Dodaj do ulubionych

Regres mowy po Metronidazolu

26.09.11, 17:40
ponieważ u mojej zony wykryto lamblie, to dostała na to metronidazol, poleca się jednak odtruć cała rodzine aby nie było nawrotów. no i zastosowaliśmy u syna ( oczywiśce małe dawki ) . po kilku dniach syn dostał dośc mocnego regresu w mowie.

chce Was ostrzec, abyście nie stosowali tego antybiotyku na tłuczenie lambli czy Clostridiy

To jest ciężka chemia który takżee obciąza wątrobe i trzustkę.

Spytałem sie o to Helenę Czarnojan i ponowny skan "protokołu autyzmu"
quantec potwierdził moje objawy.
w dwóch punktach szczególnie ważnych w spektrum autyzmu oraz opóźnieniach mowy
wyszło mu mocne pogorszenie

pierwszy punkt
szlaki metaboliczne związane z receptorem retinoidowym w hipokampie - nieprawidłwości wyszłu mu na poziomie D1. czyli pozom najwyższy :(

druga kwestia
czy wystepuja dysfunckje procesów energetycznych w metabolizmie mitochondrialnym

wyszły mu na poziomie D6!

co ciekawe 4 miesiące temu obydwie kwestie poprawnie funkcjonowały..

Quantec potwierdził też że pogorszenia w obydwu kwestiach jest spowodowane Metronidazolem.

Oczywiśce te kwestie są do odwrócenia ( dzięki quantecowi ), ale znów zajmie troche czasu
powrót do normalności.

Obserwuj wątek
    • nalia86 Re: Regres mowy po Metronidazolu 26.09.11, 22:14
      Bardzo mi przykro Marianie, czytałam o Twoim Synku w wielu wątkach i wierzę, że będzie wszystko ok...
      • marian770 Re: Regres mowy po Metronidazolu 26.09.11, 23:53
        będzie dobrze, to jest tylko chwilowe zakłócenie które da się naprawić i ten cały regres się cofnie.
        na szczeście jest quantec
        • gra2010 Re: Regres mowy po Metronidazolu 27.09.11, 08:06
          Faktycznie współczuje cię. U mojego syna dwa lata temu też stwierdzono lambie, ale jakoś podświadomie nie podałam metronidazolu.
          Polecam zakupić dobry zapper. Ja kupiłam taki polecany przez Helene - niemiecki zapgen. Fakt że był drogi, ale jestem z niego zadowolona.
          Tłucze wszystko i bez chemii. Polecam na przyszlość, bo robaki mogą się zdarzyć każdemu w każdej sytuacji.
          • marian770 Re: Regres mowy po Metronidazolu 29.09.11, 00:41
            chciałbym, ale żal mi pieniedzy póki co na Zappera
    • prestonka Re: Regres mowy po Metronidazolu 27.09.11, 14:27
      Czy to napewno po Metronidazolu? Syn tez mial lamblie i przyjmowal przez 10 dni pol tabletki, ale nie zauwazylam regresu. A szczerze mowiac wlasnie krotko po tym synek sie rozgadal.
      Ale pewnie mial na to znaczacy wplyw pobyt w Polsce, bo mieszkamy za granica.
      Przykro mi ze na twojego synka tak podzialal.
      • marian770 Re: Regres mowy po Metronidazolu 29.09.11, 00:43
        tak, napewno.
        to było takie charakterystyczne, do 3 dni jeszcze nic nie było widac po nim, później im dalej tym było gorzej.
        ale nie mówie że u każdego może tak byc, zapewne to sprawa indywidualna, aczkolwiek, to że jest to dosyć ciężka chemia to można przeczytać w sieci.

aczkolwiek widze, że po puszczeniu specjalnego programu przez Helene na to widać lekką poprawę.
    • kasiaimichael Re: Regres mowy po Metronidazolu 29.09.11, 11:08
      Marian
      Przykro mi ze małemu się pogorszyło. Mojej malej tez wyszły lamblie w qantecu ale nie stosowaliśmy Metronidazolu, bo jak przeczytałam ulotkę to mi się odechciało. Dawaliśmy jej kapsułki Pippali seed www.fushi.co.uk/product/pippali--capsules--organic__020774.aspx
      tu masz spis artukulow na ten temat: lib.bioinfo.pl/paper:9201614
      Poza tym zamierzam kupić w tym miesiącu KIB500 słyszałeś o tym? Wyśle Ci info na email. Przed stosowaniem tego dobrze jest jeść codziennie około 15 roztartych nasionek papai- rozpuszcza to cysty lamlbli a potem KIB 3 dawki i jeszcze przez 2 tygodnie nasionka. Poproś może Helenę żeby sprawdziła KIB 500. Jedyna wada tego leku to cena £50 dawka a trzeba wziąć 3 :(
      • marian770 Re: Regres mowy po Metronidazolu 29.09.11, 22:41
        dzisaj Helena przysłała mi taki raport ze skanu jakie negatywne skutki wywołał Metronidazol na organizm syna. no i wyszło tego na 3 strony! oprócz tego co napisałem wyżej, to też oddziaływuje na mieline w mózgu.

ale przyjmuje to spokojnie. wiem że to kwestia czasu i bedzie znów dobrze. stąd się tak tym nie denerwuje.
        aczkolwiek jego jąkanie ( w stylu słowo hoho słowo hoho ) jest depresjonujace.

a odnośnie nasion papai, gdzie to można dostac ?

o KIB500 niesłyszałem, ale cena 50 funtów ( koło 250 zł ) to cena poza moją kieszeń. i tak kolo 500 zl wydaje miesięcznie na suplementy.
        • marian770 nasiona Papaji- znalazłem tutaj: 30.09.11, 00:03
          www.oleander.pl/index.php?p=shop&show=showdetail&fid=NTS-CAR-001&categ=93&parent=42&navop=42&area=1
          • kasiaimichael Re: nasiona Papaji- znalazłem tutaj: 30.09.11, 23:37
            Lepsze byłyby świeże. Z jednej papai dużo jest nasionek. Mozna chyba świeżą dostać w supermarketach?
            • marian770 Re: nasiona Papaji- znalazłem tutaj: 02.10.11, 15:02
              Kasia, zdecydowałem się kupić jednak taki preparat

allegro.pl/bromelaina-z-ananasa-i-papaina-enzymy-trawienne-i1805089420.html
              z tego co wyczytałem to te osłonki cyst lamblie rozbija enzym o nazwie papaina, a w tym suplemencie troche tego jest
            • kasiaimichael Re: nasiona Papaji- znalazłem tutaj: 12.10.11, 23:23
              www.papayaseeds.net/
    • m.war jak po rotawirusie 01.10.11, 08:50
      Marian jak u was po tym rotawirusie? pisałeś, że mały miał problemy z jelitami? myślałeś o miksturze Słonekciego?
      • marian770 Re: jak po rotawirusie 02.10.11, 14:58
        narazie jeszcze nie zdecydowałem się odtruwać syna.
        natomiast sam się odtruwałem, odtrułem dopiero potencje 30Ci przerwałem bo miałem po tym bóle brzucha. musze odpocząc z tydzien i wróce do odtruwania.

z tego co się pytałem Heleny, to odtrucie rota virusa ( ta odtrutka homeopatyczna wg niej jest ok) jest wskazane w przypadku mego syna.
        zresztą nie na darmo mówią że jelito to taki drugi mózg człowieka ( to drugi narząd człowieka posiadający ogromną ilośc komórek nerwowych ), a niektórzy sądzą że jelito w takim samym stopniu odpowiada za ASD jak mózg. w końcu to tam następuje rozdział substancji odżywczych i powstrzymywanie przedostawania się toksyn do krwiobiegu. Jeśli u naszych dzieci to szwankuje ( szczególnie nieszczelna bariera jelito-krew) to później wynikają z tego dysfunkcje mózgu. To główna linia obrony człowieka

Jednak przesuwam troche te odtrucie rota virusa, narazie chce odtruć homeopatycznie ogólnie antybiotyki, a potym chce odtruć augmentin, a szczególnie jego składnik kwas klawulanowy który ma złą sławę ( jest silnie neurotoksyczny ). U nas syn zawsze siilnie reagował na antybiotyki, regres to była norma u niego, dlatego za wszelką cenę unikamy tego, a w zasadzie staramy się zapobiegać ( jak widzimy ze bierze go choroba to podajemy mu Decaris, on jest silnie immuostymulujący )

Ostatnio jednak w wakacje jak odtruwalismy BCG ( grużlica ) mały złapał anginę ( to podobno norma przy odtruwaniu BCG ) i musieliśmy dać antybiotyk. aczkolwiek od kiedy Helena puszcza program neuroprotekcyjny z quanteca jak dajemy antybiotyk to te regresy nie są takie silnie ( wysypuje antybiotyk na talerz , robie zdjecie i przesyłam je do Heleny )

• m.war Re: jak po rotawirusie 03.10.11, 13:25
          myślałeś o miksturze Słoneckiego na jelita?
          • marian770 Re: jak po rotawirusie 05.10.11, 19:31
            coś mi się obyło o uszy , jeszcze nie stosowałem
            • gra2010 Re: jak po rotawirusie 06.10.11, 10:37
              Na odbudowę jelit - jinx z formu dzieci org. poleca l-glutaminę i glukozaminę.

Zaczełam to stosować u moich chłopaków i u siebie i faktycznie widzę poprawę w funkcjonowaniu jelit.
              Polecam to, bo nie wiem czy stosowaliście, a cenowo przy leczeniu 1 dziecka wychodzi całkiem korzystnie :)
              • marian770 Glutamina jest nie polecana w ASD 06.10.11, 22:04
                ja kiedyś pisałem ( chyba z 1,5 roku temu ) że dodatkowa suplementacja glutaminą jest szkodliwa
                Chodzi o to że glutamina otwiera kanały wapniowe i umożliwia przenikanie wapnia do komórek nerwowych. dostarczanie Glutaminy poprzez suplementacje doprowadza więc do nadmiernego pobudzenia receptorów NMDA tworząc szum informacyjny i mętlik myśli

rozanski.li/?p=432
                Fakt że dr Różański pisze o nadmiarze, ale..w przypadku dzieci z ASD problem z nadwrażliwością receptorów NMDA jest powszechny i tak bez suplementacji glutaminą. Aby zmniejszyć tą wrażliwośc używa się często właśnie Memantyny, która jest ceniona w środowisku lekarskim jako jeden z leków poprawiających funkcjonowanie dzieci z ASD

translate.google.pl/translate?sl=en&tl=pl&js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.ncbi.nlm.nih.gov%2Fpubmed%2F17690064
                • gra2010 Re: Glutamina jest nie polecana w ASD 07.10.11, 09:50
                  Nie będę z tobą Marian polemizować, gdyż nie mam takiej wiedzy jak twoja, ale podawałam l-glutaminę chłopakom i sobie i widzialam pozytywne rezultaty.

Wydajemi mi się że przy "lżejszych" uszkodzeniach dzieci takich jak ADHD, dysleksja l-glutamina może być pomocna.
                  Zresztą chyba jest też tak, że co jednym szkodzi innym może pomagać :)
                  • marian770 Re: Glutamina jest nie polecana w ASD 07.10.11, 22:06
                    najlepiej jak spytasz o to Helene ( dobrze wysłać zdjęcie ) , z tymże sugerowałbym pytanie,

czy po miesiącu dawania Glutaminy zacznie się powolny proces niszczenia neuronów w mózgu u syna

właśnie ten miesiąc uważany jest za względnie bezpieczny, i tak jak sugeruje dr Różanski na swojej stronie po tym okresie wysoce wskazane jest dłuższa przerwa ( moim zdanie minimum 3 miesiące ). a przy okazji proponuje poczytać o glutaminianie sodu- to poprostu mocniejsza wersja glutaminy ( dodawana jako dodatek smakowany do jedzenia przetworzonego ).
            • m.war Re: jak po rotawirusie 06.10.11, 12:36
              no to poczytaj. mikstura świetnie goi przewód pokarmowy, robi się ją samemu, jest tania i skuteczna. ja sobie wyleczyłem tym sposobem żołądek.
              • gra2010 Re: jak po rotawirusie 06.10.11, 13:21
                Zgadza się m.war ze mikstura słoneckiego jest skuteczna, ale jest problem przy dzieciach uczulonych na cytrusy i greifruty ( citrosept). Trzeba uważać.

Ja przez pół roku stosowalam u siebie i u chłopaków tę miksturę, ale miałam problem bo mikstura jest niesmacza a moje dorstające towarzystwo jest wyjątkowo trudne w tym względzie.
                A fajnie że mi przypomniałeś/łaś jak skończy mi się l-glutamina ( bo podaje się ja zawsze na czczo) to wrócę do słoneckiego.
    • bubbelek Re: Regres mowy po Metronidazolu 09.10.11, 09:43
      marian?
      czy przy metronidazolu dawałeś
      -węgiel
      -silimarol
      -probiotyki
      Może to toksyny po ginących bakteriach,pasożytach.
      Na twoim miejscu zaczęłabym to wszystko teraz dawać.
      Nie znalazłam nic o regresie po metronidazolu na autismweb,a tam często metronidazol(flagyl) dają.Ale do tego zawsze np.flukonazol itp,węgiel,silimarol,probiotyki,kąpiele epsom

Kiedyś wyróbowałam to na sobie,pamiętam miałam tak obłożony język że nie mogłam nic jeść,stasznie bolał.Okropna drożdżyca.

Dlatego nie dałam metronidazolu małej.
      • marian770 Re: Regres mowy po Metronidazolu 09.10.11, 18:07
        bubbelek, witaj, dawno nie pisałaś.
        silimarol i probiotyki to ja daje codziennie.
        ale możesz mieć racje z tą detoskyfikacją po lambliach i okresowym zatruciem organizmu po kuracji oczyszczającej

ale wiesz quantec dał nam 3 strony zaburzeń jaki powstały po Metronidazolu- są tam także zaburzenia metaboliczne, oczywiście one są okresowe i po jakimś czasie organizm się samowyreguluje, ale trzeba też wspierać ten powrót do normalności.

Obecnie daje mu nieksie potencje homeopati "Gardia lamblia" potencje 12C i 30 C, na posprzątanie po Metreonidazolu, ale także daje mu poleconą przez kasiaimichael papainę.

wydaje mi sie że dużo bardziej odpowiednim lekiem na lamblie jest wankomycyna lub macmiror

a na Clostridia najlepiej użyć probiotyk Enterol - on silnie działa na te bakterie.
        • kasiaimichael Re: Regres mowy po Metronidazolu 11.10.11, 23:47
          Marian
          Spytaj tez Helenę o Balsm Szostakowskiego (teraz nazywa się AVILIN) na jelita- dawno zapomniany lek na wrzody:
          www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=284
    • nena20 Re: Regres mowy po Metronidazolu 03.11.11, 15:00
      przepraszam ale o co chodzi z tym Quantecem? dajecie się naciągać. Ja wiem, że jako rodzice będziemy chwytali się wszystkiego ale szkoda kasy na oszustów.
      Nie mam pojecia co jest z twoim synkiem i ile ma lat, na pewno metranidzaolu ani macmiroru na lamblie nie podaje się malym dzieciom. Pozostaje tylko furazolidon.
      • gra2010 Re: Regres mowy po Metronidazolu 03.11.11, 15:14
        Ale to własnie lekarze przepisują metronidazol małym dziecią mówiąc że to jedyny skueczny lek przeciw lambiom.
        Ty to pewnie też jesteż lekarzem?
        • nena20 Re: Regres mowy po Metronidazolu 03.11.11, 20:30
          jesli ten post powyżej to było do mnie to:
          - nie jestem lekarzem
          - leki jakie podaje dziecku sprawdzam sto razy
          - czytam i jeszcze raz czytam, już dwa razy udowodnilam zaniedbanie ze strony lekarzy. Lekarze postępują schematycznie a tak nie powinno być
          - zazwyczaj matki traktowane są jak wariatki a to one wiedzą najlepiej czy dziecku cos dolega. Zresztą świadome matki to najgorszy wróg.
      • legenda3 Re: Regres mowy po Metronidazolu 03.11.11, 20:38
        nena20 napisała:

> na pewno metranidzaolu an
        > i macmiroru na lamblie nie podaje się malym dzieciom. Pozostaje tylko furazolid
        > on.

dlaczego nie można dawać dzieciommetronidazolu albo macmiroru w dawkach dostosowanych do wieku?
        • nena20 Re: Regres mowy po Metronidazolu 04.11.11, 13:26
          jesli lek jest dozwolony to można stosować, np. macmiror od 6 roku życia. Jeśli ktoś podaje ten lek 2 lub 3 letniemu dziecku to niech spodziewa się różnych dziwnych efektów. Leki na lamblie nie działają tylko w przewodzie pokarmowym ale oddzialują na wszystkie komórki więc tu trzeba być ostrożnym.
          Mi pediatra przepisała metronizadol, grzecznie odmówiłam i poprosiłam o furazolidon.
          Jeszcze jedno, wg ulotki metronizadolu nie można podawać u osób z problemami z OUN.
          Właśnie rozpoczynamy kurację furazolidonem - wiek dziecka 2 lata, my macmiror.
          Polecam forum - pasożyty.
          • marian770 Re: Regres mowy po Metronidazolu 05.11.11, 18:57
            no właśnie ja też słyszałem i czytałem o tych skutkach ubocznych szczególnie właśnie na układ nerwowy po Metronidazolu. zastanawia więc powszechność wypisywania tego specyfiku dla dzieci
            przypuszczam że dla dzieci nie mających ASD, Metronidazol powoduje skutki uboczne znacznie rzadziej lub w mniejszym stopniu, stąd pewnie lekarze się tym kierują ( nie mając przecież wiele do czynienia z dziecmi z ASD, a przez to odpowiedniej wiedzy )
            • legenda3 Re: Regres mowy po Metronidazolu 06.11.11, 00:34
              Mnie lekarka odradziła metronidazol z powodu właściwości wzmagającej rozrost grzybicy, którą potem trudno wytępić.
            • moonik1 Re: Regres mowy po Metronidazolu 11.02.12, 12:35
              Jako że ostatnio zgłębiam temat pasożytów, chcialam tylko napisac, ze rzadko kiedy lamblie występują solo. Zwykle są tez inne pasozyty (np. owsiki ktore mogą nie dawac objawów) i zaczynanie leczenia od lamblii nie jest zbyt dobre. A ponoc jak się zaczyna w zlej kolejnosci tępic robale, to występują pogorszenia całego układu. Duzo jest na ten temat w internecie, zainteresowanych zachęcam do poczytania. [Ja zinteresowalam się tym ze względu na AZS u synka (kolezanki córce nagle wysypki zniknęły po odrobaczeniu), u nas wyszły owsiki i lamblie, a swiądu nikt nie odczuwał :/ ]
              • komi1911 do moonki1 12.02.12, 08:38
                a mozesz napisac cos wiecej? od czego zaczac? co stosowac?
                moj 22 miesieczny synek ma bardzo brzydka skore,stawiam wlasnie na pasozyty,lekarz stwerdzil AZS,nie wiem od czego zaczac
                • moonik1 Re: do moonki1 16.02.12, 22:00
                  U nas też AZS, proponuję poczytać gazetowe forum o pasożytach i o alergiach:

forum.gazeta.pl/forum/f,86962,Pasozyty_candida.html
                  forum.gazeta.pl/forum/f,578,Alergie.html
                  My będziemy leczyc mlodego (i siebie też) na owsiki i lamblie. Mam nadzieję, że to pomoże. Kurację zaczynamy jutro lub pojutrze i będzie ona w sumie trwać miesiąc. Przeleczymy się kuracją zalecaną przez dra Ozimka (bylismy u neigo na wizycie, zrobilismy badania, dostalismy recepty i cóż, nafaszerujemy się tą chemią). Obaj moi synkowie mają AZS, od urodzenia się prężą i mają obnizone napięcie miesniowe, starszy mial przez to spore problemy z mową, pomogla nam duzo rehabilitacja metodą Vojty (mlodego tez tą metodą cwiczylam przez 2 mce i rozwija się poki co rewelacyjnie). Diagnoza oczywiscie AZS, alergie pokarmowe i wziewne wszystkie testy póki co (z krwi) negatywne, jedynie IgE calkowite baaardzo wysokie (300 przy normie 60). Wyczytalam, ze igE calkowite moze byc rowniez podwyzszone przy pasozytach, wiec... moze to będzie to? Najpierw tępimy owsiki, potem lamblie (z ulotek leków wynika ze przelzeczymy jeszcze dodatkowo inne dziadostwa, bo te leki działają równiez na helicobactera, chlamydie itp.) Dostalismy pyrrantelum, tinidazol i summamed, cala kuracja rozłozona w czasie.

• dawo11 Re: do moonki1 05.07.15, 18:58
                    Hej, moonik1 zaglądasz tu jeszcze? Sporo czasu minęło, możesz powiedzieć jak leczenie???My też mamy ten dylemat
    • waingrow2001 Re: Regres mowy po Metronidazolu 25.01.12, 10:01
      Witam,

Zostały mi niewykorzystane recepty na Rozex (krem, żel), Metronidazol (krem, żel i tabletki), Protopic i witaminę PP.

Jeśli ktoś potrzebuje mogę wykupić leki i odsprzedać.

Mój e-mail: waingrow2001@o2.pl

Pozdrawiam
      • komi1911 do moonik 17.02.12, 08:49
        a moglabys napisac jak masz rozlozona ta kuracje? jak to wyglada,? nam pedaiatra zlecila pyrantelum 1 raz i na 3 tyg znowu 1 raz,dla mnie taka kuracja wydaje sie smieszna:-/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka