adrafka 15.08.07, 23:43 czym jest? to osoba, miejsce czy moze jakis szczególny przedmiot?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mustela3 Re: ...sacrum.. 16.08.07, 16:48 myślę,że sacrum może stać się wszystko (miejsca,osoby,przedmioty) Odpowiedz Link Zgłoś
adrafka Re: ...sacrum.. 16.08.07, 23:31 to na pewno...pytanie:co stanowi Twoje sacrum? Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: ...sacrum.. 17.08.07, 00:20 Zdarza Ci się dorabiać do czegoś, kogoś legendy? Odpowiedz Link Zgłoś
ronin202 Re: ...sacrum.. 17.08.07, 10:15 Ctrl.c+ Ctrl.v - wiem , nie wysililem sie , ale taką definicje znalazlem na wikipedi , Sacrum Sacrum (łac.) – sfera świętości, przeciwieństwo profanum – sfery świeckiej. Wokół niej koncentrują się wierzenia i praktyki religijne. Właściwość (stała bądź ulotna), która przysługuje niektórym przedmiotom (narzędzia kultu religijnego – naczynia, święte księgi, szaty), istotom (król, kapłan), przestrzeniom (świątynia, wzniesienie), okresom (niedziela, czas postu, Wielkanoc itp.). Siedzibą sacrum może się stać wszystko, nawet zwykłe przedmioty; miejsca czy osoby mogą otrzymać tę właściwość, ale też ją utracić. Przeciwieństwem sacrum jest profanum – przestrzeń przeznaczona dla niewtajemniczonych (profanów). Odpowiedz Link Zgłoś
ronin202 Re: ...sacrum.. 17.08.07, 10:21 Moze to glupie ale takim moim codziennym sacrum (chyba)jest czas kiedy po powrocie z pracy zamykam sie w czterech scianach z kawą i papierosem , chocby na kilka minut .Zebrac rozklekotane mysli ... A tak naprawde, to chyba samotne kilometry na rowerze , bądz z plecakiem , w gorach . Chyba proboje cos stworzyc:) Kurcze , gdzie moje sacrum!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
mustela3 Re: ...sacrum.. 17.08.07, 17:16 honor owszem ojczyzna no trochę mam podwójne obywatelstwo Odpowiedz Link Zgłoś
eppl Re: ...sacrum.. 17.08.07, 20:08 Co oznacza,że Ojczyzna trochę? Kochasz ją,albo nie.To jak z kobietą,uczuciem do człowieka.Podwójne obywatelstwo o niczym nie świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
eppl Re: ...sacrum.. 17.08.07, 20:07 Honor i Ojczyzna też.Ale to wszystko ma gdzieś swój początek. Odpowiedz Link Zgłoś
adrafka Re: ...sacrum.. 17.08.07, 21:58 czuję powiew ironii czy to tylko złudzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
eppl Re: ...sacrum.. 18.08.07, 00:20 Złudzenie-chyba...:) Bo jeśli ironia do do kogo lub czego? :) Odpowiedz Link Zgłoś
iwan991 Re: ...sacrum.. 18.08.07, 09:56 ha ha a mówi się ponoć ,że Polki są mądre...oj kobiety.. Odpowiedz Link Zgłoś
eppl Re: ...sacrum.. 18.08.07, 14:47 ...i że Polacy coraz bardziej inteligentni-co za bzdura... Odpowiedz Link Zgłoś
adrafka Re: ...sacrum.. 18.08.07, 13:46 To było do Sibeliussa, następnym razem zacytuje, żeby nie było...:) Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: ...sacrum.. 18.08.07, 13:15 adrafka napisała: > czuję powiew ironii czy to tylko złudzenie? Złudzenie. Odpowiedz Link Zgłoś