turtle3 29.08.05, 11:46 wiecie przypadkiem czy jej książka "Reading Lolita in Tehran" jest na indeksie w Iranie, czy tez można ją spokojnie tam ze sobą zabrać? nie chciałbym jej na granicy stracić. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwiling Re: Azar Nafisi? 30.08.05, 17:13 Obawiam się,że możesz ją stracić, bo nie jest to raczej książka o prawicowych poglądach. Aczkolwiek mnie nie trzepali na granicy w Bazargan, więc mogłem przewieźć wszystko co chciałem. Odpowiedz Link
szirin-javaheri Re: Azar Nafisi? 30.08.05, 18:24 Zwykle nie przeszukują cudzoziemców, zwłaszcza na lotnisku Mehrabad. Można się ustrzec przed odebraniem oprawiając książkę, a strony tytułowe podwijając pod okładkę. Nie znalazłam nigdzie jednogłośnej wypowiedzi, że książka jest na czarnej liście, jednak wpisując w google tytuł książki + "banned in Iran" można znaleźć parę stron (choć nie wiem czy wiarygodnych), na których taka informacja się znajduje. Odpowiedz Link
turtle3 Re: Azar Nafisi? 31.08.05, 13:33 dzięki. chyba jej w takim razie nie biorę, bo jednak jakieś ryzyko jest, a raczej wolałbym jej nie stracić. Odpowiedz Link