Dodaj do ulubionych

Wady PiS i PO

30.01.06, 08:48
Pozwole sobie tutaj zawrzec moj poglad na konflikt PiS - PO.
Mam nadzieje, ze nie pogniewacie sie, kiedy posluze sie pewnymi uproszczeniami.

Dla mnie PiS to partia patriotow, ktorzy nie maja nic, nie potrafia nic, nie
znaja sie zupelnie na gospodarce - ale maja dobre serce, dobre intencje i chca
cos w tym kraju naprawic. Przy okazji pojawia sie w ich pogladach pewna
podswiadoma chec powrotu do komuny i socjalizmu, ktorego PiS'owa
wyidealizowana forma sugeruje zupelna nieswiadomosc niebezpieczenstw
ekonomicznych - ktore leza przed Polakami w przypadku dalszej realizacji
wznioslych pomyslow socjalno-podatkowych. Patrze wiec na PiS z pewnym
politowaniem ale i sympatia. Sympatia - bowiem sa oni doskonale zorganizowani
i skuteczni organizacyjnie.

PO natomiast jest zgrupowaniem liberalnych wolnosciowcow - osob rozumiejacych
pewne prawidla wspolczesnego swiata. Prawa pieniadza. Z cala pewnoscia
rozpoznaja je tak swietnie, ze posiadam gleboko zakorzenione obawy co do
szczerosci ich intencji i bezpieczenstwa Panstwa - ktorego zarzadzanie mogloby
ewentualnie przypasc im w udziale. PO-wcy sa wolnorynkowymi realistami - i
chwala im za to. Problem jednak w tym, ze zarowno szefostwo PO, jak i
czlonkowie szeregowi - wyrazaja takie opinie, ktorych normalne traktowanie nie
jest mozliwe przez osoby myslace. Nasze forum pelne jest takich spraw, ktorych
czastkowe omowienie spotykalo sie nawet z pewnym odzewem prasowym.

Nie mam do PO zadnego zaufania. Uwazam PO za partie koniunkturalistow i
zdrajcow. Przepraszam, jezeli urazilem czyjes uczucia religijne. -))
PO jest dla mnie konglomeratem wyselekcjonowanych aktywistow unijnych, ktorych
rzeczywiste poglady sa metne i skryte, a motywy dzialania niejasne i
nieprzejrzyste.

Jezeli Polacy chca wprowadzic ponownie myslenie wolnorynkowe do slownika
wladzy w Polsce, to powinni najpierw utworzyc jakies nowe wolnorynkowe
ugrupowanie - wolne od wad PO - wolne od podejrzanych ukladow personalnych,
wolne od dotacji rzadu federalnego Niemiec, wolne od wplywow fundacji
Adenauera, wolne od pseudointelektualnej retoryki regionalizmu, oraz w sposob
wyrazisty wyrazajace poparcie dla Polskiego interesu Narodowego - jakim jest
chocby kwestia rurociagu Polnocnego, ukladow z Unia Europejska, czy tez np.
kwestie ochrony interesu Polskich Przedsiebiorcow w Niemczech i inne kwestie,
ktorych wymienianie nie jest potrzebne. Jest dla mnie sprawa dorozumiana, ze
takie nowe ugrupowanie powinno byc wolne od Tuska i pozostalej domniemanej
agentury.

Nie trzeba mowic, ze obecny obywatelski wybor polityczny pomiedzy PO i PiS
jest wyborem pomiedzy dzuma a cholera. Zwolennicy PO podkreslaja socjalizm PiS
i rujnowanie gospodarki (i maja racje) - PiS natomiast antagonizuje (Malo
skutecznie) proniemieckoscia i liberalizacja. No coz. Wole PiS. Ze wszystkimi
wadami i problemami intelektualnymi. PiS z Lepperem i Rydzykiem. Nawet jak
gospodarka ucierpi troche, to przyda sie nam kilka lat wytchnienia od
zlodziejstwa i zakulisowych antypolskich machinacji. Ostatniej rzeczy jakiej
nam potrzeba - to rzadow cwaniaka Tuska ze swoimi podejrzanymi kolesiami z
porozumienia pomorskiego. Najgorsze co nas moze spotkac - to kolejne kilka lat
zdalnie sterowanej wladzy i kompromisow ekonomicznych zawieranych w imie jakis
ulotnych idealow ponadnarodowych. Dosyc tajnych ukladow, niejawnych listow
intencyjnych i ukrytych obiecanek, ktore w perspektywie przynosza wymierne
straty Polsce i jej obywatelom. Dosyc juz strat!

Dla rozweselenia fragment felietonu Legutki z Rzepy:

"(...)Ta ilość nierozumu, jaką przywódcy Platformy oraz ich kibice wpompowali
w sferę publiczną, nie tylko sprymitywizowała język, ale nadto wydaje się
zmieniać stan świadomości. Do tej pory przeciwnikiem był komunizm i
postkomunizm. Teraz przeciwnikiem głównym jest przyszły lub niedoszły Führer
Kaczyński oraz jego partia niebezpiecznie upodabniająca się do NSDAP.
Dziennikarze, w większości ludzie młodzi i bez wyraźnych poglądów
politycznych, zaczynają ten obraz powielać, uznając najpewniej, że
odzwierciedla on jakąś głębszą prawdę, skoro propagowany jest przez
"wszystkich". Z wyważoną analizą trudno się przebić. Stworzona atmosfera
histerii obniża poziom myślenia w sferze publicznej."

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060125/publicystyka/publicystyka_a_2.html
Obserwuj wątek
    • exerik Re: Wady PiS i PO 30.01.06, 14:52
      Ojej, antypolskie machinacje, no to przecież jakbym słuchał Gomułki jakiegoś.
      To jest język najgorszej rynsztokowej propagandy. Zresztą ci, którzy się nim
      posługiwali, czynili to wyłącznie instrumentalnie. W końcu któż by był aż takim
      głupcem, aby na poważnie przypisywać sobie możność posiadania jedynie słusznego
      poglądu na pomyślność ojczyzny?

Co do meritum. Wybór między PiS-em a Platformą to wybór między III a IV RP,
      czyli tym co znane, a tym co nieznane. Pytanie czy warto zaryzykować wybór tego
      nieznanego, ryzykując, że to co znane, może już nigdy nie wrócić. No i moim
      zdaniem warto.
    • klip-klap Re: Wady PiS i PO 30.01.06, 16:17
      Fajny ten felieton Legutki, ciekawe jak Spiewak odpowie.
      Co do PIS i PO, to mysle podobnie, ale w zlagodzonej wersji, czyli z PiS znowuz
      nie tacy patrioci, a z PO tacy zdrajcy.
      • przycinek.usa Re: Wady PiS i PO 30.01.06, 20:42
        No przeciez uprzedzilem, ze dokonam pewnych uproszczen, prawda?
        • klip-klap Re: Wady PiS i PO 01.02.06, 20:27
          O uproszczeniu pamietam, przeciez nikt tu nie pisze prac naukowych wink. Dla mnie
          to brzmi jak wyolbrzymienie. Az tak jaskrawo PO PiSowi nie przeciwstawiam.
    • bush_w_wodzie Re: Wady PiS i PO 30.01.06, 19:01
      fajna analiza. widac ze starales sie byc obiektywny i za to slowa uznania.

nie ustrzgles sie jednak zasadniczych niespojnosci. jesli dla ciebie po to sa
      zdrajcy a pis ma sie do po jak dzuma do cholery (lub na odwrot) to wlasciwie nie
      wiem jakie przeslanie niesie twoj post.

rozbawila mnie setnie druga czesc teog zdania:

> Dla mnie PiS to partia patriotow, ktorzy nie maja nic, nie potrafia nic, nie
      > znaja sie zupelnie na gospodarce - ale maja dobre serce, dobre intencje i chca
      > cos w tym kraju naprawic.

kto by mogl posadzic przycinka o tego rodzaju sentymentalizm i nietrafna ocene
      faktycznych priorytetow pis?

nie moge sie nadziwic majstersztykowi pijaru pis jakim jest wmowienie ludziom
      przez pis ze droga do uzdrowenia panstwa jest maksymalne poddanie go kontroli
      partyjnej (pis-u naturalnie). wmowienie ze szczytny cel (iv rp - nota bene jak
      ktos tu zauwazyl nie wiadomo co to jest oprocz jednej kluczowej cechy - tym
      panstwem beda niepodzielnie rzadzic kaczynscy) uzasadnia `tymczasowe' obnizenie
      standardow...

czym w istocie rozni sie pis od wczesnego sld? dla mnie roznica jest coraz
      slabiej dostrzegalna. ale to herezja bo sld to przecie zdrajcy a pis to przeciez
      katolicy i patryjoci he he he

a po? po jest normalna partia centroprawicowa. z naciskiem na normalnosc.
      dlatego wlasnie ta formacja lub formacja niemal z po identyczna ma
      zagwarantowane miejsce na scenie politycznej i wygrana z pis w nastepnych
      wyborach. naturalnie pod warunkiem ze nie beda wczesniej niz za rok.
      wlasie dlatego po jest glownym wrogiem kaczora i kaczystow.
      • przycinek.usa Re: Wady PiS i PO 31.01.06, 05:52
        Widzisz, to mialo byc bez przeslania.
        W zasadzie jednak moge i nawet powinienem odpowiedziec pytaniem:
        O co wlasciwie temu PO chodzi? Prawda?

Generalnie zwolennicy PO sa grupa majaca bardzo proste wtlumaczenie swojego
        poparcia:
        "Jestesmy za PO - bo PiS jest socjalistyczny i propodatkowy - a my nie chcemy
        podatkow." - jest to niezwykle uproszczony poglad i mam nadzieje, ze Ty, jako
        osoba oczytana - masz bardziej skomplikowane motywy poparcia PO. Mozliwe, ze
        znasz Kaczynskich osobiscie i masz im cos do zarzucenia, o czym publicznie pisac
        nie mozesz. Jednak watpie. Nie twierdze i nie twierdzilem, ze PiS jest
        krysztalowy - ale twierdze, ze przywodcy PO - nie dorastaja PiSowi do piet w
        przejrzystosci motywow dzialania.

PO sa dla mnie partia zdrajcow - poniewaz przywodcy PO - so dyspozycyjni wobec
        naszego zachodniego sasiada. Oprocz tego wydarzylo sie wiele niewytlumaczalnych
        zdarzen, ktorych nie mozna po prostu pomijac. Mam na mysli Tuska. I jego
        "koneksje". Mysmy tu cale watki temu poswiecali i jestem pewny, ze pelno osob
        tak mysli, tylko nikt sie nie wychyla, bo po co? Co tu gadac? I z kim?

Z cala pewnoscia PO nie jest normalna partia "centroprawicowa".
        PO jest partia FASADOWO-centroprawicowa.

A jaka jest naprawde PO, to ty Bush na pewno nie wiesz, bo musialbys byc w
        najblizszym otoczeniu przywodcow PO - a nie jestes.
        (Jakbys byl, to nie pisalbys takich tekstow na forum tylko myslalbys 24/7 jakby
        tu ten wizerunek odmienic i przeciwnikow utopic)

Ja jednak nie krytykuje agresywnie Twojej postawy poparcia dla PO, bo to jest
        kwestia pewnego swiatopogladu i podejscia do kompromisu.

Twoj kompromis polega na tym, ze wyzej oceniasz straty wynikajace z zatrzymania
        reform i podniesienia obciazen podatkowych PiS - od strat wynikajacych z
        kombinacji przy panstwowosci, machlojek przy kontraktach energetycznych i
        korupcji przy sprzedazy strategicznych dla Panstwa przedsiebiorstw.

Ja natomiast zdecydowanie wyzej oceniam straty wynikajace z mozliwych
        potencjalnie dzialan Tuska na rzecz 5 kolumny i porozumien pomorskich,
        podejrzanych ukladow politycznych i obietnic panstwowych - od jakichkolwiek
        strat spowodowanych socjalizacja zycia w Polsce przez PiS.
        Uwazam tez, ze wszelkie mozliwe kombinacje przy spolkach energetycznych,
        kontraktach gazowych i innych wielkich projektach panstwowych spowoduja
        wielokrotnie wieksze dlugoterminowo straty Polski od jakichkolwiek malych
        ograniczen podatkowych PiS.

Ja rozumiem twoja wole kompromisu i sklonnosc do wybaczania agentury w
        strukturach PO - ale absolutnie nie zgadzam sie z twoja ocena ew. strat.

Uwazam bowiem, ze cale 15 lat przemian w Polsce i wprowadzenie w zycie tzw.
        ukladu stowarzyszeniowego spowodowalo w Polsce 50% niezatrudnienie (nie mylic z
        "bezrobociem") i olbrzymie straty strukturalne zamieniajace sie w perspektywie w
        niesplacalne zadluzenie publiczne.

Ty jestes zwolennikiem kontynuacji takiej polityki - a ja jestem temu przeciwny.
        Malo tego - jestem temu tak przeciwny, ze nie akceptuje twojej postawy i nie
        zamierzam byc tolerancyjny wobec takich pogladow jak twoje.

Uwazam, ze PO powinno zostac calkowicie zatopione, rozwiazane i rozproszone - a
        tworzeniem nowej prawicy powinni zajac sie ludzie krystaliczni i uczciwi.
        Nie Tusk. W zadnym wypadku nie ci, ktorzy sa obecnie w Sejmie w ramach PO.
        Jak dowodzi dotychczasowe doswiadczenie PO jest nastepczynia ukladow
        warszawskich - przypominam poparcie Kwasniewskiego, mediow, OBOPu i innych
        wydarzen z wyborami zwiazanych.

Na kazdym kroku masz dowody, ze PO jest niewiarygodne, nieuczciwe, zaklamane,
        konfliktowe i kaprysne. Na kazdym kroku PO posluguje sie jedynym argumentem -
        gospodarka. Caly dowod na nadrzednosc PO opiera sie na jednym kruchym zalozeniu
        - ze mowia prawde i faktycznie bedzie przedkladac Polska gospodarke ponad
        wszystko inne - uklady, koniunkturalizm, zobowiazania wobec Europy, Niemiec,
        Rosji. Ja jednak w to nie wierze. Trzeba byc wyjatkowo naiwnym i wrecz
        sentymentalnym, aby uwazac Tuska i spolke za firme powazna i wiarygodna w swoich
        propolskich dazeniach gospodarczych. Tusk realizuje swoje wlasne wizje - ktore
        maja tyle wspolnego z Polskim interesem gospodarczym co Aborygen Australijski.

Jest to wedlug mnie obiektywna ocena i mam nadzieje, ze wymyslisz wkrotce jakies
        inne ogrupowanie, ktore poprzesz a o PO zapomnisz i przestaniesz ich bronic, bo
        na to nie zasluguja.
        • corgan1 Re: Wady PiS i PO 02.02.06, 03:43
          Jak masz czas i chęci - wejdź sobie na forum "Wrocław" i wstukaj w wyszukiwarkę
          hasło "Schetyna". No akurat to "sympatyczny" pan odpowiedzialny za uwalenie
          Donusia jak go piszczotliwie nazywa w wyborach prezydenckich

Przykładowe artykuły
          serwisy.gazeta.pl/kraj/1,65647,3051708.html?as=1&ias=6
          wiadomosci.onet.pl/1299205,2677,1,1,kioskart.html
          i jedno z wielu dyskusji o GS
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=30433001&v=2&s=0
          "...Cała działalność kolegi posła jest dość interesująca. Nie wierzycie? No
          to powiedzcie, po co na koszykarski klub sportowy pieniądze wyłożyła przed
          rokiem firma Work Service? My chyba wiemy dlaczego. Otóż firma Work Service
          jest związana nierozerwalnie z osobą Tomasza Misiaka (dotychczas radnego
          Wrocławia, obecnie senatora RP, członka Platformy Obywatelskiej). Work
          Service według naszych informacji została dofinansowana przez pieniądze
          pozyskane z Unii Europejskiej. To była kasa na wspomaganie programów
          zwiększających zatrudnienie. We Wrocławiu kasę z Unii rozdziela tutejszy
          układ miejski, zdominowany przez… Platformę Obywatelską. Czyż zatem nie było
          tak, że pieniądze rozdysponowane przez członków Platformy trafiły do członka
          Platformy, by w ramach sponsoringu trafić do klubu, którego właścicielem jest
          członek Platformy?
          Swoją drogą jesteśmy ciekawi jak to jest, że prezes wielkiego klubu może być
          jednym z członków sztabu wyborczego Donalda Tuska, skoro jest człowiekiem,
          który chciał swego czasu w amoralny sposób wpłynąć na wybory wewnątrz Unii
          Wolności. Gdy był jeszcze członkiem tej partii przywiózł za sobą autokar
          ludzi, których przez wyborami postanowił do tejże Unii zapisać. Mieli godzinę
          później odpowiednio zagłosować. Spisek został wykryty i takie działania
          schetynie uniemożliwiono. Dlatego później tak łatwo zmienił barwy klubowe z
          UW na Platformę Obywatelską.
          Aktualnie kolega poseł zbyt komfortowo sobie nie sypia. Ale to już jego
          problem..."

No cóż... smutne jest że kibol jest w stanie napisać coś ciekawszego niż
          lokalny oddział Wyborczej.

Powiem szczerze - głosowałem na Tuska i PO/PD, ale drugi raz poważnie się nad
          tym zastanowię. Decyzja na dziś jest na nie.
          • przycinek.usa to juz bylo 02.02.06, 09:19
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=31421353&a=31421353
            To bardzo ciekawa postac. Niestety jeden z wielu. Sa tez inne nazwiska.
        • bush_w_wodzie Re: Wady PiS i PO 03.02.06, 22:18
          mysle ze dzis moge lepiej odpowiedziec na twopj post niz kilka dni temu.

nie. nie popieram po ze wzgledu na to ze zaplacilbym pod jej rzadami nizsze
          podatki. mysle ze wiekszosc zwolennikow po -tez nie. to znaczy - to jest
          dodatkowa i niebagatena zaleta po - ale na pewno nie wystarczajaca.

kluczowe sa kwestie swiatopogladowe. nielatwo to opisac tak by nie popasc w
          haslowosc i sztampowosc. najposciej chyba stwierdzic ze mam podobna wizje
          rozwoju polski jak po ze cenie wysoko racjonalizm i pragmatyzm po i pewien
          dystans po do ideologii. cenie po ze wzgledu na dobre kadry. cenie jasne
          deklaracje po na temat aliansu polski z zachodem. cenie antykomunizm po i
          umiarkowany konserwatyzm swiatopogladu.

zarzut na temat nieprzejrzystosci po uwazam za bardzo obrotowy. po jest partia
          bardziej demokratyczna niz pis lpr i so stad zapewne nieco mniejsza czytelnosc.
          tylko ze w partiach wodzowskich decyduja wodzowie. a co wiemy o kaczynskich
          lepperze i giertychu? skad biedny pis wzial wiecej kasy na kampanie sejmowa niz
          po i prawie tyle samo w prezydenckiej? jaka jest rola opus dei w pis? kto stoi
          za radiem maryja? kto steruje lepperem? czy kontakty rydzka i leppera z
          instytute schillera to przypadek? takich pytan jest wiecej.

pamietam tez dobrze moje wielkie rozczarowanie jakim byl aws. pis prawie w
          niczym sie od aws nie rozni w kwestii retoryki (no moze zaszedl _niewielki_
          shift akcentow - ze zwiazkowych ku narodowo-katolickich). jestem prawie pewien -
          ze tak jak aws - pis bedzie jedno mowil a drugie robil. uwazam tez ze nikt nie
          zrobil takich przekretow jak samodzielny rzad aws w ostatnim roku

nie jestem w stanie ocenic ani sugerowac czy i do jakiego stopnia pis jest
          partia zinfiltrowana przez jakas agenture i przez czyja. obserwujac jednak
          sprawnosc socjotechniczna tego ugrupowania - nie wierze by patriotyczne wartosci
          byly dla liderow czyms innym niz bardzo uzytecznym wehikulem sluzacym
          maksymalnemu rozciagnieciu ich wladzy. o ile moge zgodzic sie ze pis moze sie
          okazac bardzo nieudony w praktycznym rzadzeniu to sadze ze w sprawach dla nich
          waznych - utrwalania wladzy - to sa ludzie skuteczni i niebezpieczni.

coraz wyraniej widac ze dzialaniami kaczynskich (i wspierajacych ich srodowisk)
          kieruje w duzym stopniu resentyment i chec odreagowania kompleksow. mity takie
          jak `nocna zmiana' (czesto blednie okreslana jako pucz) patologiczna niechec do
          mediow autorytare ciagoty

nie odpowiada mi ani wizja pis scentralizowanego kontrolowanego (przez partie)
          panstwa ani nieliczaca sie z prawda propaganda widoczna na kazdym kroku ani
          metody prawnych manipulacji ani konfrontacyjnosc widoczna na doslownie kazdym
          polu ani slepe popieranie przez zwolennikow pis kazdego posuniecia genialnego
          jaroslawa. nie odpowiada mi ich anachronicza - moim zdaniem - ideologia.

uwazam ze pis - i jego nowi partnerzy - dzialaja destrukcyjnie. polska straci na
          ich rzadach pod kazdym wzgledem. nawet jesli kieruje nimi (kierwonictwem) chec
          sluzby polsce. w co watpie.
    • salvatio Re: Wady PiS i PO 30.01.06, 20:02
      Kilka moich luznych przemyslen dotyczacych tego co napisal przycinek.

PiS moze i jest partia patriotow, PO moze nie. Z perspektywy USA wybor jest
      jednoznaczny, ale pamietaj ze kolejne 4, 8, 12... lat socjalu moze wykonczyc
      nas, siedzacych w kraju. Nie watpie, ze PiS jest uczciwy, dlatego jak PiS
      wygral, to mowilem, ze nie bedzie lepiej, ale bedzie uczciwiej niz za SLD. Ale
      znam wielu innych, tez uczciwych ludzi ktorym kraju do rzadzenia bym nie oddal.

PO moze i ma paru zdrajcow i wielu koniunkturalistow w swych szeregach, ale
      Polska potrzebuje teraz solidnego kopa w gospodarce bardziej niz rozliczenia
      paru zlodzieji. Ile PO moze ukrasc? Pareset milionow przez 4 lata? Nie wiecej.
      Wiekszy wzrost gospodarczy o procent rocznie z duza nawiazka by te szkody pokryl.

Jak na nasze warunki PiS jest swietnie zorganizowany, ale potrafie wyobrazic
      sobie PO bez Tuska i Rokity, a PiSu bez Kaczynskich nie bardzo, a mlodzi to oni
      juz nie sa.

Tak na marginesie to smieszy mnie jak prawnik Kaczynski dyskutuje z historykiem
      Tuskiem, jaki system podatkowy bedzie dla nas najlepszy. Uroki demokracji...
    • cesarok Re: Wady PiS i PO 02.02.06, 03:33
      Witam serdecznie, dawno nie pisałem ale regularnie czytam wszystkie posty na
      forum. Drogi Przycinku zgadzam sie w większości z Twoją analizą,chyba jak
      większość uczestników tego forum. Na pewno nie popieram Twego poglądu na
      europejskie regionalizmy. Poza tym nie podoba mi się Twój bezwzględny atak
      na "busha" , przypomina mi on Twój atak na mnie przed referendum europejskim,
      kiedy wyraziłem swoje niezdecydowanie. Moje poglądy obecnie można ując w ten
      sposób "wierzę w szczere intencje ludzi byleby byli daleko od SLD". Pozdrawiam
      • przycinek.usa Re: Wady PiS i PO 02.02.06, 06:58
        Dzieki za zwrocenie uwagi. Moze faktycznie przesadzilem z tym
        personalizowaniem. Wydawalo mi sie to bardziej interesujace, kiedy opre wywod
        na koledze Bushu, ale nie mialem zamiaru nikogo obrazac, choc byc moze
        posunalem sie za daleko, jesli tak to przepraszam.

Natomiast co do regionalizacji - to powiem tak:

Wierze w jedno wielkie, powszechne i Polskie PKB.

Zadna inna forma regionalizacji w mysl Tuska nie gwarantuje odpowiedniego
        bezpieczenstwa narodowego w sensie obronnym, militarnym, ekonomicznym, czy
        ludnosciowym. Panstwo w obecnym ksztalcie korzysta z pewnych elementow synergii
        i wcale nie uwazam, ze regionalizacja jest procesem bezpiecznym.

Wynika to z mojego glebokiego przekonania, ze w Polsce zaden obywatel tak
        naprawde nie kontroluje wladzy i wszelkie idee - nawet te najlepsze i
        najwznioslejsze moga zostac w latwy sposob przeinaczone i przeksztalcone w
        sposob dla Polski niekorzystny. Zwlaszcza w tym Sejmie. Lepiej z tym nie
        eksperymentowac, bo rozwiazanie dobre moze zostac "ulepszone na gorsze".
        Ja doskonale pamietam epoke przeinaczen i wypaczen. Lepiej tego nie powielac.
        Dlatego jestem przeciwny wszelkim formom dyskusji na temat regionalizacji.
      • bush_w_wodzie Re: Wady PiS i PO 03.02.06, 21:50
        hej cesarok. dzieki za moralne wsparcie.

nie poczulem sie zaatakowany nie fair. akceptuje ostry styl dyskusji byle taka
        dyskusja czemus sluzyla. z przycinkiem juz wyjasnilismy sobie te sprawe

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka