podwojnamoc 29.12.12, 13:26 www.facebook.com/WospJelczLaskowice21 czyli jak zwykle nic ciekawego ;/ Safe Zone niedługo znajdę w lodówce pewnie jeszcze wszystko pod patronatem AS Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emerytka2004 Re: 21 WOŚP 29.12.12, 18:13 Coś Ty? Oni się nie podłączają pod takie akcje. Zdziwiłoby mnie ,gdyby było inaczej. im przyświecają inne, zgoła nie społeczne, cele. Niestety. Odpowiedz Link
kasjan007 Re: 21 WOŚP 29.12.12, 18:15 Też nie sądzę, aby AS chciał podłączyć się do tak wspaniałej akcji Owsiaka. Odpowiedz Link
djmixer1 Re: 21 WOŚP 03.01.13, 12:39 Kler widzi konkurencję w osobie Owsiaka. "Z pieniędzy, które ofiarujemy do puszki z-ohydnym-czerwonym-serduszkiem, utrzymywana i finansowana jest najbardziej demoralizująca impreza w Polsce!" wyborcza.pl/1,75248,13107916,_Nie_taki_Owsiak_swiety____wpis_ksiedza_na_stronie.html Odpowiedz Link
czarnamama73 Re: 21 WOŚP 03.01.13, 15:15 Znów ten żółto-czerwony ,niedouczony , jąkający się,naciągacz-kombinator będzie wył cały dzień w mediach ,żebrząc na coś, co powinno nam wszystkim zapewnić nasze chore państwo ! Cieszy się Tusk,Rostowski że nie muszą dokładać do służby zdrowia bo durni ludzie dają! Cieszy się oczywiście państwo w państwie czyli NFZ ,że zaoszczędzi! I niech mi nikt nie pisze głupot typu:A ciekawe jakby twoje dziecko lub ktoś z rodziny musiałby skorzystać z jednych z ufundowanych przez WOŚP aparatur?'' Moja odpowiedz jest taka:Nie miałabym żadnych skrupułów żeby nie skorzystać z tej pomocy ,ani nie zmieniłabym zdania co do tej całej ,,szopki''bo do jasnej cholery płacę ja ,płaci każdy z mojej rodziny w podatkach,w vacie przy przy kazdej jednej zakupionej rzeczy,w składkach które są 1/3 wypłaty,żołd dla panstwa a tego państwa konstytucyjnym prawem jest zapewnić mi i moim dzieciom opiekę zdrowotną jaka w danym momencie jest mi niezbedna. Skoro państwo tego nie robi a jednocześnie popiera tą całą szopkę,nabijając przy okazji innym kabzę to proszę bardzo,ja dziękuję jeszcze do końca nie zidiociałam!Nota bene-pomagam od kilku lat ludziom poszkodowanym przez los i dzieciaczkom chorym czy z biednych rodzin w inny sposób,wierzcie mi -można to zrobić bez pośredników i są sytuacje gdzie naprawde zostaje tylko ludzka zwykła dobroć i otwarte serce by pomóc takim ludziom.W przypadku WOŚP jest to zwykłe wyręczanie państwa w tym co należy do jego zasranego obowiązku! Odpowiedz Link
fotopasjajelcz Re: 21 WOŚP 03.01.13, 15:27 Ostre słowa czarnamama73 napisał(a): > Znów ten żółto-czerwony ,niedouczony , jąkający się,naciągacz-kombinator będzie > wył cały dzień w mediach ,żebrząc na coś, co powinno nam wszystkim zapewnić na > sze chore państwo ! Cieszy się Tusk,Rostowski że nie muszą dokładać do służby z > drowia bo durni ludzie dają! Cieszy się oczywiście państwo w państwie czyli NFZ > ,że zaoszczędzi! I niech mi nikt nie pisze głupot typu:A ciekawe jakby twoje d > ziecko lub ktoś z rodziny musiałby skorzystać z jednych z ufundowanych przez WO > ŚP aparatur?'' Moja odpowiedz jest taka:Nie miałabym żadnych skrupułów żeby nie > skorzystać z tej pomocy ,ani nie zmieniłabym zdania co do tej całej ,,szopki'' > bo do jasnej cholery płacę ja ,płaci każdy z mojej rodziny w podatkach,w vacie > przy przy kazdej jednej zakupionej rzeczy,w składkach które są 1/3 wypłaty,żołd > dla panstwa a tego państwa konstytucyjnym prawem jest zapewnić mi i moim dziec > iom opiekę zdrowotną jaka w danym momencie jest mi niezbedna. Skoro państwo teg > o nie robi a jednocześnie popiera tą całą szopkę,nabijając przy okazji innym ka > bzę to proszę bardzo,ja dziękuję jeszcze do końca nie zidiociałam!Nota bene-pom > agam od kilku lat ludziom poszkodowanym przez los i dzieciaczkom chorym czy z b > iednych rodzin w inny sposób,wierzcie mi -można to zrobić bez pośredników i są > sytuacje gdzie naprawde zostaje tylko ludzka zwykła dobroć i otwarte serce by p > omóc takim ludziom.W przypadku WOŚP jest to zwykłe wyręczanie państwa w tym co > należy do jego zasranego obowiązku! Odpowiedz Link
kasjan007 Re: 21 WOŚP 03.01.13, 16:58 Ale to chyba nie wina Owsiaka,że państwo olewa swoich obywateli? Odpowiedz Link
czarnamama73 Re: 21 WOŚP 03.01.13, 17:30 Oczywiście ,że nie wina Owsiaka! Przyznam nawet, że w pewnym sensie zaskoczył mnie błyskotliwością swojego umysłu.Ale jakże trzeba być wyrachowanym ,żeby zrealizować swój pomysł na to -jak zdobyć pieniądze i sławę ,kosztem ludzi o dobrych sercach,których zaboli najbardziej co?:tragedia drugiego człowieka a zwłaszcza chorego dziecka.A wszystko to w świetle prawa i za przyzwoleniem państwa ,w świetle medialnych jupiterów.Żałosne ,co jeden desperata i media mogą zrobić z ludzkimi umysłami. Odpowiedz Link
itakmamracje Re: 21 WOŚP 05.01.13, 16:26 'Nota bene-pomagam od kilku lat ludziom poszkodowanym przez los i dzieciaczkom chorym czy z biednych rodzin" Lansujesz sie tu jak Owsiak w TVP2, ale nasz mu to za złe, że on tak robi. Skąd ta pewność, że najważniejszym celem, jaki sobie Owsiak postawił, to się wylansować na czyimś nieszczęściu? I podaj jeszcze kilka przykładów biednych krajów, ktore zapewniają opiekę zdrowotną noworodków na tak wysokim poziomie, proszę. Odpowiedz Link
czarnamama73 Re: 21 WOŚP 05.01.13, 18:33 Moja odpowiedż jest krótka: Nie mam ochoty z Tobą polemizować, bo co bym nie napisała zawsze bedziesz sądzić ,że ITAKMASZRACJĘ ) Odpowiedz Link
itakmamracje Re: 21 WOŚP 06.01.13, 01:40 Znając odpowiedzi na moje pytanie, czarno widzialem, ze podejmiesz polemikę na ten temat. Może następnym razem, zanim zaczniesz obrzucać kogoś łajnem, będziesz znała "suche" fakty, a nie opirała się na swoich odczuciach. Ale mam nadzieję, że i tak zachowasz się jak rasowy katolik i nie rzucisz pierwsza kamieniem! Odpowiedz Link
agam-1973 Re: 21 WOŚP 06.01.13, 10:17 Czarnamama ma 100% racji. Za każdym razem jak zaczyna się ta szopka coraz więcej ludzi zadaje sobie pytania:Ile Owsiak dał-a i ile wziął żeby dawać?Czy zakupy sprzętu medycznego dla szpitali to jest dar dla chorych dzieci, czy dla dziurawego budżetu ochrony zdrowia? Jakie są nakłady publicznych instytucji na prowadzenie bądź promocję akcji Owsiaka? Ile na to wydaje telewizja ?Czy przypadkiem nie jest tak, że gdyby zebrać wprost te wszystkie nakłady z publicznej kasy, jakie idą na wspieranie orkiestry Owsiaka, nie można by za nie kupic znacznie więcej sprzętu medycznego dla dzieci, niż sam Owsiak go nakupił.(za cene niejednokrotnie wyższą jaka w rzeczywistosci jest na rynku) NIK powinna im się dobrać juz dawno do dupy.Oj działo by się! Odsyłam również do sprawozdań finansowych WOŚP. To są suche fakty. Odpowiedz Link
itakmamracje Re: 21 WOŚP 06.01.13, 17:13 Czrnamama nie ma 100% racji, co udowodnilem zadając jej pytania. Co do Twoich pytań: "Czy zakupy sprzętu medycznego dla szpitali to jest dar dla chorych dzieci, czy dla dziurawego budżetu ochrony zdrowia?" I to i to. Nie można tego rozdzielić. "Jakie są nakłady publicznych instytucji na prowadzenie bądź promocję akcji Owsiaka? Ile na to wydaje telewizja ?" Czy telewizja polska nie pelni funkcji misyjnej? Ile zatem traci pieniędzy na inne funkcje misyjne? WOŚP jest tylko 1 dzień w roku, a misyjność TVP1, TVP2, TVP INFO, TVP KULTURA, TVP HISTORIA, TVP SPORT (pewnie czegoś nie wymieniłem) powinna być przez caly rok. "Czy przypadkiem nie jest tak, że gdyby zebrać wprost te wszystkie nakłady z publicznej kasy, jakie idą na wspieranie orkiestry Owsiaka" Te naklady o których piszesz, to raczej nie są pieniądze, a szczera ludzka chęć pomocy najmłodszym. Jeśli chcesz ją przeliczać na pieniądze, to twój problem. "można by za nie kupic znacznie więcej sprzętu medycznego dla dzieci, niż sam Owsiak go nakupił." Nie można by było, ponieważ, bez takiej akcji Owsiaka zadna z organizacji nie wysupła żadnych pieniędzy na taki cel. "(za cene niejednokrotnie wyższą jaka w rzeczywistosci jest na rynku) NIK powinna im się dobrać juz dawno do dupy.Oj działo by się!" Nie wiem czy wiesz, że jeśli lek znika z listy leków refundowanych, to jego cena w aptece znacznie spada. To jest temat, którym powinien się zając NIK. Z tego co wiem, to cena sprzety kupowanego przez WOŚP jest niższa niż rynkowa. Wynika to z tego, iż przy zakupach kilkudziesięciu urządzeń, można otrzymać zniżki. "Odsyłam również do sprawozdań finansowych WOŚP. To są suche fakty" Co jest w tych sprawozdaniach? Odpowiedz Link
agam-1973 Re: 21 WOŚP 06.01.13, 18:19 itakmamracje naucz się że- Brak odpowiedzi na twoje spaczone,nie poparte faktami argumenty nie oznaczaja ,że masz rację. Dowodzą tego ,że jesteś osobnikiem ,z którym nie warto dyskutować ,bo swoje opinie opiera na niewiarygodnych żródłach.No a niestety ,do faktu jako zaistniałego stanu rzeczy będzie trudno Tobie dotrzeć,bo z Twoich wypowiedzi śmiem twierdzić ,iż nie jesteś osobą na tyle inteligentną (oczywiście gwoli wyjasnienia-Chodzi o inteligencję wrodzoną nie nabytą,ponieważ te dwie równać się ze sobą nie mogą),by-jak już z trudem dotrzesz do tych informacji,przeczytać je ze zrozumieniem. Odpowiedz Link
itakmamracje Re: 21 WOŚP 06.01.13, 21:46 Taki jest już stereotyp. Jeśli nie ma się argumentów, to podejmuje się próbę zdyskredytowania rozmówcy. Jest to odruch bezwarunkowy, nad ktorym nie panujesz, ale fakt ten dostrzegą tylko inteligentne jednostki. I jeszcze w kwestii wyjaśnienia (tylko do agam_1973): "itakmamracje naucz się że- Brak odpowiedzi na twoje spaczone,nie poparte faktami argumenty nie oznaczaja ,że masz rację." jeśli ktoś stawia tezy, to ja się pytam o dowody i stąd może ten ból, bo zaczynasz się nad tym zastanawiać. Odpowiedz Link
hersst Re: 21 WOŚP 03.01.13, 17:29 fotopasjajelcz napisał: > > Ostre słowa ostre ale prawdziwe Odpowiedz Link
stereo160 Re: 21 WOŚP 04.01.13, 08:38 hersst napisał: Mariuszek ty lepiej powiedz co nowego w śmieciach. To, że będziemy płacić od głowy to już wiemy, ale nie wiemy ile. Wiele gmin na Dolnym Śląsku już wie, a u nas jak zwykle potajemnie i na ostatnią chwilę. Mariuszek powiedz co ustaliłeś, ile zażyczysz sobie od nas - podatników, od 01 lipca? ... i nie zaciemniaj obrazu idiotycznymi sądami na temat Owsiaka. Odpowiedz Link
hersst Re: 21 WOŚP 04.01.13, 09:09 stereo160 napisała: > hersst napisał: > > Mariuszek ty lepiej powiedz co nowego w śmieciach. To, że będziemy płacić od gł > owy to już wiemy, ale nie wiemy ile. Wiele gmin na Dolnym Śląsku już wie, a u n > as jak zwykle potajemnie i na ostatnią chwilę. Mariuszek powiedz co ustaliłeś, > ile zażyczysz sobie od nas - podatników, od 01 lipca? > ... i nie zaciemniaj obrazu idiotycznymi sądami na temat Owsiaka. > > A Ty biedaku dalej te kubły targasz. Już Ci Zdzisiu pisałem zmień pracę na ambitniejszą. Odpowiedz Link
stereo160 Re: 21 WOŚP 04.01.13, 09:23 hersst napisał: > A Ty biedaku dalej te kubły targasz. Już Ci Zdzisiu pisałem zmień pracę na ambi > tniejszą. Mariuszek, już Cię informowałem, że "Zdzisiu" to nawet nie mam z bierzmowania. To tak dla przypomnienia. No, ale nie odpowiedziałeś na na moje pytanie. Mariuszku, kochany Prezesie to jak w końcu z tymi śmieciami? Odpowiedz Link
podwojnamoc Re: 21 WOŚP 03.01.13, 20:42 czyżby nie? chyba jednak AS lansować się chce www.facebook.com/aktywnysamorzad Odpowiedz Link
podwojnamoc Re: 21 WOŚP 03.01.13, 20:44 "I stało się ! www.facebook.com/WospJelczLaskowice21 Kolejna edycja Wielkiej Orkiestry w Jelczu-Laskowicach. Tym razem, jeszcze bardziej hucznie. Członkowie Asa jako współorganizatorzy wydarzenia zapraszają do wspólnej zabawy i pomocy " Odpowiedz Link
stereo160 Re: 21 WOŚP 04.01.13, 08:46 podwojnamoc napisał: > czyżby nie? > chyba jednak AS lansować się chce > www.facebook.com/aktywnysamorzad ... na pewno to wszystko za przyzwoleniem Przewodniczącego Rady Programowej, niezwykle medialnego Tomcia K. Każda okazja dobra do samopromocji i brylowanuia w mediach. Odpowiedz Link
lafare Re: 21 WOŚP 04.01.13, 16:59 Jąkała chce usypiać babcie i dziadków jak psy,ponoć by im pomóc. Odpowiedz Link
kasjan007 Re: 21 WOŚP 05.01.13, 19:04 lafare napisał: > Jąkała chce usypiać babcie i dziadków jak psy,ponoć by im pomóc. Dobrze byłoby, aby rozumieć to co ktoś mówi,jeżeli chce się komentować. A tak na marginesie, wolałbyś aby twoi dziadkowie męczyli się miesiącami przed ostatecznym odejściem? Sprawiałoby ci przyjemność patrzeć na to? Nawet gdyby chcieli odejść w sposób humanitarny zabroniłbyś im? To kim ty jesteś? Nie różnisz się niczym od zwykłych sadystów, Współczuję, życzę ci abyś sam doświadczył tego, czego życzysz innym. Odpowiedz Link
proszenieregulowacodbiornikow Re: 21 WOŚP 05.01.13, 19:52 "Nie różnisz się niczym od zwykłych sadystów, Współczuję, życzę ci abyś sam doświadczył tego, czego życzysz innym" mówił ci ktoś, że masz nawalone pod deklem? Nie? To znaczy, że nie masz przyjaciół i wcale się temu nie dziwię Odpowiedz Link
itakmamracje Re: 21 WOŚP 06.01.13, 02:07 Ty też "Nie różnisz się niczym od zwykłych sadystów, Współczuję, życzę ci abyś sam doświadczył tego, czego życzysz innym", ale miej na uwadze to, ze podmiotem w tym zdaniu, którym jesteś "Ty" napisalem z dużej litery, nie z szacunku, tylko, że jest to początek zdania. Odpowiedz Link
lafare Re: 21 WOŚP 06.01.13, 12:18 kasjan007 napisał: > lafare napisał: > > > Jąkała chce usypiać babcie i dziadków jak psy,ponoć by im pomóc. > > Dobrze byłoby, aby rozumieć to co ktoś mówi,jeżeli chce się komentować. A tak n > a marginesie, wolałbyś aby twoi dziadkowie męczyli się miesiącami przed ostatec > znym odejściem? Sprawiałoby ci przyjemność patrzeć na to? Nawet gdyby chcieli o > dejść w sposób humanitarny zabroniłbyś im? To kim ty jesteś? Nie różnisz się ni > czym od zwykłych sadystów, Współczuję, życzę ci abyś sam doświadczył tego, czeg > o życzysz innym. Kasjan ja ci tego nie życzę,chociaż twoje dzieci uznają że za długo żyjesz i zrobią ci zastrzyk z czegoś tam.Czy może swoich rodziców już wysłałeś na "tamten świat"? Odpowiedz Link
czarnamama73 Re: 21 WOŚP 06.01.13, 12:53 Tacy ludzie jak kasjan ,czy itakmamracje są po praniu mózgu jakie im serwuje nasz rząd czy ludzie takiego pokroju jak Owsiak, poprzez media ,więc do nich żadne sensowne argumenty nie dotrą.Szkoda energii na takich osobników. Odpowiedz Link
itakmamracje Re: 21 WOŚP 06.01.13, 17:35 Rozumiem, że nie wykluczasz takiej sytuacji, że będziesz ciężarem dla swoich dzieci: że będą cię karmili papkami albo kroplówką, zmieniali ci pampersy, pilnowali cie nocami i wszystko trwaloby przez kilka lat, aż w końcu usłyszą od pielęgniarki zbawienne słowa: wezwijcie księdza, bo to już jest koniec. Odpowiedz Link
itakmamracje Re: 21 WOŚP 06.01.13, 17:22 lafare, problem w tym, że decyzja o eutanazji nie leży w gestii czyiś dzieci. każdy powinien mieć prawo do decydowania o swoim życiu, a nie życiu innych, tak jak ty myślisz. Odpowiedz Link
agam-1973 Re: 21 WOŚP 07.01.13, 10:45 Podpisuję się pod tym tekstem DLACZEGO NIE DAJĘ OWSIAKOWI PIENIĘDZY Pieniądze z WOŚP nie trafiają do chorych dzieci, tylko do „chorych” czyli niedofinansowanych instytucji publicznych, jakimi są szpitale. Działalność charytatywna powinna z definicji trafiać do osób (Caritas = miłosierdzie można okazywać osobom, a nie instytucjom) WOŚP nie pomaga chorym dzieciom, tylko uzupełnia braki wyposażenia szpitali, odciążając w ten sposób budżet państwa z ustawowego obowiązku zapewnienia opieki zdrowotnej swoim obywatelom z zebranych podatków. Wrzucając pieniądze do puszki płacę podatek drugi raz. Owsiak tylko za część zebranych pieniędzy (ok. 50%) kupuje sprzęt dla szpitali. Reszta idzie na koszty obsługi imprez i koszty własne fundacji. Można to sprawdzić w sprawozdaniu finansowym fundacji dostępnym w internecie. Nie wszyscy artyści grają za darmo, niektórzy pobierają spore gaże. Fundacja wydaje milionowe kwoty na własną siedzibę, nowe samochody, sprzęt studyjny, tzw. „działania propagatorskie”, etaty pracowników itp. Zgodnie ze statutem fundacji WOŚP, tylko pieniądze z działalności gospodarczej fundacja musi wydać na cele statutowe, czyli ochronę zdrowia. Natomiast pieniądze uzyskane ze zbiórek publicznych, aukcji, darowizn, imprez może legalnie wydać na dowolny cel. Fundacja WOŚP jest 100% udziałowcem spółki „Złoty Melon”, a J. Owsiak jej prezesem. Spółka w przeciwieństwie do fundacji nie musi ujawniać sprawozdania finansowego. Po co istnieje i dlaczego jest ściśle powiązana z WOŚP? Zebrane pieniądze Owsiak przetrzymuje do jesieni danego roku obrachunkowego na lokatach, a z odsetek (kilka milionów zł), jak twierdzi, organizowany jest Przystanek Woodstock. Nie chcę, aby z moich datków, a nawet odsetek od nich była finansowana impreza pod hasłem „róbta co chceta”, na której nie obowiązują żadne zasady moralne, a nieletnia młodzież używa narkotyków i alkoholu. Na każdym Przystanku Woodstock promowana jest sekta Hare Kriszna (ma stałą „wioskę”. Jak wygląda ta impreza można zobaczyć wpisując w YT: Przystanek Woodstock (thanks to www.ojciec-dyrektor.de) Koszty obsługi WOŚP są bardzo wysokie. Część Owsiak pokrywa z zebranych pieniędzy poważnie uszczuplając kwotę przeznaczoną na zakup sprzętu. Resztę pokrywają np. budżety telewizji publicznej (czas antenowy), budżety miast (en. elektryczna, ochrona policji i straży miejskiej itp.), budżet Obrony Narodowej (np. przelot Owsiaka samolotem F16 w 2010r.) To wszystko są pieniądze z naszych podatków. Sprzęt dla szpitali kupowany jest bez przetargów, a szpital nie ma wpływu na wybór firmy i negocjację umowy kupna. Sprzęt często stoi nierozpakowany, bo materiały eksploatacyjne do urządzeń są zbyt drogie, lub szpital nie ma pieniędzy na dodatkowy etat dla osoby obsługującej. Są poważne wątpliwości, na jakiej zasadzie wybierane są firmy od których WOŚP kupuje sprzęt. WOŚP nie jest apolityczna. Przy okazji tej imprezy promują się politycy (szczególnie jednej opcji). Caritas zbiera rocznie wielokrotnie większą kwotę bez rozgłosu i wydawania publicznych pieniędzy, a pieniądze trafiają do konkretnych potrzebujących osób. Owsiak otwarcie promuje eutanazję „Osobiście dopuszczam taki sposób pomocy, bo ja to tak rozumiem - eutanazja to dla mnie pomoc starszym w cierpieniach” - to jego wypowiedź dla „Dziennika”. Odpowiedz Link
gepart35 Re: 21 WOŚP 07.01.13, 11:38 agam-1973 napisała: > Podpisuję się pod tym tekstem > DLACZEGO NIE DAJĘ OWSIAKOWI PIENIĘDZY ........ > Owsiak otwarcie promuje eutanazję „Osobiście dopuszczam taki sposób pomoc > y, bo ja to tak rozumiem - eutanazja to dla mnie pomoc starszym w cierpieniach& > #8221; - to jego wypowiedź dla „Dziennika”. proszę Ksiedza dla ostudzenia gorącego umysłu proponuję analizę treści o innym zabarwieniu emocjonalnym krytyka.org/wyscig-szczurow-w-niesieniu-pomocy-konflikt-organizacji-pozytku-publicznego-w-polskiej-przestrzeni-spolecznej/ Odpowiedz Link
katjamd Re: 21 WOŚP 07.01.13, 12:15 Bardzo rzeczowy artykuł. Moja córka jest neonatologiem i z pierwszej ręki wiem jak dużo potrzebnego sprzętu jest na jej oddziale od WOŚP. Popieram akcję całym sercem i portfelem. Odpowiedz Link
agam-1973 Re: 21 WOŚP 07.01.13, 22:03 gepart35 napisał: > agam-1973 napisała: > > Podpisuję się pod tym tekstem > > DLACZEGO NIE DAJĘ OWSIAKOWI PIENIĘDZY > ........ > > Owsiak otwarcie promuje eutanazję „Osobiście dopuszczam taki sposób > pomoc > > y, bo ja to tak rozumiem - eutanazja to dla mnie pomoc starszym w cierpie > niach& > > #8221; - to jego wypowiedź dla „Dziennika”. > > proszę Ksiedza dla ostudzenia gorącego umysłu proponuję analizę treści o innym > zabarwieniu emocjonalnym > krytyka.org/wyscig-szczurow-w-niesieniu-pomocy-konflikt-organizacji-pozytku-publicznego-w-polskiej-przestrzeni-spolecznej/ gepart muszę ciebie rozczarować:Nie jestem nawet zakonnicą, a juz napewno nie księdzem Odpowiedz Link
itakmamracje Re: 21 WOŚP 07.01.13, 23:27 Nie będę robił wywodów na tematy, które poruszyłaś wyżej, ale mam do ciebie 2 pytania: po co jest MOPS, którego wyręcza chełbiony przez ciebie Caritas i do kogo należy marka "LUDWIG", producent płynów do czyszczenia? Odpowiedz Link
agam-1973 Re: 21 WOŚP 08.01.13, 10:04 Po pierwsze: Nigdy nie napisałam,że chełbię Caritas(co nie oznacza ,ze jestem wrogo nastawiona wobec tej organizacji) jestem przeciwna szopce jaką odstawia Owsiak. Po drugie: Nie znam marki ,,LUDWIG''(z naciskiem na G) Po trzecie cyt: ,,...po co jest MOPS, którego wyręcza chełbiony przez ciebie Caritas '' Idealne pytanie.Sama się zastanawiam od wielu lat po co oni są.Z autopsji ,z doświadczenia przyjaciół,krewnych,wielu znajomych i nieznajomych wiem,że wiecznie są problemy jak ludzie potrzebują od nich pomocy.Ale to jest całkiem inny temat,gdzie na podstawie własnych i innych osób niemiłych doświadczeń,mogłabym napisać książkę. Pozdrawiam Odpowiedz Link
itakmamracje Re: 21 WOŚP 08.01.13, 21:55 "Caritas zbiera rocznie wielokrotnie większą kwotę bez rozgłosu i wydawania publicznych pieniędzy, a pieniądze trafiają do konkretnych potrzebujących osób." To są twoje słowa, wiec się teraz nie wypierać, iż tą ideę uważasz za słuszną. Nikt nie zna marki "LUDWIG", bo jeszcze jej nikt nie podrabia "LUDWIKA", markę, o którą mi chodziło. Zatem skoro wyjaśniłem ci tą kwestię, to może odpowiesz na moje pytanie? Skoro nie wiesz po co jest MOPS, a mogłabyś o tym napisać książkę, to zapewnie zdajesz sobie świetnie sprawę z tego, w jakim stopniu Caritas zastępuje państwo polskie. Zatem dlaczego tak trudno przyjąć ci do wiadomości, iż państwo polskie nie daje rady nie tylko w tym temacie, ale również w obszarze, w którym działa WOŚP? Odpowiedz Link
agam-1973 Re: 21 WOŚP 09.01.13, 10:13 itakmamracje napisał(a): > "Caritas zbiera rocznie wielokrotnie większą kwotę bez rozgłosu i wydawania pub > licznych pieniędzy, a pieniądze trafiają do konkretnych potrzebujących osób." > To są twoje słowa, wiec się teraz nie wypierać, iż tą ideę uważasz za słuszną. Słowa nie są moje(czytaj ze zrozumieniem)tekst jest wklejony napisałam ,że cyt:,, Podpisuję się pod tym tekstem''. Poza tym popieranie jakiejś organizacji trudno jest nazwać jeszcze jej ,,chełbieniem'' > >Nie będę robił wywodów na tematy, które poruszyłaś wyżej, ale mam do ciebie 2 pytania: >po co jest MOPS, którego wyręcza chełbiony przez ciebie Caritas i do kogo należy marka >"LUDWIG", producent płynów do czyszczenia? > Nikt nie zna marki "LUDWIG", bo jeszcze jej nikt nie podrabia "LUDWIKA", markę, > o którą mi chodziło. Zatem skoro wyjaśniłem ci tą kwestię, to może odpowiesz n > a moje pytanie? Trochę się pogubiłeś.Sam nie wiesz o co Ci chodzi ,więc tym bardziej ja nie wiem > Skoro nie wiesz po co jest MOPS, a mogłabyś o tym napisać książkę, to zapewnie > zdajesz sobie świetnie sprawę z tego, w jakim stopniu Caritas zastępuje państwo > polskie. Zatem dlaczego tak trudno przyjąć ci do wiadomości, iż państwo polski > e nie daje rady nie tylko w tym temacie, ale również w obszarze, w którym dział > a WOŚP? MOPS jest po to ,żeby pomagać ludziom,jest instytucją powołaną przez państwo.To,że często mija się ze swoim powołaniem,i nie pomaga na tyle ludziom na ile są ich oczekiwania,jest winą nawet nie tyle chorych ustaw i rządu,co siedzących tam ,,starszych pań''bez serca,bez odpowiednich kompetencji(bo jak inaczej można nazwać,brak wiedzy o ustawach,które są żródłem ich pracy)A to wszystko skutkuje póżniej nieporozumieniami,i osoba zainteresowana jak sama nie przeczyta i się nie upomni o swoje często takiej pomocy zostaje pozbawiona. To właśnie miałam na myśli piszac ,że- nie wiem po co oni są. cyt:,,Caritas zbiera rocznie wielokrotnie większą kwotę bez rozgłosu i wydawania publicznych pieniędzy, a pieniądze trafiają do konkretnych potrzebujących osób. '' Właśnie dlatego. Tak jak napisała czarnamama: Co by się nie napisało ty zawsze sądzisz że ITAKMASZRACJĘ. Dlatego w tym momencie zakończę tę dyskusję,bo miały być dwa pytania a zrobiło się pięć. Odpowiedz Link
itakmamracje Re: 21 WOŚP 10.01.13, 22:48 "Słowa nie są moje(czytaj ze zrozumieniem)tekst jest wklejony..." Nie zdawałem sobie sprawy z kim piszę. Chcesz pisać książkę o MOPSie, a nie znasz zasad pisowni i interpunkcji - nie używasz cudzysłowu. Od tej pory postaram się czytać twoje teksty z pełnym zrozumieniem. Odpowiadasz na pytanie po co jest MOPS, po czym strzelasz focha i doliczasz się 5 pytań, na które nie odpowiesz. Pytan było 2. Zostało ci jeszcze to: do kogo należy marka "LUDWIK", producent płynów do czyszczenia? Na pytanie dotyczące MOPS odpisałaś świetnie. W miejsce MOPS możesz wstawić wszystkie inne instytucje państwowe, w tym NFZ. Brzmiałoby to wówczas tak: NFZ "jest po to ,żeby pomagać ludziom,jest instytucją powołaną przez państwo.To,że często mija się ze swoim powołaniem,i nie pomaga na tyle ludziom na ile są ich oczekiwania..." I tu się kryje odpowiedź na twoje wątpliwości dotyczące WOŚP. Cieszę się, że mogłem tobie pomóc. Pozdrawiam Odpowiedz Link
agam-1973 Re: 21 WOŚP 11.01.13, 13:27 Dyskusja z toba,to jak rozmowa z niewidomym.Ja mówię ,że jabłko ,które trzymam w dłoni jest czerwone a on twierdzi,że zielone,bo zanim oślepł takie włąśnie widział na drzewie. Rzuć do puszki 5zł,naklej sobie czerwone serduszko(najlepiej na czole ,będzie bardziej widoczne)i chodż z podniesioną głową,ze świadomością ,że za część tej sumy za jakiś czas będą się bawić ćpuni,lesbijki i geje.A propos serduszek,pewnie już całą ścianę masz oklejoną? Ja w tym czasie pojadę do szpitala,podaruję choremu dziecku zabawkę,porozmawiam z nim. Jak myślisz ,które z nas przysporzy mu więcej radości? Państwa obowiązkiem jest zapewnić niezbędną aparaturę,w tym wyręcza je WOŚP.Ty i tobie podobni nie pomagacie dzieciom tylko państwu. Osóby ,które bezpośrednio pomagają ludziom nie czerpią przy okazji z tego zysków i nikt nie jest w stanie ich zastąpić. Odpowiedz Link
itakmamracje Re: 21 WOŚP 14.01.13, 23:16 Zacząłem czytać ze zrozumieniem twoje wypowiedzi, oto jedna z nich: "Dlatego w tym momencie zakończę tę dyskusję" A to następna: "Dyskusja z toba,to jak rozmowa z niewidomym" Zastanawiam się, kto jest ślepy, bo jak masz problemy z pamięcią, to zawsze możesz wrócić do swojego postu i go przeczytać. "Rzuć do puszki 5zł,naklej sobie czerwone serduszko" Ja wysłałem smsy, a serduszka zostawiam dzieciom. Mają z tego więcej frajdy niż ja. "chodż z podniesioną głową,ze świadomością ,że za część tej sumy za jakiś czas będą się bawić ćpuni,lesbijki i geje" nie wiesz o czym pisać, więc piszesz głupoty. " Ja w tym czasie pojadę do szpitala,podaruję choremu dziecku zabawkę,porozmawiam z nim" Dziwię się, że nikt z rodziców tych dzieci nie poprosi personelu tego oddziału o usunięcie nawiedzonej kobiety z zabawką. Ja bym tak zrobił. A co by było, gdyby do szpitala z zabawką przyszedł jakiś facet? Od razu, mimowolnie nasuwają się pewne niemiłe skojarzenia... "Jak myślisz ,które z nas przysporzy mu więcej radości?" Zastanowiłaś się choć raz, dlaczego WOŚP nie kupuje zabawek dla dzieci? Bo one nie ratują życia. Wolę dać na zorganizowaną akcję, której celem jest zakup sprzętu medycznego, niż kupować bez sensu zabawki. "Państwa obowiązkiem jest zapewnić niezbędną aparaturę" Obowiązkiem państwa jest zapewnić bezpieczeństwo obywatelom - nie zapewnia. Obowiązkiem państwa jest zapewnić minimum socjalne obywatelom - nie zapewnia Obowiązkiem państwa jest zapewnić bezpłatną oświatę - nie zapewnia Można by tak długo, czego to państwo nie zapewnia, a powinno. Myślę, że żyjesz w wyidealizowanym świecie. Noworodki nie mogą czekać w nieskończoność. Tyle wywodu. Teraz moja deklaracja. Piszesz głupoty więc nie będe kontynuował z tobą tematu. Ciekawsze rzeczy od twoich dostarcza proszenieregulowacodbiornikow, więc teraz zajmę się nim. Pozdrawiam Odpowiedz Link
proszenieregulowacodbiornikow 21 WOŚP - gramy dla eutanazji 05.01.13, 19:25 emeryci chętnie się dorzucą umierając przed terminem popieramy partię czynem ! Odpowiedz Link
basiekkasiek76 Re: 21 WOŚP - gramy dla eutanazji 07.01.13, 12:47 Daleko mi jeszcze do starości, ale chyba jak każdy z Nas zastanawiam się jak to będzie jak dożyję sędziwego wieku. W tej chwili, obserwując tych biednych, schorowanych, męczących się starych ludzi - boję się,że mnie też to czeka. Gdyby eutanazja była legalna, czułabym się spokojniejsza, bo wiedziałabym,że jeśli zachoruję na śmiertelną chorobę, a ból będzie nie do wytrzymania, będę mogła dać temu kres. Odpowiedz Link
czarnamama73 Re: 21 WOŚP - gramy dla eutanazji 07.01.13, 22:19 Zastanawia mnie jedna rzecz.Czy będziecie tacy prędcy do skrócenia życia ,któremuś ze swoich bliskich,mając świadomość ,że medycyna zna tysiące przypadków wyzdrowień,gdzie lekarze liczyli już godziny umierającego nie dając żadnych szans na wyzdrowienie. A cierpienie moi drodzy ,dla nas ludzi wierzących to niesienie krzyża i jest nieodłącznym elementem w drodze do zbawienia. Odpowiedz Link
3plastek3 Re: 21 WOŚP - gramy dla eutanazji 08.01.13, 07:48 Jak cie bedzie bolał ząb to to dziękuj Bogu i ani się waż iść do dentysty. Odpowiedz Link
kasjan007 Re: 21 WOŚP - gramy dla eutanazji 08.01.13, 13:49 czarnamama73 napisał(a): > Zastanawia mnie jedna rzecz.Czy będziecie tacy prędcy do skrócenia życia ,które > muś ze swoich bliskich,mając świadomość ,że medycyna zna tysiące przypadków wyz > drowień,gdzie lekarze liczyli już godziny umierającego nie dając żadnych szans > na wyzdrowienie. > A cierpienie moi drodzy ,dla nas ludzi wierzących to niesienie krzyża i jest ni > eodłącznym elementem w drodze do zbawienia. > Nie sądzę, aby ktokolwiek zabronił ci cierpieć, skoro jesteś masochistką. Ja wolałbym skorzystać z eutanazji. Za nikogo natomiast nie próbowałbym decydować w tym temacie. To nie prawda,ze cierpienie uszlachetnia. Jakim trzeba być stworzeniem,aby patrzeć na męczarnie innej istoty? Odpowiedz Link
lafare Re: 21 WOŚP - gramy dla eutanazji 08.01.13, 17:20 Kasjan,po co długo czekać,udowodnij że mówisz prawdę,poddaj się eutanazji. Odpowiedz Link
norbert1253 Re: 21 WOŚP - gramy dla eutanazji 08.01.13, 22:34 Proponuję uśpić Kasjana przy najbliższym bólu zęba. Ból to ból po co ma cierpieć. Odpowiedz Link
gepart35 21 WOŚP - finał w J-L 09.01.13, 13:37 gazeta-olawa.pl/artykul-5038-goracy-final-w-jelczu-laskowicach.html#prettyPhoto Odpowiedz Link
kasjan007 Re: 21 WOŚP 12.01.13, 20:03 Możecie"malkontencić" ile chcecie. Wierzę w to,że ludzie myślący pójdą i wrzucą do puszek WOŚP jak najwięcej kasy. Bo to będzie z korzyścią dla całego społeczeństwa, o którym ani rządzący, ani opozycja nie myślą wcale.Że barany i owce rzucą na tacę, to wiadomo. Za to liczą na rozgrzeszenie,że strony tych, których obdarowali. Ale czy bóg ma z tym cokolwiek wspólnego? Jasne,że NIE!. Odpowiedz Link
proszenieregulowacodbiornikow Re: 21 WOŚP 12.01.13, 21:13 Czego piszczysz?Tyle warta jest toja dobroczynność. Odpowiedz Link
proszenieregulowacodbiornikow WOŚP powinna zająć się czymś innym 12.01.13, 21:35 Myślę, że wykres jasno obrazuje, że fundusze zebrane z wielką pompą przez WOŚP to zaledwie kropla w zestawieniu z tym co wydaje państwo.Tym bardziej że fundusze WOŚP zebrane częściowo idą na utrzymanie fundacji Owsiaka.Taki żart: Jerzy Owsiak na swojej konferencji o willi zakupionej powiedział że kosztowała "ponad milion zł". Nie skłamał.Kosztowała 8 mln. złotych.Czyli ponad milion.Zgadza się. Do tego dochodzą koszty imprezy Woodstock.Świetny festiwal.Drobnostki jak podróże harleyem.Przelot samolotem wojskowym.Jaki jest koszt lotu?Dzieciak jakiś poleciał?Nie.Ale to guru spełnia swoje marzenia z dzieciństwa. Dochodzą koszty czasu antenowego i koszty gmin organizujących imprezy.Taki radosny przymus.Gdyby ludzie wiedzieli, że cały ich wysiłek to ułamek tego,co daje państwo to olaliby go.A tak w wyobraźni funkcjonuje drugi Jurek Kiler wspierający niedomagający budżet. Jest odwrotnie.Państwo przez emisję w TV oraz wysiłek gmin finansuje Owsiakowi bycie guru. Proponuję fundacji Owsiaka zajęcie się problemem ślimaków winniczków lub zwalczaniem owsikozy. Na pewno wkład finansowy będzie znacznie większy niż państwowy i wtedy Owsiak zasłuży na prawdziwy poklask. Jakby pytał skąd dane: kontrowersje.net/jerzy_owsiak_kr_l_ebrak_w_i_garzy_z_oty_melon_sekty_wo_p Matka Kurka opiera się na danych z fundacji Owsiaka. Tak tak kapcan.T jesteś myślący.Inaczej.Słodź sobie tak dalej. Idiotów którzy wystawiają sobie sami laurki z napisem myślący spuszczam do ścieku.Robienie z siebie powiatowego intelektualisty to wyłączenie krytycyzmu.A zatem myślenia. Odpowiedz Link
katjamd Re: 21 WOŚP 13.01.13, 09:47 Czegoś nie rozumiem. Skoro zbiórka Owsiaka to taki promil wydatków państwa na służbę zdrowia to dlaczego tak krytykowane jest państwo, że nic nie daje. I dlaczego tyle jadu w stosunku do tego co robi Owsiak? Uwierzcie oddziały neonatologiczne są wyposażone w sprzęt Owsiaka doskonale. Fundacje działają dzięki dobrej woli darczyńców i skoro niektórym ich działalność nie odpowiada to niech nie wspomagają je finansowo, ale niech nie zabraniają innym tego czynić. Odpowiedz Link
proszenieregulowacodbiornikow Re: 21 WOŚP 13.01.13, 11:14 Ja tylko podaję dane liczbowe.Ale nie robię guru z tego czy owego. Odpowiedz Link
cdn-777 Dlaczego nie wspieram Owsiaka 13.01.13, 20:14 W tym roku zakończyłem wspieranie WOŚP dlatego, że przeczytałem jej sprawozdania finansowe. W ub. roku przychód ok. 58 mln, na 31.12.2011, a więc kilka dni przed nowa zbiórką fundacja miała na lokatach bankowych ok. 25 mln zł!!!!. Nie akceptuję tego ,że Owsiak obraca taką kasą zamiast ją rzeczywiście przeznaczyć na ochronę zdrowia. Za 25 mln zł, które trzyma na koncie mógły wybudować mały szpitalik. W 2011 za ponad 8 mln kupił siedzibę swojej fundacji, która zatrudnia kilkunastu pracowników - skromnie sobie żyją. Koszty własne i promocja z roku 2011 to ponad 8 mln zł czyli ok. 15% przychodów - to sporo. W tej kwocie mamy Woodstock ponad 2,5 mln zł - co ta balanga ma wspólnego z chorymi dziećmi? Do tego wszechobecne billboardy oraz kasa dla artystów - sorry tylko koszty transportu, w ub roku przyjazd jednej wybitnej gwiazdy z Wrocka do Oława kosztował ok. 6 tys. zł. Poza tym koszty tv publicznej , samorządów. Reasumując to najdroższa forma dobroczynności. Kiedyś przed 20 laty gdy byliśmy znacznie biedniejszym krajem WOŚP miała sens, obecnie pozostał lans faceta w czerwonych okularach i trochę sprzetu medycznego. Odpowiedz Link
stereo160 Re: Dlaczego nie wspieram Owsiaka 14.01.13, 10:39 cdn-777 napisał: > W tym roku zakończyłem wspieranie WOŚP dlatego, że przeczytałem jej sprawozdani > a finansowe. W ub. roku przychód ok. 58 mln, na 31.12.2011, a więc kilka dni pr > zed nowa zbiórką fundacja miała na lokatach bankowych ok. 25 mln zł!!!!. Nie ak > ceptuję tego ,że Owsiak obraca taką kasą zamiast ją rzeczywiście przeznaczyć na > ochronę zdrowia. Za 25 mln zł, które trzyma na koncie mógły wybudować mały szp > italik. W 2011 za ponad 8 mln kupił siedzibę swojej fundacji, która zatrudnia k > ilkunastu pracowników - skromnie sobie żyją. Koszty własne i promocja z roku 20 > 11 to ponad 8 mln zł czyli ok. 15% przychodów - to sporo. W tej kwocie mamy Woo > dstock ponad 2,5 mln zł - co ta balanga ma wspólnego z chorymi dziećmi? Do tego > wszechobecne billboardy oraz kasa dla artystów - sorry tylko koszty transportu > , w ub roku przyjazd jednej wybitnej gwiazdy z Wrocka do Oława kosztował ok. 6 > tys. zł. Poza tym koszty tv publicznej , samorządów. Reasumując to najdroższa f > orma dobroczynności. Kiedyś przed 20 laty gdy byliśmy znacznie biedniejszym kra > jem WOŚP miała sens, obecnie pozostał lans faceta w czerwonych okularach i troc > hę sprzetu medycznego. Panie MGCKu większy pożytek będzie z tego, jak zacznie pan analizować sprawozdania finansowe podległej panu instytucji. Chcę wierzyć, że wszystko jest bez zastrzeżeń. A tak przy okazji, czy jest pan w pełni lojalny wobec swego szefa Kazimierza jeśli chodzi o kwestie wydawania publicznych pieniążków? Mam nadzieję, że nie zataja pan przed nim żadnych służbowych ruchów finansowych? Odpowiedz Link
katjamd Re: Dlaczego nie wspieram Owsiaka 14.01.13, 12:15 A ja odpowiem cdn--777 dlaczego wspieram Owsiaka, wykorzystując jeden z jego argumentów aby nie płacić, ten o lokacie bankowej 25 milionowej. Otóż Owsiak wbrew obiegowej opinii nie jest bohaterem jednej akcji. Jego działalność nie kończy się na zebraniu pieniędzy i zakupieniu za całą kwotę sprzętu. Przez cały rok za pozostałe pieniądze ze zbiórki nadzoruje jak ten sprzęt jest wykorzystywany, prowadzone są badania naukowe w oparciu o ten nowoczesny sprzęt, wydawane są za te pieniądze z lokaty prace naukowe ( dokumentujące jaki wpływ mają te urządzenia na ratowanie życia noworodków) w postaci książek, publikacji w prasie medycznej. Dzięki tym pieniądzom sprzęt nie stoi bezużyteczny gdy się popsuje lub gdy nie ma przeszkolonych osób jak ten wysokospecjalistyczny sprzęt używać. Wszystko co napisałam oparłam na namacalnych dowodach z jednego oddziału neonatologicznego, w którym pracuje moja córka. I niech sobie to będzie najdroższa forma dobroczynności jeżeli uratuje choć jedno życie noworodka. Nawet w najbogatszych krajach świata fundacje wspierające służbę zdrowia mają sens bo działają, to dlaczego w naszym uboższym nie miałaby sensu istnieć WOŚP. Odpowiedz Link
proszenieregulowacodbiornikow Re: Dlaczego nie wspieram Owsiaka 14.01.13, 22:08 Przez datki w wysokości mniej niż 0,5 % wartości zakupów sprzętu przez NFZ wspiera również budżet linii kolejowych oraz pierwszy polski program podboju kosmosu. Coś pominąłem? Odpowiedz Link
itakmamracje Re: Dlaczego nie wspieram Owsiaka 15.01.13, 00:02 Wkleiłeś jakiś obrazek z neta i nie sprostujesz, że te wydatki NFZ są z 2009r, a WOŚP z 2012. Co to za poważna instytucja robi takie ciekawe zestawienia i czemu takie przypadkowe lata? Dlatego mam do ciebie prośbę. Poniżej jest link do Planu Finansowego NFZ na 2009 rok i wskaż mi tę sumę pokazaną w twojej tabeli. Proszę. www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=b3&ms=973&ml=pl&mi=973&mx=0&mt=&my=973&ma=013306 Odpowiedz Link
proszenieregulowacodbiornikow Re: Dlaczego nie wspieram Owsiaka 15.01.13, 22:43 Dokument dotyczy innych danych.Po prostu ich nie zawiera. W 2009 a w 2012 była duża zmiana wydatków lub kwoty z WOŚP? Ta poważna" instytucja" to market research badający zakupy sprzętu. Jak CIA factbook. Zbiór danych z rynku obrotu produktami. lukaszfoltyn.salon24.pl/149805,wosp-w-swietle-twardych-danych. Idea WOŚP jest ok, ale chwalenie się,że robi się niecałą 1/100 tego co daje państwo przy zaangażowaniu państwa i "podwójnym" opodatkowaniu jest śmieszne.Jak masz rodzinę i zarabiasz 1/100 tego co współmałżonek to chyba nie chodzisz dumny jak paw i nie każesz dziękować sobie że istniejesz bo bez ciebie budżet domowy padłby. Odpowiedz Link
katjamd Re: Dlaczego nie wspieram Owsiaka 16.01.13, 09:21 Osobiście byłabym dumna jak paw zarabiając nawet 1/100 tego co mój współmałżonek bo to dawałoby mi satysfakcję, że nie jestem darmozjadem, że wykazuję inicjatywę, że chcę coś zrobić, że nie siedzę bezczynnie, że nawet te parę groszy wykorzystane z głową da radość mnie i mojemu współmałżonkowi. Odpowiedz Link
itakmamracje Re: Dlaczego nie wspieram Owsiaka 17.01.13, 22:08 Ja bym nie chciał zarabiać 1/100 tego co moja żona, ale niemiałbym nic przeciwko, żeby żona zarabiała 100 razy więcej ode mnie Wracając do sedna: "Idea WOŚP jest ok, ale chwalenie się,że robi się niecałą 1/100 tego co daje państwo przy zaangażowaniu państwa i "podwójnym" opodatkowaniu jest śmieszne." Nie wiem co ciebie śmieszy. Wydatki przedstawione na wykresie przez market research badający zakupy sprzętu, uwzględnia nie tylko sprzęt medyczny, analogiczny do tego jaki kupuje WOŚP, ale również igły, strzykawki, opatrunki, kubki na mocz, rękawiczki, produkty do sterylizacji, łóżka, parawany, szafki itd. Wszystko to z atestami, certyfikatami, licencjami, koncesjami co tylko zwiększa kwotę, jaką trzeba wyłożyć. A rękawiczek nie kupuje się na sztuki. „Kto ratuje jedno życie, jakby cały świat ratował.” Odpowiedz Link
proszenieregulowacodbiornikow Re: Dlaczego nie wspieram Owsiaka 17.01.13, 22:13 Czyli WOŚP kupuje sprzęt medyczny niewymagający wymiennych akcesoriów? Odpowiedz Link
itakmamracje Re: Dlaczego nie wspieram Owsiaka 19.01.13, 13:14 WOŚP kupuje taki sprzęt, jaki jest dostępny na rynku i taki sam jaki kupuje NFZ. To nie od nich zależy jakość wykonania produktu. To czy on się popsuje szybciej, czy później zależy od producenta i od konsumenta, choć ostatnio dość popularne jest planowane starzenie produktu. Zaprezentowałeś wykres, który dobitnie pokazuje jak niewielki wkład w ratowanie życia ma WOŚP. W stosunku do nakładów NFZ to nawet nie 1%. Skoro jest tak dobrze, to czemu jest tak źle? Może dlatego, że cały budżet NFZ, który wynosi ponad 50 mld zł, to ledwie 7% PKB, a średnia europejska to 9%. Zatem wciąż uważam, że takie akcje jak WOŚP mają sens. Odpowiedz Link
gepart35 Re: Dlaczego nie wspieram Owsiaka 18.01.13, 09:52 dedykuję wszystkim oponentom polskalokalna.pl/galerie/galerie-zdjec/tytul-honoris-causa-up-dla-jurka-owsiaka/zdjecie/duze,1720355,1,1163 Odpowiedz Link
itakmamracje Re: Dlaczego nie wspieram Owsiaka 19.01.13, 13:21 Andrzej Lepper miał 3 tytuły doktora honoris causa, a szacunku u mnie nie zdobył Odpowiedz Link