Dodaj do ulubionych

Wybieram się do Iranu - pytanie do forumowiczów

26.03.06, 20:20
Dzień dobry,

Przejrzałem forum i nie znalazłem wątku który by odpowiedział na moje pytanie,
więc je zamieszczam poniżej i proszę o odpowiedź osoby które były w Iranie.

W najbliższym czasie wybieram się do tego kraju i nie wiem czy jest sens
zabierać ze sobą karty płatnicze (Mestro, Visa, MasterCard albo jakąś inną).
Słyszałem bowiem że raczej nie da się z zagranicznych kart korzystać w Iranie
i wszystkie pieniądze trzeba wozić ze sobą w postaci gotówki.

Czy to prawda?
I jak w rzeczywistości wygląda ta sprawa?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

----------------------
Dobrze jest, psiakrew,
a kto powie, że nie, to go w mordę!
Obserwuj wątek
    • zaban Re: Wybieram się do Iranu - pytanie do forumowicz 30.03.06, 23:46
      witam,
      o ile mi wiadomo, nie ma tam mozliwosci korzystania z kart platniczych! i forse
      musisz z soba zabrac!
      Pozdrawiam
      • shirina Re: Wybieram się do Iranu - pytanie do forumowicz 05.04.06, 11:02
        No nie wiem, chyba bankomaty w Iranie dostepne sa dostepne dla kart lokalnych...
        Ja w kazdym razie zaopatrzylam sie w gotowke przed wyjazdem.
    • szwiling Re: Wybieram się do Iranu - pytanie do forumowicz 09.04.06, 13:35
      Bylem w Iranie przez miesiac w 2004r. Cala kase wozilem ze soba. Ich system
      bankowy raczej nie ma bezposredniego polaczenia z Zachodnim, tak zebys mogl
      wyciagnac karte i wyplacic pieniadze z bankomatu. Bierz dolary lub euro - z
      wymiana nie ma problemu. Na granicy lub w dzielnicach bankowych (Teheran) roi
      sie od cinkciarzy. W mniejszych miastach wymienisz na bazarze u jubilera.
      bart77.blog.onet.pl
    • survey06 Re: Wybieram się do Iranu - pytanie do forumowicz 20.04.06, 21:20
      W Iranie, a konkretnie w Assaluyeh nad Zatoką Perską przepracowałem 18 miesięcy
      w latach 2002-2004. Teheran był tylko bazą tranzytową w drodze z/do Polski,
      gdzie zatrzymywaliśmy się na 2-3 dni. Czasami trafiały się też krótkie 2-4
      dniowe delegacje z Site’u do Teheranu. Na Teheran nie można narzekać. Zgodnie z
      warunkami kontraktu, byliśmy zawsze zakwaterowani w pierwszej klasy hotelach z
      całodobowym wyżywieniem. Zapewniano nam transport taxi lub samochodami
      firmowymi po całym Teheranie; dowozy z i na lotniska. To miasto moloch liczące
      chyba ponad 12 milionów mieszkańców. Ogólnie w mieście jest bezpiecznie i można
      śmiało sobie urządzać piesze spacery i długie wycieczki. Trzeba tylko uważać na
      fałszywych urzędników bezpieczeństwa. Jest to zjawisko występujące na skalę
      masową. Polega to na tym, że do idącej ulicą „europejskiej albo azjatyckiej
      (Japończycy, Koreańczycy) twarzy” podjeżdża samochód osobowy a siedzący koło
      kierowcy pasażer przedstawia się poprawnym angielskim, że jest z „security”
      jednocześnie machając przed nosem jakimś dokumentem /legitymacją. Następnie
      wypytuje grzecznie o cel i czasokres pobytu w Teheranie. Po czym pada pytanie o
      posiadanie narkotyków oraz żądanie wyjęcia wszystkich dokumentów, papierów,
      rzeczy osobistych itp. z kieszeni i ich okazania do przeglądu. Jeżeli naiwny
      obcokrajowiec tak uczyni, to wszystkie jego okazane osobiste przedmioty,
      pieniądze i dokumenty znikają w samochodzie, który z miejsca odjeżdża z piskiem
      opon. W hotelach są wywieszone pisemne informacje o tej metodzie okradania
      obcokrajowców i zalecenia, aby nie reagować na jakiekolwiek zaczepki ze strony
      zmotoryzowanych fake policemen. Jakiekolwiek karty płatnicze generalnie
      nie wchodzą w rachubę. Obowiązuje noszenie ze sobą gotówki. Najlepiej
      zabrać dolary USA i Euro. Można śmiało wymienić na lotnisku, albo w
      renomowanych hotelach ; kurs jest mniej więcej jednakowy.
    • vuk_zvuk Re: Wybieram się do Iranu - pytanie do forumowicz 04.06.06, 22:11
      Dziękuję za odpowiedzi.
      Już wróciłem i rzeczywiście żadne karty ani czeki nie są działają :)

Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka