Dodaj do ulubionych

UWAGA OSZUST!!!!!

IP: *.chello.pl 29.06.08, 11:03

Syn mój (11 lat) wraz z kolegą chcąc zarobić parę groszy, udali
się w niedzielę na plantację truskawek przy ogródkach działkowych na
Podzamczu. Pracę rozpoczęli o godzinie 7 rano i pracowali do
godziny 10. W tym czasie syn uzbierał 2 koszyki a jego kolega 1
koszyk. Ponieważ byli już zmęczeni zanieśli uzbierane truskawki do
Pana, który pilnował zbioru, aby wypłacił im należne pieniądze.
Osoba ta stwierdziła, że nie dostaną wynagrodzenia, bo za mało
uzbierali, a wypłata należy się od 5 koszyków wzwyż (wcześniej o tym
nie było mowy). Zdaję sobie sprawę, że zarobiona kwota nie jest
wysoka ( 2 zł od koszyka-TRUSKAWKI BYŁY OCZYSZCZONE Z SZYPUŁEK)
jednakże tego typu oszustwo i to wobec dzieci jest obrzydliwe i
zakrawa na skrajne potępienie. Życzę temu panu, aby przyszłe
pokolenie w podobny sposób naliczało mu emeryturę.I jak tu wymagać
szacunku do uczciwej pracy, skoro dzieci są w ten sposób
traktowane.Przestrzegam wszystkich przed tym oszustem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Trucizna Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 12:22
      Gdzie dokladnie jest ta plantacja? trzeba mu narobić.
      • Gość: Aneta Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.chello.pl 29.06.08, 12:32
        Za ogródkami działkowymi pod lasem
        • Gość: h Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.08, 12:40
          wiadomo ze to są cfaniaki... wez idz i mu nakop :)
          • Gość: Aneta Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.chello.pl 29.06.08, 12:49
            Nie będę się zniżała do jego poziomu ,zgłosiłam już gdzie
            trzeba,pozdrawiam,A
            • Gość: h Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.08, 12:55
              no i dobrze trzeba likwidować złodziejstwo..
    • Gość: TSC Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 13:02
      Truskawkowy Ekonom to wyjątkowe bydle ale...
      11-letni chłopiec, o którym tu mowa, został pokrzywdzony dwukrotnie .

Raz - przez oszusta bazującego na pracy i naiwności dziecięcej.
      Drugi raz przez matkę, która zamiast dać dzieciakowi 2 złote na loda
      za np. umycie garów - wysłała dziecko wymagające permanentnej
      opieki rodzicielskiej, do niekontrolowanej roboty pańszczyźnianej.
      • Gość: Aneta Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.chello.pl 29.06.08, 13:23
        TSC i tu się mylisz , mój syn dostaje kieszonkowe ,jednak chciał
        spróbować własnych sił ,a skoro to nic złego ,nie zabraniam ,lepsze
        to niż włóczenie się po marketach i kradzież w nich,pozdrawiam
        • Gość: TSC Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 13:48
          Szanując twoją rumuńską mentalność radzę;
          zamiast na truskawki, wyślij dzieciaka do bieda-szybu, żeby zmierzył
          swoje siły.
          A i za wiaderko węgla dostanie więcej niż 2 zł.

• Gość: TSC Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 13:51
            Na marginesie.
            Jest czas wakacji, więc może lepiej wysłać dzieciaka gdzieś na
            kolnie a nie do roboty...?
            • Gość: do tsc Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.08, 14:27
              chłopie nie gadaj glupot... co na 2 miesiaczna kolonie ma dziecko wysłać?
              dziecko musi się uczyć szacunku do pieniędzy...a nie liczyć całe życie na rodziców.
              • Gość: szypółka Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 14:40
                Zamiast bredzić o szacunku, skocz pozbierać truskawki głuptaku
                (2 zety za koszyk - może?)
            • Gość: Aneta Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.chello.pl 29.06.08, 14:53
              TSC ,życzę sukcesów w wychowaniu dziecka ,żeby płacić dziecku za
              obowiązki domowe...Za umycie zębów też płacisz swojemu dziecku?
              A'propos kolonii ,na wakacje też jedzie ,nie martw się .Lepiej ,żeby
              szanował pieniądze, aniżeli miałby mieć typowo konsumpcyjne
              podejście ,jakie Ty widać prezentujesz.Pozdrawiam
            • Gość: Aneta Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.chello.pl 29.06.08, 14:57
              I jeszcze jedno ,naucz się czytać ze zrozumieniem ,mój syn nie
              poszedł tam ,bo ja mu kazałam,tylko dlatego że sam chciał,pozdr,A
              • Gość: marta Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 17:16
                Koleżanko, ja tez mam dziecko w wieku 11 lat i też chciałabym by było
                samodzielne i uczę je szacunku do pieniędzy ale nie wydaje mi się by wiek 11 lat
                był stosownym do tego by pozwolić na pracę. A jeśli nawet to należało tam pójść
                z dzieckiem dopytać szczegóły i odebrać dziecko o wcześniej umówionej godzinie.
                Ja bym się bała puścić dziecko o 7 rano na plantacje w lesie. pozdrawiam
                • Gość: Aneta Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.chello.pl 29.06.08, 17:30
                  Po pierwsze ,syn szedł z grupą kolegów i miał przy sobie komórkę,jak
                  tylko doszedł na miejsce dał znać. Co do pójścia z nim ,pewnie masz
                  rację ,ale się nie spodziewałam,że tak właśnie podejdzie do tego
                  ten "pracodawca".Też będąc dzieckiem chodziłam na truskawki i nikt
                  tak mnie nie potraktował.pozdrawiam,A
                  • Gość: truskawa Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.wlb.vectranet.pl 01.07.08, 09:42
                    Wszyscy chodziliśmy na truskawki! to normalne, że dzieciaki chcą
                    sobie zarobić WŁASNĄ PRACĄ np. na lody! Gość przegiął na maxa z tym
                    oszustwem...
            • Gość: ??? Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: 79.139.11.* 29.06.08, 15:09

na kolonie trzeba sobie zarobic!
          • Gość: Freddy Krueger Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 29.06.08, 13:52
            niezłą masz filozofie
            żal mi Ciebie
          • Gość: wałbrzyszanin Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.06.08, 14:58
            Gość portalu: TSC napisał(a):

> zamiast na truskawki, wyślij dzieciaka do bieda-szybu

Proponujesz matce, żeby nauczyła swoje dziecko kraść?
            Śledzę twoje posty, czasem napiszesz coś od rzeczy, ale takiego cię
            jeszcze nie znałem. Nic już więcej chłopie nie pisz, bo na każdym
            kroku robisz z siebie durnia.
            • Gość: gość Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.08, 18:09
              Do Anety. Uważam, że dobrze zrobiłaś puszczając dziecko na truskawki
              bo to wyjątkowo trudna praca i uczy wartości pieniądza. Źle się
              stało, że syn pechowo trafił na złodzieja tu była twoja rola jako
              rodzica, zgłosiłas i bardzo dobrze. Dziecko musi doświadczyć róznych
              rzeczy aby się przekonać że świat i ludzie nie jest różowy. I
              proponuję abyś się więcej nie tłumaczyła oszołomom piszącym tutaj.
              Ty jesteś rodzicem i ty wiesz jak wychowac swoje dziecko i niech
              każdy tak postępuje. Chroniąc dziecko przed wszystkim nawet przed
              przykrymi przeżyciami wychowujemy społeczeństwo lalusiów które w
              trudnej sytuacji popadają w czarną rozpacz albo jeszcze gorzej.
              • Gość: ... Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 18:35
                popieram wypowiedz -gość- w 100%
                • Gość: ja Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.06.08, 19:17
                  Również pooieram Anetę. Też jestem rodzicem, a dzieci nie mają
                  szacunku do pieniędzy, bo my rodzice spełniamy ich zachcianki.
                  Ponieważ wychowywaliśmy się w PRL i nie mieliśmy wielu rzeczy co
                  mają nasze dzieci zapominamy ich uczyć szacunku do pracy. Jestem za,
                  żeby właśnie dzieciaki poznały co to znaczy "ciężka" dla nich praca
                  jak zrywanie truskawek, czy wykonywanie zwykłych obowiązków
                  domowych.
                  • Gość: Też matka Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 19:32
                    Takie dzieciaki jak tej Anety puszczone samopas i bez kontroli
                    najlepiej zdobywają doświadczenie w altankach działkowych sąsiadów a
                    czasami na włamaniach do kiosków. Jeśli miał przy sobie komórkę to
                    dlaczego cię nie przywołał żebyś mogła interweniować??? TSC ma
                    absolutną rację. Zanim wyślesz dziecko do pracy to twoim obowiązkiem
                    jest sprawdzić komu oddajesz dziecko pod opiekę i na jakich
                    warunkach !!!
                    Ciekawe jak byś się tłumaczyła przed prokuratorem gdyby dzieciak (
                    tak jak trafił na oszusta) trafił na pedofila? Nie atakuj więc
                    ludzi , którzy zwrócili ci słuszną uwagę.
                    • Gość: wałbrzyszanin Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.06.08, 20:31
                      Gość portalu: Też matka napisał(a):

> TSC ma
                      > absolutną rację.

Bo namawia do przestępstwa i proponuje wysłanie dziecka do
                      biedaszybów? Puknijcie się oboje w swoje puste czaszki. Jakim gnojem
                      trzeba być, żeby takie rzeczy proponować, a opieprzaniem matki
                      odwrócic uwage od sedna sprawy czyli złodziejstwa plantatora.
                  • Gość: ooo Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.08, 19:34
                    Ja popieram Anetę:-) Osobiście poszłam na plantacje truskawek w wieku 9 lat żeby
                    sobie dorobić i zarabiałam tak przez kolejne 4 latka:-).Przyznam że sama
                    chciałam zobaczyc jak to jest samemu zarobić a potem wydać SWOJE pieniądze.
                    Zaznaczam, że co roku miałam zapewnione ze strony rodziców wakacje i inne
                    przyjemności. Praca przy zbiorze jest bardzo trudna ale wtedy człowiek dopiero
                    nabiera szacunku do ciężko zarobionych pieniążków. dumna jestem ze rodzice w
                    zaden sposob nie zabraniali mi dorobic sobie w czasie kiedy moglam lezec
                    brzuszkiem do gory:-) teraz to zaowocowalo. Takze jestem za Anetą:-) popieram!!!
                    pozdrawiam
                    • Gość: mama Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 19:47
                      ludzie zastanówcie się co Wy gadacie dziecko zdąży się jeszcze napracować w
                      życiu! ale 11 lat to nie jest dobry czas na zaczęcie pracy, co teraz takie
                      dziecko będzie myślało o pracy skoro zostało oszukane! Gdzie są rodzice??? Aneta
                      Ty uważasz się za dobra matkę bo dziecku świat pokazałaś? A gdzie byłaś rano?
                      Zamiast iść tam spr jakie warunki panują, co pracodawca im obiecał? Mówisz szli
                      z grupką innych dzieci, też w wieku 11 lat? Ja nie wyobrażam sobie puścić swoje
                      dziecko (obecnie ma 5lat) w wieku 11 lat na truskawki!!!! A jeśli mówicie o
                      szacunku do pieniędzy to uważacie, że w taki sposób dziecko się jego nauczy?
                      Zgadzam się dziecko powinno zarabiać ale nie w wieku 11 lat. Gratuluje matce
                      wyobraźni. a później nieszczęścia bo dziecko pobite, zaginęło, zgwałcone itp....
                      • Gość: kulka Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.08, 19:51
                        bez komentarza
                    • Gość: Też matka Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 19:51
                      A kto tutaj potępia samą pracę? co ty bredzisz
                      Jak byś tego nie zauważyła , to chodzi o brak kontroli nad
                      dzieckiem, co w przypadku Anety skutkowało oszukaniem dziecka . A to
                      na pewno by się nie zdarzyło gdyby Ameta najpierw omówiła szczegóły
                      z plantatorem truskawek A po za tym, czy to jest legalne zatrudniać
                      dzieci w tym wieku??????????????????
                      • Gość: Też matka Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 19:55
                        To do "ooo"
                      • Gość: ooo Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.08, 20:02
                        zatrudnianie tak młodych pracowników daje duzo do myslenia. Masz rację. Ale z
                        drugiej strony przedstawilam swoja sytuacje sprzed 15 lat:-) takze wtedy nikt
                        nie slyszal o zadnych pedofilach, zboczencach- w tamtych czasach sytuacje takie
                        "prawie"nie mialy miejsca. pozdrawiam
                        • Gość: monika Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 20:05
                          w Polsce od 15stego roku życia można podjąc pracę i to za zgoda rodziców. Nie
                          można zatrudnić 11sto letniego chłopca bo to nie zgodne z prawem.
            • Gość: oczytana Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 20:15
              Gość portalu: wałbrzyszanin napisał(a):
              > Proponujesz matce, żeby nauczyła swoje dziecko kraść?
              ===================================================

Ty to musisz być inteligent siekierą ciosany.
              A wiesz co to jest "sarkazm" ???
              Czytanie z podtekstami się kłania.
              • Gość: oczytana Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 20:38
                Zmień metody wychowawcze Aneta, bo ci dziecko wyrośnie na takiego
                idiotę jak "wałbrzyszanin"
                • Gość: wałbrzyszanin Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.06.08, 20:51
                  Właśnie wygrałem zgrzewkę piwa :) Wyobraź sobie, że założyłem się z
                  kolegą, że TSC nie zareaguje na mój post, natomiast pojawią się
                  głosy broniące go lub też zarazem atakujące mnie. Oczywiście pod
                  innymi nickami, ale za to spod tego samego ip i pisane w tym samym,
                  chamskim i ubliżającym stylu.
                  Nie zamierzam podejmować z tobą, a raczej z "wami" jakiejkolwiek
                  polemiki. Fakt jest jeden, niezaprzeczalny. Baor od truskawek
                  zachował się jak złodziej, a kto wini za to Anetę, ten kiep.
                  EOT
                  • Gość: vrv Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 20:57
                    "Wyobraź sobie, że założyłem się z kolegą, że TSC nie zareaguje na mój post,
                    natomiast pojawią się głosy broniące go lub też zarazem atakujące mnie.
                    Oczywiście pod innymi nickami, ale za to spod tego samego ip (...)"

Z Ciebie to musi byc niezly chakier skoro ukryte ip widzisz.
                  • Gość: gunia Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.wlb.vectranet.pl 30.06.08, 23:38
                    TSC ma rację,może zbyt obrazowo to pisze ale ma rację!
                    Kto w tym wieku puszcza o tej godzinie dzieci w las??? Raczej nikt
                    odpowiedzialny-dzieci w tym wieku mają bujną wyobraźnie i szalone
                    pomysły. ( nie wspominając juz faktycznie o pedofilach) Jeśli dla
                    tej "matki" wystarczającym jest opieka rówieśników i komórka, która
                    w różnych sytuacjach zawodzi, to gratulacje. A tak po za tym, to
                    nadzieci w tym wieku trzeba brac poprawkę, może nie uzbierali
                    koszyka nawet...
                    Mamus, może jednak jakieś drobne obowiązki w domu i pod Twoją
                    opieką???
                    pozdrawiam
                    • Gość: do gunia Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.08, 09:43
                      za duże ludzie macie przeświadczenie o wszelakich zagrożeniach...
                      najlepiej wg niektórych zamknąć dziecko w domu bo tak bezpieczniej
                      • Gość: do gunia Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.wlb.vectranet.pl 01.07.08, 09:45
                        ojjj gunia przesadzasz! swoje dzieci trzymasz albo będziesz trzymać
                        w zamknięciu? od zawsze chodziło się z paczką znajomych na truskawki
                        żeby parę złotych zarobić a nie tylko od rodziców ciągnąć.
                        • Gość: Mądra Jola Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 09:55
                          Wyluzuj Gunia , idż na truskawki i nie pisz bzdur!
                          • Gość: TSC Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 10:29
                            Proponuję aby "Mądra Jola", "Wałbrzyszanin" i inni im podobni,
                            zgromadzili się na cmentarzy przy ulicy 11 listopada i nad grobem
                            Grażynki wymienili uściski dłoni.
                            • Gość: ks Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.08, 10:38
                              proponuję żeby TSC ze swoimi pesymistycznymi poglądami zamknął się dla przykładu
                              w szafie i już niej nie wychodził żeby pisać posty o zagrozeniach czychajacych
                              na kazdym kroku i żeby nie używał debilnych argumentow!(pomyśl co piszesz)
                              • Gość: TSC Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 11:50
                                Jeśli tam wlezę to gdzie będziesz trzymał sutannę ks?
                                • Gość: ks Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.08, 12:06
                                  jak kto gdzie! u ciebie w szafie bo tak jej się nic nie stanie;)
                                  • Gość: TSC Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 12:12
                                    Może to i dobry pomysł ale ode mnie będziesz miał daleko do Parku
                                    Sobieskiego.
                                    • Gość: spacerowicz Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 12:14
                                      Nie ma problemu -ks tam lata bez sutanny
                                    • Gość: ks Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.08, 12:16
                                      dobra dobra ale skąd ty wiesz ze ten "ktoś" w parku Sobieskiego chodził w
                                      sutannie? ja słyszałem ze w płaszczu? weź się przyznaj sam się zdekonspirowałeś
                                      • Gość: spacerowicz Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 12:19
                                        A czy ja napisałem w sutannie
                                        • Gość: ks Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.08, 12:21
                                          nie pisałem tego do ciebie spacerowiczu
                                          • Gość: spacerowicz Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 12:29
                                            A już myślałem, że też ci się podobam
                                    • Gość: X Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.07.08, 21:54
                                      TSC koleżko, czytając Twoje wypociny trzeba autorytatywnie stwierdzić niestety,
                                      że ma się do czynienia z idiotą!
                      • Gość: gunia Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.wlb.vectranet.pl 01.07.08, 13:25
                        dzieci w tym wieku nie wysyła sie do pracy w pole. Nie mówię,zeby
                        dzieci trzymać pod kloszem ale troszeczkę rozumu trzeba mieć-dzieci
                        są tylko dziećmi i wcale nie musiały byc nawet na tych
                        truskawkach,tylko tak Mamie powiedziały. A Mama powinna iść
                        wcześniej z dzieckiem do plantatora, przedstawić syna i dopytac co i
                        jak.Można wysłac dzieci-bardziej dla frajdy ale do znajomego do
                        pomocy lub w sprawdzone miejsce.
                        Jestem ciekawa co miałby do powiedzenia Pan z plantacji na temat
                        tych dzieci. Może tylko biegały tam i rozrabiały, zamiast zbierać,
                        może więcej nadeptały-podkreślam-TO TYLKO DZIECI. Mama nie powinna
                        teraz mieszać. W ogóle powinna się wstydzić.
                        Mi tam za nią jest wstyd i za jej zachowanie
                        pozdrawiam i kończe, bo zaczyna się głupie pisanie
                        gunia
                        • Gość: nchyb Re: UWAGA OSZUST!!!!! IP: *.centertel.pl 01.07.08, 14:21
                          > dzieci w tym wieku nie wysyła sie do pracy w pole.
                          byłaś kiedyś na wsi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka