xym 22.09.11, 10:09 Oczywiście, Waffen SS pomagało Żydom, a Polacy ich mordowali w Jedwabnem. Kto tam by się przyglądał liczbom... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tw.zenek Biedny pieniacz "xym" 22.09.11, 11:09 xym napisał: > Oczywiście, Waffen SS pomagało Żydom, a Polacy ich mordowali W swojej zapiekłej nienawiści nawet nie zauważyłeś, że na początku tekstu jest zwrot: "zdarzyło się", który zastępuje wszystkie liczby. No, ale tak to jest jak ktoś nie może zacząć dnia póki innemu nie dowali. Odpowiedz Link Zgłoś
dewoj Re: Biedny pieniacz "xym" 22.09.11, 11:19 dziwne że w przypadku Niemiec nagłaśnia się raczej dobre rzeczy a Polski więcej złych zachowań. Pewnie jest to przypadek:) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Biedny pieniacz "xym" 22.09.11, 12:35 o zbrodniach niemieckich wiadomo już wszystko. polacy, po latach ogłupienia propagandą, dopiero zaczynają odkrywać swą rolę w tej wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
afiag Re: Biedny pieniacz "xym" 22.09.11, 13:39 o światły tymonie nauczaj nas o roli jaką odgrywali Polacy w II wś! To oni gazowali i oni budowali KL. Oni rozpętali tą wojnę. Tak nauczają w izraelskich szkołach, a ty dopowiedz więcej. Kurwa jakich ja czasów dożyłem! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Biedny pieniacz "xym" 22.09.11, 14:12 wisi mi, jak oceniasz czasy, których dożyłeś. podobnie jak programy szkolne w izraelu. grunt, że nie macie już monopolu na prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
afiag Re: Biedny pieniacz "xym" 22.09.11, 14:55 Nigdy jej nie mieliśmy, zawsze mieli ją Żydzi. Kto się z tą "prawdą" nie zgadzał bądź nie zgadza jest antysemitą. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Biedny pieniacz "xym" 22.09.11, 15:58 ostatnich żydów wygoniliście z polski w 1968, więc jakim cudem? Odpowiedz Link Zgłoś
boguslaw_siemiatkowski ja cie znam 22.09.11, 17:13 Ja cie pamietam. Ty zgrywasz tu prawdziwego slazaka, chociaz gdzie indziej kilka lat temu przyznales, ze twoja rodzina pochodzi z kresow. Czyli co? Twoja rodzinka pewnie kolaborowala z hitlerowcami a teraz ty oskarzasz Polakow o te same zachowanie. Zlodziej krzyczy lap zlodzieja? Typowe i przewidywalne. Potomkowie zdrajcow i kolaborantow przerzucaja odpowiedzialnosc na ludzi ktorych ich rodziny skrzywdzily. Pamietam tez, ze skomlales cos o tym, ze po wojnie komunisci odebrali cos twojej rodzince. Dzieki bogu jest sprawiedliwosc na tym swiecie. A twoje zachowanie jest przypomnieniem przed kim bronila Polakow Polska Ludowa. Co do Zydow, to Gierek przegonil antysemitow z partii i wielu z tych ktorzy wyjechali w '68 wrocilo w latach 70 i 80, to raz, a dwa, jak zapewne pamietasz Salomon Morel w 68 roku nie wyjechal. Co ciekawe wielu z tych ktorzy rzekomo przesladowali Slazakow po wojnie to byli polscy Zydzi, ktorzy przetrwali Holokaust dzieki pomocy Polakow. Dlaczego wiec tak wielu z nich wybralo sie na Slask po wojnie aby przesladowac Slazakow? Poniewaz wiedziano, ze wielu mordercow Zydow przyjezdza na Slask ze wschodu jak i to, ze antypolscy slazacy byli rowniez antysemiccy i w logiczny sposob pronazistowscy. Pamietasz kto protestowal w Auschwitz w obronie krzyza? Czlonkiem jakiego ugrupowania byl ten oszolom? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: ja cie znam 22.09.11, 20:20 a ja na ciebie szczam, ćwoku, poniewasz ewidentnie mnie z kimś mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
boguslaw_siemiatkowski trafiony 22.09.11, 22:12 zatopiony. I nie podniecaj sie tak, bo zapominasz o polskiej ortografii, a za to to juz w morde mozna dostac :) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: trafiony 22.09.11, 23:06 a ty co, straszyć mnie próbujesz? jak to mówią: nie strasz, nie strasz, bo się zesrasz. zainstaluj sobie polską klawiaturę, to może porozmawiamy o ortografii. Odpowiedz Link Zgłoś
zomozadwa Re: Biedny pieniacz "xym" 27.09.11, 19:27 sami sp.ierdalali, korzystając z nadarzającej się okazji. niewielu pojechało wspierać "pierwsze żydowskie państwo". szwedzki socjalizm im bardziej odpowiadał... Odpowiedz Link Zgłoś
3.ndd Re: Biedny pieniacz "xym" 27.09.11, 22:16 afiag napisał: > o światły tymonie nauczaj nas o roli jaką odgrywali Polacy w II wś! To oni gazo > wali i oni budowali KL. Oni rozpętali tą wojnę. Tak nauczają w izraelskich szko > łach, a ty dopowiedz więcej. > Kurwa jakich ja czasów dożyłem! Jak widzę to znasz program naukowy w Izraelu. Gdzie go czytałeś? Moje dzieci uczyły się w/g tego programu w Izraelu . Co napisałeś , to kłamstwo (może przez niewiedzę albo fałszywej informacji). Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izrae... 22.09.11, 12:02 Jakie to szczęście, że istniało wtedy ZSRR, które skutecznie powstrzymywało bandytów od takich napaści na wolne kraje. Od kiedy nie ma ZSRR bandytyzm szerzy sie bez przeszkód. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 22.09.11, 18:03 A które to kraje bronił tak heroicznie bronił ZSSR przed "obcą" agresją (Był za PRL-u taki dowcip: Co to jest obca agresją? Napaść jednego kraju na drugi bez udziału Związku Radzieckiego.)? Tuwę? Polskę? Finlandię, Rumunię, Estonię, Litwę, Łotwę? Przygotowania do inwazji Jugosławii przerwała śmierć Stalina. Węgry (właśnie korzystając z zamieszania sueskiego)? Czechosłowację? Afganistan? Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 22.09.11, 20:09 Widzisz dziecko bose, gdyby nie było ZSRR to amerykańska armia wylądowałaby na Kubie 2 tygodnie po obaleniu marionetki amerykańskiej - Batisty. Najprawdopodobniej USA użyłyby bomb atomowych w Korei i Wietnamie (bo mieli takie plany, ale obawiali się właśnie reakcji ZSRR). Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 22.09.11, 20:22 a po co wojska onz w korei miałyby używać tam broni jądrowej? gdyby nie chińsko - sowiecka agresja, byłyby tam całkowicie zbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
boguslaw_siemiatkowski Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 22.09.11, 22:19 Wojna w Korei nie przypadkowo nazywana jest "zapomniana wojna", gdyz ta inwazja chinsko-sowieckka poprzedzona zostala ludobojstwem ponad 100 tysiecy koreanczykow dokonanych przez wladze z poludnia, co bylo powodem tej inwazji. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 23.09.11, 10:09 boguslaw_siemiatkowski napisał: > Wojna w Korei nie przypadkowo nazywana jest "zapomniana wojna", gdyz ta inwazja > chinsko-sowieckka poprzedzona zostala ludobojstwem ponad 100 tysiecy koreanczy > kow dokonanych przez wladze z poludnia, co bylo powodem tej inwazji. Zamordowali tam również m.in. Twój rozum. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 23.09.11, 00:41 ben-oni napisał: > Widzisz dziecko bose, gdyby nie było ZSRR to amerykańska armia wylądowałaby na > Kubie 2 tygodnie po obaleniu marionetki amerykańskiej - Batisty. Najprawdopodob > niej USA użyłyby bomb atomowych w Korei i Wietnamie (bo mieli takie plany, ale > obawiali się właśnie reakcji ZSRR). A gdyby nie ZSRR, to Fidel Castro nigdy nie przejąłby władzy na Kubie i armia amerykańska w ogóle nie musiałaby tam lądować. Fidelito od 1943 roku był agentem GRU/NKWD. Są na to dowody. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 26.09.11, 11:40 dużo takich bzdur masz w swojej główce? Wymień główkę, doradzam rozum świni, będzie lepiej. Wyobraź sobie ćwoku, że ani Castro ani Ho-Chi-Minh nie byli komunistami... to agresja USA skłoniła ich do korzystania z pomocy ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 26.09.11, 15:03 ben-oni napisał: > dużo takich bzdur masz w swojej główce? Wymień główkę, doradzam rozum świni, bę > dzie lepiej. Wyobraź sobie ćwoku, że ani Castro ani Ho-Chi-Minh nie byli komuni > stami... to agresja USA skłoniła ich do korzystania z pomocy ZSRR. Nie trzeba być komunistą, aby być agentem GRU/KBG, co więcej, jest to nawet niewskazane! Powiem więcej, najgroźniejsi agenci Moskwy byli wcale nie w partiach komunistycznych, lecz tam, gdzie byś się nie spodziewał, np. w MI-5 i MI-6. Fidel Castro został bardzo wcześnie wycofany z młodzieżowej przybudówki komunistów kubańskich, aby nie wzbudzać podejrzeń. Jak myślisz, po co Maksym Litwinow, stary wyjadacz, ten sam, który "odkrył" środowiska Philby'ego, Burgessa etc., został w 1943 roku ambasadorem na Kubie? Dla hawańskich cygar, rumu i lolitek? Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 27.09.11, 10:48 Wyobraź sobie ćwoku, że ani Castro ani Ho-Chi-Minh nie byli komuni > stami... to agresja USA skłoniła ich do korzystania z pomocy ZSRR. To dlatego Ho-Chi-Minh juz w 1920 został współzałożycielem Francuskiej Partii Komunistycznej- on przewidywał agresję USA za 40 lat ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 23.09.11, 10:14 ben-oni napisał: > Widzisz dziecko bose, gdyby nie było ZSRR to amerykańska armia wylądowałaby na > Kubie 2 tygodnie po obaleniu marionetki amerykańskiej - Batisty. Dzięki czemu marionetka sowiecka - Castrat - mógł spokojnie doprowadzić kraj do ruiny, przy której niewątpliwie uboga Kuba sprzed 1959 jawi się dziś starcom i historykom jako oaza dobrobytu... > Najprawdopodob > niej USA użyłyby bomb atomowych w Korei i Wietnamie (bo mieli takie plany, ale > obawiali się właśnie reakcji ZSRR). W Wietnamie nigdy nie planowano użycia broni jądrowej (ciekawe przeciwko komu...). W Korei jedynym zwolennikiem użycia bomb atomowych był MacArthur, co zresztą było jedną z przyczyn jego zwolnienia - aczkolwiek jeszcze w tym okresie Sowieci nie byli w stanie adekwatnie odpowiedzieć na taki atak. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 26.09.11, 11:37 McNamara planował użycie bomby atomowej ale Kennedy sie bał i to jest FAKT historyczny (są na to dokumenty). Fidel castro NIE BYŁ komunistą prosowieckim dopóki nie nastąpiła inwazja w Zatoce Świń. Castro chciał tylko uwolnić kraj od dyktatury, ale USA twardo jej broniła, a jedyne co mógł w tej sytuacji zrobić Castro to znaleźć sobie silnego sprzymierzeńca. Tak, to USA uczyniły z Castro komuniste. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 26.09.11, 15:04 "Castro chciał tylko uwolnić kraj od dyktatury, ale USA twardo jej broniła, a jedyne co mógł w tej sytuacji zrobić Castro to znaleźć sobie silnego sprzymierzeńca. Tak, to USA uczyniły z Castro komuniste. " Świeżutkie informacje, prosto z "Trybuny Ludu", rocznik 1961-2. Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku A co 150 tys. zydowskich zolnierzy hitlera? 22.09.11, 12:59 "Zdanie: "Żołnierze Waffen-SS walczyli z Żydami" każdy zinterpretuje jednoznacznie -"zwalczali ich", tymczasem historia potrafi zaskakiwać - zdarzyło się bowiem, że walczyli z nimi ramię w ramię." Tez mi sensacja, phi. "Ponad 150,000 osób pochodzenia żydowskiego walczyło w szeregach wojsk III Rzeszy. Co więcej, odbywało się to za osobistym pozwoleniem Hitlera. Nie zawiódł się na nich. Do takiego wniosku doszedł młody historyk amerykański na podstawie setek wywiadów z niemieckimi kombatantami żydowskiego pochodzenia oraz tysięcy dokumentów wydobytych z niemieckich archiwów - pisze Marek Jan Chodkiewicz w Salon24.pl (Żydowscy żołnierze Hitlera, część1 i część 2). " wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Zydowscy-zolnierze-Hitlera,wid,9557988,wiadomosc.html?ticaid=1d11c Odpowiedz Link Zgłoś
jeruzalem51 kilka lat wczesniej 22.09.11, 13:25 okolo 150 tysiecy Zydow walczylo w niemieckiej armii podczas II Wojny Swiatowej,wiekszosc wysokich urzednikow NSDAP byla zydowskiego pochodzenia, lacznie z Hitlerem.Tych faktow nie da sie wykreslic z historii.W Polsce Zydzi zbudowali siermiezny komuno-socjalizm,przy pomocy terroru zydowskiego UB,gdzie m.in pracowali rodzice obecnej zony prezydenta, rowniez Zyda z pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: kilka lat wczesniej 22.09.11, 18:07 Czy powiedziałeś już prezydentowi (że jego żona jest wielor... facetem)? Odpowiedz Link Zgłoś
curvaturadiculo Re: kilka lat wczesniej 23.09.11, 05:18 Biedny, chory człowieku: Czy ktoś ci sugerował zasięgnięcie porady specjalisty? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Podobno Adolf byl takze... 23.09.11, 07:50 Izraelczykiem, ktory ziomali mordowal w AUSCHWITZ,zeby go nie odsuneli od wladzy w Reichu. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Podobno Adolf byl takze... 23.09.11, 10:22 > Izraelczykiem, ktory ziomali mordowal w AUSCHWITZ,zeby go nie odsuneli od wladz > y w Reichu. Bzdura dwukrotna- w czasach Hitlera nie było Izraela, więc nie mógł być jego obywatelem ;-). Żydowskie korzenie Hitlera to efekt propagandy jego przeciwników, inna sprawa że był efektem kazirodczego związku ;-) forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=7313&sid=c2416228b4bc63327704680c0c659527 Odpowiedz Link Zgłoś
33qq "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izrae... 22.09.11, 14:52 Edelweiss to stokrotka i właśnie ten kwiat był symbolem oddziałów górskich? Czy aby na pewno!!!!!!!!! Jeśli reszta artykułu jest równie rzetelna (nie jetem historykiem, więc nie bardzo potrafię stwierdzić), to moje wyrazy proszę przyjąć Odpowiedz Link Zgłoś
orsinger Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 22.09.11, 17:10 Edelweiss to szarotka. Stokrotka to GÄNSEBLÜMCHEN, Kamerad :) Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 22.09.11, 19:22 Wiem, nie napisałem, że to ironia, ale już wielu o tym pisało, więc prosiłem o skasowanie postu Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izrae... 22.09.11, 17:52 A zatem w świetle tego wszystkiego co po II wojnie się wydarzyło w relacjach polsko-żydowskich porównując do tych niemiecko-żydowskich zrozumiała jest niechęć a nawet pewna wrogość Żydów względem Polaków. To,że ginęli w hitlerowskich kazamatach tłumaczą sobie karą od Boga na naród Żydowski nałożoną za ich przeszłe grzechy a wykonawca kary jest mało ważny,natomiast co po wojnie się działo to całkiem inna sprawa. Niemiec był katem a Polak mordercą a zatem całkiem inny to wymiar. Dlatego też Auschwitz-Birkenau to nie Jedwabne i tych 200 Zydów miliony przeważa. Albo też można sobie to wszystko inaczej tłumaczyć,że Żyd niczym nie różni się od Niemca. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelpiszczyk "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izrae... 22.09.11, 20:36 artykuł ciekawy i cieszę się, że takie też pojawiają się w GW. Wygląda również na całkiem rzetelnie przygotowany (źródła itp). Mam tylko jedno pytanie : skąd autor wziął tą opowieść o P-51 przecinających śmigłami linie telefoniczne? Czy ktoś inny się już z takim czymś spotkał? Bo ja mam spore wątpliwości czy jakikolwiek zdrowy na umyśle pilot poważył by się na coś takiego (ryzyko uszkodzenia samolotu i śmigła), a co ważniejsze mam pewność, że żaden zdrowy na umyśle planista wojskowy nie uczyniłby z takiego manewru elementu planu wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
woynowski1 Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 22.09.11, 21:56 To jest raczej bajeczka, każde nawet minimalne uszkodzenie śmigła powoduje utratę jego wyważenia, co przy takich obrotach i masach powoduje natychmiastowe uszkodzenie zespołów napędowych. /Chyba siła osiowa rośnie z 4-ta potęgą/ Raczej chodziło o specjalną linkę ciągniętą za samolotem - taki rodzaj trału! Podobno był pod koniec wojny stosowany, jednak łatwo był urywany przez zarośla. Na Synaju takich zagrożeń nie było! Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 23.09.11, 10:07 Prawda leży pośrodku :-) Zadanie przecięcia kabli otrzymał czterosamolotowy zespół Mustangów zwany w literaturze niezwykle oryginalne cable-cutters - każdy z nich został wyposażony w przymocowany pod ogonem rozwijany stalowy drut z kilkunastofuntowym ciężarkiem na końcu, co w teorii miało świetnie działać jako przecinak. W praktyce (przed wybuchem walk nie zdążono tego rozwiązania przetestować) już podczas pierwszego nalotu trzy z czterech C-C straciły druty, po tym jak rozwijany tuz nad ziemią ciężarek ciepnął w ziemię. Piloci postanowili jednak za wszelką cenę wykonać zadanie i całkiem naprawdę zaatakowali druty taranem, przecinając je śmigłami - choć jest to skrajnie niebezpieczne, bo życie to nie Macierewicz w Smoleńsku i w praktyce każde zderzenie samolotu (zwłaszcza ze śmigłem ciągnącym) z przewodami to niemal samobójstwo. Najwyraźniej jednak Jehowa nad nimi czuwał, bo nie tylko im się udało, ale nawet wszyscy wrócili do bazy ;-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
krawat23 "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izrae... 22.09.11, 22:13 Ciekawe, że w sytuacjach gdy wojska izraelskie maja kłopoty, autor pisze "niestety".... Odpowiedz Link Zgłoś
antipatico Noc z 20 na 31 października... 22.09.11, 22:17 To była najdłuższa noc w historii nowożytnej. Odpowiedz Link Zgłoś
john.frum Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 22.09.11, 22:47 @ Jarosław Centek po napisaniu czegoś takiego: "Izraelski gambit był bardzo śmiały - 29 października nad Egiptem znalazły się cztery maszyny typu P-51 "Mustang", które lecąc niecałe 4 metry nad ziemią, przecięły śmigłami linie telefoniczne, utrudniając tym samym komunikację między Kairem a znajdującymi się na Synaju wojskami egipskim." powinien pan zwrócić świadectwo maturalne i zacząć edukację od nowa Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: "Wiedza i Życie - Inne Oblicza Historii": Izr 23.09.11, 10:27 A co w tym zdaniu tak Cię zbulwersowało? Odpowiedz Link Zgłoś
mordred Bardzo dobry artykuł i wnosi... 23.09.11, 10:14 kompletnie nową wiedzę. Nie chodzi mi o wojskowość, a o fragment: Noc z 20 na 31 października Egipcjanie mogli zaś wykorzystać na ewentualne przerzucenie przez Kanał Sueski całej dywizji pancernej17. Niezła noc. Prawie jak w Arktyce. Ale poza tym spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniczne_oko SSmani nie walczyli ramie w ramię 23.09.11, 10:37 Ci co walczyli w legi cudzoziemskiej mozna nazywac najemnikami, ewentualnie byłymi żołnierzami niemieckimi. Ale kiedy walczyli dla Francji nie mieli nic wspólnego z byciem w SS. Zresztą z podanych danych wynika że więcej tam było eks strzelców alpejskich i czołgistów niż byłych żołnierzy waffen SS. No ale tytuł musiał być chwytliwy więc drobne korekty w faktach i mamy typowy artykulik tabloidowy. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_dk Re: SSmani nie walczyli ramie w ramię 23.09.11, 11:27 Czytałem w Spiegel, Stern albo Focus online ( nie pamietam, ale na 100 % w którymś z tych czasopism), że w Wehrmachcie służyło ponad 100 tysiecy obywateli niemieckich i asutriackich pochodzenia żydowskiego. Kanclerz Niemiec a.D. pan Helmut Schmidt był także w Wehrmachcie, jako obywatel Niemiec pochodzenia żydowskiego. Według mnie w praktyce nie zwracano na to uwagi ( jak to się mawiało w armii PRL "sztuka jest sztuka"). Istotna była jak najwieksza ilość żołnierzy, a to czy ktoś był Zydem, czy nie, nie miało wiekszego znaczenia. No chyba, żeby się z tym jawnie obnosił. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: SSmani nie walczyli ramie w ramię 23.09.11, 12:11 To nie byli Żydzi, tylko "mischlingi" czyli ludzie z "domieszką krwi żydowskiej". Np tacy którzy 3 pokolenia temu mieli w rodzinie kogoś żydowskiego pochodzenia aż do mających jednego rodzica Żyda. Pełnych Żydów tam nie było, przynajmniej nieobił mi się taki przypadek o uszy. Wg ustaw norymberskich byli już Żydami, wg prawa żydowskiego Żydem był tylko ten kto ma matkę Żydówkę (ojciec się ie liczy,) lub przyjął zgodnie ze wszelkimi przepisami i normami religię żydowską- wówczas narodził sie powtórnie i jego wcześniejsze życie nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
berncik Re: SSmani nie walczyli ramie w ramię 23.09.11, 20:14 > Według mnie w praktyce nie zwracano na to uwagi ( jak to się mawiało w armii PR > L "sztuka jest sztuka"). Istotna była jak najwieksza ilość żołnierzy, a to czy > ktoś był Zydem, czy nie, nie miało wiekszego znaczenia. No chyba, żeby się z ty > m jawnie obnosił. Jeden z moich znajomych walczyl w oddzialach spadochronirzy ,opowiadal ze zrobiono sledztwo z powodu imienia czy czasami nie jest zydem na imie mial Izydor po Ojcu rolniku ktory zginol za Keisra w 1 wojnie s. Jak widac nie bylo to takie proste a wcale w oddzialach SS. Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Re: SSmani nie walczyli ramie w ramię 23.09.11, 22:02 Cyniczne_oko: Ci co walczyli w legi cudzoziemskiej mozna nazywac najemnikami, ewentualnie byłymi żołnierzami niemieckimi. Ale kiedy walczyli dla Francji nie mieli nic wspólnego z byciem w SS. Zresztą z podanych danych wynika że więcej tam było eks strzelców alpejskich i czołgistów niż byłych żołnierzy waffen SS. eres: Niby co ma – wg Ciebie - wynikać z faktu, że jedni zbrodniarze mieli mundury Feldgrau (także ci z szarotką na czapce), inni czarne czołgistów, a jeszcze inni mundury Waffen-SS? Zbrodnie popełniali żołnierze wszystkich militarnych formacji Niemiec hitlerowskich: Zbrodnia w Zakroczymiu 1939 – masowy mord na polskich jeńcach wojennych oraz cywilnych mieszkańcach Zakroczymia popełniony przez oddziały niemieckie podczas kampanii wrześniowej 1939. Do zbrodni doszło 28 września 1939, tuż po kapitulacji twierdzy Modlin, gdy SS-mani z Dywizji Pancernej "Kempf" mimo trwającego rozejmu niespodziewanie zaatakowali przygotowujących się do złożenia broni polskich żołnierzy. Według niektórych źródeł w Zakroczymiu zginęło tego dnia około 500 jeńców oraz około 100 cywilnych mieszkańców miasta. pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Zakroczymiu_1939 Zbrodnia Niemców w Rybniku i Wadzimiu. 2. i 3. września 1939 na Śląsku, między Rybnikiem a Wadzimem, do niewoli niemieckiej dostała się grupa żołnierzy polskich z 12. pp.. Jeńcom nie dano Pardonu – "rzucono ich na ziemię i rozjechano czołgami". Zbrodnia pod wsią Mrocza. 6. września na polach pod wsią Mrocza hitlerowcy rozstrzelali 19 polskich oficerów 76. pp., którzy poddali się po zaciekłych walkach stoczonych niemiecką jednostką pancerną. Inną grupę jeńców zamknięto w budce kolejowej, którą następnie podpalono. Żołnierze spłonęli żywcem Zbrodnia we wsi Besko. W nocy z 8. na 9. września 1939 strzelcy 98 Pułku Strzelców Górskich pod dowództwem gen. Schörnera (Gebirgsjäger-Regiment 98) spalili niemal całą wieś Besko i zamordowali 20 jej mieszkańców. Swoją drogą przyznaję, że trafnie wybrałeś sobie pseudonim. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniczne_oko a może byś tak na temat pisał? 26.09.11, 13:44 eres2 napisał: > > eres: Niby co ma – wg Ciebie - wynikać z faktu, że jedni zbrodniar > ze mieli mundury Feldgrau (także ci z szarotką na czapce), inni czarne czołgist > ów, a jeszcze inni mundury Waffen-SS? Zbrodnie popełniali żołnierze wszystkich > militarnych formacji Niemiec hitlerowskich: > A może byś zaczął pisać na temat? W dyskusji chodzi o to kto we francuskich mundurach walczył popierając izraelską inwazję. nie o to kto kiedy jaką zbrodnię popełnił w IIWŚ. Jak napisałem wcześniej to że ci najemnicy walczyli tam nie miało nic wspólnego z tym jakie wcześniej nosili mundury. I o tym jest tu mowa, nie o tym kogo i kiedy zamordowano. trochę więcej rozumu, mniej demagogi. Odpowiedz Link Zgłoś
zomozadwa Re: a może byś tak na temat pisał? 27.09.11, 19:23 augen, ty faszystowski śmieciu. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_dk Re: a może byś tak na temat pisał? 28.09.11, 09:12 zomozadwa napisał: > augen, ty faszystowski śmieciu Tak właśnie zaczyna się zbędna kłótnia. Zastanów się zomozadwa, co piszesz? A najlepiej poczytaj na temat forumowej etykiety. Dlaczego ubliżasz forumowiczowi Oko? Zwróć uwagę, że on tego nie czyni, tylko kulturalnie polemizuje, a fakt, że ma inne poglądy, aniżeli np ty, nie upoważnia ciebie do inwektyw w stosunku do jego osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
zomozadwa Re: a może byś tak na temat pisał? 28.09.11, 12:46 a ubliżam mu, bo tylko faszystowski śmieć może napisać coś takiego o mordercach spod znaku swastyki: Jak napisałem wcześniej to że ci najemnicy walczyli tam nie miało nic wspólnego z tym jakie wcześniej nosili mundury. I o tym jest tu mowa, nie o tym kogo i kiedy zamordowano. trochę więcej rozumu, mniej demagogi. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniczne_oko Re: a może byś tak na temat pisał? 28.09.11, 13:51 zomozadwa napisał: > a ubliżam mu, bo tylko faszystowski śmieć może napisać coś takiego o mordercach > spod znaku swastyki: > > Jak napisałem wcześniej to że ci najemnicy walczyli tam nie miało nic wspóln > ego z tym jakie wcześniej nosili mundury. I o tym jest tu mowa, nie o tym kogo > i kiedy zamordowano. trochę więcej rozumu, mniej demagogi. > Idioto, w legii cudzoziemskiej mogą służyć wszyscy i mają wykonywać WSZELKIE rozkazy. Nie ma opcji odmowy. Więc to czy byli to niemcy, ukraińcy, francuzi albo chińczycy NIE MIAŁO żadnego znaczenia że tam walczyli. Byli najemnikami na francuskim żołdzie i mieli tam wykonąc rozkazy wysłane z Paryża. Ich przeszłość nikogo nie obchodziła. Więc uruchom swój mózg zanim zaczniesz głosić kogoś faszystą albo komuchem albo Bóg-wie-kim-jeszcze bo bezmyślnie wypisujesz inwektywy nawet nie wiedząc gdzie i do kogo je stosować. Odpowiedz Link Zgłoś
zomozadwa Re: a może byś tak na temat pisał? 28.09.11, 20:40 Debilu, nie napisałeś o legii niczego, czego bym nie wiedział. Musisz się lepiej starać, matołku. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_dk Re: a może byś tak na temat pisał? 01.10.11, 09:40 cyniczne_oko napisał: > zomozadwa napisał: > > > a ubliżam mu, bo tylko faszystowski śmieć może napisać coś takiego o mord > ercach > > spod znaku swastyki: > > > > Jak napisałem wcześniej to że ci najemnicy walczyli tam nie miało nic > wspóln > > ego z tym jakie wcześniej nosili mundury. I o tym jest tu mowa, nie o tym > kogo > > i kiedy zamordowano. trochę więcej rozumu, mniej demagogi. > > > > Idioto, w legii cudzoziemskiej mogą służyć wszyscy i mają wykonywać WSZELKIE ro > zkazy. Nie ma opcji odmowy. Więc to czy byli to niemcy, ukraińcy, francuzi albo > chińczycy NIE MIAŁO żadnego znaczenia że tam walczyli. Byli najemnikami na fra > ncuskim żołdzie i mieli tam wykonąc rozkazy wysłane z Paryża. Ich przeszłość ni > kogo nie obchodziła. Więc uruchom swój mózg zanim zaczniesz głosić kogoś faszys > tą albo komuchem albo Bóg-wie-kim-jeszcze bo bezmyślnie wypisujesz inwektywy na > wet nie wiedząc gdzie i do kogo je stosować. Krótkie pytanie. Sorry jeśli trochę nie na temat. A jak było w konflikcie Bałkańskim? Czy tam również była zatrudniana Legia? Rozmawiałem z ojcem mojej kumpelki, który do 1993 mieszkał w Sarajewie, twierdzi, że w wojnie Bałkańskiej ludzie z Legii Cudziemskiej brali udział. Co ciekawe byli to głównie Rosjanie. Jego brat natomiast, który cudem uniknął masakry w 1994 w Serbnicy opowiadał mi, że w obozie koncentracyjnym, w którym spędził, 2 miesiące, byli także np partyzanci muzułmańscy - ochotnicy z Niemiec,Austrii i Francji. Wnioskuje, że Serbowie i Chorwaci zatrudniali Legie za kasę a Muzułmanie bośniaccy / i np kosowiaccy Albańczycy już w 1999 korzystali z bezpłatnej pomocy ochotników /fanatyków religijnych/ ze wszystkich zakątków świata. Odpowiedz Link Zgłoś