Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mouton 2000 w Warszawie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 12:40
    Wczoraj byłem w jednym ze sklepów należących do PWW, zajrzałem żeby zobaczyć
    czy z nowym rokiem jest coś nowego z Bordeaux, właściwie niewiele się
    zmieniło z jednym wyjątkiem, wspomnianym w tytule ;-)
    Miałem w rękach to "cudo" przez parę chwil, butelka jest po prostu piękna,
    robi niesamowite wrażenie, znacznie większe niż na zdjęciach, ale to nie było
    jedyne zaskoczenie tego wieczoru.
    Drugim zaskoczeniem, które nie wacham się nazwać sensacją a nawet
    historycznym wydażeniem była cena tego wina - ok. 1700 PLN, cena jak cena
    może ktoś powiedzieć ale biorąc pod uwagę że wino to we Francji kosztuje w
    detalu ok. 450 EUR co przy kursie 4 zł daje ok. 1800 PLN.
    A ZATEM CENA TEGO WINA W WARSZAWIE JEST NIŻSZA NIŻ WE FRANCJI !!!!!!!!!!!!!!
    Szanowni Państwo to historyczne wydarzenie, nie sądziłem że dożyję takiego
    dnia w którym sławne wino francuskie będzie w Polsce tańsze niże we Francji.
    Mam nadzieję że nie jest to jakaś pomyłka z ceną i z całą przyjemnością mogę
    powiedzieć dla sklepu i dystrybutora: BRAWO!!!! TAK TRZYMAĆ!!!

ps. Zaczynam odkładać pieniądze na kupno tego wina ;-)))
    Obserwuj wątek
      • winoman Re: Mouton 2000 w Warszawie 25.01.05, 13:01
        > historycznym wydarzeniem była cena tego wina - ok. 1700 PLN, cena jak cena
        > może ktoś powiedzieć ale biorąc pod uwagę że wino to we Francji kosztuje w
        > detalu ok. 450 EUR co przy kursie 4 zł daje ok. 1800 PLN.
        > A ZATEM CENA TEGO WINA W WARSZAWIE JEST NIŻSZA NIŻ WE FRANCJI !!!!!!!!!!!!!!

Żeby nieco ostudzić Twój entuzjazm podam cenę, którą przez chwilą znalazłem:
        www.wine-searcher.com/wine-select.lml?ID=6NMNBFKG53X00C5
        a więc 372 euro za butelkę we Francji. Farr Vintners w Londynie sprzedaje
        jeszcze taniej, 2400 funtów za skrzynkę, a więc 200 za butelkę:
        www.farr-vintners.com/
        (wiem, w skrzynce butelka zawsze kosztuje taniej).

Pozdrawiam!
      • docg spokojnie 25.01.05, 13:02
        wyszukiwarka znalazła kilka sklepów, gdzie można kupić MR 2000 taniej niż za
        400 euro, najtaniej za 319. I to bliżej niż we Francji, bo w Niemczech. Nie
        chcę zaczynać znów głupiej dyskusji o cenach, ale 1700 za MR 2000 to tak sobie
        średnio. Choć w zasadzie trzeba się cieszyć z tego, że jest w ogóle dostępny
        2000 rocznik, bo do tej pory specjalizowaliśmy się w sprowadzaniu najtańszych
        roczników, jak 1997.
        pozdrawiam
      • Gość: Marek Do winomana i docg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 13:28
        Dzięki za komentarze, wiem że cena Mouton może być różna, także niższa niż te
        450 EUR ale po pierwsze jakiś czas temu w sklepie internetowym www.1855.co
        mieli taką cenę a oni raczej mają rozsądne zachodnioeuropejskie ceny a po
        drugie też w internecie znalazłem w innych miejscach cenę 450-460 EUR.
        Po drugie to przy kupnie wina za sporo powyżej 1000 zł na pewno dostanie się
        rabat z 10% a wtedy 1700 - 10% = 1530 PLN / 4 = 382 EUR !!!!!
        A takiej ceny nie można już nazwać "taka sobie", zresztą znacie jakikolwiek
        przypadek drogiego wina, którego przelicznik w Polsce byłby tak korzystny???
        • docg Re: Do winomana i docg 25.01.05, 13:35
          Gość portalu: Marek napisał(a):
          > Po drugie to przy kupnie wina za sporo powyżej 1000 zł na pewno dostanie się
          > rabat z 10%...

• panowca Re: Do winomana i docg 25.01.05, 13:41
            noo tak to właśnie chyba działa - albo nie wezmę i niech leży
          • Gość: Marek Re: Do winomana i docg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 13:42
            > Gość portalu: Marek napisał(a):
            > > Po drugie to przy kupnie wina za sporo powyżej 1000 zł na pewno dostanie
            > się
            > > rabat z 10%...
            >
            >
            • Gość: Jacek-t Re: Do winomana i docg IP: *.chello.pl 26.01.05, 03:24
              Też to potwierdzam. Kiedy w ubiegłym roku dokonywałem zakupu za ok 800 PLN
              (Comtes de Champagne Taittinger plus coś jeszcze) dostałem od razu propozycję
              otrzymania karty rabatowej (bez żadnych zabiegów z mojej strony - nawet nie
              wiedziałm, że coś takiego mają) przy czym rabat 10% został mi policzony również
              od włąśnie dokonywanego zakupu.
          • Gość: rural Re: Do winomana i docg IP: 213.134.140.* 25.01.05, 13:43
            PWW wydaje karty rabatowe, ktore uprawniaja m.in. do 10-proc. znizki.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka