embro1 01.05.07, 00:54 wiadomo... zapraszam do pozostawienia przepisów z uzyciem nieprzetworzonych produktów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bezsensu70 Re: Przepisy 01.05.07, 16:37 file:///C:/Documents%20and%20Settings/Asia/Moje%20dokumenty/zdrowe%20przepisy.html Odpowiedz Link Zgłoś
bezsensu70 Re: Przepisy 01.05.07, 17:07 www.adwentyscipoznan.chrystus.pl/zdrowie/przepisy.html Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Przepisy 01.05.07, 18:16 Dlaczego nie można otworzyć powyższego adresu? Odpowiedz Link Zgłoś
bezsensu70 Re: Przepisy 01.05.07, 22:01 pierwszy rzeczywiście nie można, przepraszam za pomyłkę, drugi jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
bezsensu70 lody 04.05.07, 18:46 zrobiłam dzisiaj lody, pycha...takie potocznie mówiąc wodniaki. Wycisnęłam sok z grapefruita, mandarynki, cytryny i posłodziłam syropem klonowym. Wlałam do małych kubeczków i włożyłam plastikowy patyczek. No i oczywiście do zamrażarki. Pod wpływem ciepła ręki zamrożony sok wyjął się z kubeczka i w tym upale był pycha. Robiłam też kiedyś inne lody : banany zamrożone przekręcić przez maszynkę jednocześnie wyciskając sok z cytryny. Podawałam z owocami. Smacznego. Preferuję lody bezmleczne, bo ograniczam dziecku mleko krowie do minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: lody 07.05.07, 21:08 W podobny sposób robię malinę i truskawki, tyle, że są to owoce zmiksowane z cukrem do smaku. Nie wiem, czy sa to "lody" czy "sorbet", coś koło tego. Niemniej jednak sś bardzo smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
harmony1 Re: lody 25.05.07, 09:54 Lody naturalne,polecam :-)Ja również robię. Ile owoców natura nam dałaz tylu można zrobić, PRAWDZIWE lody, wszelkie koktajle :-)i wiele innych przepysznych ZDROWYCH,NATURALNYCH potraw. Ja na razie dorzucę przepis na zdrową czekoladkę . Suszone owoce namoczyć na noc(figi, morele, daktyle, śliwki, rodzynki), jak również namoczone orzechy włoskie. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia , uformować na na blaczce/tacy , włożyć do zamrażalnika, następnie pokroić w kosteczki i czekoladka gotowa:-) Można oczywiście wedle uznania dodać nasionka/owoce/orzechy. Również można batony także zrobić, tylko ,że uformować na kształt batonów. Trzymać w zamrażalce. Przepis na cukierki owocowe:-) Dowolny owoc. Przepuścić przez sokowirówkę, następnieprzelać do foremek małych, zamrozić i gotowe:-) Pozdrawiam i smacznego:-) Harmony. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Przepisy 07.05.07, 21:13 Robię też bardzo smaczny "dżem" z czarnej porzeczki. Rozdrabniam w malakserze czarną porzeczkę z cukrem, również do smaku. Przekładam do małych słoiczków i pasteryzuję. Ponieważ czarna porzeczka ma bardzo dużo pektyny, to dżem jest bardzo gęsty. Pychotka polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
bezsensu70 mleko 02.06.07, 23:00 mleko migdałowe (od 3 mż) 1 szklanka migdałów, 3 szklanki wody (najlepiej źródlanej) Migdały sparz i obierz ze skórki. Dodaj wodę i gotuj 10 minut. Zmiksuj i przecedź przez sito. Dosłodź słodem ryżowym, pszenicznym lub koncentratem jabłkowym (gruszkowych)-dostępnym w sklepach eko mleko zboże dla niemowląt 0,5 szklanki naturalnego ryżu lub jęczmienia, pszenicy czy orkiszu, 5 szklanek wody Ziarno dowolnego zboża należy wypłukać i namoczyć na kilka godzin (najlepiej na noc). Odcedzić na sicie, wlać 5 szklanek świeżej wody, po czym gotować tak długo, aż ziarno zacznie pękać. Wtedy na powierzchni pojawi się kleisty płyn, czyli mleczko zbożowe. Trzeba zebrać je drewnianą łyżką, a następnie podać dziecku. drugi sposób: wycisnąć rozgotowane zboże przez gazę mleko zboże można przygotować z jednego lub dwóch rodzajów zbóż mleko ryżowe-przygotowujemy ryż i gotujemy jw, ugotowany przecieramy przez sito, można dosłodzić słodem ryżowym mleko orzechowe (od 4 mż) 3/4 szklanki orzechów włoskich świeżo wyłuskanych, 3 szklanki przegotowanej, zimnej wody, dodatkowo dla poprawy smaku lub wzbogacenia wartości odżywczej: kilka owoców suszonych namoczonych (daktyle, figi, morele), miód lub słód albo banan orzechy namocz na kilka godzin i miksuj (najlepiej przy pomocy blendera) z tą samą wodą (na początku trochę jej odlewając) oraz z dowolnymi dodatkami mleko słonecznikowe (od 4 mż) tak samo jak mleko orzechowe Odpowiedz Link Zgłoś
harmony1 Re: mleko 05.06.07, 16:43 Kalafior w sosie sezamowo-lnianym. Rózyczki kalafiora maczac w sosie i chrupac:-) Sos Przygotowanie zmiksowac lyzke sezamu i lnu w maszynce do mielenia kawy, dodac wody i gotowe:) Mozna dodac do sosu np. cytryny, czy sok z jablek, czosne itd. wedle uznania. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
housewife1 Re: mleko 09.06.07, 01:36 ja może nie podam konkretnego przepisu, ale powiem, że bardzo polecam pieczenie chleba w domu, ja piekę w maszynie do pieczenia, ale kolega piecze w zwykłym piekarniku i twierdzi , że nawet lepszy wychodzi (ma tez maszynę) Odpowiedz Link Zgłoś