Dodaj do ulubionych

RAFAŁ WOJACZEK

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.02, 18:15
nie spodziewam się, aby ktokolwiek zajrzał do tej wiadomości, a już na pewno
nie będzie się chciało nikomu jej przeczytać, dlatego napiszę krótko i na tyle
jasno, na ile jest to w mojej mocy, Rafał Wojaczek to niesamowity poeta i
niewiarygodna osoba, człowiek, którego poezja zachwyca niestety tylko
nielicznych, i stąd mój apel do was, a nóz znajdzie się ktoś, kto ma na jego
temat cos do powiedzenia?
Obserwuj wątek
    • kate1 Re: RAFAŁ WOJACZEK 19.01.02, 19:31
      Alicjo, chętnie porozmawiałabym o Wojaczku (a raczej po polemizowałabym, o nie
      przepadam) i na pewno nie tylko ja, tylko .... hmmm zaproszenie do dyskusji
      jakoś takie mało sympatyczne :).Szukasz rozmowy, a na dzień dobry częstujesz
      wszystkich stwierdzeniem,że nie spodziewasz się .... iż ktoś tu jest na tyle
      rozwinięty intelektualnie, że zajrzy do Twojej wiadomości o RW. O ile zdołałam
      się zorientować, bywa tu wielu ciekawych i fantastycznych ludzi, tylko
      wiesz .... trudno się spodziewać odzewu, po tak krzywdzących i - chyba lekko "z
      góry" zagajeniach dyskusji. Polub z nas i dobrze się rozejrzyj, a przegadasz o
      literaturze kilka pięknych nocy :) Ja pozostaję do Twojej dyspozycji.
      Pozdrawiam - ciepło Kate
      • Gość: alicja Re: RAFAŁ WOJACZEK IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.01.02, 18:31
        Bardzo przepraszam Cię Kate za ten niekulturalny wstęp.Masz rację,zaproszenie
        do dyskusji powinno być dużo bardziej sympatyczne.Mam nadzieję,że się nie
        obraziłaś i nadal masz ochotę porozmawiać.Szczerze mówiąc nie liczyłam na
        niczyj odzew,ponieważ zazwyczaj ludzi nie bawi ani Wojaczek ani jego poezja,a
        szkoda! Mam nadzieję jednak, że po przyjęciu przeprosin, odezwiesz się.
        Szczerze mówiąc perspektywa całonocnej dyskusji na temat Wojaczka, poezji jak i
        ogólnie literatury brzmi super. Czekam na twoją odpowiedz, i pozdrawiam alicja.
        • kate1 Re: RAFAŁ WOJACZEK 22.01.02, 10:37
          Ja tez pozdrawiam :) Coś Ty .... z przyjemnością się zaprzyjaźnię ze zwariowaną
          miłośniczką literatury.... :) U mnie właśnie w tej chwili na tapecie nowy Marek
          Bień. Czarny Człowiek. (o dozananiach śmierci Zygmunta Krasińskiego -
          doskonałe, polecam :) ). A co myślisz, Alu o najnowszej generacji naszych
          poetów??? Tych, po Wojaczku??? Ponieważ odstukuję z pracy ... serdecznie cię
          teraz pozdrawiam i cmokam - a po powrocie do domku skomunikuję się
          obszerniej :) Kasia z anginą
          • christian Re: RAFAŁ WOJACZEK 22.01.02, 12:13
            Witam,
            świetnie, że ktoś chce porozmawiać o poezji. Jako czterdziestolatek piszący
            wiersze "wychowałem się" na Wojaczku, Stachurze, Lipskiej, Barańczaku. Dlatego
            też zasmucają mnie słowa potępienia ze strony np. byłego ministra kultury -
            p.Ujazdowskiego, że Wojaczek nie jest godny czemuś patronować (szkole? ulicy? -
            nie pamiętam. Pamiętajmy, że za życia Wojaczka nikt praktycznie ze świata
            literatury Go nie dostrzegł. Zastanawiam się też, czy współcześni młodzi poeci
            (dwudziestolatkowie) są w stanie Wojaczkowi dorównać. Okrzyczani obecnie
            czterdziestolatkowie - Świetlicki, Podsiadło etc. są z pewnością inni (czasem
            Świetlicki udaje zbuntowanego Wojaczka, ale potem grzeczniutko
            prowadzi "Pegaz")...
            Tyle moich gorących, chaotycznych impresji... Pozdrawiam Christian
    • kate1 Re: RAFAŁ WOJACZEK 22.01.02, 16:56
      "Obrazy i wyrazy, ziemia i niebo, i jeszcze
      Mózg i krew i nasienie, chleb, woda oraz powietrze,
      Mężczyźni i kobiety, ptaki, robaki, owady,
      Żydzi i Eskimosi, murzyni i ludojady.
      Karabiny, pociski a także mięso armatnie,
      Nerwy, skurcze, postrzały i nowotwory, zapaście,
      Zbrodnie i filantropie, obłędy, sny, prostytutki,
      Konstytucje, więzienia, sądy i cele, ogródki
      Jordanowskie, ogródki działkowe, kwietne ogrójce,
      Redakcje i policje, portierzy, babki i stróże,
      Poezje i liturgie, romanse i okólniki,
      Kropki, przecinki, pauzy, łzy, apostrofy, myślniki,
      Rymy i asonanse, brak rymów, rytmy i wiersze -
      Wszystko mi odmawiało, bo nigdzie nie byłem pierwszy.
      Więc w śmiertelnej potrzebie nie wiedząc już, gdzie się zwrócić,
      Wymyśliłem Wojaczka i to właśnie jest mój wspólnik."

Sorki za przytoczenie w całości tego wiersza (Rafał Wojaczek "W śmiertelnej
      potrzebie"), ale to chyba najlepiej wyjaśnia, dlaczego boję się tej poezji.
      Świat Wojaczka był zbyt rozkawałkowany, zbyt poszarpany, a jego poezja
      (doskonała zresztą ;))zapisem niepowodzeń w szukaniu logicznej sekwencji
      zdarzeń, pewnych prawd. Czasami wydaje mi się, że towarzyszy temu obijanie się
      o własną cielesność (a raczej niemożność jej przekroczenia) i niezwykłe
      przeczucie logiki, piękna i tragedii, które nie wynikają z nas samych.
      Wojaczek "zapadał się w sobie" i na własną prośbę wypełniał się śmiercią. A Wy -
      dlaczego lubicie zapadać się w tę "czarną mgłę"- na własną prośbę ? Hmmm...
      czuję, że na potrzeby tej obiecująco rozpoczętej dyskusji (czekam na to, że
      pomożesz mi oswoic tę poezję, Alicjo :) ) sięgne po pewien zakurzony i rzadko
      dotykany tomik ... A tzw. młodzi poeci? Świetlickiego lubię, bo pięknie zderza,
      historię, przestrzeń, czas i słowa ... to co dokonane i co powinno być
      dokonane :) ale to temat na inną dyskusję Serdecznie pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka