Dodaj do ulubionych

Lepper i poparcie dla Samoobrony

10.04.04, 19:38
Czytalem dyskusje kolegow o wplywie retoryki na poparcie dla Leppera i uwazam
sprawe za calkiem prosta.

- PiS jest uwazany za partie o chwiejnych pogladach ze wzgledu na poparcie
dla Unii a potem cofanie tego poparcia. Masa ludzi mowi, ze PiS to takie
ugrupowanie, co nie wie czego chce. Pytalem kilku osob i mam taka sugestie,
ze PiS zalatwil sie referendalnie sam.

- LPR jest partia konserwatywnych DEWOTOW, ktorych moralne poglady
odstraszaja wiekszosc wyborcow. Dewoctwo i katolickie ZACIETRZEWIENIE oraz
zwiazki z kosciolem i poruszanie watkow zydowsko-masonsko-narodowych powoduje
opinie o oszolomstwie tej partii i brak szerokiego poparcia. Mysle, ze
najwiekszym bledem LPRu jest ten dewotliwy katolicyzm.

- Lepper stosuje raczej umiarkowana retoryke, nie mowi o religijnosci i nie
akcentuje dewotliwego katolicyzmu, jest od dawna przeciw tzw. autorytetom
moralnym (np. Balcerowicz) a poglady na Unie sa stanowcze i w przeciwienstwie
do PiSu - wyraziste. Oczywiste jest tez to, ze widzac ze ma duze poparcie
zciaga tez tych, ktorzy glosuja na niego, bo "ma wieksze szanse".

- PO to ja sie nawet nie wypowiadam bo nie wiem. To jest zbieranina ludzi,
ktorzy wierza w Unie. To jak trader, ktory powieksza pozycje pomimo tego, ze
jest ewidentnie po straconej stronie. Byl jeden taki co zalatwil Barrings, to
czemu nie ma byc tez takich w polityce? Sa. W PO. Ciekawa jest ta tendencja
Polakow do popierania takich konglomeratow jak AWS, PO. Naprawde interesujace.
To sa ugrupowania, ktore - jesli chodzi o moja prywatna opinie, nie maja
zadnych sprecyzowanych pogladow. Ja nie wiem, dlaczego ludzie na to glosuja.
Ugrupowanie najbardziej niebezpieczne pod katem polityki ekonomicznej, bo
poglady na panstwo sa zalezne od ministrow w przyszlym rzadzie, a ci beda
mieli takie poglady jakie sie trafia. Przypadkowo. Z AWSu, a byc moze UW,
moze SLD, kto wie? Nieprzewidywalnie. Bo albo beda prywatyzowac, albo nie
beda. W zaleznosci od poparcia. W zasadzie mozna tez sadzic, ze albo beda
naciskac na niskie stopy, albo odwrotnie, beda naciskac na wysokie stopy.
Niewiadomo. Beda reformowac sluzbe zdrowia, ale tak, ze nie wiadomo co z tego
wyniknie. Moze bedzie lepiej a moze bedzie gorzej. Cholera wie.

Nie cierpie PO.

Obserwuj wątek
    • marcepanna Re: Lepper i poparcie dla Samoobrony 10.04.04, 20:21
      lepper zwyczajnie jest NAJBARDZIEJ POPULARNY a w takiej dziedzinie jak polityka
      to istotne
      czy kto kiedy slyszal z maluczkich o programie samoobrony? nie
      a o programie PO ? tez nie!

Nie wszyscy kojarza kim jest Belka w tym kraju ale Leppera zna kazdy. No i
      balcerowicza rzecz jasna.

A co wynosi tego czlowieka wysoko ? BIEDA
      jednak Polska jest niezwykle biednym krajem skoro posiada az tak duzo glupich
      obywateli ktorzy daja mandat zaufania komus takiemu jak pan lepper

Poza tym Lepper ma cos z Korwina Mikke czyli jak to ktos dwocipnie powiedzial
      Korwina Miki ))))
      Potrafi on (lepper) "pojechac po oczach i uszach" co podnosi w ocenie sporej
      jednak czesci jego rzekoma wiarygodnosc

Jedyne co pozytywne to ze nie ma takiego poparcia jak Wałesa kiedy dorwal sie
      do prezydentowania. Jednak POlska ciut zmadrzala ale widac nie na tyle aby nie
      byc madrym po szkodzie.

• przycinek.usa Re: Lepper i poparcie dla Samoobrony 10.04.04, 21:32
        "Jednak POlska ciut zmadrzala ale widac nie na tyle aby nie byc madrym po
        szkodzie."

PRZED szkoda.

A z reszta zgoda. Oczywiscie glupota najwieksza polega na tym, ze glosuje sie
        na osoby "politycznie poprawne" czyli gladkoustych przedstawicieli wladz,
        zamiast na kontrowersyjnych, ale za to merytorycznie poprawnych reprezentatnow
        oszolomstwa.

Ludzie nie mysla i ponad wszystko podnosza "poprawnosc" zachowania, zamiast
        uderzenie w przyczyny powstawania patologii. Ludzie kompletnie nie mysla.
        Zreszta elity tez nie mysla. To jest inna sprawa. Gdyby LPR myslalo, to nie
        prowadziloby takich skrajnych dyskusji w sejmie. LPR traci mase wyborcow wsrod
        kobiet. Po prostu kobiety czuja sie zagrozone przez takich religijnych
        fundamentalistow jak LPR.

Sa panstwa w ktorych kobiety nie maja prawa glosu.
        To jest niezalezne od rodzaju religi. To jest cecha panstw religijnych.

To jest kwestia PODSWIADOMOSCI. Ludzie starsi nie boja sie juz ingerencji w
        swoja prywatnosc poprzez organizowanie dyskusji aborcyjnych, swiatopogladowych
        i religijnych. Mlodzi natomiast tego nie cierpia. Niezaleznie od pogladow, ich
        poruszanie jest kontrowersyjne i budzi wewnetrzny niepokoj. To jest takie
        odwolanie sie do wlasnego niekoniecznie czystego sumienia. Cos w rodzaju
        nawolywania do oczyszczenia. Kto lubi namawianie do spowiedzi i oczyszczenia?

Kto lubi kosciol? Te instytucje, ktora w sposob ciagly nawoluje do kalania sie,
        modlenia, analizowania wlasnych uczynkow pod katem dobra lub zla?

To sie po prostu podswiadomie kojarzy.

Fundamentalizm - to jest najwiekszy blad jaki moze popelnic partia polityczna w
        swieckim spoleczenstwie demokratycznym.
    • bush_w_wodzie po 12.04.04, 22:37
      przycinek.usa napisał:

> Czytalem dyskusje kolegow o wplywie retoryki na poparcie dla Leppera i uwazam
      > sprawe za calkiem prosta.
      >
      > - PiS jest uwazany za partie o chwiejnych pogladach ze wzgledu na poparcie
      > dla Unii a potem cofanie tego poparcia. Masa ludzi mowi, ze PiS to takie
      > ugrupowanie, co nie wie czego chce. Pytalem kilku osob i mam taka sugestie,
      > ze PiS zalatwil sie referendalnie sam.

pis przede wszystkim jest niewyrazny ekonomicznie. to partia kanapowa w ktorej
      maja cos do powiedzenia wylacznie bracia k a nie sa to tytani intelektu i widac
      skutki

>
      > - LPR jest partia konserwatywnych DEWOTOW, ktorych moralne poglady
      > odstraszaja wiekszosc wyborcow. Dewoctwo i katolickie ZACIETRZEWIENIE oraz
      > zwiazki z kosciolem i poruszanie watkow zydowsko-masonsko-narodowych powoduje
      > opinie o oszolomstwie tej partii i brak szerokiego poparcia. Mysle, ze
      > najwiekszym bledem LPRu jest ten dewotliwy katolicyzm.

a ja mysle ze narodowo-socjalistyczne poglady na gopodarke. to partia ktorej
      program ekonomiczny ukladal wrzodak. maja pelna zbieznosc programowa z
      samoobrona w dziedzinie polityki gospodarczej

>
      > - Lepper stosuje raczej umiarkowana retoryke, nie mowi o religijnosci i nie
      > akcentuje dewotliwego katolicyzmu, jest od dawna przeciw tzw. autorytetom
      > moralnym (np. Balcerowicz) a poglady na Unie sa stanowcze i w przeciwienstwie
      > do PiSu - wyraziste. Oczywiste jest tez to, ze widzac ze ma duze poparcie
      > zciaga tez tych, ktorzy glosuja na niego, bo "ma wieksze szanse".

to calkowita nieprawda
      lepper nie opowiedzial sie za lub przeciw ue przed referendum i zostawil to
      wyborcom. do dzisiaj kreci w sprawie ue bo wie np. ze rolnicy dostana doplaty.
      nie wiesz tego czy nie pasuje do schematu? umiarkowana retoryka leppera?
      pierwsze slysze. "rozliczyc zlodziei ktorzy rozkradli polske i zmarnowali 15
      lat" - to przyklad? wywalic rpp - to drugi? otoz powody sukcesu leppera sa dwa -
      1) on jeszcze nie byl 2) on dowali elitom. koniec i kropka.

>
      >
      > - PO to ja sie nawet nie wypowiadam bo nie wiem. To jest zbieranina ludzi,
      > ktorzy wierza w Unie. To jak trader, ktory powieksza pozycje pomimo tego, ze
      > jest ewidentnie po straconej stronie.

chyba zartujesz. mieszasz swoje pobozne zyczenia z proba prognozowania. polska
      powinna duzo zyskac na akcesji do ue. moze nie zyska od razu. moze. na razie to
      schroder ze stoiberem bardziej sie trzesa i sluszie.

> Byl jeden taki co zalatwil Barrings, to
      > czemu nie ma byc tez takich w polityce? Sa. W PO.

blad. po piersze ue to dobra inwestycja. po drugie akcesja do ue jest logiczna
      konsekwencja drogi rozwoju polski. po trzecie - co to za partia ktora zachowuje
      sie jak day-trader? to bylyby zwykle szmaty.

> Ciekawa jest ta tendencja
      > Polakow do popierania takich konglomeratow jak AWS, PO. Naprawde interesujace.
      > To sa ugrupowania, ktore - jesli chodzi o moja prywatna opinie, nie maja
      > zadnych sprecyzowanych pogladow. Ja nie wiem, dlaczego ludzie na to glosuja.

aws mial plany reformy panstwa i dlatego wygral. po natomiast jest partia
      wyrazista programowo. pro-ue oszczednosci budzetowe liberalizacja gospodarki
      prywatyzacja nizsze i prostsze podatki. faktem jest ze nie maja wyrazistosci
      leppera czy giertycha ale to moze i dobrze.

> Ugrupowanie najbardziej niebezpieczne pod katem polityki ekonomicznej, bo
      > poglady na panstwo sa zalezne od ministrow w przyszlym rzadzie, a ci beda
      > mieli takie poglady jakie sie trafia. Przypadkowo. Z AWSu, a byc moze UW,
      > moze SLD, kto wie? Nieprzewidywalnie. Bo albo beda prywatyzowac, albo nie
      > beda. W zaleznosci od poparcia. W zasadzie mozna tez sadzic, ze albo beda
      > naciskac na niskie stopy, albo odwrotnie, beda naciskac na wysokie stopy.
      > Niewiadomo. Beda reformowac sluzbe zdrowia, ale tak, ze nie wiadomo co z tego
      > wyniknie. Moze bedzie lepiej a moze bedzie gorzej. Cholera wie.
      >
      > Nie cierpie PO.
      >

na koniec wyjasnienie dlaczego ta analiza nie jest udana. zaburzona emocjami i
      falszywie sytuujaca w centrum problem akcesji do ue.

• robisc polska powinna zyskać? 12.04.04, 22:54
        "polska powinna duzo zyskac na akcesji do ue. moze nie zyska od razu. moze."

Na akcesji zyskamy? Gdyby to było tak proste, to nie powstałby wątek "Hity
        eurosceptyków" z 200 postami. Na ten temat dyskutowaliśmy prawie rok na forum
        UE i o ile pamietam, a pamiętam dobrze, euroentuzjaści mieli wyjątkowo marne
        argumenty. Jest tu gdzieś wątek "Kultowe wątki forum UE", możesz przejrzeć
        wybrane dyskusje. W każdym razie pisanie nam kategorycznym tonem, że na akcesji
        zyskamy, brzmi w naszych uszach dość infantylnie.
        • bush_w_wodzie infantylizm 12.04.04, 23:02
          bardzo dziekuje za akces i komentarz.

szanuje wasze grono wiec napisalem neutralne "powinna zyskac" a nie kategoryczne
          "zyska". oczywiscie takie rzeczy mozna tylko prognozowac a kazdy z nas przyjmuje
          nieco inne zalozenia wiec rozmowa o prognozach jest jak rozmowa o gustach.

zwroc jeszcze uwage i na to ze moje stwierdzenie "powinna zyskac" to byla dosyc
          lagodna contra na opinie przycinka.usa "po opowiada sie po z gory straconej
          stronie ue". wybacz ale to wlasnie jest infantylizm uznawac swoje przesady za
          prawdy dowiedzione. moze to jest za ostro napisane jak na drugi dzien na forum
          ale tak wlasnie to widze.

z podrowieniami

robisc napisał:

> "polska powinna duzo zyskac na akcesji do ue. moze nie zyska od razu. moze."
          >
          > Na akcesji zyskamy? Gdyby to było tak proste, to nie powstałby wątek "Hity
          > eurosceptyków" z 200 postami. Na ten temat dyskutowaliśmy prawie rok na forum
          > UE i o ile pamietam, a pamiętam dobrze, euroentuzjaści mieli wyjątkowo marne
          > argumenty. Jest tu gdzieś wątek "Kultowe wątki forum UE", możesz przejrzeć
          > wybrane dyskusje. W każdym razie pisanie nam kategorycznym tonem, że na
          akcesji
          >
          > zyskamy, brzmi w naszych uszach dość infantylnie.
          >
          • robisc Re: infantylizm 12.04.04, 23:11
            Sorry. Faktycznie trudno uznać Twoje stwierdzenie za "kategoryczne" smile
            Ponadto "infantylnie" takie stwierdzenie może brzmieć jedynie w grupie starych
            wyjadaczy, od miesięcy wnikliwe interesujących sie problematyką unijną. W
            każdym razie musimy przejść od razu o jeden szczebel argumentacji wyżej tj.
            dysktowac o szczegółowych kwestiach, bo obecnie żadną miarą nie da się
            zagwarantować racji żadnej ze stron.
            • marcepanna Re: infantylizm 12.04.04, 23:16
              to moze nam sie jednak dzwignie robi?

• bush_w_wodzie Re: infantylizm 12.04.04, 23:23
              robisc napisał:

> Sorry. Faktycznie trudno uznać Twoje stwierdzenie za "kategoryczne" smile

dzieki tez mi sie tak zdawalo smile

> Ponadto "infantylnie" takie stwierdzenie może brzmieć jedynie w grupie starych
              > wyjadaczy, od miesięcy wnikliwe interesujących sie problematyką unijną. W
              > każdym razie musimy przejść od razu o jeden szczebel argumentacji wyżej tj.
              > dysktowac o szczegółowych kwestiach, bo obecnie żadną miarą nie da się
              > zagwarantować racji żadnej ze stron.

czy myslisz ze kwestia (nie)korzysci akcesji jest na tyle oczywista ze zdolamy
              tu ja rozstrzygnac? dla mnie problem jest calkowicie otwarty. widac golym okiem
              kryzys w eu i to zarowno gospodarczy jak i koncepcyjny. prawda. tak to juz
              jednak jest ze po kryzysach przychodzi lepszy czas. polskie firmy dostaja bogaty
              i otwarty rynek wewnetrzny ue na ktorym coraz bardziej sie liczy konkurencja
              cenowa. pkb polski po kursie wymiany to okolo 0.4 sredniej unijnej a place w
              polsce sa kilkakrotnie mniejsze nie w niemczech. trzebaby strasznie spartaczyc
              zeby tego nie wykorzystac. uprzedzajac contre - zeby nas drenowac musza pozwolic
              sie nam wzbogacic.
              • przycinek.usa Re: 13.04.04, 00:35
                Ten watek tez juz gdzies byl.
                Fajnie ze tu jestes Bush.

Wiesz co, ciesze sie, ze mamy takiego fajnego dyskutanta.

Sluchaj Bush, jak przeczytales te moja odpowiedz w watku o JKMie to nie bierz
                jej sobie bardzo do serca, w sumie to fajnie miec kogos z odmiennymi pogladami
                na unie. Mowie powaznie. Ja nie chce aby to forum przypominalo forum UPRu,
                gdzie kazdego, kto ma troszke inny poglad wysylaja na ksiezyc.

A co do paradoksu drenowania, to pozostawiam to kolegom z Polski.
                Ja juz na ten temat pisalem.

• bush_w_wodzie ja tez cie lubie 13.04.04, 01:22
                  tak mi sie wlasnie zdawalo ze w tym sosie za malo przypraw. nie moge reczyc za
                  swoja systematcznosc ale troche pieprzu od swieta nie zaszkodzi nie.
      • marcepanna lepper a sprawa akcesji 12.04.04, 23:00
        no wlasnie nie jestem przekonana co do tego Buszujacy co piszesz

po pierwsze osobiscie na wlasne uszy slyszalam i wlasne oczy widzialam jak w
        studio tv Lepper ze swoimi Krawaciarzami bral udzial w dyskuscji o akcesji
        polskiej do UE (jakis zcas przed referendum)
        byla tam tez Zyta Gilowska , Modzelewski (jak zwykle sie wyglupil) i inni

wtedy lepper wyraznie glosno darl sie ze to bedzie porazka polski

natomiast calkiem niedawno tez osobiscie slyszalam i widzialam jak z geba
        szeroka w usmiechu od ucha do ucha mowil ze Samoobrona musi pilnowac interesow
        polskich w europarlamencie !

i tyle mozna powiedziec o Lepperze , rasowy polityk bo ma kregoslup jak
        lafirynda jakas

• bush_w_wodzie no wlasnie 12.04.04, 23:04
          alez droga marcepanno przeciez ja pisze to samo. on jest "za akcesja ale na
          lepszych warunkach". i gdzie tu ta eurowyrazistosc leppera wg przycinka?
          • marcepanna Re: no wlasnie 12.04.04, 23:14
            Buszujacy ))))

Przycinek juz ci da popalic za to ostrzezenie pod katem Wielkiej ameryki na
            innym watku )))))
            musze przyznac ze on chyba zapomina ze my europejczycy zagospodarowalismy te
            jego ameryke niosac tam kaganek cywilizacji a on nas tu poucza jakbysmy nie
            mogli sami w europie czegos lepszego jeszcze stworzyc niz ameryka (skoro
            stworzyslismy raj amerykanski)

a Robi to urodzony pesymista
            pare miesiecy temu prognozowal ze ZUS zbankrutuje i jakos nie widac tej
            upadlosci
            • bush_w_wodzie Re: no wlasnie 12.04.04, 23:59
              marcepanna napisała:

> Buszujacy ))))
              >
              > Przycinek juz ci da popalic za to ostrzezenie pod katem Wielkiej ameryki na
              > innym watku )))))

droga marcepanno zostane wiec krzakiem plonacym

> musze przyznac ze on chyba zapomina ze my europejczycy zagospodarowalismy te
              > jego ameryke niosac tam kaganek cywilizacji a on nas tu poucza jakbysmy nie
              > mogli sami w europie czegos lepszego jeszcze stworzyc niz ameryka (skoro
              > stworzyslismy raj amerykanski)

alez niech poucza byle to bylo z sensem. o ile sie zdazylem zorientowac to
              przycinek.usa czasem wykorzystuje swoj tu autorytet (ekonomista usa) do
              szerzenia swoich _przekonan_ ktore przebiera w dowiedzione prawdy (nie zawsze.
              czasem pisze bardzo intersujaco i oryginalnie). to jednak zastanawiajace ale
              pisze cieplej o lpr i lepperze niz o po. no i straszy straszy straszy. jak dla
              mnie mieszanka wymagajaca energicznej reakcji. przeciez 15 lat temu byl w polsce
              komunizm i zarabialo sie 20 usd. dzis zyjemy w wolnym kraju mozemy z dowodem
              jechac do paryza i pracowac normalnie w londynie a srednia placa netto siega
              prawie 400 usd. niemcy sie boja ze ich zalatwimy ekonomicznie. a tu sie ciagle
              marudzi jak to nas unia zrujnuje. korupcja (miller) i poziom kompetencji
              (lepper) u naszych politykow jakby mniej przeraza niz grozne widmo zachodu.
              dziwne.

>
              > a Robi to urodzony pesymista
              > pare miesiecy temu prognozowal ze ZUS zbankrutuje i jakos nie widac tej
              > upadlosci

pesymisci zyja krocej i sa mniej szczesliwi. dlatego w razie watpliwosci
              wybieram optymizm.
              • przycinek.usa Re: no wlasnie 13.04.04, 00:41
                "straszy straszy straszy"

No tak, pocieszam sie, ze byli tacy, Marcee pamieta, co mowili, ze "rycze". He
                he he he hee.-)))

No, przyznaje, ze musialem troche przesadzac, bo inaczej nie docieralo.
                Mam nadzieje, ze nie bedziecie mieli mi tego za zle do konca zycia. Dobrze?

"pesymisci zyja krocej i sa mniej szczesliwi. dlatego w razie watpliwosci
                wybieram optymizm."

Tak jest. Ale wiesz co? To nie zostalo dowiedzione.-))
                Ja wiem jedno. Pesymisci maja zwykle wiecej pieniedzy.
                (z wlasnej obserwacji)

• przycinek.usa Gdzie? 13.04.04, 00:38
              Czy to jest na innym Forum?
              Sluchaj, bo ja nie czytam innych forow.
              Jak masz link to podrzuc prosze.-)))
              Albo przynajmiej podpowiedz o czym mowa....
            • robisc Oj Marcee! 13.04.04, 21:46
              marcepanna napisała:

> a Robi to urodzony pesymista
              > pare miesiecy temu prognozowal ze ZUS zbankrutuje i jakos nie widac tej
              > upadlosci
              Nieładnie. Pisałem właśnie, że ZUS nie może zbankrutować i dlatego budżet
              będzie miał problemy. Co sie odwlecze to nie uciecze - banki w nieskończoność
              nie będą zwiększały ekspozycji na ZUS.
          • przycinek.usa Zaszokuje wszystkich - jestem ZA unia! 13.04.04, 00:52
            "alez droga marcepanno przeciez ja pisze to samo. on jest "za akcesja ale na
            lepszych warunkach". i gdzie tu ta eurowyrazistosc leppera wg przycinka?"

Ja jestem ZA wstapieniem do Unii na zasadzie wylacznego polaczenia rynkow.
            Popieram takie rozwiazanie, aby Polska wstapila do strefy wolnego handlu
            zwanego z polska, EOG. Marze o tym, aby Szacowny Pan Lepper, wyciagnal Polske z
            ukladu politycznego. Mam nadzieje, ze uklad gospodarczy pozwalajacy na uczciwa
            konkurencje - zostanie.

Czy to jest wystarczajaco eurowyraziste?
            • bush_w_wodzie lepper z egiptu? 13.04.04, 01:32
              przycinek.usa napisał:

> "alez droga marcepanno przeciez ja pisze to samo. on jest "za akcesja ale na
              > lepszych warunkach". i gdzie tu ta eurowyrazistosc leppera wg przycinka?"
              >
              >
              > Ja jestem ZA wstapieniem do Unii na zasadzie wylacznego polaczenia rynkow.
              > Popieram takie rozwiazanie, aby Polska wstapila do strefy wolnego handlu
              > zwanego z polska, EOG. Marze o tym, aby Szacowny Pan Lepper, wyciagnal Polske
              z
              >
              > ukladu politycznego. Mam nadzieje, ze uklad gospodarczy pozwalajacy na uczciwa
              > konkurencje - zostanie.
              >
              > Czy to jest wystarczajaco eurowyraziste?

euroutopijne. polska nie jest szwajcaria ani norwegia nieprawdaz. pan lepper
              absolutnie nie spelni zadnych pokladanych w nim nadziei. to jest zwykly oszust i
              hochsztapler wykorzystujacy ludzi ktorym dorazne emocje przycmily rozum. gdyby
              nawet doszedl do wladzy to nie zrobi zadnego gwaltownego ruchu co najwyzej
              narobi dlugow (ale kto mu pozyczy???). czyli lepper nie zrobi nic pozytywnego bo
              do tego trzeba calkiem wysokiego minimum umiejetnosci. jak ktos prowadzacy tak
              subtelne rozwazania moze liczyc na smiale i zlozone ruchy leppera?
        • przycinek.usa Re: lepper a sprawa akcesji 13.04.04, 00:45
          "rasowy polityk bo ma kregoslup jak lafirynda"

Nie mow tak. Lafirynda wzbudza sympatie. A Lepper nie.
          Lepper mowil, ze unia jest beee. Pisaly o tym gazety.
          Nie trzeba bylo az tak sie poswiecac i patrzec na niego w TV.
      • przycinek.usa Re: po 13.04.04, 00:30
        "to calkowita nieprawda
        lepper nie opowiedzial sie za lub przeciw ue przed referendum i zostawil to
        wyborcom. do dzisiaj kreci w sprawie ue bo wie np. ze rolnicy dostana doplaty.
        nie wiesz tego czy nie pasuje do schematu? umiarkowana retoryka leppera?
        pierwsze slysze. "rozliczyc zlodziei ktorzy rozkradli polske i zmarnowali 15
        lat" - to przyklad? wywalic rpp - to drugi? otoz powody sukcesu leppera sa dwa -
        1) on jeszcze nie byl 2) on dowali elitom. koniec i kropka."

Jestem sklonny przyznac Ci racje. Ale tylko w zakresie powodow, ktore
        wymieniles: 1) ze nie byl 2) ze dowali 3)ze zostawil wyborcom opinie o UE (choc
        mowil, ze osobiscie jest przeciw) 4) nie jest sam okreslony, bo uwaza, ze
        rolnicy dostana doplaty.

Natomiast powiedziales, ze "to calkowita nieprawda" i tu jest zgrzyt, bo dalej
        uwazam, ze "Lepper stosuje raczej umiarkowana retoryke, nie mowi o religijnosci
        i nie akcentuje dewotliwego katolicyzmu, jest od dawna przeciw tzw. autorytetom
        moralnym (np. Balcerowicz)" i "Oczywiste jest tez to, ze widzac ze ma duze
        poparcie zciaga tez tych, ktorzy glosuja na niego, bo "ma wieksze szanse"."

Osobiscie sluchalem jego wypowiedzi w internecie. Tak uwazam. I tak zostaje.

"chyba zartujesz. mieszasz swoje pobozne zyczenia z proba prognozowania. polska
        powinna duzo zyskac na akcesji do ue. moze nie zyska od razu. moze. na razie to
        schroder ze stoiberem bardziej sie trzesa i sluszie."

Pozwole sobie pozostac przy wlasnym zdaniu.

"blad. po piersze ue to dobra inwestycja. po drugie akcesja do ue jest logiczna
        konsekwencja drogi rozwoju polski."

Bzdura.

"po trzecie - co to za partia ktora zachowuje
        sie jak day-trader? to bylyby zwykle szmaty."

No widzisz?

"na koniec wyjasnienie dlaczego ta analiza nie jest udana. zaburzona emocjami i
        falszywie sytuujaca w centrum problem akcesji do ue."

Zaburzona to zle okreslenie. To byla celowo puszczona opinia, aby poznac opinie
        szanownych Panstwa w Polsce. Czy jest to dobra opinia, czy nie to kwestia
        punktu widzenia. Analiza to nie jest, bo nie widze tego na wlasne oczy, nie
        rozmawiam osobiscie i chyba predzej skasowalbym to, niz nazwal jakas analiza.
        • bush_w_wodzie Re: po 13.04.04, 01:48
          przycinek.usa napisał:

> "to calkowita nieprawda
          > lepper nie opowiedzial sie za lub przeciw ue przed referendum i zostawil to
          > wyborcom. do dzisiaj kreci w sprawie ue bo wie np. ze rolnicy dostana doplaty.
          > nie wiesz tego czy nie pasuje do schematu? umiarkowana retoryka leppera?
          > pierwsze slysze. "rozliczyc zlodziei ktorzy rozkradli polske i zmarnowali 15
          > lat" - to przyklad? wywalic rpp - to drugi? otoz powody sukcesu leppera sa dwa
          > -
          > 1) on jeszcze nie byl 2) on dowali elitom. koniec i kropka."
          >
          > Jestem sklonny przyznac Ci racje. Ale tylko w zakresie powodow, ktore
          > wymieniles: 1) ze nie byl 2) ze dowali 3)ze zostawil wyborcom opinie o UE
          (choc
          >
          > mowil, ze osobiscie jest przeciw) 4) nie jest sam okreslony, bo uwaza, ze
          > rolnicy dostana doplaty.
          >
          > Natomiast powiedziales, ze "to calkowita nieprawda" i tu jest zgrzyt, bo dalej
          > uwazam, ze "Lepper stosuje raczej umiarkowana retoryke, nie mowi o
          religijnosci
          >
          > i nie akcentuje dewotliwego katolicyzmu, jest od dawna przeciw tzw.
          autorytetom
          > moralnym (np. Balcerowicz)" i "Oczywiste jest tez to, ze widzac ze ma duze
          > poparcie zciaga tez tych, ktorzy glosuja na niego, bo "ma wieksze szanse"."
          >
          > Osobiscie sluchalem jego wypowiedzi w internecie. Tak uwazam. I tak zostaje.
          >

ok ale. sens calego akapitu byl dla mnie taki: wyborcy ida za wyraznymi
          przeciwnikami ue ktorzy sa w innych sprawach umiarkowani. otoz lepper nie jest
          wyraznym przeciwnikiem ue i nie jest umiarkowany w kwestiach gosp. masz racje ze
          jest umiarkowany (bezideowy) w kwestii swiatopolgladu ale to obecnie aspekt
          drugorzedny jak sadze. mnie sie zdaje ze wyborcy dziela sie raczej na
          kontestujacych calkowicie obecny uklad (zwolennicy leppera i lpr) i wierzacych w
          mozliwosc kontynuacji i ewolucji obecnego ukladu ku lepszemu (po pis sld)

>
          > "chyba zartujesz. mieszasz swoje pobozne zyczenia z proba prognozowania.
          polska
          > powinna duzo zyskac na akcesji do ue. moze nie zyska od razu. moze. na razie
          to
          > schroder ze stoiberem bardziej sie trzesa i sluszie."
          >
          > Pozwole sobie pozostac przy wlasnym zdaniu.

czy naprawde mozesz uczciwie stwierdzic ze polska w ue musi byc porazka?

>
          > "blad. po piersze ue to dobra inwestycja. po drugie akcesja do ue jest
          logiczna
          > konsekwencja drogi rozwoju polski."
          >
          > Bzdura.
          >

dlaczego?

>
          > "po trzecie - co to za partia ktora zachowuje
          > sie jak day-trader? to bylyby zwykle szmaty."
          >
          > No widzisz?
          >

nacisk na day.

> "na koniec wyjasnienie dlaczego ta analiza nie jest udana. zaburzona emocjami
          i
          > falszywie sytuujaca w centrum problem akcesji do ue."
          >
          >
          > Zaburzona to zle okreslenie. To byla celowo puszczona opinia, aby poznac
          opinie
          >
          > szanownych Panstwa w Polsce. Czy jest to dobra opinia, czy nie to kwestia
          > punktu widzenia. Analiza to nie jest, bo nie widze tego na wlasne oczy, nie
          > rozmawiam osobiscie i chyba predzej skasowalbym to, niz nazwal jakas analiza.

ok. otoz w moim odczuciu opinia jest mocno chybiona. ja widze sytuacje
          polityczna w dzisiejszej polsce jako starcie rozumu z irracjonalnymi emocjami
          (strach zniechecenie zlosc)
          • marcepanna con dolcezza 13.04.04, 17:22
            No wlasnie. Doskonale Buszujacy to ujal. Stracie rozumu z oniryzmem.
            To szczegolnie widac na Forum aferowych Kataryniarzy. Oni za wszystko winia
            Millera, jakby krowa urodzila cielaki z piecioma glowami to tez winna Millera.
            A potem SLD.
            Nawet wiecej. Ja sama tez reaguje stanami lekowo emocjonalnymi. Kiedy latem sie
            spieralam z Przycinkiem i pisalam jak ja sobie wyobrazam Polske w UE mialo to
            odcienie radosne i pastelowe.
            Obecnie ciemno widze i mam hustawke niepewnosci.

ps.
            Drogi Buszujacy. Otoz nasza ulubienica o wdziecznym imieniu Kondoliza ma imie
            wywodzace sie z wloskiej termonologii muzycznej co oznacza ZE SLODYCZA (grac)
            ale co najlepsze fascynuje sie pilka nozna, w wolnej chwili
            normalnie babka jest kibolka !
    • klip-klap Panie i Panowie oto skrajny prawicowiec...Lepper 13.04.04, 22:31
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,2019863.html
      Wiadomo,skoro nazisów nazywa się prawica ,to czemu i nie Leppera.
      Tutaj wszakże chodzi o pewne ugruntowane zjawisko nazywania eurosceptyków
      skrajną prawicą.

Lewacka propaganda jest nastepująca.
      Hitler(wiadomo co robił,choć to pikuś przy takim Stalinie,ale piszę o
      przeciętnej wiedzy) to skrajna prawica. Przeciwnicy UE to skrajna prawica czy
      tez faszyści.
      Wniosek jest prosty,co i Verheugen niedawno raczył powtórzyć.

• robisc Re: Panie i Panowie oto skrajny prawicowiec...Lep 13.04.04, 22:48
        Czym sie zatem różni skrajna prawica od skrajnej lewicy, hę?
        Jak widać w tzw. Europie pojęcie "prawicowy" ma wyjatkowo pejoratywne
        znaczenie. Do tego stopnia, ze prawicowi są nawet socjaliści z narodowym
        odchyłem, chociaż tak naprawdę ten opis pasuje bardziej do LPR-u niż
        Samoobrony.
        • klip-klap Re: Panie i Panowie oto skrajny prawicowiec...Lep 13.04.04, 22:58
          robisc napisał:

> Czym sie zatem różni skrajna prawica od skrajnej lewicy, hę?

Skrajna lewica to ci dobrzy wink.

> Jak widać w tzw. Europie pojęcie "prawicowy" ma wyjatkowo pejoratywne
          > znaczenie. Do tego stopnia, ze prawicowi są nawet socjaliści z narodowym
          > odchyłem, chociaż tak naprawdę ten opis pasuje bardziej do LPR-u niż
          > Samoobrony.

Sam chwyt lewicowych mediów czy plityków by swoich ideologicznych przodków
          nazywać prawicą,to ja rozumiem(wstyd). Ale to,że nazywają
          faszystami,nacjonalistami i szowinistami kazdego dla kogo UE nie jest rajem,to
          się na nich odbije. To tak samo jak z antysemityzmem: tłumiąc najmniejsze choćby
          oznaki niechęci i żartów wobec Żydów tylko tłumi się emocje. Nie trzeba byc
          psychologiem czy cybernetykiem by przewidzieć reakcję.

• przycinek.usa PiS i LPR wlasnie konczy 16.04.04, 23:48
      Zgodnie z szeroko publikowanym przez GW sondazem PiS i LPR wlasnie zamierzaja
      zakonczyc swoja dzialalnosc polityczna. Czytamy bowiem, ze:

"Z najnowszego sondażu TNS OBOP wynika, że w stosunku do marca poparcie dla PO
      wzrosło o 4 pkt proc., a dla Samoobrony o 1 pkt proc. Poparcie zarówno dla PiS,
      jak i dla SLD spadło o 5 pkt proc.

Głosowanie na Ligę Polskich Rodzin i PSL zadeklarowało po 5 proc. badanych (LPR
      - spadek o 3 pkt proc., PSL spadek o 1 pkt proc.)."

Ta informacja rozbawila mnie. Wynika bowiem PONOWNIE, ze spada poparcie partii,
      ktore NIE SLUCHAJA WYBORCOW.

Ciekawostka jest, ze SLD juz ponizej 5%. Fajnie.
      • klip-klap Re: PiS i LPR wlasnie konczy 17.04.04, 09:35
        A parę miesięcy temu rządy Leppera brzmiały jak sci-fi.
        PiS okazał się partią zbędną,w zasadzie niczym się nie wyrózniającą.
        LPR - to jakaś przypadłość narodowców,że słowo kompromis przez gardło im nie
        chce przejść.
        SLD - cieszy ich upadek,choc trzeba być świadomym,że juz się dekują po innch
        ugrupowaniach.
        • franzmaurer GP o Lepperze... 20.04.04, 09:09
          Fajne... najnowsza Gazeta Polska opisuje jak to sławne "przemówienia Leppera o
          złodziejach" pisze mu... facet skazany za oszustwa finansowe wink)
          W poprzednim numerze jest taka oto notka:
          "Boleslaw Borysiuk, najwazniejszy doradca Andrzeja Leppera, w latach 80.
          wychwalal Feliksa Dzierzynskiego, walczyl z 'brudna fala antyradzieckosci' w
          karykaturze i bronil komunistow, ktorzy podczas wydarzen marcowych 1968 r.
          poparli linie partii. Dzis, wykorzystujac stare znajomosci, chce zwiazac Polske
          z Rosja."
          Reszta: www.gazetapolska.pl/?gp=,0,040414,kr,lis,,,kr_lis_1
          • przycinek.usa Znajomosci w mafii 20.04.04, 09:23
            "Jest wielu ludzi, ktorzy znaja bardzo dobrze srodowiska gospodarcze w Rosji -
            zapewnia."

To jest to srodowisko biznesu rosyjskiego. Mafia. He he he. Swoj ciagnie do
            swego.

Coz, szambo dostrzezone jedynie przez poboczna gazete. Kto to czyta?

JKM napisal w jednym z ostatnich felietonow, ze media maja wladze polegajaca
            na ... zachowaniu milczenia. Jak to przedrukuje wyborcza, to moze cos z tego
            bedzie. Szkoda, ze taki sukces odnosi w Polsce taka gnida. Swoja droga jednak,
            to ewidentny objaw braku konkurencji, skoro takie miernoty sa "specjalistami".

• viper39 no i sie samoO'bronie spadlo 12.05.04, 16:22
              jak wynika z ostatnioch notowac lepperiada leci w dol, mam nadzieje ze poleci i
              tam zostanie, i powoli ludzie zaczna otwierac nie tylko oczy ale i uszy na to
              co ten cudak mowi....

UPR nadal nie ma znacznego poparcia bo jej nie umiescili na liscie nawet....

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2068933.html
              SERWISY
              ¤ Lepper i Samoobrona

PAP za "Rzeczpospolitą" 12-05-2004, ostatnia aktualizacja 12-05-2004 07:57

PRZEGLĄD PRASY: Najnowsze badania preferencji politycznych Polaków -
              przeprowadzone dla "Rz" 8 i 9 maja przez Pracownię Badań Społecznych -
              zaskakują podobnie jak kilka poprzednich

Walka największych - Platformy Obywatelskiej i Samoobrony - trwa. Znów pierwsza
              jest, z 26-proc. poparciem, PO. Zaś poparcie dla Samoobrony spada ostro w dół -
              do 21 proc. Blisko Leppera partia braci Kaczyńskich - 17 proc. poparcia -
              pisze "Rz".

Partia Donalda Tuska odrabia straty i chce na nią głosować 26 proc. z nas,
              czyli o 4 punkty więcej niż miesiąc temu. Słabnie i to zdecydowanie Samoobrona.
              Jej notowania rosły niemal nieprzerwanie od sierpnia zeszłego roku, by w
              kwietniu dojść do rekordowych 29 procent. Ale w maju, już po rozpoczęciu przez
              Andrzeja Leppera kampanii przed wyborami europejskimi, Samoobrona traci aż 8
              punktów. Teraz tą partię popiera nieco więcej niż co piąty z nas - 21 proc.-
              informuje dziennik.

Nie sposób ocenić, na ile stabilne notowania w następnych miesiącach będzie
              utrzymywało Prawo i Sprawiedliwość, ale partia braci Kaczyńskich znów trafiła -
              z 17-proc. wynikiem - do "pierwszej ligi".

W sondażu "Rz" w "drugiej lidze" na stałe zadomowiły się Liga Polskich Rodzin,
              koalicja SLD-UP oraz SdPl. Na LPR chce głosować dokładnie co dziesiąty z nas.

W porównaniu z kwietniem szansę na zdobycie mandatów miałaby lewicowa koalicja.
              W maju uzyskuje prawie 8 proc. głosów. W Sejmie znalazłaby się SdPl, która
              utrzymuje poparcie na poziomie 6 proc.

Poza parlamentem - PSL z 4 proc. oraz UW i KPEiR - po 3 proc.

Jak wyglądałby podział mandatów w Sejmie? PO miałaby 137 mandatów, Samoobrona -
              111, PiS - 88, LPR - 51, SLD-UP - 40 i SdPl - 33. W takim układzie ewentualnej
              koalicji PO - PiS (225 mandatów) do bezwzględnej większości brakowałoby 6
              głosów - stwierdza "Rz".

• viper39 no to sie poklocili... ale na dodatek.. 16.05.04, 03:36
                belke olali...
                fajnie coraz lepiej, i coraz smieszniej nie dosc ze zachlany mamy sejm to
                pyskowki sa super... i kto by to pomyslal ze rokita znow sie pokloci z
                lepperem...
                ale lepperowi to juz chyba pojdzie w dol dokladnie po tym, bo wyszlo na to ze
                lepper to ochlej i smiec, uciekl z sejmu...
                tak sobie mysle ze po tym to juz nie bedzie chyba problemu z wyborem...
                poza tym mam nadzieje ze wreszcie UPR sie pokaze gdzies albo sie dolaczy do
                kogos...

Znów NIE rząd!
                BELKA LEGŁ JAK KŁODA!
                Jedna z najważniejszych debat ostatnich lat - sprawa wotum zaufania dla
                premiera Marka Belki (52 l.). W Sejmie tymczasem wybucha afera alkoholowa.
                PREMIER I JEGO MINISTROWIE: Fajnie było, ale krótko
                Jan Rokita mówi głośno to, o czym wszyscy wiedzą od dawna - posłowie debatują i
                głosują po pijanemu. Tym razem ma na myśli Andrzeja Leppera.
                Chwilę wcześniej ten obrzuca Rokitę błotem. Na koniec obaj zgodnie obalają
                premiera. Tylko czekają na wcześniejsze wybory.
                Zaskoczenia nie było
                To, że premier Belka nie dostanie poparcia posłów, było właściwie wiadomo.
                Tylko prezydent liczył na cud.
                - Nadzieja umiera ostatnia - mówił rano. Nocą już było wiadomo - Marek Belka
                ciągle pełni funkcję szefa rządu, ale akceptacji Sejmu nie ma.
                Nie pomogło przekonywanie posłów: możliwe są tylko dwie drogi - przedterminowe
                wybory albo wotum zaufania.
                Wcześniej doszło w Sejmie do zawstydzających incydentów. Najpierw Mariusz
                Łapiński (SZAMBO) zaczął Belkę straszyć teczkami bezpieki i sugerować, że był
                on agentem SB.
                - To zwykła podłość - odpowiadał tylko poirytowany premier.
                Na prawdziwą pyskówę kolej przyszła chwilę później.
                - Na podstawie zewnętrznego wyglądu można stwierdzić, że poseł Lepper jest w
                stanie wskazującym na spożycie alkoholu! - Rokita już nie wytrzymał. Chwilę
                wcześniej szef Samoobrony zarzucił mu z mównicy sejmowej związki z Grzegorzem
                Wieczerzakiem. - Dość już tego! Dość alkoholików w tej izbie! Na każdym
                posiedzeniu jest po kilku pijanych!
                - Problem alkoholu czuć na sali... - również Jolanta Banach, szefowa klubu
                SdPl, postanowiła już nie owijać w bawełnę.
                Rokita zażądał natychmiastowego przerwania obrad i przebadania Leppera na
                obecność alkoholu we krwi.
                Zniknął
                Leppera ostatecznie nikt nie przebadał. To zaś dlatego, że zanim ktokolwiek
                zdążył się zorientować, szef Samoobrony uciekł z Sejmu.
                - Pojechał na ważne spotkanie - tłumaczyli go współpracownicy. Dokąd? - Nie
                mamy z nim żadnego kontaktu.
                Kłamali. Ich szef zaszył się w siedzibie partii, choć oni twierdzili, że go tam
                nie ma. Nocą wrócił do Sejmu. Był solidnie skropiony wodą kolońską.
                - Nie poddam się żadnemu badaniu na alkomacie! - wywrzeszczał. Ale utrzymywał:
                nie piłem.
                Popijał wodą
                Tymczasem jego wcześniejsze zachowanie rzeczywiście było dziwne. Przemówienie
                kilka razy było przekładane. Przedstawiciele Samoobrony przepuszczali w kolejce
                posłów innych ugrupowań. Jakby chcieli odwlec wystąpienie swojego wodza. Kiedy
                Lepper w końcu wszedł na mównicę, kilka razy sięgał po szklankę z wodą. Nie
                bełkotał, ale był nieswój. Jednej z posłanek zaczął prawić komplementy, kogo
                innego zaczepiał, że kręci się, jakby miał owsiki. To dziwne, nawet jak na
                Leppera.
                A efekt całego dnia? Sejm jest o krok bliżej do wcześniejszych wyborów. I
                Lepper, i Rokita już zacierają ręce. Tymczasem najważniejsze dla kraju sprawy
                leżą odłogiem. I będą tak leżeć jeszcze co najmniej przez kilka tygodni.
                SOK POMIDOROWY+OTWARTA COLA=MOCNA DEBATA
                Chleją na "otwartą colę"
                - Otwartą colę, poproszę... - barmanka w restauracji poselskiej doskonale wie,
                co oznacza takie zamówienie. I bynajmniej nie chodzi o colę, a po prostu o
                wódkę.
                Alkohol był w Sejmie od zawsze. Ale ostatnio posłowie posuwają się już do
                wyjątkowej bezczelności. Popijają nawet na sali sejmowej. I to podczas
                głosowań. Jak to robią, że nikt nie zwraca uwagi?
                Barmanka po zamówieniu otwartej coli opróżnia po prostu puszkę z zawartości, a
                napełnia ją alkoholem. Dodaje do tego słomkę i już poseł może spokojnie wejść
                na salę sejmową przez nikogo nie podejrzewany. No i kto udowodni, że poseł ma w
                puszce alkohol. Proceder wprost kwitnie podczas długich nocnych głosowań.
                Warszawa | Karol Manys
    • przycinek.usa Lepper jest genialny 20.05.04, 05:51
      Nie spodziewalem sie. Po czyms takim, jezeli Rosja ma jakies interesy w
      wyborach parlamentarnych w Polsce, to interesy te zostana podporzadkowane
      Samoobronie. Skonczy sie rotacja teczkami i przestana wyplywac informacje.
      Albo, co nagle staje sie realne, zaczna wyplywac teczki na takie tuzy polityki
      polskiej jak Rokita, Tusk i inni z ugrupowan, ktore Lepperowi najbardziej
      zagrazaja. Ten Lepper jest naprawde niebezpieczny i dobrze byloby gdyby
      przekonaly sie o tym w koncu wszystkie osoby, zaczynajac od infantylnych
      dziennikarzy gazety wybiorczej. Mysle, ze ten Lepper faktycznie przejedzie po
      was w Polsce jak czolg. Nikt nie bedzie bezpieczny. Ani Agora, ani banki, ani
      biznes prywatny. Zwlaszcza Agora, ktora sadzi takie farmazony o Lepperze
      pojdzie na pierwszy ogien. Gdybym byl zagranicznym inwestorem, to w pierwszym
      miejscu wywalilbym takie aktywa. Oj, ciekawie sie robi. To sie zamienia powoli
      w rzeczywistosc. Jestesmy swiadkami dzialan, ktorych geneza zawarta w
      slowach "Balcerowicz musi odejsc" zamieni sie w cialo, a Balcerowicz pojdzie w
      odstawke razem z calym estabilishmentem. Ku radosci Putina. Nie od wiary!
      Jak nie przeciwstawicie Lepperowi w koncu ludzi krysztalowo uczciwych, bez
      teczek i bagna w zyciorysach, takich jak UPR, jak w koncu nie zrozumiecie tego,
      ze sytuacja wymyka wam sie z pod kontroli, to stracicie i majatki i wladze.
      Teraz macie szanse stracic jedynie wladze na jakis czas. Naprawde lepiej dla
      Polakow, aby te wladze przejely chocby LPR z PSLem, jak Samoobrona.
      Nie mowie nawet o UPRze. To juz byloby marzenie scietej glowy, gdyby Gazeta
      zaczela to reklamowac.

"Co Lepper robi w Moskwie Marcin Wojciechowski, Moskwa 19-05-2004

W towarzystwie największych nacjonalistów rosyjskich, współpracowników byłego
      prezydenta Jugosławii Slobodana Miloszevicia i polityków z separatystycznej
      Abchazji i Naddniestrza Andrzej Lepper spędza czas w Moskwie

Odsunięcie się od ZSRR jest złe, Unia nas lekceważy, 15 lat reform to stracony
      czas - to tezy wczorajszego wystąpienia Andrzeja Leppera na konferencji w
      Moskwie, gdzie siedział za jednym stołem z politykami marzącymi o odbudowie
      ZSRR i wielkiej Rosji.

Lepper przyjechał do Moskwy na trzy dni na zaproszenie swojego kolegi Siergieja
      Baburina, wiceszefa Dumy i jednego z czołowych polityków nacjonalistyczno-
      komunistycznego bloku Rodina. Baburin od lat gra kartą nostalgii za ZSRR,
      wrogości wobec Zachodu i jednoczenia Słowian. Leppera zaprosił na
      konferencję "Gospodarka, państwo i społeczeństwo w XXI wieku", żeby przedstawił
      swoją ocenę ostatnich 15 lat w Polsce. - Przemiany miały wyłącznie jeden cel -
      uczynić z Polski rynek zbytu dla towarów z Zachodu - mówił przewodniczący
      Samoobrony, jak zwykle w biało-czerwonym krawacie. Z nostalgią wspominał czasy,
      gdy Polska sprzedawała swoją produkcję na rynkach wschodnich, z których Zachód
      podstępnie wyparł ją po upadku ZSRR. Żalił się, że kiedyś polskie fabryki i
      banki należały do Polaków, a teraz wykupiły je firmy z Zachodu. Dawał do
      zrozumienia, że jeśli dojdzie do władzy, to priorytetem będą dla niego kontakty
      gospodarcze z Rosją, Białorusią i Ukrainą.

Te deklaracje zachwyciły siedzących w auli Państwowego Uniwersytetu Handlu i
      Gospodarki. Lepperowi bili brawo nie tylko Rosjanie, ale i brat byłego
      prezydenta Jugosławii Slobodana Miloszevicia - Borislav - kiedyś ambasador
      Jugosławii w Rosji, który nie wraca do Belgradu w obawie przed aresztowaniem.
      Slobodan odpowiada dziś za zbrodnie wojenne przed Międzynarodowym Trybunałem w
      Hadze ds. byłej Jugosławii, a Borislav przez lata zabiegał dla niego o poparcie
      wśród polityków rosyjskich. Obok siedział inny polityk serbski Tomislav
      Nikolić, prawa ręką kolejnego aresztanta z Hagi Vojislava Szeszelja, przywódcy
      skrajnie nacjonalistycznej Serbskiej Partii Radykalnej i twórcy bojówek, które
      dokonywały pacyfikacji w Bośni i Kosowie. W prezydium byli także goście z
      separatystycznych republik Naddniestrza i Abchazji, dzięki którym Moskwa miesza
      w Mołdawii i Gruzji.

Inni uczestnicy konferencji posuwali się w swoich wystąpieniach jeszcze dalej
      niż Lepper. - Nasza zgoda na zjednoczenie Niemiec, rozpad Układu Warszawskiego
      czy rozszerzenie NATO była pochopna - mówił Siergiej Stiepaszyn, b. premier
      Rosji, dziś szef odpowiednika naszego NIK.

Po wyjściu z konferencji Lepper zapewniał polskich dziennikarzy, że nie bardzo
      wiedział, kto siedzi z nim przy stole prezydialnym i jego udział wcale nie
      oznacza, że zgadza się ze wszystkimi wypowiedziami. Nie chciał powiedzieć, z
      kim jeszcze spotka się w Moskwie, gdzie będzie do piątku. Nieoficjalnie
      wiadomo, że przyjmie go Dmitrij Rogozin, przywódca bloku Rodina, który kilka
      lat temu wzywał do prewencyjnych nalotów na Gruzję."

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2082880.html
      • viper39 Re: Lepper jest genialny 20.05.04, 20:54
        no coz trzeba sie zastanowic nad paroma rzeczami, a mianowicie

1. komu zalezy aby ludzi z partii takich jak UPR nie eksponowac w prasie,
        przeciez jak tylko kwasniewski czy lepper pierdnie to oni o nich pisza.. czyli
        komu zalezy na tym aby ludzie nie poznali wlasnie tych ludzi, i kto na tym
        skorzysta jesli wlasnie lepper dojdzie do wladzy? wiedzac ze lepper to
        marionetka, to wlasnie kto pociaga za sznurki? moskwa? czy moze stara gwardia
        pzpr? czy wszyscy sie az tak bardzo obawiaja rozliczenia za lata zmarnowane w
        polsce ostatnio?

odpowiedzi pewnie beda wlasnie w tym tonie ze ludzie boja sie rozliczenia z
        tych lat, ale czy PO i PiS sie tego tez boi?

2. dlaczego lepper jezdzi do rosji, czyjego poparcia szuka? czy z kims chce sie
        ukladac tam?

3. czyz nie jest to wspaniale posuniecie rozbic znieslawiona SLD i utworzyc
        SDPL aby pozniej w niej dzialac i nadal krasc?

4. jak sie rzeczywiscie maja stosunki miedzy lepperem a SLD i SDPL?

5. lepper wie ze w tej chwili nie wygra wyborow, znaczy liczy na co? czy on
        jest w stanie dogadac sie z PO czy PiS? widac ze nie... ale jesli liczy na to
        ze dogada sie z PSL (na pewno tak) i z SLD i SDPL (prawdopodobie tak to
        przeciez stare towarzycho) to moze zamacic porzadnie i to z korzyscia nie dla
        polakow, no wiec kto na tym skorzysta?

6. czy w polsce jest tak wielu glupich ludzi (jak to podaja sondaze) ktorzy
        rzeczywiscie beda glosowac na lepper i dac mu tyle glosow aby miec mocny glos w
        rzadzie?

7. poza tym czy rzeczywiscie jest tyle ciekawego w teczkach na takich ludzi jak
        tusk czy rokita... albo i ludzie z upr ze ci ludzie moga sie bac?

ciekaw jeste wlasnie wyborow do eu-p na kogo zaglosuja nasi rodacy, to bedzie w
        zasadzie test na madrosc narodowa...

• przycinek.usa Kupa w pory ze strachu w Gazecie Wyborczej. 21.05.04, 05:48
          Zgadzam sie! Te wybory beda SUPER WAZNE.

Wyglada na to, ze GW zaczela interesowac sie Wojtera.
          To raz.

Lepper widzi, ze jest slaby a ja sadze, ze on tak chce tej wladzy dla siebie,
          ze probuje wszelkich sztuczek, w tym na pewno szuka jakiegos dodatkowego
          poparcia. Gra va Banque. Ostro.

Ta wizyta utwierdza mnie w przekonaniu, ze ten Lepper ma leb jak piec a udaje
          wsiowego glupka. To widac jak na dloni. Tylko, ze do wyborow coraz blizej i
          niedlugo bedzie po wyborach i po kapieli.

Teraz Rokita bedzie sie zarl z Lepperem i Wieczerzakim i wylezie z Rokity
          chamstwo. Mam wrazenie, ze takie wlasnie sytuacje Lepper aktywnie wywoluje.
          On jako jedyny ma "centrum aferalne"!!!!

Kto wie co on tam juz zebral?

UPR ma niesamowita szanse. Wlasnie teraz. Teraz te wszystkie kanapy beda mialy
          darmowa reklame mediow, bo media zaczynaja robic kupe w pory ze strachu, he he
          he he he he he he!!!!!!!!!

• przycinek.usa Re: Kupa w pory ze strachu w Gazecie Wyborczej. 21.05.04, 07:39
            • Lepper i Wieczerzak - tajna broń na Rokitę
            kataryna.kataryna 21.05.2004 00:06 odpowiedz na list

Pamiętacie jak Wieczerzak spadł w więzieniu ze schodów i Urban w tej sprawie
            interweniował aż u Millera i na pewno miał powód, żeby akurat do Millera z tym
            iść? Dlaczego Wieczerzak spadł ze schodów? Chciał sypać obecną ekipę czy nie
            kwapił się do wkopywania niekomuchów? Czy taki nie do wygrania akt oskarżenia
            to przypadek, czy dowód wdzięczności, ewentualnie obietnica? A śledztwo
            prowadził sam Kapusta, prokurator do specjalnych poruczeń. A Lepper? Na mównicy
            miał jakieś kwity, potem ich nie chciał nikomu pokazać. Ktoś mu dał te papiery,
            wiedząc, że Lepper ich użyje, a Lepper wiedział, że użyć może ale pokazać już
            nie? I skąd ta gwałtowna reakcja Wieczerzaka? Nie Rokita pierwszy i nie jedyny
            go nazwał przestępcą. A niedawno przecież był "przeciek" od Barcikowskiego o
            łapówkarstwie Rokity, i to wszystko w tak krótkim odstępie i to po tylu latach
            (bo przecież Rokita nie kontaktował się z Wieczerzakiem w więzieniu).
            Barcikowski, Lepper, Wieczerzak. To się wszystko jakoś dziwnie układa w całość.
            Teraz Wieczerzak może powiedzieć co chce i dużo ludzi uwierzy, no bo skoro
            mówił Lepper a Wieczerzak potwierdza to coś jest na rzeczy. Przypuszczam
            właśnie, że tak będzie. Wieczerzak coś zasugeruje a może powie wprost, wywiadu
            Trybunie lub Nie udzieli, do mediów wyjdzie jakiś kontorlowany przeciek od
            anonimowego informatora i się afera Rokity rozkręci. Walczą z nim na całego i
            myślę, że Wieczerzak to jest ich tajna broń. Lepper już grunt zaorał, teraz
            tylko siać.
          • deluc Re: 21.05.04, 12:59
            > UPR ma niesamowita szanse. Wlasnie teraz. Teraz te wszystkie kanapy beda mialy
            > darmowa reklame mediow, bo media zaczynaja robic kupe w pory ze strachu, he he
            > he he he he he he!!!!!!!!!

Z takim programem i z takim wizerunkiem? Cienko to widze. Ten produkt sie nie
            sprzeda na tym rynku
      • bush_w_wodzie partia moskwy 21.05.04, 14:19
        przycinek.usa napisał:

> Nie spodziewalem sie. Po czyms takim, jezeli Rosja ma jakies interesy w
        > wyborach parlamentarnych w Polsce, to interesy te zostana podporzadkowane
        > Samoobronie. Skonczy sie rotacja teczkami i przestana wyplywac informacje.
        > Albo, co nagle staje sie realne, zaczna wyplywac teczki na takie tuzy polityki
        > polskiej jak Rokita, Tusk i inni z ugrupowan, ktore Lepperowi najbardziej
        > zagrazaja.

czemu nie powiesz wprost ze lepper kontynuuje tradycje promoskiewskie tak typowe
        dla naszych przekupnych szlachetkow warcholow? co jest genialnego w tym
        patencie? poza tym jak myslisz czy ta wizyta leppera nie moze byc w istocie
        powrotem do zrodel?

> Ten Lepper jest naprawde niebezpieczny i dobrze byloby gdyby
        > przekonaly sie o tym w koncu wszystkie osoby, zaczynajac od infantylnych
        > dziennikarzy gazety wybiorczej. Mysle, ze ten Lepper faktycznie przejedzie po
        > was w Polsce jak czolg.

a mnie to troche tak wyglada jakbys mial taka wlasnie nadzieje

> Nikt nie bedzie bezpieczny. Ani Agora, ani banki, ani
        > biznes prywatny. Zwlaszcza Agora, ktora sadzi takie farmazony o Lepperze
        > pojdzie na pierwszy ogien. Gdybym byl zagranicznym inwestorem, to w pierwszym
        > miejscu wywalilbym takie aktywa. Oj, ciekawie sie robi. To sie zamienia powoli
        > w rzeczywistosc. Jestesmy swiadkami dzialan, ktorych geneza zawarta w
        > slowach "Balcerowicz musi odejsc" zamieni sie w cialo, a Balcerowicz pojdzie w
        > odstawke razem z calym estabilishmentem. Ku radosci Putina. Nie od wiary!

i wszystko to bo lepper pojechal do moskwy

> Jak nie przeciwstawicie Lepperowi w koncu ludzi krysztalowo uczciwych, bez
        > teczek i bagna w zyciorysach, takich jak UPR, jak w koncu nie zrozumiecie
        tego,
        >
        > ze sytuacja wymyka wam sie z pod kontroli, to stracicie i majatki i wladze.

pomijajac infantylizm powyzszej wypowiedzi na temat upr chcialbym zwrocic uwage
        ze korwinowi mikke jest politycznie coraz blizej do leppera

> Teraz macie szanse stracic jedynie wladze na jakis czas. Naprawde lepiej dla
        > Polakow, aby te wladze przejely chocby LPR z PSLem, jak Samoobrona.

lpr tazke wyglada na partie moskwy. dajesz nam wybor miedzy dzuma a cholera byle
        anty?

> Nie mowie nawet o UPRze. To juz byloby marzenie scietej glowy, gdyby Gazeta
        > zaczela to reklamowac.
        >

a niby czemu ma reklamowac marginalna partyjke?

jakim cudem doszedles do tego ze poruszanie sie w trojkacie bermudzkim lepper
        lpr upr ma cos wspolnego z dobrem polski to mi naprawde trudno zrozumiec

przecinek co z toba. czemu z takim uporem lansujesz populistow? czemu przy
        kazdej okazji podkladasz noge po ktora mowi o gospodarce najrozsadniej i jest
        partia liberalna (jak na polske) i prozachodnia? to jest partia ludzi ktorzy nie
        sa nowi w zyciu publicznym i to jest wbrew pozorom zaleta. co ty masz do
        zyciorysow rokity i tuska? niby jestes za upr ktory jest partia utopijna
        prowadzona przez ekcentrycznego domowego filozofa i nie ma zadnego znaczenia
        politycznego a wciaz przemycasz pochwaly dla lpr i widac ze lepper ci imponuje.
        przecinek - dla kogo ty wlasciwie grasz???
        • przycinek.usa Re: partia moskwy 21.05.04, 19:29
          co ty sie tak czepiasz?
          sugerujesz ze lubie leppera?
          Albo moze lubie LPR? Co?
          Szaleju sie najadles?

Wes chlopie na wstrzymanie. Dobrze?

> a mnie to troche tak wyglada jakbys mial taka wlasnie nadzieje

A ja to widze, za masz jakies zastrzezenia personalne. Bez uzasadnienia.

"pomijajac infantylizm powyzszej wypowiedzi na temat upr chcialbym zwrocic uwage
          ze korwinowi mikke jest politycznie coraz blizej do leppera"

Co tu masz infantylnego? I prosze wyjasnic ten idiotyzm, o JKM.
          To zadziwiajace. JKM porownywany z Lepperem. Czy pan sie aby dobrze czuje?

"jakim cudem doszedles do tego ze poruszanie sie w trojkacie bermudzkim lepper
          > lpr upr ma cos wspolnego z dobrem polski to mi naprawde trudno zrozumiec"

Wiesz co, trudno mi na taka demagogie odpowiadac. Powiem tak:
          Jezeli statystyczny Polak, nawet niewyksztalcony, dostanie wybor pomiedzy 2
          opcjami, jedna z Lepperem a druga z LPRem, to wybierze opcje druga.
          Nie biore pod uwage mozliwosci NIE oddania glosu.

Rozklad wynikow bylby taki, jak te dwadziescia pare procent glosow za Lepperem
          a reszta przeciw. Nie odpowiadam za twoje zrozumienie tekstow.

" przecinek co z toba. czemu z takim uporem lansujesz populistow? czemu przy
          > kazdej okazji podkladasz noge po ktora mowi o gospodarce najrozsadniej i jest
          > partia liberalna (jak na polske) i prozachodnia? to jest partia ludzi ktorzy
          nie sa nowi w zyciu publicznym i to jest wbrew pozorom zaleta."

Po pierwsze NIE LANSUJE. Jestesmy na malym i pobocznym forum i dyskutujemy.
          Zgodnie z wypowiedziami roznych osob dyskutuje tu i czyta moze ze 100 osob.
          To nie jest forum Kraj, gdzie tych osob sa setki. O Lepperze jest 1 watek, bo
          zjawisko jest bardzo interesujace. Ja tego czlowieka nie znam, nigdy go nie
          widzialem ZANIM nie zaczeli w GW pokazywac zdjecia. I prosze mi tu nie
          imputowac jakis niezdrowych tendencji do popieranie tegoz.

Lepper wie, ze wyborcy nie lubia Moskwy a ida wybory. On nie jest debilem, jak
          go traktuje PO, tylko czlowiekiem kalkulujacym ryzyko zysku do strat.
          Zdecydowal sie, ze wizyta w Moskwie da mu wiecej jak utrata wyborcow zrazonych
          do Rosji.

"co ty masz do zyciorysow rokity i tuska?"

A to juz inny temat. Nigdzie jednak nie napisalem, ze cos mam do ich zyciorysow.
          Napisalem jedynie, ze teraz moze sie w to wszystko wlaczyc Rosja i otworzyc
          swoje przepastne archiwa. Jezeli jestes przedstawicielem PO to osobiscie ci
          oswiadczam, ze mozesz zaczac sie obawiac wyplywania teczek. W ramach
          sasiedzkiej pomocy. A czyje teczki moga wyplynac, to ja absolutnie nie mam
          pojecia. Ja tylko zwracam uwage na niezwykle fakty tej wizyty.
          Dodatkowo chce ci powiedziec, ze NIE WIERZE ROKICIE. Pan Rokita jest osoba, do
          ktorej nie mam absolutnie zaufania. A dlaczego? To ja nie musze odpowiadac,
          jestem pewny, ze jest tez masa osob, ktore moj poglad podzielaja.

"niby jestes za upr ktory jest partia utopijna prowadzona przez ekcentrycznego
          domowego filozofa i nie ma zadnego znaczenia politycznego a wciaz przemycasz
          pochwaly dla lpr i widac ze lepper ci imponuje."

Nazwijmy sprawy po imieniu. Niczego nie przemycam. Chcesz to ci powiem co o tym
          mysle. Ja nie mam zwyczaju przemilczania niepopularnych pogladow. Po to jest
          forum. Po to podpisujesz sie anonimowo, Bush, aby nikt za te kalumnie cie nie
          nakryl. Mozesz pisac co chcesz. Malo tego, ja sie nie obraze.

Tylko chcialem ci zwrocic uwage na jeden maly szczegol. W Polsce jest taka
          ordynacja, ktora blokuje takie male i mniejszosciowe ugrupowania.

Ja lubie UPR, poniewaz zdecydowana wiekszosc ich pogladow ekonomicznych jest
          sluszna. Zdaje sobie rownoczesnie sprawe z ich wad. Wad UPR i wad ich pogladow.
          Jednak UPR ustami swoich przedstawicieli NIE PODEJMUJA konstruktywnych dyskusji.
          I dlatego nie mam zludzen, ze wiekszosci sejmowej to oni nie zdobeda. Nie ma
          obawy. PO bedzie w sejmie wiecej ku twojej radosci. Niestety.

Najwazniejsza sprawa w rozwoju panstwa jest umiejetnosc ekonomiczna zagonienia
          obywateli do pracy. Tego nie umie zadna wiekszosciowa partia w Polsce. Tylko
          UPR.

I dlatego, ze jest to partia mala, wiec nalezy im pomoc.
          UPR jest jedyna partia, ktora lubie.

> przecinek - dla kogo ty wlasciwie grasz???

Tekst jak z Psow. Na to pytanie odpowiedz padla wyzej. Ale powtorze. Najlepsze
          jest oczywiscie UPR.
          • bush_w_wodzie czy ty naprawde jestes takim idealista? 21.05.04, 23:29
            przycinek.usa napisał:

> co ty sie tak czepiasz?
            > sugerujesz ze lubie leppera?
            > Albo moze lubie LPR? Co?
            > Szaleju sie najadles?
            > Wes chlopie na wstrzymanie. Dobrze?

nie moge tego obiecac. dlaczego? dlatego ze wbrew temu co piszesz ponizej
            masz wiecej sympatii do narodowych socjalistow z lpr niz do
            centroprawicowej po i dajesz temu wyraz. trujesz umysly roztaczajac wizje
            coraz to nowych klesk ktore maja wkrotce spasc na polske. jak nie niemcy
            to lepper. a strach jest fatalnym doradca.jestes wyraznie antyeu co jest
            ok ale ten wybor niestety pcha polske na wschod. takie sa realia.

byc moze to tylko brak realizmu z twojej strony ale w tym watku sa twoje
            posty o geniuszu leppera glosowaniu na lpr i psl i zacheta do zmarnowania
            glosu (upr) oraz wyraznie zle zyczenia dla realistycznej pragmatycznej
            prozachodniej i liberalnej opcji (po) ktorta ma szanse wygrac wybory i
            naprawde rzadzic w polsce. przypatrz sie dobrze

>
            > > a mnie to troche tak wyglada jakbys mial taka wlasnie nadzieje
            >
            > A ja to widze, za masz jakies zastrzezenia personalne. Bez uzasadnienia.

czyzbys cierpial wypisujac tu jak to lepper przeora polske wywali
            balcerowicza i establishment? czy moze wlasnie kierujesz sie jakimis
            uprzedzeniami ktore kaza ci oczekiwac jakiejs wielkiej destrukcji? jak to
            jest naprawde?

>
            >
            > "pomijajac infantylizm powyzszej wypowiedzi na temat upr chcialbym
            zwrocic uwag
            > e
            > ze korwinowi mikke jest politycznie coraz blizej do leppera"
            >
            > Co tu masz infantylnego?

"ludzie z upr o krysztalowych zyciorysach". to bardzo dziecinna
            idealizacja nie sadzisz? wiesz dobrze ze nawet takim mozna dorobic gebe z
            jednej strony a z drugiej oni po prostu nie byli na swieczniku wiec o ich
            zyciorysach nic po prostu nie wiadomo. dlaczego mialyby byc krysztalowe?

> I prosze wyjasnic ten idiotyzm, o JKM.

jkm jest jawnym wrogiem demokracji. sam o tym pisze. woli rzady silnej
            reki. jest populista bo nie ma realistycznego programu. jkm rozwaza
            koalicje z lpr a lpr i so wyrazaja sie o sobie z sympatia. wydaje mi sie
            ze jkm widziano ostatnio z lepperem w sytuacji politycznie niedwuznacznej:

"Dziwna koalicja modliła się w drugą niedzielę maja w gdańskim kościele św.
            Brygidy u ks. prałata Henryka Jankowskiego - pisze ,,Dziennik Bałtycki". Przy
            ołtarzu siedzieli Andrzej Lepper, przewodniczący Samoobrony, Robert Strąk, szef
            pomorskiej LPR, oraz Janusz Korwin-Mikke z UPR. Lech Wałęsa, poproszony przez
            gazetę o komentarz, nie ukrywał goryczy: ,,Nie do wiary. Czego ja dożyłem, o co
            ja walczyłem. To niemożliwe. Nie..."

> To zadziwiajace. JKM porownywany z Lepperem. Czy pan sie aby dobrze
            czuje?
            >

tak. i podtrzymuje.
            >
            > "jakim cudem doszedles do tego ze poruszanie sie w trojkacie bermudzkim
            lepper
            > > lpr upr ma cos wspolnego z dobrem polski to mi naprawde trudno
            zrozumiec"
            >
            >
            > Wiesz co, trudno mi na taka demagogie odpowiadac. Powiem tak:
            > Jezeli statystyczny Polak, nawet niewyksztalcony, dostanie wybor
            pomiedzy 2
            > opcjami, jedna z Lepperem a druga z LPRem, to wybierze opcje druga.

sondaze mowia co innego. ale skad pomysl ze polak ma tylko taki wybor?
            czemu nie platforma co?

> Nie biore pod uwage mozliwosci NIE oddania glosu.
            >
            > Rozklad wynikow bylby taki, jak te dwadziescia pare procent glosow za
            Lepperem
            > a reszta przeciw. Nie odpowiadam za twoje zrozumienie tekstow.
            >

absolutnie nie zgadzam sie na tworzenie takich alternatyw. dzuma lub
            cholera

>
            > " przecinek co z toba. czemu z takim uporem lansujesz populistow? czemu
            przy
            > > kazdej okazji podkladasz noge po ktora mowi o gospodarce najrozsadniej
            i j
            > est
            > > partia liberalna (jak na polske) i prozachodnia? to jest partia ludzi
            ktor
            > zy
            > nie sa nowi w zyciu publicznym i to jest wbrew pozorom zaleta."
            >
            > Po pierwsze NIE LANSUJE. Jestesmy na malym i pobocznym forum i
            dyskutujemy.
            > Zgodnie z wypowiedziami roznych osob dyskutuje tu i czyta moze ze 100
            osob.
            > To nie jest forum Kraj, gdzie tych osob sa setki. O Lepperze jest 1
            watek, bo
            > zjawisko jest bardzo interesujace. Ja tego czlowieka nie znam, nigdy go
            nie
            > widzialem ZANIM nie zaczeli w GW pokazywac zdjecia. I prosze mi tu nie
            > imputowac jakis niezdrowych tendencji do popieranie tegoz.

czemu nie powiesz jednego dobrego slowa za po? przeciez gdyby ci mlodzi
            idealisci z upr zasilili swoja energia i uczciwoscia solidna partie z
            szansami na rzadzenie to efekt bylby lepszy niz wpuszczenia ich w martwe
            wody upr (to nie jest moja zlosliwosc ale fakty niestety)
            • przycinek.usa cos ty taki zawziety? 22.05.04, 02:25
              "ludzie z upr o krysztalowych zyciorysach". to bardzo dziecinna
              idealizacja nie sadzisz? wiesz dobrze ze nawet takim mozna dorobic gebe z
              jednej strony a z drugiej oni po prostu nie byli na swieczniku wiec o ich
              zyciorysach nic po prostu nie wiadomo. dlaczego mialyby byc krysztalowe?"

Widze, ze nalezysz do betonu PO.
              Jestes dokladnie w takim samym stopniu tolerancyjny jak ja.
              Moze nawet bardziej rygorystyczny i nietolerancyjny.

Czy ty rozumiesz sondaze przedwyborcze w gazetach?
              Potrafisz czytac slupki?

Dociera do ciebie, ze ZNACZNA wiekszosc wyborcow NIE MA OCHOTY GLOSOWAC na PO?

Rozumiesz, ze poparcie Samoobrony bierze sie z ludzi, ktorzy czuja sie oszukani
              przez dotychczasowe wladze?

Czy potrafi przetrzec sie do ciebie mysl, ze ludzie mogliby zaglosowac na kogos
              nowego, pod warunkiem, ze nie bedzie to PO?

Dlaczego uwazasz, ze PO jest zbawicielem ludzkosci i jako jedynie sluszna
              partia ma szanse zyskac glosy wyborcow?

Jedyna szansa na zmiany to jest wlasnie wyedukowanie nowych elit politycznych,
              a im wiecej bedzie w tych elitach prawidlowo myslacych i prawdziwie prawicowych
              politykow, tym wiecej prawdy dotrze do zakutych lbow we wladzach.

UPR jest do tego celu swietne.
              I zaden glos oddany na UPR nie jest zmarnowany.

"jkm jest jawnym wrogiem demokracji. sam o tym pisze. woli rzady silnej
              reki. jest populista bo nie ma realistycznego programu. jkm rozwaza
              koalicje z lpr a lpr i so wyrazaja sie o sobie z sympatia. wydaje mi sie
              ze jkm widziano ostatnio z lepperem w sytuacji politycznie niedwuznacznej:"

JKM nie jest przestepca z lista spraw sadowych dluga na mile. Dokonujesz daleko
              posunietych skojarzen jakze typowych dla wyborcy PO.

Dla mnie duzo bardziej niebezpiecznym ekstremista jest Tusk, nawolujacy do
              przyspieszonej integracji europejskiej zwiazanej z przyjeciem Euro w domysle
              przyjecie konstytucji i oddanie suwerennosci do Brukseli. To wszystko jest
              nieprzemyslane i nie poparte poparciem referendalnym przez wyborcow.
              Jest to zbyt daleko posunieta dorozumiana interpretacja woli wyborcy z Polski.

Uwazam, ze PO jest partia niepewna, kierujaca sie nieznanymi przeslankami,
              niekoniecznie w interesie wyborcy polskiego. Nie wierze PO i nie oceniam
              pozytywnie ich watpliwej jakosci osiagniec politycznych w tym wielokrotnego
              glosowania zgodnego z linia SLD.

Jezeli w Warszawie dochodzilo do roznych machinacji w zwiazku z przetargami na
              wykonanie okreslonych robot publicznych i opinia ciagnie sie z okreslonymi
              osobami, to wystawianie tych osob na pierwszysch miejscach list partyjnych jest
              dla mnie przejawem lekcewazenia woli wyborcow i dzialaniem duzo bardziej
              szkodliwym i antydemokratycznym jak niegrozne nawolywanie JKMa do zmiany
              ordynacji wyborczej jako korupcjogennej.

Uwazam, ze PO jest partia duzo gorsza jak UPR i stanowczo bardziej ryzykowna i
              niebezpieczna w swoich pogladach jak UPR.

"Lech Wałęsa, poproszony przez gazetę o komentarz, nie ukrywał goryczy: ,,Nie
              do wiary. Czego ja dożyłem, o co ja walczyłem. To niemożliwe. Nie..."

Kosciol jest miejscem publicznym i kazdy ma prawo tam wejsc. Walesa zas niech
              zachowa swoje oburzenie dla siebie i przestanie zalamywac rak, bo mial szanse w
              tym kraju rzadzic i te szanse wykorzystal tak, ze teraz mamy efekty.

")To zadziwiajace. JKM porownywany z Lepperem. Czy pan sie aby dobrze czuje?

tak. i podtrzymuje."

No i wobec tego wspolczuje.

"sondaze mowia co innego. ale skad pomysl ze polak ma tylko taki wybor?
              czemu nie platforma co?"

Bo platforma ma jedynie ponad 23% glosow, a sa jeszcze inne partie, ktorych
              zapomniales wymienic. Co ty sobie wyobrazasz? Ze ludzie PO kochaja?
              W zyciu! Poczekaj jeszcze troche i ta twoja platforma tez zacznie tracic.

"absolutnie nie zgadzam sie na tworzenie takich alternatyw. dzuma lub
              cholera"

Widze, ze ciezko dotrzec do ciebie. Wlasnie na tym polegal przyklad.
              Bo widze, ze juz dwa posty wyzej i zapomniales co bylo pisane.

Wiec przypomne ci doslownie cytujac:
              "Naprawde lepiej dla Polakow, aby te wladze przejely chocby LPR z PSLem, jak
              Samoobrona."

Rozumiesz? Lepiej LPR i PSL jak Samoobrona!

Teraz jak szanowny przedstawiciel PO ma zamiar sklonic czesc elektoratu Leppera
              do glosowania NIE na Leppera? Bo chyba nie masz zludzen, ze elektorat Leppera
              nie bedzie glosowal na PO?

A moze ty wlasnie masz nadzieje, ze tak sie stanie? Co?
              Liczysz na to, ze czesc wyborcow Leppera przyjdzie i zaglosuje na was?
              Zwariowales?

Wiesz po co ja to pisze?

ZEBY TACY JAK TY SIE W KONCU OBUDZILI.
              Nie mysl sobie, ze nie wiem, ze was nie jest duzo. Wlasnie doskonale to widze.
              Wszyscy myslicie tak samo. Macie 23-26% poparcia w zaleznosci od sondazy i
              wydaje wam sie naiwnie, ze jak przyjdzie co do czego, to inni wyborcy LASKAWIE
              RUSZA TYLKI i oddadza na was glos.

Ja nie wiem o czym ty myslisz, ale jak ci powiem, ze ludzie na prowincji
              NIENAWIDZA was za te wszystkie kombinacje, chocby z panem bylym prezydentem
              Warszawy i wlasnie dlatego glosuja na Leppera, zeby ktos w koncu pogonil wam
              kota. Tak mysla wyborcy Leppera.

"czemu nie powiesz jednego dobrego slowa za po? przeciez gdyby ci mlodzi
              idealisci z upr zasilili swoja energia i uczciwoscia solidna partie z
              szansami na rzadzenie to efekt bylby lepszy niz wpuszczenia ich w martwe
              wody upr (to nie jest moja zlosliwosc ale fakty niestety)"

Tutaj to jest powazny problem. UPR z PO nie ma szans sie dogadac. To kwestia
              dogmatow. A dlaczego ja mam mowic dobrze o PO? Jak moge pisac dobrze o partii,
              ktora w sposob skandaliczny zlamala moje interesy jak obywatela RP poprzez
              namawianie do wchodzenia do Unii bez nalezytego przygotowania, na warunkach
              uragajacych przyzwoitosci. Rozumiesz to? Czy nie? Dla mnie namawianie do
              glosowania na "tak" jest krecha na cale zycie. Jezeli w sposob swiadomy
              glosowales na "tak" - PO glosowala na tak, to nie powiem jednego dobrego zdania
              na temat tej partii. Malo tego, oswiadczam ci, ze nie jestem odosobniony w tym
              przekonaniu.

Teraz w sposob karczemny lansujecie podatek, ktorego jestem przeciwnikiem,
              ktory mam nadzieje wyjdzie wam bokiem. Mam na mysli kataster.
              Kataster podniesie czynsze i wzrosna ludziom koszty utrzymania.
              I mam nadzieje, ze PO beknie za te rozwiazania. I prosze nie mowic, ze to nie
              jest wasz wspoludzial w tym. Malo masz powodow do nielubienia PO?

"no to czemu ich nie wybrac?"

Co ty mnie tu prowokujesz? A czemu nie wybierac UPR?
              Zal ci straconych wyborcow? Wy ich i tak tracicie.
              Ja byc moze prezentuje skrajna opinie, nie warta przejmowania sie, ale
              wiekszosc wyborcow po prostu was nie lubi. Jak myslisz, jak to jest, ze jest
              PiS, LPR, Samoobrona, PSL i inne partie? Cuda jakies? Nie! NIE LUBIA PO!!!!

Dla mnie PO jest kontynuacja starych dobrych ukladow partyjnych.
              Skoro wpakowali Piskorskiego na liste pod numerem jeden, to ja widze, ze maja
              dalej te same stare metody myslenia. A czy Piskorski wygra, to ja nie wiem.
              Pamietam jeden komentarz z Onetu. Gosc tam napisal:" Kiedy wreszcie wywala tego
              gowniarza i przestana jego geba ludzi denerwowac?"

"no i co mialoby byc w tych teczkach? kgb nie jest takie znow wszechmocne"

A co mnie to obchodzi? A archiwa STASI pamietasz? Znowu mnie wypuszczasz.

"ty zas wybierasz partie ktora przez 15 lat dowiodla utopijanosci swojej wizji
              a jej lider jest jawnym przeciwnikiem systemu demokratycznego"

Pomylilo ci sie. Poparcie UPR po odsunieciu JKMa wyraznie wzroslo. Malo tego,
              nastepuje wyrazna tendencja do zbierania wiekszego poparcia w gminach i malych
              miejscowosciach. UPR nie jest az tak skostniale. Odeslalbym cie do kilku
              dyskusji na jednym z forow, ale nie wiem kim jestes, wiec nie bede cie az tak
              uswiadamial. Oczywiscie wystepuje tez wyraznie uzupelnienie brakow, ktore byly
              poprzednio, mam na mysli braki programowe i projekty prawne. Teraz dostrzegalna
              jest wyrazna, logicznie spojna i jasna wizja Polski jak tez wyrazna jas
              • przycinek.usa dokonczenie 22.05.04, 02:27
                i jasna wizja Polski jak tez wyrazna jasna i konkretna wizja postepowania w
                sprawach Unii.

"czyli jestes zwolennikiem lpr?"

Uparles sie jak osiol. Jesli myslisz, ze wystarczy powtorzyc jakies pytanie 100
                razy, to za ktoryms razem pojawia sie niescislosci w odpowiedzi.

"tak jak ty. nie rzucam kalumni. stawiam ci zarzuty."

A co to za zarzuty?! Masz nieprecyzyjne zarzuty. Doczepiasz sie do sformulowan
                gramatycznych a mysl przewodnia pozostaje nieskomentowana.

"i bardzo dobrze ze blokuje male ugrupowania. przynajmniej mozna nazwac
                odpowiedzialnych"

Co?! Marny zart.

"program upr jest utopijny. to partia niecierpliwych idealistow i
                sympatycznych dziwakow. ja ich lubie ale dac im panstwo to tak jak wpuscic
                dziecko do kokpitu samolotu. miedzy innymi dlatego nie maja poparcia"

Dajesz wyraz braku znajomosci tego programu.

"zartujesz prawda?"

Tym razem zupelnie nie zartuje. Obecnie funkcjonujace w Europie poglady na
                gospodarke, sa zadziwiajace. Jak dotad zadne z panstw europejskich nie potrafilo
                poradzic sobie z konkurencja. PO tym bardziej.
                • robisc UPR i PO 23.05.04, 07:57
                  Ależ sie rozpisałeś.
                  Idealizujesz UPR, ale masz dużo racji - zwolennicy UPR nie zagłosują na PO.
                  Ponadto wielu ludzi się jeszcze waha, i dalej nie wie na kogo głosować. Jeżli
                  UPR, chociażby dzięki kampanii wyborczej do PE dotrze do szerszej opinii
                  publicznej, to ze swoimi hasałami zdobedzie kolejnych zwolenników. Jednak na
                  promocję trzba mieć pieniądze i to jest największa bolączka tej partii. Jak
                  napisałe mi kiedyś Pepe, UPR jest biedna jak mysz kościelna.

Nie zagadzam sie z Tobą, że UPR nie mogłoby współpracować z PO. Wręcz uważam,
                  że byłaby to ideala koalicja partii centrowej i prawicowej.
              • bush_w_wodzie nerwy 24.05.04, 17:16
                juz mi troche przeszlo ale krew nie woda. zapewne troche przesadzilem pod
                wplywem emocji za co cie przycinku przepraszam

obawiam sie jednak ze ciagle sa miedzy nami roznice w kwestiach zasadniczych a
                nie w takich czy innych sformulowaniach. widac wyraznie ze osia twojego myslenia
                sa leki przed ue. leki bo racjonalne obawy o konkretne sprawy bardzo
                wyolbrzymiasz. druga linia podzialu nazywa sie stopien realizmu. ty wierzysz w
                nieskalana konserwatywno-narodowa i liberalna gospodarczo prawice (upr) a ja mam
                przyjemnosc znac i lubic prawdziwch dzialaczy - do niedawna upr a dzis juz na
                platformie. no i widze roznice miedzy abstrakcyjnym postulatem zeby wszystko
                bylo prywatne a problemami ktore sie wiaza z prawdziwa prywatyzacja

przycinek.usa napisał:

) "ludzie z upr o krysztalowych zyciorysach". to bardzo dziecinna
                ) idealizacja nie sadzisz? wiesz dobrze ze nawet takim mozna dorobic gebe z
                ) jednej strony a z drugiej oni po prostu nie byli na swieczniku wiec o ich
                ) zyciorysach nic po prostu nie wiadomo. dlaczego mialyby byc krysztalowe?"
                )
                ) Widze, ze nalezysz do betonu PO.

pudlo

) Jestes dokladnie w takim samym stopniu tolerancyjny jak ja.
                ) Moze nawet bardziej rygorystyczny i nietolerancyjny.

unioslem sie. wcale nie dlatego ze propagujesz upr. dlatego ze najwazniejszym
                wrogiem jest dla ciebie po

)
                ) Czy ty rozumiesz sondaze przedwyborcze w gazetach?
                ) Potrafisz czytac slupki?
                )
                ) Dociera do ciebie, ze ZNACZNA wiekszosc wyborcow NIE MA OCHOTY GLOSOWAC na PO?
                )

jasne. po czesci jest to wina po a po czesci negatywnych stereotypow i braku
                realizmu ktore zwalczam u ciebie

) Rozumiesz, ze poparcie Samoobrony bierze sie z ludzi, ktorzy czuja sie
                oszukani przez dotychczasowe wladze?

oczywiscie

) Czy potrafi przetrzec sie do ciebie mysl, ze ludzie mogliby zaglosowac na
                kogos nowego, pod warunkiem, ze nie bedzie to PO?

jasne. tylko ze to poszukiwanie nowych sil jest naiwnoscia polityczna

) Dlaczego uwazasz, ze PO jest zbawicielem ludzkosci i jako jedynie sluszna
                ) partia ma szanse zyskac glosy wyborcow?

po jest w tej chwili najciekawsza oferta centroprawicy. tylko tyle i az tyle

)
                ) Jedyna szansa na zmiany to jest wlasnie wyedukowanie nowych elit politycznych,
                ) a im wiecej bedzie w tych elitach prawidlowo myslacych i prawdziwie
                prawicowych
                )
                ) politykow, tym wiecej prawdy dotrze do zakutych lbow we wladzach.
                )
                ) UPR jest do tego celu swietne.
                ) I zaden glos oddany na UPR nie jest zmarnowany.
                )

upr juz od 15 lat wydreptuje to samo koleczko

) JKM nie jest przestepca z lista spraw sadowych dluga na mile. Dokonujesz
                daleko
                ) posunietych skojarzen jakze typowych dla wyborcy PO.

masz racje. jkm jest tylko utopijnym marzycielem ktorego brak powodzenia popycha
                w miejsca ktore nie przystoja

) Dla mnie duzo bardziej niebezpiecznym ekstremista jest Tusk, nawolujacy do
                ) przyspieszonej integracji europejskiej zwiazanej z przyjeciem Euro w domysle
                ) przyjecie konstytucji i oddanie suwerennosci do Brukseli.

jesli patrzysz na integracje z ue jako na zdrade narodowa to rzeczywiscie nasza
                wspolna plaszczyzna sie bardzo zaweza. tylko ze bylo referendum. wszystkie 10
                krajow regionu chcialo sie dostac do ue na wyscigi. ue to utrata czesci
                suwerennosci narodowej ale rowniez zdobycie pewnego wplywu na los innych narodow

przynaleznosc do wto to tez utrata czesci suwerennosci

)
                ) Jezeli w Warszawie dochodzilo do roznych machinacji w zwiazku z przetargami na
                ) wykonanie okreslonych robot publicznych i opinia ciagnie sie z okreslonymi
                ) osobami, to wystawianie tych osob na pierwszysch miejscach list partyjnych
                jest
                )
                ) dla mnie przejawem lekcewazenia woli wyborcow i dzialaniem duzo bardziej
                ) szkodliwym i antydemokratycznym jak niegrozne nawolywanie JKMa do zmiany
                ) ordynacji wyborczej jako korupcjogennej.

jkm zwykl twierdzic ze sama demokracja jest bez sensu

zgadzam sie ze po nie odcinajac sie od piskorskiego popelnia potezny blad za
                ktory zaplaci. masz zupelna racje ze po jest toczona ta choroba ktora i inne
                partie wladzy. niejasne zwiazki z biznesem korupcja kolesiostwo itp. tylko ze w
                tym nie jest gorsza od zadnej innej partii. jest natomiast lepsza w swiadomosci
                ekonomicznej i ma nieco lepsze kadry

)
                ) Uwazam, ze PO jest partia duzo gorsza jak UPR i stanowczo bardziej ryzykowna i
                ) niebezpieczna w swoich pogladach jak UPR.

napisz prosze ze po jest jednak lepsza od lpr so psl pis i sld

) "Lech Wałęsa, poproszony przez gazetę o komentarz, nie ukrywał goryczy: ,,Nie
                ) do wiary. Czego ja dożyłem, o co ja walczyłem. To niemożliwe. Nie..."
                )
                ) Kosciol jest miejscem publicznym i kazdy ma prawo tam wejsc. Walesa zas niech
                ) zachowa swoje oburzenie dla siebie i przestanie zalamywac rak, bo mial szanse
                w
                )
                ) tym kraju rzadzic i te szanse wykorzystal tak, ze teraz mamy efekty.

a jednak. co robi jkm u pralata jankowskiego? nawet pomijajac kogo tam spotyka i
                czy byl to przypadek

)
                ) ")To zadziwiajace. JKM porownywany z Lepperem. Czy pan sie aby dobrze czuje?
                )
                ) tak. i podtrzymuje."
                )
                ) No i wobec tego wspolczuje.

racja. wycofuje. sa zbyt odlegli

) Wiec przypomne ci doslownie cytujac:
                ) "Naprawde lepiej dla Polakow, aby te wladze przejely chocby LPR z PSLem, jak
                ) Samoobrona."
                )
                ) Rozumiesz? Lepiej LPR i PSL jak Samoobrona!
                )

a jeszcze lepiej po? przepraszam. uparty jestem

) Teraz jak szanowny przedstawiciel PO ma zamiar sklonic czesc elektoratu
                Leppera
                )
                ) do glosowania NIE na Leppera? Bo chyba nie masz zludzen, ze elektorat Leppera
                ) nie bedzie glosowal na PO?

moze na pis

)

) Ja nie wiem o czym ty myslisz, ale jak ci powiem, ze ludzie na prowincji
                ) NIENAWIDZA was za te wszystkie kombinacje, chocby z panem bylym prezydentem
                ) Warszawy i wlasnie dlatego glosuja na Leppera, zeby ktos w koncu pogonil wam
                ) kota. Tak mysla wyborcy Leppera.

oczywiscie

)
                ) "czemu nie powiesz jednego dobrego slowa za po? przeciez gdyby ci mlodzi
                ) idealisci z upr zasilili swoja energia i uczciwoscia solidna partie z
                ) szansami na rzadzenie to efekt bylby lepszy niz wpuszczenia ich w martwe
                ) wody upr (to nie jest moja zlosliwosc ale fakty niestety)"
                )
                ) Tutaj to jest powazny problem. UPR z PO nie ma szans sie dogadac. To kwestia
                ) dogmatow.

to jest nieprawda. z zycia mowie

) A dlaczego ja mam mowic dobrze o PO? Jak moge pisac dobrze o partii,
                ) ktora w sposob skandaliczny zlamala moje interesy jak obywatela RP poprzez
                ) namawianie do wchodzenia do Unii bez nalezytego przygotowania, na warunkach
                ) uragajacych przyzwoitosci. Rozumiesz to?

owszem. po pierwsze anty-ue. a reszta ma mniejsze znaczenie. dlatego wlasnie
                piszesz z pewna doza sympatii o so i lpr

) Czy nie? Dla mnie namawianie do
                ) glosowania na "tak" jest krecha na cale zycie. Jezeli w sposob swiadomy
                ) glosowales na "tak" - PO glosowala na tak, to nie powiem jednego dobrego
                zdania
                )
                ) na temat tej partii. Malo tego, oswiadczam ci, ze nie jestem odosobniony w tym
                ) przekonaniu.

takie jest zycie

)
                ) Teraz w sposob karczemny lansujecie podatek, ktorego jestem przeciwnikiem,
                ) ktory mam nadzieje wyjdzie wam bokiem. Mam na mysli kataster.
                ) Kataster podniesie czynsze i wzrosna ludziom koszty utrzymania.
                ) I mam nadzieje, ze PO beknie za te rozwiazania. I prosze nie mowic, ze to nie
                ) jest wasz wspoludzial w tym. Malo masz powodow do nielubienia PO?

coz. kataster powoduje racjonalniejsze wykjorzystanie nieruchomosci i lepsze
                zagospodarowanie otoczenia. bardzo rozsadny podatek. obecna forma podatku od
                nieruchomosci jest korzystna dla wlascicieli drogich nieruchomosci w najlepszych
                miejscach. kataster nie uderzy biedakow bo nieruchomosci w ktorych mieszkaja sa
                bardoz malo warte
                )
                ) "no to czemu ich nie wybrac?"
                )
                ) Co ty mnie tu prowokujesz? A czemu nie wybierac UPR?

) Jak myslisz, jak to jest, ze jest
                ) PiS, LPR, Samoobrona, PSL
                • przycinek.usa Re: nerwy 24.05.04, 18:54
                  Nie martw sie, nie czuje sie urazony.

"ty wierzysz w nieskalana konserwatywno-narodowa i liberalna gospodarczo
                  prawice (upr) a ja mam przyjemnosc znac i lubic prawdziwch dzialaczy - do
                  niedawna upr a dzis juz na platformie. no i widze roznice miedzy abstrakcyjnym
                  postulatem zeby wszystko bylo prywatne a problemami ktore sie wiaza z prawdziwa
                  prywatyzacja"

Widzisz, to nie tak, ja nie jestem wierzacy, ja uwazam, ze oni sa potrzebni ze
                  swoim idealizmem i energia, ich powinno byc z 10% w sejmie i ozywiliby swoimi
                  koncepcjami cala scene polityczna. Natomiast co do problemow koncepcyjnych i
                  zarzucanej tzw. "utopizacji" pogladow, to ja sie zgadzam, (niestety, to problem
                  jest). Oni sa uparci i nie lubia sluchac nikogo spoza swietej trojcy Hayeka,
                  Friedmana i Misesa.

(Bez uprzedzenia dla swietej trojcy,) tylko ze jest jeszcze w Polsce pare
                  problemow i trzeba na te problemy miec jakas strategie walki.

"napisz prosze ze po jest jednak lepsza od lpr so psl pis i sld"

Nie napisze. PO jest nieprzejrzyste. NIE MA GWARANCJI obrony interesu
                  ekonomicznego panstwa a dodatkowo pamietajac o systemie wyborczym i korupcji
                  istnieje kolejne niebezpieczenstwo zmarnowania kilku lat rzadow.

W tym sensie, stawiajac za podstawe brak zaufania do partii, wskazuje madrosc
                  poszczegolnych czlonkow jako wade.

Uwazam, ze osoby madre i inteligentne, sa w stanie w wiekszym stopniu
                  zaszkodzic Panstwu, jezeli kierowac sie beda pokusami, chciwoscia i beda
                  uleglac szantazom. Zwlaszcza, ze NADAL nie ma systemu kontroli nad politykami.
                  NIE MA JOW! W tym sensie partia Samoobrony jest o tyle lepsza, jako partia osob
                  delikatnie mowiac niewyksztalconych i nierozgarnietych, ze doprowadzi do
                  szybkiego i bolesnego zawalenia sie Panstwa i spowoduje reakcje rynku w
                  kierunku ponownych reform. Powyzsze prosze traktowac jako pewien swoisty zart.
                  Ja to nie mowie powaznie. Gdyz ciagle mam nadzieje, ze uda wam sie dogadac "po
                  prawicy" i Samoobrona zostanie z sejmu wyeliminowana metoda "na JOW".

Ale PO nagle z sobie jedynie znanych powodow zaczelo nagle milczec o JOW.
                  No to jak tu mam sie wyrazac o nich pozytywnie?

Najpierw Tusk obiecywal, ze bedzie JOW, a teraz nagle zamknal gebe na klodke i
                  mysli, ze ja mu zapomne?

CO WAM SZKODZI LANSOWAC JOW? CO?

JOW jest najwazniejsze. Mnie najbardziej podoba sie system francuski.
                  On jest wedlug mnie najlepszy. Co temu Tuskowi szkodzi wypowiedziec sie na ten
                  temat publicznie i pokazac kierunek? Cholerne PO ze swoim brakiem konsekwencji!
                  Zaplacili im pieniadze zeby o JOW zapomniec? Tak? Ja mysle, ze tak.
                  Gadac o tym JOW! Niech ludzie tego sluchaja! Niech slysza i ucza sie!

To moze, za dwa miesiace napisze cos pozytywnego o PO. (Choc watpie)

" Czy potrafi przetrzec sie do ciebie mysl, ze ludzie mogliby zaglosowac na
                  > kogos nowego, pod warunkiem, ze nie bedzie to PO?
                  >
                  > jasne. tylko ze to poszukiwanie nowych sil jest naiwnoscia polityczna"

Jest za to MALO RYZYKOWNE politycznie. Bo jedyne co ryzykujesz, to pieniadze.
                  Wyborcy PO nie odejda od PO. Wyborcy Leppera i owszem. Tam u Leppera jest mase
                  naiwnych osob, ktore trzeba uwiesc. Po prostu pokazac im ladnych chlopcow i
                  dziewczeta, jak za starych harcerskich czasow, i kilka hasel. Dorzuci pare
                  lizakow. Dac klapsa w dupcie i zgarnac Lepperowi glosy debili. Pamietaj, ze
                  debile tez maja prawa wyborcze.

Inaczej PO w imie bycia partia "powazna" "niedemagogiczna", he he he, przegra
                  wybory.

"a jednak. co robi jkm u pralata jankowskiego? nawet pomijajac kogo tam spotyka
                  i czy byl to przypadek"

JKM gra w pokera parami z Lepperem przeciw Jankowskiemu. Dogadali sie z
                  Lepperem, Lepper trenuje, JKM go uczy a fundusze przekazuje na biedne jak mysz
                  koscielna UPR. Jankowski mysli, ze ma wplyw na Leppera. I wszyscy sie ciesza.

Ty jestes uwaznym obserwatorem sceny politycznej i myslisz caly czas. Stosujesz
                  metode oceny wydarzen. I popelniasz kolejny kardynalny blad.

Bo wartoscia sama w sobie sa wyborcy. Kazda sztuka wyborcy i jego potencjalny
                  glos. A wyborca nawet tego nie zauwazyl. Myslisz, ze ktos sie patrzy i oglada
                  zdjecia w gazetach? Chyba tylko porno.

Ani jeden, ani drugi nie liczy sie na scenie politycznej. I dyskusja na ten
                  temat jest watkiem pobocznym.

"moze na pis"

Nie. To za daleko zawszlo. Ludzie chca "rozpizdu". Potrzebuja partii, ktorej
                  uwierza w ten "rozpizd". Ja mysle, ze LPR bylby do tego dobry, przy czym
                  niestety oni sa zbyt swieci. Za duzo tego dewoctwa. Ludzie glosowaliby na nich,
                  tylko boja sie, ze nimi zasteruja "katolicy". Ludzie nie lubia tego.
                  A zostala jedynie Samoobrona. Niestety. Szkoda, ze ci LPRowcy sa tacy glupi.

"coz. kataster powoduje racjonalniejsze wykjorzystanie nieruchomosci i lepsze
                  zagospodarowanie otoczenia. bardzo rozsadny podatek. obecna forma podatku od
                  nieruchomosci jest korzystna dla wlascicieli drogich nieruchomosci w najlepszych
                  miejscach. kataster nie uderzy biedakow bo nieruchomosci w ktorych mieszkaja sa
                  bardoz malo warte"

I ty to piszesz? Rany Boskie! Wiesz co zrobie, jak wejdzie kataster? Podniose
                  swoim lokatorom czynsze. Od razu, pod rygorem rozwiazania umowy najmu.
                  Ty myslisz, ze kataster beda placic wlasciciele? Tylko pod warunkiem
                  zamieszkiwania lokalu!

Uwazam osobiscie, ze kataster jest naruszeniem mojej prywatnosci.
                  Tak jak zawartosc mojego domu jest moja prywatna sprawa, tak wartosc mojego
                  domu jest moja prywatna sprawa. Panstwo NIC NIE MA DO DOMOW OBYWATELI.
                  Nie panstwo je budowalo. Podatek od nieruchomosci jest podatkiem
                  socjalistycznym. Fakt, ze sa argumenty za takim podatkiem. Ale ty ichnie
                  wymieniles. I jest ich naprawde malo. Z filozoficznego punktu widzenia jest to
                  podatek na zasadzie, "nie sieje, nie zbiera, a je."

"jkm zwykl twierdzic ze sama demokracja jest bez sensu"

A to kurde idiotyzm jest. Mowie, ze maja mase brakow. Co ja tu bede sie
                  produkowal? Jest tego duzo wiecej. Naprawde. Ale z kolei w sejmie jest
                  obecnie "sama wrazliwosc spoleczna", a brak "prawdziwych podstaw". Prawdziwe
                  podstawy sa niezbedne.

"jasne. po czesci jest to wina po a po czesci negatywnych stereotypow i braku
                  realizmu ktore zwalczam u ciebie"

Stereotypy decyduja o wygranych lub przegranych wyborach, a moje posty sa
                  przejaskrawiane celowo, po to, aby uwypuklac problemu. Jakbym zacza dokonywac
                  Geremkowskich analiz, a to jest dobre, a to zle, a to w zasadzie moze byc a to
                  nie, to nikt tego nie czytalby nawet przez 5 minut.

Ponadto tania filozofia zrujnowala Polske. Czescia tej taniej filozofii jest
                  prywatyzacja. A dlaczego, to juz ksiazki sa na ten temat.
          • bush_w_wodzie cd 21.05.04, 23:31

> >
            > Lepper wie, ze wyborcy nie lubia Moskwy a ida wybory. On nie jest
            debilem, jak
            > go traktuje PO, tylko czlowiekiem kalkulujacym ryzyko zysku do strat.
            > Zdecydowal sie, ze wizyta w Moskwie da mu wiecej jak utrata wyborcow
            zrazonych
            > do Rosji.

przede wszystkim lepper jest grozny ze wzgledu na brak skrupulow populizm
            pelna geba i zaplecze kadrowe najgorszego sortu. on nie jest geniuszem.
            moze jest prowadzony a moze po prostu szuka szmalu

>
            >
            > "co ty masz do zyciorysow rokity i tuska?"
            >
            > A to juz inny temat. Nigdzie jednak nie napisalem, ze cos mam do ich
            zyciorysow

no to czemu ich nie wybrac?

> .
            > Napisalem jedynie, ze teraz moze sie w to wszystko wlaczyc Rosja i
            otworzyc
            > swoje przepastne archiwa. Jezeli jestes przedstawicielem PO to osobiscie
            ci
            > oswiadczam, ze mozesz zaczac sie obawiac wyplywania teczek. W ramach
            > sasiedzkiej pomocy. A czyje teczki moga wyplynac, to ja absolutnie nie
            mam
            > pojecia.

no i co mialoby byc w tych teczkach? kgb nie jest takie znow wszechmocne

> Ja tylko zwracam uwage na niezwykle fakty tej wizyty.
            > Dodatkowo chce ci powiedziec, ze NIE WIERZE ROKICIE. Pan Rokita jest
            osoba, do
            > ktorej nie mam absolutnie zaufania. A dlaczego? To ja nie musze
            odpowiadac,
            > jestem pewny, ze jest tez masa osob, ktore moj poglad podzielaja.

ja tez sie martwie ze on jest kandydatem po na premiera bo on nie ma do
            tego wlasciwej osobowosci. ale duzo sie moze jeszcze zdarzyc. tymczasem po
            jest najsolidniejsza pozytywna sila w tym kraju. ty zas wybierasz partie
            ktora przez 15 lat dowiodla utopijanosci swojej wizji a jej lider jest
            jawnym przeciwnikiem systemu demokratycznego. gdzie tu sens?

>
            > "niby jestes za upr ktory jest partia utopijna prowadzona przez
            ekcentrycznego
            > domowego filozofa i nie ma zadnego znaczenia politycznego a wciaz
            przemycasz
            > pochwaly dla lpr i widac ze lepper ci imponuje."
            > >
            > Nazwijmy sprawy po imieniu. Niczego nie przemycam. Chcesz to ci powiem
            co o tym
            >
            > mysle. Ja nie mam zwyczaju przemilczania niepopularnych pogladow.

czyli jestes zwolennikiem lpr?

> Po to jest
            > forum. Po to podpisujesz sie anonimowo, Bush, aby nikt za te kalumnie
            cie nie
            > nakryl.

tak jak ty. nie rzucam kalumni. stawiam ci zarzuty.

> Mozesz pisac co chcesz. Malo tego, ja sie nie obraze.
            >
            > Tylko chcialem ci zwrocic uwage na jeden maly szczegol. W Polsce jest
            taka
            > ordynacja, ktora blokuje takie male i mniejszosciowe ugrupowania.

i bardzo dobrze ze blokuje male ugrupowania. przynajmniej mozna nazwac
            odpowiedzialnych

>
            > Ja lubie UPR, poniewaz zdecydowana wiekszosc ich pogladow ekonomicznych
            jest
            > sluszna. Zdaje sobie rownoczesnie sprawe z ich wad. Wad UPR i wad ich
            pogladow.
            > Jednak UPR ustami swoich przedstawicieli NIE PODEJMUJA konstruktywnych
            dyskusji
            > .

program upr jest utopijny. to partia niecierpliwych idealistow i
            sympatycznych dziwakow. ja ich lubie ale dac im panstwo to tak jak wpuscic
            dziecko do kokpitu samolotu. miedzy innymi dlatego nie maja poparcia

> I dlatego nie mam zludzen, ze wiekszosci sejmowej to oni nie zdobeda.
            Nie ma
            > obawy. PO bedzie w sejmie wiecej ku twojej radosci. Niestety.
            >

znowu niestety. so bedzie lpr bedzie sld bedzie i _niestety_ bedzie po.
            jedyna duza partia ktora ma prawicowy program ekonomiczny jest dla ciebie
            wrogiem. nie moge tego pojac
            >
            > Najwazniejsza sprawa w rozwoju panstwa jest umiejetnosc ekonomiczna
            zagonienia
            > obywateli do pracy. Tego nie umie zadna wiekszosciowa partia w Polsce.
            Tylko
            > UPR.

zartujesz prawda?

>
            > I dlatego, ze jest to partia mala, wiec nalezy im pomoc.
            > UPR jest jedyna partia, ktora lubie.
            >

tylko ze z tego lubienia to skorzystaja partie lewicowe wiesz o tym
            prawda?
            • przycinek.usa bezpieczenstwo i rozsadek decyzji. 23.05.04, 01:05
              "przede wszystkim lepper jest grozny ze wzgledu na brak skrupulow populizm
              pelna geba i zaplecze kadrowe najgorszego sortu. on nie jest geniuszem.
              moze jest prowadzony a moze po prostu szuka szmalu"

Moze to, a moze tamto. Jezeli jakims cudem jestes przedstawicielem PO, to
              oswiadczam ci, ze ponoszenie ryzyka w jakichkolwiek sprawach jest niewskazane.
              Tutaj prezentujesz diagnoze z bardzo duzym marginesem bledu.

NIE WIADOMO, czy Lepper jest glupi, czy jest madry. Jezeli jednak, z jakis
              powodow pojawiaja sie podstawy sadzic, ze jest nieglupi, to trzeba zalozyc, ze
              jest madry. Malo tego, nalezy ekstrapolowac te madrosc i zalozyc, ze ma plan a
              byc moze nawet strategie. I niszczyc go konsekwentnie, ale UMIEJETNIE.

Jak nie jestescie w stanie zabrac mu elektoratu sceptycznego, to podsuncie mu
              inna partie. Eurosceptyczna. Alternatywa jest tutaj przegrana wyborow przez
              Platforme i Lepper w rzadzie. Pomysl o tym.

Jezeli bowiem Lepper wysuwa sie powoli na prowadzenie sondazy to znaczy, ze
              strategie obrane przez "intelektualistow" z PO sa bledne i trzeba strategie
              zmienic. Jezeli zas PO i jego przedstawiciele upieraja sie przy starej i zle
              funkcjonujacej strategii, to PO wylatuje na margines sceny politycznej.
              Jest duza szansa, ze nastapi to przed wyborami. Z poparciem na poziomie 15%
              bedziecie sobie mogli po prostu "kupe strzelic" a nie wejsc do rzadu.
              Przeprawszam za wulgaryzm, ale tak nazywal to jeden S.P. harcmistrz z
              Ostroleki, ktorego kiedys poznalem. Jest to cytat bardzo na miejscu.

Jest dokladnie tak, jak to nazwal Lepper. "A zalozcie sobie nawet partie
              profesorow!"

"ale duzo sie moze jeszcze zdarzyc. tymczasem po jest najsolidniejsza pozytywna
              sila w tym kraju."

Jest TERAZ.
              Ale SLD stara sie przedluzyc ten okres jak najbardziej. Za kilka miesiecy
              zacznie sie klarowac sytuacja ekonomiczna kraju po wstapieniu.
              Trzeba byc niezwyklym ryzykantem, zeby sadzic, ze bedzie sie poprawiac.
              Malo tego, nie wiadomo co sie bedzie dzialo z budzetem i zlotowka.
              Nic nie wiadomo. Nie ma na to danych. Bo te dane dopiero beda w przyszlosci.

PO na wiosne moze miec zupelnie inne wskazniki poparcia.
              Mniejsze wskazniki. I o to chodzi.
    • przycinek.usa Wieczerzak pisze do Rokity. 21.05.04, 05:38
      Były szef PZU Grzegorz Wieczerzak w liście do szefa klubu PO Jana Rokity
      napisał, że ani on, ani nikt inny nie ma żadnych podstaw, by nazwać go
      przestępcą. Zapowiedział, że odstąpi od oskarżenia prywatnego w tej sprawie, o
      ile poseł wyrazi wolę przekazania swoich uposażeń i diet od czerwca tego roku
      do końca kadencji Sejmu na rzecz jednego z domów dziecka.

W piątek szef Samoobrony Andrzej Lepper podczas sejmowej debaty nad expose
      premiera Marka Belki powiedział m.in., że Rokita robił "poważne interesy" z
      Wieczerzakiem. (Wieczerzak jest oskarżony o działania na szkodę PZU - red.).

Rokita oświadczył wówczas, że nigdy nie robił interesów z kryminalistami, mafią
      ani z Wieczerzakiem i poprosił o przerwę. "Powodem mojej prośby jest haniebne i
      bezpodstawne oskarżenie, które przed chwilą w tej Izbie zostało skierowane pod
      moim adresem przez znanego sejmowego potwarcę Andrzeja Leppera o moje
      kryminalne związki z pewnym bardzo znanym przestępcą w Polsce" - powiedział.

Wieczerzak w liście do Rokity, przekazanym dzisiaj PAP, napisał m.in., że może
      oświadczyć, iż nie łączyły go z Rokitą żadne związki o charakterze kryminalnym.

"Jednakże, gdyby Pan dla czystości życia politycznego w Polsce kiedykolwiek
      chciał ujawnić charakter naszych kontaktów tak na płaszczyźnie politycznej,
      towarzyskiej i finansowej, gotów jestem wystąpić z Panem razem na konferencji
      prasowej i ujawnić wszelkie fakty i dokumenty tego tematu tyczące" -
      zadeklarował Wieczerzak w liście do szefa klubu PO.

Rokita oświadczył: - Jeden raz w życiu go widziałem na jego wielokrotne
      żądanie. Rozmawiałem z nim 10 minut w swoim biurze.

- Z przestępcami nie zamierzam prowadzić żadnych konferencji prasowych - dodał.

Szef klubu PO zapewnił, że nie miał z Wieczerzakiem związków ani towarzyskich,
      ani biznesowych, ani finansowych. - To kompletna insynuacja - dodał.

Zapowiedział, że będzie bronił swego dobrego imienia. Według niego, list
      Wieczerzaka świadczy o tym, że doszło do "dziwacznej zmowy" Andrzeja Leppera i
      b. szefa PZU w celu odebrania mu dobrego imienia.

- Ten list ma na celu wzmocnienie argumentacji Leppera - zaznaczył. - Obrona
      dobrego imienia jest możliwa i skuteczna nawet, gdy pozbawić go chcą Lepper z
      Wieczerzakiem - powiedział Rokita.

(PAP)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka