Dodaj do ulubionych

do adminow

20.11.10, 18:41
Jak wspomniałem moja metoda pozwala na podgląd forum administratorów ale nie na dodawanie postów. A więc pozwolę sobie na komentarz na forum ogólnym:

>> ja wywalilem ten watek, bo autor sie przestal odzywac...
ostatni mój post wysłałem parę minut w czwartek (a właściwie piątek) po 24 i potem poszedłem normalnie spać (mieszkam w Polsce i to chyba naturalne o tej godzinie). Nie mam w zwyczaju w godzinach 8-16 (w godzinach pracy) udzielać się na jakichkolwiek prywatnych forach. Wątek został usunięty na pewno przed godz 16. Nie miałem szans na wypowiedź. Jaki jest akceptowalny wg. regulaminu forum czas na odpowiedź po którym uznawane jest że autor wyłączył się z dyskusji i już nie odpowie?

Jeden z adminów wspomniał o innej metodzie podglądu forum adminów. Moja jest inna - pozwala widzieć całe posty a dodatkowo też wątki/posty usunięte.

>>Ba, napisałem do niego maila na wskazany adres aby powiedział jak to zgłosi się do adminom w GW ale mi nie odpisał.
Mhhh... do tej pory miałem Pana za godnego zaufania. Odpowiedziałem Panu na pana email. Podałem sposób haka. Email wysłany w piątek o 23. Tymczasem parę minut po północy wspomina Pan na forum adminów że nie dostał odemnie odpowiedzi. Nie wiem czy nie zauważył Pan tego emaila (może folder spam?) czy celowo nie chce się Pan podzielić opisanym hakiem z kolegami. Podejrzewa że hak można użyć do dowolnego forum na gazecie (nie sprawdzałem, bo nie interesuje mnie to a poza tym nie mam czasu na takie zabawy)

Do przecinek: z kontekstu można wnosić że uważa mnie Pan za dziwaka. Czy poinformowanie o dość poważnym błędzie jest dziwactwem? Czy może chodzi Panu o moją konspirację? Jeżeli tak to powtórzę to co napisałem w emailu jednemu z adminów:
"Dbam o mój adres email i nie wrzucam go wszędzie gdzie się da. Podałem namiar do kontaktu - Pan nie skorzystał. Osoba, która skontaktowała się ze mną zapewniała mnie, że ma do Pana kontakt telefoniczny i przekaże wszelkie informacje.

Obserwuj wątek
    • dziurawe_forum2 Re: do adminow 20.11.10, 18:54
      aaa... dodam jeszcze że email podany podczas rejestracji ustawiłem na ważny przez 7 dni (w takim terminie zostaną przekierowane wiadomości pod mój prawdziwy adres) a potem automatycznie wygasa i wiadomości nie są przekazywane (taki system).

Dla wszystkich. Na forum adminów nie ma żadnych konspiracyjnych wątków i zmów. Nuda - normalne gatki adminów. Posty pojawiają się niezbyt często. Gdyby było inaczej to nie wiem czy zdecydowałbym się na poinformowanie o luce w systemie smile
      • przycinek.usa Re: do adminow 20.11.10, 20:31
        prosze mi wyjasnic po co ustawia sie czasowe maile? i dlaczego zmienia pan login na kolejny w 2 dni?
        • banzabanem Re: do adminow 20.11.10, 22:42
          Dlaczego zmieniam niki? - bo mnie ktoś banuje. Teraz nawet doszło do tego że zakładam nowe konto i loguję się na nie (udaje się
          ) próbuję odpowiedzieć na Twój post i w momencie kliku na odpowiedz pojawia się komunikat ze nie jestem zalogowany. Ponowne logowanie
          już się nie udaje!

Dlaczego używam tymczasowych emaili?

- Po pierwsze patrz odpowiedź na Twoje pytanie "Dlaczego zmieniam niki". Dlaczego dostaję bana? Po co mam komuś podawać na dłoni swoje
          dane adresowe
          - Po drugie używam FF i można sobie zainstalować wtyczke tempomail. Wystarczy PPM na polu gdzie wymagany jest email i podać rzeczywisty adres email (na który będą forwardowane emaile) + okres obowiązywania. W pole wstawiany jest adres tymczasowy. Szalenie wygodne, nie trzeba przechodzić całego procesu rejestracyjnego na onet,wp itp. Używam to w przypadkach kiedy chcę coś napisać na forum a nie chcę aby za mną ciągneła się historia (opcja wyszukaj po autorze) - wiem że konta bede uzuwał tylko określony czas.

ps. ciężko mi kontynułować wątek - męczy mnie te obchodzenie banów. Jeżeli chcesz pogadać - rzeczywisty adres do mnie ma jeden z adminów (wiesz który).
          Ten podany przy zakładaniu tego konta jest fejkowy.
          • banzabanem Re: do adminow 20.11.10, 23:03
            prawdopodobnie admini gazety zrobili automatycznego bana jak tylko ktoś poda adres email z domeny tempomail.fr ale pewności nie ma smile
            • damkon Re: do adminow 20.11.10, 23:12

To coś Ty takiego wypisywał na forach gazety, że dostałeś całkowitego bana? Przyznam, że tajemniczy z Ciebie gość.
              • banzabanem Re: do adminow 20.11.10, 23:42
                No własnie nic takiego. Opisałem tylko że znalazłem haka, który umozliwa podgląd ukrytego forum adminów (dowolnego forum na gazecie).
                Nie ma czegoś takiego jak całkowity ban - jak ci zablokowali konto to tworzysz nowe, jak zablokowali IP to używasz prosiaków (serwery proxy) albo w ostateczności TORa (mocno spowalnia przeglądarke). Podejrzewam że wprowadzil ograniczenia, które uniemożliwają już użycie adresu tymczasowego (tempomail) i dlatego mój ban po zalogowaniu. Albo blokowali mój IP - używam "normalnej" opery z właczoną opcją "turbo" heheh jeżeli blokują ten IP to sami sobie kręcą bata bo będą blokować tych użytkowników smartfonów (proxy dla opery z turbo są takie same jak dla opery mini), którzy dostaną ten sam adres smile

ps. tak teraz wpadło mi do głowy: jeżeli gazeta używa do obsługi kont pocztowych swoich użytkowników silnika gmaila to może do obsługi forum też używa z googlowskiego silnika grup dyskusyjnych co oznacza że mój hak... Ale nie chec mi się wierzyć - ktoś wcześniej wpadłby na tak prosty hak
                • lastboyscout Re: do adminow 20.11.10, 23:52

No milo ale jak na razie to troche wzniecasz kurz a ja ciagle nie moge poczytac sobie admiinow wink

Tak, przy okazji, chetnie skorzystalbym z twojej fachowej pomocy: powiesz mi jak sciagnac cale archiwum tego forum?

-
                  • przycinek.usa Re: do adminow 21.11.10, 03:02
                    to jest dobre pytanie
                    • banzabanem1 Re: do adminow 21.11.10, 11:02
                      Jeżeli chodzi wam o zrzut całego forum na lokalny dysk to polecam to:
                      httrack
                      aby zrzucić całe forum PiG to musicie sciągnąć wszystko z adresu:
                      forum.gazeta.pl/forum/f,17007,Polityka_i_Gospodarka.html
                      a jeżeli tylko poszczególne wątki to odpowiedni adres wątku
                      • przycinek.usa Re: do adminow 22.11.10, 06:44
                        archiwum nie widac
                        • banzabanem1 Re: do adminow 22.11.10, 21:23
                          Myślałem, że chodzi wam o wygenerowanie archiwum na podstawie aktualnego stanu forum.
                          Gdzie jest to archiwum (jakiś link), bo nie bardzo wiem o co chodzi.
                          • przycinek.usa to proste 23.11.10, 00:01
                            na forum widoczne sa tylko watki 1 rok wstecz. Teraz na przyklad najstarszym watkiem jest ten:

forum.gazeta.pl/forum/w,17007,103253637,103253637,Opoznienia_PKP.html
                            Pozostale watki umarly i zniknely. I to jest jeden z powodow, dla ktorych myslalem o zmianie serwera na inny. Teraz jedyna metoda znalezienia wypowiedzi sprzed 3 lat to wyszukiwarka i trzeba pamietac co sie szuka.
                            • banzabanem1 Re: to proste 23.11.10, 21:43
                              mhhh.. można sciągnąć tak zarchiwizowane forum z pomocą httracka ale jest to robota wymagająca sporo wysiłku i czasu. Wyszukujesz, przechodzisz do pierwszego postu w wątku, kopiujesz adres url, wklejasz ten adres do httracka i tak powtarzasz te czynności dla każdego wątku który cie interesuje..
                          • lastboyscout Re: do adminow 23.11.10, 00:42

Ja probowalem sciagacarchiwum wedlug twoich wskazowek ale po 26 godzinach ladowania (czegos) odpuscilem. Jest jakas szybsza metoda?

-
                            • banzabanem1 Re: do adminow 23.11.10, 21:57
                              nie znam innej metody sciągnięcia forum na dysk lokalny (inne programy działają na tej samej metodzie). Myślę że masz problem wynikający z błędnego skonfigurowania httrcka. Po pierwsze o ile pamiętam (używałem httracka może ze 2 razy) to definiuje się tam głębokość sciągania. Chodzi o to że program analizuje wszystkie linki jakie są na stronie "startowej" i sciąga wszystko co jest pod tymi linkami. Jeżeli zdefiniujesz głębokość np na 2 to zostanie sciągnięte wszystko ze strony startowej + wszystko co jest pod linkami na tej stronie. Jeżeli 3 to tak samo jak 2 + wszystko co jest pod następnymi linkami.
                              A więc będzie np przeszykiwane forum konserwatystów (jest link w prawym boxie na stronie startowej PiG). W ten sposób nie dziw się że jak masz ustawione 5 to sciągasz pół internetu i trwa to 26h. Można tego uniknąć definiując filtry (z tego co pamiętam też są w tym programie) i np zabraniać przeszukiwać wszystkiego gdzie adres zawiera 24536 - id forum konserwatustów (PiG ma 17007). Nie mówiłem że będzie szybko, łatwo i przyjemnie... smile.
                              Generalnie ten program przeznaczony jest do ściągania całych witryn do trybu off-line. I jeżeli chcesz go zastosować do forum gazety to niestety trzeba trochę posiedzieć nad filtrami.
                              • banzabanem1 Re: do adminow 23.11.10, 22:00
                                mhh...w sumie łatwiej będzie dodać filtr zabraniający sciąganie wszystkiego co w adresie nie ma 17007, ale trzeba to potestować. Problemem będzie również stronicowanie wątków (przyciski 1 strona, druga, następna) ale jak się przypatrzysz na zależności w adresie url to też się coś da wykombionować
                                • lastboyscout Re: do adminow 23.11.10, 22:44
                                  No nie jest latwe ale walcze.
                                  Dziekuje za wskazowki, moze to nieco pomoze (wlasnie zauwazylem, ze sciaga wszystko co jest podpiete pod PiG).
                                  Bede meldowal o sukcesach.
                                  -
                                  • vice_versa Re: do adminow 23.11.10, 23:09
                                    > No nie jest latwe ale walcze.
                                    Nie poddawaj się! Trzymam kciuki, niech się nam uda!
                                    Super że ktoś łebski się pojawił i nam TO ułatwi!
                                    • lastboyscout Re: do adminow 23.11.10, 23:16
                                      Fakt, gosc lebski, mily i pomocny a to unikalnie pozytywny komplet wsrod tutejszej menazerii... wink

Chociaz Przycinek ma racje - nieco przewrazliwiony na punkcie prywatnosci.
                                      Jakby sobie to odpuscil to moglby wlaczyc sie do dyskusji.
                                      Zapraszamy!
                                      -
                                      • banzabanem1 Re: do adminow 23.11.10, 23:42
                                        >nieco przewrazliwiony na punkcie prywatnosci
                                        ok podam adres email do kontaktu jakbyś miał jakieś problemy - dla 1/2 zainteresowanych osób nie ma sesnu ciągnąć tego wątku): jacekdziura@yahoo.com
                                        Adres zalozony na potrzeby tego watku (admini gazety max po 1 dniu dawali mi bany jak zakładałem konto z emilami tymczasowymi)
                                        Co do włączenia się do dyskusji to jak widać mam wykształcenie stricte techniczne i z moim wąskim pojęciem ekonomi nie chcę się osmieszać wink. Choć moja aktualna praca jest związana z menazerią finansową (siedzę głęboko w tworzeniu systemów finansowych/bankowych).

• przycinek.usa OK. OK. 20.11.10, 20:27
      pax hominibus bonae voluntatis

Bardzo dobrze, ze nam Pan zwrocil uwage, w ogole to bardzo dziekuje i juz spiesze wyjasnic, ze to jest nieporozumienie, ze odpowiedz na pewno pan otrzyma, a jedyna mysl jaka byla za usunieciem tamtego tematu to niezgodnosc z tematyka forum. W moim odczuciu bylo tak jak napisalem, jesli w tej sprawie sie pomylilem, to proponuje ten watek przytrzymac na gorze przez pare dni, o ile nie ma pan nic przeciwko. Witamy na forum.
      • kurt76 Re:not OK. OK. 20.11.10, 21:32
        Jak znam procedury, to za pare dni ten gosc zapuka do Twoich drzwi w CA.
        Juz za pozno...
        • lastboyscout Re:not OK. OK. 20.11.10, 23:26

Do mnie juz jeden tajny kozak probowal pukac, 4 radiowozy go przywitaly i niemilo odtajnily.

Potem dostal order of protection bo bylo mu malo.

Na wyobraznie pewnie najlepiej podzialal mu rachunek od wlasnego prawnika.

To zabawne, ze sa ludzie ktorzy wierza, ze anonimowosc interenetu zostala stworzona po to aby byc anonimowym ... he, he, he smile

-
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka