Dodaj do ulubionych

Kop w Lupę czyli żegnamy polski folwark

19.06.23, 11:40
...przynajmniej na występach w świecie cywilizowanym.

Jakże wybitny polski reżyser Krystian Lupa przygotowywał spektakl w teatrze La Comédie de Geneve. Coś nie pykło i dyrekcja teatru zerwała kontrakt.

Cóż tam mogło pójść niedobrze? Zachowanie reżysera i jego partnera było absolutnie typowe dla produkcji w teatrach polskich. Chaos, agresja, mobbing, pijaństwo to przecież immanentne składowe procesu twórczego. A jednak szwajcarscy pracownicy techniczni okazali się niewrażliwi na geniusz. *

Postępowanie Krystiana Lupy w Szwajcarii było przy tym od dawna ćwiczonym w Polsce schematem artystycznych poszukiwań. **

Jakże ożywczy dla naszego kraju będzie solidny kop w Lupę i wysłanie w kosmos tych wszystkich wąsatych wujów z ich partnerami czy bez. Może już dosyć kultury folwarku, co? We wszystkich dziedzinach życia, niestety.

Od dyskusji się zaczyna. Wuje precz.

*
wyborcza.pl/7,112395,29866454,nowe-oskarzenia-szwajcarow-wobec-krystiana-lupy-machina-do.html

**
wyborcza.pl/7,112395,29879039,postawa-lupy-jest-postawa-bardzo-archaiczna-joanna-szczepkowska.html#S.PW-K.C-B.2-L.2.duzy
Obserwuj wątek
    • kadilak To juz bylo . 19.06.23, 12:42
      forum.gazeta.pl/forum/w,17007,176217007,176217007,Nabieram_szacunku_dla_polskiego_chlopa_.html
      • dorota_333 Re: To juz bylo . 19.06.23, 13:03
        Opisujemy jednak sprawę inaczej i inne wyciągamy wnioski.
        • kadilak Re: To juz bylo . 19.06.23, 13:11
          dorota_333 napisała:

> Opisujemy jednak sprawę inaczej i inne wyciągamy wnioski.

Mianownik jest wspolny. Wspolczesny Polak to czlowiek wspanialy.
    • cojestdoktorku Re: Kop w Lupę czyli żegnamy polski folwark 19.06.23, 16:21
      Sroczyński sie wpasował z artykułem:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,29882669,obroncy-panszczyzny-to-byl-polski-mainstream-krzyczeli-jezu.html#s=BoxMMtImg1
      • dorota_333 Re: Kop w Lupę czyli żegnamy polski folwark 19.06.23, 20:54
        Ano, bardzo ciekawy.

Leszczyńskiego czytałam "Ludową historię Polski", już chyba polecałam tę książkę. Także "Pańszczyznę" Janickiego z tej tematyki. Mam na krótkiej liście do przeczytania "Bękarty pańszczyzny" - rzecz o zbrojnym oporze chłopów, bo brakuje mi czegoś na ten temat.

No i Leszczyński ma rację, że ustrój folwarczny przeorał mentalność Polaków i że się z tego jeszcze nie otrząsnęliśmy. I że to widać we współczesnej Polsce bardzo mocno.

Dlatego trzeba piętnować gdzie tylko można sytuacje brutalnego traktowania ludzi szczególnie w stosunkach pracy przez "jaśniepanów", którym się wydaje, że tłuką chamów pańszczyźnianych. także tych hochsztaplerów "artystów".

• kadilak Tylko mi to nie pisz ze to PiS owcy. 27.06.23, 14:10
      To wy, swinskie mordy czerstwe, zerokie . Polskie.
      Wszyscy jak jeden.
      Torba LV ani Rolex na szerokim nadgarstku nie zamarze 500 lat clopstwa we krwi, wy chamy wy.
      Mam nadzieje ze na pokladzie byli tez cudzoziemcy smile

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29914036,afery-w-samolocie-z-udzialem-polakow-lecieli-na-ibize-a-polowa.html#do_w=77&do_v=824&do_st=RS&do_sid=1071&do_a=1071&e=RelRecImg3&do_upid=824_ti&do_utid=29914036&do_uvid=1687867129402
      • dorota_333 Re: Tylko mi to nie pisz ze to PiS owcy. 27.06.23, 15:25
        Nie tłumaczę ich, ale podobno zachowania naszych (niestety) rodaków to nic w porównaniu z wyczynami Szwedów czy Finów na pokładzie. Opisywano mi taki lot jako przeżycie krańcowe.
      • dorota_333 Re: Tylko mi to nie pisz ze to PiS owcy. 27.06.23, 15:27
        > nie zamarze 500 lat

zamaże
        • kadilak No prosze :( 27.06.23, 16:48
          dorota_333 napisała:

> > nie zamarze 500 lat
          >
          > zamaże

Wymadrzam sie za sam nagle jeb jak kula w plot.
          Racja.
          Teraz sobie uswiadomilem, ze nawet najprostszych proporcji juz nie potrafie chyba policzyc sad
          A przynajmniej mam problemy sad

Zadanie z matematyki:
          "Grupa Wagnera przebyla z ciezkim sprzetemwojskowym dystans 800 kilometrow ciagu 24 godzin.
          Ile czasu zajmie grupie Wagnera poonanie dystansu 350 kilometrow?"

A tu zadanie z czegos, nie wiem jak sie to nazywa w szlkolach teraz. Politya? Wiedza o swiecie ?
          Dawniej bylo Wychowanie Obywatelskie, Przysposobienie Obronne, itd.

"Grupa Wagnera zaatakowala zbrojnie terytorium Polski. Czy NATO jest zobowazane do inwokacji Artykulu 5 w przypadku, gdy Polska nie zostala zaatakowana przez obce panstwo, ale przez grupe uzbrojonych bandytow?"

• lastboyscout Re: Tylko mi to nie pisz ze to PiS owcy. 27.06.23, 16:10
        Nie przesadzaj, Kadi.
        Polacy to Wersal przy tej europejskiej holocie.

Glownie przygladaja sie innym, graja oczywiscie lepszych, demonstruja jakies mylionerskie wzorce
        z latynoskich seriali bo niby skad moga wiedziec jak to byc naprawde bogatym a i nie zaakceptowali by prawdziwego bogactwa poniewaz jest przerazliwie nuuuuudneeeee.

Ale, zwlaszcza wsrod starszej polskiej generacji na pewno znajdziesz wiecej unikalnosci, prawdziwej klasy, CZLOWIEKA niz wsrod Jankesow czy europejskich a zwlaszcza wschodnich barbarzyncow.
        Polacy parszywie utylizuja ambicje ale przynajmniej jPolacy maja (jeszcze) ambicje ! smile

Ibiza, Majorka (wpisz nocne zycie np. Magaluff (Angole) czy Arenal (Niemcy) to nuda, zaziewasz przy ich "szalenstwie".
        Prymitywni, brzydcy, zachlani, nudni, zero sensownej akcji.
        Starsza alternatywa to zaspani milosnicy zabytkow w harcerskich ubrankach.
        Zero jakis nowych trendow, nie mowiac o jakiejs awangardzie.

Sa tam przepiekne miejsca ale generalnie sie tam nudzilismy.

P.S. Ty, Kadilak, co cie wzielo z tymi polskimi szerokimi mordami w z absurdalnie nijakimi, gubymi oprawkami a la "intelektualista" Woody Allen?! smile

Wolisz te waskie, zapadniete zydowskie czy arabskie faciaty ?

Ja mam szeroka morde, nosze bezramkowe okulary do blekitnych oczkow i uwielbiam siebie przy tym pokurczonym, szpetnym pomiocie.
        Porownaj wspolczesne wzorce "pieknosci" do tych klasycznych i sie wykalibruj ! smile

Wyluzuj, to wstyd przynalezec do wiekszosci.
        W glownym nurtem rzeki plyna same odpady ;
        • kadilak Re: Tylko mi to nie pisz ze to PiS owcy. 27.06.23, 16:33
          lastboyscout napisał:

> Nie przesadzaj, Kadi.
          > Polacy to Wersal przy tej europejskiej holocie.

Niekoniecznie. Jak sie nawala to koniec.
          A pija , zauwazylem, przed lotem bo sie boja chyba ze samolot spadnie. Jednak ziemia niby okragla ale cholera wie jak to naprawde jest.
          A potem mamy zagrozenie bezpiezenstwa w ruchu powietrznym albo rzygowiny na kolnierzu ( byle nie moim)

>
          > P.S. Ty, Kadilak, co cie wzielo z tymi polskimi szerokimi mordami

No bo maja smile
          Od razu poznaje ze Slowianin, to normalne, ale tez bezblednie wylapuje Polaka. Ksztalcz czaszki moze? Szypulkowaty jakis taki. Slowk, Czech czy Ukrainiec wygladaja inaczej.

w z absurdaln
          > ie nijakimi, gubymi oprawkami a la "intelektualista" Woody Allen?! smile

E nie, pomieszales chyba cos smile
          Teraz modne sa w Polsce ( albo byly) bezramkowce, przynajmniej jak ostatnim razem bylem ( bo juz prawie dwa lata minely a na mysl, ze mam tam jechac zbiera mi sie na rzyganie , na razie przyajmniej)
          Ja teraz nosze miedziane Rigardsy smile i zbieram sporo komplementow ...

www.rigards.com/pages/copper

• lastboyscout Re: Tylko mi to nie pisz ze to PiS owcy. 27.06.23, 17:05

Podobno nasze praaaaabaki byly straszliwe gwalcone prze tatarskie hordy i to zdecydowanie zle
            ale efekt im wyszedl niezly, tchnienie urody moze nie moze nie greckiej ale z lekka rzymska wink

Jak sie Polak/Polak nie spasie i nie zdurnieje to lepszy od obecnie obowiazujacego wzorca zydowskiego:

www.youtube.com/shorts/koxh4bHpdlM

Niekoniecznie. Jak sie nawala to koniec.
            A pija ,

No zgoda ale Amerykanom w darciu mordy i staniu na drodze nie przebija (bo pastuch musial kiedys przekrzykiwac stado galopujacych krow i tak im zostalo wink )

Polskie darcie mordy to tez historyczna spuscizna, przed zebraniem batow watazkowie zawsze sobie przynajmniej pokrzyczeli.

www.youtube.com/watch?vshockzAfTRCawjE

Ja teraz nosze miedziane Rigardsy smile i zbieram sporo komplementow ...

Nie watpie, ze dewastujesz uroda w tych swoich neolenonowskich rowerkach !

Milego dnia smile
    • kadilak Kolejny artysta 27.06.23, 18:55
      Niech no sobie Rubikowie usnuja gniazdko, to poszukamy gdzie mieszkaja i sprawdzimy czy maja prawo legalnie zamieszkiwac na terenie USA.
      Dobry pomysl?

www.plotek.pl/plotek/7,154063,29912514,rubikowie-wija-sobie-gniazdko-w-miami-za-wynajem-domu-zaplaca.html#s=BoxOpImg12
      BTW, to nowa moda w Polska? Wiesniara w gaciach w windzie ?
      • dorota_333 Re: Kolejny artysta 27.06.23, 19:19
        Goła baba w windzie, to się jakoś z Seksmisją kojarzy.

Kadi, nie linkuj takich rzeczy. Dwie małe dziewczynki prężące się do zdjęcia psują mi humor. Nie muszą iść drogą mamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka