Dodaj do ulubionych

NOWE MEDIA

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.04, 16:43
Witam. Przygotowuję się do egzaminu na sudia i szukam informacji o "nowych mediach". Domyślam się, że chodzi o komputery, Internet i może telewizję, ale ciężko znaleźć mi na ten temat jakieś konkretne informacje w Internecie.
W ogóle nie wiem, z której strony mam to ugryźć, jakiego typu informacji można wymagać na egzaminie (bo to przecież temat rzeka). Jeżeli ktoś z Was ma jakiekolwiek pojęcie, to bardzo proszę o jakieś wskazówki, linki, etc.
Dzięki
Karol
Obserwuj wątek
    • Gość: kolorka2 Re: NOWE MEDIA IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 30.06.04, 20:24
      Ten egzamin to na kulturoznawstwo pewnie?

W największym skrócie: nowe media to faktycznie internet, telewizja juz raczej
      nie ;), ale również np dvd - pomyśl tu o nowych możliwościach odbioru:
      oglądaniu filmów w dowolnej kolejności scen, z róznymi opcjami dźwięku itd. No
      i oczywiście co z tego wynika :)

Przemyśl sobie też kwestie narracji w Sieci (kto, co, jak, i do kogo mówi, co,
      kto itd. odbiera), obrazowości i komunikacji w nowych mediach (tu cała masa
      zagadnień: obraz świata, przedstawienie rzeczywistości, widz czy uzytkownik?,
      kto tworzy znaczenie w procesie nadawczo-odbiorczym, rola interfejsu w procesie
      odbioru obrazu, nowe ikony nowych mediów, ekran sztuki jako ekran konsumpcji
      hehe) itd itp. Powodzenia :)
      • Gość: Karol Re: NOWE MEDIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.04, 13:42
        Dzięki :) Egzamin oczywiście na kulturoznawstwo ;)
        • Gość: kolorka2 Re: NOWE MEDIA IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 03.07.04, 19:01
          No i jak poszło? Z jakiego filmu pisaliście, jak pytania?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka