15.09.05, 01:25
kto slyszal aby sushi mrozic przed pokrojeniem o nie nie nie jak wiadomo czy
przynajmniej powinno byc wiadomo sashimi to surowe ale przedewszystkim swieze
jecze raz swieze ryby a nie mrozonki a cienkie plasterki ryb to nie sashimi
tylko nigiri drogi PANIE ........
Obserwuj wątek
    • Gość: Wiktor Re: Sashimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 13:37
      Grzech!Zamrozona i odmrozona ryba traci pol swojego smaku. Najlepiej kupic
      filet w dzien kiedy wiemy,ze jest swieza dostawa i jak najszybciehj go
      przyrzadzic.Wyjatkowo ostrym nozem kroimy DO PRZODU,czyli OD SIEBIE. Największa
      sztuka przy robieniu sashimi jest to,aby jak najrzadziej dotykać mięso. Samo
      ostze noza maczamy co jakis czas w letniej wodzie przegotowanej.
      • Gość: Sashimi chef Sashimi IP: *.gdynia.mm.pl 26.08.07, 09:45
        Najwiekszym grzechem jest plukanie ryby słonowodnej w słodkiej wodzie!
        Płukanie ryby morskiej w slodkiej wodzie, przepala mieso i pozbawia je
        struktury i smaku!
    • Gość: posafega Re: Sashimi IP: *.user.veloxzone.com.br 30.11.05, 17:48
      Przede wszystkim - nigiri to paluszki, czyli waskie waleczki ukulane z ryzu i
      oblozone ryba, krewetkami, omletem jajecznym.
      A swieza rybe powinno sie zamrozic na 24 godziny, lecz w celu zabicia
      ewentualnych pasozytow a nie krojenia jej w plasterki.
    • Gość: Obento Re: Sashimi IP: *.pools.arcor-ip.net 01.12.05, 23:56
      >kto slyszal aby sushi mrozic przed pokrojeniem

      Nikt nie slyszal, bo mowa o filecie.
      Sushi to specjalnie przyprawiany ryz!

      Sashimi to surowa ryba, ale jesli wolisz mozesz zjesc ja w calosci.

      Nigiri, jak wyzej ktos napisal, to plasterki ryby lub omletu lub czegokolwiek
      smacznego ulozone na waleczkach ryzu.


      • Gość: Sashimi chef Re: Sashimi IP: *.gdynia.mm.pl 26.08.07, 09:47
        "Nikt nie slyszal, bo mowa o filecie.
        Sushi to specjalnie przyprawiany ryz!"

        Sushi to sposób podawania posiłku, a nie specjalnie przyprawiany ryż!
    • Gość: Julia Re: Sashimi IP: *.shl.pl / 213.195.190.* 30.03.06, 14:42
      Pani Rosia3 chyba nie bardzo zrozumiała przekaz.. Przedewszystkim trzeba mieć
      świadomość sieci dostaw w Polsce a w Japoni. W Japoni sklepy oraz restauracje
      dostają praktycznie jeszcze żywe wszelakie owoce morza.W Polsce sytuacja jest
      odmienna ryby docierają od 1-2 dni .Mieso rybie szybko sie psuje i jest mocno
      toksyczne. A co za tym idzie traci swoją jędrność utrudniając krojenie.
      Włożenie ryby do zamrażalki ma na celu ułatwienie pokrojenia i polepszenie
      wizualnych doznań i to ma sie ni jak do mrożonek o których Pani pisze. Nie
      róbmy z środkowej Europy Japoni bo to nie możliwe.
      • chris.sz Re: Sashimi 05.04.06, 11:18
        Oczywiście używamy tylko ryb mrożonych! Trzydniowe filety w sklepie to rarytas,
        najczężsiej rybki są dużo strarsze. Jeśli czuje się "rybny" zapach, rybka do
        spożycia na surowo się już nie nadaje. A więc wszędzie w Europie - tylko ryby
        mrożone. Wiem z doświadczenia. Zobacz: www.sushi-for-you.de. To moja knajpka.
        • Gość: Sashimi chef Sashimi IP: *.gdynia.mm.pl 26.08.07, 09:53
          "Oczywiście używamy tylko ryb mrożonych! Trzydniowe filety w sklepie to rarytas,
          najczężsiej rybki są dużo strarsze. Jeśli czuje się "rybny" zapach, rybka do
          spożycia na surowo się już nie nadaje. A więc wszędzie w Europie - tylko ryby
          mrożone. Wiem z doświadczenia.
          Zobacz: www.sushi-for-you.de. To moja knajpka."


          BZDURA!

          1. Rybny zapach jest spowodowany "żyłka olejowa" (ciemno czerwona częsc po
          bokach ryby) która niektórzy japończycy traktuja jako rarytas, posiadajacy
          wartosci lecznicze.

          2. Ty nie serwujeesz ani sushi ani sashimi, ty serwujesz poprzednio
          mrożoną rybe na surowo, a to jest kolosalna róznica!

          www.hawaii-seafood.org/yellowfin.html
    • Gość: jonson Re: Sashimi IP: *.ipt.aol.com 21.06.06, 03:06
      zgadzam sie w zupelnosci z pierwszym komentarzem-do lodowki aby rowno pokroic?
      bzdura no chyba ze amator inaczej nie morze a pokroic przecie musi.Droga gazeto
      robiac przepisy(to nie jedyny blad-bledzik jesli porownamy do innych
      przedstawionych z serii przepisow z kuchni japonskiej) prosze o odrobine
      kompetencjii(konsultacja uprzednia jak najbardziej wymagana z kucharzem co wie
      i gdzie w trawie piszczy...)piszcze potem zaczne krzyczec:)poprawcie sie!
    • Gość: z Japonii Re: Sashimi IP: *.sys.hokudai.ac.jp 04.07.06, 07:26
      Czytam i oczom nie wierzę bo chyba Japończycy się mylą i nie wiedzą co jedzą :-)
      Po pierwsze sushi to nie ryż a właśnie ryba, jajko, krewetka ułożona na specjalnie przygotowanym do tego ryżu.
      Sashimi to rzeczywiście surowa ryba pokrojona na kawałki i ułożona najczęściej na startym daikonie (podłużnej rzepie).
      Co do krojenia to oczywiście kroi się surową rybkę ale też niektóre gatunki podaje się zamrożone.
      Daleko mi do specjalisty w tej dziedzinie ale mieszkam w Japonii i wiem o czym piszę.
      • Gość: darek Re: Sashimi IP: *.home1.cgocable.net 20.08.06, 18:51
        racja, sushi to nazwa potrawy, a nie ryzu - z tym, ze do sushi uzywa sie
        specjalnego rodzaju ryzu, drobnego i okraglawego z lekka, poza tym "klejacego"
        sie - taki na przyklad basmati sie do tego nie nadaje :)
    • paskudek89 Sashimi 20.08.06, 12:21
      ale wasabi to nie chrzan...
      • Gość: kiks11 Re: Sashimi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 19:05
        dokładnie to jest właśnie chrzan, diablo mocny chrzan przerobiony na pastę lub
        susz, z którego robi się pastę
        • Gość: darek Re: Sashimi IP: *.home1.cgocable.net 21.08.06, 05:28
          > dokładnie to jest właśnie chrzan, diablo mocny chrzan przerobiony na pastę lub
          > susz, z którego robi się pastę

          Niedokladnie wlasnie, to nie chrzan, tylko inna roslinka, chrzan to podrobki :)
          Pogooglaj, a znajdziesz!
          • Gość: Sashimi chef Re: Sashimi IP: *.gdynia.mm.pl 26.08.07, 09:58
            "> dokładnie to jest właśnie chrzan, diablo mocny chrzan przerobiony
            >na pastę lub susz, z którego robi się pastę

            Niedokladnie wlasnie, to nie chrzan, tylko inna roslinka, chrzan to podrobki :)
            Pogooglaj, a znajdziesz!"

            Wasabi to pasta która tradycyjnie była roboona zs specjalnej odmiany chrzanu
            japonskiego.
            Coraz czesciej sprzedaja też "syntetyczne" pasty i prochy Wasabi.

            Wasabi zabija parazyty w tkance ryby!
      • ani500 Re: Sashimi 19.04.07, 09:37
        nie !! Bo wasabi to kreatyna!! Panek was zabije!! I nie będzie śmiesznie!! Tak!
        Bo on nie boi!! Naprawde!!
      • devil-punk Re: Sashimi 21.08.07, 01:45
        paskudek89 napisała:

        > ale wasabi to nie chrzan...
        a co??? to chrzan jak ta lala:>> zjedz spróbuj i sie odzywaj:>
    • Gość: darek Re: Sashimi IP: *.home1.cgocable.net 20.08.06, 18:46
      nie "ZAMROZIC", tylko potrzymac w lodowce na tyle, aby ryba lekko stezala i
      lepiej sie kroila, czytaj uwaznie, zanim skrytykujesz...
      • Gość: monika Re: Sashimi IP: 195.14.65.* 14.11.06, 14:08
        Uff, w koncu ktos napisal cos logicznego /gosc z Japonii/, bo juz mi sie robilo
        slabo czytajc te dywagacje na temat: co to jest sushi a co sashimi. Spedzilam
        rok w Japonii i oba danai nalezaly do moich ulubionych. poza tym czest byly
        sporzadzane wrecz na moich oczach.....
        • Gość: Sushido Re: Sashimi IP: *.80-202-34.nextgentel.com 02.02.07, 12:08
          co z tego ze na Twoich oczach i co z tego ze bylas w japonii, kto nie byl(^^)
          no definicja sushi i sashimi juz sie pojawila...okej
          oczywiscie ze wasabi to korzen...tak jak chrzan tyle ze mniejszy.
          a co do artykulu to nalezy dodac by kroib rybe najpierw w sporawe kawalki (potem
          w mniejsze ) prostopadle wtedy nienarusza sie wlokien i samk pozostaje na samym
          koncu kroii sie rybe w kawalki dlugosci kciuka a szerokosci o ''papierowo
          ''cienkiej do powiedzmy 1cm btw technika nazywa sie hira-zukuri lub hiki-zukuri
          (kawalki na nigiri to inna sprawa. poza tym w europie rybe maslana to tylko
          mrozona!! a do sashimi podaje sie namasu- czyli daikon (rzodkiew) i
          marchewke(surowa) starta i skropione octem ryzowym(istnieja rozne ''dressingi''
          jesli ktos chce wiedziec wiecej piszcie, z checia rozjasnie droge do tego
          najwspanailszego z odkryc kulinarnych Sushido@tlen.pl
          • ani500 Re: Sashimi 19.04.07, 09:40
            Panek był w Japoni i widział kreatyne!! I od tego czasu Panek jest Pankiem!!z
            duża fujara
    • ani500 Sashimi 19.04.07, 09:35
      ssij !!!
    • Gość: Aśka Sashimi IP: *.centertel.pl 03.06.07, 22:57
      Hmmm... dziwnym trafem ostatnio kupiłam jakąs gazetę ze względu na dodatek z
      przepisami kuchni japońskiej iiiiii... własnie jest identyczny przepis. Kropka
      w kropkę. I nawet zdjecie to samo....
      No i nawet przejżałam to przed chwilą jeszcze raz i nie ma tam nigdzie nazwiska
      pana Piotra....
    • Gość: mastersushi Sashimi IP: *.karolin.pl 27.06.07, 23:44
      dobry był by do tego imbir albo oshinko i ryz oczywiscie
    • Gość: mastersushi Re: Sashimi IP: *.karolin.pl 27.06.07, 23:45
      no tak ale zamrozenie likwiduje czesciowo bakterie ktore dostaja sie do ryb np
      przy transporcie
      • Gość: Sashimi chef Sashimi IP: *.gdynia.mm.pl 26.08.07, 10:07
        "no tak ale zamrozenie likwiduje czesciowo bakterie ktore dostaja sie do ryb np
        przy transporcie"

        Ryba na sushi jest trzymana na "sniegu" w specjalnych pojemnikach , i w
        tych pojemnikach i w tej temperaturze bakterie nie są problemem.

        Natomiast PARAZYTY zyjace w rybie sa problemem, i trzeba wiedziec jakje
        kontrolowa.

        Wasabi zabija te parazyty!

        Ryby na sashimi/ sushi sie nie mrozi, przetrzymuje sie ja na lodie (śniegu)
    • devil-punk Re: Sashimi 21.08.07, 01:40
      nie mieszj sushi z sashimi a sashini to właśnie cienkie około 10
      gramowe plasterki ryby
    • Gość: Sashimi chef Sashimi IP: *.gdynia.mm.pl 26.08.07, 09:43
      Ryby NIE mrozi sie na sashimi!

      Ryba maslana nie nadaje sie do konsumpcji ludzkiej ze wzgledu na
      zawartośc "wosków".

      Sashimi to bardzo wysoka jakosc ryby, a nie po prostu podawana ryba surowa.
      Tunańczyk tuńczykowi nie równy!
      Najlepsze sashimi to z AHI (tunczyk) yellowfin, big eye albo albacore, i to
      nie z całej ryby a tylko wybranych kawałków.

      Rownież tunczyki które żyły na powierchni oceanu maja czesto przepalone
      mieso i nie nadaja sie na sashimi!

      "Seasonal, cyclical changes in flesh characteristics occur in many fish species,
      but they are very noticeable in mature yellowfin tuna landed. Yellowfin caught
      near the ocean surface during the summer season frequently have some portion of
      flesh that lacks the typical bright red pigmentation and is more watery and
      softer than normal ahi flesh. Fish in this condition are often referred to as
      "burnt" tuna. The condition may be related to spawning, to overheating as a
      result of frenzied activity on handlines and trolling lines or to handling
      techniques by small-boat fishermen after capture.

      Burnt flesh reduces the value of a fish in the sashimi market. Except in extreme
      cases, however, burnt tuna can be cooked without tasting the effects of this
      condition. This has led many fish buyers to recognize only two grades of
      yellowfin tuna
    • Gość: pimpek Re: Sashimi IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.08, 13:28
      Smieszni jesteście, przerzućcie najpierw internet, zapoznajcie się z
      osiągnięciami zawodowymi Piotra Korneta, następnie krytykujcie, kto jak kto, ale
      p. Piotr wie co i jak, prowadził jedną z pierwszych restauracji oferujących
      sushi i sashimi w Polsce.
    • Gość: Kropek Sashimi IP: *.wlb.vectranet.pl 29.12.08, 00:46
      Oczywiście, że wasabi to chrzan, ale morski. :-) Proszę przestudiować książkę
      kuchni japońskiej. :-)
    • Gość: molderro Sashimi IP: *.connecta.pl 10.01.10, 22:54
      owszem, wasabi to japońska ostrzejsza odmiana chrzanu
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka