Dodaj do ulubionych

Bank Transfer Day

22.05.12, 12:41
"Podczas gdy w Polsce trwa nagonka na spółdzielcze kasy oszczędnościowo-kredytowe, w innych krajach podobne instytucje są rozwijane i wspierane przez rządy jako przeciwwaga dla banków, które wspierają osoby wykluczone finansowo i najuboższe."

gb.pl/banki/informacje/rzady-wspieraja-unie-kredytowe.html
W Stanach Zjednoczonych za sprawą 28-letniej Kristen Christian ponad 650 tysięcy mieszkańców przeniosło swoje oszczędności z banków komercyjnych do unii kredytowych.
Teraz Pani Christian pojawi się i w Polsce!

wpolityce.pl/depesze/28878-bank-transfer-day-sila-mediow-spolecznosciowych-w-obronie-konsumentow-kristen-christian-w-polsce
Przyjdź, posłuchaj i oceń co naprawdę się opłaca!
Obserwuj wątek
    • volupte Re: Bank Transfer Day 22.05.12, 13:50
      A gdzie ta nagonka? A banki czy kasy , powinny podlegać kontrolo przez nadzór bankowy , bo obracaja nie swoimi pieniędzmi.
      • onufryzagloba2 Re: Bank Transfer Day 23.05.12, 14:13
        Oczywiście, że powinny podlegać pod nadzór. Ale nie pod ten sam! Na świecie są osobne komisje nadzoru dla banków i osobne dla unii kredytowych. Połączenie tej kontroli skutkuje śmiercią kas!
      • onufryzagloba2 Re: Bank Transfer Day 23.05.12, 14:15
        Z drugiej strony jeśli takie działania: gb.pl/banki/prawo-bankowe-i-finansowe/projekt-ustawy-o-skok-ach-znowu-niezgodny-z-konstytucja.html są uczciwą praktyką, która ma na celu dobro, obojetnie czy klientów czy samego SKOK-u to się dziwię...
    • bieda_inwestor W Hiszpanii tez wspieraja kasy... 25.05.12, 00:52
      bo musza...tak sie konczy brak kontroli i zbytnie upolitycznienie kas. Zauwaz, ze w Hiszpanii praktycznie jedynymi instytucjami, ktore maja klopoty sa wszelkiego rodzaju kasy, bo banki raczej sie trzymaja.
      Nie zrozum mnie zle - nie jestem przeciwko kasow, a wrecz przeciwnie, tyle ze od czasu jak ludzie z kasy Stefczyka zaczeli uzywac powiazn politycznych zeby wykonczyc inne kasy badz je przejac, te inne tez zaczely szukac politycznej opieki i w rezultacie caly temat kas stal sie duzo bardziej polityczny, a teraz wydaje mi sie ze juz nie ma powrotu do tego co wczesniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka