alkud 27.11.05, 20:28 Szymborska to swój człowiek religiapokoju.blox.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marekgdan Re: Pytania z dwukropkiem 27.11.05, 22:59 ...nic dwa razy sie nie zdarza i nie zdarzy;Z tej przyczyny zrodzilismy sie bez wprawy i pomrzemy bez rutyny!;kocham poezje Szymborskiej!sto lat pisania wierszy pani Wisławo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozef To tez pisala noblistka Szymborska IP: *.ri.ri.cox.net 28.11.05, 00:32 TEN DZIEN Oto Partia - ludzkosci wzrok. Oto Partia - sila ludow i sumienie. Nic nie pojdzie z jego zycia w zapomnienie. Jego partia rozgarnia mrok. WSTEPUJACEMU DO PARTII Partia. Nalezec do niej, z nia dzialac, z nia marzyc, z nia w planach nieuleklych, z nia w trosce bezsennej - Wierz mi to najpiekniejsze, co sie moze zdarzyc w czasie naszej mlodosci - gwiazdy dwuramiennej. ("Pytania zadawane sobie") Wislawa Szymborska Odpowiedz Link Zgłoś
otawszczyk Odczep sie od niej ! 28.11.05, 04:42 Ona miala na mysli PiS w tym wierszu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam "Odp*cie sie od generala " Adam Michnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 10:52 czy wyobrazacie sobie zeby ktos kto pisywal wiersze na czesc NSDAP i slawil Hitlera mogl otrzymac kiedykolwiek po wojnie nagrode nobla? a wychwalanie partii komunistycznej i pisanie piesni pochwalnych na czesc Stalina jakos w przyznaniu tej nagrody nie przeszkadzalo... ciekawe dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
butters77 Re: "Odp*cie sie od generala " Adam Michnik 29.11.05, 16:34 Nobla zaraz nie, ale kto wie, może papieżem by został...:) Ręce już mi opadają od słuchania bredni na temat "stalinowskiej przeszłości" Szymborskiej... Niektórzy ludzie się jakoś niezwykle szybko i trwale przywiązują do negatywnych faktów, a te pozytywne umniejszają jak tylko mogą.. Pewnie, że Szymborska pisała wiersze propagandowe! (nikt z nas, wielkich ludzi zgormadzonych na FORUM, w młodości żadnej głupoty oczywiście nie zrobił:) I myślę, że w związku z tym powinna być sądzona za ludobójstwo!:) A już na pewno nie wolno czytać jej poezji!! Nawet jeśli komuś w ciężkich chwilach dzięki tej twórczości lekko się robi na duszy albo - nie daj Boże! - komuś się od tych wierszy poszerzą horyzonty myślowe!!! WARA od jej tomików - i WARA od wyrażania radości z powodu nowego tomu (bo przypominam, że tego dotyczy ten wątek:) Odpowiedz Link Zgłoś
ammon86 Re: "Odp*cie sie od generala " Adam Michnik 29.11.05, 16:43 > Ręce już mi opadają od słuchania bredni na temat "stalinowskiej przeszłości" > Szymborskiej... Niektórzy ludzie się jakoś niezwykle szybko i trwale przywiązuj > ą > do negatywnych faktów, a te pozytywne umniejszają jak tylko mogą.. Pewnie, że > Szymborska pisała wiersze propagandowe! (nikt z nas, wielkich ludzi > zgormadzonych na FORUM, w młodości żadnej głupoty oczywiście nie zrobił:) Jest chyba drobna różnica pomiędzy młodzieńczym „robieniem głupstw” a pełnym angażowaniu się w poparcie najkrwawszej dyktatury w historii… To co robiła Szymborska to była intelektualna prostytucja… I niech nikt nie wciska mi kitu że w tamtych czasach nie dało się inaczej, że trzeba było z czegoś żyć itd. Czesław Miłosz jakoś nie pisał nic proreżimowego i mimo wszystko żył, więc było to możliwe… Odpowiedz Link Zgłoś
butters77 Polityka a literatura.. 29.11.05, 17:03 Zgadzam się, jest pewna różnica - i nie mam zamiaru nikomu "wciskać kitu", że inaczej się nie dało żyć. Drażni mnie tylko ciągłe mieszanie róznych wątków - bo to, że Szymborska nie jest dla mnie autorytetem MORALNYM, nie znaczy, że nie może być autorytetem LITERACKIM. A mówimy tutaj o NOWYM TOMIKU WIERSZY. Śmieszą mnie niektóre teksty - bo równie dobrze mogłabym powiedzieć (oczywiście przejaskrawiając), że nigdy w życiu nie uwierzę Relidze jako lekarzowi, bo poparł Tuska, który miał dziadka w Wehrmachcie:)) Poraża mnie fanatyzm ludzi, którzy - często NIE MAJĄC POJĘCIA O POEZJI SZYMBORSKIEJ W OGÓLE - wykrzykują wciąż swoje spiskowe teorie. A ja serdecznie polecam zarówno jej wiersze, jak i np. prozę Andrzejewskiego (który też ma bardzo niechlubny ideowo epizod w swoim życiu... Ale nie zdradzę - niech spiskowcy węszą;) Odpowiedz Link Zgłoś
ammon86 Re: Polityka a literatura.. 29.11.05, 17:15 Hmm... Może ma pani racje ;) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu A na okladce kolko z dziurka 29.11.05, 18:08 Kolko pokazuje jak z kolru CZERWONEGO przechodzi sie do NIEBIESKIEGO. Dziurka to reszta, czyli zawartosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Re: Polityka a literatura.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:26 1) w aspekcie czysto formalnym - poezja Szymborskiej jest niezlej klasy - czytam, znam, czasem lubie bardziej kiedy indziej mniej - nigdy zapewne i tak nie dorosnie do poziomu poezji Z. Heberta ( ktory zapewne nie dostal "Nobla" z powodow natury politycznej -> "zoologiczny antykomunizm"...) 2) gdyby swoja aktywnosc intelektualna Szymborska ograniczyla wylacznie do pisania poezji - to mozna by ja uznac za autorytet wylacznie literacki- no ale tak nie jest ... pani Wisia kreuje sie ( lub jest kreowana) takze na autorytet moralny. W czasach "mlodzienczych glupot" gdy wypisywala peany na czesc Stalina i systemu politycznego, ktorego pochwalanie i propagowanie dzisiaj grozi kara wiezienia - tysiacom ludzi odbierano zycie na "nieludzkiej ziemi" , w ubeckich katowniach . Nie slyszalem zeby Szymborska dokonala uczciwego rozrachunku ze swoja wyjatkowo paskudna przeszloscia, za to wciaz slysze o "mlodzienczych glupotach". Jak to ktos trafnie napisal: " nazisci robili z Polakow bohaterow , komunisci robili z nich gowno"- Szymborska nalezala do tych, ktorzy z moich rodakow starali sie zrobic gowno - tego naszej noblistce wybaczyc nie potrafie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: Polityka a literatura.. IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 21:50 Mi tam komuniści, stalinowcy i tacy tam nie przeszkadzają, DLATEGO GŁOSUJĘ NA DONALDA TUSKA! Odpowiedz Link Zgłoś
ammon86 Re: "Odp*cie sie od generala " Adam Michnik 29.11.05, 17:29 > Czesław Miłosz jakoś nie pisał nic proreżimowego i mimo wszystko żył, więc było > to możliwe… Chodziło mi o Zbigniewa Herberta oczywiście :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Miłosz - to była kreatura, Szymborska - anioł IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 30.11.05, 03:59 To wielka poetka . Zawsze szczera . Tylko te puste głowy nic nie rozumieją z tego, co zewnątrz człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: "Odp*cie sie od generala " Adam Michnik 30.11.05, 20:21 ammon86 napisał: > Czesław Miłosz jakoś nie pisał nic proreżimowego i mimo wszystko żył, więc było > to możliwe… Pisał, pisał. Np. korespondencje o schyłku Zachodu. A jako pracownikowi reżimowej służby dyplomatycznej żyło mu się całkiem nieźle... Odpowiedz Link Zgłoś
meryamen Łatwo oceniać 28.11.05, 13:41 Do wszystkich krytków: czy Wy zdajecie sobie sprawę z tego jak się w tamtych czasach żyło poetom i pisarzom? A może wtedy nie wymyślono jeszcze znaczka ":-)"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Re: Łatwo oceniać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 21:18 alez my wiemy jak sie zylo poetom w tamtych czasach, wystarczy wspomniec z. herberta ... a pomysl jak sie strasznie artystom zylo pod okupacja hitlerowska! i co? z tego powodu ze zylo im sie strasznie usprawidliwialabys kolaborujacych z hitlerowcami?? uwazalabys, ze nie mamy prawa miec pretensji do kogos kto pisywal panegiryki na czesc hitlera? Odpowiedz Link Zgłoś
otawszczyk Re: Łatwo oceniać 30.11.05, 15:58 meryamen napisała: > Do wszystkich krytków: czy Wy zdajecie sobie sprawę z tego jak się w tamtych > czasach żyło poetom i pisarzom? A może wtedy nie wymyślono jeszcze znaczka > ":-)"? Wiem jak sie wtedy zylo. Komuna bardzo czesto o czyms lub czegos pisac nie pozwalala, ale tez nikomu niczego pisac nie kazala. Ci co pisali wazeliniarskie wierszyki a partii, stalinie itd robili to wylacznie na wlasna odpowiedzialnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
koua Re: To tez pisala noblistka Szymborska 28.11.05, 17:59 no i jeszcze wiersz pochwalny dla tow. stalina, niestety tekstu nie wkleje, ale moze gdzies jest jakis zbior online wszystkich wierszy, jak ktos wie, prosze o link Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Polecam ci Czerwona Msza -Urbankowskiego 29.11.05, 17:21 znajdziesz tam Szymborska z "wczesnego okresu" Odpowiedz Link Zgłoś
ammon86 Re: To tez pisala noblistka Szymborska 29.11.05, 16:34 Miło jest przeczytać że są jeszcze w Polsce ludzie na tyle rozsądni żeby nie zachwycać się apologetką Stalina ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja - A TO NAPISAL ... ZAZDROSNY JOZEF ... CYRANKIEWICZ IP: *.itc.griffith.edu.au 12.01.06, 10:53 ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eNDe Re: Pytania z dwukropkiem IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.11.05, 00:35 >Szymborska to swój człowiek< ? Pani Szymborska to nie mój człowiek "Oto Partia - ludzkości wzrok Oto Partia siła ludów i sumienie? Nic nie pójdzie z jego życia w zapomnienie" "Partia. Należeć do niej. Z nią działać. Z nią marzyć. Z nią w planach nieulękłych. Z nią w trosce bezsennej. Wierz mi to najpiękniejsze co się może zdarzyć". ...intelektualistka. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzein Re: Pytania z dwukropkiem 28.11.05, 01:05 Ma racje autor tego artykulu, ta panie to raczej Wislawa z imienia, a z pochodzenia Anty-polska Poka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Pytania z trzykropkiem i Stalinem w tle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 10:48 a moze by tak reedycje poezji z lat 50? kiedy nasza noblistka slawila w swoich wierszach najwiekszego zbrodniarza czasow nowozytnych i system ktory spowodowal smierc milionow ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
janul1 Naród dziękuje towarzyszcze stalinistce 28.11.05, 17:58 za piękną poezję, szczególnie tę na cześć Stalin. Teraz czekamy jeszcze na peany o Hitlerze, Pol Pocie i Hussajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipadamastah Re: Naród dziękuje towarzyszcze stalinistce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 19:29 widze, że nienawiść do wszystkiego i wszystkich to juz normalka, dla was nawet to, że ktoś woli kolor czerwony od zielonego to wystarczający argument żeby jechać po nim od czerwonych i komuchów. opamiętajcie się ludzie...zreszta co ja sie dziwie, w koncu ktos ten pis, lpr i samoobrone musiał wybrac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEK CHOJECKI A JA WIDZE TWOJA GLUPOTE I BRAK KANONU WIEDZY NA.. IP: 207.208.161.* 28.11.05, 19:47 JAKIS BENKART NAPISAL: "widze, że nienawiść do wszystkiego i wszystkich to juz normalka, dla was nawet to, że ktoś woli kolor czerwony od zielonego to wystarczający argument żeby jechać po nim od czerwonych i komuchów. opamiętajcie się ludzie...zreszta co ja sie dziwie, w koncu ktos ten pis, lpr i samoobrone musiał wybrac." *** TEMAT STALINIZMU I PISU NIE JEST CI ZNANY CWIERCINTELIGE(NTKO, ENCIE). STALINIZM=HITLERYZM, RAKOWIECKA = OSWIECIM, KONFORMIZM = PRZYZWOLENIE NA ZBRODNIE KOMUNISTYCZNE I HITLEROWSKIE. TO OSTATNIE MOZE BYC WYBACZONE ZWYKLEMU CZLOWIEKOWI ALE NIE POECIE !!! MOWIE NIE UBEKOM I ZBRODNIARZOM, KONFORMISTOM I ICH POPLECZNIKOM KTORZY NISZCZYLI MILIONY POLAKOW PRZEZ 50 LAT I DZISIAJ TWORZA PODZIALY!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
butters77 Zaraz padnę trupem... 29.11.05, 16:47 > O OSTATNIE MOZE BYC WYBACZONE ZWYKLEMU > CZLOWIEKOWI ALE NIE POECIE !!! Nie, no nie mogę uwierzyć:) Czyś Ty oszalał, człowieku??? Radzę poczytać trochę poezji - wielu współczesnych artystów pisze rzeczy bulwersujące - i myślę, że z powodu ich przynależności do ELITY POETÓW ich grzechy są zwielokrotnione i należy ich wieszać!!! A poza tym - nieco lektury i może miałbyś pojęcie, że Szymborska nie była w latach 50. szacowną noblistką, lecz jedną z wielu, wielu poetek, które popełniły ten szczeniacki błąd i pisały wiersze propagandowe. Rozumiem, że na tej podstawie powinna być sądzona za zbrodnie stalinizmu tak, jak ubecy - co ja gadam! - szybciej niż oni, bo oni to przecież do "zwykłych ludzi" należeli, nie do poetów:)) Może przy okazji lektury zweryfikowałbyś też pisownię słowa "BENKART":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEK CHOJECKI stalin powiedzial by o tej pani "porzyteczna... IP: 207.208.161.* 28.11.05, 19:53 idiotka". Dobrze ze pan ZBIGNIEW HERBERT nie dozyl tego czasu kiedy to miernoty, grafomanow i konformistow stawia sie na piedestaly, a w dawnych czasach byli wspoltworcami systemu ktory zgladzil kwiat inteligencji i wielu oddanych patriotow. Nawet slowa Przepraszam nie uslyszalem z ust tej NOBLISTKI za to co pisala... Milosz przynajmniej napisal ze "bylismy prostytutkami"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipadamastah Re: stalin powiedzial by o tej pani "porzyteczna. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 22:46 Ten benkart i ćwierćinteligent przynajmiej wie jak się piszę słowo pożyteczna. skoro wiem a ty nie wiesz to kim jestes ? 1/8 inteligentem czy moze jeszcze mniej? w ogole sadze, ze używanie słowa inteligent w stosunku do ciebie obraza inteligentów na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan maciek Re: stalin powiedzial by o tej pani "porzyteczna. IP: *.hsd1.il.comcast.net 29.11.05, 05:40 "Ten benkart i ćwierćinteligent przynajmiej wie jak się piszę słowo pożyteczna. skoro wiem a ty nie wiesz to kim jestes ? 1/8 inteligentem czy moze jeszcze mniej? JAK JUZ NIE MA ARGUMENTOW TO SIEGA SIE PO ORTOGRAFIE. TYPOWE. Z GORY PRZEPRASZAM JASNIE PANA ZA MOJE PRZEJEZYCZENIE. "w ogole sadze, ze używanie słowa inteligent w stosunku do ciebie obraza inteligentów na całym świecie. " A CO DO INTELIGENTOW I OBRAZY NIE WIEM DO CZEGO ZMIERZASZ. MOZE DO TEGO ZE GARDZE TA PANIA... OWSZEM I NIE OBCHODZI MNIE TO KIM BEDE DLA CIEBIE, CHAMEM, REPREZENTANTEM PISU... POPORSTU MNIE TO NIE OBCHODZI. POWIEDZ TO MOJEMU PRADZIADKOWI KTOREMU UB WYBILO WSZYSTKIE ZEBY PODCZAS GDY TA PANI PISALA TE BZDURY A TERAZ JEST "autorytetem". PS. DZIWNE ZE PIEWCA HITLERA NIE DAJA NOBLI... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: stalin powiedzial by o tej pani "porzyteczna. IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 14:22 to ona napisała też "uśmiech Stalina"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fkonop Przykra sprawa, że pan Maciej Chojecki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:11 uważający się pewnie za patriotę, przynosi wstyd sobie i pośrednio także nacji całej. Skoro stawiasz się w roli obrońcy Polskości, krzewicielu patriotyzmu, to mopże nie kompromitowałbyś się kaleczeniem tego pięknego języka? A jeśli nie masz na tyle siły, żeby nauczyć się pisać np. słowa 'bękart', to może lepiej byś zrobił po prostu napie..jąc pedałów i komuchów na ulicach? Co Ty na to? Wcieliłbyś poniekąd Twoje ideały w życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomuch Re: Przykra sprawa, że pan Maciej Chojecki IP: 207.208.161.* 29.11.05, 17:37 komuchow powinno bylo sie juz dawno powywieszac ...tak samo robili z hitlerowcami w Norymerdze. *** a co do gejow (ty niestety "tolerancyjny czlowieczku" uzywasz innych slow)...no coz. MASZ JAKIES FOBIE NAJWYRAZNIEJ BO DO GEJOW NIC NIE MAM. NORMALNI LUDZIE W ODROZNIENIU OD CIEBIE ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 33 Re: Przykra sprawa, że pan Maciej Chojecki IP: 207.208.161.* 29.11.05, 17:39 Z gory przepraszam "polonistow" gdyz zjadlem pare literek w pospiechu Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: stalin powiedzial by o tej pani "porzyteczna. 29.11.05, 19:12 Gość portalu: MACIEK CHOJECKI napisał(a): > idiotka". to powiedział Lenin, nie Stalin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajtek Lipski Dobre (ale ciężkie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:35 Bardzo lubie. Fajne kółko na okładce, dlategoż kupiłem byłem (w sklepu na Kampo Cifiori)(przez przypadek Cifiori, ale tak jest lepiej, że przez przypadek tak jest lepiej). Ogółem fajne, miejscami nawet słabe (może sławne?)... Recenzje mógłbym pisać. To dobre je, ale "Duma Sowiźrzalska" je lepsza byłaby. KONIEC. I początek. Fajnie, że to na początku, ale czemu "Wielka liczba" tak mało dostało (że sie zrymowało, ale to juz nie może) Co...? I wykrzyknik? No to cześć. Dobre. Hura. Nie ma żadnych bluzgów - muszo puścić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: + Re: TA LENINOWSKA GRAFOMANKA JESZCZE ŻYJE ?? IP: 207.208.161.* 29.11.05, 17:40 Autorytet...heheheh... zyjeeeee ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus DO PROSTAKÓW - nie umiejacych ODDZIELIĆ 29.11.05, 18:38 ...sztuki od moralności Mi sie podobaja wiersze Szymborskiej, a to ze autorka naplula sobie na zyciorys w mlodosci, to jej problem, nie moj. Jak moze z tym zyc bez jednznacznej "samokrytyki" (choc pamietajcie kto samokrytyki wymyslil :-))), to juz zmartwienie pani Wisławy. Ale co to ma wspolnego z jej samą poezją? Czy jak ktos kiedys okazal sie maly duchem i napisal wiersz na czesc Stalina, to znaczy ze przez cale zycie bedzie grafomanem. Wg mnie babka ma klase, pisze swietnie, a przeciez Nobla dostala za poezje, nie za moralnosc. Chyba lepiej niz jak Nobla dostaja lewaccy propagandzisci, nieumiejacy pisac (vide Jelinek). Caravaggio byl rozpustnikiem (zreszta homoseksualnym), hulaką, zadymiarzem i chuliganem, niejednego pochlastał w pojedynku, ale jakim byl malarzem! Wybitnym! I to malarzem RELIGIJNYM (katolickim!)... Odpowiedz Link Zgłoś
ammon86 Re: DO PROSTAKÓW - nie umiejacych ODDZIELIĆ 29.11.05, 19:12 > Caravaggio byl rozpustnikiem (zreszta homoseksualnym), hulaką, zadymiarzem i > chuliganem, niejednego pochlastał w pojedynku, ale jakim byl malarzem! > Wybitnym! I to malarzem RELIGIJNYM (katolickim!)... To sprzeczność nie do pogodzenia, nie można być "rozpustnikiem", hulaką i zadymiarzem i jednocześnie katolikiem, bo "religijność" człowieka jest w takim wypadku czystą hipokryzją... Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: DO PROSTAKÓW - nie umiejacych ODDZIELIĆ 29.11.05, 19:15 > > Wybitnym! I to malarzem RELIGIJNYM (katolickim!)... > To sprzeczność nie do pogodzenia, nie można być "rozpustnikiem", hulaką i zadymiarzem i jednocześnie katolikiem, bo "religijność" człowieka jest w takim wypadku czystą hipokryzją... chodzilo mi, ze jego malarstwo mialo tematyke religijna. To nie to samo. Koles mogl byc nawet totalnym ateista. Choc watpie. Mysle ze takie dziela powstaja ze swiadomosci wlasnych, niemozliwych do udzwigniecia grzechow, a wiec u kogos kto jednak wierzy... Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: DO PROSTAKÓW - nie umiejacych ODDZIELIĆ 29.11.05, 19:37 to pozwol ze zapytam w imieniu prostakow nie umiejacych oddzielic sztuki od moralnosci i naiwnie wierzacych ze platon sie nie mylil mowiac o jednosci piekna, dobra i prawdy: czy walory artystycze poezji szymborskiej sa wytarczajacym powodem , by zapomninac o jej niechlubnej przeszlosci- nie pozostajacej bez zwiazku z jej tworczacia? mamy sobie zafundowac zbiorowa amnezje ? przeciez nikt jej nie ma zamiaru wywozic jak rejmontowskiej Jagny na kupie gnoju! poprostu mowimy, ze pamietamy! i to wszystko. "nie badz bezpieczny poeta pamieta " :] i nie tylko poeta - dodam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus Re: DO PROSTAKÓW - nie umiejacych ODDZIELIĆ IP: *.chello.pl 29.11.05, 20:03 > to pozwol ze zapytam w imieniu prostakow nie umiejacych oddzielic sztuki od > moralnosci i naiwnie wierzacych ze platon sie nie mylil mowiac o jednosci > piekna, dobra i prawdy: Platon opowiadal sie tez za totalitarnym ustrojem, spoleczenstwem rzadzonym przez filozofow (o zgrozo!) i podzielonym na żołnierzy i robotników, wreszcie twierdził że spoleczna rola kobiet powinna byc ograniczona do rodzenia dzieci > tworczacia? mamy sobie zafundowac zbiorowa amnezje ? przeciez nikt jej nie ma > zamiaru wywozic jak rejmontowskiej Jagny na kupie gnoju! poprostu mowimy, ze > pamietamy! nie. nie chodzi o amnezje. Mozecie jej przeszle czyny oceniac jak najsurowiej (choc nie przeginajcie, staremu Giertychowi lepiej przypomnijcie Rade Konsultacyjna u Jaruzela) ale niech to nie rzutuje na ocene jej poezji. Czy jej jakosc zmniejsza sie bo kiedys napisala wierszyk o Stalinie? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: DO PROSTAKÓW - nie umiejacych ODDZIELIĆ 29.11.05, 20:11 > Platon opowiadal sie tez za totalitarnym ustrojem zapomniales dodac, ze byl homoseksualista... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus Re: DO PROSTAKÓW - nie umiejacych ODDZIELIĆ IP: *.chello.pl 29.11.05, 20:19 > zapomniales dodac, ze byl homoseksualista... oraz Zydem i masonem :-)))) "Dwojnyje standarty"? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: DO PROSTAKÓW - nie umiejacych ODDZIELIĆ 29.11.05, 20:21 no popatrz, a w mojej szkole uczyli, ze Grekiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hola! zaraz, zaraz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:00 oczekujesz od autora nie tylko talentu i mądrości, ale także i niewzruszonej moralności, a posiłkujesz się Platonem- biseksualistą, pederastą i w dodatku osobą o zapędach totalitarnych? Cóż za hipokryzja;D! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Firek Re: Pytania z dwukropkiem IP: *.parkowe.pol / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:12 A ona mi przypomina Wajdę i polańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fkonop O co tu właściwie chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:17 Ludzie atakują Szymborską, bo napisała 2 wiersze z okazji śmierci tow. Stalina? I przez to ma być potępiona przez całe życie? To, że zrobiła coś generlanie nie tyle podłego, co świadczącego o 'małym' charakterze, powoduje, że należy ja zamknąć, a wiersze spalić? Tuwim też napisał wiersz z okazji śmierci Patiuszki. Co prawda, był w końcowym stadium alkoholizmu, ale zawsze. Nie jest to na pewno chwalebne, ale i tak nie odbiera mu miana jednego z genialniejszych poetów Polski w XX wieku(Obok Herberta, Leśmiana?,Baczyńskiego itd). No tak, spodziewam się usłyszeć zaraz, że Tuwim nie był wcale wielkim poetą, bo przecież był Żydem(poniekąd to samo zarzuca się i Szymborskiej). Ciekawe, czy się przeliczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Re: O co tu właściwie chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 18:21 zaczne od konca - twoja uwaga o zydowskich pochodzeniu Tuwima -jest dosyc zalosna - ale typowa dla pewnych srodowisk poslugujacych sie prymitywna prowokacja - dopuszczasz sie takze powaznego naduzycia : przeciez nikt nie postuluje by Szymborska zamknac w rawiczu a jej ksiazki spalic- przeciwnie -czytalem tu wypowiedzi postulujace wydanie jej kompletnych dziel - bo tamte wiersze ( znasz tylko 2 ???) slawiace Stalina i komunizm - najwiekszego zbrodniarza nowozytnosci i najkrwawszy rezim tych czasow - powinny dopelniac obiektywnego wizerunku noblistki- i nie nazywaj "slaboscia charakteru" slabosc Szymborskiej do tych ktorzy mieli i maja ( bo niektorzy wciaz zyja) krew na swoich rekach. Pochwalanie zbrodniarzy to cos znacznie gorszego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEK Re: O co tu właściwie chodzi? IP: 207.208.161.* 29.11.05, 18:31 ratatatam. Dobrze prawisz!!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: O co tu właściwie chodzi? 29.11.05, 18:44 Gość portalu: MACIEK napisał(a): > ratatatam. Dobrze prawisz!!! nie dobrze prawi tylko bredzi. Zachwycamy sie poezja Szymborskiej, nie Szymborska. Oczywiscie jak komus sie nie podoba, jego wybor. Ale przypominam slowa Krasińskiego o artyście, "przez którego przepływa strumień piękności, ale sam nie jest pięknością". Jak widać to dwie różne rzeczy. Wielcy artyści, myśliciele, literaci, naukowcy budowali dorobek ludzkości, ale okazywali się często paskudnymi ludźmi - tchórzami, domowymi tyranami, niewiernymi małżonkami, służyli paskudnej władzy... Przeciez nie wyrzekniemy sie tworzonej przez nich nauki czy sztuki, bo cofnelibyśmy się w rozwoju. To już należy do nas wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: O co tu właściwie chodzi? 29.11.05, 18:51 eptesicus napisał: > Zachwycamy sie poezja Szymborskiej, nie > Szymborska. "Partia. Nalezec do niej, z nia dzialac, z nia marzyc, z nia w planach nieuleklych, z nia w trosce bezsennej - Wierz mi to najpiekniejsze, co sie moze zdarzyc w czasie naszej mlodosci - gwiazdy dwuramiennej." z lenistwa wklejam slowa juz raz tutaj cytowane, herbert pisal: " kwestia smaku" odnoszac sie, jak sadze ,do takich lub podobnych sytuacji - ja dodam: " kwestia przyzwoitosci" Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh A moze tak wznowić te pierwsze wiersze Pani 29.11.05, 17:17 Szymborskiej ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fkonop A Szanowny pan słyszał o odkupieniu win? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:24 O wybaczeniu? Miłosierdziu? Zadośćuczynieniu win? Nie uważacie, że późniejsza twórczość mogła to jakoś wynagrodzić? Przynieść Polsce sławę, wprowadzić Polskich, szalenie mało znanych poetów, na salony? Bycie emisariuszem kultury Polskiej w świecie to odpowiedzialne i bardzo trudne zadanie. No tak, ale pewnie uważasz, że należałoby propagować tomiki wierszy Asnyka, Mickiewicza i Słowackiego. Niezwykle wręcz to wszystko by obcokrajowców obchodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Re: A Szanowny pan słyszał o odkupieniu win? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:34 a szanowny pan uwaza ze napisanie ladnego wierszyka jest wystarczajacym "odkupieniem win" polegajacych na tym, ze sie przyklaskiwalo strzelajacym w tyl glowy oprawcom z "Zamku Lubelskiego" ?? niech szanowny pan nie szermuje pseudochrzescijanska retoryka - nikt nam nie dal prawa wybaczac w imieniu tych ktorych zamordowano w bestialski sposob w czasach Stalina i Bieruta - Szymborska niech prosi o wybaczenie niezyjacych - a my przestanmy uwazac ja za autorytet moralny - bo nim nigdy nie byla , nie jest i z powodu swojej plugawej przeszlosci - nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus rozróżnij 29.11.05, 18:39 > Stalina i Bieruta - Szymborska niech prosi o wybaczenie niezyjacych - a my > przestanmy uwazac ja za autorytet moralny alez to dla mnie zaden autorytet moralny, ale swietna poetka Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: rozróżnij 29.11.05, 18:47 no to sie zgadzamy! z tym, ze ja bym powiedzial "dobra" poetka a nie "swietna" :] problem w tym, ze dla wielu jest takze, niestety, "autorytetem moralnym", czy jakims wrecz "autorytetem uniwersalnym" - sama zreszta posrednio do tego sie przyznaje biorac udzial w roznych akcjach o charakterze politycznym czy ideologicznym , ale ciekawi mnie jedna rzecz: czy rownie latwo przeszedlbys nad polityczna aktywnoscia wielu wybitnych tworcow okresu trzeciej rzeszy slawiacych adolfa hitlera i rezim nazistowski?? czy mozna sie zachwycac "tryumfem woli" leni riefenstahl nie pamietajac co sie wowczas dzialo... Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: rozróżnij 29.11.05, 18:58 ratatatam napisał: > adolfa hitlera i rezim nazistowski?? czy mozna sie zachwycac "tryumfem woli" > leni riefenstahl nie pamietajac co sie wowczas dzialo... 1. na pewno mozna zachwycac sie innymi, wczesniejszymi i pozniejszymi dzielami Leni Riefenstahl, ktore nie sa apoteoza nazizmu 2. trzeba by tez sie zastanowic czy rowniez "Triumfem Woli" nie mozemy sie zachwycac, jak ktos chce. Dlaczego? Bo zachwycamy sie egipskimi piramidami i posągami (sławiącymi tyranów), czy plaskorzezbami i stellami Asyryjczykow, slawiacych wyciecie w pień całych miast i wbijanie na pal. Zachwycamy sie świątyniami Majów gdzie składano ofiary z ludzi, koronkowa architektura grobowca Tamerlana w Samarkandzie, ktory spalil i wymordowal pol Azji, terakotowa armia pierwszego cesarza Chin ktory mordowal uczonych i zwyklych ludzi a co gorsza kazał spalić wszystkie książki. Oglądamy z zapartym tchem dramaty Szekspira, czlowieka piszacego je na czesc Elżbiety Wielkiej, tyrana w spódnicy ktora okrutnie przesladowala katolikow i scinala glowy swoim przeciwnikom. No a podziwianie renesansowych kosciolow Rzymu, sponsorowanych przez owczesnych papieży (rozpustnicy, lapowkarze, nepoci - coz to byly za typy!) - przeciez chyba piekno istnieje niezaleznie od moralnosci. Niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: rozróżnij 29.11.05, 19:08 no coz, zgadzam sie po raz kolejny - ale ta jednomyslnosc wrozy koniec dyskusji :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fkonop rozróżnij! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 19:04 AAA! Gdzieś napisałem, że uważam ją za autorytet moralny? Nie, nie nie! Zgadzamy się mniej więcej co do jej poetyckiej klasy(też nie uważam ją za wybitną, ale b. dobrą już tak). Ona napisała chyba 2 wiersze sławiące system. Nie należy ją wiązać z mordami tego systemu, nie można nawet jej nazywać komunistką- uczciwie trzeba przyznać, że w pewnym okresie życia, ze względów albo ideologicznych, albo czysto koniunkturalnych(co bardziej prawdopodobne) miała okres 'fascynacji' władzą ludową. Przypominam poza tym, że nikt wtedy nie mówił otwarcie o Katyniu, czy wydarzeniach z lat 30ych na Ukrainie. Więc nie było to wtedy tak jasne jak dziś, że stalinizm nie wypada wiele lepiej w porównaniu z hitleryzmem. Poglądy polityczne mają to do siebie, że ewoluują. Piłsudski też zaczynał jako dość radykalny socjalista. Wysoko cenił Marksa. Wracając zaś do pani Wisławy, to dlaczego miałaby się nie wypowiadać w sprawach polityki i ideologii? Dla Polski zrobiłem dużo mniej dobrego niż ona, a uważam, że takie prawo mi przysługuje. "czy rownie latwo przeszedlbys nad polityczna aktywnoscia wielu wybitnych tworcow okresu trzeciej rzeszy slawiacych adolfa hitlera i rezim nazistowski?? czy mozna sie zachwycac "tryumfem woli" leni riefenstahl nie pamietajac co sie wowczas dzialo..." Tak. Nie winie tej wybitnej reżyserki za naście milionów ofiar II WŚ. Moralnie oceniam ją negatywnie,zgadzam się z ostracyzmem i stosunkiem władz RFN do niej, ale jej rzemiosło artystyczne bardzo wysoko. I nie bulwersowałem się oglądając dokument o niej. Takie czasy. Ludzie wysyłani na front też nie zasługują moim zdaniem na potępienie na równi z kreaturami takimi jak Eichmann, czy Heidrich. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: rozróżnij! 29.11.05, 19:19 no tak i w ten sposob dochodzimy do proby znalezienia odpowiedzi na pytanie w rodzaju: kto ponosi wieksza wine - ten kto przykreca malutkie srubki w zapalniku bomby, czy ten kto ja rzuca w tlum ? ale z twoja delikatna ocena roli i zaangazowania szymborskiej sie nie zgadzam a juz zupelnie nie z tym, ze w tamtych czasach nie mowiono o katyniu i podobnych zbrodniach - ktore byly wowczas "codziennym doswiadczeniem" wielu polakow - swiadkow lub ofiar tamtego rezimu - w tamtych czasach wszystko jeszcze bylo jasne i wyrazne - rozmywanie i zacieranie granic miedzy tym co przyzwoite i nieprzyzwoite , dobre i zle , zaczelo sie pozniej - m.in. z rozmywaniem odpowiedzialnosci i zacieraniem roli jaka odegrali wowczas rozni ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEK Re: rozróżnij! IP: 207.208.161.* 29.11.05, 21:39 „niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda dla szpiclów katów i tchórzy (...) i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie" Zbigniew Herbert, „Pan Cogito" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fkonop AAAA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 21:54 Nieuku! Brak szacunku dla wielkiego Poety! Pozwolę sobie nieco Cię douczyć. Otóż Pan Cogito, to kreacja literacka, postać, przewijająca się przez całą SERIĘ liryków Herberta. Zacytowany fragment pochodzi z wiersza "Przesłanie Pana Cogito". Nieuku. Po drugie. Kogo torturowała, męczyła i wydawała Szymborska? Po prostu była oportunistką,nie wykazała się taką dozą godności, jak np. Herbert. Ale śmieszne jest porównywanie jej do szpicli i morderców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam BBBBB! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:35 no i juz wiemy! mamy nowa genialna definicje "nieuka"! "nieuk" to ktos kto osmiela sie miec zdanie odmienne od opinii fkonop !!! i to jest piekny , klasyczny przyklad "michnikowszczyzny stosowanej" ! ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: cccc IP: 207.208.161.* 29.11.05, 23:00 ratatatam. Ladnie ujete. Biale jest Biale i nigdy nie bedzie Czarne "michnikofile" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus Re: cccc IP: *.chello.pl 30.11.05, 00:21 > ratatatam. Ladnie ujete. Biale jest Biale i nigdy nie bedzie > Czarne "michnikofile" a szare? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: cccc IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.11.05, 01:04 zgadza sie. twoj umysl jest szary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus Re: cccc IP: *.chello.pl 30.11.05, 11:07 > zgadza sie. twoj umysl jest szary ale ja o tym wiem. To wyzwala od pychy, tych ktorzy sa PEWNI i wierza ze maja bialy umysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fkonop jednak aaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 17:46 jesteście urzekający :D Gdzie ja napisałem że uznaje Michnika za autorytet? Że się z nim zgadzam? Po prostu uważam, że jeśli się cytuje fragment poezji, to wypada wiedzieć z czego się to bierze. I pouczyłem pana Maćka, że nie wie za bardzo co wypisuje. Zbulwersowało to mnie tak, bo poezje Herberta uwielbiam, i drażni mnie, gdy się ją traktuje jak kij do bicia przeciwników. Poza tym, tekst "przesłanie Pana Cogito" jest dośc znany, więc wykazał się imć Maciej sporą dozą nierzetelności. Potwierdziliście też panowie, że unie uznajecie półśrodków. Białe, albo Czarne. Chętnie pewnie byście postawili = między nazwiskami Szymborskiej i powiedzmy Pol Pota. Brawo, gratuluje szerokich horyzontów myślowych. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh A sama poetka coś na temat tego "odkupienia win" 29.11.05, 19:05 przynajmniej BĄKNĘŁA ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: A sama poetka coś na temat tego "odkupienia w 29.11.05, 19:23 "mlodziencza glupota" "zauroczenie" "takie byly czasy" "wielu tak robilo" a ja tym , ktorzy nie czytali polecam na poczatek lekture "Czarnej ksiegi komunizmu" pod red. S. Courtois Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Znany dowcip z "ukąszeniem heglowskim" 29.11.05, 19:56 A ja polecam Jacka Trznadla "Hańba domowa" Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Re: Znany dowcip z "ukąszeniem heglowskim" 30.11.05, 00:13 rsrh napisał: > A ja polecam Jacka Trznadla "Hańba domowa" A to może poczytaj wcześniejszego Trznadla :-)). Się zdziwsz, się zdziwisz, kogóż on tak chwalił i komu kadził, he he... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: A Szanowny pan słyszał o odkupieniu win? IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.11.05, 02:07 Dla mnie to MILOSIERDZIE, bo pamiętam pewnego swojego kuzyna (syn tapicera), który w 1953 roku jako ledwo nastolatek zażartował do kolegi w klasie, że zdechła świnia (to o Stalinie). Na Rakowieckiej osobiści torturował go Rózański a na przesłuchania przychodził też potem "pokrzywdzony" Radkiewicz. Chłopak siusiał krwią do śmierci kilkanaście lat później, miał padaczkę i jąkał się. Czyżby o takich historyjkach Szymborska nie słyszała przed 1951 rokiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koneser poezji Ktory z tomików Szymborskiej lubisz najbardziej? IP: *.ostnet.pl 29.11.05, 18:36 Ten o Leninie i Stalinie. Szkoda że nie ma wznowienia bo byłby hitem. Drukarze pomyślcie o tym a zarobicie sporo dutków. Odpowiedz Link Zgłoś
werter-6 Re: Pytania z dwukropkiem'/I dlatego tak traktuje 29.11.05, 18:39 Się Polaków na swiecie!A nie wiesz za co? Za antysemityzm Odpowiedz Link Zgłoś
werter-6 Moja konstatacja krótka, Motloch na forum!!! 29.11.05, 18:45 A sądze tak, po lekturze waszych kilku postów, zaczynam wami się brzydzić, drodzy Polacy!Wstyd i hańba!! Odpowiedz Link Zgłoś
r3003 Re: Pytania z dwukropkiem 29.11.05, 18:59 Najbardziej lubię poezję Szyborskiej z lat 50/60., to naprawdę ideowa poetka! Słowem, stara dobra komunistka! A ten Herbert, to był wariat - było trochę artykułów na ten temat. Pan Cogito pozwolił sobie być człowiekiem prostolinijnym i nie zgadzać się z Michnikiem - a to już w oczach redaktorów GW wystarczy aby zostać uznanym za wariata. A Wisława - widomo, swój człowiek. Brzydzę się pisaniną pani Wisławy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus GW zawsze szanowała Pana Herberta 29.11.05, 19:08 r3003 napisał: > A ten Herbert, to był wariat - było trochę artykułów na ten temat. Pan Cogito > pozwolił sobie być człowiekiem prostolinijnym i nie zgadzać się z Michnikiem - > a to już w oczach redaktorów GW wystarczy aby zostać uznanym za wariata. "Ten Herbert" - dla ciebie "Pan Zbigniew Herbert" - nie był wariatem. Był jednym z najwybitniejszych polskich poetów, czemu wyraz dawała na swoich łamach rowniez znienawidzona przez ciebie GW. Byl rowniez człowiekiem cierpiącym pod koniec swego zycia na chorobe psychiczna - cyklofrenie - co nie jest zadna tajemnica. W tym okresie nie tyle "nie zgadzal sie z Michnikiem" co znieważał, obrażał, wyzywał i atakował personalnie wiele osób i środowisk, m.in. srodowisko uwazane tradycyjnie przez bylych wspolpracownikow Jaruzelskiego (stary Giertych, Bender) za "środowisko Gazety Wyborczej/Żydów/KOR/Unii Wolności itp.". Ale co to ma wspolnego z jego wybitnymi dzielami? Herbert to naprawde byl mistrz i pisal swietnie i teraz tylko to sie liczy. Michnik zreszta nigdy nie mial mu za zle tych atakow. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam mijasz sie z prawda 29.11.05, 19:25 mowiac o stosunku Michnika do Herberta i jego tworczosci - bylo calkiem odwrotnie niz piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
r3003 Re: GW zawsze szanowała Pana Herberta 29.11.05, 19:41 Ty chyba nie wierzysz w to co piszesz? Tego nie można traktować serio! Chorobę psychiczną u Herberta stwierdzili "specjaliści" z Wyborczej, bo nikt inny. To była wyjątkowo paskudna nagonka na Poetę i to na dodatek po jego śmierci - czyli wtedy, kiedy nie mógł się już bronić. Elementem tego plugawego zabiegu było też posługiwanie się wypowiedziami wdowy po Herbercie. Zdaję sobie sprawę z tego, że boli was strasznie, to że taka POSTAĆ miała o was swoje zdanie, którego oczywiście nie podzielacie. To nie Herbert się zmienił! To jego byli przyjaciele zdradzili ideały. To nie Herbert zwariował, ale Michnik, który skręcił o 180 stopni i obściskiwał się z Kiszczakiem i Jaruzelskim (i wystawiał im świadectwa moralności). Zerwanie Herberta z towarzystwem, miało ten sam charakter, co zerwanie Hemara z jego bliskimi przyjaciółmi - o Słonimskim napisał "co za szmata, pod pozorami literata", o Tuwimie "kiedyś miał na twarzy myszkę, dziś ma szczura". Towarzysze z Wyborczej - nie obronicie swojego zeszmacenia, opluwając wielkich ludzi!!! Jak bym miał okazję spotkać "poetkę" Szymborską, to powiedział bym jej w twarz - pani poezja jest zerem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus Re: GW zawsze szanowała Pana Herberta IP: *.chello.pl 29.11.05, 20:17 > Jak bym miał okazję spotkać "poetkę" Szymborską, to powiedział bym jej w twarz > pani poezja jest zerem!!! :-)))) ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha. Juz mam mokro ze smiechu, maly czlowieczku... Prosze, moze moglbys wyjasnic dlaczego jej poezja jest zerem? Jak dotad nie przytoczyles zadnego argumentu. Przypominam - prosze o ocene poezji, tej poezji za ktora dostala Nobla, przynoszac chwale Polsce (wbrew ludziom ktorzy nienawidza swojej Ojczyzny, jak Ty). Nie tych wierszykow o Stalinie sprzed kilkudziesieciu lat... I dlaczego "poetka" a nie poetka bez cudzyslowia. Czy rozdzial miedzy "poetami" a poetami zwiazany jest z obecnoscia w swoim dorobku wierszy o Stalinie? > To nie Herbert się zmienił! zmienil sie. Czytaj uwaznie wszystko co stworzyl - wiersze, eseje (zajrzyj do tych o templariuszach i albigensach chocby - z "Barbarzyncy w ogrodzie") i porownaj to z silami politycznymi z ktorymi wiazal sie pod koniec zycia, z ich inkwizytorska mentalnoscia (do ktorej wstret zawsze glosil) Odpowiedz Link Zgłoś
r3003 Re: GW zawsze szanowała Pana Herberta 29.11.05, 20:38 Nie mogę ci przeczyć w jednym - jestem małym człowieczkiem. Ale mimo wszystko mam prawo wypowiadać się o wielkich ludziach. Dla mnie (małego człowieczka), postawa poety jest związana nierozerwalnie z tym, co pisze. Szymborska dawała już wiele razy dowód na to, że potrafi pisać na zamówienie - było tak w czasach głębokiego komunizmu, jak i podczas obalenia rządu Olszewskiego. Poza tym, wszyscy wiedzą, że Nobla nie dostał Herbert, tylko pani Wisława, dzięki zakulisowym działaniom środowiska pewnej znanej gazety - to plugawe i obrzydliwe manipulatorstwo lewckich elitek. Nie wciskaj, proszę tych głupot o przemianie Herberta! Wiem, że to wasza metoda. Prawda jest taka, że Poeta był prostolinijny, a teraz wy swoją rejteradę o 180 stopni staracie się usprawiedliwić wymyślonym przez was szaleństwem Herberta. On się nie zmienił, to tylko wy pokochaliście "ludzi honoru" (np. Jaruzela i Kiszczaka). Sięgacie w ten sposób szczytów kłamstwa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh No to sie r 3003 naraziłeś wszystkim czerwonym 29.11.05, 19:09 Ale sie nie martw.Juz nie strzelają.Nie to oko co za młodu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Do Polaków 29.11.05, 19:01 Dlaczego moi rodacy muszą od razu oplugawić wszystko co przeciez przynosi sławę naszej Ojczyźnie? To własnie czynicie swoimi wyzwiskami. Ze "piewca Stalina" itp.. Tylko tyle dostrzegacie w jej poezji. A przeciez noblisci przynosza zawsze slawe swojemu krajowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fkonop eptesicus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 19:07 bene, bene! Myślałem, że mnie już tłum agresorów zje, a tu jednak ktoś mnie wsparł. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam :))) 29.11.05, 19:28 nie no piszesz oczywista nieprawde, ze noblisci zawsze przynosza slawe swojemu krajowi - wystarczy uwaznie przeczytac liste nazwisk laureatow :)))) i niekoniecznie mam na mysli polskich noblistow :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomuch Re: Do Polaków IP: 207.208.161.* 29.11.05, 21:40 „niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda dla szpiclów katów i tchórzy (...) i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie" Zbigniew Herbert, „Pan Cogito" Odpowiedz Link Zgłoś
pmlub32 Re: Pytania z dwukropkiem 29.11.05, 19:38 Hy hy hy,Pani Szymborska to wielka poetka,a jej wiersze o Generalissimusie Stalinie to ...dopiero poezja,warta Nobla! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus Re: Pytania z dwukropkiem IP: *.chello.pl 29.11.05, 20:06 PSY szczekaja, poeta pisze dalej :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fkonop Ilu jeszcze ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 20:35 użytkowników tego forum udowodni że potrafi pisać, lecz już nie czytać? Ilu jeszcze 'odkrywców' popisze się oryginalną i nigdzie wcześniej nie pojawiającą się w tej dyskusji o pangirykach Stalina pióra Szymborskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam najwygodniej przemilczec... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 21:13 i udawac ze wszystko jest OK - ze nasza noblistka nie nalezala do choru stalinowskich propagandzistow , prawda? jacy glupi i podli sa ci wszyscy, ktorzy zamiast lezec plackiem przed takim talentem ( lezec i milczec :DDDD ) bezczelnie o tym wciaz przypominaja... Odpowiedz Link Zgłoś
janul1 Ręce precz od towarzyszki Wisławy 29.11.05, 21:29 Umiłowała towarzysza Stalina miłością czystą ideową, coż chcecie. Moze nie wiedziała, iż ten wymordowal kilkanaście milionów ludzi, a może wiedziała, ale zaślepiona miłością pisała, co pisała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fkonop ech, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 21:52 ciężko się z Wami dyskutuje. Po prostu zwróciłem uwagę, że tak mniej więcej 15 osoba pisze o tym Stalinie, z podnieceniem godnym odkrycia Ameryki. TO oczywiście ważna sprawa, której nie można przemilczeć. A powody? Moim zdaniem(a nie znam Szymborskiej osobiście) poszło głównie o koniunkturalizm, o sprawy życiowe. Żeby dostać przydział na lodówkę, żeby nei zostać skreślonym przez cenzurę. TO moim zdaniem nie jest szczególnie podłe. Po prostu daje o człowieku słabe świadectwo- kogoś miękiego i opurtunistycznego. A nie przykładającego ręki do milionów mordów. Trochę umiarkowania w Waszych sądach, panowie! Apeluję! Nie popadajmy w absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
butters77 Re: ech, 29.11.05, 22:21 > ciężko się z Wami dyskutuje. Po prostu zwróciłem uwagę, że tak mniej więcej 15 > osoba pisze o tym Stalinie, z podnieceniem godnym odkrycia Ameryki. > TO oczywiście ważna sprawa, której nie można przemilczeć. (...) ale Trochę umiarkowania w Waszych sądach, panowie! Apeluję! Nie popadajmy w absurd. Zgadzam się w całej rozciągłości!! (zresztą na podobną rzecz zwracałam uwagę wcześniej:) Pozdrawiam i życzę obiektywizmu zamiast fanatyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ręce precz od towarzyszki Wisławy IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:01 dała się nabrać Trybunie Ludu, podobnie jak dziś wielu nabiera się na propagandę GW. Odpowiedz Link Zgłoś
gris2 Re: Ręce precz od towarzyszki Wisławy 29.11.05, 22:37 Daj ci ,losie, takie pisanie, pisanie, pisanie.... Ideowcu, czas zejść z chmur!!! i to szybko "Tyle wiesz o sobie, ile cię sprawdzono"! A sprawdzono? Na pewno nie, bo byś nie pisał bzdetów. Proponuję,byś wyszedł z zastygłego bagienka-które dziwnym trafem ulubiłeś sobie (żaba, czy co?!)- i poczytał troszkę świeższej poezji, nawet o 20 lat (sic!). To dobrze robi na cerę/mięśnie! Ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
janul1 Re: Ręce precz od towarzyszki Wisławy 30.11.05, 08:12 Na mięśnie najlepiej robi pozja Herberta, Twardowskiego, Baczyńskiego. Odłóż peany towarszyszki Wislawy i poczytaj poezję, a się przekonasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fkonop Re: Ręce precz od towarzyszki Wisławy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 19:25 Herbert, zgoda, jest uniwersalny. Baczyński to wybitny, ale co by nie mówić wojenny. Nawet większość jego erotyków dotykas dramatu wojny. Twardowski? A jeśli ktoś nie szuka potwierdzenia swej wiary w wierszach? Jeśli kogoś poezja ma po troszę bawić, po troszę sprawiać intelektualną zabawę? I jednocześnie przejmować? Żaden z tych 3 panów nie miał na pewno lekkiego stylu. A Szymborska taki miewała(co nie znaczy, że jest lepszą poetką od Herberta, co to to nie!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markowsky Ninawisc wciaz sprawna -dobrze sie trzyma! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:04 spojrzcie,jaak wciaz sprawna jak dobrze sie trzyma w naszym stuleciu nienawisc.Jak lekko bierze wysokie przeszkody jakie to łatwe dla niej- skoczyc,dopasc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam Re: Ninawisc wciaz sprawna -dobrze sie trzyma! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:37 ooo to ty tez uwazasz ,ze ublizanie prawdzie, cenzurowanie historii, sztuczne wybielanie zyciorysow jest przejawem nienawisci?? zgadzam sie z toba !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unicef123 Re: Pytania z dwukropkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:41 p.Szymborska pisze tak jak większość czuje ale nie każdy umie to opisać .Niektórzy nawet nie wiedzą ( niestety) że mogą tak czuć > takie gadanie o okresie stalinowskim a teraz sa inne okresy i kiedyś będą również może wydziwiać na współcześnie tworzących młodych gniewnych czyt."Zwał' lub "Gnój" wolę milion razy takie czyste ,piękne , zdrowe i przejrzyste rymy niż ploty o najbliższych bo to modne.? A po nowy tomik zaraz polecę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam a swistak siedzi i zawija w sreberka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:44 jasne, hitler i stalin nigdy nie istnieli, nie mieli swoich dworakow klepiacych piekne rymy na ich czesc, a swistak siedzi i zawija w sreberka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: a swistak siedzi i zawija w sreberka IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 01:00 człowieku, zobacz na jakim portalu jesteś! Na czyim,. Otóż redaktor naczelny gazety, którą reprezentuje ten portal mruczy na Uszko Jaruzelskiemu generałowi, a o fajnie panie Urbani zapytuje, mrucząc mu: "kotku, tyle lat czekałem"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus Re: a swistak siedzi i zawija w sreberka IP: *.chello.pl 30.11.05, 11:20 > Otóż redaktor naczelny gazety, którą reprezentuje ten portal mruczy na Uszko > Jaruzelskiemu generałowi, to zupelnie jak stary Giertych, Bender i inni bohaterowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unicef123 Re: Pytania z dwukropkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 22:47 a wogóle to brednie nie dyskusja , nie chce mi sie z wami gadać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszkad Szymborska ma farta, że nie napisała nic o żydach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 23:06 Wtedy inna byłaby gadka Wybiórczej, vide Dmowski.....Jak ja lubię tą gazetkę:) Poezja nie ma tu nic do rzeczy, vide to, co wybiórcza pisała o Herbercie:D, kochani znawcy literatury... Jedno słowo Szymborskiej antymichnikowskie, i na pierwszej stronie wybiórczej reklamującej tą poetkę byłby jej wierszyk o Stalinie. Obiektywny Brukowoiec buhahaha. Co wy na to, kretyni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratatatam no co ty!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 23:11 w czasach gdy zyd borejsza dawal przydzialy na papier dla dworakow??? :DDDD co by o niej nie mowic to glupia napewno nie jest :DD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.chello.pl 30.11.05, 00:37 > Wtedy inna byłaby gadka Wybiórczej, vide Dmowski..... Dmowski wyprodukowal gore pism gloszacych szczera nienawisc do innych ludzi. Nie slyszalem zeby Szymborska nawolywala do walki klasowej, mordowania kułaków, obszarników, fabrykantów, "rozgniecenia jak robactwo" wrogów ludu itp. >Jak ja lubię tą gazetkę:) ja też, nawet bardzo. Nie jesteś godzien nawet nosić papieru w jej redakcji. Jak Ci sie nie podoba, przerzuć się na "Trybunę" - pewnie ulubioną gazetę waszych idoli - starego Giertycha i Bendera, podczas ich pracy w Radzie Konsultacyjnej i PRON. > Jedno słowo Szymborskiej antymichnikowskie, i na pierwszej stronie wybiórczej > reklamującej tą poetkę byłby jej wierszyk o Stalinie. albo i nie byłby. > Obiektywny Brukowoiec buhahaha. na pewno lepszy niz "Nasz Dziennik" i inne syfy > Co wy na to, kretyni? to samo co ty debilu. Nie spodziewasz sie chyba ze bedziemy dyskutowac z takim pacanem. Oko za oko, ząb za ząb :-))) podpisane: Żydzi, masoni i cykliści polskojęzyczni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.11.05, 02:02 „ — Może czlowiek błądzić, ale nie ma prawa o tym pisać, upowszechniać tego, zatruwać tym duszy narodu! Tego czynić nie wolno! To jest wobec narodu zbrodnia!". KARDYNAL TYSIACLECIA. TERAZ TEZ MNIE OPLUJESZ CIEMNOGRODEM I INNYMI OBELGAMI CHAMIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.11.05, 02:03 TO SIE TYCZYLO SZYMBORSKIEJ I JEJ OKRESU. A CO DO CIEBIE. ZAL MI CIEBIE UBEKU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzza Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.graf.torun.pl 30.11.05, 09:33 Ło la Boga, a co ma do tego jej okres?!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.chello.pl 30.11.05, 11:14 > TO SIE TYCZYLO SZYMBORSKIEJ I JEJ OKRESU. A CO DO CIEBIE. ZAL MI CIEBIE UBEKU 1. nie moge byc "ubekiem" bo mam 28 lat 2. chyba Ci mnie nie zal, sądząc z tonu jakim do mnie piszesz 3. Co do mnie, to mi Cie nie zal - ja Ci bardzo współczuje. Szczerze. Twoja rownie szczera nienawisc bierze sie z Twojej wrazliwosci na sk...nstwo, zlo i krzywde. Ale jak widac zaprowadzila Cie ona na manowce. Skad Ci strzelilo do lba, ze wszyscy Twoi oponenci w dyskusji to ubecy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eptesicus Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.chello.pl 30.11.05, 11:18 > „ — Może czlowiek błądzić, ale nie ma prawa o tym pisać, upowszechn > iać tego, > zatruwać tym duszy narodu! Tego czynić nie wolno! To jest wobec narodu > zbrodnia!". KARDYNAL TYSIACLECIA. nie zgadzam sie z kardynalem Wyszyńskim. Nie ma czegoś takiego jak dusza narodu. Kazdy czlowiek ma swoją własną i za nią sam jeden odpowiada, sam jeden ma sie opowiedzieć za dobrem. Nikt nie ma prawa go chronić przed tym wyborem. > TERAZ TEZ MNIE OPLUJESZ CIEMNOGRODEM I INNYMI OBELGAMI CHAMIE nie, nie opluje. Choc zaslugujesz na to okazujac swoja nienawisc, slepote i małość. Nobel dla Szymborskiej to Nobel dla polskiej poezji, jej jakości a nie dla panegiryków na czesc Stalina kilkadziesiat lat temu. Nie umiesz tego odroznic, ani samej jakości tez niedoceniasz. Moze za subtelna dla Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszkad Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 14:34 > Wtedy inna byłaby gadka Wybiórczej, vide Dmowski..... Dmowski wyprodukowal gore pism gloszacych szczera nienawisc do innych ludzi. Nie slyszalem zeby Szymborska nawolywala do walki klasowej, mordowania kułaków, obszarników, fabrykantów, "rozgniecenia jak robactwo" wrogów ludu itp. - Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży 30.11.05, 16:58 Gość portalu: miszkad napisał(a): > Używasz tak żałosnych argumentów, że dyskusja z tobą ubliża mojej marnej > inteligencji.... oko za oko:) rozumiem ze argumenty typu "co wy na to kretyni?" sa o wiele lepsze, wznioslejsze i bardziej wyrafinowane niz moje ("debile"). Zastosowalem elementy Twojego arsenalu. Chyba nie sadzisz ze Twoja pierwsza wypowiedz byla bardziej cywilizowana niz moja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszkad Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 19:22 nie chodzi mi o "debili", czy "kretynów". tylko o Twoją żałosną retorykę rodem z wyborczej. Jeśli myślisz tak jak piszesz, to kondolencje dla Twojego intelektu... Niestety jestem niecywilizowanym tępakiem i nie umiem inaczej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misz Re: Szymborska ma farta, że nie napisała nic o ży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 20:11 "Intelektualna elita (gromady wszelakiego rodzaju twórców) doby bierutowskiej i gomulkowskiej miala pelna swiadomosc, ze - jak to ujal Z. Kubiak - "socjalizm jest uciskaniem spoleczenstwa przy uzyciu elit inteligenckich, które dadza sie do tego zatrudnic". Ze beda sie latwo dawaly zatrudniac - wiedzieli juz Lenin (zwal pracujacych dlan inteligentów i usluznych twórców "pozytecznymi idiotami") oraz Stalin (zwal ich "tanimi ku..mi"). Ze beda pozbawione serc i sumien - bolszewicy tez doskonale wiedzieli; G. Nenning tak scharakteryzowal wlasna klase (lewicujaca inteligencje): "Bezmyslnosc, oschlosc, zgodne nasmiewanie sie z Kosciola, a przede wszystkim brak serca i odwagi, by dojrzec sytuacje, w jakiej znajduje sie naród"." www.wpwil.w.duna.pl/wielkapl/zh_o_michniku.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camell "DWUKROPEK" na aukcji CHARYTATYWNEJ z dedykacją IP: *.range86-135.btcentralplus.com 30.11.05, 10:29 Witam, Na aukcji CHARYTATYWNEJ Krzysia PUC - www.krzyspuc.lap.pl pojawi się w njabliższych dniach, możliwe że jeszcze jutro ( ustalane jest tylko jeszcze dokładnie kiedy Pani Szymborska będzie mogła podpisać...) najnowszy tomik "DWUKROPEK" z dedykacja i autografem specjalnie dla KUPUJĄCEGO !! Link bezpośrednio do aukcji Krzysia www.allegro.pl/my_page.php? uid=3980034 Link do poprzednej książki W. Szymborskiej z autografem: www.allegro.pl/show_item.php?item=72013843 ZAPRASZAM w krótce do LICYTACJI !! PozdrooFka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camell Re: "DWUKROPEK" na aukcji CHARYTATYWNEJ z dedykac IP: *.range86-135.btcentralplus.com 30.11.05, 10:45 strona Krzysia www.krzyspuc.lap.pl link do wszystkich aukcji www.allegro.pl/my_page.php?uid=3980034 Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam aukcja 30.11.05, 21:08 jak wystawicie jakis tomik wislawy sz. z lat 50tych ( nawet bez autografu) to na 100% kupie Odpowiedz Link Zgłoś