Dodaj do ulubionych

Rewolucja w radiofonii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 13:55
Czy ktoś może powiedzieć, dlaczego dzieje się tak, że jak wynika z prawie
wszystkich chyba postów na forum nikt w radiu obecnej komercyjnej tandetnej
ciapy i puszczania wszędzie tego samego nie chce a i tak wszytsko idzie
właśnie w tym a nie innym kierunku. Czy jest takie w Polsce radio, w którym
nastąpiły zmiany w odwrotnym kierunku, czy w ogóle jest jakieś medium, które
takich zmian doświadczyło. A może jest tak, że wypowiedzi na forum nie są
miarodajne, że jesteśmy w tragicznej mniejszości. Że wszyscy inni mają w
dupie, to co się w radiu gra, albo im się to po prostu podoba. Sam już nie
wiem, a teraz jeszcze czytam, że jakieś zmiany, nie wiadomo jakie, zachodzą w
Radiu Jazz. Potrzebna jest rewolucja w całej radiofonii, ale rewolucja z
reguły zbiera krwawe żniwo. A może będzie tak, że za czas jakiś (kilka lat)
zaczną pojawiać się w normalnym eterze niszowe rozgłośnie o niekomercyjnym
charkterze. Ale jakoś teraz nie chce mi się w to wierzyć.
Obserwuj wątek
    • un1 Re: Rewolucja w radiofonii 10.08.04, 13:57
      Bo tak właśnie jest że najpierw trzeba zburzyć a potem w glorii odbudować jako
      własne.
      • viking73 Re: Rewolucja w radiofonii 10.08.04, 14:16
        To że to forum jest niemiarodajene miałem się okazję przekonać już kilkakrotnie
        i to nie tylko na przykładzie Trujki.
        Kiedy wychwalaliśmy tu katowickie Radio eM za oryginalność i ciekawa muzykę to
        miało ono wówczas słuchalność na poziomie błędu statystycznego. Teraz forum o
        Radiu eM przestało pisać, bo i radio przeformatowało się na "po prostu
        przeboje" i gra chłam, za to słupki ma coraz wyższe...
        Drugim przykładem jest dla mnie krakowskie Radio Region. Dawniej przewijały się
        przez to forum (ale i Forum Kraków) zastępy obrońców tej rozgłośni wypisując
        jaka to ona świetna i jak to niedobra Eska ukradła częstotliwość poprzedniczce
        Regionu czyli Blue FM. Teraz temat Regionu na forach prawie zniknął, za to
        słupki to radio ma chyba tak wysokie jak nigdy wcześniej.
        Podsumowując w dużym uproszczeniu - im mniej się pisze o danej rozgłośni na
        tym forum, tym większa szansa, że będzie ona miała wysoką słuchalność. Wątków
        o RMFie czy Radiu ZET na tym forum jak na lekarstwo...
        • viking73 Re: Rewolucja w radiofonii 10.08.04, 14:26
          Zapomniałem dopisać w poprzednim poście, że kiedy Radio Region było wychwalane
          na forach, to miało udziały w rynku w Krakowie na poziomie ok. 2-4%. Teraz
          kiedy temat Regionu na forach zniknął, a radio przeformatowało się na "stęki"
          to ma udziały w rynku na poziomie ok. 11% (dane za czerwiec, jeszcze przed
          powrotem Radia Eska do eteru; podaję z głowy za medialink.pl. Jeśli coś się w
          ostatnim czasie zmieniło, to proszę o korektę).
        • neandertalski Re: Rewolucja w radiofonii 10.08.04, 14:41
          jak w kinie na nudnym filmie, ludzie zaczynają gadac między sobą;)
    • neandertalski Re: Rewolucja w radiofonii 10.08.04, 14:01
      od wczoraj testuję BISkę i nadziwić się nie mogę, ze jednak istnieje radio, w
      dodatku zdaje się publiczne i ogólnopolskie, gdzie tej sieczki się nie pakuje w
      eter, jak dla mnie całą resztę mogą oddać Rywinowi w ajencję. Plejlista zarżnie
      każdego ktoś się z nią zadaje, prędzej czy później tak jak głosi słowo szefa
      komisji.
      • Gość: Rafał Re: Rewolucja w radiofonii IP: 217.11.133.* 10.08.04, 14:16
        Posłuchajcie warszawskiego Radia Józef na 96,5 FM.

Dobre wiadomości, dużo publicystyki i porad, katolicy mogą pomodlić się na
        atenie, a wszystkiego dopełni muzyka (nie jest jej za dużo, ale jak już leci to
        aż miło posłuchać).

Zero głupkowatych zajawek - antyformat!
        • un1 Re: Rewolucja w radiofonii 10.08.04, 14:19
          Gość portalu: Rafał napisał(a):

...katolicy mogą pomodlić się na antenie...

Co, wdrapują się na antenę??? To strasznie niebezpieczne:-)
        • greg_f Re: Rewolucja w radiofonii 10.08.04, 14:33
          Chętnie bym sam to sprawdził, ale jestem z Gdańska, a w internecie na razie
          chyba nie można was posłuchać (dzięki tej formie przekazu zyskałem już co
          najmniej trzy ulubione stacje spoza regionu).
        • neandertalski Re: Rewolucja w radiofonii 10.08.04, 14:39
          nie kryję, że też chętnie bym sprawdził bo już kilka osób dobrze o tej stacji
          mówiło ale moja wieś niestety leży za głęboko...
          • Gość: Rafał Re: Rewolucja w radiofonii IP: 217.11.133.* 10.08.04, 15:26
            W Radiu Józef (Warszawa 96,5 FM) pracują ludzie, którzy mają ogromny potencjał
            twórczy. Widzę szansę rowoju dla tej rozgłośni również w tym, że Słuchacze
            stacji komercyjnych zapragnęli wreszcie "czegoś więcej", niż tylko
            dotychczasowa "sieczka" muzyczna.

Jak w wielu przypadkach, do pełni szczęścia, czyli realizacji ambitnych założeń
            brakuje finansów. A szkoda, bo moglibyśmy wykorzystać - między innymi - brak
            tradycyjnych, historycznych popołudniowek (Obraz Dnia, Nie do zobaczenia, czy
            okrojonego ZD3).

Cieszę się, że są jeszcze ludzie, którzy myślą głową, a nie plejlistą...
            • Gość: Preslaw Re: Rewolucja w radiofonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 16:49
              Jak widać na tym forum wielu jest takich, co nie myślą tylko playlistą. Ale cóż
              mi po wartościowym radiu, skoro nie mogę go słuchać poprzez normalny radiowy
              odbiornik. Zwłaszcza w aucie, bo to jest miejsce gdzie najczęściej słucham.
              Pewnie radio w internecie to wielka przyszłość, ale ja póki co preferuje
              zdecydowanie słuchanie radia przez odbiorniki, za które z niezrozumiałych dla
              mnie względów muszę płacić haracz na rzecz państwowej (reżimowej) tv i radia.
              • Gość: Rafał Re: Rewolucja w radiofonii IP: 217.11.133.* 11.08.04, 07:21
                Myślę, że właśnie z tego powodu, abonament powinien być przydzielany również
                innym mediom, niż tylko publiczne (które nadają ogromną ilość reklam), np.
                TVN24.

Ale tak nie jest i mamy media równe i równiejsze. Tak, jak mamy konstytucyjny
                zapis, który daje mi taką samą pozycję prawną, jak prezydentowi. Przy czym on
                ma bezpłatne VIPowskie leczenie, a ja muszę stać w kolejce, albo iść do
                prywatnej kliniki...

Media są jedną z kulejących dziedzin Najjaśniejszej RP.
                • Gość: astat Re: Rewolucja w radiofonii IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 11.08.04, 09:04
                  Oj, zeźliłeś mnie. Prawie jak Rokita:)) Nie jest problemem służby zdrowia, że
                  leczy się paru wipów tu czy tam. Chore jest sprowadzanie problemu do tego. Bo
                  problem jest, że tak powiem, duży. No nic, nie tu i nie ten temat, przepraszam.

O radiu Józef wspominał Szaman a ja z jego zdaniem zawsze się liczyłam. Dobrze
                  znaczy się wspominał. Próbowałam nawet słuchać, ale... no nie wiem, mnie to
                  wspólne wspinanie się na antenę jakoś nie za bardzo pasuje. Jakby nie było,
                  wolę Żelaznego Karła...
                  www.joemonster.org/article.php?sid=3496
                  • Gość: Rafał Re: Rewolucja w radiofonii IP: 217.11.133.* 11.08.04, 09:23
                    Zgadzam się z przedmówcą, że Słuchaczom należy się "chwila reraparaleksu...
                    relaksu". I to chciałbym wprowadzić w Radiu Józef. Bo nawet na poważne tematy
                    warto rozmawiać z pewną nutką ironii.

PS. Słówko o temacie służby zdrowia z powyższych postów. Uważam, że VIPy nie
                    powinny mieć żadnych przywilejów. To nie jest komentarz do ich rządzenia, tylko
                    kierowanie się pewnymi zasadami - "Folwark zwierzęcy" Orwell'a.
                    • tuhanka Re: Rewolucja w radiofonii 11.08.04, 14:19
                      Coz, "sielskich fal" dawno nie mialam okazji sluchac, ale pamietam, ze w nocy
                      mieliscie swietne audycje. Niestety, raczej przegrywaly w konkurencji z nocnymi
                      pozostalosciami Trojki... W dzien prawie wcale radia nie sluchalam. Teraz,
                      kiedy jestem za granica, jest podobnie. Radio u mnie gra noca...
                      Pozdrawiam moja ulubiona rozglosnie katolicka :)
                  • neandertalski stalowe dygresje 11.08.04, 13:56
                    to i ja dorzucę coś co w wolnej chwili odpoczynku od radia polecam;)
                    www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=0&ktory=93053#93053
                    • Gość: Preslaw Re: stalowe dygresje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 16:20
                      Widzę, że coraz więcej osób stosuje tę samą, choć niestety trochę smutną metodę
                      i radio po prostu wyłącza. Ja też się na tym często przyłapuję. Po prostu wolę
                      ciszę. A strona "odkrywca" bardzo ciekawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka