Dodaj do ulubionych

Radio Bis ok, ale....

15.04.05, 11:37
bardzo cieszyłem się, gdy szefem Bisa został Paweł Sito. wspominałem
jego "dawną Radiostację" i miałem nadzieję, że radio na równie wysokim
poziomie powstanie w ramach Radia Bis. ostatnio mam jednak wrażenie, że
słucham radia katolickiego. temat wczorajszej audycji POD PRĄD o 18-tej,
prowadzonej przez Olę Kaczkowską i (równie sympatycznego) ks. Wojciecha, był
taki (cytuję z pamięci): co nam przeszkadza w chodzeniu do kościoła?
ktoś wysłał do audycji SMS-a, w którym pisał, że uwielbia radio Bis, ale już
zaczynają "przeginać". i ja niestety również zaczynam mieć takie wrażenie. o
ile lubię audycję niedzielną "Zostaw wiadomość", gdzie zaproszony ksiądz
odpowiada na wątpliwości słuchczy, o tyle tworzenie więcej takich audycji to
już chyba - moim zdaniem - lekka przesada.
jest wiele ważnych tematów, o których można rozmawiać. ale przypominam
Pawłowi Sito, że nie każdy uważa, że skoro nie chodzi do kościoła, to robi
źle.
inną kwestią jest to, że audycję rozpoczął Paweł Sito, który - można
powiedzieć - wyjaśnił słuchaczom, po co ona będzie itp. to jest ok. ale gdy
Bis miał zmienioną ramówkę jeszcze w poniedziałek po żałobie, to wówczas nikt
słuchaczy nie informował o tym, kiedy wrócą ich ulubione audycje.
inna sprawa - kiedy powróci Kuba Wątły do poranka. bo dzisiejsza parka - Ola
Żaczek i (chyba) Kuba Marcinowicz jakoś nie bardzo mi odpowiadała.
uważam również, że Paweł Sito zbyt często pojawia się na antenie właściwie
nie wiadomo po co. bo z jednej strony - o czym już napisałem - prezentuje
program, ale z drugiej strony mógłby to zrobić sam prowadzący/prowadząca.
odnoszę w związku z tym wrażenie, że Paweł Sito trochę na siłę "promuje"
swoją osobę.
nadal uważam, że Sito jest odpowiednim człowiekiem na odpowiednim miejscu i
Bis jest najlepszym radiem, jakie znam. ale kilka rzeczy wypadałoby
słuchaczom wyjaśnić. bo wyjaśniane są te, których chyba wyjaśniać nie trzeba
(patrz" program "Pod prąd"). Paweł Sito często odwiedza to forum i może
mógłby coś na temat swoich planów napisać. z drugiej strony jest też forum na
stronie radia bis (www.polskieradio.pl/bis), na którym się nie wypowiada.
jeszcze kilka miesięcy temu pamiętam odpowiedzi Kuby Wątłego i Piotra
Kordaszewskiego na pytania słuchaczy. i to było bardzo fajne. tam też Paweł
Sito mógłby zaglądać od czasu do czasu.
Obserwuj wątek
    • Gość: carioka Re: Radio Bis ok, ale.... IP: *.brzezno.gda.pl 15.04.05, 13:32
      Radio to nie jest ,,hop-siup'--nowy szef i ciach od razu chciałbyś żeby było
      tak jak Ci się podoba.Spokojnie-powoli ,bez nerwów.Paweł Sito został szefem nie
      dawno i ma jeszcze dużo do zrobienia.Patrzą mu na ręce,patrzą jak oddycha-
      zapewne dużo jest takich co nie życzą mu najlepiej.Więc nie poganiaj i nie
      krytykuj.Kraj mieni się katolickim i w radiu BIS jak w każdym innym z brzegu są
      tego echa.Na tych ziemiach wieki temu rycerze wyruszający oddać swą krew za
      kraj jechali konno ze śpiewem na ustach-ale nie były to mantry wschodnie-
      śpiewali ,,Bogurodzicę''!
      A wogóle to gdyby nie Kościół i trzymanie na straży naszych tradycji -
      religijnych również --to byś teraz mówił w innym języku koleżko.Panimajesz?
      Radio ,,buduje'' się lata całe więc wyluzuj i
      ciesz się że to Sito jest szefem tego radia bo na przykładzie niegdysiejszej
      ,,radiostacji''wiadomo że Paweł zrobi to dobrze rzetelnie i na tyle szybko na
      ile będzie mógł.Nie od razu Rzym zbudowano.Pozdrawiam Cię ,,nerwusku''.
      • homo.sluchaczus Re: Radio Bis ok, ale.... 15.04.05, 14:35
        Gość portalu: carioka napisał(a):
        Kraj mieni się katolickim i w radiu BIS jak w każdym innym z brzegu są
        >
        > tego echa.Na tych ziemiach wieki temu rycerze wyruszający oddać swą krew za
        > kraj jechali konno ze śpiewem na ustach-ale nie były to mantry wschodnie-
        > śpiewali ,,Bogurodzicę''!
        > A wogóle to gdyby nie Kościół i trzymanie na straży naszych tradycji -
        > religijnych również --to byś teraz mówił w innym języku koleżko.Panimajesz?

nie wchodźmy w decyzje światopoglądowe, bo nigdy nie skończylibyśmy tej
        dyskusji. a kraj mieni się ŚWIECKIM z dominacją religji katolickiej. Francja
        też niegdyś była katolicka. i Francuzi mówią po francusku. ale - uważam - że to
        temat na inne forum.
        a Polskie Radio Bis jest stacją publiczną i powinno służyć wszystkim,
        wypełniając przy tym zapisy konkordatu (o którym moglibyśmy podyskutować, ale
        również na innym forum).
        ale dzięki za głos. wymiana myśli zawsze wzbogaca.
    • Gość: zbyszu Re: Radio Bis ok, ale.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 16:10
      Ja mysle tak. ten tydzień, jest w radiu Bis w dalszym ciągu połączony z
      refleksją papieska. Dlatego te audycje powiedzmy o zabarwieniu katolickim.
      Cierpliwości, cierpliwości...Sito pracuje
    • Gość: o.Wojciech Re: Radio Bis ok, ale.... IP: *.toya.net.pl 15.04.05, 22:27
      serdecznie pozdrawiam. To wlasnie ja mialem przyjemnosc wejsc do Biski z audycja Pod prad. W nas obu - z Pawlem - w tym samym czasie - niezaleznie - zrodzila sie mysl, by powstal taki kacik. Ufam, ze to okaze sie przydatne.
      • Gość: tomek Ola Kaczkowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 00:08
        Czy wspomniana Ola jest corką TEGO Kaczkowskiego?

• Gość: ojciec Re: Ola Kaczkowska IP: *.toya.net.pl 16.04.05, 08:33
          tak- tego wlasnie
          • Gość: sito dzienx! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 08:53
            Homosluchaczus: lanser dziekuje:) przyjmuje w wiekszosci, co piszesz, choc duetu
            zaczek/marcinowicz bede bronil. nie zapomnij ze to poranek dla gimnazjalistow i
            szkol srednich. co nie znaczy, ze kuba watly nie potrafi byc genialny. potrafi!
            W kwestiach ideowych: mam swira na punkcie tego. zeby rozkladaly sie
            proporcjonalnie do tego jak mysla mlodzi. I musze powiedziec, ze jesli uwazasz,
            ze nastapil przechyl na prawo, to w tym momencie, az sie ciesze bo mialem bardzo
            mieszane uczucia po ponad 2 godzinnej debacie, ktora w zeszla sobote zrobilismy
            wraz z klubem Le Madame. Byla o mozliwosciach trwalosci przemiany po smierci jp2.
            Poniewaz wszyscy mlodzi znani prawicowcy /np cala fronda/ byli w rzymie, a w
            ostatniej chwili wycofali sie maciej chmiel i darek brzoska brzoskiewicz;
            uczestniczyli w niej w wiekszosci lewicowcy i lewacy. rownie dobrze moglismy byc
            uznani za nachalnych propagatorow tamtej opcji. dodam tylko, ze nie chodzi tu w
            ogole o podzialy polityczne, lecz w warstwie zyciowo-praktycznej i moralnej.
            nadszedl taki czas, ze ludzie chca gadac wlasnie o tej sferze.
            Nie spodziewajcie sie jednak, ze po wydarzeniach z pierwszej polowy kwietnia
            skrecimy w ktoras strone.
            Po rozmowach z redakcja radia bis moge powiedziec: podoba nam sie to co sie
            stalo z polska mlodzieza wtedy, podoba sie nam tolerancja, akceptacja i
            otwartosc na innosc, uwazamy ze edukacja seksualna i prezerwatywy sa rzecza
            pozytywna, to dobrze jesli mlody czlowiek wreszcie znajduje partnera do rozmowy
            w duchownym.
            Ale najwspanialsze jest samodzielne myslenie i na jego promocje sie nastawiamy.
            • homo.sluchaczus Re: dzienx! 18.04.05, 09:35
              witam! dzięki za odpowiedź. domyślam się, że jako szef ogólnopolskiego radia
              będziesz się spotykał z różnymi zarzutami, co do programu. a moja wypowiedź (co
              chcę podkreślić), to nie jest zarzut, a jedynie opinia. chciałbym jednocześnie
              zaznaczyć (aby nikt mnie nie posądzał o to), że z lewicę mam tyle wspólnego, co
              z Radiem Maryja;-) (czyli nic).
              program Pod prąd był naprawdę dobry. ale to - według mnie - trochę tak, jak z
              radiowymi śniadaniami z politykami - lubię je słuchać, ale nie wyobrażam sobie,
              że coś takiego wprowadza radio Bis. bo po prostu tam nie pasuje.
              a co do programu z ks. Wojciechem. aż szkoda, że takich rozmów nie wprowadza
              np. katolickie Radio Plus, które ma ku temu szczególny powód (w końcu
              katolickie). no, ale oni wolą grać łagodne przeboje.
              a wracając do Radia Bis. tak sobie pomyślałem, że może tego typu audycja
              mogłaby być prowadzona na zasadzie kontrastu, dwóch przeciwnych zdań na jakiś
              temat. z jednej strony ks. Wojciech, a z drugiej osoba z radia, która ma np.
              inne poglądy. to mogłaby być znakomita przecwiwaga dla różnych telewizyjnych
              czy radiowych dyskucji polityków lub publicystów, gdzie ludzie o różnych
              poglądach obrzucają się błotem. a taka audycja pokazałaby, że można się różnic
              w wielu sprawach i rozmawiać o tym w dobrej atmosferze, zachowując szacunek dla
              drugiej osoby. myślę, że to mogłoby pomóc dwóm stronom nawzajem się zrozumieć.
              nie oczekiwać, że ktoś przekona kogoś, ale by poznać swoje racje.
              bo nie jestem przeciwny takim dyskusjom. dlatego wspomnialem o
              niedzielnym "Zostaw wiadomość", które bardzo lubię - słuchacze zadają pytania,
              często poddają w wątpliwość różne poglądy, dogmaty itp., a ksiądz odpowiada.
              myślę, że to jest dobre rozwiązanie.
              nie chcę też się wymądrzać, bo o robieniu radia nie mam zielonego pojęcia. mam
              tylko o pewnych sprawach swój własny pogląd, jak pewnie każdy ze słuchaczy.
              życzę Pawłowi Sito i zespołowi sukcesów, bo to jest naprawdę świetne radio. i
              chyba ma szanse być dla młodego pokolenia tym, czym niegdyś był Program III PR.
              3mam kciuki.
              • homo.sluchaczus Re: dzienx! PS. 18.04.05, 09:45
                a Kuba Wątły co będzie prowadził?? mam nadzieję, że nie tylko weekendowe
                poranki. pozdrawiam :-)
              • Gość: aleksandra Re: dzienx! IP: *.chello.pl 21.04.05, 11:18
                homo sluchaczu:
                osoba o jakiej piszesz w swoim poscie w sumie juz jest w tym programie. nie
                obiecuje, ze zawsze bede stac w opozycji, bo nie jestem sztucznym tworem, ale
                nie boje sie zadawania trudnych pytan i prezentowania innego zdania. pozdrawiam
                kaczka
            • Gość: ianu Re: dzienx! IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 18.04.05, 21:19
              Przecieram oczy ze zdumienia! Po latach pogardliwego milczenia Dyrekcji TrUjki i aroganckich odpowiedziach dyr. Smolara na głosy słuchaczy w sprawie fatalnych zmian w tym programie nie spodziewałem się, że jednak można! Przedstawiciel Radia, szef programu może dyskutować ze słuchaczami (i to zapewne bardzo młodymi słuchaczami)! Gratuluję i szczerze się cieszę.
    • prawy Pawle - prośba 18.04.05, 23:52
      Przepraszam, że tędy.
      Pawle dostarła do Ciebie płytka ode mnie ?
      Pliz - odpisz mi na maila - to ogromnie dla mnie ważne.
      Pozdro
      Grzesiek (z Łodzi)
      • Gość: Kasia Re: Pawle - prośba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.05, 22:24
        Czekaj na maila, mam szczerą nadzieję, ze sie doczekasz.Pan Paweł Sito tym
        przede wszystkim rozni się od programowych w innych stacjach,ze na maile NIE
        odpisuje.
        I nie, nie chodzi o to by odpowiadał na wszystkie listy typu: pozdrowienia znad
        morza. Po prostu wypadałoby, myslę, napisac chociaz ,,dziękuję, mail dotarł'' do
        czlowieka, ktoremu naprawdę na tej odpowiedzi zalezy. Panie Pawle - nieładnie.
    • Gość: Endengo Re: Radio Bis ok, ale.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 23:34
      Ja także jestem pod wrażeniem faktu, że szef radia potrafi "wyjsć" do słuchaczy
      i nie boi się krytyki. Nawet, jeśli nie odpisuje na maile (co nie jest
      obowiązkiem), widać że przynajmniej interesuje go "vox populi" (gdyby tak
      Laskowski chciał i potrafił!).
      Jeśli chodzi o Bis, dopiero dzisiaj wprowadziłem go do programu. Długo nie
      mogłem załapać, pojawiają się szumy. Z powodu problemów technicznych na razie
      nie mam wyrobionego zdania.
      • bragiel Vox Populi 02.05.05, 18:37
        Gość portalu: Endengo napisał(a):

> Ja także jestem pod wrażeniem faktu, że szef radia potrafi "wyjsć" do
        słuchaczy
        >
        > i nie boi się krytyki. Nawet, jeśli nie odpisuje na maile (co nie jest
        > obowiązkiem), widać że przynajmniej interesuje go "vox populi" (gdyby tak
        > Laskowski chciał i potrafił!).
        > Jeśli chodzi o Bis, dopiero dzisiaj wprowadziłem go do programu. Długo nie
        > mogłem załapać, pojawiają się szumy. Z powodu problemów technicznych na razie
        > nie mam wyrobionego zdania.

Vox populi?Hm,chyba to sformułownanie jest nieco na wyrost.
        Z całym szacunkiem dla 10 (w porywach 20 osób które piszą na tym forum)ale już
        bardziej reprezentatywna a przede wszytskim większa grupa osób ,z którą mozna
        wymienić opinie na temat radia ,jest do spotkania w jakimś pubie czy klubie.

Sledzę to forum od dawna, i fakt ,że cieszy sie ona znikomym zainteresowaniem
        jest wystarczjaćym powodem,dzieki któremu mało radiowców tu pisze.
        • Gość: Jacenty Re: Vox Populi IP: *.chello.pl 02.05.05, 20:16
          Jak się weźmie pod uwagę, że spory procent tu piszących to oszołomy to już mało
          kto zostaje ;)
    • Gość: haha Re: Radio Bis ok, ale.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 22:33
      Sito mial szanse ale ja stracil. Moze jeszcze walczyc ale zrobil z siebie
      takiego glupka przy ludziach w radio gdy zostal zawieszony ze teraz to wszyscy
      beda mu sie smieli prosto w twarz. Ten człwiek jest niezrownowazony a na
      dodatek brak mu honoru by odejsc w spokoju i walczyc o cos na drodze prawnej.
      Kładzenie sie krzyzem i mówienie ze nikt go nie wyniesie ma raczej zadatki na
      cyrkowca a nie dyrektora radia publicznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka