01.05.07, 00:54
wiadomo... zapraszam do pozostawienia przepisów z uzyciem nieprzetworzonych
produktów
Obserwuj wątek
    • bezsensu70 lody 04.05.07, 18:46
      zrobiłam dzisiaj lody, pycha...takie potocznie mówiąc wodniaki. Wycisnęłam sok z
      grapefruita, mandarynki, cytryny i posłodziłam syropem klonowym. Wlałam do
      małych kubeczków i włożyłam plastikowy patyczek. No i oczywiście do zamrażarki.
      Pod wpływem ciepła ręki zamrożony sok wyjął się z kubeczka i w tym upale był pycha.

      Robiłam też kiedyś inne lody : banany zamrożone przekręcić przez maszynkę
      jednocześnie wyciskając sok z cytryny. Podawałam z owocami.

      Smacznego.

      Preferuję lody bezmleczne, bo ograniczam dziecku mleko krowie do minimum.
      • jagoda85 Re: lody 07.05.07, 21:08
        W podobny sposób robię malinę i truskawki, tyle, że są to owoce zmiksowane z
        cukrem do smaku. Nie wiem, czy sa to "lody" czy "sorbet", coś koło tego.
        Niemniej jednak sś bardzo smaczne.
      • harmony1 Re: lody 25.05.07, 09:54
        Lody naturalne,polecam :-)Ja również robię. Ile owoców natura nam dałaz tylu
        można zrobić, PRAWDZIWE lody, wszelkie koktajle :-)i wiele innych przepysznych
        ZDROWYCH,NATURALNYCH potraw.

        Ja na razie dorzucę
        przepis na zdrową czekoladkę .

        Suszone owoce namoczyć na noc(figi, morele, daktyle, śliwki, rodzynki), jak
        również namoczone orzechy włoskie.
        Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia , uformować na na blaczce/tacy ,
        włożyć do zamrażalnika, następnie pokroić w kosteczki i czekoladka gotowa:-)
        Można oczywiście wedle uznania dodać nasionka/owoce/orzechy. Również można
        batony także zrobić, tylko ,że uformować na kształt batonów.
        Trzymać w zamrażalce.

        Przepis na cukierki owocowe:-)
        Dowolny owoc. Przepuścić przez sokowirówkę, następnieprzelać do foremek małych,
        zamrozić i gotowe:-)

        Pozdrawiam i smacznego:-)
        Harmony.
    • jagoda85 Re: Przepisy 07.05.07, 21:13
      Robię też bardzo smaczny "dżem" z czarnej porzeczki. Rozdrabniam w malakserze
      czarną porzeczkę z cukrem, również do smaku. Przekładam do małych słoiczków i
      pasteryzuję. Ponieważ czarna porzeczka ma bardzo dużo pektyny, to dżem jest
      bardzo gęsty. Pychotka polecam.
    • bezsensu70 mleko 02.06.07, 23:00

      mleko migdałowe (od 3 mż)
      1 szklanka migdałów, 3 szklanki wody (najlepiej źródlanej)
      Migdały sparz i obierz ze skórki. Dodaj wodę i gotuj 10 minut. Zmiksuj i
      przecedź przez sito. Dosłodź słodem ryżowym, pszenicznym lub koncentratem
      jabłkowym (gruszkowych)-dostępnym w sklepach eko

      mleko zboże dla niemowląt
      0,5 szklanki naturalnego ryżu lub jęczmienia, pszenicy czy orkiszu, 5 szklanek
      wody
      Ziarno dowolnego zboża należy wypłukać i namoczyć na kilka godzin (najlepiej na
      noc). Odcedzić na sicie, wlać 5 szklanek świeżej wody, po czym gotować tak
      długo, aż ziarno zacznie pękać. Wtedy na powierzchni pojawi się kleisty płyn,
      czyli mleczko zbożowe. Trzeba zebrać je drewnianą łyżką, a następnie podać
      dziecku.
      drugi sposób: wycisnąć rozgotowane zboże przez gazę
      mleko zboże można przygotować z jednego lub dwóch rodzajów zbóż

      mleko ryżowe-przygotowujemy ryż i gotujemy jw, ugotowany przecieramy przez
      sito, można dosłodzić słodem ryżowym

      mleko orzechowe (od 4 mż)
      3/4 szklanki orzechów włoskich świeżo wyłuskanych, 3 szklanki przegotowanej,
      zimnej wody, dodatkowo dla poprawy smaku lub wzbogacenia wartości odżywczej:
      kilka owoców suszonych namoczonych (daktyle, figi, morele), miód lub słód albo
      banan
      orzechy namocz na kilka godzin i miksuj (najlepiej przy pomocy blendera) z tą
      samą wodą (na początku trochę jej odlewając) oraz z dowolnymi dodatkami

      mleko słonecznikowe (od 4 mż)
      tak samo jak mleko orzechowe
      • harmony1 Re: mleko 05.06.07, 16:43
        Kalafior w sosie sezamowo-lnianym.

        Rózyczki kalafiora maczac w sosie i chrupac:-)

        Sos
        Przygotowanie
        zmiksowac lyzke sezamu i lnu w maszynce do mielenia kawy, dodac wody i gotowe:)

        Mozna dodac do sosu np. cytryny, czy sok z jablek, czosne itd. wedle uznania.

        Smacznego!
        • housewife1 Re: mleko 09.06.07, 01:36
          ja może nie podam konkretnego przepisu, ale powiem, że bardzo polecam pieczenie
          chleba w domu, ja piekę w maszynie do pieczenia, ale kolega piecze w zwykłym
          piekarniku i twierdzi , że nawet lepszy wychodzi (ma tez maszynę)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka