Gość: noinfected IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.06.09, 15:49 Chcę iść na takie studia. Tylko nie wiem czy w W-ch czy we wrocku. Nie wiem ile kosztują i jaki poziom reprezentują. Proszę, o wypowiedź kogoś kto wie. Jakiekolwiek informacje. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Studia informatyczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.06.09, 17:00 walbrzych - dno, nie nauczysz sie niczego. wroclaw - troche lepiej. zaoczne ponad 400zl/mc + dojazdy. dzienne to juz zalezy czy chcesz programowac (lepiej uniwerek) czy sieci (polibuda). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noinfected Re: Studia informatyczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.06.09, 17:06 mozesz powiedziec troche wiecej? kiedy trzeba papiery skladac? jakie wymagania? kiedy sie rok zaczyna? moze dokladniej "cennik" mi przyblizysz? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Studia informatyczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.06.09, 18:38 nie wiem czy chodzi ci o uczelnie publiczne czy prywatne. studia dzienne czy zaoczne. Jaka specjalizacja? (glowny podzial to programowanie/systemy i sieci). jednak wroclaw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noinfected Re: Studia informatyczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.06.09, 20:42 no sam mowisz ze w w-ch to nic sie nie naucze. po za tym w tym miescie to zadnych perspektyw nie ma i kazdy o tym wie. mysle ze uczelnie publiczne sa tansze. jednak zaoczne tez wchodza w gre. zalezy od ceny. zaczalem nawet jakiejs pracy szukac we wroclawiu, zeby oplacic te studia i utrzymac sie za te pieniadze "studencko". poszukiwania koncza sie na sprawdzaniu ofert w internecie. specjalizacja? sam nie wiem dokladnie jeszcze... nawet nie wiem jakie sa i co mnie by najbardziej interesowalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.09, 09:21 wstt.edu.pl Świdnica. Bardzo dobra uczelnia. 400 zł miesięcznie za zaoczne. Zajęcia co 2 tygodnie. czasami co 3. Wykładowcy z polibudy i uwr także łatwo nie jest, ale polecam. Dojazd łatwy. Busy często jeżdzą. Wysiadasz na grunwaldzkim w świdnicy, 10 minut drogi. Specjalizacje to albo komputery w administracji ( raczej dla kobiet, ale jak kto lubi ) i sieci komputerowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Studia informatyczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.09, 10:05 No to bardzo ważne pytanie sobie zadaj - co Cię tak naprawdę interesuje. Co udało Ci się już samemu zrobić - jakie języki programowania znasz. Co do tego podziału uniwerek/polibuda (programowanie/sieci) to z perspektywy tego, że kiedyś kończyłem polibudę, to programowanie na polibudzie zawsze było środkiem do osiągnięcia celu, na uniwerku to wydaje mi się (z naciskiem na wydaje) że nacisk bardziej na teorie związane z informatyką, finalnie objawiające się formie jakiegoś programu. A i tak weź sobie do serca, że i tak w końcu będziesz się musiał wszystkiego sam nauczyć, w trakcie studiów i po nich. Co chwila wychodzi coś nowego, zmieniają się technologie itp. Zresztą jak w każdej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noinfected Re: Studia informatyczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.09, 12:16 a musze znac jezyki programowania? to nie jest tak ze ucza cie wszystkiego? chcialbym isc na sieci komputerowe. mysle tez o swidnicy, bo dojazd jest latwy. znalazlem tam nawet jakas szkole na Kliczkowskiej 34. co o niej mozecie powiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Studia informatyczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.09, 13:10 W informatyce nie licza sie zadne studia - nikt cie nie zatrudni bo masz papier z uczelni - to ci moge zagwarantowac. Lepiej sie zabierz za robienie certyfikatow (Microsoft, Cisco) albo juz zatrudnij sie w jakiejs firmie i zbieraj doswiadczenie, ktorym bedziesz sie mogl pochwalic w przyszlosci. Jak wybierasz uczelnie bo jest do niej latwy dojazd i myslisz, ze uczelnia nauczy cie programowania to moze poszukaj jakiegos innego kierunku studiow? Moze prawo? Informatyke powinno sie studiowac z zamilowania :) A jak ty nie potrafisz programowac, nie rozrozniasz protokolow routingu od routowalnych to moze grafika komputera? Malowac potrafisz? Bo co z tego ze skonczysz studia w Swidnicy jak w przyszlosci niskoplatna praca bedzie cie nudzila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Studia informatyczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.09, 13:52 błąd w myśleniu: prawdziwe studia są od uczenia się samemu :) to po prostu trzeba chcieć i lubić - siedzieć całymi dniami przed kompem :) wiem co mówię :) napisz skąd pomysł w ogóle na informatykę - coś do tej pory pewnie potrafisz przy kompach zrobić - napisz co uważasz za swój największy sukces do tej pory związany z informatyką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noinfected Re: Studia informatyczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.09, 14:09 powiedzmy ze umiem obslugiwac system na poziomie zaawansowanym, potrawie zaktualizowac bios, w sumie nic ciekawego, po za tym ze sie tym interesuje. w msconfig tez troche moge poszalec... backup partycji c od czasu do czasu robie.. takie tam pierdoly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Studia informatyczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.09, 14:35 To mozesz zostac serwisantem windowsow i sprzetu komp. studia tu sa malo wazne. zaczep sie w jakiejs firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Studia informatyczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.09, 14:37 faktycznie pierdoły.. :) to może zapodam wskazówki czym mógłbyś się pobawić, poznać. - linuxa znasz? zainstaluj sobie (najlepiej na jakims 2 kompie), połącz go z windowsem, zrób udostępnianie plików (samba). Jak nie masz 2 kompa to użyj vmware (uruchom sobie kilka wirtualnych komputerów). w linuxie pobaw sie konfiguracją sieci, uprawnień, poinstaluj różne serwery (ftp, www, email).. no i potem dużo google'a, blogi, fora itp. pobaw się też jak na przyszłego sieciowca przystało warstwą fizyczną :) zbuduj jakąś sieć w mieszkaniu, może blisko jakiś kolega też żywotnie zainteresowany tematyką sieci komputerowych itp. Odpowiedz Link Zgłoś
hopex Re: Studia informatyczne 10.06.09, 14:53 Są różne rodzaje studiów jak również różne uczelnie i ich specyfika. Informatyka jest na politechnice - specjalności typowo techniczne i sprzętowe. Absolwenci polibudy z reguły mają duże wzięcie na rynku pracy dużo ludzi wsysają firmy telekomunikacyjne. Zupełnie inny charakter mają studia na uniwersytecie, tam jest inny profil studiów. Zupełnie innych charakter mają również studia na akademii ekonomicznej, tam uczą zastosowań informatycznych w ekonomii, nacisk jest nie na hardware a na oprogramowanie, statystykę rachunkowość i rozwiązywanie problemów ekonomicznych. Tak więc nie ma pojęcia studiów informatycznych, każda uczelnia kształci fachowców w zupełnie innej dziedzinie. Prawdą jest również to, że dzisiejsze tempo rozwoju sprzętu i oprogramowania jest takie, że aby być na bieżąco trzeba się kształcić samemu. Chociaż dzisiejsze pojęcie 'informatyk' jest już bardzo szerokie i mocno się zdewaluowało. Dziś ktoś kto umie sformatować dysk, zainstalować system i wgrać sterowniki oraz skonfigurować sieć nazywa siebie informatykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Studia informatyczne IP: 87.105.201.* 10.06.09, 15:38 Nie wierz w to, że studia nic Ci nie dadzą. Jak będziesz chciał to dadzą. Ale od Ciebie zależy czy chcesz tą wiedzę posiadać. To wszystko co tu opisane nawet to budowanie sieci domowych to pikuś i wierzchołek góry lodowej. Prawdziwa informatyka zaczyna się niżej. I tu oddzielani są chłopcy od mężczyzn. Trzeba jednak określić siebie, kim chcesz być. Grafik i programista raczej odpada. Bliski programiście developer baz danych pewnie też. Sieciowiec? Jak stoisz z fizyką i matematyką? Pozostaje jeszcze bliższe rzemiosłu: Wdrożeniowiec i HelpDesk. Najpierw zacznij zdobywać jakąkolwiek wiedzę, potem zapytaj siebie. Na co Cię stać. BTW. Proponuję Politechnikę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: Studia informatyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.09, 10:51 Z opinii wielu informatyków wiem że najlepsi są samouki. Wynika to z prostej zależności, że żeby być informatykiem, trzeba to bardzo lubić. To jest praca wykańczająca psychicznie i fizycznie ( mi wysiada kręgosłup, mam skrzywienia palców od klawiatury itp. ). Informatycy samouki w domu optymalizują mycie naczyń :) Sam się na tym złapałem parę razy. No ale papierek jest dobrze mieć. Prawda jest taka że to firma uczy Cię co masz umieć. Jeżeli w firmie pisze się w C#, to będziesz umiał C#. Jeżeli w Javie ( ktoś w tym pisze w ogóle ? ), to nauczysz się Javy. Ale jeżeli ktoś idzie na studia informatyczne bo słyszał od kolegi albo gdzieś czytał że informatycy dobrze zarabiają, to niech się puknie w łeb. Może i nawet skończy te studia, ale po 3 latach pracy, kiedy nie będzie wykładowcy który wytłumaczy jak dla debila nowy język programowania, to będzie się męczył i w końcu rzuci tą pracę i da sobie spokój z informatyką. A tak w ogóle, to żeby dzisiaj być "informatykiem" wystarczy zainstalować xp. Wiele razy sprzątałem po takich informatykach, którzy potrafią ściągnąć film na emule i już są hackerami. Zawsze liczyłem wtedy podwójną stawkę za naprawę. Bo tacy "informatycy" utrudniają mi tylko robotę. Trochę się rozpisałem. Jeżeli chcesz się czegoś nauczyć, to tak jak ktoś już napisał wyżej. Polibuda albo uniwerek. Ale do tego dorzuciłbym własne zainteresowanie. Swoista pasja, chęć uczenia się czegoś nowego, zachwyt nad zasadą działania linkera ( hehehe :P ) itp. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś