Dodaj do ulubionych

Logopeda - metoda krakowska

31.01.11, 21:28
Witam! Jestem logopedą, pracuję w Warszawie metodą krakowską opracowaną przez prof. Cieszyńską. Metoda ta sprawdza się w pracy z dziećmi z opóżnionym rozwojem mowy, dyslektycznymi z ZD, ze spektrum autyzmu.
katglad@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • kubala.3 Re: Logopeda - metoda krakowska 02.02.11, 21:41
      witam mam 3latka z podejrzeniem afazji wrodzonej i nie wiem juz co robić bo żadne ćwiczenia nie skutkują czy ta metoda może się u nas sprawdzić ? proszę o szybką odpowiedz
      • kasia_de Re: Logopeda - metoda krakowska 03.02.11, 15:33
        jak najbardziej

znam chłopca, który po urazie był w poważnym stanie, specjaliści wyrokowali, że uszkodzenie mózgu jest takie, że nie będzie słyszał i mówił. Był prowadzony metodą krakowską, zanim zaczął mówić, nauczył się czytać metodą sylabową:-) i komunikował się z mamą za pomocą karteczek z sylabami :-)

aktualnie ma problemy, nie powiem, że nie, ale poszedł do masowej szkoły, co uważane jest za cud
    • kubala.3 Re: Logopeda - metoda krakowska 03.02.11, 21:03
      mam pytanie? może ktoś mi odpowie na nie, bo ja już nie wiem gdzie szukac,u nas logopeda podejrzewa afazję wrodzoną a ja bym chciała wiedzieć czy są jakieś konkretne badania które to potwierdzą. Mamy pomóżcie może macie z tym większe doświadczenie
      • kasia_de Re: Logopeda - metoda krakowska 03.02.11, 22:14
        pojęcia dysfazja i afazja są mylone lub stosowane wymiennie. Chyba nigdzie nie zostało to ustalone. Np. w warszawskim Ośrodku Wczesnej Interwencji zdiagnozowano u mojego syna "dysfazję" (rozwojową) a prof. Cieszyńska to samo nazywała "afazją" .

Mojemu synowi nie robiono żadnych specjalnych badań czy testów. Bardziej wynikało to z obserwacji dziecka. Miał ogromne problemy z rozumieniem języka mówionego. Testy na inteligencje (niewerbalne) rozwiązywał bez problemu a prostych poleceń nie rozumiał. To się rpzekłądało oczywiście na mowę a raczej jej brak do prawie 4 roku życia

Afazja wrodzona, rozumiem, ze dla odróżnienia od nabytej np w wyniku urazu? czyli pewn ie jak u mojego dziecka "rozwojowa"
      • elenae Re: Logopeda - metoda krakowska 06.02.11, 13:58
        Witam,
        proszę skontaktować się z ośrodkiem w Krakowie
        www.osw-afazja.pl/ to jedyny taki ośrodek w Polsce.
        Pozdrawiam
      • linka-0 Re: Logopeda - metoda krakowska 26.02.11, 19:56
        Witam
        radzę, skontaktować się i poprosić o konsultację w krakowskim Ośrodku Szkolno - Wychowawczym dla dzieci z afazją. Tam są jedyni w kraju i uważam że najlepsi specjaliści od takich problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka