Dodaj do ulubionych

Rondo TESCO - pytanie dla kumatych

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.10, 21:32
Witam...wiadomo z ronda zjeżdżamy z pasa zewnętrznego, ale skąd
wiadomo że na "naszym" rondzie są dwa pasy? ja to wiem bo kiedyś
widziałem linie, ale podejrzewam, że może ich czasami nie być jak się
wytrą, więc osoba z innego miasta może mieć problem. Jeszcze dla
sprecyzowania, z podzamcza na rondo "wpadają" 2 pasy więc ktoś jedzie
to wie że na rondzie są dwa pasy, z tesco też dwa, ale jak jadę od
szczawna czy zjeżdżam z piaskowej to jest wjazd 1 pasem. Jadać
pierwszy raz skąd mam wiedzieć, że na rondzie są 2 pasy? nikt nie
zmusi potencjalnego Kowalskiego żeby przed wjazdem się rozglądał z
której strony ile pasów dochodzi, co z tego że ktoś jedzie przy
wysepce, może nie umie inaczej?! Podyskutujmy trochę...
Obserwuj wątek
    • Gość: HM_ Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.wroclaw.vectranet.pl 29.03.10, 21:51
      Na rondach generalnie jest tak, że przy zjeździe trzymasz się prawej strony a jeśli do zjazdu masz "kawałek", to jeśli Ci się śpieszy jedziesz lewą stroną ronda wyprzedzając jadących wolniej/zjeżdżających albo jedziesz prawą stroną pozwalając się wyprzedzić innym z lewej strony. Pasy nie są potrzebne, bo rondo jest małe. Wystarczy trochę wyobraźni i wiedzy a tego ludziom brakuje. Problem się zaczyna, kiedy jadący lewą stroną wymusza przy zjeździe pierwszeństwo na jadącym prawą stroną - vide zjazd w kierunku Piaskowej Góry. Wina "lewego" jest ewidentna w takim przypadku, bo zjeżdżając z ronda należy się do tego przygotować i zjechać do prawej strony odpowiednio wcześniej a nie robić tego w ostatniej chwili.
    • Gość: :( Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.10, 22:48
      kolego
      z definicji wiadomo
      bo co to jest pas ruchu
      zajrzyj do prd
    • qwe33 Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych 29.03.10, 22:53
      W Kamieniu Pomorskim, widziałem takie samo rondo. Różniło się od tego przy Tesco
      tylko tym, że było odpowiednio oznakowane - czyli pomalowane i dzięki temu, nie
      sprawiało dla mnie - obcego - żadnych kłopotów.
    • Gość: kierowca Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.10, 23:19
      kto wam dał prawo jazdy ???? z lewej strony mam pierwszeństwo na
      rondzie i ci z prawej muszą mi ustąpić !!! to rondo ustąp pierwszeństwa
      jest znak jak byk !!
      • Gość: do kierowcy Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.10, 07:27
        Przestań się tytułować kierowcą bo to właśnie przez
        takich "kierowców: jak ty są problemy na tym rondzie.
        Z lewego pasa mają pierszeństwo, Boże jedyny:(
      • Gość: Raa Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 08:43
        Do "kierowcy"- dla swojego i naszego bezpieczeństwa nie wjeżdżaj na ronda .
      • Gość: mmmmm Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.walbrzych.vectranet.pl 30.03.10, 08:56
        Weź lepiej sprzedaj samochód i oddaj urzędowi swe prawo jazdy....

A co do głównego wątku- był (a może dalej jest?) w PoRD przepis mówiący, że
        jeśli w jedną stronę pas drogi jest tak szeroki,że mieszczą się obok siebie 2
        samochody, i nie ma na pasie (w tę konkretną stronę namalowanych nznaków
        poziomych) to można jechać tak jakby były tam 2 pasy- tak jak np. jest to między
        Centralą, a Kauflandem (mówie o kierunku z Podzamcza)
        • Gość: hmmm Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 09:34
          Czyli odpowiedź brak prawidłowego oznakowania, pionowego i widocznego
          poziomego. Nie chce mi się szukać w kodeksie ale tak z ciekawości chyba
          tam zerknę i wezmę jakąś pałkę do auta, bo złamasy jeżdżą z
          wewnętrznego przecinają pas zewnętrzny i jeszcze pretensje mają że ktoś
          na nich trąbi...
          • Gość: mmmmm Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.walbrzych.vectranet.pl 30.03.10, 10:16
            Jak coś znajdziesz w kodeksie, to się podziel tym na forum. W ogóle moim zdaniem
            to rondo jest za małe. Pożądne ronda wielopasmowe to tzw. ronda turbinowe-
            wjeżdżasz lewym pasem to mozesz jechac tylko w 1 zjazd, drugi pas= 2 zjazd itp.
      • Gość: cyryll Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.10, 09:44
        No i wszystko jasne, jak są tacy zawodnicy i do tego tak mocno są przekonani o
        swojej racji :).

Powiem tak. To, że prawy ma pierwszeństwo nie ulega dyskusji. To że lewy lecąc
        na piaskową szczawno musi ustąpić i wstrzelić się na prawy pas przed zjazdem nie
        ulega dyskusji. Ten wątek nawet tutaj wałkowany był już kilka razy. To rondo
        jest po prostu za małe, aby zgodnie z przepisami i zachowaniami na normalnych
        rondach poruszać się po nim.

Jadąc na piaskową z podzamcza - zgodnie z logiką na rondo wskakuję lewym pasem
        (prawy - wolniejszy - przeznaczony jest dla tech, którzy skręcają na tesco - już
        nawet Ci na szczawno powinni wjechać z lewego. Co z tego jednak, że będę jechał
        prawidłowo z lewego na rondzie, skoro już za 5, 7 metrów jestem "piratem" który
        usiłuje "wtargnąć" na prawy pas przed zjazdem. Tak więc przepisy sobie, to rondo
        sobie.

A zasada jest prosta i radzę sobie wbić do głowy - wtedy nie będzie problemów.
        RONDO TO SKRZYŻOWANIE, tyle że o ruchu okrężnym. Nie ma takiego skrzyżowania na
        ziemi :), na którym z pasa wewnętrznego skręcamy w prawo (pomijając takie
        skrzyżowania, gdzie również oba pasy skręcają w prawo - każdy sobie bez
        przecinania pasa sąsiadującego)! I koniec bajery! Zawsze trzeba przeskoczyć na
        pas zewnętrzny.
      • Gość: marianna Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.10, 10:26
        To pewnie ty o maly wlos nie wjechales na mnie z lewego pasa grożać
        przy tym ręką!! Faktycznie oddaj prawko skup się na czymś prostszym
        niż jazda w ruchu miejskim!!
        • Gość: audi Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 11:06
          nauczcie się jeździć po rondach jedna zasada kto zjeżdża z ronda ma pierwszeństwo nie ważne czy z lewej czy z prawej !!!
          • Gość: do audi Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.10, 11:15
            Uwaga na durnia w audi.
          • Gość: x Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.10, 11:42
            Głupcze.
            Mowa o 2 pasach i 2 wozy na obu zjeżdżają w 1 zjadzd.
            Kto ma pierwszeństwo ?! :)
          • Gość: typowe Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.10, 12:50
            Ręce opdają, kierowca audi:( Chyba już nikomu na tym rondzie nie
            zaufam.
      • Gość: Nika Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.10, 11:17
        Przepisy mówią
        Warunkiem niezbędnym do prawidłowego poruszania się pojazdów po jezdni ronda
        jest właściwe ustawienie pojazdów przed wjazdem na poszczególne pasy jezdni ronda.

Jeśli kierowcy pojazdów wjeżdżających na jezdnię ronda, mających zamiar skręcać
        w prawo w najbliższą ulicę odbiegającą od ronda, powinni trzymać się prawej
        krawędzi jezdni, a więc jechać po pasie zewnętrznym prawym. Wjeżdżając w tym
        przypadku na rondo, „zaleca się” włączyć prawy kierunkowskaz.
        Jeżeli zamiarem naszym jest objechanie ronda dookoła i skręcenie w jedną z
        dalszych ulic, ustawiamy się na pas ruchu najbliższy wysepki i pasem tym
        jedziemy dookoła ronda, aż do miejsca, w którym trzeba będzie zmienić pas ruchu
        w celu zjechania z ronda. W tej sytuacji „dopuszcza się” włączenie
        kierunkowskazu lewego.
        Natomiast pojazdy nie objeżdżające ronda dookoła, lecz skręcające w dalszą
        ulicę, jadąc po pasie środkowym, nie włączają kierunkowskazu.
        Nie zmienia to faktu, że na jezdni ronda mieszczą się dwa samochody, więc
        zgodnie z prawem o ruchu drogowym, mamy dwa pasy ruchu. Jeśli namalowane byłyby
        pasy, to kierowca będący na lewym pasie, widzi, że zmienia pas ruchu. Artykuł 22
        mówi wyraźnie: kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas
        ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności. Kierujący pojazdem,
        zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi
        jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu
        na ten pas ruchu z prawej strony. To znaczy, że chcąc opuścić jezdnię ronda,
        przy zmianie pasa ruchu, musimy bezwzględnie ustąpić pierwszeństwa pojazdom
        jadącym na sąsiednim pasie, na który lub przez który musimy przejechać.
        A taki co uważa,że na 100% ma pierwszeństwo z lewego pasa potem niestety żegna
        się ze zniżkami w ubezpieczalni.To nie Czechy tylko Polska.W Czechach
        rzeczywiście wewnętrzny pas ma pierwszeństwo przy zjeździe z ronda.Przy Tesco
        dużo razy kierowcy przekonywali się kto ma pierwszeństwo jak mieli uszkodzone
        samochdy.Prawa strona ma obowiązek umożliwić opuszczenie ronda pojazdowi
        poruszającemu się pasem wewnętrznym,ale to nie zwalnia kierowców opuszczających
        ten pas do zajeżdżania drogi i wymuszania pierwszeństwa.Po to ktoś mądry
        zainstalował w naszych autach kierunkowskazy i lusterka.
        Ostatnio taki jeden pseudo kierowca w granatowym BMW o mały włos,a naraziłby na
        niemiłe przeżycia moje ośmiomiesięczne dziecko,które akurat ze mną jechało.Nie
        patrzy w lusterka,zero kierunku tylko myk i na pełnym gazie (może podwójnym)
        centralnie spycha mnie z drogi bo ON - władca szos w BMW zjeżdża na
        Piaskową.Całe szczęście,że należę do kierowców mających oczy dookoła głowy i
        potrafię nieraz przewidzieć manewry innych kierowców.
        Ludzie posiadający prawo jazdy i się tym szczycący (apel do Panów,bo to przecież
        najlepsi kierowcy) myślcie to nie boli,a bardzo ułatwia życie i czasami pozwala
        zaoszczędzić wielu problemów.
        • Gość: cyryll Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.10, 11:47
          Nika - respect.
          Nic dodać, nic ująć.
          • Gość: >:) Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.10, 20:56
            witam wszystkich >:) bardzo fajny temat >:) moze jak by nauki jazdy
            wiecej jezdzily po tym radzie to bu nie bylo takich pytan,egzaminow
            tez by sie tam pare przydalo >:) tylko z tymi kierunkowskazami cos
            mi tam nie pasuje z tego co wiem to przy wizdzie na rada nie wlancza
            sie kierunkowskazów tylko przy zjezdzie sygnalizuje sie zmiane pasa
            z wewnetrzenego na zewnetrzny poto zeby dalej wyjechac z tego rada i
            tak samo przy jezdzie zewnetrznym pasem chcac zjechac rada
            sygnalizujemy to kierunkowskazem,a kazdy zjazd z ronda trzeba
            rozpartywac jak osobne skrzyzowanie>:)
            • Gość: Kierowca Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.10, 10:52
              Że też ludzi trza takiego elementarza uczyć
        • Gość: tt Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 21:33
          >Prawa strona ma obowiązek umożliwić opuszczenie ronda pojazdowi
          poruszającemu się pasem wewnętrznym,

Tu Cię chyba trochę poniosło, Koleżanko. W PoRD nie ma o tym ani słowa. Ale
          faktem jest, że ułatwiłoby to wszystkim życie...
          • Gość: wałbrzyszanin Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 08:39
            a Ja widzę,że większość z tutaj się wypowiadających to ćwoki:) jeden
            z drugim wjeżdżacie na prawy pas jadąc z podzamcza to won na
            tesco,albo ewentualnie do szczawna :) a nie na piaskową! jedziecie
            jak święte krowy 10km/h a jak ktoś was wyprzedza lewym to zajeżdżacie
            drogę i trąbicie jak barany!!!albo taki gazu dodaje
            palannnt!!!człowieku nie rób innemu co tobie nie miłe!!!boisz się to
            jedź wolniej ale nie próbuj nikomu udowadniać,że łamie przepisy!!!bo
            to nie jest NORMALNE MIASTO,ani normalne rondo i każdemu chodzi,żeby
            jakoś przez nie przejechać.Jak jadę codziennie do pracy tamtędy i
            wracam.I co widzę? prawy pas zajęty a lewy wolniutki.A dlaczego???bo
            kierowcy nie wiedzą lub się boją wjechać na rondo>:) a jak pojadę
            lewym to zaraz pan jadący prawym dodaje gazu,mało mu tupecik nie
            spadnie na zakręcie tak mknie żeby mnie nie wpuścić na piaskową i
            żeby sobie trąbnąć!!!Trąbnij sobie jeden z drugim w pusty
            łeb!!!KIEROWCY OD SIEDMIU BOLEŚCI!!!Przepisy będą ustalać!Życie to
            nie przepis!!
            • Gość: cyryll Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.10, 08:58
              Dokładnie!
              Dlatego to jest takie dziwne rondo, bo kierowcy zachowują się dziwnie. 9 na 10
              staje na prawym i jedzie na piaskową :). Generują sztuczny korek. Gdyby wszyscy
              wskakiwali na od razu z lewego nie byłoby problemu, bo zajechać drogę mógłby
              tylko ten ze szczawna! Jednak oni (szczawno) włączają się dopiero do ruchu. Są
              więc i ostrożni i "wolniejsi" w tym miejscu od jadących już po lewym pasie.
            • Gość: Adam Re:Do Wałbrzyszanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 09:00
              Kolego, założyciel postu na końcu swojego wątku
              napisal "podyskutujmy trochę" a nie poubliżajmy sobie. Dziękuje.
              • Gość: hmmm Re:Do Wałbrzyszanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 10:02
                nie chodziło mi wymądrzanie się kto ma pierwszeństwo, bo to wiem
                doskonale i jak ktoś pisze że może jechać z wewnętrznego przecinając
                zewnętrzny pas i ma pierwszeństwo to wiem skąd się biorą wszystkie
                kolizje na tym skrzyżowaniu. Chciałem się dowiedzieć skąd wiadomo że
                na rondzie są dwa pasy, wywnioskowałem z wypowiedzi, że jeżeli jest
                tyle miejsca że zmieszczą się 2 auta to traktujemy to jak dwa pasy. I
                koniec tematu, jak znajdę chwilę w święta to spróbuję to potwierdzić
                w kodeksie. Jeszcze słówko do Pani mającej pretensje do trąbiących na
                zewnętrznym. Jeżeli zajeżdżasz drogę, wymuszasz pierwszeństwo to
                trzeba nie tylko trąbić ale i w łeb przyłożyć. Ja rozumiem że dziadki
                robią sztuczny korek, ale oznakowania nie ma i jak ktoś chce to może
                jechać zewnętrznym w kółko ile razy mu się podoba. Skąd wiesz że w
                aucie nie ma dziecka i ktoś nie potrafi na tyle jeździć i nie
                przyhamuje żeby Ciebie wpuścić bo się wpychasz po szef czeka na kawę.
                Na drodze trzeba myśleć nie tylko za siebie ale i za innych.
    • Gość: KRÓTKA_PIŁKA Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.10, 15:24
      Pierwszeństwo ma ten co jedzie z prawej. Ci co jadą z lewej i wymuszają to niech
      wiedzą, że jak kogoś jeb**ł to będą płacić i będzie się wołać policję. Dlaczego
      ?? bo trzeba tępić frajerów, którzy ułatwiają sobie życie kosztem innych
      (stwarzają niebezpieczne sytuacje na drogach)

dziękuję bardzo dobranoc i szczęśliwego nowego roku
      • Gość: BMW 20lat Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 15:46
        Witam mam prawo jazdy juz 20 lat i takich głupot nie słyszałem. Kolega
        Audi miał racje na rondzie ma pierwszeństwo ten kto zjeżdża z ronda
        nawet jak jest na drugim pasie. a ustąpić pierwszeństwa muszą wjeżdżający na rondo, i ci co z niego nie zjeżdżają. !!!! koniec
        kropka zapytajcie policjantów
        • Gość: hmmm Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 18:18
          jak ty przezyles te 20 lat? chyba jezdzac na rowerze stacjonarnym
          przed tv!!!
        • Gość: hahahha Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 19:48
          hahah te 20 lat to zes jezdzil do kosiola i spowrotem. Dopisek BMW
          pozostawię bez komentarza.
        • Gość: cyryll Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.walbrzych.vectranet.pl 31.03.10, 19:57
          Stary. Naucz się czytać ze zrozumieniem! Cały czas mówimy o 2 pasach na rondzie,
          które nagle schodzą w jeden przy zjeździe i oba wozy na obu pasach zjeżdżają z
          tego ronda próbując wbić się na siłę :)
          • Gość: >:) Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.10, 22:31
            i wtedy obawiazuje zasada prawej reki >:)z tym sie chyba kazdy
            zgodzi co ma jakies prawo jazdy zdane legalnie >:)
            • Gość: kierowca Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.10, 10:08
              na rondzie obowiązuje ruch z pierwszeństwem z lewej strony !! ludzie
              gdzie wy zdawaliście prawo jazdy ?
              • Gość: miejscowy Re: Rondo TESCO - pytanie dla kumatych IP: *.chello.pl 06.04.10, 22:03
                Nie rob jaj.Juz po swietach.!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka