Dodaj do ulubionych

Czy źródłem wszelkiego zła jest religia?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.13, 14:04
Czy źródłem wszelkiego zła jest religia. Szczególnie zaś katolicyzm.
Po ostatnich wypowiedziach i działaniach Hausera a także innych hierarchów naszego koscioła coraz bardziej przemawia do mnie,że KK jako instytucja a nie w dogmacie wiary w Polsce jest w chwili obecnej największym krzewicielem zła tak w duchowym jak też materialnym znaczeniu.Zła w dosłownym znaczeniu.
A moze jest inaczej?
Obserwuj wątek
    • Gość: Zgwalcony w uszy Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.archihack.net 15.08.13, 14:19
      Z pewnością jest źródłem dzisiejszego rykowiska pod moimi oknami. Rozumiem, że garniecie tam do siebie brzydkie panny, które mogą się zadowolić tylko wiarą, bo ch...m ich nikt nie dotknie ale przynajmniej dawajcie mikrofon tym, które potrafią śpiewać.
    • Gość: biskup Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.toya.net.pl 15.08.13, 14:29
      filozofia religi katolickiej jest zniekształcona - nie mówi sie o bogu tylko o pieniadzach..
    • Gość: Wierzący w Boga Poganie uratują Europę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.13, 17:30
      Nie o Bogu a o krzywdach swoich kolegów nauczał.

rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,14444719,Abp_Michalik__fala_poganstwa_idzie_przez_Polske_jak.html#hpnews=rzeszow
      • komunywielbiciel Re: Poganie uratują Europę 15.08.13, 19:53
        kosciol jst zly bo wierni sa zli.
    • Gość: Wierzący w Boga Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.13, 20:37
      Patrzę na to z bokunie tylko na chrześcijaństwo ale także obecnie na świecie pierwszą potęgę religijną czyli islam.Tutaj mamy rozwijający sie do granic absurdu fanatyzm religijny ,który coraz bardziej bierze w swoje posiadanie cale państwa dotychczas typu świeckiego.

W chrześcijaństwie mimo spadku wierzących to tylko kościół katolicki toczy sie po równej pochyłej w dół przeżarty do kości wiarą w wielką moc pieniądza i dobrobytu wyższego kleru zapominając po drodze nie tylko o Bogu ale też o ludziach.

W naszym państwie KK powoli staje sie sektą,której jest bliżej do kabaretu niż organizacji religijnej.
      Popatrzmy co wyrabiaja biskupi,do czego są zdolni i jak gardzą nie tylko duchownymi ale najbardziej swoimi owieczkami.Ostatnie wydarzenia sątego dobitnym przykładem.

Młodzież już z kościola uciekla i do niego nie wróci.Na młodzież już KK nie ma żadnego wpływu.Mówię o młodych normalnych z normalnych rodzin . Co nam jeszcze ufundują zobaczymy ale nie będzie to nic budującego.
      • Gość: pysio Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.alfaks.com 15.08.13, 20:48
        No,no,no... Oprócz banderyzmu parasz się też systemami religijnymi? Ciekawi mnie twoje podejście do innych religii, nie tylko katolicyzmu którego składową częścią jest ukraińska religia. Co masz do powiedzenia w sprawie wyznania które praktykujesz. Chyba nie podkulisz tchórzliwie ogona i pociągniesz wątek który rozpoczęłoś? Może na początek; czy uważasz że religie po za nazwami i nieistotnymi szczegółami różnią się czymkolwiek miedzy sobą.
        • fanka_online Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? 15.08.13, 20:56
          Nasze iczku paktykuje voo doo, więc może niech lepiej zaoszczędzi nam opisów swoich praktyk!
          • Gość: pysio Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.alfaks.com 15.08.13, 21:14
            A wiesz fanka że to możliwe. Przecież ta religia jest znana z tego że jej głównym zadaniem, jest szkodzenie niewinnym ludziom!
            • Gość: Staszek Kiślak Czy źródłem wszelkiego zła jest iczku bandera? IP: *.toya.net.pl 15.08.13, 21:48
              A czegu, ty iczku i Wirzocy w Boga Ty na ksiondzów
              nic ni gadaj bu ci rynka i kindybał uschni, ty bandytu jedyn
              gestapowskij banderu ty rzydzi jedyn. Bedzisz renki na krzyż świenty
              pundosił, bendzisz!!!??? A już wam Pulaki pod PAłacym Pręzęckim w
              Warszawi pukazali ysbekum bandytum esesysmanum rzyduwski ży Marud
              Polsky si ni poddda i ch.uj! I pukazali my wam, a Zynek Bugajow jak
              przyjebał takij staryj kumunistcy w mordy tu jej si wszystki
              zemby sztuczne wysyspali z pyska, ty kumunistu Ty niwirzoncy jedyn ty, ty na
              ksiendza bedzisz gadał, a co ci NAsz Papirz muwił kurvvesynu, co ci
              muwił rzeby ty kochał bluźniego swegu i co kochasz żydu jedyn kochasz
              ku... ci mać była, ta ty jedyn z drugim het du piekła pujdzisz za
              tom nienawiszcz ży tak ninawidzisz i Pan Jezósa du krzyża yś przybiuł
              gwuździami takiemy długimi ży het na druge strony wyszli i jeszczy
              trochu wystawali na dwa centimetry. Zynek Bugajow muwiuł, ży
              Kumurowski ma cudzienni tam u siebie piwnicy 10 Banderow i het sczyla
              im prostu w głowy i "dawaj" krzyczy i tak cudzenni ali tylku pu 10,
              bu nawiencyj nima czasu a jegu żona robi z tegu weki jak renki i nogi
              puudrzyna i gulonke robi i jedzum z Tuskym Putinym Merklą i
              Banderum.I si ublizujom.
              • gladysek Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest iczku bandera 15.08.13, 22:40
                hop! i przemyskie matoly z katolicka wdziecznoscia skoczyly na polecy 'wierzacemu w boga " bo osmielil sie zaprezentowac swoje stanowisko w badz co badz waznej dla rozmodlonych polakow sprawie. Dowcip jednak w tym ze wierzacy pisze z sensem i ma racje. Natomiast spod klawiatur intelektualnych popluczyn cieknie belkot, smedzenie i pier//dolowanie nie wiadomo o czym. Zadne z was i to w jakimkolwiek temacie nie sili sie na jakaklwiek dyskusje. Dlaczego ? czy oslawiona Polska "B" nadal gosci na przemyskiej ziemi, czy dlatego ze macie straszliwy kompleks ukrainca-banderowca ? Mysle ze powodem jest wasz brak nie tyle wiedzy ale myslenia. Ze sklecenie jednego zdania sprawia wam trudnosc nie do przeskoczenia a kiedy napotykacie nieco trudniejszy tekst , powiedzmy na poziomiie 4 klasy szkoly powszechnej , nie rozumiejac go popadacie w panike i walicie z grubej rury te swoje dyrdymaly. Pysio w tym celuje, kislak nie nadaje sie do czytana ale zeby fanka wstapila do tego choru to wola o pomste do nieba. Nie oszukujcie sie , wasz kosciol to oszust i zgnilizna moralna to ostatnia organizacja z ktorej nalezaloby brac przyklad. I pamietajcie, wszystkich ktorzy naleza do tego kosciola, ktorzy go wspieraja spotka zasluzona kara bo jak powiada pismo" a bramy piekielne stoja przed nimi ( katolikami) otworem.

Kto to jest "ika" . To musi byc rarytas bo to imie wlecze sie od watku do watku i rozpala was do bialosci.
                • Gość: pysio Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest iczku bandera IP: *.alfaks.com 16.08.13, 07:59
                  Aleś pierdyknął gladysek! Chyba cię to kosztowało wszystkie resztki intelektu? Jaka dyskusja z banderowcami? Przecież wy nie potraficie dyskutować! U was dyskusja może istnieć czy zaistnieć jako podanie czegoś do wiadomości. Dowiedz się jeden z drugim banderowcu na czym polega dyskutowanie. Takie stwierdzenie że wszyscy Polacy to zbrodniarze lub debilokatolicy nawet nie posiada elementu który by skłaniał do dyskusji bo zamiast tezy mamy od razu ostateczne stwierdzenie. Mentalność ukraińca jest prosta jak budowa cepa. Przez lata satrapiej władzy zostali zmuszeni do traktowania rządzących na zasadach deistycznych i co tylko ona orzeknie to nie podlega dyskusji! Prowyd uznał że należy głosić że Polacy to zbrodniarze i to robicie. A gdzie argumenty czy fakty? Mamy jakieś wróżenie z fusów czy wydumane w oparach absurdu stwierdzenia w stylu co by było gdyby. Wątpię czy ktokolwiek jest w stanie, jakiegoś fanatyka obłędnych idei przekonać? A o waszym sfiksowaniu na przykładzie idee fixe banderowskiej świadczy niewymowna wściekłość na każdego kto obnaży mizerię waszych poglądów i przekonań. Przykładem pysio! Żebyście przywołali na pomoc całe stado propagandystów to i tak nie przekonacie nikogo że warto współpracować z kimś kto chce mordować bezbronne dzieci, kobiety i starców! Żyć z rabunku i pieprzyć że to najidealniejszy sposób na życie i doskonały ustrój. Coś na koniec; gdyby wam się udało wcielić w życie idee waszego świętego bandery i wymordować wszystkich nieukraińców to jestem pewny że stalin, pol pot czy jakaś inna zaraza byłaby świętoszkiem w stosunku do tego co by robił wasz idol w państwie założonym wg jego wzorów. Wołyń to byłby pikuś bo apetyt rośnie w miarę jedzenia!
    • Gość: Biskup Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.toya.net.pl 16.08.13, 09:00
      Zamiast pieprzyć czy religia jest zła lepiej zacząc działać i to od dzis jak ktoś jest o tym przekonany - nalezy ignorować wszytkie święta kościelne ale nie obrażać tych co uważaja za stosowne chodzić do kościoła; nalezy mówić o tym,. że księza są pasozytami bo żeruja na ludzkiej nieświadomości - i niech się wezma do roboty.
    • 99venus Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? 16.08.13, 09:07
      wszelkiego zła może nie ale niewiele mniejszego.
      • Gość: ozzy Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.rzeszow.vectranet.pl 16.08.13, 11:43
        Naukowiec Nigel Barber twierdzi, że do 2040 roku religie wymrą i zastąpi je ateizm. Wyższy poziom nauki i wykształcenia, lepsze zabezpieczenie socjalne, mniej liczne rodziny, niższy poziom niepewności i obaw o przyszłość sprawią, że zapotrzebowanie na religie będzie spadać, bo ludzie zabezpieczeni ekonomicznie nie muszą modlić się do boga o zdrowie i strawę.
        • Gość: obserwator ulic Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.przemysl.hypnet.pl 16.08.13, 12:46
          "Słowo +Bóg+ jest dla mnie niczym więcej niż wyrazem i wytworem ludzkiej słabości a Biblia zbiorem dostojnych, ale jednak prymitywnych, legend, które są ponadto dość dziecinne. Żadna interpretacja, niezależnie od tego jak subtelna, nie może (dla mnie) tego zmienić" - napisał A.Einstein 3 stycznia 1954 r., czyli na rok przed śmiercią. Wystarczy? Zważcie, iż najbardziej krwawe i trwające bezustannie na całym świecie są wojny religijne i nie chodzi tu o religię taką czy owaką, wiarę czy też nie, a o widzimisię tzw. przewodników duchowych czy pasterzy dusz, jak zwał tak zwał. To ich pycha i przekonanie, że są jedynymi nieomylnymi powoduje tak wiele nieszczęść na świecie. Tak zawsze było, tak jest i tak będzie dopóty, dopóki nie wypleni się tych "pasterzy"!
          A Ty pysio zastanów się w końcu jakie były powody, którymi kierowali się Ukraińcy(Hajdamacy na przykład) dopuszczając się zbrodni na Polakach. Sięgnij do rzetelnych opracowań historycznych.
          • Gość: pysio Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.alfaks.com 16.08.13, 15:49
            Wg badań socjologicznych ludzie dzielą się pod względem przymusu psychicznego na różne kategorie. Są np o przymusie prawnym, karierowiczowskim czy religijnym. I tych nie da się zawrócić ze ścieżki ich myślenia a tym samym postępowania. Jeśli zostaną przymuszeni do potępienia czy porzucenia ścieżki to przeżywają stress a życie nabiera ciemnych barw. Tak się dziwnie na tym forum składa że najwięcej drą mordy wyznawcy ukraińskiej religii o banderowskich nickach. Oni najzwyczajniej stosują się do dekalogu ukraińskiego nacjonalisty i też są wyznawcami religii w której naczelnym bogiem jest bandera a jakieś sawury żeliźniaki czy inne tałatajstwo to poczet i panteon.
            Co do powodów, czyli walk o wolność, to na pewno nigdy nikt nie znajdzie w moich postach choćby minimum tego co można nazwać brakiem akceptacji. Tu chodzi jak powiedział Cyryl o metody! Do czasów banderowskich a nawet po nich nie ma na świecie przykładu dla okropności, sadyzmu zezwierzęcenia, podłości, podstępu, chamstwa, braku litości, bezwzględności, działania z pobudek religijnych, politycznych, rabowania i barbarzyństwa jak to czyniła upowska banda!!! To u nich mamy przykład jaką ciemnotę wciskać potrafi religia! Orgie religijne ze święceniem siekier czy kos i potworne, sadystyczne w czasie tych mszy mordowanie nienarodzonych, niemowląt, kobiet i starców. Bardzo często bywało ze to pop zadawał pierwsze ciosy albo osobiście mordował. A te ich gadki o kąkolu czy konieczności oczyszczenia z chwastów samostijnej to co? Gnoje banderowskie drą mordy bo myślą że w ten sposób zagłuszą własne sumienie albo starają się z całej mocy przerzucić odpowiedzialność na innych. Na koniec obserwatorze coś ci zdradzę; ludzi o tak pokracznej psyche można znaleźć tylko wśród tych co mają rodowód rusiński. Nie twierdzę że to jest przypadłość wszystkich ale jak na jeden naród to na pewno jest fenomenem.
          • Gość: obserwator ulic Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.przemysl.hypnet.pl 16.08.13, 16:13
            Polski Kościół "przeżarty jest pogaństwem i bałwochwalstwem" i że w Ewangelii hierarchowie i zwykli księża już nie głoszą Boga, lecz... "narodowego bożka".

"Zamiast miłosierdzia i pojednania zachęca się do podejrzliwości i nienawiści. Zamiast przekonywać do logiki wiary, podsuwa się logikę magii". To wypowiedzi teologa i szefa Instytutu Obywatelskiego Jarosława Makowskiego. Nic dodać, nic ująć.
            Pysiu nie plącz się w swej nienawiści tylko odpowiedz sobie na pytanie, które postawiłem poprzednio.
            • Gość: pysio Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.alfaks.com 16.08.13, 17:38
              Takie stwierdzenia jak podajesz można sobie poczytać od momentu powstania zapisków piśmienniczych średniowiecznej Europy. To są ogólniki i można je znaleźć na każdym kroku. Oprócz nich nigdy nie podaje się faktów które by przemawiały za tymi tezami. Jak każda masowa instytucja ma zawsze pewien odsetek wynaturzeń bo to są tylko ludzie. To jest takie samo podejście jak firmuje tu banderowska propaganda. Np. życie ponad stan? Zasadą każdego kościoła jest posiadanie rzeczy które podkreślają jego wyjątkowość im dalej na wschód tym więcej tego widać. Ty chyba nie zwróciłeś na to uwagi ale ruskie cerkwie są o niebo więcej wyposażone i o wiele bogaciej. Na pewno wiesz o wiele lepiej niż ja o tych sprawach dlatego dalsze wywody nie będę przedstawiał. Możesz sobie pogrzebać w necie to się dowiesz więcej.
              Jeśli jesteś przekonany ze ja coś robię z nienawiści to najzwyczajniej dołączasz do propagandystów! Mnie normalnie szlag trafia że w tych czasach, po tylu doświadczeniach są chętni do powtórki z historii!!! Chyba sam rozumiesz jak trudno pokochać kogoś kto chce ci zamordować rodzinę, ciebie ograbić i sadystycznie wytorturować? A potem zakopać gdzieś w lesie twoje szczątki i być dumnym z dokonanej zbrodni.
              • fanka_online Re: ;) 16.08.13, 17:49
                Sadystycznie ( i systematycznie) go WYTORTUROWUJESZ, ale aż się prosi;)
    • solist Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? 17.08.13, 01:45
      Źródłem wszelkiego zła nie jest religia tylko emocje z nia związane. Ludzie przestali mysleć, albo nigdy nie myśleli i tak np. katechetka Renia zamiast znaleźć sobie chłopa albo du.py dawać jest zakochana w księżach czyli znaczy to, że jest spalona dla społeczeństwa. Ale to dygresja. Żeby być wolnym należy być świadomym i dąrzyć do niezależności światopoglądowej. Nie ma boga i nigdy go nie było, to tylko fantazja ludzi, którzy wymyślili sposób na zjednoczenie się. Dalej był już tylko marketing.
      Gdyby ludzie myśleli to nie daliby się zabijać za to czego nigdy nie widzieli i nigdy nie zobaczą.
      • gladysek Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? 18.08.13, 02:26
        solist, a nie wydaje ci sie ze bredzisz dokladnia tak samo jak sukienkowi ? Oni mowia ze bog jest choc nie ma na to bezposredniego dowodu. Ty mowisz ze boga nie ma i tez takiego dowodu nie masz. jedyne co dowodzisz to to ze jestes zarozumialy. Gdybys mial odrobine oleju w glowie , dotyczy to zrszta wszystkich katolikow to wiedzialbys ze: po pierwsze bog na ktorego sie powolujecie nie jest waszym bogiem. po drugie katolicyzm nie jest wiara wiec i bog mu nie jest potrzebny. Reasumujac daleka droga przed wami by pojac roznice miedzy religia a wiara i udzialem boga w religi i wierze.
        Na koniec dam ci rade: wiecej pokory bo jako czlowiek w naturze nic nie znaczysz. Absolutnie nic, nie masz wplywu na nic natomiast natura moze bardzo szybko ustawic cie ( i nie tylko ciebie) do pionu bo natura to bog kimkolwiek i jakikolwiek on jest.
        • Gość: obserwator ulic Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.przemysl.hypnet.pl 18.08.13, 09:07
          Oj Gladysek ciut Ci się pomieszało. Nie można doszukiwać się różnic między wiarą, a religią. Są to dwa inne choć zależne od siebie byty niematerialne. Religię tworzy się na podstawie wiary! Nie ważne w co lub kogo się wierzy, jeśli się w coś wierzy to należy opracować zasady tej wiary, jej podstawy i inne pierdoły, które mają służyć twórcom owej na wykorzystywanie jej dla swoich partykularnych interesów! I tak omotali owi całą ludzkość od jej powstania do dzisiaj co może, w niektórych religiach szlag trafić wiarę! Dobrego, niedzielnego wypoczynku.
        • solist Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? 25.08.13, 14:40
          A jaki sens udowadniać, że czegoś nie ma jeżeli nie ma? A bóg latającego spaghetti też wymaga takiego dowodu? A to, że bóg nie jest kupą krowią podobnież? Czym jest natura to ja akurat wiem, jak potrafi ustawiać do pionu, czy częściej do poziomu też wiem. To, że jestem ledwie ziarenkiem w naturze też wiem - ale tu bredzisz bo jestem częścią natury i nie jest prawdą, że nie mam na nic wpływu, bo gdy zabiję ostatniego wilka w lesie to zmieni się w nim wiele. A może jeszcze jeden przykład, czy wszyscy księża muszą udowadniać, że nie są ped.ałami czy pedofilami? I w jaki sposób, przelatując kucharkę czy którąś z zakonnic?
        • Gość: pytam Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.13, 16:32
          Kto z forumowiczów widział Szekspira? Osobiście i może i z nim rozmawiał? Śmiem twierdzić, że on nie istniał, że to blef.
          Jak coś nie widziałem to znaczy, że nie istnieje.
          • solist Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? 26.08.13, 06:52
            W przypadku Szekspira nie ma potrzeby udowadniania kim był, ale czy był bogiem? To już tylko kwestia dobrego marketingu i wiary.
            • Gość: pytam Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.13, 16:50
              Nie zrozumiałeś mojej intencji. Wielu niewierzących w Boga utrzymuje, że skoro go nie widziało, to nie może On istnieć. Chciałem powiedzieć, że brak literalnego kontaktu z kimś nie oznacza, że osoba ta nie istnieje. Przytoczyłem przykład Szekspira, zgadzasz się że większość wie kim był. Ale czy któryś ze współczesnych miał możliwość go widzieć twarzą w twarz? Nie. Wszyscy polegamy na przekazach innych osób, na zapiskach historycznych, dziełach które zostawił. Z łatwością wierzymy w takie dowody nie doszukując się w tym jakiegoś kłamstwa. A czy Bóg, którego nie widzimy nie pozostawił po sobie dowodów świadczacych o jego istnieniu? Czemu tak łatwo polegamy na opiniach naukowców a ignorujemy opisane wydarzenia w Biblii? Bo zawierają one bajki? A może rzeczy, których nie potrafimy zrozumieć , bo przekraczają one nasze zdolności rozumowania? Rozumiemy wszystko co się dzieje wokół nas? Nie potrafimy poradzić sobie z wieloma problemami, mało jeszcze wiemy .... Czemu więc tych niewiadomych spraw nie uznajemy za bajki? Czemu bajką nie jest skracanie się telomerów na końcach helisy?
              Problemem ludzi niewierzących nie powinno być dociekanie tego czy on naprawdę istnieje, bo to można udowodnić, ale zastanowienie się nad tym dlaczego Bóg nie może być widoczny jak człowiek. Pozdrawiam.
              • solist Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? 26.08.13, 19:14
                Piszesz mądrze i rozumiem doskonale o co ci chodzi, zmienię jednak twoje zdanie "Wielu niewierzących w Boga utrzymuje, że skoro go nie widziało, to nie może On istnieć." na "Wszyscy niewierzący jak i wierzący w Boga nie widziało go, więc nie może On istnieć."

Wiara taka jest pusta bo nie ma obiektu, stąd słowo WIARA, a nie WIDZIAŁEM i WIEM. Ludzie wierzą bo się boją, że jak nie będą wierzyć to coś im się stanie. Podobnież bano się wampirów, dlatego chałupy śmierdziały czosnkiem i piołunem. Teraz już praktycznie nikt przy zdrowych zmysłach tej wiary nie podziela.

"Czemu tak łatwo polegamy na opiniach naukowców a ignorujemy opisane wydarzenia w Biblii? Bo zawierają one bajki?"
                Tak, oprócz wydarzeń historycznych zawierają przede wszystkim bajki, albo alegorie. A jeżeli tych bajek nie zawierają to znaczy, że bóg biblijny jest kawałem sku...syna, który nienawidzi ludzi i posiada wszytkie bandyckie przywary.

" Problemem ludzi niewierzących nie powinno być dociekanie tego czy on naprawdę i istnieje, bo to można udowodnić, ale zastanowienie się nad tym dlaczego Bóg nie może być widoczny jak człowiek."
                Dam ci pole do popisu bo tego oczekujesz - udowodnij, że bóg istnieje, zaproś mnie na spotkanie z nim, wino przyniosę sam, nie musi być cudów przy naszym spotkaniu. Jednak prośba, nie chodzi mi o mszę , na której ludzie doznają daru języków bo dar języków to kłamwo o czym wiedzą grupy animacyjne.
    • Gość: Biskup Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.toya.net.pl 17.08.13, 05:22
      Cd indoktrynacji
      Oweczki boże powinny sie opamietać - że grzechem jest to jak sie daje na tace, grzechem jest to jak sie namawia dysponentów środków publicznych do wspierania pasozytów katolskich. To jest GRZECH!!!!!!
    • fanka_online Re: Ponadczasowo (!) 18.08.13, 11:57

PIEŚŃ XXV

Czego chcesz od nas, Panie, za Twe hojne dary?

Czego za dobrodziejstwa, którym nie masz miary?

Kościół Cię nie ogarnie, wszędy pełno Ciebie,

I w otchłaniach, i w morzu, na ziemi, na niebie.

Złota też, wiem, nie pragniesz, bo to wszytko Twoje,

Cokolwiek na tym świecie człowiek mieni swoje.

Wdzięcznym Cię tedy sercem, Panie, wyznawamy,

Bo nad to przystojniejszej ofiary nie mamy.

Tyś pan wszytkiego świata, Tyś niebo zbudował

I złotymi gwiazdami ślicznieś uhaftował;

Tyś fundament założył nieobeszłej ziemi

I przykryłeś jej nagość zioły rozlicznemi.

Za Twoim rozkazaniem w brzegach morze stoi,

A zamierzonych granic przeskoczyć się boi;

Rzeki wód nieprzebranych wielką hojność mają.

Biały dzień, a noc ciemna swoje czasy znają.

Tobie k'woli rozliczne kwiatki Wiosna rodzi,

Tobie k'woli w kłosianym wieńcu Lato chodzi.

Wino Jesień i jabłka rozmaite dawa,

Potym do gotowego gnuśna Zima wstawa.

Z Twej łaski nocna rosa na mdłe zioła padnie,

A zagorzałe zboża deszcz ożywia snadnie;

Z Twoich rąk wszelkie źwierzę patrza swej żywności,

A Ty każdego żywisz z Twej szczodrobliwości.

Bądź na wieki pochwalon, nieśmiertelny Panie!

Twoja łaska, Twa dobroć nigdy nie ustanie.

Chowaj nas, póki raczysz, na tej niskiej ziemi;

Jedno zawżdy niech będziem pod skrzydłami Twemi!

Jan Kochanowski

• Gość: Biskup Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.toya.net.pl 18.08.13, 14:49
      bez sensu jest odwoływać się do chistorii chybą że hodzi o refolucje francuska, kiedy wyrżnieto troche sukienkowych w imię uczciwości
      • Gość: pysio Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.alfaks.com 18.08.13, 16:12
        Przybliżyła ona mało znany w Polsce fakt zdecydowanej wrogości banderowców wobec prawosławia i wiernych Patriarchatu Moskiewskiego niezależnie od ich etnicznego pochodzenia, a więc także (a może przede wszystkim) Ukraińców, oskarżanych w związku ze swymi przekonaniami religijnymi o zdradę. Ruch banderowski (jako bliski nazizmowi) nie miał wprawdzie głębszych konotacji religijnych, a nawet przeciwnie, wprost odrzucał etykę chrześcijańską, jednak z powodów socjotechnicznych uważał za właściwe opierać się przede wszystkim na ukraińskiej Cerkwi greckokatolickiej (czy – jak określał Konkordat z 1925r. – „Kościele katolickim obrządku grecko-rusińskiego), z którą działaczy OUN łączyły często także więzi organizacyjne, czy rodzinne.

Prawosławie ukraińskie wierne Patriarchatowi było dla banderowców ciałem obcym, podobnie jak Kościół katolicki tak obrządku rzymskiego, jak ormiańskiego, czy Apostolski Kościół Ormiański. Podczas Konferencji (rozpoczętej modlitwą za ofiary zbrodni banderowskich) przedstawiono skalę terroru i planowanej eksterminacji prawosławnych. Red. Igor Druź, przewodniczący Soboru Narodowego Ukrainy streścił działania banderowców mające na celu wymuszenie deklarowania się duchownych, wiernych i biskupów po stronie sztucznie wykreowanej „ukraińskiej autokefalii”. Banderowcy mordowali więc sami, lub też wydawali Niemcom przeciwników schizmy jako „agentów Moskwy”. Nienawiść OUN(b) dotknęła m.in. archimandrytę Aleksandra Wiszniakowa, ukrzyżowanego i podpalonego na miejscu kaźni w Babim Jarze (oprócz oporu wobec religijnych pomysłów banderowców zawinił im także ukrywaniem dzieci żydowskich). Męczeńsko z rąk melnykowskiego odłamu OUN zginął metropolita krzemieniecki Aleksy Gromadski, zwolennik autonomii Cerkwi ukraińskiej, który jednak ośmielił się potępić zbrodnie UPA na Wołyniu. Szowiniście nie oszczędzali także uniatów będących zwolennikami odnowienia więzi z prawowiernym prawosławiem. Tak we Lwowie zginął protoprezbiter Gabriel Kostelnik, znany z działalności na rzecz zjednoczenia Cerkwi. Prawosławie liczbę duchownych zamordowanych przez OUN(b) za odmowę wyrzeczenia się wiary szacuje na ok. 1.000.

Prawosławni prelegenci podkreślali, że wbrew propagandzie szowinistycznej, Cerkiew wierna patriarchatowi stała jednocześnie na gruncie ukraińskiego patriotyzmu, kwestionując natomiast ideologiczne podstawy nacjonalizmu w wersji Doncowa i Bandery, a więc opartego na atychrześcijańskim, pogańskim w swej genezie antropocentryzmie. Z kolei deputowany Rady Najwyższej Ukrainy z ramienia Partii Regionów, Wadim Koleśniczenko podkreślał: – Nie możemy zniżać się do poziomu ideowych przeciwników i dać się opanować nienawiści i pragnieniu zemsty. Musimy jednak także pamiętać wszystkie zbrodnie popełnione na naszym narodzie przez szowinistów. Narodowi trzeba przedstawiać prawdę historyczną o walce Bandery przeciw wierze i wiernym.

Uczestnicy dyskusji zgodzili się, że zagrożenie odrodzeniem ruchów faszystowskich na Ukrainie wciąż rośnie. – Nasi naukowcy są zastraszani, boją się pisać prawdę o zbrodniach banderowskich! – alarmowała dr Ludmiła Kondratenko, historyk ukraińskiej wojskowości. „Biała plama” w historii Ukrainy zaczyna przede wszystkim przesłaniać czarną kartę w dziejach ukraińskiego Kościoła uniackiego. – Niestety, ale także w działaniach przeciw Cerkwi prawosławnej szowiniści mogli liczyć na wsparcie takich postaci, jak metropolita Andrzej Szeptycki, ten sam, który błogosławił SS Galizien! – podkreślała poetka i dziennikarka Marina Chomiakowa. Za ważne źródło historyczne przeciw kłamstwom współczesnych neo–banderowców zgromadzeni uznali prace Wiktora Poliszuka, bronionego na konferencji przed zarzutami „działania na zlecenia Lachów i Moskali”. – W oparciu o takie książki trzeba piętnować zbrodniarzy i nie dopuścić, by kiedykolwiek mogło dojść do powtórzenia banderowskiego ludobójstwa, niestety ale nierozerwalnie związanego z ideą „narodowego Kościoła” Ukrainy! – atakował znany publicysta i działacz społeczny Jurij Jegorow.

Prawosławni patrioci ukraińscy walczą z szowinizmem na każdym kroku. Jako przykład niech służą inicjatywy ruchu społecznego i gazety 'Trójjedyna Ruś” z Charkowa, których założyciel i lider Siergiej Mojsiejew we współpracy z organizacjami kozackimi i członkami klubu sportowego „Margiełowiec” ukrócili próby występowania banderowców podczas uroczystości patriotycznych, nie stroniąc przy tym od stosowania metod siłowych, lepiej przecież zrozumiałych dla zwolenników „prawa silniejszego”. Również sama konferencja chroniona była przez oddziały kozackie, jednak pomimo zapowiedzi szowinistów nie doszło do prób zakłócania jej przebiegu. Zgromadzeni: historycy, publicyści, dziennikarze, działacze społeczni i polityczni oraz duchowni podjęli uchwałę wzywającą do delegalizacji organizacji szowinistycznych na Ukrainie oraz czynnego przeciwdziałania narastającej fali neonazizmu.

Zbrodnie banderowskie noszą oczywiste znamiona ludobójstwa na narodzie polskim, jednocześnie jednak podobne zamiary ukraińscy szowiniści mieli także wobec innych grup etnicznych, narodowych i religijnych. Prawosławie najpierw poddane było więc represjom ze strony władzy sowieckiej pod rządami Niemców i ich pomocników również było obiektem prześladowań. Jego wierni skazani byli bądź to na zmianę wyznania i opowiedzenie się czy to po stronie grekokatolicyzmu, czy stowrzenie „kościoła narodowego”, bądź na eksterminację lub wygnanie.

O tej martyrologii ukraińskiego prawosławia zbyt często zapominamy, na co wpływ ma zapewne pamięć historyczna wywodząca się raczej z Chełmszczyzny, gdzie politykę niemiecką wobec prawosławnych znamionował znaczny liberalizm. Na tym terenie jednak był to skutek nieracjonalnych postępków przedwojennych władz polskich, prowadzących własną akcję antycerkiewną, zamiast wspierania idei „polskiego prawosławia”. Dziś, gdy o urzeczywistnieniu tej idei (oczywiście w mniejszej skali) możemy już mówić – znowu możemy skrzywdzić prawosławnych zbyt pochopnie utożsamiając ich z banderyzmem, a więc biorąc ofiarę za kata. Tym bardziej więc konieczne jest upowszechnianie wiedzy o konferencjach historycznych, takich jak kijowska.

• Gość: .D .upa biskupa Re: Ale klonów tu się wypowiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.13, 12:59
        tutejszego i historyka i tej małej grupki,która pilnuje na forum "porządku poStrzegania "
    • Gość: Wierzący w Boga Kościół Katolicki pedofilem stoi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.13, 08:57
      wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,To-moze-wstrzasnac-Watykanem-Ksiadz-skazany-za-pedofilie-podaje-nazwiska-duchownych,wid,15776133,wiadomosc.html
      • gladysek Re: Kościół Katolicki pedofilem stoi 20.08.13, 13:16
        dlaczego kosciol katolicki mialby byc inny niz spoleczenstwo ktore go tworzy. Jakie spoleczenstwo taki i kosciol a grzechy spoleczenstwa w tym wszystkie siedem grzechow glownych przenosza sie i na kosciol.
      • Gość: rebe Re: Kościół Katolicki pedofilem stoi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.13, 13:02
        Sensacyje prawisz a napisz coś o żądaniach gmin żydowski?
    • Gość: Senior Re: Żródłem wszelkiego zła jest kler! IP: *.43.230.12.komnet24.pl 20.08.13, 13:51
      Kler czyni wiele zła i robi to świadomie. Przez tych "czarnych" w Polsce jest żle i wina leży po stronie rządu, że godzi się na takie ich zagrywki. Odstawić ich na boczny tor to Polska będzie normalnym a nie zacofanym krajem.
      • Gość: oleum Re: Żródłem wszelkiego zła jest propaganda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.13, 14:10
        Mądry człowiekwie,wie jak wielkie zasługi w uświadamianiu "zakręconych"w dzisiejszym dziwnym świecie ludzi ma kler.Im człowiek starszy tym więcej powinien być zorientowany w tym temacie.A tu na forum odwrotnie
    • Gość: Mak Pieniądze -to źródło wszelkiego zła IP: *.play-internet.pl 21.08.13, 07:52
      Czy źródłem wszelkiego zła jest religia?
      Źródłem zła są pieniądze większość ludzi idzie po trupach do celu aby mieć najwięcej
      • Gość: Wierzący w Boga Re: Pieniądze -to źródło wszelkiego zła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.13, 19:19
        To dla pieniędzy ksiądz sie modli.Dla pieniędzy człek sie podli.Wiara w pieniądz jest najważniejsza.
    • Gość: Rewolucjonista Re: Czy źródłem wszelkiego zła jest religia? IP: *.toya.net.pl 21.08.13, 09:24
      Nie tylko w Polsce kościół jest chciwy - dlatego wieki temu wprowadzono celibat aby uniknac takich sytuacji - bandyctwo. Tepić czarną chciwość i wszystkich tych którzy pomagają czarnym
      • Gość: Albatros Re: niedowiarkom polecam IP: 195.116.41.* 26.08.13, 20:58
        Trzeba nie mieć jakiejś klepki. Dotychczas było docieknie „ czy Bóg istnieje ?”. Tutaj mamy dociekanie „Czy bóg nie istnieje ? „. Ekscytująca głębia myślenia. Chyba nadchodzi koniec świata bo pojawił się ktoś, kto ostatecznie wie co tu jest grane.

Wszystko jest małe, ale najmniejsza jest głupota zarozumialców - ludzi niedojrzałych. We wierze można dojrzeć, a skoro się jednak nie dojrzało to w niewierze można zamilknąć, bo wiara przecież nie istnieje. Po co więc palać ?.

Ps. Do Pysia
        Jesteś hardcorowy i taki pozostań. I dbaj o siebie bo na ice&company świat się nie kończy.
        • solist Re: niedowiarkom polecam 26.08.13, 21:18
          Też mądre, tylko dlaczego brak tej ciszy w wierze? Tymczasem kościoły do nieba, krzyży już tylko w sraczach brakuje (a może się mylę?), przepasione na krzywdzie ludzkiej prosiackie ryje biskupów drą się w niebogłosy jaki to kościół jest biedny, napier.dalanie dzwonami od rana do wieczora, ryki pielgrzymów itp. Gdzie ta cisza wierzących?
          I ... po co udowadniać, że wiara istnieje? "Po co więc palać ?."
    • darino zabawa wymknęła się spod kontroli 27.09.13, 21:22
      www.wprost.pl/ar/418502/Polski-misjonarz-zabity-podczas-gejowskiej-orgii-na-plebanii/
      • Gość: darek Re: zabawa wymknęła się spod kontroli IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.13, 23:58
        O tym dawno już temu pisano w Faktach i Mitach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka