kogucik.2972 10.10.09, 22:57 Dopóki Ziemia obraca się O, Panie - daj nam znak Władzy spragnionym uczyń By władza im poszła w smak Wolnych puść między żebraków Niech się poczują lżej Daj Kainowi skruchę I mnie w opiece swej miej B. Okudżawa Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kogucik.2972 Bułat Okudżawa 10.10.09, 23:27 Modlitwa Francois Villon Niebieski balonik Trzy miłości Odpowiedz Link
kogucik.2972 Jacek Kaczmarski 11.10.09, 14:47 Mury Nasza klasa Obława Mopdlitwa Poczekalnia Sen Katarzyny II Odpowiedz Link
kogucik.2972 Jacek Kaczmarski 29.10.09, 23:01 Bieszczady Przyjaciele Zbroja Pan Wołodyjowski Choć Kaczmarski wielki był, wódkę też czasami pił... Nocny Kamboj Odpowiedz Link
mimbla.londyn Wojciech Mlynarski/Alicja Majewska 30.10.09, 00:03 "Nie graj cynika na siłę Mało Ci za to świat braw da Nie mów, że wszystko w miłości już było Bo to nieprawda, nieprawda, nieprawda. Więc przestań cedzić złe słowa I patrzeć wzrokiem ponurym Dla Ciebie życie to knajpa portowa Dla mnie ocean, ocean, ocean, ocean, ocean, ocean na którym... Odkryjemy miłość nieznaną Przegonimy wiatr wesoły co po fali gna Oznaczymy kraj zakochanych - długość ta, szerokość ta Ref. Miłowania głodni jak wilcy Nauczymy się w tym kraju od pierwszego dnia Słów, którymi mówią tubylcy Szabadabada szabadabada Odkryjemy miłość nieznaną Na szczęśliwy ląd zaniosą mnie pewnego dnia W Twe ramiona łódź Magellana Serce Twe, busola ma Znów będę czuć, że jestem zakochana Póki niesie mnie łódź - łódź Magellana Znów będę czuć, że żyć tylko tak warto jest Navigare necesse est, navigare necesse est.. Ref. Miłowania głodni jak wilcy Nauczymy się w tym kraju od pierwszego dnia Słów, którymi mówią tubylcy Szabadabada szabadabada Odkryjemy miłość nieznaną Na szczęśliwy ląd zaniosą mnie pewnego dnia W Twe ramiona łódź Magellana Serce Twe, busola ma Miłowania głodni jak wilcy Nauczymy się w tym kraju od pierwszego dnia Słów, którymi mówią tubylcy Szabadabada szabadabada Odkryjemy miłość nieznaną Na szczęśliwy ląd zaniosą mnie pewnego dnia W Twe ramiona - łódź Magellana Serce Twe, busola ma ... Odpowiedz Link
kogucik.2972 Re: Wojciech Mlynarski/Alicja Majewska 30.10.09, 00:22 Odkryjemy miłość nienaną Odpowiedz Link
stefan4 Bułat Okudżawa: Gruzińska zza stołu 18.11.09, 01:30 Gruzińska zza stołu Winną pestkę zakopię, by w ziemi nagrzanej ożyła, pocałuję pęd, rękę podstawię, by owoc w nią wpadł. Zwołam druhów za stół, moje serce nastroję na miłość -- bo inaczej, to po co w ogóle przyszedłem na świat? Odpowiedz Link
m.maska Edward Stachura 11.10.09, 16:00 Życie to nie teatr Życie to jest teatr, mówisz do mnie, opowiadasz Maski coraz inne, coraz mylne się nakłada Życie to zabawa, wszystko to jest jedna gra Przy otwartych i zamkniętych drzwiach To jest gra! Życie to nie teatr, ja ci na to odpowiadam Życie to nie tylko kolorowa maskarada Życie tym piękniejsze i ważniejsze jeszt Blednie przy nim wszystko, blednie nawet sama śmierć Ty i ja - teatry to są dwa! Ty i ja! Ty - ty prawdziwej nie uronisz łzy. Ty najwyżej w górę wznosisz brwi. Lecz nie zaraźliwy jest Twój śmiech Bo ty grasz! Ja - Cały jestem zbudowany z ran duszę na ramieniu wiecznie mam Lecz gdy śmieje się, to ze mną też cały świat Dzisiaj bankiet u artystów, ty się tam wybierasz Gości będzie dużo, nieodstępna tyraliera Tańce, alkohole, pewnie flirty będą też Potem drzwi otwarte zamkną potem się No i cześć! Wpadnę tam na chwilę, zanim spuchnie atmosfera Wódki dwie wypiję, potem cicho się pozbieram Wyjdę na ulicę, przy fontannie zmoczę łeb Wyjdę na przestworza, przecudowny stworzę wiersz Ty i ja - teatry to są dwa Ty i ja! Ty - ty prawdziwej nie uronisz łzy. Ty najwyżej w górę wznosisz brwi. Lecz niezaraźliwy wcale jest twój śmiech. Bo ty grasz! Ja - Cały jestem zbudowany z ran duszę na ramieniu wiecznie mam Lecz gdy śmieje się, to w krąg się śmieje świat! Ja... Odpowiedz Link
kogucik.2972 Re: Edward Stachura 11.10.09, 16:34 Z nim będziesz szczęśliwsza Życie to nie teatr Gloria Wędrówką jedną życie jest człowieka Jak Opadły mgły Odpowiedz Link
kogucik.2972 Re: Marek Grechuta 14.10.09, 22:18 Będziesz moją Panią Wiosna, ach to Ty W dzikie wino zaplątani Nie dokazuj Dni ktorych nie znamy Odpowiedz Link
kogucik.2972 nostalgicznie 22.10.09, 23:58 Kiedy góral umiera Harlem Anioły są całe zielone ... Majster Bieda Sielanka o domu Ballada o Cześku Piekarzu Pejzaże Harasymowiczowskie Poślę Dziewczynie Bukowina I Bukowina II Jesień Czasem nagle smutniejesz Pieśń na wyjście Odpowiedz Link
kizi10 Re: nostalgicznie 23.10.09, 15:35 nic tak pięknie i tak nostalgicznie, nie zdoła opisać co gra w mojej duszy , Jesiennej Zadumy słowa prześliczne, Zamknijcie oczy, niech i Was poruszy... Jesienna Zaduma Odpowiedz Link
mimbla.londyn Robert Kasprzycki "Niebo do wynajecia" 30.10.09, 00:15 Na tablicy ogłoszeń pod hasłem lokale Przeczytałem przedwczoraj ogłoszenie ciekawe Na tablicy ogłoszeń fioletowym flamastrem Ktoś nabazgrał słów kilka dziwna była ich treść Niebo do wynajęcia niebo z widokiem na raj Tam gdzie spokój jest święty nobo święci są pańscy Szklanką ciepłej herbaty poczęstuje cie Pan Pomyślałem to świetnie takie niebo na ziemi Grzechów nikt nie przelicza Nikt nie szpera w szufladzie Pomyślałem to świetne i spojrzałem na adres Lecz deszcz rozmył litery i już nie wiem gdzie jest Niebo.. Gdy wróciłem do domu gdzie się błękit z betonem Splata w Babel wysoki sięgający do chmur Zaparzyłem herbatę w swym pokoju nad światem Myśląc nic nie straciłem pewnie tak jest i tam W niebie do wynajęcia W niebie z widokiem na raj Niebo... Odpowiedz Link
mimbla.londyn Jarosław Wasik " Nastroje" 30.10.09, 00:29 Wspólne bycie serc Nas dwoje Nastroje W bicie serc Na cztery się zmienia Szukam cię Liczę sny Boję się Ukrytego we śnie Westchnienia Nstroje Nie moje Wilgotne, samotne Wejdziesz w nie Wzrokiem nie tłumacz się Mrokiem Obawy liryczne Usta spierzchnięte, magiczne Nie pytaj Wiesz przecież, że Czekam Wspólne bycie serc Nas dwoje Nastroje W bicie serc Na cztery się zmienia Szukam cię Liczę sny Boję się Ukrytego we śnie Westchnienia Pijaństwa zbyteczne Widzenie poprzeczne Pulsują żyły Jakgdyby tańczyły Kłopoty bez miary Oczy zamglone wierszami Nie pytaj Wiesz przecież, że Czekam Wspólne bycie serc Nas dwoje Nastroje W bicie serc Na cztery się zmienia Szukam cię Liczę sny Boję się Braku twego cienia... Odpowiedz Link
mimbla.londyn K.K. Baczyński/Grzegorz Turnau "Znów wędrujemy" 30.10.09, 00:47 Znów wędrujemy ciepłym krajem, malachitową łąką morza. Ptaki powrotne umierają wśród pomarańczy na rozdrożach. Na fioletowoszarych łąkach niebo rozpina płynność arkad. Pejzaż w powieki miękko wsiąka, zakrzepła sól na nagich wargach. A wieczorami w prądach zatok noc liże morze słodką grzywą. Jak miękkie gruszki brzmieje lato wiatrem sparzone jak pokrzywą. Przed fontannami perłowymi noc winogrona gwiazd rozdaje. Znów wędrujemy ciepłą ziemią, znów wędrujemy ciepłym krajem. Odpowiedz Link
mimbla.londyn Wojciech Młynarski/Michał Bajor"Błędny rycerz" 30.10.09, 01:10 Ludzie są jacy są Ludziom niewiele się marzy Mało chcą, grzecznie śpią Przegrani, trwożni, szarzy A mnie gna, goni mnie Myśl, że coś w końcu się zdarzy Że lśni w noc okno, gdzie Jest Dulcynea, moja nadzieja Moja nadzieja, moja nadzieja Nieprawda, że Ostatni błędny rycerz zasnął Że jego duch U Elizejskich stoi bram On żyje wciąż Za zbroję ma uczciwość własną Precz rzucił miecz Lecz honor - honor ma ten sam Obcy mu spokój święty I snu cieplutki koc Drogę mu ognik błędny Wskazuje w noc A on, on wciąż wyzywa Na pojedynek los Uczciwość za uczciwość A cios za cios Nieprawda, że Ostatni błędny rycerz pojął Że odejść czas Że nie ma sensu walczyć już On żyje wciąż Czyste sumienie ma za zbroję I wierzy, że Jest gdzieś otwarte okno I Dulcynea, jego nadzieja Jego nadzieja, jego nadzieja Nieprawda, że Żywot rycerza kresu dobiegł Że nie brzmi w noc Wdzięczną canzoną jego głos Nieprawda, bo On może odżyć we mnie, w tobie By wyzwać los Uczciwość za uczciwość A cios za cios Odpowiedz Link
kogucik.2972 Takie sobie smętne kawałki 30.10.09, 16:18 Zapal Świeczkę Zegarmistrz Światła Łoże w kolorze czerwonym Było nas dwoje Odpowiedz Link
kogucik.2972 MORSKIE KLIMATY 03.11.09, 19:22 Gdzie ta keja Żegnajcie nam hiszpańskie dziewczyny Dziki włóczęga Odpowiedz Link
mimbla.londyn Stare Dobre Małżeństwo/Stachura "Jesień" 17.11.09, 19:35 Zanurzać zanurzać się w ogrody rudej jesieni i liście zrywać kolejno jakby godziny istnienia Chodzić od drzewa do drzewa od bólu i znowu do bólu cichutko krokiem cierpienia by wiatru nie zbudzić ze snu I liście zrywać bez żalu z uśmiechem ciepłym i smutnym a mały listek ostatni zostawić komuś i umrzeć A mały listek ostatni zostawić komuś i umrzeć Odpowiedz Link
mimbla.londyn Michał Bajor "Taka Miłość W Sam Raz" 17.11.09, 19:41 Ona trwała nie długo, nie krótko Dla miłości najlepszy to czas Niosła tyle radości co smutku I wszystkiego w niej było w sam raz Tyle ile potrzeba słodyczy Przy czym wcale nie było jej brak Krzty goryczy, co jakby nie liczyć Nadawało wytworny jej smak Trochę chmur, trochę słońca Coś z początku, coś z końca Trochę pieprzu, ciut mięty Część dróg prostych, część krętych Ciut poezji, ciut prozy Trochę plew, trochę ziarna Taka miłość, taka miłość W sam raz, idealna Była taka dokładnie jak trzeba Miała zalet tak wiele jak wad Tyle piekła w niej było co nieba Taka miłość w sam raz, akurat Chyba zgodzisz się ze mną, kochana To rzecz pewna, jak dwa razy dwa Nasza miłość jest raczej udana Zażywajmy więc póki się da Trochę chmur, trochę słońca Coś z początku, coś z końca Trochę pieprzu, ciut mięty Część dróg prostych, część krętych Ciut poezji, ciut prozy Trochę plew, trochę ziarna Taka miłość, taka miłość W sam raz, idealna Choć nie zawsze nam miłość Swe uroki odkrywa Jednak jakby nie było Jest po prostu prawdziwa Trochę chmur, trochę słońca Coś z początku, coś z końca Trochę pieprzu, ciut mięty Część dróg prostych, część krętych Ciut poezji, ciut prozy Trochę plew, trochę ziarna Taka miłość, taka miłość W sam raz, idealna Odpowiedz Link
mimbla.londyn Michał Bajor "Nie znajdą nas" 19.03.10, 03:19 Świat przygląda się nam Lecz nie spuszcza nas z oczu, a zatem Czy nie miałabyś nic przeciw temu by schować się przed światem? Starczy znaleźć zaklęcie Cienką strunę dotykiem obudzić a zrobimy się tacy maleńcy Niewidzialni dla świata i ludzi Nie nie nie nie znajdą nas od zmierzchu aż po blask wiele znam tajemnych przejść do całkiem innych miejsc W pustyni się zdołamy schronić tej z ziaren piasku w Twojej dłoni Schronimy się za oceanem we wnętrzu muszli rozbujanym Od zmierzchu aż po brzask Nikt nie odnajdzie nas Od zmierzchu aż po brzask Nikt nie odnajdzie nas W Twoich oczach zdumienie Skąd ta myśl o ucieczce w nieznane? Może niezbyt mam czyste sumienie, gdy patrzę na Ciebie kochanie. Tuż za progiem są cuda - mikroświatów zmysłowe obszary Powiedz tak, a na pewno się uda Bo to właśnie - kochanie - są czary. Odpowiedz Link
sumitra Re: Michał Bajor "Nie znajdą nas" 19.03.10, 19:25 Elżbieta Adamiak - " Trwaj chwilo, trwaj (ft. Adam Nowak)" Nim ostatni raz w milczeniu gwiazd Mrok snem uderzy w gong miesiąca Nim się rozpłynie Teatr Cieni W pierwszych promieniach słońca Zanim się rozum z drzemki zbudzi Dajmy się dajmy się ponieść dajmy się ponieść... Żądz powodzi Trwaj chwilo trwaj jesteś taka piękna Dziś tylko głupcy śpią Ta noc uderzy nam do głów Upijmy się nią Porwij nas porwij nas rzeko zmysłów wezbrana Niech się w tym pędzie zabliźni sumienia rana Niech naręcza rąk wirują w krąg Dopóki działa czar księżyca I w tęsknot grze w zmysłowym śnie Niech się objawi tajemnica Witaj w krainie wiecznej przyjemności Wystarczy otrzeć się o zło A zło już tak nie złości Trwaj chwilo trwaj jesteś taka piękna Dziś tylko głupcy śpią Ta noc uderzy nam do głów Upijmy się nią Porwij nas porwij nas rzeko zmysłów wezbrana Niech się w tym pędzie zabliźni sumienia rana. Odpowiedz Link
mimbla.londyn Pamietajcie o ogrodach /Kofta 18.11.09, 22:38 Bluszczem ku oknom Kwiatem w samotność Poszumem traw Drzewem co stoi Uspokojeniem Wśród tylu spraw Pamiętajcie o ogrodach Przecież stamtąd przyszliście W żar epoki użyczą wam chłodu Tylko drzewa, tylko liście Pamiętajcie o ogrodach Czy tak trudno być poetą W żar epoki nie użyczy wam chłodu Żaden schron, żaden beton Kroplą pamięci Nicią pajęczą Zapachem bzu Wiesz już na pewno Świeżością rzewną To właśnie tu Pamiętajcie o ogrodach Przecież stamtąd przyszliście W żar epoki użyczą wam chłodu Tylko drzewa, tylko liście Pamiętajcie o ogrodach Czy tak trudno być poetą W żar epoki nie użyczy wam chłodu Żaden schron, żaden beton I dokąd uciec W za ciasnym bucie Gdy twardy bruk Są gdzieś daleko Przejrzyste rzeki I mamy XX wiek Pamiętajcie o ogrodach Przecież stamtąd przyszliście W żar epoki użyczą wam chłodu Tylko drzewa, tylko liście Pamiętajcie o ogrodach Czy tak trudno być poetą W żar epoki nie użyczy wam chłodu Żaden schron, żaden beton Odpowiedz Link
vel_rym Ekwinokcja i tym podobne cuda ... 18.11.09, 23:07 Podobno każdy ma swój kawałek cienia brak cienia jest dowodem nieistnienia ... ------- vel rym Odpowiedz Link
m.maska KOGUCIKOWI - URODZINOWO... 29.11.09, 04:22 Dla Naszego Nowego Podworkowego Towarzysza... z najlepszymi Zyczeniami od Podworka.. W gorach jest wszystko co kocham Odpowiedz Link
milky_way_1 Moje życie jest wspaniałe- James Blunt 06.01.10, 19:20 Moje życie jest wspaniale Moja miłość jest szczera Zobaczyłem anioła Jestem tego pewny Uśmiechała się do mnie w metrze Była z innym mężczyzną Ale ja nie stracę przez to żadnego snu Bo mam plan Jesteś piękna. Jesteś piękna Jesteś piękna to prawda Widziałem Twoją twarz w zatłoczonym miejscu I nie wiem co mam robić Bo nie będę nigdy z Tobą Tak, ona przyciągnęła mój wzrok Kiedy szliśmy blisko siebie Mogła dostrzec na mojej twarzy, że byłem Cholernie odurzony I nie sądzę, że kiedyś ją jeszcze zobaczę Ale dzieliliśmy ten ostatni moment, który będzie trwał do końca Jesteś piękna. Jesteś piękna Jesteś piękna to prawda Widziałem Twoją twarz w zatłoczonym miejscu I nie wiem co mam robić Bo nie będę nigdy z Tobą Jesteś piękna. Jesteś piękna Jesteś piękna to prawda To musiał być anioł z uśmiechem na jej twarzy Kiedy myślała o tym że powinienem być z Tobą Ale spójrzmy prawdzie w oczy Nigdy z Tobą nie będę Odpowiedz Link
kitani Re: POEZJA ŚPIEWANA 16.01.10, 14:19 Zobacz we mnie człowieka- Stanisław Sojka "To samo niebo mamy nad głowami To samo słońce promieniami darzy Tak samo kochać chcemy, chcemy być kochani Więc nie bój się, nie bój się zobaczyć Zobacz we mnie człowieka Ja na litość nie czekam Tak jak Ty, jestem i przemijam Zobacz we mnie człowieka Zobacz, uwierz - nie zwlekaj Bądźmy razem w tej podróży Ty i ja Jeden nie widzi, drugi nie rozumie Różne różnice, różnorodne jedno A każdy jest ważny, unikalny Każdy człowiek to jest niepojęte sedno Zobacz we mnie człowieka Ja na litość nie czekam Tak jak Ty, jestem i przemijam Zobacz we mnie człowieka Zobacz, uwierz - nie zwlekaj Bądźmy razem w tej podróży Ty i ja" Odpowiedz Link
kitani Re: POEZJA ŚPIEWANA 19.01.10, 21:55 Sonet LXXV Shakespere'a- Stanisław Soyka www.youtube.com/watch?v=VOxwu7IfE7U Odpowiedz Link
milky_way_1 Within Temptation - All I Need 21.01.10, 13:55 Umieram, łapiąc swój oddech Oh, czemu się kiedyś nie uczyłam? Straciłam całe swoje zaufanie Chociaż naprawdę próbowałam obrócić to wokół. Czy wciąż możesz zobaczyć moje serce? Cały mój ból daleko zanika Kiedy trzymasz mnie w swoich objęciach Nie nisz mi wszystkiego, czego potrzebuję Uczyń moje serce lepszym miejscem Daj mi coś, w co mogę uwierzyć Nie niszcz mnie Teraz otworzyłeś drzwi, nie zamykaj ich. Znów jestem tutaj, na krawędzi Chcę móc pozwolić temu odejść Wiem, że jestem tylko jednym dalekim śladem Krążącym wokół. Czy wciąż możesz zobaczyć moje serce? Cały mój ból daleko zanika Kiedy trzymasz mnie w swoich objęciach Nie nisz mi wszystkiego, czego potrzebuję Uczyń moje serce lepszym miejscem Daj mi coś, w co mogę uwierzyć Nie niszcz tego, co jest we mnie złe Ale uczyń moje serce lepszym miejscem. Próbowałam wiele razy, ale nic nie było prawdziwe Napraw to, co zanika, nie zawiedź mnie Chcę uwierzyć, że to jest naprawdę Uratuj mnie od strachu Nie niszcz mnie Nie nisz mi wszystkiego, czego potrzebuję Uczyń moje serce lepszym miejscem Daj mi coś, w co mogę uwierzyć Uczyń moje serce lepszym miejscem Daj mi coś, w co mogę uwierzyć Nie niszcz tego, co jest we mnie złe Ale uczyń moje serce lepszym miejscem. Ale uczyń moje serce lepszym miejscem. Odpowiedz Link
milky_way_1 Enya - Only Time 22.01.10, 07:21 Kto potrafi powiedzieć dokąd wiedzie droga, dokąd zdąża dzień- tylko czas. I kto potrafi powiedzieć jeśli miłość wzrasta jak serce wybierze- tylko czas. Kto potrafi powiedzieć dlaczego twe serce ostrzega gdy twa miłość kłamie- tylko czas. I kto potrafi powiedzieć dlaczego twe serce płacze gdy twa miłość kłamie- tylko czas. I kto potrafi powiedzieć, że kiedy drogi się spotkają, to miłość zagości w twoim sercu. I kto potrafi powiedzieć kiedy dzień śpi jeśli noc opiekuje się całym twoim sercem. Noc opiekuje się całym twoim sercem. Kto potrafi powiedzieć jeśli miłość wzrasta jak serce wybierze- tylko czas. Kto wie-tylko czas kto wie tylko czas... Odpowiedz Link
kitani Edyta Geppert- Kocham Cię życie 22.01.10, 21:47 Uparcie i skrycie och życie kocham cię kocham cię kocham cię nad życie W każdą pogodę potrafią dostrzec oczy moje młode niebezpieczną twą urodę Kocham cię życie poznawać pragnę cię pragnę cię pragnę cię w zachwycie choć barwy ściemniasz wierzę w światełko które rozprasza mrok Wierzę w niezmienność Nadziei nadziei W światełko na mierzei Co drogę wskaże we mgle Nie zdradzi mnie Nie opuści mnie A ja szepnę skrycie och życie kocham cię kocham cię kocham cię nad życie Choć barwy ściemniasz Choć tej wędrówki mi nie uprzyjemniasz Choć się marnie odwzajemniasz Kocham cię życie Kiedy sen kończy się kończy się kończy się o świcie A ja się rzucam Z nadzieją nową na budzący się dzień Chcę spotkać w tym dniu Człowieka co czuje jak ja Chcę powierzyć mu Powierzyć mu swój niepokój Chcę w jego wzroku Dojrzeć to światełko które sprawi Że on powie jak ja- jak ja Uparcie i skrycie och życie kocham cię kocham cię kocham cię nad życie Jem jabłko winne I myślę ech ty życie łez mych winne Nie zamienię cię na inne Kocham cię życie Poznawać pragnę cię pragnę cię Pragnę cię w zachwycie I spotkać człowieka Który tak życie kocha I tak jak ja Nadzieję ma... Odpowiedz Link
milky_way_1 Aselin Debison - Over the Rainbow-What a Wonderful 22.01.10, 23:40 Gdzieś nad tęczą wysoko I gdzie marzenia o których marzyłeś w kołysankach Gdzieś nad tęczą latają niebieskie ptaki I marzenia o których marzyłeś, marzenia naprawdę się spełniają Któregoś dnia zapragnę ponad gwiazdami, obudzić się, gdzie chmury będą daleko za mną Gdzie problemy rozpływają się jak cytrynowe krople Wysoko ponad kominami, tam mnie znajdziesz Gdzieś nad tęczą latają niebieskie ptaki I gdzie marzenia na które się odważyłeś, oh dlaczego, oh dlaczego nie mogę? Widzę zielone drzewa i czerwone róże też Będę oglądać je jak będą rozkwitać dla mnie i dla Ciebie I tak sobie myślę, jaki piękny jest świat Widzę niebieskie niebo i białe chmury i jasność dnia Lubię ciemność i myślę sobie, jaki piękny jest świat Kolory tęczy są tak piękne na niebie i twarze przechodzących ludzi też Widzę przyjaciół ściskających sobie dłonie Jak się masz? Oni naprawdę mówią, kocham Cię Słyszę dzieci jak płaczą i patrzę jak dorastają One uczą się znacznie więcej niż myślimy I tak sobie myślę, jaki piękny jest świat Któregoś dnia zapragnę ponad gwiazdami, obudzić się, gdzie chmury będą daleko za mną Gdzie problemy rozpływają się jak cytrynowe krople Wysoko ponad kominami, tam mnie znajdziesz Gdzieś nad tęczą latają niebieskie ptaki I gdzie marzenia na które się odważyłeś, oh dlaczego, oh dlaczego nie mogę?" Odpowiedz Link
milky_way_1 Nightwish - Wish I Had An Angel live 23.01.10, 13:34 'Chciałabym mieć anioła" Chciałabym mieć anioła Na jedną chwilę miłości Chciałabym mieć twojego anioła Twoją zagubioną Dziewicę Maryję Zakochałam się w mojej żądzy Paląc anielskie skrzydła na proch Chciałabym mieć twojego anioła dzisiejszej nocy W głąb umierającego dnia Uczyniłam krok na zewnątrz, ku niewinnemu sercu Przygotowując się do nienawiści, upadnę kiedy będę mogła Ta noc zrani cię jak nigdy przedtem Stare miłość walczą do ostatka Stare kłamstwa konają jeszcze wolniej Chciałabym... Idę na dno tak krucha i okrutna Pozory pijaństwa zmieniają wszelkie zasady Stare miłości... Chciałabym... Największy dreszcz Nie po to, by zabić Lecz by posiąść nagrodę nocy Hipokryta Usiłujący być przyjacielem Trzynasty uczeń, który zdradził mnie bez powodu! Ostatni taniec, pierwszy pocałunek Twój dotyk moją rozkoszą Piękność zawsze przynosi mroczne myśli Chciałabym... Odpowiedz Link
milky_way_1 Within Temptation The Swang Song 24.01.10, 20:38 Pieśń łabędzia Zima przyszła po mnie, nie mogę żyć dalej Łańcuchy mojego życia są mocne, ale niedługo się załamią Rozłożę moje skrzydła jeszcze raz Czy to sen? Wszyscy, których kochałam wzywają moje imię Słońce ogrzewa moją twarz Wszystkie dni mojego życia, widzę je przemijające W moim sercu, wiem, mogę zapomnieć W końcu odnajdę wew. spokój Tej nocy rosną mi nowe skrzydła Kiedy się wznoszę, jestem wiatrem Nie mogę się doczekać by cię znowu zobaczyć, to już tak długo Znowu będziemy razem Odpowiedz Link
kitani Zbigniew Wodecki- Lubię wracać tam gdzie byłem 24.01.10, 21:48 Lubię wracać z dedykacją dla wszystkich wspominających Odpowiedz Link
milky_way_1 POEZJA ŚPIEWANA 27.01.10, 14:22 Michał Bajor - To nie tak miało być Piękna tonacja w rytmach i dźwiękach Wiersz piękny, cudna także piosenka Uśmiech przeznaczenie, cudnych marzeń spełnienie. W każdym uśmiechu zaklęty świat przecudny cały z powiewem lat Z powiewem wiatru zmienia się smak To w smak słodyczy, zmieniony tak Odpowiedz Link
kitani Re: POEZJA ŚPIEWANA 27.01.10, 19:35 Hanka Ordonówna- Miłość Ci wszystko wybaczy Czasem warto się zastanowić czy my umiemy to zrobić, przebaczyć sobie nawzajem i wciąż spoglądać z tęsknotą w swe oczy otwarte szeroko, nie tracić co rzadkie tak jest szczęście i miłość po życia kres. Odpowiedz Link
milky_way_1 Re: POEZJA ŚPIEWANA 27.01.10, 20:49 Jan Kiepura - "Brunetki, blondynki" Potrafimy to zrobić wystarczy się zastanowić Gdy jesteś szczęśliwa potrafisz wybaczyć Wystarczy w każdym siostrę i brata zobaczyć Spoglądać z tęsknotą w serce otwarte szeroko Co wartościowe otrzyma najwspanialszą odnowę I tylko na tym zyskasz miłość i radość odzyskasz Przez życie iść z miłością nadzieją i wytrwałością Odpowiedz Link
czaro.01 Re: POEZJA ŚPIEWANA 27.01.10, 22:51 www.youtube.com/watch?v=axaNXuro6Jw Oczy tej małej Posłuchaj pan, panie podróżny, co się zdarzyło na Próżnej: mieszkała tam Jagna dobra i czysta, i chodził do niej Jan kancelista. Akurat to była niedziela, kręciła się karuzela, zabrał tam Jagnę kochanek czuły i całkiem zmącił jej miły umysł. Oczy tej małej, jak dwa błękity, myśli tej małej - białe zeszyty, a on był dla niej, jak młody bóg, żebyż on jeszcze kochać mógł... A lato, jak bywa w Warszawie - młodym służyło łaskawie. On ją zabierał nieraz na łódki, a ona jego leczyła smutki. Posłuchaj pan, panie wędrowny: nastał ten dzień niewymowny - odszedł bez słowa kochanek podły, na nic się zdały płacz jej i modły. Oczy tej małej. . . itd. Pociągi nie odchodzą ni statki - ona nie wróci do matki. Ktoby uwierzył w całym Makowie, że dla niej światem był jeden człowiek? Przez niego więc siebie zabiła ta, co z miłości tańczyła... Bóg jej wybaczył czyny sercowe i lody podał jej malinowe. Oczy tej małej. . . itd. Posłuchaj niewierny kochanku, co nienawidzisz poranków: wróci do ciebie jeszcze ta trumna, gdzie leży twoja kochanka dumna. Bo taki, co kochać nie umie - przegra, choć wszystko rozumie. Bóg cię pokarze swą nieczułością za to, żeś gardził ludzką miłością. A tyś był dla niej więcej, jak Bóg, pokłoń się do jej martwych nóg... A.Osiecka Odpowiedz Link
milky_way_1 Live - Overcome (Acoustic) 28.01.10, 11:05 nawet jeśli świat krwawi czujemy się dobrze samotni w swych zamkach zawsze mieliśmy wolny wybór nigdy nie byliśmy dość wolni by się odnaleźć chciałbym by coś się złamało gdyż biegamy poza czasem i przezwyciężono mnie przezwyciężono mnie w mych płucach pozostała tylko woda przezwyciężono mnie ta kobieta na ulicy ciągnie ich za włosy mój mistrz jest na dziedzińcu oświetla nieświadomość to wybuchowe, małe miejsce jest tylko krokiem wśród gwiazd i przezwyciężono mnie przezwyciężono mnie w mych płucach pozostała tylko woda przezwyciężono mnie więc wywieź mnie wywieź na otwarte pole wyłącz zapłon i wiruj twa pomoc jest tu lecz zaparkowałem na tej otwartej przestrzeni zablokowałem wrota miłości i przezwyciężono mnie przezwyciężono mnie w mych płucach pozostała tylko woda przezwyciężono mnie i przezwyciężono mnie, o Boże przezwyciężono mnie w mych płucach pozostała tylko woda tylko woda, tylko woda przezwyciężono mnie piękne tonięcie to piękne tonięcie ta woda święcona ta woda święcona jest w mych płucach i przezwyciężono mnie przezwyciężono mnie mnie, mnie, przezwyciężono mnie przezwyciężono mnie Odpowiedz Link
milky_way_1 When You told Me You Loved Me by Jessica Simpson 29.01.10, 00:43 Kiedy śnie znaczy dla mnie nic Przyjdź pokaż mi znaczenie całości Gdzie nasza miłość poszła źle Kiedyś byliśmy tak silni jak mam iść do przodu? Kiedy mówiłeś mi że mnie kochasz czy wiedziałeś że zajmie mi to resztę mojego życia by skończyć z uczuciem świadomości tego że sen się nie spełnił? Kiedy pozwoliłeś mi uwierzyć, ze nie byłeś pełny beze mnie przy sobie? Skąd miałam wiedzieć, że odejdziesz, że uciekniesz Skarbie, myślałam ze byłeś tym jedynym. Dlaczego nie mogę tego zostawić w tyle Ja czułam pożądanie tak jasne że byłam ślepa Wtedy coś mnie osłabiło mówiąc do mnie w moich snach Skarbie, jestem w to bardzo zaangażowana i wiesz ze ja wierzę Kiedy mówiłeś mi że mnie kochasz czy wiedziałeś że zajmie mi to resztę mojego życia by skończyć z uczuciem świadomości tego, że sen się nie spełnił? Kiedy pozwoliłeś mi uwierzyć, ze nie byłeś pełny beze mnie przy sobie? Skąd miałam wiedzieć, że odejdziesz, że uciekniesz Skarbie, myślałam ze byłeś tym jedynym. Twoje usta, twoja twarz to coś czego czas nie może wymazać Odkryłam że moje sercem może się złamać po raz kolejny Kiedy mówiłeś mi że mnie kochasz czy wiedziałeś że zajmie mi to resztę mojego życia by skończyć z uczuciem świadomości tego że sen się nie spełnił? Kiedy pozwoliłeś mi uwierzyć, że nie byłeś pełny beze mnie przy sobie? Skąd miałam wiedzieć, że odejdziesz, że uciekniesz Skarbie, myślałam ze byłeś tym jedynym. Odpowiedz Link
kitani Kayah Cesaria Evora- EMBARCACAO 29.01.10, 19:24 Embarcacao Nie tylko cierpienie jest na świecie, Ale jak można uwierzyć w szczęście, Patrząc w te smutne oczy, Które tak samotnie toną we łzach. Na statku naszego losu, Chcę dobrego sternika, Co zdąży na czas, Opuścić żagle przed burzą, I wyrwie nas z objęć Głodnych fal rozpaczy. Pewnie upragniony lad w oddali, Będzie jak zwykle złamana obietnica. Bo marzenia rodzą się w porcie iluzji, A coś z niego ciągle wypędza nas w morze. Nasza przyszłość to nieznany kurs, Ale ty wietrze wiej w żagle, I kieruj naszym statkiem w stronę horyzontu, Tam gdzie spokojny i jasny brzeg, Chociaż go jeszcze nie widać. Odpowiedz Link
milky_way_1 Re: Aselin Debison 29.01.10, 21:08 Kitani często odbieram melodię nie słowa, W słowach często gorycz zamknięta się chowa. Popłynąć z muzyką w ciszę Którą tylko ja wyczuwam, ja słyszę. To czas zamknięty intymny i płynie W mojej szczęśliwej tajemnej krainie, To czas zamknięty ukryty we mnie Nie każdy ma tam dostęp pyta nadaremnie. Cisza melodia ukrywa słowa nastroje Jesteśmy tam razem we dwoje Mój anioł i ja od zawsze razem Wypływamy na jezioro łódką marzeń. "Miss You" Jest piątek popołudniu Pada ulewny deszcz Idę przez kałuże Każdy dźwięk jest różny Mijam Twój dom Ogarnia mnie uczucie To jest tylko emocja, która może powiedzieć tylko serce Powód tęsknię za Tobą Powód tęsknię za Tobą Nie zrobie dużej sceny będę tylko szła obok Nic na to nie poradzę, wszystko, co mogę zrobić to płakać Wieszam płaszcz zamknęłam drzwi i westchnęłam To jest tylko emocja, tylko moje serce wie dlaczego Tęsknię za Tobą Powiedziałam tęsknię za Tobą Powiedziałam, że tęsknię Powiedziałam, że tęsknię Odpowiedz Link
milky_way_1 Arian Band ft Chris De Burgh 29.01.10, 21:29 Nori Ta Abadiat (Dostet Daram) Odpowiedz Link
milky_way_1 Garou - Gitan ... in live in Paris 05.02.10, 11:24 Gdy byłem dzieckiem Marzyłem by żyć wolny jak cygan Widziałem plaże czarnego piasku po których biegły dzikie konie I rysowałem w zeszytach tajemne ścieżki hiszpańskich gór Jak cygan Kiedy później uczyłem się pierwszych akordów na gitarze Wyruszałem w drogę bez bagażu marząc o innych pejzażach Gdzie taborami podążałem za podróżnymi w takt cygańskich skrzypiec Żyć swoim życiem jak cygan Mieć we krwi muzykę A na skórze miłość Jednej jedynej kobiety Naraz żyć swoim życiem jak cygan Żyć swoim życiem jak chcę Mieć na sztandarze wolność A za kredo "Bez czci i wiary" Cyganem Jestem nim i nim pozostanę Jak długo będę żyć Mam gitary z Ameryki A moje pejzaże to wielkie przestrzenie bieli Po których jadę sam z własnym taborem W wiecznym wygnaniu W dżungli miast La la la la la Żyć swoim życiem jak cygan Zarabiać na życie powietrzem Mieć na sztandarze wolność A za kredo "Bez czci i wiary" La la la la... Żyć swoim życiem jak cygan Odpowiedz Link
milky_way_1 Sting - Shape of my Heart 06.02.10, 19:55 Kształt mojego serca On rozdaje karty w wielkim skupieniu (jakby medytował) Nie zna kart jakimi gra (nie podejrzewa jakie mam karty) Nie gra dla pieniędzy które wygrywanie Gra dla szacunku. Rozdaje karty aby znaleźć odpowiedź (odnośnie)nienaruszalnej (świętej) geometrii szans Ukrytego prawa prawdopodobnego rezultatu (wyniku) Liczby prowadzą (wiodą) taniec Wiem że piki są mieczami żołnierzy Wiem ze trefle są bronią w tej wojnie Wiem ze kara oznaczają pieniądze w tej (dla tej) sztuki Ale to nie jest kształt mojego serca On morze zagrać waletem karo On może położyć królową pik On może ukryć (zamaskować) króla w swej dłoni Kiedy wspomnienia o tym upadną (spłowieją) Gdybym ci powiedział że cie kocham (kochałem) Mogłabyś może pomyśleć że cos sie nie zgadza (że coś jest nie tak) Nie jestem facetem o wielu twarzach (o zbyt dużej ilości twarzy) Ja noszę tylko jedną maskę Ci którzy mówią nic nie wiedzą (wiedzą nic) I znajdź (poznaj dowiedz się) ile ich to kosztuje (jakie ponieśli koszty) Jak ci którzy przeklinają swoje szczęście w zbyt wielu miejscach A co którzy śmieją się (uśmiechają) są zgubieni Odpowiedz Link
kitani Chris Botti- No ordinary love 06.02.10, 23:22 No ordinary love ...przed snem na wyciszenie się Odpowiedz Link
kitani Re: Richard Durand 08.02.10, 22:11 Milky way, zawsze mnie intryguje co nam w muzycznym linku zaserwujesz Załącz nam dziś coś szczególnie wesołego i zabawnego bo tęsknię znów za beztroskim uśmiechem na buzi pomimo iż jesteśmy dosyć duzi Odpowiedz Link
kitani Christ Botti 09.02.10, 23:28 Piękna piosenka. a tą polecam na Dobranoc The look of love Odpowiedz Link
sumitra Już nie ma mnie... 18.03.10, 18:10 Szymon Zychowicz - " Odezwij się " Świeciło słońce potem padał deszcz Jak w słońcu szliśmy wręcz pod deszczem Tak samo w nocy jak i w biały dzień Płonęły oczy nam do siebie Mówiłaś: nigdy nigdy nikt i nic Rozdzielić w życiu nas nie zdoła Mówiłem: zawsze zawsze będę żyć Potężnie zawsze żyć bo kocham Skończyło się Miało wiecznie trwać Skończyło się Już nie ma cię Ach, jak szkoda nas Już nie ma mnie Skończyło się Miało wiecznie trwać Już nie ma cię Ach, jak szkoda nas Już nie ma mnie Co robić teraz gdy się spadło z chmur Na wielkie własne też pustynie Co robić teraz gdy się skończył cud Szukajmy tego co nie ginie Niech zacznie się ale wiecznie już Niech zacznie się Skończyło się Miało wiecznie trwać Już nie ma cię Ach, jak szkoda nas Już nie ma mnie ! Odpowiedz Link
sumitra W oczekiwaniu ... 18.03.10, 18:13 Dominika Barabas - " W oczekiwaniu " Zamieszkaj między nami i żyj... Szczęśliwie Miłości dosyć mamy, ta nigdy nie przeminie. Choć dzisiaj jeszcze nie wiesz jak ziemski świat wygląda, gdy zgubisz kiedyś siebie za sercem swym podążaj. Nie bój się zaśpiewam ci gdy nas dosięgną gorzkie dni. Przed światem złym uchronić chce wszystko co dobre w tobie jest wybacz przed przyszłością strach i zawitaj pod mój dach dzielić ze mną życie wraz. Niech oczu blask niezmienny na zawsze tu zamieszka a wszystkie noce ciemne niech uśmiech twój rozświetla. Nie bój się zaśpiewam ci gdy nas dosięgną gorzkie dni. Przed światem złym uchronić chce wszystko co dobre w tobie jest wybacz przed przyszłością strach i zawitaj pod mój dach dzielić ze mną życie wraz. Proszę wybacz mi mój strach nie kochałam nigdy tak, przyjdź wypełni mi mój świat... Odpowiedz Link
kitani Re: W oczekiwaniu ... 18.03.10, 21:03 Zastanawiam się nad tym jeszcze jak długo wzruszać mnie będą wiersze? Odpowiedz Link
kitani Re: Kitani... 18.03.10, 22:17 ...no cóż, wiersze nie są mi obojętne i czytam je chętnie Odpowiedz Link
llmirka Marek Grechuta 26.03.10, 23:58 Wszystkie chwile uderzą naraz do serca... Śniły mi się ptaki bez nieba... Śniły mi się konie bez ziemi... Tu żadnej pory roku oprócz zimy nie ma, tu miejsce na labirynt i na głowę kamień, obcy mur z obcym murem graniczy, na łodyżce podwórka więdnie lniany kwiatek nieba. A oni tam zboże sieją, senne siano się zwozi w sienie otwarte na oścież. Tam lato ze złotym berłem przechodzi. Jeszcze z daleka samego Królestwa świeci ostatnie jabłko na jabłoni... Tu miejsce na labirynt i na głowę kamień, i nikt nie krzyknie nawet, kiedy upadnę w zgiełku zmotoryzowanym. Jak resztki lodu sprząta się przed wiosną - obcego człowieka podniosą. Zbiegną się nagle wszystkie strony i pory roku będą równocześnie. Wszystkie chwile uderzą naraz do serca i spór będą wiodły, do której z nich należę. I niech to będzie spowiedź, ale bez rozgrzeszenia. Nie chcę, by okradano mnie z mojego życia... Odpowiedz Link
llmirka Piwnica pod Baranami 08.04.10, 21:36 Przychodzimy, odchodzimy leciuteńko na paluszkach Szczotkujemy wycieramy Buty nasze twarze nasze Żeby śladów nie zostawić Żeby śladów nie zostało Miasta nasze domy nasze Na uwięzi się kołyszą Tuż nad ziemią ledwo ledwo Jak wiatr mały to nie widać A jak wielki wiatr się zdarzy Wielka bieda puszczą cumy Zatrzepocą się zatańczą Miasta nasze domy nasze I polecą w stratosferę Przygarbionych w pustym polu Bez oparcia bez osłony Bez niteczki choćby coby Przytwierdzała nas do ziemi Wiatr nas porwie i poniesie Za kołnierze podniesione Porozrzuca gdzieś w przestrzeni Nam to nic przeczekamy A jak skończy jak ucichnie To wstaniemy otrzepiemy klapy nasze rączki nasze Żeby śladu nie zostało Od początku zbudujemy Miasta nasze domy nasze Sprzęty nasze lampy nasze Żeby wiatr miał czym kołysać Odpowiedz Link
kitani Michał Bajor 15.08.10, 22:09 Na dobranoc Może komuś się spodoba i zanuci te rytmy To nie tak miało być Odpowiedz Link