Dodaj do ulubionych

Pytania z dwukropkiem

27.11.05, 20:28

Szymborska to swój człowiek

religiapokoju.blox.pl/
Obserwuj wątek
    • marekgdan Re: Pytania z dwukropkiem 27.11.05, 22:59
      ...nic dwa razy sie nie zdarza i nie zdarzy;Z tej przyczyny zrodzilismy sie bez
      wprawy i pomrzemy bez rutyny!;kocham poezje Szymborskiej!sto lat pisania
      wierszy pani Wisławo!
    • Gość: Jozef To tez pisala noblistka Szymborska IP: *.ri.ri.cox.net 28.11.05, 00:32
      TEN DZIEN

Oto Partia - ludzkosci wzrok.
      Oto Partia - sila ludow i sumienie.
      Nic nie pojdzie z jego zycia w zapomnienie.
      Jego partia rozgarnia mrok.

WSTEPUJACEMU DO PARTII

Partia. Nalezec do niej,
      z nia dzialac, z nia marzyc,
      z nia w planach nieuleklych,
      z nia w trosce bezsennej -
      Wierz mi to najpiekniejsze,
      co sie moze zdarzyc
      w czasie naszej mlodosci
      - gwiazdy dwuramiennej.

("Pytania zadawane sobie")
      Wislawa Szymborska
      • otawszczyk Odczep sie od niej ! 28.11.05, 04:42
        Ona miala na mysli PiS w tym wierszu !
        • Gość: ratatatam "Odp*cie sie od generala " Adam Michnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 10:52
          czy wyobrazacie sobie zeby ktos kto pisywal wiersze na czesc NSDAP i slawil
          Hitlera mogl otrzymac kiedykolwiek po wojnie nagrode nobla? a wychwalanie
          partii komunistycznej i pisanie piesni pochwalnych na czesc Stalina jakos w
          przyznaniu tej nagrody nie przeszkadzalo... ciekawe dlaczego?
          • butters77 Re: "Odp*cie sie od generala " Adam Michnik 29.11.05, 16:34
            Nobla zaraz nie, ale kto wie, może papieżem by został...:)

Ręce już mi opadają od słuchania bredni na temat "stalinowskiej przeszłości"
            Szymborskiej... Niektórzy ludzie się jakoś niezwykle szybko i trwale przywiązują
            do negatywnych faktów, a te pozytywne umniejszają jak tylko mogą.. Pewnie, że
            Szymborska pisała wiersze propagandowe! (nikt z nas, wielkich ludzi
            zgormadzonych na FORUM, w młodości żadnej głupoty oczywiście nie zrobił:)
            I myślę, że w związku z tym powinna być sądzona za ludobójstwo!:) A już na pewno
            nie wolno czytać jej poezji!! Nawet jeśli komuś w ciężkich chwilach dzięki tej
            twórczości lekko się robi na duszy albo - nie daj Boże! - komuś się od tych
            wierszy poszerzą horyzonty myślowe!!! WARA od jej tomików - i WARA od wyrażania
            radości z powodu nowego tomu (bo przypominam, że tego dotyczy ten wątek:)
            • ammon86 Re: "Odp*cie sie od generala " Adam Michnik 29.11.05, 16:43
              > Ręce już mi opadają od słuchania bredni na temat "stalinowskiej przeszłości"
              > Szymborskiej... Niektórzy ludzie się jakoś niezwykle szybko i trwale przywiązuj
              > ą
              > do negatywnych faktów, a te pozytywne umniejszają jak tylko mogą.. Pewnie, że
              > Szymborska pisała wiersze propagandowe! (nikt z nas, wielkich ludzi
              > zgormadzonych na FORUM, w młodości żadnej głupoty oczywiście nie zrobił:)

Jest chyba drobna różnica pomiędzy młodzieńczym „robieniem głupstw” a pełnym angażowaniu się w poparcie najkrwawszej dyktatury w historii… To co robiła Szymborska to była intelektualna prostytucja… I niech nikt nie wciska mi kitu że w tamtych czasach nie dało się inaczej, że trzeba było z czegoś żyć itd.
              Czesław Miłosz jakoś nie pisał nic proreżimowego i mimo wszystko żył, więc było to możliwe…
              • butters77 Polityka a literatura.. 29.11.05, 17:03
                Zgadzam się, jest pewna różnica - i nie mam zamiaru nikomu "wciskać kitu", że
                inaczej się nie dało żyć. Drażni mnie tylko ciągłe mieszanie róznych wątków - bo
                to, że Szymborska nie jest dla mnie autorytetem MORALNYM, nie znaczy, że nie
                może być autorytetem LITERACKIM. A mówimy tutaj o NOWYM TOMIKU WIERSZY. Śmieszą
                mnie niektóre teksty - bo równie dobrze mogłabym powiedzieć (oczywiście
                przejaskrawiając), że nigdy w życiu nie uwierzę Relidze jako lekarzowi, bo
                poparł Tuska, który miał dziadka w Wehrmachcie:))

Poraża mnie fanatyzm ludzi, którzy - często NIE MAJĄC POJĘCIA O POEZJI
                SZYMBORSKIEJ W OGÓLE - wykrzykują wciąż swoje spiskowe teorie. A ja serdecznie
                polecam zarówno jej wiersze, jak i np. prozę Andrzejewskiego (który też ma
                bardzo niechlubny ideowo epizod w swoim życiu... Ale nie zdradzę - niech
                spiskowcy węszą;)
                • ammon86 Re: Polityka a literatura.. 29.11.05, 17:15
                  Hmm... Może ma pani racje ;)
                  Pozdrawiam.
                  • pozlotemu A na okladce kolko z dziurka 29.11.05, 18:08
                    Kolko pokazuje jak z kolru CZERWONEGO
                    przechodzi sie do NIEBIESKIEGO.
                    Dziurka to reszta, czyli zawartosc.
                • Gość: ratatatam Re: Polityka a literatura.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:26
                  1) w aspekcie czysto formalnym - poezja Szymborskiej jest niezlej klasy -
                  czytam, znam, czasem lubie bardziej kiedy indziej mniej - nigdy zapewne i tak
                  nie dorosnie do poziomu poezji Z. Heberta ( ktory zapewne nie dostal "Nobla" z
                  powodow natury politycznej -> "zoologiczny antykomunizm"...)
                  2) gdyby swoja aktywnosc intelektualna Szymborska ograniczyla wylacznie do
                  pisania poezji - to mozna by ja uznac za autorytet wylacznie literacki- no ale
                  tak nie jest ... pani Wisia kreuje sie ( lub jest kreowana) takze na autorytet
                  moralny. W czasach "mlodzienczych glupot" gdy wypisywala peany na czesc Stalina
                  i systemu politycznego, ktorego pochwalanie i propagowanie dzisiaj grozi kara
                  wiezienia - tysiacom ludzi odbierano zycie na "nieludzkiej ziemi" , w ubeckich
                  katowniach . Nie slyszalem zeby Szymborska dokonala uczciwego rozrachunku ze
                  swoja wyjatkowo paskudna przeszloscia, za to wciaz slysze o "mlodzienczych
                  glupotach". Jak to ktos trafnie napisal: " nazisci robili z Polakow bohaterow ,
                  komunisci robili z nich gowno"- Szymborska nalezala do tych, ktorzy z moich
                  rodakow starali sie zrobic gowno - tego naszej noblistce wybaczyc nie potrafie
                  • Gość: wyborca Re: Polityka a literatura.. IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 21:50
                    Mi tam komuniści, stalinowcy i tacy tam nie przeszkadzają,
                    DLATEGO GŁOSUJĘ NA DONALDA TUSKA!
              • ammon86 Re: "Odp*cie sie od generala " Adam Michnik 29.11.05, 17:29
                > Czesław Miłosz jakoś nie pisał nic proreżimowego i mimo wszystko żył, więc było
                > to możliwe…
                Chodziło mi o Zbigniewa Herberta oczywiście :D
              • Gość: maria Re: Miłosz - to była kreatura, Szymborska - anioł IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 30.11.05, 03:59
                To wielka poetka . Zawsze szczera . Tylko te puste głowy nic nie rozumieją z
                tego, co zewnątrz człowieka.
              • tad9 Re: "Odp*cie sie od generala " Adam Michnik 30.11.05, 20:21
                ammon86 napisał:

> Czesław Miłosz jakoś nie pisał nic proreżimowego i mimo wszystko żył, więc
                było
                > to możliwe…

Pisał, pisał. Np. korespondencje o schyłku Zachodu. A jako pracownikowi
                reżimowej służby dyplomatycznej żyło mu się całkiem nieźle...
      • meryamen Łatwo oceniać 28.11.05, 13:41
        Do wszystkich krytków: czy Wy zdajecie sobie sprawę z tego jak się w tamtych
        czasach żyło poetom i pisarzom? A może wtedy nie wymyślono jeszcze znaczka
        ":-)"?
        • Gość: ratatatam Re: Łatwo oceniać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 21:18
          alez my wiemy jak sie zylo poetom w tamtych czasach, wystarczy wspomniec z.
          herberta ... a pomysl jak sie strasznie artystom zylo pod okupacja hitlerowska!
          i co? z tego powodu ze zylo im sie strasznie usprawidliwialabys kolaborujacych z
          hitlerowcami?? uwazalabys, ze nie mamy prawa miec pretensji do kogos kto
          pisywal panegiryki na czesc hitlera?
        • otawszczyk Re: Łatwo oceniać 30.11.05, 15:58
          meryamen napisała:

> Do wszystkich krytków: czy Wy zdajecie sobie sprawę z tego jak się w tamtych
          > czasach żyło poetom i pisarzom? A może wtedy nie wymyślono jeszcze znaczka
          > ":-)"?

Wiem jak sie wtedy zylo.
          Komuna bardzo czesto o czyms lub czegos pisac nie pozwalala, ale tez nikomu
          niczego pisac nie kazala.

Ci co pisali wazeliniarskie wierszyki a partii, stalinie itd robili to
          wylacznie na wlasna odpowiedzialnosc.
      • koua Re: To tez pisala noblistka Szymborska 28.11.05, 17:59
        no i jeszcze wiersz pochwalny dla tow. stalina, niestety tekstu nie wkleje, ale
        moze gdzies jest jakis zbior online wszystkich wierszy, jak ktos wie, prosze o link
        • rsrh Polecam ci Czerwona Msza -Urbankowskiego 29.11.05, 17:21
          znajdziesz tam Szymborska z "wczesnego okresu"
      • ammon86 Re: To tez pisala noblistka Szymborska 29.11.05, 16:34
        Miło jest przeczytać że są jeszcze w Polsce ludzie na tyle rozsądni żeby nie zachwycać się apologetką Stalina ;)
      • werter-6 Niezly wiersz dobry warsztat 29.11.05, 18:40
      • Gość: Ja - A TO NAPISAL ... ZAZDROSNY JOZEF ... CYRANKIEWICZ IP: *.itc.griffith.edu.au 12.01.06, 10:53
        ;-)))
    • Gość: eNDe Re: Pytania z dwukropkiem IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.11.05, 00:35
      >Szymborska to swój człowiek< ?

Pani Szymborska to nie mój człowiek

"Oto Partia - ludzkości wzrok
      Oto Partia siła ludów i sumienie?
      Nic nie pójdzie z jego życia w zapomnienie"
      "Partia. Należeć do niej.
      Z nią działać. Z nią marzyć. Z nią w planach nieulękłych.
      Z nią w trosce bezsennej. Wierz mi to najpiękniejsze
      co się może zdarzyć".

...intelektualistka.
    • dyzein Re: Pytania z dwukropkiem 28.11.05, 01:05
      Ma racje autor tego artykulu, ta panie to raczej Wislawa z imienia, a z
      pochodzenia Anty-polska Poka.
    • Gość: ratatatam Pytania z trzykropkiem i Stalinem w tle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 10:48
      a moze by tak reedycje poezji z lat 50? kiedy nasza noblistka slawila w swoich
      wierszach najwiekszego zbrodniarza czasow nowozytnych i system ktory spowodowal
      smierc milionow ludzi?
    • janul1 Naród dziękuje towarzyszcze stalinistce 28.11.05, 17:58
      za piękną poezję, szczególnie tę na cześć Stalin. Teraz czekamy jeszcze na peany o Hitlerze, Pol Pocie i Hussajnie.
      • Gość: pipadamastah Re: Naród dziękuje towarzyszcze stalinistce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 19:29
        widze, że nienawiść do wszystkiego i wszystkich to juz normalka, dla was nawet
        to, że ktoś woli kolor czerwony od zielonego to wystarczający argument żeby
        jechać po nim od czerwonych i komuchów. opamiętajcie się ludzie...zreszta co ja
        sie dziwie, w koncu ktos ten pis, lpr i samoobrone musiał wybrac.
        • Gość: MACIEK CHOJECKI A JA WIDZE TWOJA GLUPOTE I BRAK KANONU WIEDZY NA.. IP: 207.208.161.* 28.11.05, 19:47
          JAKIS BENKART NAPISAL:
          "widze, że nienawiść do wszystkiego i wszystkich to juz normalka, dla was nawet
          to, że ktoś woli kolor czerwony od zielonego to wystarczający argument żeby
          jechać po nim od czerwonych i komuchów. opamiętajcie się ludzie...zreszta co ja
          sie dziwie, w koncu ktos ten pis, lpr i samoobrone musiał wybrac."
          TEMAT STALINIZMU I PISU NIE JEST CI ZNANY CWIERCINTELIGE(NTKO, ENCIE).
          STALINIZM=HITLERYZM, RAKOWIECKA = OSWIECIM, KONFORMIZM = PRZYZWOLENIE NA
          ZBRODNIE KOMUNISTYCZNE I HITLEROWSKIE. TO OSTATNIE MOZE BYC WYBACZONE ZWYKLEMU
          CZLOWIEKOWI ALE NIE POECIE !!!
          MOWIE NIE UBEKOM I ZBRODNIARZOM, KONFORMISTOM I ICH POPLECZNIKOM KTORZY
          NISZCZYLI MILIONY POLAKOW PRZEZ 50 LAT I DZISIAJ TWORZA PODZIALY!!!!!!!!!!!!!!!!

• butters77 Zaraz padnę trupem... 29.11.05, 16:47
            > O OSTATNIE MOZE BYC WYBACZONE ZWYKLEMU
            > CZLOWIEKOWI ALE NIE POECIE !!!

Nie, no nie mogę uwierzyć:) Czyś Ty oszalał, człowieku??? Radzę poczytać trochę
            poezji - wielu współczesnych artystów pisze rzeczy bulwersujące - i myślę, że z
            powodu ich przynależności do ELITY POETÓW ich grzechy są zwielokrotnione i
            należy ich wieszać!!!

A poza tym - nieco lektury i może miałbyś pojęcie, że Szymborska nie była w
            latach 50. szacowną noblistką, lecz jedną z wielu, wielu poetek, które popełniły
            ten szczeniacki błąd i pisały wiersze propagandowe. Rozumiem, że na tej
            podstawie powinna być sądzona za zbrodnie stalinizmu tak, jak ubecy - co ja
            gadam! - szybciej niż oni, bo oni to przecież do "zwykłych ludzi" należeli, nie
            do poetów:))

Może przy okazji lektury zweryfikowałbyś też pisownię słowa "BENKART":)
    • Gość: MACIEK CHOJECKI stalin powiedzial by o tej pani "porzyteczna... IP: 207.208.161.* 28.11.05, 19:53
      idiotka".
      Dobrze ze pan ZBIGNIEW HERBERT nie dozyl tego czasu kiedy to miernoty,
      grafomanow i konformistow stawia sie na piedestaly, a w dawnych czasach byli
      wspoltworcami systemu ktory zgladzil kwiat inteligencji i wielu oddanych
      patriotow.
      Nawet slowa Przepraszam nie uslyszalem z ust tej NOBLISTKI za to co pisala...
      Milosz przynajmniej napisal ze "bylismy prostytutkami"...
      • Gość: pipadamastah Re: stalin powiedzial by o tej pani "porzyteczna. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 22:46
        Ten benkart i ćwierćinteligent przynajmiej wie jak się piszę słowo pożyteczna.
        skoro wiem a ty nie wiesz to kim jestes ? 1/8 inteligentem czy moze jeszcze
        mniej? w ogole sadze, ze używanie słowa inteligent w stosunku do ciebie obraza
        inteligentów na całym świecie.
        • Gość: pan maciek Re: stalin powiedzial by o tej pani "porzyteczna. IP: *.hsd1.il.comcast.net 29.11.05, 05:40
          "Ten benkart i ćwierćinteligent przynajmiej wie jak się piszę słowo pożyteczna.
          skoro wiem a ty nie wiesz to kim jestes ? 1/8 inteligentem czy moze jeszcze
          mniej?
          JAK JUZ NIE MA ARGUMENTOW TO SIEGA SIE PO ORTOGRAFIE. TYPOWE. Z GORY
          PRZEPRASZAM JASNIE PANA ZA MOJE PRZEJEZYCZENIE.

"w ogole sadze, ze używanie słowa inteligent w stosunku do ciebie obraza
          inteligentów na całym świecie. "
          A CO DO INTELIGENTOW I OBRAZY NIE WIEM DO CZEGO ZMIERZASZ. MOZE DO TEGO ZE
          GARDZE TA PANIA... OWSZEM I NIE OBCHODZI MNIE TO KIM BEDE DLA CIEBIE, CHAMEM,
          REPREZENTANTEM PISU... POPORSTU MNIE TO NIE OBCHODZI. POWIEDZ TO MOJEMU
          PRADZIADKOWI KTOREMU UB WYBILO WSZYSTKIE ZEBY PODCZAS GDY TA PANI PISALA TE
          BZDURY A TERAZ JEST "autorytetem".

PS. DZIWNE ZE PIEWCA HITLERA NIE DAJA NOBLI...
          • Gość: mk Re: stalin powiedzial by o tej pani "porzyteczna. IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 14:22
            to ona napisała też "uśmiech Stalina"?
      • Gość: fkonop Przykra sprawa, że pan Maciej Chojecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:11
        uważający się pewnie za patriotę, przynosi wstyd sobie i pośrednio także nacji
        całej. Skoro stawiasz się w roli obrońcy Polskości, krzewicielu patriotyzmu, to
        mopże nie kompromitowałbyś się kaleczeniem tego pięknego języka? A jeśli nie
        masz na tyle siły, żeby nauczyć się pisać np. słowa 'bękart', to może lepiej
        byś zrobił po prostu napie..jąc pedałów i komuchów na ulicach? Co Ty na to?
        Wcieliłbyś poniekąd Twoje ideały w życie.
        • Gość: antykomuch Re: Przykra sprawa, że pan Maciej Chojecki IP: 207.208.161.* 29.11.05, 17:37
          komuchow powinno bylo sie juz dawno powywieszac ...tak samo robili z
          hitlerowcami w Norymerdze.
          a co do gejow (ty niestety "tolerancyjny czlowieczku" uzywasz innych slow)...no
          coz. MASZ JAKIES FOBIE NAJWYRAZNIEJ BO DO GEJOW NIC NIE MAM. NORMALNI LUDZIE W
          ODROZNIENIU OD CIEBIE ...
          • Gość: 33 Re: Przykra sprawa, że pan Maciej Chojecki IP: 207.208.161.* 29.11.05, 17:39
            Z gory przepraszam "polonistow" gdyz zjadlem pare literek w pospiechu
      • eptesicus Re: stalin powiedzial by o tej pani "porzyteczna. 29.11.05, 19:12
        Gość portalu: MACIEK CHOJECKI napisał(a):

> idiotka".

to powiedział Lenin, nie Stalin
    • Gość: Kajtek Lipski Dobre (ale ciężkie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:35
      Bardzo lubie. Fajne kółko na okładce, dlategoż kupiłem byłem (w sklepu na Kampo
      Cifiori)(przez przypadek Cifiori, ale tak jest lepiej, że przez przypadek tak
      jest lepiej). Ogółem fajne, miejscami nawet słabe (może sławne?)... Recenzje
      mógłbym pisać. To dobre je, ale "Duma Sowiźrzalska" je lepsza byłaby. KONIEC. I
      początek. Fajnie, że to na początku, ale czemu "Wielka liczba" tak mało dostało
      (że sie zrymowało, ale to juz nie może) Co...? I wykrzyknik? No to cześć.
      Dobre. Hura. Nie ma żadnych bluzgów - muszo puścić.
    • polacco2 TA LENINOWSKA GRAFOMANKA JESZCZE ŻYJE ?? 29.11.05, 17:09
      • Gość: + Re: TA LENINOWSKA GRAFOMANKA JESZCZE ŻYJE ?? IP: 207.208.161.* 29.11.05, 17:40
        Autorytet...heheheh... zyjeeeee ;-)
        • eptesicus DO PROSTAKÓW - nie umiejacych ODDZIELIĆ 29.11.05, 18:38
          ...sztuki od moralności

Mi sie podobaja wiersze Szymborskiej, a to ze autorka naplula sobie na zyciorys
          w mlodosci, to jej problem, nie moj. Jak moze z tym zyc bez
          jednznacznej "samokrytyki" (choc pamietajcie kto samokrytyki wymyslil :-))), to
          juz zmartwienie pani Wisławy. Ale co to ma wspolnego z jej samą poezją? Czy jak
          ktos kiedys okazal sie maly duchem i napisal wiersz na czesc Stalina, to znaczy
          ze przez cale zycie bedzie grafomanem. Wg mnie babka ma klase, pisze swietnie,
          a przeciez Nobla dostala za poezje, nie za moralnosc. Chyba lepiej niz jak
          Nobla dostaja lewaccy propagandzisci, nieumiejacy pisac (vide Jelinek).
          Caravaggio byl rozpustnikiem (zreszta homoseksualnym), hulaką, zadymiarzem i
          chuliganem, niejednego pochlastał w pojedynku, ale jakim byl malarzem!
          Wybitnym! I to malarzem RELIGIJNYM (katolickim!)...
          • ammon86 Re: DO PROSTAKÓW - nie umiejacych ODDZIELIĆ 29.11.05, 19:12
            > Caravaggio byl rozpustnikiem (zreszta homoseksualnym), hulaką, zadymiarzem i
            > chuliganem, niejednego pochlastał w pojedynku, ale jakim byl malarzem!
            > Wybitnym! I to malarzem RELIGIJNYM (katolickim!)...
            To sprzeczność nie do pogodzenia, nie można być "rozpustnikiem", hulaką i zadymiarzem i jednocześnie katolikiem, bo "religijność" człowieka jest w takim wypadku czystą hipokryzją...
            • eptesicus Re: DO PROSTAKÓW - nie umiejacych ODDZIELIĆ 29.11.05, 19:15
              > > Wybitnym! I to malarzem RELIGIJNYM (katolickim!)...
              > To sprzeczność nie do pogodzenia, nie można być "rozpustnikiem", hulaką i
              zadymiarzem i jednocześnie katolikiem, bo "religijność" człowieka jest w takim
              wypadku czystą hipokryzją...

chodzilo mi, ze jego malarstwo mialo tematyke religijna. To nie to samo. Koles
              mogl byc nawet totalnym ateista. Choc watpie. Mysle ze takie dziela powstaja ze
              swiadomosci wlasnych, niemozliwych do udzwigniecia grzechow, a wiec u kogos kto
              jednak wierzy...
          • ratatatam Re: DO PROSTAKÓW - nie umiejacych ODDZIELIĆ 29.11.05, 19:37
            to pozwol ze zapytam w imieniu prostakow nie umiejacych oddzielic sztuki od
            moralnosci i naiwnie wierzacych ze platon sie nie mylil mowiac o jednosci
            piekna, dobra i prawdy:
            czy walory artystycze poezji szymborskiej sa wytarczajacym powodem , by
            zapomninac o jej niechlubnej przeszlosci- nie pozostajacej bez zwiazku z jej
            tworczacia? mamy sobie zafundowac zbiorowa amnezje ? przeciez nikt jej nie ma
            zamiaru wywozic jak rejmontowskiej Jagny na kupie gnoju! poprostu mowimy, ze
            pamietamy! i to wszystko. "nie badz bezpieczny poeta pamieta " :] i nie tylko
            poeta - dodam
            • Gość: eptesicus Re: DO PROSTAKÓW - nie umiejacych ODDZIELIĆ IP: *.chello.pl 29.11.05, 20:03
              > to pozwol ze zapytam w imieniu prostakow nie umiejacych oddzielic sztuki od
              > moralnosci i naiwnie wierzacych ze platon sie nie mylil mowiac o jednosci
              > piekna, dobra i prawdy:

Platon opowiadal sie tez za totalitarnym ustrojem, spoleczenstwem rzadzonym
              przez filozofow (o zgrozo!) i podzielonym na żołnierzy i robotników, wreszcie
              twierdził że spoleczna rola kobiet powinna byc ograniczona do rodzenia dzieci

> tworczacia? mamy sobie zafundowac zbiorowa amnezje ? przeciez nikt jej nie ma
              > zamiaru wywozic jak rejmontowskiej Jagny na kupie gnoju! poprostu mowimy, ze
              > pamietamy!

nie. nie chodzi o amnezje. Mozecie jej przeszle czyny oceniac jak najsurowiej
              (choc nie przeginajcie, staremu Giertychowi lepiej przypomnijcie Rade
              Konsultacyjna u Jaruzela) ale niech to nie rzutuje na ocene jej poezji. Czy jej
              jakosc zmniejsza sie bo kiedys napisala wierszyk o Stalinie?
              • ratatatam Re: DO PROSTAKÓW - nie umiejacych ODDZIELIĆ 29.11.05, 20:11
                > Platon opowiadal sie tez za totalitarnym ustrojem

zapomniales dodac, ze byl homoseksualista...
                • Gość: eptesicus Re: DO PROSTAKÓW - nie umiejacych ODDZIELIĆ IP: *.chello.pl 29.11.05, 20:19
                  > zapomniales dodac, ze byl homoseksualista...

oraz Zydem i masonem :-))))

"Dwojnyje standarty"?
                  • ratatatam Re: DO PROSTAKÓW - nie umiejacych ODDZIELIĆ 29.11.05, 20:21
                    no popatrz, a w mojej szkole uczyli, ze Grekiem...
                    • Gość: hola! zaraz, zaraz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:00
                      oczekujesz od autora nie tylko talentu i mądrości, ale także i niewzruszonej
                      moralności, a posiłkujesz się Platonem- biseksualistą, pederastą i w dodatku
                      osobą o zapędach totalitarnych? Cóż za hipokryzja;D!
    • Gość: Firek Re: Pytania z dwukropkiem IP: *.parkowe.pol / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:12
      A ona mi przypomina Wajdę i polańskiego.
      • Gość: fkonop O co tu właściwie chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:17
        Ludzie atakują Szymborską, bo napisała 2 wiersze z okazji śmierci tow. Stalina?
        I przez to ma być potępiona przez całe życie? To, że zrobiła coś generlanie nie
        tyle podłego, co świadczącego o 'małym' charakterze, powoduje, że należy ja
        zamknąć, a wiersze spalić?
        Tuwim też napisał wiersz z okazji śmierci Patiuszki. Co prawda, był w końcowym
        stadium alkoholizmu, ale zawsze. Nie jest to na pewno chwalebne, ale i tak nie
        odbiera mu miana jednego z genialniejszych poetów Polski w XX wieku(Obok
        Herberta, Leśmiana?,Baczyńskiego itd). No tak, spodziewam się usłyszeć zaraz,
        że Tuwim nie był wcale wielkim poetą, bo przecież był Żydem(poniekąd to samo
        zarzuca się i Szymborskiej). Ciekawe, czy się przeliczę.
        • Gość: ratatatam Re: O co tu właściwie chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 18:21
          zaczne od konca - twoja uwaga o zydowskich pochodzeniu Tuwima -jest dosyc
          zalosna - ale typowa dla pewnych srodowisk poslugujacych sie prymitywna
          prowokacja - dopuszczasz sie takze powaznego naduzycia : przeciez nikt nie
          postuluje by Szymborska zamknac w rawiczu a jej ksiazki spalic- przeciwnie
          -czytalem tu wypowiedzi postulujace wydanie jej kompletnych dziel - bo tamte
          wiersze ( znasz tylko 2 ???) slawiace Stalina i komunizm - najwiekszego
          zbrodniarza nowozytnosci i najkrwawszy rezim tych czasow - powinny dopelniac
          obiektywnego wizerunku noblistki- i nie nazywaj "slaboscia charakteru" slabosc
          Szymborskiej do tych ktorzy mieli i maja ( bo niektorzy wciaz zyja) krew na
          swoich rekach. Pochwalanie zbrodniarzy to cos znacznie gorszego
          • Gość: MACIEK Re: O co tu właściwie chodzi? IP: 207.208.161.* 29.11.05, 18:31
            ratatatam. Dobrze prawisz!!!
            Pozdrawiam.
            • eptesicus Re: O co tu właściwie chodzi? 29.11.05, 18:44
              Gość portalu: MACIEK napisał(a):

> ratatatam. Dobrze prawisz!!!

nie dobrze prawi tylko bredzi. Zachwycamy sie poezja Szymborskiej, nie
              Szymborska. Oczywiscie jak komus sie nie podoba, jego wybor. Ale przypominam
              slowa Krasińskiego o artyście, "przez którego przepływa strumień piękności, ale
              sam nie jest pięknością". Jak widać to dwie różne rzeczy. Wielcy artyści,
              myśliciele, literaci, naukowcy budowali dorobek ludzkości, ale okazywali się
              często paskudnymi ludźmi - tchórzami, domowymi tyranami, niewiernymi
              małżonkami, służyli paskudnej władzy... Przeciez nie wyrzekniemy sie tworzonej
              przez nich nauki czy sztuki, bo cofnelibyśmy się w rozwoju. To już należy do
              nas wszystkich
              • ratatatam Re: O co tu właściwie chodzi? 29.11.05, 18:51
                eptesicus napisał:

> Zachwycamy sie poezja Szymborskiej, nie
                > Szymborska.

"Partia. Nalezec do niej,
                z nia dzialac, z nia marzyc,
                z nia w planach nieuleklych,
                z nia w trosce bezsennej -
                Wierz mi to najpiekniejsze,
                co sie moze zdarzyc
                w czasie naszej mlodosci
                - gwiazdy dwuramiennej."

z lenistwa wklejam slowa juz raz tutaj cytowane, herbert pisal: " kwestia smaku"
                odnoszac sie, jak sadze ,do takich lub podobnych sytuacji - ja dodam: " kwestia
                przyzwoitosci"
    • rsrh A moze tak wznowić te pierwsze wiersze Pani 29.11.05, 17:17
      Szymborskiej ??
      • Gość: fkonop A Szanowny pan słyszał o odkupieniu win? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:24
        O wybaczeniu? Miłosierdziu? Zadośćuczynieniu win?
        Nie uważacie, że późniejsza twórczość mogła to jakoś wynagrodzić? Przynieść
        Polsce sławę, wprowadzić Polskich, szalenie mało znanych poetów, na salony?
        Bycie emisariuszem kultury Polskiej w świecie to odpowiedzialne i bardzo trudne
        zadanie.
        No tak, ale pewnie uważasz, że należałoby propagować tomiki wierszy Asnyka,
        Mickiewicza i Słowackiego. Niezwykle wręcz to wszystko by obcokrajowców
        obchodziło.
        • Gość: ratatatam Re: A Szanowny pan słyszał o odkupieniu win? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:34
          a szanowny pan uwaza ze napisanie ladnego wierszyka jest wystarczajacym
          "odkupieniem win" polegajacych na tym, ze sie przyklaskiwalo strzelajacym w tyl
          glowy oprawcom z "Zamku Lubelskiego" ??

niech szanowny pan nie szermuje pseudochrzescijanska retoryka - nikt nam nie dal
          prawa wybaczac w imieniu tych ktorych zamordowano w bestialski sposob w czasach
          Stalina i Bieruta - Szymborska niech prosi o wybaczenie niezyjacych - a my
          przestanmy uwazac ja za autorytet moralny - bo nim nigdy nie byla , nie jest i
          z powodu swojej plugawej przeszlosci - nie bedzie
          • eptesicus rozróżnij 29.11.05, 18:39
            > Stalina i Bieruta - Szymborska niech prosi o wybaczenie niezyjacych - a my
            > przestanmy uwazac ja za autorytet moralny

alez to dla mnie zaden autorytet moralny, ale swietna poetka
            • ratatatam Re: rozróżnij 29.11.05, 18:47
              no to sie zgadzamy! z tym, ze ja bym powiedzial "dobra" poetka a nie "swietna" :]

problem w tym, ze dla wielu jest takze, niestety, "autorytetem moralnym", czy
              jakims wrecz "autorytetem uniwersalnym" - sama zreszta posrednio do tego sie
              przyznaje biorac udzial w roznych akcjach o charakterze politycznym czy
              ideologicznym , ale ciekawi mnie jedna rzecz: czy rownie latwo przeszedlbys nad
              polityczna aktywnoscia wielu wybitnych tworcow okresu trzeciej rzeszy slawiacych
              adolfa hitlera i rezim nazistowski?? czy mozna sie zachwycac "tryumfem woli"
              leni riefenstahl nie pamietajac co sie wowczas dzialo...
              • eptesicus Re: rozróżnij 29.11.05, 18:58
                ratatatam napisał:

> adolfa hitlera i rezim nazistowski?? czy mozna sie zachwycac "tryumfem woli"
                > leni riefenstahl nie pamietajac co sie wowczas dzialo...

1. na pewno mozna zachwycac sie innymi, wczesniejszymi i pozniejszymi dzielami
                Leni Riefenstahl, ktore nie sa apoteoza nazizmu
                2. trzeba by tez sie zastanowic czy rowniez "Triumfem Woli" nie mozemy sie
                zachwycac, jak ktos chce. Dlaczego? Bo zachwycamy sie egipskimi piramidami i
                posągami (sławiącymi tyranów), czy plaskorzezbami i stellami Asyryjczykow,
                slawiacych wyciecie w pień całych miast i wbijanie na pal. Zachwycamy sie
                świątyniami Majów gdzie składano ofiary z ludzi, koronkowa architektura
                grobowca Tamerlana w Samarkandzie, ktory spalil i wymordowal pol Azji,
                terakotowa armia pierwszego cesarza Chin ktory mordowal uczonych i zwyklych
                ludzi a co gorsza kazał spalić wszystkie książki. Oglądamy z zapartym tchem
                dramaty Szekspira, czlowieka piszacego je na czesc Elżbiety Wielkiej, tyrana w
                spódnicy ktora okrutnie przesladowala katolikow i scinala glowy swoim
                przeciwnikom. No a podziwianie renesansowych kosciolow Rzymu, sponsorowanych
                przez owczesnych papieży (rozpustnicy, lapowkarze, nepoci - coz to byly za
                typy!) - przeciez chyba piekno istnieje niezaleznie od moralnosci. Niestety...
                • ratatatam Re: rozróżnij 29.11.05, 19:08
                  no coz, zgadzam sie po raz kolejny - ale ta jednomyslnosc wrozy koniec dyskusji :]
              • Gość: fkonop rozróżnij! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 19:04
                AAA! Gdzieś napisałem, że uważam ją za autorytet moralny? Nie, nie nie! Zgadzamy
                się mniej więcej co do jej poetyckiej klasy(też nie uważam ją za wybitną, ale b.
                dobrą już tak).
                Ona napisała chyba 2 wiersze sławiące system. Nie należy ją wiązać z mordami
                tego systemu, nie można nawet jej nazywać komunistką- uczciwie trzeba przyznać,
                że w pewnym okresie życia, ze względów albo ideologicznych, albo czysto
                koniunkturalnych(co bardziej prawdopodobne) miała okres 'fascynacji' władzą ludową.
                Przypominam poza tym, że nikt wtedy nie mówił otwarcie o Katyniu, czy
                wydarzeniach z lat 30ych na Ukrainie. Więc nie było to wtedy tak jasne jak dziś,
                że stalinizm nie wypada wiele lepiej w porównaniu z hitleryzmem.
                Poglądy polityczne mają to do siebie, że ewoluują. Piłsudski też zaczynał jako
                dość radykalny socjalista. Wysoko cenił Marksa.
                Wracając zaś do pani Wisławy, to dlaczego miałaby się nie wypowiadać w sprawach
                polityki i ideologii? Dla Polski zrobiłem dużo mniej dobrego niż ona, a uważam,
                że takie prawo mi przysługuje.
                "czy rownie latwo przeszedlbys nad
                polityczna aktywnoscia wielu wybitnych tworcow okresu trzeciej rzeszy slawiacych
                adolfa hitlera i rezim nazistowski?? czy mozna sie zachwycac "tryumfem woli"
                leni riefenstahl nie pamietajac co sie wowczas dzialo..."
                Tak. Nie winie tej wybitnej reżyserki za naście milionów ofiar II WŚ. Moralnie
                oceniam ją negatywnie,zgadzam się z ostracyzmem i stosunkiem władz RFN do niej,
                ale jej rzemiosło artystyczne bardzo wysoko. I nie bulwersowałem się oglądając
                dokument o niej. Takie czasy. Ludzie wysyłani na front też nie zasługują moim
                zdaniem na potępienie na równi z kreaturami takimi jak Eichmann, czy Heidrich.
                • ratatatam Re: rozróżnij! 29.11.05, 19:19
                  no tak i w ten sposob dochodzimy do proby znalezienia odpowiedzi na pytanie w
                  rodzaju: kto ponosi wieksza wine - ten kto przykreca malutkie srubki w zapalniku
                  bomby, czy ten kto ja rzuca w tlum ?

ale z twoja delikatna ocena roli i zaangazowania szymborskiej sie nie zgadzam a
                  juz zupelnie nie z tym, ze w tamtych czasach nie mowiono o katyniu i podobnych
                  zbrodniach - ktore byly wowczas "codziennym doswiadczeniem" wielu polakow -
                  swiadkow lub ofiar tamtego rezimu - w tamtych czasach wszystko jeszcze bylo
                  jasne i wyrazne - rozmywanie i zacieranie granic miedzy tym co przyzwoite i
                  nieprzyzwoite , dobre i zle , zaczelo sie pozniej - m.in. z rozmywaniem
                  odpowiedzialnosci i zacieraniem roli jaka odegrali wowczas rozni ludzi
                • Gość: MACIEK Re: rozróżnij! IP: 207.208.161.* 29.11.05, 21:39
                  „niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
                  dla szpiclów katów i tchórzy (...)
                  i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy
                  przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie"

Zbigniew Herbert, „Pan Cogito"
                  • Gość: fkonop AAAA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 21:54
                    Nieuku! Brak szacunku dla wielkiego Poety!
                    Pozwolę sobie nieco Cię douczyć.
                    Otóż Pan Cogito, to kreacja literacka, postać, przewijająca się przez całą SERIĘ
                    liryków Herberta.
                    Zacytowany fragment pochodzi z wiersza "Przesłanie Pana Cogito". Nieuku.
                    Po drugie. Kogo torturowała, męczyła i wydawała Szymborska? Po prostu była
                    oportunistką,nie wykazała się taką dozą godności, jak np. Herbert. Ale śmieszne
                    jest porównywanie jej do szpicli i morderców.
                    • Gość: ratatatam BBBBB! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:35
                      no i juz wiemy! mamy nowa genialna definicje "nieuka"! "nieuk" to ktos kto
                      osmiela sie miec zdanie odmienne od opinii fkonop !!! i to jest piekny ,
                      klasyczny przyklad "michnikowszczyzny stosowanej" !

ROTFL
                      • Gość: maciek Re: cccc IP: 207.208.161.* 29.11.05, 23:00
                        ratatatam. Ladnie ujete. Biale jest Biale i nigdy nie bedzie
                        Czarne "michnikofile"
                        • Gość: eptesicus Re: cccc IP: *.chello.pl 30.11.05, 00:21
                          > ratatatam. Ladnie ujete. Biale jest Biale i nigdy nie bedzie
                          > Czarne "michnikofile"

a szare?
                          • Gość: maciek Re: cccc IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.11.05, 01:04
                            zgadza sie. twoj umysl jest szary.
                            • Gość: eptesicus Re: cccc IP: *.chello.pl 30.11.05, 11:07
                              > zgadza sie. twoj umysl jest szary

ale ja o tym wiem. To wyzwala od pychy, tych ktorzy sa PEWNI i wierza ze maja
                              bialy umysl
                              • Gość: fkonop jednak aaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 17:46
                                jesteście urzekający :D
                                Gdzie ja napisałem że uznaje Michnika za autorytet? Że się z nim zgadzam?
                                Po prostu uważam, że jeśli się cytuje fragment poezji, to wypada wiedzieć z
                                czego się to bierze. I pouczyłem pana Maćka, że nie wie za bardzo co wypisuje.
                                Zbulwersowało to mnie tak, bo poezje Herberta uwielbiam, i drażni mnie, gdy się

traktuje jak kij do bicia przeciwników. Poza tym, tekst "przesłanie Pana Cogito"
                                jest dośc znany, więc wykazał się imć Maciej sporą dozą nierzetelności.
                                Potwierdziliście też panowie, że unie uznajecie półśrodków. Białe, albo Czarne.
                                Chętnie pewnie byście postawili = między nazwiskami Szymborskiej i powiedzmy Pol
                                Pota. Brawo, gratuluje szerokich horyzontów myślowych.
        • rsrh A sama poetka coś na temat tego "odkupienia win" 29.11.05, 19:05
          przynajmniej BĄKNĘŁA ???
          • ratatatam Re: A sama poetka coś na temat tego "odkupienia w 29.11.05, 19:23
            "mlodziencza glupota" "zauroczenie" "takie byly czasy" "wielu tak robilo"

a ja tym , ktorzy nie czytali polecam na poczatek lekture "Czarnej ksiegi
            komunizmu" pod red. S. Courtois
            • rsrh Znany dowcip z "ukąszeniem heglowskim" 29.11.05, 19:56
              A ja polecam Jacka Trznadla "Hańba domowa"
              • uchachany Re: Znany dowcip z "ukąszeniem heglowskim" 30.11.05, 00:13
                rsrh napisał:

> A ja polecam Jacka Trznadla "Hańba domowa"

A to może poczytaj wcześniejszego Trznadla :-)). Się zdziwsz, się zdziwisz,
                kogóż on tak chwalił i komu kadził, he he...
        • Gość: maciek Re: A Szanowny pan słyszał o odkupieniu win? IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.11.05, 02:07
          Dla mnie to MILOSIERDZIE, bo pamiętam pewnego swojego kuzyna (syn tapicera),
          który
          w 1953 roku jako ledwo nastolatek zażartował do kolegi w klasie, że zdechła
          świnia (to o Stalinie). Na Rakowieckiej osobiści torturował go Rózański a na
          przesłuchania przychodził też potem "pokrzywdzony" Radkiewicz. Chłopak siusiał
          krwią do śmierci kilkanaście lat później, miał padaczkę i jąkał się. Czyżby o
          takich historyjkach Szymborska nie słyszała przed 1951 rokiem?
    • Gość: koneser poezji Ktory z tomików Szymborskiej lubisz najbardziej? IP: *.ostnet.pl 29.11.05, 18:36
      Ten o Leninie i Stalinie. Szkoda że nie ma wznowienia bo byłby hitem. Drukarze
      pomyślcie o tym a zarobicie sporo dutków.
    • werter-6 Re: Pytania z dwukropkiem'/I dlatego tak traktuje 29.11.05, 18:39
      Się Polaków na swiecie!A nie wiesz za co? Za antysemityzm
    • werter-6 Moja konstatacja krótka, Motloch na forum!!! 29.11.05, 18:45
      A sądze tak, po lekturze waszych kilku postów, zaczynam wami się brzydzić,
      drodzy Polacy!Wstyd i hańba!!
    • r3003 Re: Pytania z dwukropkiem 29.11.05, 18:59
      Najbardziej lubię poezję Szyborskiej z lat 50/60., to naprawdę ideowa poetka!
      Słowem, stara dobra komunistka!
      A ten Herbert, to był wariat - było trochę artykułów na ten temat. Pan Cogito
      pozwolił sobie być człowiekiem prostolinijnym i nie zgadzać się z Michnikiem -
      a to już w oczach redaktorów GW wystarczy aby zostać uznanym za wariata. A
      Wisława - widomo, swój człowiek.
      Brzydzę się pisaniną pani Wisławy!!!
      • eptesicus GW zawsze szanowała Pana Herberta 29.11.05, 19:08
        r3003 napisał:

> A ten Herbert, to był wariat - było trochę artykułów na ten temat. Pan Cogito
        > pozwolił sobie być człowiekiem prostolinijnym i nie zgadzać się z Michnikiem -
        > a to już w oczach redaktorów GW wystarczy aby zostać uznanym za wariata.

"Ten Herbert" - dla ciebie "Pan Zbigniew Herbert" - nie był wariatem. Był
        jednym z najwybitniejszych polskich poetów, czemu wyraz dawała na swoich łamach
        rowniez znienawidzona przez ciebie GW. Byl rowniez człowiekiem cierpiącym pod
        koniec swego zycia na chorobe psychiczna - cyklofrenie - co nie jest zadna
        tajemnica. W tym okresie nie tyle "nie zgadzal sie z Michnikiem" co znieważał,
        obrażał, wyzywał i atakował personalnie wiele osób i środowisk, m.in.
        srodowisko uwazane tradycyjnie przez bylych wspolpracownikow Jaruzelskiego
        (stary Giertych, Bender) za "środowisko Gazety Wyborczej/Żydów/KOR/Unii
        Wolności itp.". Ale co to ma wspolnego z jego wybitnymi dzielami? Herbert to
        naprawde byl mistrz i pisal swietnie i teraz tylko to sie liczy. Michnik
        zreszta nigdy nie mial mu za zle tych atakow.
        • ratatatam mijasz sie z prawda 29.11.05, 19:25
          mowiac o stosunku Michnika do Herberta i jego tworczosci - bylo calkiem
          odwrotnie niz piszesz
        • r3003 Re: GW zawsze szanowała Pana Herberta 29.11.05, 19:41
          Ty chyba nie wierzysz w to co piszesz? Tego nie można traktować serio! Chorobę
          psychiczną u Herberta stwierdzili "specjaliści" z Wyborczej, bo nikt inny. To
          była wyjątkowo paskudna nagonka na Poetę i to na dodatek po jego śmierci -
          czyli wtedy, kiedy nie mógł się już bronić. Elementem tego plugawego zabiegu
          było też posługiwanie się wypowiedziami wdowy po Herbercie.
          Zdaję sobie sprawę z tego, że boli was strasznie, to że taka POSTAĆ miała o was
          swoje zdanie, którego oczywiście nie podzielacie.
          To nie Herbert się zmienił! To jego byli przyjaciele zdradzili ideały. To nie
          Herbert zwariował, ale Michnik, który skręcił o 180 stopni i obściskiwał się z
          Kiszczakiem i Jaruzelskim (i wystawiał im świadectwa moralności).
          Zerwanie Herberta z towarzystwem, miało ten sam charakter, co zerwanie Hemara z
          jego bliskimi przyjaciółmi - o Słonimskim napisał "co za szmata, pod pozorami
          literata", o Tuwimie "kiedyś miał na twarzy myszkę, dziś ma szczura".
          Towarzysze z Wyborczej - nie obronicie swojego zeszmacenia, opluwając wielkich
          ludzi!!!
          Jak bym miał okazję spotkać "poetkę" Szymborską, to powiedział bym jej w twarz -
          pani poezja jest zerem!!!
          • Gość: eptesicus Re: GW zawsze szanowała Pana Herberta IP: *.chello.pl 29.11.05, 20:17
            > Jak bym miał okazję spotkać "poetkę" Szymborską, to powiedział bym jej w
            twarz
            > pani poezja jest zerem!!!

:-)))) ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha. Juz mam mokro ze smiechu, maly
            czlowieczku... Prosze, moze moglbys wyjasnic dlaczego jej poezja jest zerem?
            Jak dotad nie przytoczyles zadnego argumentu. Przypominam - prosze o ocene
            poezji, tej poezji za ktora dostala Nobla, przynoszac chwale Polsce (wbrew
            ludziom ktorzy nienawidza swojej Ojczyzny, jak Ty). Nie tych wierszykow o
            Stalinie sprzed kilkudziesieciu lat... I dlaczego "poetka" a nie poetka bez
            cudzyslowia. Czy rozdzial miedzy "poetami" a poetami zwiazany jest z obecnoscia
            w swoim dorobku wierszy o Stalinie?

> To nie Herbert się zmienił!

zmienil sie. Czytaj uwaznie wszystko co stworzyl - wiersze, eseje (zajrzyj do
            tych o templariuszach i albigensach chocby - z "Barbarzyncy w ogrodzie") i
            porownaj to z silami politycznymi z ktorymi wiazal sie pod koniec zycia, z ich
            inkwizytorska mentalnoscia (do ktorej wstret zawsze glosil)
            • r3003 Re: GW zawsze szanowała Pana Herberta 29.11.05, 20:38
              Nie mogę ci przeczyć w jednym - jestem małym człowieczkiem. Ale mimo wszystko
              mam prawo wypowiadać się o wielkich ludziach.
              Dla mnie (małego człowieczka), postawa poety jest związana nierozerwalnie z
              tym, co pisze. Szymborska dawała już wiele razy dowód na to, że potrafi pisać
              na zamówienie - było tak w czasach głębokiego komunizmu, jak i podczas obalenia
              rządu Olszewskiego. Poza tym, wszyscy wiedzą, że Nobla nie dostał Herbert,
              tylko pani Wisława, dzięki zakulisowym działaniom środowiska pewnej znanej
              gazety - to plugawe i obrzydliwe manipulatorstwo lewckich elitek.
              Nie wciskaj, proszę tych głupot o przemianie Herberta! Wiem, że to wasza
              metoda. Prawda jest taka, że Poeta był prostolinijny, a teraz wy swoją
              rejteradę o 180 stopni staracie się usprawiedliwić wymyślonym przez was
              szaleństwem Herberta. On się nie zmienił, to tylko wy pokochaliście "ludzi
              honoru" (np. Jaruzela i Kiszczaka). Sięgacie w ten sposób szczytów
              kłamstwa!!!
      • rsrh No to sie r 3003 naraziłeś wszystkim czerwonym 29.11.05, 19:09
        Ale sie nie martw.Juz nie strzelają.Nie to oko co za młodu!!!
    • eptesicus Do Polaków 29.11.05, 19:01
      Dlaczego moi rodacy muszą od razu oplugawić wszystko co przeciez przynosi sławę
      naszej Ojczyźnie? To własnie czynicie swoimi wyzwiskami. Ze "piewca Stalina"
      itp.. Tylko tyle dostrzegacie w jej poezji. A przeciez noblisci przynosza
      zawsze slawe swojemu krajowi...
      • Gość: fkonop eptesicus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 19:07
        bene, bene! Myślałem, że mnie już tłum agresorów zje, a tu jednak ktoś mnie wsparł.
      • ratatatam :))) 29.11.05, 19:28
        nie no piszesz oczywista nieprawde, ze noblisci zawsze przynosza slawe swojemu
        krajowi - wystarczy uwaznie przeczytac liste nazwisk laureatow :))))
        i niekoniecznie mam na mysli polskich noblistow :))
      • Gość: antykomuch Re: Do Polaków IP: 207.208.161.* 29.11.05, 21:40
        „niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
        dla szpiclów katów i tchórzy (...)
        i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy
        przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie"
        Zbigniew Herbert, „Pan Cogito"
    • pmlub32 Re: Pytania z dwukropkiem 29.11.05, 19:38
      Hy hy hy,Pani Szymborska to wielka poetka,a jej wiersze o Generalissimusie
      Stalinie to ...dopiero poezja,warta Nobla!
      • Gość: eptesicus Re: Pytania z dwukropkiem IP: *.chello.pl 29.11.05, 20:06
        PSY szczekaja, poeta pisze dalej :-)))
        • Gość: fkonop Ilu jeszcze ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 20:35
          użytkowników tego forum udowodni że potrafi pisać, lecz już nie czytać?
          Ilu jeszcze 'odkrywców' popisze się oryginalną i nigdzie wcześniej nie
          pojawiającą się w tej dyskusji o pangirykach Stalina pióra Szymborskiej?
          • Gość: ratatatam najwygodniej przemilczec... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 21:13
            i udawac ze wszystko jest OK - ze nasza noblistka nie nalezala do choru
            stalinowskich propagandzistow , prawda? jacy glupi i podli sa ci wszyscy,
            ktorzy zamiast lezec plackiem przed takim talentem ( lezec i milczec :DDDD )
            bezczelnie o tym wciaz przypominaja...
    • janul1 Ręce precz od towarzyszki Wisławy 29.11.05, 21:29
      Umiłowała towarzysza Stalina miłością czystą ideową, coż chcecie. Moze nie wiedziała, iż ten wymordowal kilkanaście milionów ludzi, a może wiedziała, ale zaślepiona miłością pisała, co pisała.
      • Gość: fkonop ech, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 21:52
        ciężko się z Wami dyskutuje. Po prostu zwróciłem uwagę, że tak mniej więcej 15
        osoba pisze o tym Stalinie, z podnieceniem godnym odkrycia Ameryki.
        TO oczywiście ważna sprawa, której nie można przemilczeć.
        A powody? Moim zdaniem(a nie znam Szymborskiej osobiście) poszło głównie o
        koniunkturalizm, o sprawy życiowe. Żeby dostać przydział na lodówkę, żeby nei
        zostać skreślonym przez cenzurę. TO moim zdaniem nie jest szczególnie podłe. Po
        prostu daje o człowieku słabe świadectwo- kogoś miękiego i opurtunistycznego. A
        nie przykładającego ręki do milionów mordów. Trochę umiarkowania w Waszych
        sądach, panowie! Apeluję! Nie popadajmy w absurd.
        • butters77 Re: ech, 29.11.05, 22:21
          > ciężko się z Wami dyskutuje. Po prostu zwróciłem uwagę, że tak mniej więcej 15
          > osoba pisze o tym Stalinie, z podnieceniem godnym odkrycia Ameryki.
          > TO oczywiście ważna sprawa, której nie można przemilczeć. (...) ale Trochę
          umiarkowania w Waszych sądach, panowie! Apeluję! Nie popadajmy w absurd.

Zgadzam się w całej rozciągłości!! (zresztą na podobną rzecz zwracałam uwagę
          wcześniej:) Pozdrawiam i życzę obiektywizmu zamiast fanatyzmu.
      • Gość: m Re: Ręce precz od towarzyszki Wisławy IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:01
        dała się nabrać Trybunie Ludu, podobnie jak dziś wielu nabiera się na
        propagandę GW.
      • gris2 Re: Ręce precz od towarzyszki Wisławy 29.11.05, 22:37
        Daj ci ,losie, takie pisanie, pisanie, pisanie....
        Ideowcu, czas zejść z chmur!!! i to szybko
        "Tyle wiesz o sobie, ile cię sprawdzono"!
        A sprawdzono? Na pewno nie, bo byś nie pisał bzdetów.
        Proponuję,byś wyszedł z zastygłego bagienka-które dziwnym trafem ulubiłeś sobie
        (żaba, czy co?!)- i poczytał troszkę świeższej poezji, nawet o 20 lat (sic!).
        To dobrze robi na cerę/mięśnie! Ha ha ha
        • janul1 Re: Ręce precz od towarzyszki Wisławy 30.11.05, 08:12
          Na mięśnie najlepiej robi pozja Herberta, Twardowskiego, Baczyńskiego. Odłóż peany towarszyszki Wislawy i poczytaj poezję, a się przekonasz.
          • Gość: fkonop Re: Ręce precz od towarzyszki Wisławy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 19:25
            Herbert, zgoda, jest uniwersalny. Baczyński to wybitny, ale co by nie mówić
            wojenny. Nawet większość jego erotyków dotykas dramatu wojny. Twardowski? A
            jeśli ktoś nie szuka potwierdzenia swej wiary w wierszach? Jeśli kogoś poezja ma
            po troszę bawić, po troszę sprawiać intelektualną zabawę? I jednocześnie
            przejmować? Żaden z tych 3 panów nie miał na pewno lekkiego stylu. A Szymborska
            taki miewała(co nie znaczy, że jest lepszą poetką od Herberta, co to to nie!).
    • beataka1 Re: Pytania z dwukropkiem 29.11.05, 22:01
      kocham Szymborską!
      • r3003 Re: Pytania z dwukropkiem 29.11.05, 22:34
        Kocham Szamborską!
    • Gość: markowsky Ninawisc wciaz sprawna -dobrze sie trzyma! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:04
      spojrzcie,jaak wciaz sprawna jak dobrze sie trzyma w naszym stuleciu
      nienawisc.Jak lekko bierze wysokie przeszkody jakie to łatwe dla niej-
      skoczyc,dopasc!
      • Gość: ratatatam Re: Ninawisc wciaz sprawna -dobrze sie trzyma! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:37
        ooo to ty tez uwazasz ,ze ublizanie prawdzie, cenzurowanie historii, sztuczne
        wybielanie zyciorysow jest przejawem nienawisci?? zgadzam sie z toba !!!!
    • Gość: unicef123 Re: Pytania z dwukropkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:41
      p.Szymborska pisze tak jak większość czuje ale nie każdy umie to
      opisać .Niektórzy nawet nie wiedzą ( niestety) że mogą tak czuć > takie gadanie
      o okresie stalinowskim a teraz sa inne okresy i kiedyś będą również może
      wydziwiać na współcześnie tworzących młodych gniewnych czyt."Zwał' lub "Gnój"
      wolę milion razy takie czyste ,piękne , zdrowe i przejrzyste rymy niż ploty o
      najbliższych bo to modne.? A po nowy tomik zaraz polecę!!!
      • Gość: ratatatam a swistak siedzi i zawija w sreberka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:44
        jasne, hitler i stalin nigdy nie istnieli, nie mieli swoich dworakow klepiacych
        piekne rymy na ich czesc, a swistak siedzi i zawija w sreberka...
        • Gość: m Re: a swistak siedzi i zawija w sreberka IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 01:00
          człowieku, zobacz na jakim portalu jesteś!
          Na czyim,.
          Otóż redaktor naczelny gazety, którą reprezentuje ten portal mruczy na Uszko
          Jaruzelskiemu generałowi, a o fajnie panie Urbani zapytuje, mrucząc mu: "kotku,
          tyle lat czekałem"...
          • Gość: eptesicus Re: a swistak siedzi i zawija w sreberka IP: *.chello.pl 30.11.05, 11:20
            > Otóż redaktor naczelny gazety, którą reprezentuje ten portal mruczy na Uszko
            > Jaruzelskiemu generałowi,

to zupelnie jak stary Giertych, Bender i inni bohaterowie
    • Gość: unicef123 Re: Pytania z dwukropkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:47
      a wogóle to brednie nie dyskusja , nie chce mi sie z wami gadać
    • Gość: miszkad Szymborska ma farta, że nie napisała nic o żydach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 23:06
      Wtedy inna byłaby gadka Wybiórczej, vide Dmowski.....Jak ja lubię tą gazetkę:)
      Poezja nie ma tu nic do rzeczy, vide to, co wybiórcza pisała o Herbercie:D,
      kochani znawcy literatury...
      Jedno słowo Szymborskiej antymichnikowskie, i na pierwszej stronie wybiórczej
      reklamującej tą poetkę byłby jej wierszyk o Stalinie.
      Obiektywny Brukowoiec buhahaha.
      Co wy na to, kretyni?
      • Gość: ratatatam no co ty!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 23:11
        w czasach gdy zyd borejsza dawal przydzialy na papier dla dworakow??? :DDDD co
        by o niej nie mowic to glupia napewno nie jest :DD
      • Gość: eptesicus Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.chello.pl 30.11.05, 00:37
        > Wtedy inna byłaby gadka Wybiórczej, vide Dmowski.....

Dmowski wyprodukowal gore pism gloszacych szczera nienawisc do innych ludzi.
        Nie slyszalem zeby Szymborska nawolywala do walki klasowej, mordowania kułaków,
        obszarników, fabrykantów, "rozgniecenia jak robactwo" wrogów ludu itp.

>Jak ja lubię tą gazetkę:)

ja też, nawet bardzo. Nie jesteś godzien nawet nosić papieru w jej redakcji.
        Jak Ci sie nie podoba, przerzuć się na "Trybunę" - pewnie ulubioną gazetę
        waszych idoli - starego Giertycha i Bendera, podczas ich pracy w Radzie
        Konsultacyjnej i PRON.

> Jedno słowo Szymborskiej antymichnikowskie, i na pierwszej stronie wybiórczej
        > reklamującej tą poetkę byłby jej wierszyk o Stalinie.

albo i nie byłby.

> Obiektywny Brukowoiec buhahaha.

na pewno lepszy niz "Nasz Dziennik" i inne syfy

> Co wy na to, kretyni?

to samo co ty debilu. Nie spodziewasz sie chyba ze bedziemy dyskutowac z takim
        pacanem. Oko za oko, ząb za ząb :-)))

podpisane: Żydzi, masoni i cykliści polskojęzyczni
        • Gość: maciek Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.11.05, 02:02
          „ — Może czlowiek błądzić, ale nie ma prawa o tym pisać, upowszechniać tego,
          zatruwać tym duszy narodu! Tego czynić nie wolno! To jest wobec narodu
          zbrodnia!". KARDYNAL TYSIACLECIA.
          TERAZ TEZ MNIE OPLUJESZ CIEMNOGRODEM I INNYMI OBELGAMI CHAMIE
          • Gość: maciek Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.11.05, 02:03
            TO SIE TYCZYLO SZYMBORSKIEJ I JEJ OKRESU. A CO DO CIEBIE. ZAL MI CIEBIE UBEKU
            • Gość: Zuzza Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.graf.torun.pl 30.11.05, 09:33
              Ło la Boga, a co ma do tego jej okres?!:)
            • Gość: eptesicus Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.chello.pl 30.11.05, 11:14
              > TO SIE TYCZYLO SZYMBORSKIEJ I JEJ OKRESU. A CO DO CIEBIE. ZAL MI CIEBIE UBEKU

1. nie moge byc "ubekiem" bo mam 28 lat
              2. chyba Ci mnie nie zal, sądząc z tonu jakim do mnie piszesz
              3. Co do mnie, to mi Cie nie zal - ja Ci bardzo współczuje. Szczerze. Twoja
              rownie szczera nienawisc bierze sie z Twojej wrazliwosci na sk...nstwo, zlo i
              krzywde. Ale jak widac zaprowadzila Cie ona na manowce. Skad Ci strzelilo do
              lba, ze wszyscy Twoi oponenci w dyskusji to ubecy?
          • Gość: eptesicus Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.chello.pl 30.11.05, 11:18
            > „ — Może czlowiek błądzić, ale nie ma prawa o tym pisać, upowszechn
            > iać tego,
            > zatruwać tym duszy narodu! Tego czynić nie wolno! To jest wobec narodu
            > zbrodnia!". KARDYNAL TYSIACLECIA.

nie zgadzam sie z kardynalem Wyszyńskim. Nie ma czegoś takiego jak dusza
            narodu. Kazdy czlowiek ma swoją własną i za nią sam jeden odpowiada, sam jeden
            ma sie opowiedzieć za dobrem. Nikt nie ma prawa go chronić przed tym wyborem.

> TERAZ TEZ MNIE OPLUJESZ CIEMNOGRODEM I INNYMI OBELGAMI CHAMIE

nie, nie opluje. Choc zaslugujesz na to okazujac swoja nienawisc, slepote i
            małość. Nobel dla Szymborskiej to Nobel dla polskiej poezji, jej jakości a nie
            dla panegiryków na czesc Stalina kilkadziesiat lat temu. Nie umiesz tego
            odroznic, ani samej jakości tez niedoceniasz. Moze za subtelna dla Ciebie?
        • Gość: miszkad Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 14:34

> Wtedy inna byłaby gadka Wybiórczej, vide Dmowski.....

Dmowski wyprodukowal gore pism gloszacych szczera nienawisc do innych ludzi.
          Nie slyszalem zeby Szymborska nawolywala do walki klasowej, mordowania kułaków,
          obszarników, fabrykantów, "rozgniecenia jak robactwo" wrogów ludu itp.

-
          • eptesicus Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży 30.11.05, 16:58
            Gość portalu: miszkad napisał(a):

> Używasz tak żałosnych argumentów, że dyskusja z tobą ubliża mojej marnej
            > inteligencji.... oko za oko:)

rozumiem ze argumenty typu "co wy na to kretyni?" sa o wiele lepsze,
            wznioslejsze i bardziej wyrafinowane niz moje ("debile"). Zastosowalem elementy
            Twojego arsenalu. Chyba nie sadzisz ze Twoja pierwsza wypowiedz byla bardziej
            cywilizowana niz moja
            • Gość: miszkad Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 19:22
              nie chodzi mi o "debili", czy "kretynów". tylko o Twoją żałosną retorykę rodem z
              wyborczej. Jeśli myślisz tak jak piszesz, to kondolencje dla Twojego intelektu...
              Niestety jestem niecywilizowanym tępakiem i nie umiem inaczej..
              • Gość: misz Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 20:11
                "Intelektualna elita (gromady wszelakiego rodzaju twórców) doby bierutowskiej i
                gomulkowskiej miala pelna swiadomosc, ze - jak to ujal Z. Kubiak - "socjalizm
                jest uciskaniem spoleczenstwa przy uzyciu elit inteligenckich, które dadza sie
                do tego zatrudnic". Ze beda sie latwo dawaly zatrudniac - wiedzieli juz Lenin
                (zwal pracujacych dlan inteligentów i usluznych twórców "pozytecznymi idiotami")
                oraz Stalin (zwal ich "tanimi ku..mi"). Ze beda pozbawione serc i sumien -
                bolszewicy tez doskonale wiedzieli; G. Nenning tak scharakteryzowal wlasna klase
                (lewicujaca inteligencje): "Bezmyslnosc, oschlosc, zgodne nasmiewanie sie z
                Kosciola, a przede wszystkim brak serca i odwagi, by dojrzec sytuacje, w jakiej
                znajduje sie naród"."
                www.wpwil.w.duna.pl/wielkapl/zh_o_michniku.html
    • Gość: camell "DWUKROPEK" na aukcji CHARYTATYWNEJ z dedykacją IP: *.range86-135.btcentralplus.com 30.11.05, 10:29
      Witam,

Na aukcji CHARYTATYWNEJ Krzysia PUC - www.krzyspuc.lap.pl pojawi się w
      njabliższych dniach, możliwe że jeszcze jutro ( ustalane jest tylko jeszcze
      dokładnie kiedy Pani Szymborska będzie mogła podpisać...) najnowszy
      tomik "DWUKROPEK" z dedykacja i autografem specjalnie dla KUPUJĄCEGO !!
      Link bezpośrednio do aukcji Krzysia www.allegro.pl/my_page.php?
      uid=3980034
      Link do poprzednej książki W. Szymborskiej z autografem:
      www.allegro.pl/show_item.php?item=72013843
      ZAPRASZAM w krótce do LICYTACJI !!

PozdrooFka
      • Gość: camell Re: "DWUKROPEK" na aukcji CHARYTATYWNEJ z dedykac IP: *.range86-135.btcentralplus.com 30.11.05, 10:45
        strona Krzysia www.krzyspuc.lap.pl
        link do wszystkich aukcji
        www.allegro.pl/my_page.php?uid=3980034
      • ratatatam aukcja 30.11.05, 21:08
        jak wystawicie jakis tomik wislawy sz. z lat 50tych ( nawet bez autografu) to
        na 100% kupie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka