un1 19.10.06, 10:40 A do tego idiota. wiadomosci.onet.pl/1420422,327,item.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ph29 Re: Nabożny 19.10.06, 11:48 > A do tego idiota. Bzdurzysz. Sobala ma rację. "Święto Zmarłych" to jakiś relikt z czasów głębokiej i naprawdę nie trzeba być katolikiem, żeby to zauważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ph29 Re: Nabożny 19.10.06, 11:49 ph29 napisał: > > A do tego idiota. > > Bzdurzysz. Sobala ma rację. "Święto Zmarłych" to jakiś relikt z czasów > głębokiej i naprawdę nie trzeba być katolikiem, żeby to zauważyć. Głębokiej komuny, miało być. Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: Nabożny 19.10.06, 11:53 Rację ma, tylko czy ma podstwy prawne? Co na to Kodeks Pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: Nabożny 19.10.06, 11:56 ph29 napisał: > Bzdurzysz. Sobala ma rację. "Święto Zmarłych" to jakiś relikt z czasów głębokiej komuny i naprawdę nie trzeba być katolikiem, żeby to zauważyć. Jak rozumiem, odtąd nieobowiązkowe niebycie katolikiem będzie kosztować tysiąc złotych? Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: Nabożny 19.10.06, 12:08 Należy koniecznie ustalić karomierz za nienazwanie papieża Polakiem, matki - Polką oraz polską złotej jesieni. Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: Nabożny 19.10.06, 12:15 I niech no mi jeszcze ktoś ośmieli się nazwać drugi dzień Świąt Wielkanocnych Lanym Poniedziałkiem:-). www.polska.pl/info/informacje_o_polsce/swieta.htm Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: Nabożny 19.10.06, 12:34 By the way czy tam przy okazji: a wolno jeszcze bezkarnie nazywać Związek Radzieckim czy też bezwzględnie obowiązuje już Sowiecki? Odpowiedz Link Zgłoś
behemot87 Re: Nabożny 20.10.06, 22:31 Ja osobiście stosuję nazwę "sowiecki" i skrót ZSRS zamiast ZSRR. Przed wojną nie mówiło sie radziecki, tylko sowiecki, a na ZSRS Sowiety. Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: Nabożny 20.10.06, 22:34 No nareszcie ktoś się odezwał, chociaż temat raczej na jakieś na forum językoznawcze. Ja osobiście stosuję nazewnictwo i skróty powojenne, móie też wczasy a nie wywcza Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: Nabożny 20.10.06, 22:41 :-). Jeszcze raz: nareszcie ktoś się odezwał, chociaż temat raczej na jakieś na forum językoznawcze. Ja osobiście stosuję nazewnictwo i skróty powojenne, mówię wczasy a nie wywczasy oraz zasłona a nie portiera. Przyznaję, jest z tym Sojuzem pewien problem: radziecki to przymiotnik od rada, analogicznie (i nawet a propos:-)jak zdrada-zdradziecki. Trochę to na siłę stworzone, ale z drugiej strony sowiet w ogóle nie jest słowem polskim. To tak, jakby Stany nazywać, ja wiem, Zunifikowanymi? Ma się rozumieć, Sowiecki brzmi bardziej nienawistnie a więc jedynie słusznie. No to na złość zostanę przy ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
ph29 Re: Nabożny 19.10.06, 12:20 To rozumiem, że niekatolik nie nazywa Wielkanocy Wielkanocą, tylko Świętem Wiosny? Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: Nabożny 19.10.06, 12:21 Nazywa albo i nie nazywa, w każdym razie płacić za to pieniędzmi nie zamierza. Odpowiedz Link Zgłoś
ph29 Re: Nabożny 19.10.06, 12:49 un1 napisał: > Nazywa albo i nie nazywa, w każdym razie płacić za to pieniędzmi nie zamierza. Ale to nie jest imprezka u kumpli, tylko radio, do tego publiczne. Dziennikarz może sobie być buddystą czy nawet satanistą, ale póki co Wszystkich Świętych jest oficjalną nazwą tego święta w Polsce, i to nie tylko wg przepisów kościelnych, ale także wg powszechnie obowiązujących przepisów prawa (Ustawa o dniach wolnych od pracy, co ciekawe jeszcze z roku 1951). Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: Nabożny 19.10.06, 12:58 Powtórzę: I niech no mi jeszcze ktoś ośmieli się nazwać drugi dzień Świąt Wielkanocnych Lanym Poniedziałkiem:-). Odpowiedz Link Zgłoś
n_l Re: Nabożny 19.10.06, 12:34 > Jak rozumiem, odtąd nieobowiązkowe niebycie katolikiem będzie kosztować tysiąc > złotych? Raczej nie w tych kategoriach był to rozpatrywał. IMO dziennikarze powinni stosowac poprawne nazewnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
muka77 Re: Nabożny 19.10.06, 12:19 halo halo, ma racje jesli chodzi o nazwe swieta, ale chyba nie powiesz, ze kara jest zgodna z kodeksem pracy, o zdrowym rozsadku juz nawet nie wspomne :). Odpowiedz Link Zgłoś
ph29 Re: Nabożny 19.10.06, 12:26 Ja tam nie wiem, ile osób w BIS-ce ma w ogóle umowy o pracę, a nie jakieś zlecenia czy co tam innego. Owszem, kara jest spektakularnie wysoka, przyznaję. Odpowiedz Link Zgłoś
grzmucin Re: Nabożny 19.10.06, 15:11 Rzekłbym na odwrót: idiota, a do tego nabożny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: Nabożny 19.10.06, 15:14 Niech będzie że idiota bezprzymiotnikowy. No, może co najwyżej koniunkturalny:- ). Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery I słusznie 19.10.06, 18:18 Szacunek dla słuchacza wymaga poprawnego posługiwania się językiem. Na tym polega profesjonalizm dziennikarski. Nieodróżnianie dnia Wszystkich Świętych od Święta Zmarłych, czy też Wniebowstąpienia od Wniebowzięcia jest takim samym wyrazem niechlujstwa czy niedouczenia, jak mylenie statutu ze statusem, adaptacji z adopcją, czy ingorancji z ignorowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
muka77 Re: I słusznie 19.10.06, 18:27 W takim razie, scigajmy takze za: "w kazdym badz razie", "tam pisze, ze...", "ta etykiete" itp :). Chyba tylko naiwni mysla, ze tu chodzi o poprawnosc jezykowa... Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: I słusznie 24.10.06, 16:12 Czy myślisz, że jestem zwolennikiem używania na antenie zwrotów takich, jak przez Ciebie wymienione ? Wszystkie przejawy niechlujstwa językowego nalezy tępić. Natomiast sprawa dotyczyła przejawu konkretnego i stąd skupienie uwagi na tym jednym konkrecie. W niektórych przypadkach skupienie przesadne. Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: I słusznie 19.10.06, 18:35 Szacunek dla obywatela wymaga, by za tak spektakularny przejaw niechlujstwa czy niedouczenia jakim jest samo istnienie wicepremiera Leppera, każdy obywatel otrzymał 1000 (nie 800) złotych. Sprawy już nie ma, bohater tego wątku popukał się w czoło i wybrnął z niejakim wdziękiem. wiadomosci.onet.pl/1420807,327,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
muka77 Re: I słusznie 19.10.06, 18:39 O zapomnieli, ze do niektorych przychodzi Aniolek :(. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: I słusznie 20.10.06, 20:59 Za mądre to nie było, ale faktycznie Wszystkich Świętych to jedyna prawidłowa nazwa uroczystości (nie święta) 1 listopada tak jak jedynym prawidłowym oznaczeniem dat jest "przed narodzeniem Chrystusa" i "po narodzeniu Chrystusa" używane również w laickiej Europie Zachodniej a nie jakieś tam nasza (niby czyja?) era. I kwestie wyznania nie mają tu nic do rzeczy. Oczywiście w ramach wolności słowa można popełniać błędy, ale jednak od prezenterów radiowych wymagamy czegoś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: I (jedynie) słusznie 20.10.06, 21:15 Nie o wolności słowa ani błędach prezenterów ten wątek. I nie uważam, iżby p.n.Ch. było jedynie słuszne, w przeciwieństwie do jedynie niesłusznego p.n.e. Cóż złego w słowie "nasza"? To tak jak z 2006, który może być rokiem kalendarzowym lub rokiem Pańskim. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: I (jedynie) słusznie 20.10.06, 21:29 > Nie o wolności słowa ani błędach prezenterów ten wątek. I nie uważam, iżby > p.n.Ch. było jedynie słuszne, w przeciwieństwie do jedynie niesłusznego p.n.e. Powtórzę - na Zachodzie to jedynie używany zwrot. Natomiast określenie "nasza" era" została wymyślona przez komunistów. Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: I (jedynie) słusznie 20.10.06, 21:40 > określenie "nasza" era" została wymyślona przez komunistów. Tk? No to całkiem ładnie wymyślili. Nie fetyszyzujmy Zachodu, na Zachodzie białego człowieka nazywają Kaukazem:-). Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: I (jedynie) słusznie 20.10.06, 21:47 > Tk? No to całkiem ładnie wymyślili. Zostańmy przy swoich zdaniach. A teraz pytanie z innej beczki - czy oburzałoby Cię ukaranie dziennikarza (powiedzmy jakaś forma nagany) mylącego na antenie Radę Europy (organizacja międzynarodowa) z Radą Europejską (organ Wspólnoty Europejskiej) albo Trybunał Konstytucyjny z Trybunałem Stanu? Pewnie nie, ale gdy tenże hipopetyczny dziennikarz okazuje się być na bakier z tematyką liturgii od razu krzyczy się o "klerykalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: I (jedynie) słusznie 20.10.06, 22:15 Każdy dziennikarz (każdy człowiek!)powinien być rzetelny i kompetentny, natomiast dziennikarz radia niekonfesyjnego ma prawo być na bakier z tematyką liturgii. Liturgia z kolei nie może w sposób jedynie słuszny wyznaczać świeckich kanonów pojęciowych i językowych. Skoro sacrum i profanum mieszają się nieustannie, także poprzez przyswajanie przez państwo/społeczeństwo świąt pierwotnie tylko wyznaniowych/przez lud Boży święconych, nazywanie Wszystkich Świętych świętem zmarłych i drugiego dnia Świąt Wielkiej Nocy lanym poniedziałkiem jest uprawnione. Albowiem jest dzień Wszystkich Świętych także świętem zmarłych a drugi dzień Świąt Wielkanocnych lanym poniedziałkiem. Forum Radio. Wątek o idiotycznej i bezprawnej karze pieniężnej. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: I (jedynie) słusznie 21.10.06, 09:20 > kanonów pojęciowych i językowych. Skoro sacrum i profanum mieszają się > nieustannie, także poprzez przyswajanie przez państwo/społeczeństwo świąt > pierwotnie tylko wyznaniowych/przez lud Boży święconych, nazywanie Wszystkich > Świętych świętem zmarłych i drugiego dnia Świąt Wielkiej Nocy lanym > poniedziałkiem jest uprawnione. Albowiem jest dzień Wszystkich Świętych także > świętem zmarłych a drugi dzień Świąt Wielkanocnych lanym poniedziałkiem. Lany Poniedziałek to pewien zwrot potoczny, tak jak np. Zesłanie Ducha Świętego nazywa się Zielonymi Świątkami. Natomiast nigdy nie próbowano narzucić tej nazwy jako oficjalnej, drugi dzień Wielkanocy w każdym kalendarzu jest Poniedziałkiem Wielkanocnym. Poza tym jest jeszcze jedna kwestia - święto zmarłych to tak naprawdę obchodzony 2 listopada Dzień Zaduszny, ale ponieważ ten dzień nie jest wolny od pracy dlatego większość groby bliskich wizytuje 1 listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: I (jedynie) słusznie 21.10.06, 15:29 Wszystko prawda ale przecież radio, tym bardziej radio dla młodzieży, nie posługuje się językiem katechizmu ani ustaw. I zgadzam się że 2 listopada też powinien być wolny:-). Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski matko bosko i wszyscy święci balujący! 24.10.06, 11:33 un1e wracasz mi wiarę w człowieka sapiącego ;-) przeczytałem cały powyższy wątek z wypiekami na twarzy i zastanawiam się jak to się stało, ze jeszcze nie jesteś wielbłądem, a może już jesteś? tak jak powiedziała moja Koalicjantka Ulubiona, życie po raz kolejny przerosło kabaret :-))) pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski komunikAT 30.10.06, 08:07 No więc tak. Bale balami, wszyscy święci wszystkimi świętymi, ale tu nic się samo nie zrobi i tu będzie teraz mój apel poległych:) Wszystkie ajki, obi i ksenobi, tajne tajniaki oraz cała reszta - wracać poproszę. Drugi raz nie zaproszą nas wcale (choć jakoś mam wrażenie, że życie nas dziwnie na okrągło w jakimś chocholi taniec zaprasza), więc choć nie wiem, czy to historia czy fortuna tym kołem, to jednak do roboty. Nawet jakżeśmy młoty... a coraz częściej tak się czuję. Traktowana. Wiem, że wszystkim ręce opadają, a co, ja z innej gliny ulepiona? To tylko neandertalski niewiadomo skąd się ulągł;) Jak zrezygnujemy, to już po nas. I rację ma neandertalski, że un pierwszy wraca wiarę w hs. A dlaczego? Bo mu się chce. Myśleć, spierać, zaglądać tutaj, poglądów ani gustów nie oceniam, każdy ma prawo do swoich. To _chcenie_ jest dla mnie akurat najważniejsze na świecie. Ważniejsze od wymiernych efektów. Tylko trzeba jasno określić cel. Nie stara trójka, nowa trójka, starzy, młodzi, biali, zieloni czy kolorowi. Przecież problem gdzie indziej. Jakość to raz. Ale o tym wszyscy gadaliśmy do znudzenia a i tu gusty się wkradają zawsze. Dwa i najważniejsze to apolityczność. I jeśli media publiczne mają być wiecznie upolitycznione, no to po prostu trzeba to zmienić. I albo zamknąć na cztery spusty ten relikt historii albo uzdrowić. Trzeciego wyjścia nie widzę, ale nie znam się na mediach, może jest. Przecież jednak to wszystko w naszych rękach, niczyich innych. To wolny kraj. Albo ruszmy się jak Węgrzy. Przynajmniej pokazali, że myślą. Bo to nieprawda że nic z tego nie wynika. Wynika. Świadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
ph29 Re: komunikAT 30.10.06, 14:00 neandertalski napisał: > I jeśli media publiczne mają być wiecznie upolitycznione, no to po prostu > trzeba to zmienić. I albo zamknąć na cztery spusty ten relikt historii albo > uzdrowić. Trzeciego wyjścia nie widzę, ale nie znam się na mediach, może > jest. Nie wiem dokładnie, co masz na myśli. To, czy mówi się "Święto Zmarłych" czy "Wszystkich Świętych" nie ma nic wspólnego z upolitycznieniem. Podobnie jak to, czy w Wielki Piątek gra się muzykę z playlisty, czy niekoniecznie. Póki co partia, na którą głosowałem w ostatnich wyborach, zachowała się poniżej wszelkiej krytyki, wypuszczając pełen kłamstw "raport" o upolitycznieniu mediów publicznych. Nie, ja tego dyskursu nie kupuję. Wiesz, jaka jest różnica między Trójką a Zetką, między TVP a TVN? Że media publiczne mają regulacje zapewniające jakąś tam równowagę między różnymi opcjami - a my mamy prawo tę równowagę egzekwować. (Czasami może nam brakować instrumentów tylko). Media prywatne mogą podawać takie informacje, jakie chcą. Póki co, to media publiczne zapewniają jakąś tam, choćby minimalną, równowagę informacji. I dlatego z mojej strony stanowcze veto. > Albo ruszmy się jak Węgrzy. Przynajmniej pokazali, że myślą. Bo to nieprawda > że nic z tego nie wynika. Szkoda, że nie pokazali przez te lata, kiedy to jedli tę kiełbasę wyborczą, o której teraz z takim oburzeniem się dowiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Re: I (jedynie) słusznie 24.10.06, 16:09 Dobrze, gdyby się językiem polskim posługiwało. A ponieważ jest radiem ublicznym, powinno edukować, a nie wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski p.n.Ch 24.10.06, 11:40 piotr7777 napisał: > > Nie o wolności słowa ani błędach prezenterów ten wątek. I nie uważam, iżb > y > > p.n.Ch. było jedynie słuszne, w przeciwieństwie do jedynie niesłusznego p > .n.e. > Powtórzę - na Zachodzie to jedynie używany zwrot. Natomiast określenie "nasza" > era" została wymyślona przez komunistów. pozwolę sobie zauważyc, ze pojęcie p.n.Ch. nie jest ścisłe, natomiast stwierdzenie p.n.e. jest. Data urodzin Chrystusa jak się nie mylę - waha się pomiędzy 5 rokiem p.n.e. i 5 rokiem n.e. - nie słyszłem aby została precyzyjnie ustalona na rok zerowy. Chyba zgodzisz się ze mną, ze w takiej sytuacji mówienie o tym, ze Chrystus urodził się pomiędzy 5 rokiem p.n.Ch. i 5 rokiem po narodzeniu Chrystusa brzmi po prostu idiotycznie? może nie całkiem głupio w związku z tym wymyślili coś kumuchy? Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: p.n.Ch 24.10.06, 11:50 pl.wikipedia.org/wiki/Jezus_Chrystus_(data_narodzin) Powyższe argumenty wykazują, że rok 4 p.n.e. nie jest całkowicie pewny i że możliwe jest uznanie za rok śmierci Heroda rok 1 p.n.e. Konsekwentnie, powrót do daty urodzenia Jezusa, który przyjmowali Ojcowie Kościoła jest całkiem możliwy. Przyjęcie, że Jezus urodził się na przełomie 3 i 2 roku przed naszą erą przyczyniłoby się do bardziej naturalnego czytania Ewangelii. Na przykład, za powód, dla którego Maryja i Józef wybrali się do Betlejem można by było uznać właśnie ten spis z przełomu 3 i 2 roku p.n.e. W przeciwnym wypadku musielibyśmy wybierać spośród trzech pozostałych spisów, które miały miejsce w tych latach, a mianowicie 28 r.p.n.e., 8 r.p.n.e., 14 r.n.e. Następnie, zgodnie ze stwierdzeniem Ewangelisty Łukasza, Jezus, który rozpoczął swoją działalność „w piętnastym roku rządów Tyberiusza”(Łk3,1), czyli pomiędzy sierpniem 28 roku n.e. a sierpniem 29 roku n.e. miałby rzeczywiście około trzydziestu lat (Łk3,23). Odpowiedz Link Zgłoś