dorato11 Re: pytania do wójta 28.01.07, 16:11 do p.Żydownika-kiedy pan zrezygnuje z urzędu wójta. Odpowiedz Link
kater57 Re: pytania do wójta 28.01.07, 16:14 To pytanie jest w tej chwili nie na miejscu. Dlaczego ma niby zrezygnować? Odpowiedz... Odpowiedz Link
darino Chyba nie ma takiej potrzeby ? 28.01.07, 16:18 Może tak bardziej konkretne pytanie ? Odpowiedz Link
darino prezes Marcin Grygier i Rada Nadzorcza spółki 28.01.07, 16:22 Czy można się o nim dowiedzieć czegoś więcej ? Mam też pytanie co do kwalifikacji Rady Nadzorczej - wspominał Pan, że wymagane są jakieś specjalne uprawnienia ? Odpowiedz Link
holejnik Re: prezes Marcin Grygier i Rada Nadzorcza spółki 29.01.07, 21:44 No cóż DORATO11 nie grzeszy intelektem ponieważ pytanie: kiedy ktoś ? coś? są to pytania oczywiście retoryczne jak mówił mój prof. z nauki prawa międzynarodowego w Szczecinie i jak masz (mówiąc do studenta) takie pytania zadawać to lepiej nie przy-choć na wykłady ponieważ niczego więcej nie jestem w stanie nauczyć. Dorato11 zawiodłem się. Pozdrowienia. Odpowiedz Link
jozefzydownik Re: prezes Marcin Grygier i Rada Nadzorcza spółki 30.01.07, 22:01 Nowy Prezes Spółki Komunalnej ukończył UMCS w Lublinie Wydział Ekonomiczny. Po skończeniu studiów rozpoczął pracę w firmie Santar w Sanoku w dziale marketingu . Ostatnio na stanowisku kierownika tego działu . Jest młodym ambitnym i energicznym człowiekiem , który może wiele dobrego zrobić dla Naszej Gminy i tego Zakładu . Odnośnie Rady Nadzorczej to podam więcej szczegółów dot. ich działalności kwalifikacji jak wrócę ze służbowego wyjazdu na poczatku następnego tygodnia . Odpowiedz Link
arek06 Re: dziękuję za informację 01.02.07, 21:04 z tego co sie orientuje to czy pan Marcin ukończył prawdopodobnie Wyższą Szko le Administracji w Przemyślu, ale jeśli się mylę to bardzo przepraszam Odpowiedz Link
mario9626 Czy pan wójt mówi prawdę? 02.02.07, 20:02 Panie wójcie dlaczego wprowadza pan mieszkańców gminy w błąd? Prezes Grygier nie ukończył żadnego UMCS w Lublinie, tylko studiował ze mną w WSAiZ w Przemyślu. A po drugie z tego co wiem, nie był kierownikiem w firmie Santar tylko sprzedawcą. Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt, kiedy odbył sie konkurs na prezesa spółki i jakie należało spełnić kryteria by wziąć udział w tym konkursie? a jeżeli taki konkurs był to kiedy i gdzie został ogłoszony? Odpowiedz Link
carexic Re: Czy pan wójt mówi prawdę? 02.02.07, 23:24 no właśnie! Gdzie i kiedy został ogłoszony taki konkurs jesli wogole został ogłoszony?? Czy spółką nie powinna kierować osoba mająca wykształcenie związane z inżynierią środowiska??? i kto ma w końcu wchodzic w skład nowej rady nadzorczej??? W poście dot. działalności oczyszczalni zacytowałem art. 219 kodeksu handlowego) i nie określa on jakie warunki maja spełniać osoby wchodzące w skład rady nadzorczej spółki. Natomiast określa jej zadania( Zapraszam do lektury) Panie wójcie czy ładnie to wprowadzać mieszkańców w błąd pisząc rzeczy które nie są zgodne ze stanem faktycznym??? Pozdrawiam Odpowiedz Link
holejnik Re: Czy pan wójt mówi prawdę? 03.02.07, 00:35 W ostatnim poście uświadomiłem sobie że INŻYNIERIA ŚRODOWISKA to bardzo ważny i intratny zawód. Moja bratanica Agata ukończyła studia na Politechnice Wrocławskiej, ostatnie dwa lata studiowała w Danii, Niemczech i w Anglii gdzie tam broniła magistra następnie we Wrocławiu przed świętami musiała ponownie to samo bronić tylko już w języku ojczystym. W dniu wczorajszym wyleciała z Poznania do Hamburga a nastepnie do Dubaju na zaproszenie Szejka do Pracy w projektach związanych z ochroną środowiska. Dziaisja za 30 minut ma wylądować w Dubaju co na czas Polski oznacza 6.oo rano Wszyscy czekamy aż nas powiadomi że szczęśliwie tam dotarła. A to wszystk piszę po to aby dać młodym ludziom bodziec do nauki a jak nie wiedzą jaki kierunek obrać to opisałem wcześniej. Myślę ze z takim wykształceniem wiedząc o tym że kraje arabskie "zabijają" się o naszych pracowników nie bedzie szansy zatrudnienia w Gminie Bircza. Przepraszam za rodzinny wątek ale sami Państwo rozumiecie Inżynieria Środowiska to jest to. Pozdrawiam i nie miejcie mi za złe że przynudziłem. Odpowiedz Link
beduinka Re: Czy pan wójt mówi prawdę? 07.02.07, 17:40 holejnik napisał: > Moja bratanica Agata ukończyła studia na Politechnice > Wrocławskiej, ostatnie dwa lata studiowała w Danii, Niemczech i w Anglii gdzie > tam broniła magistra następnie we Wrocławiu przed świętami musiała ponownie to > samo bronić tylko już w języku ojczystym. W dniu wczorajszym wyleciała z > Poznania do Hamburga a nastepnie do Dubaju na zaproszenie Szejka do Pracy w > projektach związanych z ochroną środowiska. Dziaisja za 30 minut ma wylądować w > > Dubaju co na czas Polski oznacza 6.oo rano Wszyscy czekamy aż nas powiadomi że > szczęśliwie tam dotarła. A to wszystk piszę po to aby dać młodym ludziom > bodziec do nauki a jak nie wiedzą jaki kierunek obrać to opisałem wcześniej. > Myślę ze z takim wykształceniem wiedząc o tym że kraje arabskie "zabijają" się > o naszych pracowników ciekawa droga zawodowa :) Odpowiedz Link
jozefzydownik Re: Czy pan wójt mówi prawdę? 03.02.07, 19:47 Szanowny Panie ! Szanuję Pana pytania dot. spraw Spółki .Psząc na temat spółki nikogo nie wprowadzam w błąd . Zaś Pana wiedza na temat funkcjonowania spółek jest mała i dlatego w tej sprawie są wątpliwości . Gdyby uważnie był przeczytany moj post to nie było by żadnych wątpliwości gdyż wymieniając art. 219 nie pisałem że mówi on o kwalifikacjach członków Rad Nadzorczych , ale o ich zadaniach .Ponieważ problem spółek jest rozległym tematem , który ma zastosowanie w wielu przepisach dlatego odsyłam do ustawy z dnia 30.08.1996 r. o komercjalizqacji i prywatyzacji przedsiebiorstw Państwowych. Będzie Pan miał więcej wiedzy na temat rad nadzorczych .Moje działania są zgodne z aktem założycielskim i przepisami dot. funkcjonowania spółek z o. o . Odpowiedz Link
jozefzydownik Re: Czy pan wójt mówi prawdę? 03.02.07, 17:46 Szanowny Panie ! Na tym forum odpowiadam na pytanie nie dlatego ,że muszę , ale sam zdecydowałem udzielać informacji we wszystkich sprawach dot. Naszej Gminy zapytań i wniosków oraz o innych decyzjach , które są w mojej kompetencji .Nierozumiem tego pośpiechu . Przecież pisałem ,że z uwagi na wyjazd służbowy odpowiedzi na pytania zostaną udzielone później .Wracając do sprawy tutaj poruszonej to powiem krótko .Ma dyplom ukończenia UMCS w Lublinie i zajmował ostatno stanowisko kierownika w firmie Santar .W akcie założycielskim spółki jest zapisane ,że do wyłącznej kompetencji Zgromadzenia Wspólników czyli Wójta , który jest Jednosobowym Zgromadzeniem Wspólników jest wybór i odwoływanie Członków Zarządu .Wybrałem wg mojej oceny młodego człowieka , który wyprowadzi firmę z kryzysu finansowego . Moje decyzje musiały być szybkie ponieważ Urząd Skarbowy w Przemyślu zajął rachunek Spółki co groziło bardzo niekorzystnymi skutkami dla mieszkańców Gminy związanych z dostawą wody , odbiorem ścieków , wywozu śmieci itp .Na dzień dzisiejszy sytuacja jest unormowana , zaś nowego Prezesa czeka ogrom pracy by wyprowadzić Spółkę na prostą .Osobiście jestem spokojny i wierzę ,że młody Prezes sprosta wyzwaniu , które przyjął na siebie . Odpowiedz Link
arek06 Re: Czy pan wójt mówi prawdę? 03.02.07, 19:51 Panie wójcie nie odpisał pan na wyżej zadane pytania,czyli czy odbył się konkurs P.Sp.Jeżeli się odbył to kiedy i gdzie? Odpowiedz Link
carexic Re: Czy pan wójt mówi prawdę? 03.02.07, 20:00 witam:)) Oczywiście zapoznałem się z treścią tej ustawy. Faktycznie źle zinterpretowałem pański post odnośnie pytania co do rady nadzorczej spółki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
jozefzydownik Re: Czy pan wójt mówi prawdę? 04.02.07, 07:49 Już wczoraj napisałem ,że zgodnie z aktem założycielskim wyboru Prezesa dokonuje Zgromadzenie Wspólników .Co znaczy ,że konkursu nie było bo takie jest prawo . Odpowiedz Link
alonno Re: Czy pan wójt mówi prawdę? 04.02.07, 08:08 Panie wójcie nie odpowiedział pan na pytanie arka06 - czy odbył się konkurs na prezesa spółki!!!!!!! Już na początku kadencji źle to o Panu świadzcy!!!!!! Widzę, że wybór prezesa owiany jest wielką tajemnicą? Przyznaj się pan wreszcie do popełnianych błędów i odpowiedz Pan szcerze, że właśnie w tej chwili przystąpiłeś do obsadzania stanowisk "SWOIMI LUDŹMI". Nie kierujesz się tym jak wcześniej mówiłeś, że będziesz powoływał nowych ludzi z wykształceniem w danym kierunku,z bagażem doświadczeniem i stażem pracy. Źle to świadzcy o Panu !!!!!!!!!! Odpowiedz Link
jozefzydownik Re: Czy pan wójt mówi prawdę? 04.02.07, 13:21 Szanowny Panie ! Już napisałem jakie jest prawo wyboru Prezesa Spółki.Ja nie mam uprawnień stanowienia innego prawa tylko organy konstytucyjne .Wobec tego nic więcej w tej sprawie nie mam do powiedzenia . Wybór Prezesa Spółki Komunalnej nie był owiany żadną tajemnicą , gdyż informowałem Radę Gminy w Birczy o zmianach kadrowych w Spółce Komunalnej na Sesji gdzie są obecni sołtysi oraz mieszkańcy Gminy , którzy obserwują obrady Sesji .O reformie administracji już pisałem ,że reforma w pierwszej kolejności będzie właśnie w tej Spółce i nie było to żadną tajemnicą .Nie rozumię określenia "swoimi ludzmi " ponieważ wszyscy mieszkańcy są moimi ludzmi , bez względu czy mamy podobne , czy różne poglądy na sprawy Naszej Gminy .Nowy Prezes nie był i nie jest moim ani rodziny kolegą , zaś różnica wieku daleko odbiega od mojego .Wybrałem osobę młodą ambitną i konsekwentną . Pomimo młodego wieku wziął na siebie ciężar wyprowadzenia Spółki z kryzysu finansowego .Osobiście w tej całej sprawie więcej dobrego można zrobić udzielając mu wsparcia i to będzie pozytywny objaw ,że zainteresowanym sprawą spółki zależy na dobru tej Gminy , tej firmy i zatrudnionych tam pracownikach .Pozdrawiam Odpowiedz Link
carexic Re: Czy pan wójt mówi prawdę? 03.02.07, 20:38 co do działalności spółki to wierze ,że pańskie działania w kierunku poprawy jej sytuacji i działalności zostały przemyślane i mam nadzieje że spółka pod wodzą nowego prezesa i rady nadzorczej wyjdzie na prostą.Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź na moje pytania:)) Odpowiedz Link
arek06 Re: Czy pan wójt mówi prawdę? 04.02.07, 19:24 Panie wójcie pisze pan że nowy prezes pracował w firmie Santar,powiedzmy że był kierownikiem,ale moje informacje są inne,że to stanowisko zajmuje pan Robert a pan Marcin G.był sprzedawcą,jakie może mieć doświadczenie w tej dziedzinie.Pisze pan że nowy prezes wyprowadzi firmę z kryzysu,skad to zaufanie czyżby to jakaś obietnica wcześniej złożona za kampanię. Odpowiedz Link
carexic Re: Czy pan wójt mówi prawdę? 04.02.07, 19:51 no no:)) ta sprawa zaczyna nabierać "ciekawych formatów" ale miejmy nadzieje że wszystko będzie dobrze; Odpowiedz Link
papa666 Re: Czy pan wójt mówi prawdę? 04.02.07, 22:46 Coś mi sie wydaje że ta prezesura jest podziekowaniem za kampanie wyborczą panu G. seniorowi, i wujkowi listonoszowi za darmowe roznoszenie ulotek. A swoją drogą to przychylam sie do opini że zaczyna robić sie ciekawie, zobaczymy jak bedzie dalej. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mario9626 Czy tak powinien być wybrany prezes ZGKiM Bircza? 05.02.07, 10:17 Panie wójcie widzę że nie rozróżnia pan pojęć słów "kompetencje zgromadzenia wspólników" i "zasady wyboru zarządu spółki". Nikt nie twierdzi, że zgromadzenie wspólników nie ma prawa powoływać i odwoływać zarząd spółki. Jednak przy wyborze prezesa zarządu zgodnie z zasadami demokracji podobnie jak przy wyborze np. dyrektorów szkół, powinien być ogłoszony konkurs po to by wybrać osobę najbardziej kompetentną i przygotowaną do pełnienia funkcji. W momencie rozpoczęcia duskusji na temat prezesa zainteresowałem sie tą sprawą i wiem, że poprzedni prezes również został wybrany w drodze konkursu. A propos odwołania poprzedniego prezesa to dowiedziałem się, że to nie pan jak to Pan przedstawia groźnym tonem odwołał prezesa, tylko prezes, widząc brak zrozumienia dla spraw związanych z ochroną środowiska i problemu gospodarki wodno- ściekowej sam zdecydował o odejściu ponieważ otrzymał intratną pracę w Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie, jako ekspert ds. ochrony wód posiadając odpowiednie uprawnienia Ministra Środowiska. A pan jak zwykle stara się kreować siebie na człowieka znającego się na wszystkim i prubuje pan stwarzać pozory człowieka niezwykle twardego, a jest pan tylko narzędziem w rękach osób prowadzących pana kampanię wyborczą zwanych obecnie przez pana "doradcami" Odpowiedz Link
carexic Re: Czy tak powinien być wybrany prezes ZGKiM Bi 05.02.07, 11:42 pisząc w poście dot.funkcjonowania oczyszczalni wyraziłem nadzieje że nowy prezes spółki będzie posiadał dość odpowiedneij wiedzy z tej branży . Tym czasem okazuje się że nowy prezes spółki zna się co najwyżej na finansach i marketingu sądząc po opiniach pana wójta a z zakresu ochrony i inżynierii środowiska jest nemo i zakładam się o duża bańkę że stan jego wiedzy w temacie w stosunku do wiedzy jego poprzednika jest znikomy a nawet może zerowy. Czas pokaże czy ta decyzja wyjdzie gminie na dobre. Pozdro Odpowiedz Link
alonno Re: Czy tak powinien być wybrany prezes ZGKiM Bi 05.02.07, 17:50 Panie wójcie już na początku kadencji stracił Pan zaufanie mieszkańców naszej gminy, chociażby przez nieodpowiedni wybór prezesa spółki. Strach pomyślec, co na temat Pana decyzji będzie się mówic za kilka m-cy ??? Nie rozumiem jednej rzeczy, że osoby uważane przez Pana za nieodpowiednie znajdują zatrudnienie na wysokich stanowiskach w Warszawie. Proszę poważnie zastanowic się nad swoim postępowaniem !!!!!! Odpowiedz Link
jozefzydownik Re: Czy tak powinien być wybrany prezes ZGKiM Bi 05.02.07, 22:21 Szanowni Państwo ! W czerwcu 2006 r. oficjalnie wystapiłem na tym forum ze swoim programem wyborczym i w miarę możliwości starałem się uczciwie i staranie przygotowywać odpowiedzi na zadawane pytania .Natomiast jeżeli moja wiedza w poruszanych tamatach nie była zadawalająca starałem się tą wiedzę zdobyć na różne sposoby w tym konsultację w fachowcami z różnych dziedzin .Z wystapieniami na tym forum wiązałem duże nadzieje . Widzę ,że moja obecność na tym forum nie ma sensu , gdyż ma się skupiać na udawadnianiu ,że " czarne jest czarnym , a białe jest białym " Dlatego podjąłem decyzję o wycofaniu sie z udziału w dyskusjach na tym forum . Przepraszam ,że zawiodłem osoby , które widziałe moje uczestnictwo w nim .Myślę ,że moja nieobecność nie wpłynie negatywnie na jego treść i sprawy w nim poruszane . Wierzę ,że wzmocni go pod względem tematów , problemów i spraw w nim poruszanych .Informacje z mojej działalności będą umieszczane jako załączniki do protokołów z posiedzeń Rady Gminy , zaś ważne wystąpienia będą podawane na oficjalnej stronie gminnej .Natomiast uważam za stosowne ustosunkowanie sie do spraw tu poruszonycyh .Zasada demaokracji nie ma nic wspólnego z obowiązującym prawem funkcjonującym w państwie demokratycznym ,który ustanowionym prawem reguluje funkcjonowanie poszczególne dziedziny życia w państwie .Wynienianie że dyrektorów szkół wybiera się w drodze konkursów jest prawdą . Określa to ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty i żeczywiście przewiduje tryp wyboru dyrektora z konkursu i nie tylko ,tylko ten przepis nie ma zastosowania do naszej spółki .Brak informacji i wiedzy utwierdza pana w wierze ,że odwołanego Prezesa wybrano w drodze konkursu mija sie z prawdą. Moje stanowisko dot.funkcjonowania spółki przedstawiłem w swoim programie wyborczym - a sprawy funkcjonowania oczyszczalni ścieków były wielokrotnie poruszane przez moją osobę . Zarzadzanie przez fachowca z dziedziny oochrony środowiska było nieprawidłowe o czym pisałem , zaś odwołanie Prezesa było tylko kwestią czasu .Utwierdzanie mnie w przekonaniu ,że Prezes musi posiadać kwalifikacje z dziedziny ochrony środowiska całkowicie mnie nie przekonuje między innymi z tego powodu : oczyczczalnia nie dysponuje laboratorum , które ma możliwość okraślania stopnia oczyszczenia wypływajacych ścieków z oczysczalni . Spółka zleca wykonanie analizy ścieków instytucjom , które mają uprawnienia wykonywania takich badań . Przedstawiony wynik z laboratorium i porównanie go z wskażnikami podanymi w przepisach prawnych oraz pozwoleniu wodno- prawnym potrafi zrobić uczeń gimnazjum , który może stwierdzić czy wynik badań mieści w podanych normach czy od nich odbiega .Kończąc nigdy nie byłem i nie jestem narzędziem w czyichś rękach .Ja jestem wolnym człowiekiem żyjącym w państwie prawa , wybranym w wyborach bezpośrednich , który w zgodzie z prawem i własnym sumieniem realizuje program zaakceptowany przez większość spółeczeństwa Naszej Gminy . Pozdrawiam Odpowiedz Link
papa666 Bohaterska postawa czy unikanie prawdy? 05.02.07, 23:05 A jeżeli chodzi o dzieci z gimnazjum, to przynajmniej tyle błędów nie robią co nasz kochany WÓJT, i wysłowić sie potrafią Odpowiedz Link
aszlik1 Re: Bohaterska postawa czy unikanie prawdy? 05.02.07, 23:15 święte słowa...najlepiej schowac głowę w piasek , bo internauci piszą nie po myśli pana wójta.Krytykę też trzeba umiec przyjąc. Ale do tego potrzeba odrobinę klasy. Odpowiedz Link
carexic Re: Bohaterska postawa czy unikanie prawdy? 06.02.07, 12:44 mam wrażenie że pan wójt i jego polityka to cos w rodzaju marionetki w teatrze lalki a mianowicie jak lalkarz pociągnie za sznurek taki lalka wykonuje ruch. jedno jest pewne prędzej czy później szydełko wyjdzie z worka i okaże sie w ilu procentach pan Żydownik mówił prawde w swoim programie wyborczym. Narazie jak dla mnie patrząc na okres jego kadencji to oceniam to max( z dużym kredytem że cos jedank sie zmieni na lepsze ) na 20%. Pozdrowienia Odpowiedz Link
aszlik1 Re: Bohaterska postawa czy unikanie prawdy? 06.02.07, 17:38 szydełkojuż wyszło, i jeszcze wyjdzie niejedno , kwestia czasu... dlatego pan wójt ewakuował się z forum , nie lubi niewygodnych pytań . To typowe dla autokratów. Odpowiedz Link
alonno Re: Unikanie prawdy? 06.02.07, 18:35 Panie wójcie głosując na Pana myślałem, że jest Pan wiarygodnym człowiekiem, a swoim postępowaniem udowodnisz, że jesteś odpowiednią osobą na stanowisku wójta. Bardzo się na Panu zawiodłem, drugi raz niech Pan nie liczy na moje poparcie!!! Będąc wójtem, chyba nie myślał Pan,że wszyscy ciągle będą Pana chwalic i przyklaskiwac temu co Pan robi.Ludzie zaczęli Pana oceniac poprzez pryzmat Pańskiej pracy. Każdy ma prawo wypowiedziec prawdę w stosunku do Pana osoby. Wiem, że prawda w oczy kole, ale takie są realia życia i od tego Pan nie ucieknie nawet jeżeli nie będzie Pan oficjalnie zabierał głosu na forum !! Wg.mnie jest Pan osobą dbającą tylko o załatwianie swoich spraw oraz spraw swoich kolegów (od kiełbasek wyborczych).!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
upowiec Ja jeszcze poczekam z zarzutami 06.02.07, 16:51 Zgadza sie, ze nie bylo wymogu zrobienia konkursu, ale można było go zrobic z dobrej woli. Zgodnie z przepisami programu "Przejrzysta gmina". Odpowiedz Link
darino żałuję bardzo, ale rozumiem Pana decyzję 07.02.07, 16:52 Niestety część osób nie trzyma poziomu, a codzienne pytanie wójta - "kiedy Pan rezygnuje" każdego mogą wyprowadzić z równowagi. Takie pytania niewiele mają wspólnego z dociekliwością. Odpowiedz Link
icykowa Re: pytania do wójta 05.02.07, 23:40 a Panu jej brakuje na każdym kroku Panie Wójcie Odpowiedz Link