Dodaj do ulubionych

Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś

05.02.26, 15:44
...czyli kilka uwag o polskiej lewicy i prawicy.

Najpierw było oświadczenie Marszałka Sejmu RP Włodzimierza Czarzastego, że polski Sejm nie poprze wniosku o przyznanie pokojowej nagrody Nobla Donaldowi Trumpowi "ponieważ na nią nie zasługuje".

Jest reakcja administracji amerykańskiej:

""Ze skutkiem natychmiastowym nie będziemy już utrzymywać kontaktów ani komunikować się z marszałkiem Sejmu Czarzastym, którego oburzające i nieuzasadnione obelgi pod adresem prezydenta Donalda Trumpa poważnie zaszkodziły naszym doskonałym relacjom z premierem Tuskiem i jego rządem" - napisał ambasador USA Tom Rose na platformie X. "

wyborcza.pl/7,75399,32580468,ambasador-usa-zrywa-kontakty-z-czarzastym-powodem-brak-szacunku.html#s=S.TD-K.C-B.2-L.1.duzy

Dziwna formuła, nieprawdaż, zerwali stosunki z Marszałkiem Sejmu. Ale może w ich sposobie uprawiania polityki międzynarodowej takie modus operandi się mieści. No ale co ze stosunkami z pozostałymi parlamentarzystami, komisjami sejmowymi, etc. Zobaczymy.

No więc mamy już wyraźną polaryzację polskiej sceny politycznej co do relacji z administracją Trumpa - nie z USA, a z administracją Trumpa właśnie, podkreślam to. Prawica jest cały czas silnie protrumpowska i próbuje lizać buty POTUS, jak tylko ma okazję. Lewica jest krytyczna, jak widać, a rządzące centrum wykazuje podejście pragmatyczne: relacje z administracją Trumpa są poprawne bez wykazywania entuzjazmu.

Słowacki premier Robert Fico po osobistym spotkaniu z Trumpem był przerażony jego stanem zdrowia i umysłu (oficjalnie oczywiście temu zaprzeczył). Ciekawe, czy naszą prawicę stać byłoby na trzeźwe podejście do Trumpa. Bez tego śliskiego serwilizmu, jaki wykazują obecnie.

O stosunek wazeliniarstwa wobec przywódcy jednego z mocarstw do polskiego patriotyzmu (deklarowanego) nawet nie pytam. Staś uwielbiał (czynnie) Katarzynę, współczesna prawica uwielbia Donalda.

Obserwuj wątek
    • senioryta13 Re: Fico 05.02.26, 16:00
      dorota_333 napisała:

> Słowacki premier Robert Fico po osobistym spotkaniu z Trumpem był przerażony je
      > go stanem zdrowia i umysłu (oficjalnie oczywiście temu zaprzeczył).

No tak, ale ty wierzysz zawsze w fake news, a te by szybko zbankrutowaly, gdyby o 'kaczkach' nie pisaly.

Washington Post wysyla juz swoich pracownikow na zielona trawke, bo nikt juz nie czyta tego badziewia.

• monalisa2016 Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 05.02.26, 16:41
      dorota_333 napisała:

> Słowacki premier Robert Fico po osobistym spotkaniu z Trumpem był przerażony je
      > go stanem zdrowia i umysłu (oficjalnie oczywiście temu zaprzeczył). Ciekawe, cz
      > y naszą prawicę stać byłoby na trzeźwe podejście do Trumpa. Bez tego śliskiego
      > serwilizmu, jaki wykazują obecnie.
      >

Cytat z linku podanego na dole:

"Dementi von Robert Fico
      Der slowakische Premier dementierte am Mittwoch den Bericht umgehend: «Ich muss die Lügen des Portals ‹Politico› über meine Einschätzung meines Treffens mit US-Präsident D. Trump bei einem informellen Gipfeltreffen in Brüssel entschieden zurückweisen. Niemand hat etwas gehört, niemand hat etwas gesehen, es gibt keine Zeugen, aber nichts hat das Portal ‹Politico› davon abgehalten, Lügen zu verbreiten», schrieb er auf X."

Tlumaczenie cytatu:

"Robert Fico zaprzecza

Premier Słowacji natychmiast zdementował doniesienia w środę: „Muszę kategorycznie odrzucić kłamstwa portalu Politico dotyczące mojej oceny mojego spotkania z prezydentem USA D. Trumpem na nieformalnym szczycie w Brukseli. Nikt nic nie słyszał, nikt nic nie widział, nie ma świadków, ale nic nie powstrzymało Politico przed szerzeniem kłamstw” – napisał na X."

www.derbund.ch/trump-slowakischer-premier-dementiert-medienbericht-357462247848
      Wiecej tu:

www.google.com/search?q=Fico+Trump+dementoval&sca_esv=7c9c7ad65767dd29&sxsrf=ANbL-n4qyu3ZF75tEiyabv5AeOllJFnQVw%3A1770305431377&source=hp&ei=l7eEad6BFfKuhbIPntaXuQ0&iflsig=AFdpzrgAAAAAaYTFpyKClhNljQsjyNwEexPP_v9XgjcU&ved=0ahUKEwieqYTT1cKSAxVyV0EAHR7rJdcQ4dUDCDg&oq=Fico+Trump+dementoval&gs_lp=Egdnd3Mtd2l6IhVGaWNvIFRydW1wIGRlbWVudG92YWxI8glQAFgAcAB4AJABAJgBfKABfKoBAzAuMbgBDMgBAPgBAvgBAZgCAKACAJgDAJIHAKAHogGyBwC4BwDCBwDIBwCACAA&sclient=gws-wiz
      Ale sam fakt, wymuszanie poparcia na innych nie zakrawa na polityczna poprawnosc tylko na polityczny szantaz.
      • monalisa2016 Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 05.02.26, 17:08
        Albo ktos z europejskich dyplomatow uzyl pana Fico by najprawdopodobniej go zniszczyc czy poroznic z panem Doanldem Trumpem albo zrobilo to Politico, tego nie wiemy. Francuskie media "Le Monde" pisza tez o tym, tu tlumaczenie:

www-lemonde-fr.translate.goog/en/international/article/2026/01/28/white-house-and-slovak-pm-deny-report-on-trump-s-mental-state_6749909_4.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp
        Orginalny artykul

www.lemonde.fr/en/international/article/2026/01/28/white-house-and-slovak-pm-deny-report-on-trump-s-mental-state_6749909_4.html
    • dorota_333 "Nie wierzę w wieści niezdementowane" 05.02.26, 17:09
      ...zauważył książę Gorczakow, rosyjski minister spraw zagranicznych.

To uwaga do obu rosyjskich trolli, które pochyliły się nad stanowczym dementi premiera Fico.

Tak na chłopski rozum: jakby mógł NIE zdementować, oparł politykę zagraniczną Słowacji na sojuszu z administracją Trumpa (nie ze Stanami, z samym Trumpem). Czyli zrobił to, o czym marzy nasza prawica.

Niedoczekanie, jełopy.
      • monalisa2016 Re: "Nie wierzę w wieści niezdementowane" 05.02.26, 17:18
        Trollico jak sama trollujesz cos bez sprawdzenie dziennkarskiej poprawnosci nie nazywaj innych, obiektywnych ludzi trollami.
        Najpierw sie sprawdza cos na wiarygodnosc albo sie odczekuje reakcje a potem sie cos postuje czego u ciebie brak!!! Zaraz walisz bez namyslu z grubej rury bo ci tak do twojej ideologi pasuje.
        Ja ideologia sie nie kiruje, kieruje sie poprawnoscia jak i obiektywizmem nawet i wrogom (moze mam takich moze nie smile) przyznac racje skoro ja posiadaja, to czego tobie brak!
    • senioryta13 Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 05.02.26, 20:45
      dorota_333 napisała:

> ...czyli kilka uwag o polskiej lewicy i prawicy.

...a ja czytam w polskiej gazecie, ze Morawiecki wyzywa Marszalka Sejmu od komunisty.
      Dorotko, napisz wreszcie kogo popierasz.
    • kadzilak Ale Ci pedal nawalil w watek :) 05.02.26, 20:57
      Swoimi kretynskimi, infantylnymi, trywialnymi kupami.
      Smierdzi!
      • dorota_333 Cóż mogę poradzić na to, Przycinek trolle toleruje 05.02.26, 21:55
        ...ale przyznasz, że Czarzasty zachował się wobec Trumpa lepiej niż serwilistyczna prawica.

Ciekawie się porobiło.
        • monalisa2016 Re: Cóż mogę poradzić na to, Przycinek trolle tol 05.02.26, 23:05
          Dosc dobra ocena jednej jak i drugiej strony.

www.youtube.com/watch?vshockVZKRO4HXDI
    • monalisa2016 Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 11:42
      Czytając doniesienia z Polski zaraz nasuwają mi się słowa belgijskiego premiera Bart De Wever z Davos (cytat): "Being a happy vassal is one thing. Being a miserable slave is something else", tułumacząc je na język polski: "Bycie szczęśliwym wasalem to jedno. Bycie nieszczęśliwym niewolnikiem to zupełnie co innego".

Polsko dokąd zmierzasz, a konkretnie do czego albo w jakim kierunku prowadzą cię politycy, media i ogłupiałe, zastraszone do ostatecznosci fobiczne społeczenstwo?
    • zimna-wodka Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 15:14
      Trochę jak u Andersena. Dziecko (niewinne?!) zawołało "król jest nagi" . Tylko finał inny. Spostrzegawczy gówniarz dostał wpierdol, król się nawet nie dowiedział o całym incydencie a dworzanie nadal podziwiali nowe szaty króla i jego samego.
      • dorota_333 Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 16:32
        Aż tak to nie. Czarzasty w..dolu nie dostał, bo polski rząd akurat nie liże butów Trumpowi. A prawicowa sfora może się zaszczekać, to obchodzi mniejszość (Trumpa uważa za dobrego sojusznika 35% Polaków, 55% ma przeciwne zdanie).

Z tego co czytam, to jest próba wyciszenia naparzanki, ma się tym zająć minister Sikorski. Coś w sam raz dla dyplomaty.

Dyplomata powie elegancko Ambasadorowi Rossowi, że powinien może się oddalić. Taki będzie finał sprawy.
        • zimna-wodka Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 17:26
          Tusk go jednak przeczołgał. Włodek stał się baaaardzo powściągliwy. I dobrze bo temat trzeba wyciszyć.

Każdy już coś ugrał i wystarczy. Włodek - twój szacunek (spodziewałaś się?), Rose solidnie nawilżył, może nawet Trump to zauważy a na pewno zauważy jego świta i tam akcje Rose' wzrosną. Tusk zyskał status niezłomnego i twardego obrońcy Polskich interesów (co powiedział Czarzastemu - nie wiemy), prawica ma okazję pogadać o życiorysie p. Włodka bo ostatnio brakowało jej tematów.
          • dorota_333 Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 17:39
            Tu Ci muszę przyznać, że się nie spodziewałam.

Mamy dosyć zabawne odwrócenie tradycyjnych sympatii politycznych. Prorosyjska - silnie - stała się tzw. prawica (której kulisy powstania i finansowania będą jeszcze prześwietlane). A lewica mocno optuje za Europą i rozwalanym przez Trumpa NATO.

Próbuję to powiedzieć Kadiemu, że jego postrzeganie "lewactwa" dawno już odbiegło od rzeczywistości. Ale on twardo pozostaje prawicowy, mimo że prawica służy Trumpowi (i w sposób niejawny Rosji) z całych sił.

Może musi minąć trochę czasu, zanim się połapie smile
            • zimna-wodka Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 20:40
              dorota_333 napisała:

> Próbuję to powiedzieć Kadiemu, że jego postrzeganie "lewactwa" dawno już odbieg
              > ło od rzeczywistości. Ale on twardo pozostaje prawicowy, mimo że prawica służy
              > Trumpowi (i w sposób niejawny Rosji) z całych sił.

Myślę, że dla kadiego to takie hasło. Wytrych do sejfu w którym jest to czego kadi aktualnie nie lubi.
              W tym kadi ma wielu bliskich w poglądach. Np dla lewackiego piSSdzielstwa liberalna KO to właśnie lewactwo.
              Proputinowcy nazywają lewactwem antyputinowców. Tak to się porobiło.
            • senioryta13 Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 20:51
              dorota_333 napisała:

> Próbuję to powiedzieć Kadiemu, że jego postrzeganie "lewactwa" dawno już odbieg
              > ło od rzeczywistości.

marne twoje wysilki, kadi ma za plecami Mamdaniego i AOC (jezeli wiesz co to oznacza)
          • monalisa2016 Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 18:22
            Tak czy siak, mnie nie obchodzi z jakiego klubu politycznego jest pan Czarzasty, tu chodzi o obiektywnosc. Pan Czarzasty mial sluszna racje ze nie poparl presji amerykanskiego wymuszania na innym panstwie rzeczy wrecz kryminalnych. Bledem pana Czarzastego bylo to, ze nie wyslowil sie dyplomatycznie. Natomiast reakcja amerykanskiego dyplomaty bala karygodna, naduzyl ten pan zasad dyolamatcznych i tu powinien byc polski MSZ aktywny! Czy byl aktywny MSZ, nie moge w tej chwili powiedziec, poniewaz akurat przyjechalam i nie mam czasu doszukiwania sie konkretow, a wieczorne picie kawy na odprezenie sie akurat konczy.
    • szczurek.polny Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 18:23
      Mnie Włodek nie zaskoczył.

Przecież nie od dziś dla Włodka Amerykanie to kapitaliści, wyzyskiwacze, podżegacze wojenni i imperialiści.

Jego zdaniem prawdziwi wyzwoliciele to Armia Czerwona. Włodek sam o tym mówił jak to Rosjanie nas wyzwolili. Włodek może nawet uważać, że i obecnie Armia Czerwona dobrze robi wyzwalając Ukrainę od kijowskiego faszyzmu. Być może gdyby chodziło o wniosek o Pokojową Nagrodę Nobla dla Władimira Władymirowicza Putina, to Włodek by taki wniosek i poparł.

Z pewnością Włodek słusznie zrobił odsyłając Amerykanów do kąta. Wszak sytuacja geopolityczna wokół Polski jest tak dobra i stabilna że Polska świetnie da sobie radę sama i żadnych sojuszników nie potrzebuje. A nawet jakby co, w razie 'W' możemy niezawodnie liczyć na Niemców - oni podeślą szybko 5000 hełmów, o ile oczywiście znajdą adres naszego Ministerstwa Obrony w Warszawie.

Pomysł wysłania Sikorskiego żeby coś tam załagodził z ekipą Trumpa rozbawił mnie do łez.
      • dorota_333 Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 19:33
        Właśnie czekałam na taką opinię ze strony zwolennika PiS. Grasz nutą zgodną z przekazem Partii. Czarzasty komunista nienawidzący Ameryki.

> Przecież nie od dziś dla Włodka

... i dalej rozwijana myśl Włodka za Włodka, znasz jego poglądy na wylot.

> Włodek może nawet uważać, że i obecnie Armia Czerwona dobrze robi

...kolejny krok w wyjaśnianiu jakie Włodek ma poglądy. Dalszym krokiem byłoby zarzucanie mu uczestnictwa w zbrodniach rosyjskich, ale tak daleko nie idziesz (bo byłoby absurdalnie).

> Być może gdyby chodziło o wniosek o Pokojową Nagrodę Nobla dla Władimira

...dalsze rozwijanie tematu "co myśli Włodek" w formie stanowczych przypuszczeń.

> Polska świetnie da sobie radę sama i żadnych sojuszników nie potrzebuje

Trump bardzo dobrym sojusznikiem raczej nie jest. Z tym dramatycznym faktem mierzy się teraz Europa i my. Przytaczałam dzisiaj wyniki sondażu: 35% Polaków uważa Trumpa za pewnego sojusznika Polski, 55% nie podziela tej opinii.

> Pomysł wysłania Sikorskiego

Otrzyj łzy radości, sprawa załagodzona. Ambasador jest d..kiem, którego poniosło.

I w tym wszystkim nie zauważyłeś, jak Trump zelżył polskich żołnierzy zarzucając im, że nie angażowali się w Afganistanie. A zginęło tam 44 Polaków (w tym jeden pracownik cywilny).

Szczurku, mniej lizania trumpowskich bucików. Powinno być Wam wstyd.
        • dorota_333 Tak się rozpisałam, że umknęło mi najważniejsze 06.02.26, 19:39
          ...to polska prawica jest obecnie prorosyjska. Jakbyś nie zauważył.

Koalicjant Kaczyńskiego - Zbigniew Ziobro - ukrywa się u jawnie prorosyjskiego Victora Orbana.

Ciekawe jak to wytłumaczysz, Szczurku.
      • zimna-wodka Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 20:42
        Szczurku, nie pierdoLL jak pepe.
        • szczurek.polny Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 20:56
          Zdychaj, trupie.
          • dorota_333 Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 21:10
            Ty już zdechłeś, chamie. I śmierdzisz.

Po takiej odzywce powinieneś skończyć jako kloaka obchodzona szerokim łukiem.
    • pepe49 Najgorszy w tym 06.02.26, 18:32
      jest nawet nie brak kompetencji.
      Człowiek jest zatrudniony po to, żeby pracował nad tworzeniem prawa.
      Odmawia współpracy z prezydentem. Bojkotuje projekty ustaw.
      Jest politykiem zamiast wykonywać obowiązki, do których został zatrudniony.
      Wykazuje brak kompetencji.

Gorsza rzecz:
      kontaktuje się z obcymi państwami.
      Człowiek, który kieruje procedurami tworzenia naszego prawa.

Całkowicie nieakceptowalne.

*

U. E. musi zostać zakończona.
      Wcześniej opłaca się i warto, żeby Polska z tego wyszła.
      • monalisa2016 Re: Najgorszy w tym 06.02.26, 19:31
        pepe49 napisał:

> jest nawet nie brak kompetencji.

Ty wiesz czy jest kompetenty czy nie, pepe?

> Człowiek jest zatrudniony po to, żeby pracował nad tworzeniem prawa.

Od kiedy marszalek Sejmu tworzy prawo, pepe???

> Odmawia współpracy z prezydentem. Bojkotuje projekty ustaw.

Na jakiej zasadzie marszalek Sejmu wspolpracuje z Prezydentem, pepe???

> Jest politykiem zamiast wykonywać obowiązki, do których został zatrudniony.

> Wykazuje brak kompetencji.

Kazdy marszalek Sejmu jest politykiem z rzadzacej koalicji!!! Wyjasnij nam jakich obowiazkow nie wykonuja marszalkowie Sejmu i w jakich sprawach sa niekompetentni?

>
        > Gorsza rzecz:
        > kontaktuje się z obcymi państwami.
        > Człowiek, który kieruje procedurami tworzenia naszego prawa.
        >
        > Całkowicie nieakceptowalne.

>

Rece opadaja czytajac takie wpisy polskiego wyborcy.
        Pepe kiedy czegos sie nauczysz? Z takimi wiadomosciami ludzie ida do urny wyborczej ktorzy nie maja pojecia jak funkcjonuja organy panstwowe!!! Bo ktos cos powiedzial, cos napisal a tacy jak pepe kupuja to bez dociekania, bez sprawdzenia faktow, ludzie ile lat minelo od przewrotu z dostempem do internetu i jeszcze jestescie tak ciemni ze piszecie takie posty?
      • dorota_333 Re: Najgorszy w tym 06.02.26, 19:37
        Prezydent RP nie uczestniczy w tworzeniu prawa, Konstytucja RP nie przewiduje tego. Prawo tworzy Sejm i Senat RP. Prezydenckie projekty ustaw nie mają pierwszeństwa przed żadnymi innymi.

> Gorsza rzecz: kontaktuje się z obcymi państwami.

Tego zarzutu nie rozumiem. Marszałek Sejmu jako druga osoba w państwie musi kontaktować się z różnymi politykami. Jeśli oficjalnie, to w czym problem?

Zamknąć Czarzastego w wychodku sejmowym, to postulujesz?
        • monalisa2016 Re: Najgorszy w tym 06.02.26, 20:04
          Bycie marszalkiem Sejmu jest to nalatwiesza fucha jaka moze byc w panstwowym aparacie!!! smile Mozna powiedziec dla humoru kazdy z ulicy majacy troche wiecej oleju w glowie jak przecietnosc moze nim byc.smile
          • senioryta13 Re: Druga strona medalu: 06.02.26, 20:21
            monalisa2016 napisał(a):

> Bycie marszalkiem Sejmu jest to nalatwiesza fucha jaka moze byc w panstwowym ap
            > aracie!!! smile Mozna powiedziec dla humoru kazdy z ulicy majacy troche wiecej ol
            > eju w glowie jak przecietnosc moze nim byc.smile

byc moze...
            tutaj masz krotka wypowiedz tego czlowieka, ale nie tylko jego, interesujace:

• monalisa2016 Re: Druga strona medalu: 06.02.26, 21:19
              Mam sie odniesc do tego widea Dorotko? Jedynie odniose sie do wypowiedzi pana Czarzastego ktory ma 100% racji z racji ze cos wiecej wiem na temat polskiej tranformacji jak przecietny Polak. Polska popelnila blad w roku '89 przejmujac droge pana Sorosa a nie europejska. Europa miala inne plany dla Polski w owym czasie. Polska miala byc suwerennym krajem, z europejskim bankiem do spraw rozwoju wschodniej Europy w Warszawie. Mialy byc umozone dlugi wschodnim krajom w tym i Polski. Polska miala zachowac owczesny przemysl (miala dosc dobre perelki) i rozwijac go dalej, co z nim zrobiono a pozniej posadzano o wszystko Niemcy, w czyim interesie? Nie sposob wszystkiego wymieniac ale juz te ktore wymienilam byly dobrym podlozem do samostanowienia panstwa. Pytanie kto do tego nie dopuscil???!!! Pewna osoba z tego powodu w niewyjasnionym dotychczas zamachu zginela przed naswietleniem planu za oceanem. Tego Polacy nie wiedza a szkoda!!!
              Co do unii, ona dzis jeszcze istnieje co jutro, pojutrze, za miesiac, rok itd? W tej konstalacji i z tymi unijnymi wladzami, z tym zadluzeniem, ... itd dlugo istniec nie bedzie. Powstanie nowy zwiazek, zwiazek suwerennych europejskich panstw wspolpracujacych gospodarczo z soba, prycujacych na wlasny rachunek.
              Juz sie to widzi, wyczytuje sie ze ludzie od pana Macrona obecnie sa w Moskwie by opracowywac oprawe wizyty prezydenta Francji w Rosji.
              Przed paroma tygodniami Polska i Szwajcaria zakupili gaz w Niemczech, jak myslicie byl to gaz niemiecki czy ...? Bo przeciez w Polsce twierdzi, mydli sie oczy ze oni nie kupuja rosyjskiego gazu?smile Nam sie gaz konczy ale mimo tego dzielilismy sie z Polska, czytaliscie kiedykolwiek w ostatnim czasie ze Polska zakupila gaz w Niemczech? NIE, jaka role graja media w Polsce? Wlasnie jaka role, to wlasnie widzi sie dziennie z nagonkami na Niemcy.

Pan cesorz swiata zza oceanu otworzyl oczy wszystkim, wiec zmiany przyspieszaja ale nie w polskich umyslach, tam panuje jeszcze swiat globalizmu. smile
              • senioryta13 Re: Druga strona medalu: 06.02.26, 23:20
                monalisa2016 napisał(a):

> Pan cesorz swiata zza oceanu otworzyl oczy wszystkim, wiec zmiany przyspieszaja
                > ale nie w polskich umyslach, tam panuje jeszcze swiat globalizmu. smile

Alleluja i dzieki mu za to.

• pepe49 Co i dlaczego. 06.02.26, 20:50
          dorota_333 napisała:

> Prezydent RP nie uczestniczy w tworzeniu prawa, Konstytucja RP nie przewiduje t
          > ego. Prawo tworzy Sejm i Senat RP. Prezydenckie projekty ustaw nie mają pierwsz
          > eństwa przed żadnymi innymi.

Tak.
          Natomiast powinien wszystko procedować. Obowiązek.
          To, że tego obowiązku nie wykonywali inni marszałkowie Sejmu nic nie znaczy.
          Nie polityk a funkcyjny. Za to marszałkom płacimy.

> > Gorsza rzecz: kontaktuje się z obcymi państwami.
          >
          > Tego zarzutu nie rozumiem. Marszałek Sejmu jako druga osoba w państwie musi kon
          > taktować się z różnymi politykami. Jeśli oficjalnie, to w czym problem?

Nie.
          Marszałek Sejmu nie powinien kontaktować się z żadnym przedstawicielem innego państwa. To nie jest jego rola.
          Procedowanie prawa państwa jest to dziedzina wrażliwa.
          Dotyczy wszystkich.

> Zamknąć Czarzastego w wychodku sejmowym, to postulujesz?

Postuluję co powyżej.
          Chcesz robić politykę wewnętrzną, chcesz robić politykę zagraniczną, nie bądź marszałkiem Sejmu.

*

U. E.
          Wystarczy.
          • dorota_333 Re: Co i dlaczego. 06.02.26, 21:08
            Rozumiem ten tok myślenia: sugerujesz nielegalny lobbying z każdym kontaktem. Ale to bardzo, bardzo naciągane. Wymyślone jako argument przeciw konkretnemu człowiekowi. Fałszywe.
            • pepe49 Re: Co i dlaczego. 06.02.26, 22:06
              dorota_333 napisała:

> Rozumiem ten tok myślenia: sugerujesz nielegalny lobbying z każdym kontaktem. A
              > le to bardzo, bardzo naciągane. Wymyślone jako argument przeciw konkretnemu czł
              > owiekowi. Fałszywe.

Nie to.
              Każdy marszałek Sejmu tak postępuje. Więc nie jest to przeciwko człowiekowi.
              Mają zmienić sposób pracy.

Lobbing. Może być i ta nazwa. Chociaż jeżeli jedno państwo wpływa na powstawanie prawa w drugim, to może nie tylko oznaczać wpisanie ACTA do ustawy o rybołówstwie.
              Dlatego :
              "Analiza przepisów pokazuje ogromne różnice.

Krótkie ustawy – Słowacja i Węgry (7 stron), Łotwa (5 stron), Czechy (11 stron). To minimalizm legislacyjny, który pozwala na szybkie wdrożenie i czytelne zasady.
              Średnie regulacje – Litwa (23 strony), Włochy (ok. 50 stron), Francja (48 stron).
              Rozbudowane akty – Hiszpania (216 stron) czy Polska z kilkusetstronicowym projektem."
              kryptokancelaria.pl/mica-w-europie-porownanie-krajow/
              Co zostało umieszczone w tej ustawie?
              A w innych?
              Niech marszałek Sejmu nie spotyka się z ludźmi z innych administracji.

Wpływanie na człowieka to nie tylko przekazywanie projektów na piśmie czy rozmowa o polityce.
              Czasem rozmowa o jednym daje efekt zupełnie z innej strony.
              Niech się nie spotyka.

*

U.
      • zimna-wodka Re: Najgorszy w tym 06.02.26, 20:50
        Pepe nie pierdoLL jak szczurek.

PS. Dużo tego jak na jeden post:
        1. Czarzasty jest posłem , nie tylko marszałkiem więc jest politykiem. I jako polityk wykonuje obowiązki ... (etc)
        2. Z tego co wiem to prezydent bojkotuje projekty ustaw.
        3. Brak kompetencji? A w czym?
        4. W zasadzie to obce państwo skontaktowało się z nim. Zauważam, że prezydent ma większy wpływ na tworzenie prawa niż Czarzasty a ma kontakty z obcymi państwami. Też nieakceptowalne?

Ostro, nawet jak na pepego.
        • pepe49 Re: Najgorszy w tym 06.02.26, 22:21
          zimna-wodka napisał:

> Pepe nie pierdoLL jak szczurek.
          >
          > PS. Dużo tego jak na jeden post:
          > 1. Czarzasty jest posłem , nie tylko marszałkiem więc jest politykiem. I jako p
          > olityk wykonuje obowiązki ... (etc)
          > 2. Z tego co wiem to prezydent bojkotuje projekty ustaw.
          > 3. Brak kompetencji? A w czym?
          > 4. W zasadzie to obce państwo skontaktowało się z nim. Zauważam, że prezydent m
          > a większy wpływ na tworzenie prawa niż Czarzasty a ma kontakty z obcymi państwa
          > mi. Też nieakceptowalne?
          >
          > Ostro, nawet jak na pepego.

Misiu Milutki, jesteś programowalny jak płytka ciasno drukowana.
          Wszystko co napisałeś, to pretensje przepisane z Twojej banieczki wiadomościowej.
          Wyślij to do Soku z Buraków, wszyscy będą zadowoleni.
          Pepe się żołądkuje o sposoby funkcjonowania funkcyjnego.
          Niech przestanie robić fuchy i będzie gut.
          Zrozumiałe?

Zadania innych funkcyjnych są inne. Spotkania mają w obowiązkach.

Wysil Pysiu wyobraźnię. Napisz coś takiego, co będzie RÓWNIEŻ pasowało do postępowania marszałka Sejmu z Korony, za dwa lata.

*

E. U.
    • senioryta13 Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 20:06
      dorota_333 napisała:

> ...czyli kilka uwag o polskiej lewicy i prawicy.

no wlasnie, warto i tego wysluchac:

dobra rowniez jest koncowka.

• monalisa2016 Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 20:27
        Senioryta czym sie fascynujesz w tym wideo? Krzyklawym belkotem? Do czego hegemon potrzebuje Polske, senioryta? Jaka role ma grac ambasador w jakims kraju?
        • senioryta13 Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 20:41
          monalisa2016 napisał(a):

> Do czego hegemon potrzebuje Polske, senioryta?

zle pytanie zadalas, moze odwrotnie?
          Czy juz pomoc niepotrzebna?

>Jaka role ma grac ambasador w jakims kraju?

"aby bronic wlasnego kraju", tak w drugim video (ktore podeslalam wyzej) wytlumaczyl byly amerykanski ambassador w Polsce, M. Brzezinski.

• monalisa2016 Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 21:56
            senioryta13 napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
            >
            > > Do czego hegemon potrzebuje Polske, senioryta?
            >
            > zle pytanie zadalas, moze odwrotnie?
            > Czy juz pomoc niepotrzebna?

W czym Ameryka pomogla Polsce, umozyla jej jakies dlugi (tak jak zrobily to Niemcy!) czy dala miejsca pracy Polakom itd? Wiec po co jest potrzebna Ameryce Polska ponawiam te pytanie.

>
            > >Jaka role ma grac ambasador w jakims kraju?
            >
            > "aby bronic wlasnego kraju", tak w drugim video (ktore podeslalam wyzej) wytlum
            > aczyl byly amerykanski ambassador w Polsce, M. Brzezinski.
            >
            >

No wlasnie nalezylby tobie senioryta wylozyc kawe na lawe tak jak wyklda sie pepemu bo przeciez nie jestes w stanie siegnac do netu by dowiedziec sie role i kodeks ambasadorow w poszczegolnych panstwach. Radze ci sie zapoznanie z konwecja wiedenska z roku 1961.

W jezyku niemieckim wytyczne z konwencji wiedenskiej:

Der "Kodex" für Botschafter im diplomatischen Dienst basiert primär auf internationalem Völkerrecht, insbesondere dem Wiener Übereinkommen über diplomatische Beziehungen (WÜD) von 1961. Dieser Kodex definiert die Rechte, Pflichten, Privilegien und ethischen Standards für den diplomatischen Verkehr zwischen Staaten.
            Hier sind die Kernpunkte des diplomatischen Kodex:
            1. Grundpflichten (nach WÜD)
            Respektierung der Gesetze: Diplomaten müssen die Gesetze und Vorschriften des Empfangsstaates respektieren.
            Keine Einmischung: Die wichtigste Verpflichtung ist, sich nicht in die inneren Angelegenheiten des Empfangsstaates einzumischen.

Nutzung der Räumlichkeiten: Botschaftsräume dürfen nicht in einer Weise genutzt werden, die mit den Funktionen der Mission unvereinbar ist.
            Kommunikation: Offizielle Geschäfte werden in der Regel über das Außenministerium des Empfangsstaates abgewickelt.
            2. Ethische Standards und Verhalten
            Integrität und Professionalität: Botschafter müssen ihre Pflichten verantwortungsvoll erfüllen, professionell handeln und das Vertrauen in ihre Arbeit erhalten.
            Verbot des Amtsmissbrauchs: Informationen, die während der Tätigkeit erlangt wurden, dürfen nicht für private Zwecke genutzt werden.
            Geschenke und Gastfreundschaft: Es dürfen keine Geschenke angenommen werden, die das persönliche Urteilsvermögen oder die Integrität beeinträchtigen könnten.
            Wahrhaftigkeit: Fakten müssen wahrheitsgemäß dargestellt werden.
            3. Diplomatische Vorrechte (Immunität)
            Unverletzlichkeit: Die Person eines Diplomaten ist unverletzlich. Er darf nicht festgenommen oder inhaftiert werden.
            Immunität: Diplomaten genießen Immunität von der Strafgerichtsbarkeit des Empfangsstaates.
            Zweck: Diese Privilegien dienen der freien Amtsausübung, nicht der persönlichen Bereicherung.
            4. Aufgaben
            Vertretung des Entsendestaates.
            Schutz der Interessen des Entsendestaates und seiner Bürger.
            Verhandlungen mit der Regierung des Empfangsstaates.
            Förderung freundschaftlicher Beziehungen sowie wirtschaftlicher, kultureller und wissenschaftlicher Entwicklung.
            Bei schwerwiegenden Verstößen gegen diesen Kodex kann ein Botschafter vom Empfangsstaat zur "persona non grata" (unerwünschte Person) erklärt werden.

Tlumaczenie na j. polski:

„Kodeks” dla ambasadorów w służbie dyplomatycznej opiera się przede wszystkim na prawie międzynarodowym, w szczególności na Konwencji Wiedeńskiej o Stosunkach Dyplomatycznych (KWDP) z 1961 r. Kodeks ten określa prawa, obowiązki, przywileje i standardy etyczne w stosunkach dyplomatycznych między państwami.

Oto kluczowe punkty kodeksu dyplomatycznego:

1. Podstawowe obowiązki (zgodnie z KWDP)

Poszanowanie prawa: Dyplomaci muszą przestrzegać praw i przepisów państwa przyjmującego.

Nieingerencja: Najważniejszym obowiązkiem jest nieingerowanie w sprawy wewnętrzne państwa przyjmującego.

Korzystanie z pomieszczeń: Pomieszczenia ambasady nie mogą być wykorzystywane w sposób niezgodny z funkcjami misji.

Komunikacja: Sprawy urzędowe są zazwyczaj prowadzone za pośrednictwem ministerstwa spraw zagranicznych państwa przyjmującego.

2. Standardy etyczne i postępowanie

Uczciwość i profesjonalizm: Ambasadorzy muszą wykonywać swoje obowiązki odpowiedzialnie, działać profesjonalnie i dbać o poufność swojej pracy.

Zakaz nadużywania urzędu: Informacje uzyskane podczas pełnienia obowiązków służbowych nie mogą być wykorzystywane do celów prywatnych.

Prezenty i gościnność: Nie wolno przyjmować prezentów, które mogłyby podważyć osobisty osąd lub uczciwość.

Prawdomówność: Fakty muszą być przedstawione zgodnie z prawdą.

3. Przywileje dyplomatyczne (immunitet)
            Nietykalność: Osoba dyplomaty jest nietykalna. Nie może on zostać aresztowany ani zatrzymany.
            Immunitet: Dyplomaci korzystają z immunitetu od jurysdykcji karnej państwa przyjmującego.

Cel: Przywileje te służą swobodnemu wykonywaniu obowiązków służbowych, a nie wzbogacaniu się.

4. Obowiązki
            Reprezentacja państwa wysyłającego.
            Ochrona interesów państwa wysyłającego i jego obywateli.
            Negocjacje z rządem państwa przyjmującego.
            Wspieranie przyjaznych stosunków oraz rozwoju gospodarczego, kulturalnego i naukowego.

W przypadku poważnych naruszeń niniejszego kodeksu, ambasador może zostać uznany przez państwo przyjmujące za „persona non grata” (osobę niepożądaną).

koniec tlumaczonego cytytu.

Wiec pytanie jakim prawem mieszaja sie amerykanscy ambasadorowie w bezposrednio w polski sprawy i jeszcze w tak arogancki sposob?
            • senioryta13 Re: Włodek, Ty mnie teraz zaimponowałeś 06.02.26, 22:38
              monalisa2016 napisał(a):

> W czym Ameryka pomogla Polsce, umozyla jej jakies dlugi (tak jak zrobily to Nie
              > mcy!) czy dala miejsca pracy Polakom itd? Wiec po co jest potrzebna Ameryce Pol
              > ska ponawiam te pytanie.

to moze ty teraz siegnij do netu po wiadomosci, jak Ci brakuje.
              albo niech Ci powiedza Polacy mieszkajacy w Polsce, jest ich troche na tym forum.

> ... bo przeciez nie jestes w stanie siegnac do netu by dowiedziec sie role i
              > kodeks ambasadorow w poszczegolnych panstwach.

pozwolisz, ze wystarczy mi, co powiedzial w temacie byly amerykanski ambasador M. Brzezinski.
              ...i nie musze juz niczego innego po necie szukac.

Zainteresowalam sie tematem, poniewaz Morawiecki wyzwal Marszalka od komunistow, jak by nie bylo, dwoch mezow stanu, a tu, na forum jest tak zazarcie broniony. Wysluchalam tez 2 videa ktore tu zamiescilam i to wszystko. Usmialam sie tylko i tyle.
              Nie znam sceny politycznej w Polsce, ale slowo 'komunista' mnie zainteresowalo, kto jest kto.
              Nie jestem ani za PIS ani za PO...i mam swiety spokoj, niech Ci co mieszkaja w Polsce kloca sie miedzy soba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka