Dodaj do ulubionych

Co na zmianę z Log IQ?

17.02.12, 10:18
Jak w temacie, bo pogubiłam się już zupełnie. Co podawać dziecku w trzymiesięcznej przerwie od Log IQ? Marian polecał kiedyś jeżówkę, ale gdzieś wyczytałam, że teraz ma coś lepszego, ale nie moge znaleźć odpowiedniego wątku.
Obserwuj wątek
    • marian770 Re: Co na zmianę z Log IQ? 19.02.12, 18:41
      soplówka lub Idebenone. sopló3ka jest troche lepsza bo wspiera mielinizacje ekstra, ale Idebenone jest dużo tansze ( stosuje sie pół kapsułki raz dziennie )

zamiennikiem może tez być Hupercyna ( Huperzine ) lub Acetyl-L-Carnitine Arginate ( dużo silniejsze i skuteczniejsze niż acetyl-lkarnityna )
      • zyza2 Re: Do Mariana 20.02.12, 10:18
        Gdzie dostanę Acetyl-L-Carnitine ? Mam ośmioletnie dziecko z dysleksją, wadą wymowy, proszę o informację jakie dawki carnitine powinnam stosować. Pozdrawiam
        • marian770 Re: Do Mariana 01.03.12, 21:45
          taką zwykła acetyl-l-karnityne dostaniesz np. na allegro.

lepsza jednak i skuteczniejsza jest "acetyl-lcarnitine arginate" dostepna na iherb

www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Acetyl-L-Carnitine-Arginate-500-500-mg-100-Capsules/2495?at=0

taka forma karnityny jest najbardziej lecznicza, kilka razy bardziej chroni neurony przed uszkodzeniami niz w formie acetyl-l-karnityna, a takze stymuluje w dość znaczny sposób NGF ( czynnik wzrostu nerwów ) , który to jest niezmiernie wazny dla dzieci z ASD

dawki acetyl-l-karnityny- dla 8 latka to 500 mg 2 razy dziennie, najlepiej podawane z tranem ( kwasy omega 3 )
          • marian770 dlaczego Acetyl-karnityna-l-arginina jest najlepsz 04.03.12, 00:46
            translate.google.com/translate?sl=en&tl=pl&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.supersmart.com%2Fen--Amino-Acids--Acetyl-L-Carnitine-Arginate-500-mg-100-Vcaps--0381
    • katienka_1 Re: Co na zmianę z Log IQ? 20.02.12, 10:55
      "Jeżówkę", Boże, widzisz i nie grzmisz... O soplówkę mi oczywiście chodziło!!! To jest soplówka jeżowata, tak? Hericium erinaceus po łacinie? Upewniam się, żeby zacząć poszukiwania, na początek na "własnym" podwórku.
      • mydream.j Re: Co na zmianę z Log IQ? 28.02.12, 11:43
        witam serdecznie, jaki macie patent na podanie logiq dziecku? moje jest tak wrażliwe na smak że wyczuwa we wszystkim-gęste soki, przeciery..od razu odruch wymiotny i nie mam już pomysłów:(
        • marian770 Re: Co na zmianę z Log IQ? 01.03.12, 21:48
          spróbuj podać w formie malutkich kapsułek ( takie można dostać w sklepach internetowych ,w tym na allegro ) które będzie mu łatwo połknąć

wkładasz wówczas taką małą kapsułke mu do buzi, a następnie dajesz mu do buzi napełnioną wodą strzykawkę i wstrzykujesz do buzi . ja na początki tak dawałem bo tez nie potrafił połykać kapsułek pijąc ze szklanki
    • marian770 Re: Co na zmianę z Log IQ? 01.03.12, 21:50
      w zastępstwie możesz podawac Hericium lub Idebenone ( 75 mg raz dziennie, najlepiej rano ) lub kurkumine
    • abs555 Re: Co na zmianę z Log IQ? 05.03.12, 21:52
      Swojej córce podaję od dwóch miesięcy inozytol (wczesniej LogiQ) i musze powiedzieć, ze są efekty. Muszę przyznać, ze działałam po omacku i podałam ten Inozytol kierując się sugestiami logopedy. Twierdziła, ze nie ruszymy z terapią jeśli dziecko będzie tak bardzo zestresowane i spięte w kontaktach społecznych. Opis działania Inozytolu sugerował, ze preparat będzie pomocny. I rzeczywiście jest. Dodam, ze córka ma 13 lat i mutyzm,z którego pomału wychodzi.
      Teraz dużo mówi i dużo łatwiej się koncentruje. W ogóle poczyniła spore postępy.
      Dziaisj kupiłam Rhodiola rosea i zamierzam go podać po skończeniu Inozytolu. Znowu kieruję się opisem działania. Ale oczywiście najpierw wypróbuję na sobie. Czy ktoś próbował tego?
      • marian770 lepiej Ashwagandha 07.03.12, 23:31
        Rhodiola rosea nie jest dobrym wyborem.
        z jednej strony podwyższa serotonine i dopaminę w jednych miejscach, a z drugiej strony obniża w innych.

Różański na swoich stronach pisze:

"Wyciągi z kłączy i korzeni różeńca podnoszą poziom serotoniny, a obniżają poziom noradrenaliny i dopaminy w korze i pniu mózgu. W podwzgórzu następuje spadek poziomu serotoniny, a wzrost stężenia noradrenaliny i dopaminy.
        Składniki różeńca są inhibitorami monoaminoksydazy i O-metylotransferazy katecholowej. "

rozanski.li/?p=1202

skutek jest taki że po 2 tygodniach przyjmowania ( nawet u dorosłego ) można nabawić się załamania psychicznego.

napewno tego bym nie polecał dziecku! to może mieć odwrotny efekt niż inozytol. mogą sie zwiększyć stymulacje, histerie, zwiększyć emocjonalność i płaczliwość. Różeniec jest takze tzw. inhibitorem MAO, przez co może potęgować rozchwianie emocjonalne.

W krótkim okresie (do 10 dni ) napewno nie zaszkodzi, w długim jednak skutki mogą być nieprzyjemne.

Super natomiast działa inny suplement ze "stajni" firmy Laboratoria natury czyli Ashwagandha
        wpływa cudownie na psychikę i może Twojej córce pomóc w otwarciu się

Na śmiałość ( w mówieniu ) swietnym suplementem jest z kolei DMG ( zwana inaczej wit. B15 ). Warto ten suplement spróbować.
        • marian770 Oraz Zeń szeń syberyjski 07.03.12, 23:40
          ( ale nie koreański zwany Ginseng)

tutaj pisałem więcej o tym

forum.gazeta.pl/forum/w,17669,129463243,129585182,Zen_szen_syberyjski_opis_dzialania_przy_ASD.html
        • abs555 Re: lepiej Ashwagandha 08.03.12, 20:54
          Marianie, bardzo dziekuję Ci za tak wyczerpującą odpowiedź. Całe szczęście, że nie podałam tego różeńca córce!
          Kupię suplementy, które wyżej podałeś - dzięki. :-)
          • abs555 Re: A Fosfatydylseryna ? 11.03.12, 23:25
            Chciałam jeszcze zapytać, czy Fosfatydylseryna jest dobrum suplementem dla dzieci z obniżonym IQ?
            luskiewnik.strefa.pl/psychostymulantia/p20.htm
            Znalazłam ten suplement na allegro i chciałabym spróbować. Może na zmianę z LogiQ?
            • marian770 Re: A Fosfatydylseryna ? 26.03.12, 23:41
              jest b. drogi ale mało skuteczny
              przy obniżonej IQ stosujemy wszystkie preparaty które stymulują NGF ( czynnik wzrostu nerwów )- czyli albo Idebenone albo Soplówkę ( Hericium ) albo Acetyl-l-karnitynę ( z tych trzech najmniej skuteczna chyba że jego wersja udoskonalona czyli acetyl-l-karnityna arginate )
        • abs555 Re: lepiej Ashwagandha 26.03.12, 00:50
          "Na śmiałość ( w mówieniu ) swietnym suplementem jest z kolei DMG ( zwana inacz
          ej wit. B15 ). Warto ten suplement spróbować."

Marianie, kupiłam i podałam wit.B15. Rzeczywiście dziecko dobrze zaregowało.
          B15 poprawia ukrwienie ( również mózgu). www.witaminy.org.pl/witamina-b15/
          Mam pytanie - czy można podawacwit.B15 i LogiQ równoczesnie ?
          • marian770 Re: lepiej Ashwagandha 26.03.12, 23:37
            można
            • abs555 Re: lepiej Ashwagandha 02.04.12, 23:26
              Marianie, bardzo dziękuję za dpowiedź.
              Czy możesz napisać, gdzie kupić Idebenon?
              Na allegro nie ma.
              • marian770 na iherb.com 03.04.12, 22:49
                www.iherb.com/Primaforce-Idebenone-180-mg-80-Capsules/25360

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka