Dodaj do ulubionych

Fajny artykuł

30.10.14, 17:26
wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,36743,16886828,Jak_wegiel_zamienil_Walbrzych_w_miasto_nr_2_Dolnego.html#LokWrocTxt
Obserwuj wątek
    • feldkuratkatz99 Re: Fajny artykuł 30.10.14, 21:00
      Nawet bardzo fajny, ale co z tego jak zaraz miastem nr 2 Dolnego Ślaska będzie Legnica albo nawet Jelenia Góra.
      • lonio22 Re: Fajny artykuł 31.10.14, 08:13
        A niby dla czego
        Legnica w ubiegłym roku wypadła z listy miast powyżej 100tys mieszkańców ,natomiast Jelenia góra nigdy nie była na takiej liście .
        • yann17 Re: Fajny artykuł 31.10.14, 14:38
          Ale z Wałbrzych masowo wieją, szczególnie młodzi
          • fryziaw Re: Fajny artykuł 01.11.14, 10:19
            A to dziwne
            Tydzień temu dostałam wypowiedzenie najmu mieszkania w Świdnicy
            wypowiedzenie odebrałam od młodego małżeństwa z dzieckiem
            Z rozmowy wynikało że przeprowadzają się do Wałbrzycha

yann17 napisał:

> Ale z Wałbrzych masowo wieją, szczególnie młodzi
            • pozor_vlack Re: Fajny artykuł 01.11.14, 10:42
              fryziaw napisał(a):

> A to dziwne

Co dziwne?
              Wybory. Po wyborach PIS wraca do władzy, to i młodzi powoli wracają do Wałbrzycha.
              • fryziaw Re: Fajny artykuł 01.11.14, 11:44
                W tym problem że ta młoda para pochodzi ze Świdnicy
                Tutaj w Świdnicy się urodzili i mieszkali
                teraz przeprowadzają się do Wałbrzycha
                Z tego co wiem on pracuje w Wałbrzychu ona studiuje w Wałbrzychu
                więc Świdnica ich nie trzyma

pozor_vlack napisała:

> fryziaw napisał(a):
                >
                > > A to dziwne
                >
                > Co dziwne?
                > Wybory. Po wyborach PIS wraca do władzy, to i młodzi powoli wracają do Wałbrzyc
                > ha.
    • feldkuratkatz99 Re: Fajny artykuł 01.11.14, 12:31
      Młodzi wieją głownie do Wrocławia albo dalej , ani Wałbrzych ani Swidnica ich nie zatrzyma, a na pewno nie PIS , ten tylko exodus przyspieszy.
      • fryziaw Re: Fajny artykuł 01.11.14, 20:05
        Dziwne że ta młoda para co ode mnie wynajmowała mieszkanie w Świdnicy
        nie wyprowadziła się do Wrocławia tylko do Wałbrzycha
        jak zwykle bredzisz jak potłuczony

feldkuratkatz99 napisał(a):

> Młodzi wieją głownie do Wrocławia albo dalej , ani Wałbrzych ani Swidnica ich n
        > ie zatrzyma, a na pewno nie PIS , ten tylko exodus przyspieszy.
        • feldkuratkatz99 Re: Fajny artykuł 01.11.14, 21:31
          fryziaw napisał(a):

> Dziwne że ta młoda para co ode mnie wynajmowała mieszkanie w Świdnicy
          > nie wyprowadziła się do Wrocławia tylko do Wałbrzycha
          > jak zwykle bredzisz jak potłuczony
          >
          > feldkuratkatz99 napisał(a):
          >

> > Młodzi wieją głownie do Wrocławia albo dalej , ani Wałbrzych ani Swidnica
          > ich n
          > > ie zatrzyma, a na pewno nie PIS , ten tylko exodus przyspieszy.

---

W bloku w którym mieszkam w Świdnicy wprowadziły się dwie pary z Wałbrzycha i okolic a wszyscy młodzi po maturze wyjechali do Wrocławia ( studiowanie na wałbrzyskich "uczelniach" to akt desperacji, jak juz nigdzie cie nie zechcą)
          • pozor_vlack Re: Fajny artykuł 01.11.14, 22:25
            > W bloku w którym mieszkam w Świdnicy wprowadziły się dwie pary z Wałbrzycha i o
            > kolic
            a wszyscy młodzi po maturze wyjechali do Wrocławia

Dobrze, że chociaż jeden miejscowy "piernik" po "świdnickiej uczelni" pozostał na miejscu.
          • fryziaw Re: Fajny artykuł 02.11.14, 00:56
            Z czoła to im wyczytałeś ?
            Od razu widać że ściemę walisz
            Nagle ja pisałam że się wyprowadzili ze Świdnicy do Wałbrzycha
            To u Ciebie musi być na odwrót i chciałeś dorównać
            tylko to dorównanie jest u Ciebie w umyśle fikcyjne
            A co do uczelni to też ta opinia jest u Ciebie w umyśle
            człowiek jak chce to się wszędzie nauczy
            Też mnie denerwuje że ludzie uciekają że Świdnicy
            a Świdnica pod względem wielkości w województwie jest 8

Tu masz elitę miast Wałbrzych 32 miejsce za nim jeszcze sporo miast
            a Świdnicy ani słychu ani widu i na to nic nie poradzisz pisząc zmyślone historie
            pl.wikipedia.org/wiki/Polska#Miasta_Polski

> ---
            >
            > W bloku w którym mieszkam w Świdnicy wprowadziły się dwie pary z Wałbrzycha i o
            > kolic a wszyscy młodzi po maturze wyjechali do Wrocławia ( studiowanie na wałbr
            > zyskich "uczelniach" to akt desperacji, jak juz nigdzie cie nie zechcą)
            • feldkuratkatz99 Re: Fajny artykuł 02.11.14, 01:46
              Wałbrzych to taka sama elita jak Ruda Śląska.
              Co do migracji wierzyć nie musisz , nikt Cie nie zmusza. W każdym razie najbardziej dynamiczny odpływ ludności na DŚ notuje się w Wałbrzychu.

O poziomie szkolnictwa wyższego w Wałbrzychu szkoda w ogóle deliberować. To dno z roku na rok coraz bardziej upadajace. Zresztą to widac po frekwencji ( większość młodych ucieka do Wrocławia).
              Na WSZiP ( zwaną szkoła magii i czarów) od kilku lat biorą z łapanki.

• peicz Re: Fajny artykuł 02.11.14, 12:05
                > " O poziomie szkolnictwa... szkoda w ogóle deliberować... Zresztą to widać po frekwencji "...
                - ...a przede wszystkim po stylu budowy zdań oraz składni językowej w tekstach pisanych, co w przypadku takiego "fryziaw" może być wybaczone jedynie pod warunkiem, że za wykładowcę
                j. polskiego miał w szkole kogoś z ukraińskiego zadupia.
                • fryziaw Re: Fajny artykuł 02.11.14, 12:17
                  Jest następna psychopatka użalająca się nad swoim życiem
                  Czytanie ze zrozumieniem też nie bardzo tobie idzie
                  Jestem ONA a nie ON
                  Próbujesz czytać coś miedzy zdaniami i udajesz nie wiadomo kogo

peicz napisał(a):

> > " O poziomie szkolnictwa... szkoda w ogóle deliberować... Zresztą t
                  > o widać po frekwencji "...

> - ...a przede wszystkim po stylu budowy zdań oraz składni językowej w tekstach
                  > pisanych, co w przypadku takiego "fryziaw" może być wybaczone jedynie pod wa
                  > runkiem, że za wykładowcę
                  > j. polskiego miał w szkole kogoś z ukraińskiego zadupia.
              • fryziaw Re: Fajny artykuł 02.11.14, 12:13
                Jak zwykle pierniczysz głupoty
                Tyle niby z Wałbrzycha osób ucieka co roku
                a Wałbrzych dalej jest drugim miastem na DŚ
                Następnie niby uciekają do Świdnicy a ona dalej najmniejsza na DŚ
                Co do uczelni to w poprzedniej pracy w Świdnicy
                zarządzali tym zakładem absolwenci szkoły
                firma ma się dobrze i do dzisiaj działa.

> Wałbrzych to taka sama elita jak Ruda Śląska.
                > Co do migracji wierzyć nie musisz , nikt Cie nie zmusza. W każdym razie najbard
                > ziej dynamiczny odpływ ludności na DŚ notuje się w Wałbrzychu.
                >
                > O poziomie szkolnictwa wyższego w Wałbrzychu szkoda w ogóle deliberować. To dno
                > z roku na rok coraz bardziej upadajace. Zresztą to widac po frekwencji ( więks
                > zość młodych ucieka do Wrocławia).
                > Na WSZiP ( zwaną szkoła magii i czarów) od kilku lat biorą z łapanki.
                >
                >
                • feldkuratkatz99 Re: Fajny artykuł 02.11.14, 13:05
                  fryziaw napisał(a):

> Jak zwykle pierniczysz głupoty
                  > Tyle niby z Wałbrzycha osób ucieka co roku
                  > a Wałbrzych dalej jest drugim miastem na DŚ
                  > Następnie niby uciekają do Świdnicy a ona dalej najmniejsza na DŚ
                  > Co do uczelni to w poprzedniej pracy w Świdnicy
                  > zarządzali tym zakładem absolwenci szkoły
                  > firma ma się dobrze i do dzisiaj działa.
                  -----------
                  Od 1991 roku liczba mieszkańcow Wałbrzych zmalała o ca 22 tys osób. (ze 141 k do 119 k) i maleje dalej.
                  pl.wikipedia.org/wiki/Wa%C5%82brzych
                  Migracja dotyczy głównie osób młodych , wyjeżdżających na studia do Wrocławia i innych ośrodków akademickich.

PS: W srodku lub na końcu zdania nie pisze się Tobie tyko Ci, to maniera przekupy z bazaru albo ćwierćinteligenta z awansu społecznego. Co do pozostałych umiejętności w artykułowaniu i werbalizowaniu - zgadzam się z peiczem.
                  • fryziaw Re: Fajny artykuł 02.11.14, 15:21
                    Patrząc na twoje głupowate wypowiedzi
                    to nie wiem czy się śmiać czy płakać
                    wiele miast się wyludnia
                    To dla twojej małej główki nie dociera
                    www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/638811,polskie_miasta_sie_wyludniaja_stolica_nie.html
                    Może rozjaśni to twoją główkę
                    wiadomosci.wp.pl/kat,36474,title,Polskie-miasta-wymieraja-spektakularny-upadek-Lodzi,wid,15279925,wiadomosc.html?ticaid=113bb8
                    To nie jest tylko problem Wałbrzycha
                    zielonagora.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,15821349,Miasta_sie_wyludniaja__W_Polsce_urosna_tylko_trzy_.html
                    polska.newsweek.pl/polacy-uciekaja-z-duzych-miast,94846,1,1.html

> -----------
                    > Od 1991 roku liczba mieszkańcow Wałbrzych zmalała o ca 22 tys osób. (ze 141 k d
                    > o 119 k) i maleje dalej.
                    > pl.wikipedia.org/wiki/Wa%C5%82brzych
                    > Migracja dotyczy głównie osób młodych , wyjeżdżających na studia do Wrocławia i
                    > innych ośrodków akademickich.
                    • feldkuratkatz99 Re: Fajny artykuł 02.11.14, 16:56
                      fryziaw napisał(a): > <a

To nie jest tylko problem Wałbrzycha

Od 1991 roku liczba mieszkańcow Wałbrzych zmalała o ca 22 tys osób. (ze 141 k do 119 k) i maleje dalej.
                      pl.wikipedia.org/wiki/Wa%C5%82brzych
                      Migracja dotyczy głównie osób młodych , wyjeżdżających na studia do Wrocławia i innych ośrodków akademickich.

PS: W srodku lub na końcu zdania nie pisze się Tobie tyko Ci, to maniera przekupy z bazaru albo ćwierćinteligenta z awansu społecznego. Co do pozostałych umiejętności w artykułowaniu i werbalizowaniu - zgadzam się z peiczem.
                      ----

A kto napisał ze to problem który dotyczy tylko Wałbrzych ?

Tyle tylko że w naszym regionie to Wałbrzych najbardziej został dotknięty tym zjawiskiem. I póki co proces ten się pogłębia. Żaden ambitny młody człowiek nie chce zostać w mieście w którym wszystko odstaje od podstawowych norm bytowych: edukacja, komunikacja, handel, kultura i rozrywka i w końcu możliwość zatrudnienia.
                      • zul_swidnicki Re: Fajny artykuł 02.11.14, 17:53
                        Rany Boskie, Fryzia skąd u Ciebie taki słowotok ? Zwykle nie używasz słów, których nie rozumiesz, to znaczy w ogóle zasób słownictwa masz na poziomie dzielnicy w której pracujesz, stąd jestem pełen zdumienia,że jesteś w stanie użyć słów w rodzaju : 'zjawisko', 'proces', 'normy bytowe'. Normalnie jestem pod wrażeniem. W Victorii się nauczyłaś, czy w Wyższej Szkole Tego i Owego ??
                        • fryziaw Re: Fajny artykuł 02.11.14, 18:41
                          feldkuratkatz99 nie dajesz rady na tym nicku ?
                          to dla odmiany udajesz drugą osobę na nicku zul_swidnicki
                          żałosne robisz mi wstyd jako mieszkańce Świdnicy
                          wstydzę się że mieszkasz w Świdnicy

zul_swidnicki napisał:

> Rany Boskie, Fryzia skąd u Ciebie taki słowotok ? Zwykle nie używasz słów, któr
                          > ych nie rozumiesz, to znaczy w ogóle zasób słownictwa masz na poziomie dzielnic
                          > y w której pracujesz, stąd jestem pełen zdumienia,że jesteś w stanie użyć słów
                          > w rodzaju : 'zjawisko', 'proces', 'normy bytowe'. Normalnie jestem pod wrażenie
                          > m. W Victorii się nauczyłaś, czy w Wyższej Szkole Tego i Owego ??
                          • zul_swidnicki Re: Fajny artykuł 02.11.14, 18:47
                            Fryzia to Twoje kojarzenie mnie z feldkuratem przestaje mnie śmieszyć. Poza tym jak piszesz na forum to staraj się używać w minimalnym przynajmniej zakresie znaków interpunkcyjnych (wiesz to są kropki, przecinki i te inne znaczki). Ułatwisz życie sobie i nam tu pozostałym czytelnikom usiłującym rozwikłać zadanie pod tytułem 'O co chodziło autorowi'.
                            • fryziaw Re: Fajny artykuł 02.11.14, 18:51
                              Wiem że już się przyzwyczaiłeś że masz kilka osobowości na forum
                              jeden feldkurat99 a drugi zul_swidnicki inny yan17
                              O tym już każdy wie wiele razy było to poruszane na tym forum

zul_swidnicki napisał:

> Fryzia to Twoje kojarzenie mnie z feldkuratem przestaje mnie śmieszyć. Poza tym
                              > jak piszesz na forum to staraj się używać w minimalnym przynajmniej zakresie z
                              > naków interpunkcyjnych (wiesz to są kropki, przecinki i te inne znaczki). Ułatw
                              > isz życie sobie i nam tu pozostałym czytelnikom usiłującym rozwikłać zadanie po
                              > d tytułem 'O co chodziło autorowi'.
                      • fryziaw Re: Fajny artykuł 02.11.14, 18:38
                        Ty tak uważasz a wszędzie wyjeżdżają z miast
                        Wałbrzych ma dobrą edukacje, handel, kulturę oraz możliwości zatrudnienia
                        Każdy ambitny młody człowiek by to zrozumiał
                        Nie wiem jak do twoich myśli ma się Świdnica
                        gdzie w ogóle tutaj nie ma nic to liczba ludzi w Świdnicy powinna być zerowa
                        wg twoich myśli

> ----
                        >
                        > A kto napisał ze to problem który dotyczy tylko Wałbrzych ?
                        >
                        > Tyle tylko że w naszym regionie to Wałbrzych najbardziej został dotknięty tym z
                        > jawiskiem. I póki co proces ten się pogłębia. Żaden ambitny młody człowiek nie
                        > chce zostać w mieście w którym wszystko odstaje od podstawowych norm bytowych:
                        > edukacja, komunikacja, handel, kultura i rozrywka i w końcu możliwość zatrudnie
                        > nia.
                        • feldkuratkatz99 Re: Fajny artykuł 02.11.14, 19:20
                          fryziaw napisał(a):

> Ty tak uważasz a wszędzie wyjeżdżają z miast
                          > Wałbrzych ma dobrą edukacje, handel, kulturę oraz możliwości zatrudnienia
                          > Każdy ambitny młody człowiek by to zrozumiał
                          > Nie wiem jak do twoich myśli ma się Świdnica
                          > gdzie w ogóle tutaj nie ma nic to liczba ludzi w Świdnicy powinna być zerowa
                          > wg twoich myśli

Droga fryziu zdajesz sobie sprawę, że Twój sposób artykulacji to bełkot , o logice wywodu z litości nie wspomnę.

By zakończyć ten nierówny pojedynek napisze tylko "tkwij sobie w tym dresiarskim grajdołku" , to w sam raz miejsce na Twój potencjał intelektualny.

PS: Pan Doktor bardzo sie stara i chwała mu za to, ale jak już zrobi te wszystkie ulice, Wałbrzych będzie miastem tranzytowym w którym z duża prędkością i względnie płynnie, po odnowionych ulicach przemykać bedą podrózujący do Kłodzka, Kamiennej Góry i Czech.
                    • peicz Re: Fajny artykuł 02.11.14, 18:19
                      fryziaw napisał(a):

> Jest następna psychopatka użalająca się nad swoim życiem
                      > Czytanie ze zrozumieniem też nie bardzo tobie idzie
                      > Jestem ONA a nie ON
                      > Próbujesz czytać coś miedzy zdaniami i udajesz nie wiadomo kogo.
                      .........
                      Niemiej serdeńko pretensji,
                      bowiem nie jestem jasnowidzem a okoliczność, że "fryziaw" to debilica a nie debil, nie zmienia faktu, że w takiej czy innej postaci ciągle pozostajesz analfabetką.
                      Przy okazji - " peicz" w j. polskim, to rodzaj męski - językowa ofermo.

.
                      • peicz Re: Fajny artykuł 02.11.14, 18:27
                        W "Niemiej " jebnij spacją. Może to rozładuje ci stresa. :)
                        • fryziaw Re: Fajny artykuł 02.11.14, 18:48
                          Ty możesz zaspokoić swoje potrzeby dewiacyjne może Ci ulży :)

peicz napisał(a):

> W "Niemiej " jebnij spacją. Może to rozładuje ci stresa. :)
                      • fryziaw Re: Fajny artykuł 02.11.14, 18:46
                        Jak byś czytał czy czytała to byś wiedział(a) że jestem ONA
                        w słowniku nie ma czegoś takiego jak " peicz"
                        Może coś Ci się pomyliło z pejczem

peicz napisał(a):

> fryziaw napisał(a):
                        >
                        > > Jest następna psychopatka użalająca się nad swoim życiem
                        > > Czytanie ze zrozumieniem też nie bardzo tobie idzie
                        > > Jestem ONA a nie ON
                        > > Próbujesz czytać coś miedzy zdaniami i udajesz nie wiadomo kogo.
                        > .........
                        > Niemiej serdeńko pretensji,
                        > bowiem nie jestem jasnowidzem a okoliczność, że "fryziaw" to debilica a
                        > nie debil, nie zmienia faktu, że w takiej czy innej postaci ciągle pozostajes
                        > z analfabetką.
                        > Przy okazji - " peicz" w j. polskim, to rodzaj męski - językowa ofermo.
                        >
                        >
                        > .
                        • peicz Re: Fajny artykuł 02.11.14, 22:00
                          W słowniku nie ma również czegoś takiego jak "fryzjaw".
                          Rozjaśnia ci to cokolwiek w łepetynie fryzjaskówno ?
                          • fryziaw Re: Fajny artykuł 03.11.14, 13:41
                            Ale to nie ja powoływałam się na słownik co oznacza słowo peicz
                            Tylko Ty to zrobiłeś a w słowniku nie ma słowa peicz jest pejcz
                            chyba się coś Ci pomyliło

peicz napisał(a):

> W słowniku nie ma również czegoś takiego jak "fryzjaw".
                            > Rozjaśnia ci to cokolwiek w łepetynie fryzjaskówno ?
                            • zul_swidnicki Re: Fajny artykuł 03.11.14, 22:35
                              Cytuję :
                              Jak byś czytał czy czytała to byś wiedział(a) że jestem ONA
                              w słowniku nie ma czegoś takiego jak " peicz"
                              Może coś Ci się pomyliło z pejczem

Fryziu kochanie ty moje, słoneczko moje ulubione coś Ci się pop....ło z pamięcią krótkotrwałą. To zdaje się jest objaw demencji starczej ale Ty chyba nie jesteś aż tak stara.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka