kadi-lak 17.08.09, 18:32 Co Wy na to? Co na to Bozia, ktora (chyba?) widzi a nie grzmi ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bagracz Re: Winiecki skazany w za Skrzypka w Poznaniu 17.08.09, 21:55 Widać nie dało się inaczej. Mimo podejrzewam, najszczerszych chęci. Albo interesy albo fakty zadecydowały. W każdym razie poziom obecnie rządzących elit jest mniej więcej porównywalny z mafią pruszkowską. I mam spore wątpliwości czy nie obrażam tutaj mafii z Pruszkowa. Odpowiedz Link
dorota_3 To nie koniec sprawy 17.08.09, 21:58 Prof. Winiecki wypowiedział się nt. wyroku, będzie odwołanie : wyborcza.pl/biznes/1,82244,6934678,Winiecki__Ten_wyrok_mnie_zszokowal.html Odpowiedz Link
bagracz Re: To nie koniec sprawy 17.08.09, 22:33 Nie tylko Winiecki jest zszokowany. Za to zupełnie nie jestem zszokowany poziomem wypowiedzi Winieckiego. Tu już pełna "normalność" Odpowiedz Link
szczurek.polny Re: To nie koniec sprawy 18.08.09, 07:49 Ależ oczywiście, że nie koniec. Wyrok w sprawie karnej otwiera przed prezesem Skrzypkiem możliwość dochodzenia satysfakcji z powództwa cywilnego. Odpowiedz Link
szczurek.polny Re: To nie koniec sprawy 18.08.09, 09:27 Ależ oczywiście. Dlatego Winieckiemu nie pozostaje nic innego, jak odwoływać się do wszelkich możliwych instancji, aby oddalić moment, kiedy zostanie biednym profesorem. Sprawa jest oczywista: Winiecki się zagalopował i zarzucił Skrzypowi brak wymaganych prawem papierów. Skrzypek papiery przed sądem pokazał. Gdyby Winiecki zarzucił Skrzypkowi brak kompetencji, głupotę, nieświeży oddech - to by mu to uszło na sucho. W świetle polskiego prawa papiery Skrzypka są w porządku, jak nie przymierzając akt urodzenia Obamy jest nie do obalenia przed sądem amerykańskim. Odpowiedz Link
leny20-4-7 Re: To nie koniec sprawy 18.08.09, 10:10 Doroto, czy pamieta Pani czesc ze swoich argumentow w dyskusji o "akcji pod kdt"? czy wtedy wyrok byl "wlasciwy" a teraz "nie"? ale nie chodzi mi o taka badz inna decyzje oraganow wladzy a o nasze subiektywne oceny. czy w zaleznosci od osobistych animozji lub sympatii Polska jest mniej lub bardziej "panstwem prawa"? pozdro zdrowo-rozsadkowe, ps.od razu zastrzegam ze ja nie uwazam ze w Polsce istnieje rownosc wobec prawa! ps2. kamyczek do tejze "rownosci" https://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,6755464,MSZ_przywrocilo_Kwasniewskiej_paszport_dyplomatyczny.html uwazam to za wyjatkowy SKANDAL!!! Odpowiedz Link
dorota_3 Re: To nie koniec sprawy 18.08.09, 13:19 Nie twierdzę, że w tamtej sprawie wyrok był "właściwy" a w tej nie. Wyrok w sprawie kupców z KDT musiał być prawomocny, skoro mógł być skierowany do egzekucji przez komornika. A to znaczy, że tryb odwoławczy został wyczerpany (lub, że strony nie odwoływały się). A to znaczy, że strony przedstawiły wszystkie dowody, jakie chciały przedstawić. W sprawie pomówienia prez. Skrzypka wyrok prawdopodobnie nie uprawomocni się, bo prof. Winiecki zapowiedział apelację. Tak więc nie można jeszcze przesądzać, jak proces się zakończy, mogą jeszcze różne dowody "wypłynąć". Poza tym Winiecki twierdzi, że nie był właściwie reprezentowany w I instancji, to poważne uchybienie. Napisałam o prawomocności wyroku, bo sąd w ewentualnym postepowaniu cywilnym będzie związany (prawomocnym) wyrokiem skazującym zapadłym w postępowaniu karnym. W takiej sytuacji Skrzypkowi będzie b. łatwo uzyskać odszkodowanie od Winieckiego (to bedzie tylko kwestia jak wysokie). Odpowiedz Link
leny20-4-7 Re: To nie koniec sprawy 18.08.09, 14:45 doroto, ostatnio do wiadomosci publicznej "przebily" sie wyroki "niezawislych" sadow RP w kilku sprawach. np: kdt, ziobro i jego ekipy, "pedal", skrzypek, doroty nieznalskiej. wyroki budzily kontrowersje (zawsze budza!). w zaleznosci od sympatii czy antypatii rozmowcy "niezawislosc" byla, jest i bedzie poddawana w watpliwosc. dlatego tak wazne jest aby wsrod obywateli istnialo przeswiadczenie ze istnieje rownosc wobec prawa i ze jego przepisy sa przestrzegane. i tego dotyczyl moj poprzedni post bo odnioslem wrazenie, ze starasz sie tym razem nie byc po stronie, tak jak p. winiecki, "niezawislosci". w sprawie p.t. skrzypka - jakim prezesem jest kazdy widzi( wedlug mnie nie jest az taki zly jak go maluja), ciekawe ze jest kilku prezesow bankow komercyjnych o "podobnym" doswiadczeniu i umiejetnosciach w tym kraju i cisza. z drugiej strony jak piszesz Doroto: - "rozne dowody moga jeszcze wyplynac" - nie wiem tego, coz takiego? - czy el profesore byl wlasciwie "reprezentowany" - nie wiem, to bylo jak widac w jego interesie aby byc. pytania pojawic sie powinny dlaczego wczesniej powaznie o tejze reprezentacji pan profesor nie myslal? czyzby uwazal sie za "swieta krowe"? a moze uwazal ze "wyrok" niezawislego sadu "musi" byc po jego mysli? moze niektore wyroki beda przestroga dla "niektorych". ta mysla zakoncze. pozdro! Odpowiedz Link
kadi-lak Do Doroty i Leny, wyksztalcenie S.i sedno 18.08.09, 14:22 > Doroto, > czy pamieta Pani czesc ze swoich argumentow w dyskusji o "akcji pod kdt"? czy > wtedy wyrok byl "wlasciwy" a teraz "nie"? Problem w sprawie Skrzypka polega na tym, ze polski sad prawdopodobnie nie jest w stanie ocenic czy dyplom Skrzypka jest tym, czym jest z pozoru. To znaczy bylby w stanie ale nie chce (mu sie?) A ja podejrzewam ze nie jest. Czy wyslac Wam nazwy ,adresy i linki do 5 uczelni w USA, gdzie mozesz nabyc (w dwa miesiece) dyplom za gotowke ( od 8- 15 K) ? Uczelna za te pieniadze da Twemu pracodawcy wszelakie niezbedne rekomendacje, odpisy ocen, kopie dyplomu. I jeszcze pierscien z logo uczelni dostaniesz, a jakze. Stwierdzenie,ze Skrzypek ma rowniez dyplom Georgetown jest nieprawdziwe. Jesli Cie to bawi, to sprawdz na stronie GU co ukonczyl tam ten osobnik. Dyplom SGH uzyskany jako nostryfikacja MBA z LaCrosse uzyskanego z kolei na podstaie dyplomu politechniki dla mnie nieprzyjemnie pachnie. Dorzuce tu, ze probowalem w zamierzchlych czasach dowiadywac sie czy moglbym na Uniw. Gdanskim uzyskac dyplom i jaki na podstawie mojego Bachelor's of Science z USA. Wyszlo na to, ze licencjat i to nie od razu, musialbym pisac prace licencjacka. Odpuscilem. Tak wiec jesli Skrzypek ma tylko absolutorium na Politechnice Gliwickiej, to podobnie jak Kwasniewski kiedys, legitymowac powinien sie tylko wyksztalceneim srednim.Co zmienialoby powaznie sens wypowiedzi Winieckiego, ktorego osobiscie wcale nie cenie i za ktorym nie przepadam. Odpowiedz Link
leny20-4-7 Re: Do Doroty i Leny, wyksztalcenie S.i sedno 18.08.09, 15:22 kadi, sad sadem a prawda jest prawda! pomimo to rozumie Twoje zdanie. niestety idac dalej tym tropem to zakwestionowac mozna wszystko i dojdzie do anarchii. dlatego wybor jest prosty - w RP sady sa niezalezne a prawo przestrzegane albo nie. wspomniany profesor musi sie postarac a nei tylko artykulowac co mu sie "zamysli". nei jest w tej sprawie latwo przedstawic dowody - ale jesli sie komukolwiek cokolwiek zarzuca to nalezy sie liczyc z ciezka praca i ja jej nie zamierzam ulatwiac, ani nad kimkolwiek zalic sie. ODPOWIEDZIALNOSC - za siebie, za swoje czyny, za swoje slowa toz to podstawa do doroslosci!!! jesli ktos tego nei rozumie to jest dzieckiem!!! kadi abstrachujac od skrzypkow i innych grajkow wcale nie trzeba jezdzic do usa po swiadectwa, dyplomy, habilitacje, profesory , mozna np. na ukraine bo jest blizej i taniej!!! a co do niektorych "perel polskiej nauki" ( nie pije bezposrednio do wiadomo kogo - bo nei mam twardych dowodow co jak pokazal werdyk sadu jest wlasciwym postepowaniem z mojej strony) bylem swego czasu czlonkiem senatu podobno najlepszej uczelni w tym kraju i wiem jakie sa targi o wszystko a najbardziej o tytuly. wiem rowniez kto i za co moze miec lzejsza a kto ciezsza droge do "slawy". wiem kto i co musial "poswiecic" ze swoich "idealow" aby miec "cos" przed nazwiskiem. majac taka a nie inna wiedze i doswiadczenie uwazasz ze padne na kolana przed profesorem albo ze przylacze sie do medialnej nagonki na prezesa...mam to w duzym powazaniu. uwazam ze pan skrzypek nei jest az taki zly jak kazdy z nas sie spodziewal. jest nie na reke to prawda. jest z innego swiata - to prawda. jest od "nich" - to prawda. dlaczego ja mam na siebei z wyrzutem spogladac w lustrze, aby sie komukolwiek "przypodobac"? albo aby byc "trendy" - nic jzu nie musze tak jak i ty! sapere aude kolezanki i koledzy pozdro ps. na marginesie2 - juz to kiedys wspominalem na tym forum. historia prawdziwa, powiedzmy ze zaslyszana jakis czas temu. projekt prywatyzacyjny. dyrektywa z ministerstwa. wartosc taka a nie inna, firma x. i "szast prast" wycena jest dokaldnie na tyle. niespodzianka? prokurator? a skadze!!! tak wyszlo przy tych a nie innych zalozeniach. skad te zalozenia - EKSPERCKIE, poparte "czyms" przed nazwiskiem i "nimbem" nieomylnosci! konsternacja wsrod znajomych ekspertow- of kors, bo "jak tak mozna bylo"?. ale zobaczyc moment kiedy wiedza ZA ILE - bezcenne. ps2.analogicznie w tym przypadku (takze rozciagam to na wszystko co sie nie tylko w mediach dzieje tak w kraju jak i za granica). co el profesore ma na "winien" a co ma na "ma"? to jest pytanie! i moz esie okazac ze zuchwy wszystkim opadlyby gdyby zechcial wyjawic Odpowiedz Link
kadi-lak Racja ... 18.08.09, 15:34 Masz sporo racji, ja sie nie czepilem Skrzypka by sie go czepiac, tylko kiedys juz tu o nim pisalem w polaczeniu zreszta z osoba Radoslawa o inicjale takze S. To byla pierwsza fala kwestionowania kwalifikacji Skrzypka. Na forum bodajze Katowice wyliczono, ze fizycznie absolutnie niemozliwym jest by S. uzyskal to wszystko co podaje w CV. Zabraklo zdaje sie poltora roku o ile pamietam. Skrzypek zreszta akurat nie jest nawet chlop PO, do ktorej to partii mam swoisty "sentyment".... Najwzaniejsze, ze w Polsce dobrze ocenia sie prace i kwalifikacje Skrzypka, to jakby przekroczenie wrecz miedzypartyjnych barier, jesli uwzglednicc kto go wdusil na stolek. To, ze Skrzypka za granica sg.biz.yahoo.com/070110/1/45w9e.html uwaza sie za pajaca bez kompetencji, wiedzy i doswiadczenia nie powinno w koncu burzyc zadowolenia samych Polakow z pracy tegoz prezesa ani jego samopoczucia. To sprawa polska a nie amerykanska czy niemiecka. Wyrok sadu tylko umacnia ten blogi stan. I tak wlasnie jest najlepiej. Odpowiedz Link
leny20-4-7 Re: Racja ... 18.08.09, 15:41 hehehe. dobra riposta - RESPECT POZDRO, ps. Kadi niech profesore sie postara, niech "uczciwie" zarobi na siebie, wystarczy poszukac, wystarczy chciec cos wiecej niz "zrobic fakt medialny". ps2. mam nadzieje ze rozumiesz roznice miedzy "nie jest taki zly" a "jest dobry" Odpowiedz Link
bagracz Re: Racja ... 18.08.09, 19:16 Cytat mam nadzieje ze rozumiesz roznice miedzy "nie jest taki zly" a "jest dobry By dobrze zrozumieć tą różnicę należałoby mieć dużo więcej danych niż jest to dostępne. Dlatego znacznie ciekawsza jest różnica w traktowaniu zdolności do sprawowania funkcji przez różne osoby w zależności od tego czy należą do obecnie rządzącej kliki czy też nie. To świetnie pokazuje czym są w rzeczywistości obecne elity. I to bez żadnych absolutnie wątpliwości. Odpowiedz Link
jeepwdyzlu kadi 18.08.09, 16:14 wróć do Polski zamieszkaj tu tu płac podatki a na końcu komentuj decyzje polskich sądów i wypowiadaj sie na temat kompetencji Skrzypka Winiecki przegrał bo musiał przegrać wyrok był do przywidzenia dawno temu to dowód na kompetencje sędziego to raz dwa - argumenty które przytaczasz (jakoby za 20 $ mozna było w usa kupic sobie dowolny papier) własnie przed polskim sądem upadły.. I wierzę sędziemu nie Tobie - sory Np dlatego, ze strona uniwerytetu nie musi zawierac wszystkich abolwentów.. Nie opieraj się bezkrytycznie na sieci... jestes nie głupi gość, z przyjemnością czytam Twoje wpisy, ale Twoja zaciętość w krytyce - choćby Radka Sikorskiego - osłabia siłę Twoich argumentów... Bywa kadi - że nie masz racji... Pozdrawiam serdecznie jeep Odpowiedz Link
kadi-lak Re: kadi 18.08.09, 16:36 Ja niestety nie moge napisac tu w odpowiedzi nic nowego. Ciagle to samo, ja pisze AAA a wmawia mi sie, ze napisalem ZZZ. Skad sie to bierze? Nie wiem. Mysle, ze przecieztny Drogi Czytelnik zaczyna czytac moj post, wpada w furie i piana nie pozwala mu dokladnie doczytac reszty. OK, przynajmniej czasem kontrowersyjny troche jestem ...... 1. JA nigdzie nie wypowiadalem sie nt. kompetencji Skrzypka. Podalem link, i owszem. 2. Nigdy nie komentowalem decyzji sadu. 3. Nigdy nie napisalem , ze za $ 20 mozna sobie kupic w USA dowolny papier... 4. Nie wspomnialem nic o absolwentach na stronie uniwersytetu. Gdybys posilil sie na wrzucenie hasla "Skrzypek" na wyszukiwarke na stronie Gorgetown University, to po prostu zobaczylbys, co to jest ten skrzypkowy "Dyplom" z tejze uczelni. Przypadki Skrzypka , Radka lub Czumy o tyle specyficzne ze wszyscy ci panowie puszczaja Polakom dym w oczy wykorzystujac w taki czy inny sposob zagranice, jakby zapominajac ze dzis juz mamy ere internetu. Polacy podrozuja i ksztalca sie i mieszkaja jak ja na stale w swiecie i takie ladowanie innym lipy ma po prostu krotkie nogi, co bolesnie i jaskrawo np. widac bylo w sprawie wlasnie Czumy. A ze pozostal na swym stanowisku? No co, to juz rzeczywiscie nie moja rzecz. Rowniez pozdrawiam. K. Odpowiedz Link
jeepwdyzlu amnezja? 18.08.09, 16:45 JA[/b] nigdzie nie wypowiadalem sie nt. kompetencji Skrzypka. Podalem link, i owszem. nie? a kto to napisał? Stwierdzenie,ze Skrzypek ma rowniez dyplom Georgetown jest nieprawdziwe. Jesli Cie to bawi, to sprawdz na stronie GU co ukonczyl tam ten osobnik. Nigdy nie napisalem , ze za $ 20 mozna sobie kupic w USA > dowolny papier... Nie? a to kto napisał? Czy wyslac Wam nazwy ,adresy i linki do 5 uczelni w USA, gdzie mozesz nabyc (w dwa miesiece) dyplom za gotowke ( od 8- 15 K) ? Uczelna za te pieniadze da Twemu pracodawcy wszelakie niezbedne rekomendacje, odpisy ocen, kopie dyplomu. I jeszcze pierscien z logo uczelni dostaniesz, a jakze. fakt, nie 20 papierów tylko 8k nigdy nie komentowałem decyzji sądu.. Nie? a to: Co Wy na to? Co na to Bozia, ktora (chyba?) widzi a nie grzmi ? jak to nie jest komentarz.... kadi kadi nie wiesz co piszesz? Odpowiedz Link
kadi-lak Nie 18.08.09, 17:39 jeepwdyzlu napisał: > JA[/b] nigdzie nie wypowiadalem sie nt. kompetencji Skrzypka. > Podalem link, i owszem. > nie?> a kto to napisał? > > Stwierdzenie,ze Skrzypek ma rowniez dyplom Georgetown jest > nieprawdziwe. Jesli Cie to bawi, to sprawdz na stronie GU co > ukonczyl tam ten osobnik. Dla mnie podwazanie kompetencji to jest stwierdzenie ,ze ktos nie posiada wyksztalcenia i doswiadczenia do zajmowania danego stanowiska. Jesli ukonczenie sponsorowanego kursu o tematyce socjalno-spolecznej dla politykow z krajow rozwijajacych sie na uniwersytecie daje juz wystarczajaca wiedze prezesowi NBP, to jest OK with me. Niech bedzie. Tylko prosze nie pisac o "posiadaniu dyplomu Georgetown", bo to rzuca falszywe swiatlo na stan faktyczny. I tylko to kwestionowalem, tenze wlasnie "dyplom". (I pamietaj, ze ja pisze w tym miejscu o Gergetown -nie o LaCrosse !!!) > Nigdy nie napisalem , ze za $ 20 mozna sobie kupic w USA > > dowolny papier...> > Nie?> a to kto napisał? > Czy wyslac Wam nazwy ,adresy i linki > do 5 uczelni w USA, gdzie mozesz nabyc (w dwa miesiece) dyplom za > gotowke ( od 8- 15 K) ? Uczelna za te pieniadze da Twemu pracodawcy wszelakie niezbedne rekomendacje, odpisy ocen, kopie dyplomu. I jeszcze pierscien z logo uczelni dostaniesz, a jakze. Dla mnie 8 000 - 15 000 dolarow to nie dwie dychy i nie napisalem, ze za to mozna kupic DOWOLNY papier, tylko akurat dyplom uczelni. Co jest prawda, tylko ceny juz moga byc wyzsze.... > fakt, nie 20 papierów tylko 8k > > nigdy nie komentowałem decyzji sądu.. > Nie? > a to: > Co Wy na to? Co na to Bozia, ktora (chyba?) widzi a nie grzmi ? > jak to nie jest komentarz.... Tutaj faktem jest, ze pozostawilem niebacznie szeroko otwarte do interpretacji okienko. Akurat co mnie w tym momencie najbardziej wzburzylo, to skazanie w prcesie KARNYM. No ale tu przyznaje sie do zastosowania zbytniej ogolnikowosci. Dodatkowo w artykule pada dosc bulwersujace stwierdzenie "Sąd prześwietlił więc wykształcenie prezesa NBP". I tyle i nic wiecej??? Wiemy ze wyciagnal spod pachy skrzypkowej dyplom LaCrosse, ale co jeszcze zrobil sad? > kadi kadi > nie wiesz co piszesz? Spoko ze wiem. Odpowiedz Link
polarbeer Re: kadi 18.08.09, 17:46 Cytat1. JA (...) 1. nigdzie nie wypowiadalem sie (...) 2. Nigdy nie komentowalem (...) 3. Nigdy nie napisalem (...) 4. Nie wspomnialem (...) Mysle ze powinienes dac gwiazdke swojemu nickowi i odnosnik ponizej, zeby nie bylo watpliwosci ze nie jestes samochodem... Odpowiedz Link
tartaczek Re: kadi 18.08.09, 19:16 >polarbeer:mam slabosc do niedzwiadkow.Nagromadzilam ich co nieco w domu.I tylko jeden jest bialy. Odpowiedz Link
kadi-lak PB 18.08.09, 19:26 tartaczek napisał: > >polarbeer:mam slabosc do niedzwiadkow. Hehe Ino ze on nie polarbear, tylko polarbeer czyli polarne piwo tez troche gromadze, na wieczor, zimne ....... Nagromadzilam ich co nieco w domu.I > tylko > jeden jest bialy. Odpowiedz Link
polarbeer Re: PB 18.08.09, 19:47 czyli moze i ja potrzebuje gwiazdke przy nicku... Z tym ze tutaj nazywaja mnie "polarny" mimo ze u mnie palmy rosna w ogrodzie Odpowiedz Link
tartaczek Re: PB 18.08.09, 20:57 >kadi-lak:gratulacje za bystrosc unyslu,chociaz normalnie sie z Toba nie zgadzam.Ale tyle osob pisalo to u polarnym ,ze ,mnie sie to autmatycznie skojarzylo z niedzwiedziem polarnym.Bez wnikania w szczegoly.Przyznam, przeoczenie.Nie mieszkam w kraju angielsko-jezycznym.Jedyne piwo polarne o jakim slyszalam ,aczkolwiek nie pilam to jest w Wenezueli. Odpowiedz Link
szczurek.polny Krótka piłka 18.08.09, 19:54 Kadi, sądzę, że dla ciebie, jako obywatela państwa prawa, gdzie prawo jest przestrzegane i egzekwowane, opisana sytuacja powinna być jasna i zrozumiała. Na początek dwie uwagi: po pierwsze celem rozprawy sądowej nie jest usunięcie wszelkiego zła na świecie, ale wydanie wyroku w ściśle określonej sprawie, zwanej przedmiotem sporu. Po drugie sąd wydaje wyrok w oparciu o stan faktyczny i obowiązujące przepisy prawa - sprawiedliwość, mądrość, szlachetność nic nie mają tu do rzeczy. Mam nadzieję, że jasne do tej pory? Otóż pan Winiecki napisał był w swoim felietonie, że pan Skrzypek nie ma stosownego papieru do sprawowania powierzonej mu funkcji prezesa NBP. Ten drugi poczuł się urażony i pozwał pierwszego do sądu - jego prawo. Zatem przedmiotem sporu było, czy pan Skrzypek ma, czy też nie ma stosownego papieru. Nie czy pan Skrzypek jest mądry, bystry i generalnie kumaty, ale tylko czy ma wymagany innymi przepisami papier. Sąd zaprosił obu zwaśnionych panów przed swoje oblicze, gdzie pan Skrzypek papier pokazał. Pokazał jakiś papier z Ameryki, na którym była przybita pieczątka z SGH, z której wynikało, że ta oto SGH uznaje ów ostemplowany amerykański papier za równoważny z dyplomem ukończenia SGH i osiągnięciem tytułu magistra nauk ekonomicznych. Przywołani przed sąd świadkowie potwierdzili autentyczność pieczątki SGH, przy czym niektórzy dodali, że być może nie należało tej pieczątki tak pochopnie przystawiać. No ale pieczątka jest. Sąd w ogóle nie zajmował się sprawą, czy pan Skrzypek na magistra ekonomii się nadaje, czy ma wiedzę odpowiednią, czy pieczątka z SGH merytorycznie mu się należała i czy być może przedtem winien był jakieś kursy doszkalające wziąć. Bo nie to zarzucał Winiecki. Winiecki twierdził, że papieru nie ma. A papier jest. I pozamiatane. Odpowiedz Link
kadi-lak czyzby ? 18.08.09, 20:20 szczurek.polny napisał: > I pozamiatane. 1.Czy na pewno? Efektem zamiatania byl wyrok w procesie karnym? Chetnie bym poznal brzmienie wlasciwego artykulu nowego jak rozumiem KK. 2."Sławomir Skrzypek wytoczył prof. Winieckiemu proces - nie cywilny, a karny." Tu sie musialo duzo zmienic, za moich czasow to poszkodowany szedl na milicje albo prosto do prokuratury, skladal zawiadomienie o popelnieniu przestepstwa , prokurator podejmowal decyzje o wszczeciu postepowania, etc. W sprawach o drobniejsze wykroczenia, podejrzanego prokurator scigal i wytaczal mu sprawe na wniosek poszkodowanego. Na przyklad jak ktos dostal w pape i ten akt naruszyl czynnosci jego organow na czas dluzyszy niz 7 dni, to wnioskowal prokurator, a jak na krotszy- to sam poszkodowany. Ciagle jednak- poszkodowany nikomu procesu nie wytaczal. Hej, ale to bylo dawno temu teraz ludzie widocznie sami sobie tocza sprawy .... Odpowiedz Link
szczurek.polny Re: czyzby ? 18.08.09, 20:43 A czy ja papuga jestem, żeby wiedział z jakiego paragrafu on się tam ganiali? Najprawdopodobniej chodziło o taki stary paragraf, jeszcze chyba stalinowski, o "rozpowszechnianiu nieprawdziwych informacji mogących skutkować utratą zaufania publicznego niezbędnego do sprawowania funkcji". Jest takie coś w naszym Kodeksie Karnym. Nie mam pojęcia, czy Skrzypek wystąpił jako "Skrzypek-organ", czyli "instytucja Prezesa NBP", czy może prywatnie poszedł z tym na milicję albo od razu do prokuratora - to nieistotne. Widać zrobione było to prawidłowo, zgodnie z procedurami naszego lokalnego prawa, bo sąd sprawą się zajął i wyrok wydał. Ma papugi, to mu doradzają co i jak. Istotne są dwie rzeczy: 1) przedmiotem sporu było posiadanie bądź nieposiadanie kwitu przez Skrzypka 2) po obejrzeniu papierów i przesłuchaniu świadków sąd wydał wyrok, że Skrzypek kwit ma, no bo ma, sąd widział i pieczątka była jak należy. Odpowiedz Link
poszi Kodeks karny 18.08.09, 20:51 > Chetnie bym poznal brzmienie wlasciwego artykulu nowego jak > rozumiem KK. Art. 212. § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku. § 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego. § 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego. [podkr. moje] http://prawo.interia.pl/kodeksy?aid=7717&s=6 Podkreślam, że oskarżenie jest prywatne, to znaczy na wniosek poszkodowanego (prokurator nie wystepuje ze ściganiem z urzędu). Artykuł jest bardzo stary, wprowadzony wraz z nowym kodeksem karnym z 1997 roku, ale niemal identycznie brzmiący artykuł był w peerelowskim kodeksie karnym: isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU19690130094&type=3 (artykuł 178) Niektórzy ze środowisk dziennikarskich od czasu do czasu proponują jego usunięcie. Podobne przepisy są w kontynentalnym systemie prawnym, w angosaskim pomówienia są wyłącznie na drodze cywilnej. Odpowiedz Link
kadi-lak Zgadza sie 18.08.09, 21:06 Faktycznie, mozna to dopasowac do sytuacji. Teraz zapewne pilka poleci na strone Winieckiego.......na razie przegrywa 1:0 , bo zaatakowal bez prygotowania. Jesli rzeczywiscie bedzie apelowal to byc moze zrobi sie ciekawie, jesli fachowcy dokladnie zaczna analizowac te pieczatki, nostryfikacje, transkrypty. W koncu jak rozperacowywano wyksztalcenie Kwasniewskiego to tez trwalo to dlugo i walka byla zacieta. -- Michnik jest manipulatorem. To jest człowiek złej woli, kłamca. Oszust intelektualny. Ideologia tych panów, to jest to, żeby w Polsce zapanował 'socjalizm z ludzką twarzą' . To jest widmo dla mnie zupełnie nie do zniesienia. Jak jest potwór, to powinien mieć twarz potwora. Ja nie wytrzymuję takich hybryd, ja uciekam przez okno z krzykiem. Autor: Zbigniew Herbert Michnik to cyniczny, instrumentalny krętacz. Prawdziwy „homo sovieticus”, który nigdy faktycznie nie wyzwolił się spod ducha skrajnej komunistycznej nietolerancji wobec wszystkich inaczej myślących. Autor: prof. Jerzy Robert Nowak Odpowiedz Link
tartaczek Re: To nie koniec sprawy 18.08.09, 18:47 Przeciez powiedzenie,ze sa rowni i rowniejsi nie wzielo sie z powietrza. Odpowiedz Link
tartaczek Re: To nie koniec sprawy 18.08.09, 19:05 Komentarz wszedl nie tam gdzie powinien,wiec prosze go nie brac pod uwage. Odpowiedz Link
0ion Re: Winiecki skazany w za Skrzypka w Poznaniu 18.08.09, 17:00 W Polsce po 1945r zlikwidowano sądownictwo, zastepując je układem w 100% mafijnym z całkowicie dyspozycyjnymi sędziami. Po 1989 nie podjęto nawet próby oczyszczenia tego szamba, więc wyroki, jeśli nie wiesz dla kogo pracuje dany sędzia, możesz obstawiać jak w lotto Jeśli chodzi o Skrzypka to nawet, jeśli zamiast niego mianowano by osła to i tak miałby więcej trafień niż poprzedni prezes NBP Balcerowicz, więc kwalifikacje to niekoniecznie kwestia dyplomu. Odpowiedz Link
tartaczek Re: Winiecki skazany w za Skrzypka w Poznaniu 18.08.09, 19:14 >oion:zgadzam sie z Toba w calej rozciaglosci.Probowalam zapytac znajomych sedziow pare lat temu ,dlaczego zamiast wlamywacza sadzi sie tego ,na ktorego teren wlamal sie ow wlamywacz,bo wlasciciel posesji uszkodzil co nieco pana wlamywacza,to powiedzieli ,ze takie jest prawo.Bez komentarza.A inna legenda(zaslyszana gdzies),to jak jakiejs pani prokurator ukradziono auto(tez pare lat temu )i rozeslano wici gdzie potrzeba ,to podstawiono jej pare aut w danym kolorze i marce i zapytano ,ktory jest jej.No ,ale przeciez w bajki nie mozna wierzyc.Czego to ludzie panie dzisiaj nie wymysla. Odpowiedz Link