się od razu na emigrację, zatrudniali się w UB, głównie dla bezpieczeństwa. W UB dostawali pistolety, a biorąc pod uwagę w jakim otoczeniu żyli, miało to całkiem spore znaczenie. Warto też dodać, że zdecydowaną większość funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa stanowili Polacy, ci najgorzej wykształceni i najbardziej prymitywni. W czasach gdy więźniów torturowano nie miogło być inaczej, nikt nie nadawał sie do tego tak dobrze jak polski chłop.
            • gate.of.delirium Re: Kolejny Gross-Grabowski 22.02.11, 15:13
              wampir-wampir napisał:

, nikt nie nada
              > wał sie do tego tak dobrze jak polski chłop.

Chłop żywemu nie przepuści,
              jak się żywe napatoczy, nie pożyje se, a juści...
              • wampir-wampir Re: Kolejny Gross-Grabowski 22.02.11, 15:16
                A juści ;-)))
            • Gość: aaa Re: Kolejny Gross-Grabowski IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 22.02.11, 16:50
              Tepy i niewyksztalcony a takze prymitywny chlop polski sam by takiego czegos nie wymyslil- ale jak mu wladza kazala?
              No. a ze wladza w UB byli Zydzi... To czyje polecenia wykonywal prymitywny polski chlop?
              • wampir-wampir Re: Kolejny Gross-Grabowski 22.02.11, 16:53
                Oczywiście, że wykonywał. Z radością. Czy ktoś twierdzi, że nie?
                • Gość: aaa Re: Kolejny Gross-Grabowski IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 22.02.11, 18:56
                  A jakby wykonywal bez radosci, to cos by to zmienialo?
                  • wampir-wampir Re: Kolejny Gross-Grabowski 22.02.11, 18:57
                    W ocenie jego roboty nie, jego samego tak.
                    • Gość: pysio Re: Kolejny Gross-Grabowski IP: *.alfaks.com 22.02.11, 19:44
                      Polski prymitywny chłop nigdy nie dorównał w dziele kultury nekrofilnej kulturalnemu i wykształconemu lepiej od niego szwaba czy żydowskiego ubeka. Polski chłop nawet nie dorównywał na tym polu ukraińskiemu chłopu. Wśród mistrzów aby sie znaleźć trzeba było wirtuozerii na tym polu i tu jakieś wampiry czy jo grubo się mylą twierdząc że Polak we wszystkim stara się być najlepszym. Podejrzewam że nasz chłop nawet nie miał pojęcia jak wyśrubowano normy w tej dziedzinie i postępował tradycyjnie a w tych czasach to już było stanowczo za mało!
                      P.S. Czy to wulgarne babsko uważane przez niektórych za damę zostało zbanowane czy trzeźwieje gdzieś w terenie. Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie dlatego pomóżcie niebodze.
                      • Gość: M Re: IP: *.przemysl.hypnet.pl 22.02.11, 20:05
                        a ty prymitywie, wybiegałeś się dzisiaj dostatecznie?
                      • Gość: aaa Re: Kolejny Gross-Grabowski IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 22.02.11, 20:26
                        Pysio a co sie stalo, ze tak o niej napisales? Do tej pory raczej sie zgadzaliscie.
            • Gość: mat120 Re: Kolejny Gross-Grabowski IP: *.ztpnet.pl 22.02.11, 22:36
              wampir-wampir napisał:
              (...) Żydzi, którzy przeżyli okupację i nie zdecydowali się od razu na emigrację, zatrudniali się w UB, głównie dla bezpieczeństwa. W UB dostawali pistolety...

Aż dziw bierze, że taki światły Żyd w trampkach nie wie, że prawie wszyscy żydowscy ubecy pochodzili z importu. Po prostu przyjechali na sowieckich czołgach instalować w RP władzę ludową. W nagany wyposażono ich wcześniej. Dziadziuś ci nie mówił? W którym departamencie "pracował";)

W opracowaniu Krzysztofa Szwagrzyka z wrocławskiego IPN zatytułowanym „Żydzi w kierownictwie UB. Stereotyp czy rzeczywistość?” stwierdzono m. in.:

„Analizie poddano zawartość Informatora MSW oraz akt osobowych 450 osób zajmujących kierownicze stanowiska w Ministerstwie Bezpieczeństwa Publicznego oraz 249 z Komitetu do spraw Bezpieczeństwa Publicznego, uzupełnioną o dane zaczerpnięte z innych źródeł.
              Jak pokazują jej wyniki, w latach 1944–1954 na 450 osób pełniących najwyższe funkcje w MBP (od naczelnika wydziału wzwyż) 167 było pochodzenia żydowskiego (37,1 proc.).”
              Przypomnieć przy tym należy, że ludności pochodzenia żydowskiego było w Polsce w tym okresie 0,42%.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka