Dodaj do ulubionych

dopłaty do gruntu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 13:11
Witam,
nasz dwewloper każe dopłacić nam podatek Vat za grunt, za który już
zapłaciliśmy przed wejściem do unii. Jak myślicie czy ma prawo żądać od nas
zapłaty?
Obserwuj wątek
    • Gość: buli Re: dopłaty do gruntu IP: 217.153.88.* 07.06.04, 15:34
      a ktory developer, jesli to nie tajemnica?
      moj (MID) tez mi wspominal o czyms takim ale podobno wszystko sie wyjasnilo i
      nie trzeba placic tego podatku...czy tam wyrownania
      • Gość: pawel Re: dopłaty do gruntu IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 08.06.04, 19:38
        buli!!! jak to wyjasnili. moj developer tez sie domaga doplaty. oczywiscie nie
        jestem sklonny doplacac jesni nie ma takiej potrzeby. bardzo prosze o odpowiedz
        bo niedlugo podpisuje akt notarialny
        • Gość: gostek Re: dopłaty do gruntu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 15:44
          staram sie teraz przejsć przez ustawę o VAT, bo nie mogę uwierzyć że po
          zapłąceniu 100% za mieszkanie przed 1 maja musze jeszcze dopłacić VAT za grunt.
          • Gość: buli Re: dopłaty do gruntu IP: 217.153.88.* 16.06.04, 07:38
            .. troche pozno wiem..

ale chyba do konca nie pomoge.. ja jescze nei podpisuje aktu.. a rozliczenie
            mam dostac za tydzien, moze dwa.. wiec wtedy bede pewny na 100%.
            PRzyznam sie ze kiepsko orientuje sie w takich tematach, ale dostalem
            ostateceni zapewneienie od dev., ze tej doplaty nie bedzie...
            no chyba, ze mi zrobia niespodzianke za jakis czas..
      • Gość: gostek Re: dopłaty do gruntu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 15:46
        Buli, a czy podał Ci jakąś podstawę prawną? Bo mogłabym powalczyć wtedy z moim
        deweloperem, pomóż proszę :)
        • Gość: Bono Vox Re: dopłaty do gruntu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.06.04, 16:39
          To niech deweloper przedstawi Ci podstawę prawną naliczenia VATu :-)))

Równolegle możesz zwrócić się pisemnie do Urzędu Skarbowego z zapytaniem.
          Wrazie wystąpienia niejasności będziesz miała podkładkę.

Z tego co wiem, to Ministerstwo Finansów nie ma (jeszcze) opracowanego
          stanowiska w tej sprawie.

pzdr.
          BV
          • Gość: gostek Re: dopłaty do gruntu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 14:50
            No więc napisałam list do urzędu skarbowego i teraz będę cierpliwie czekać bo
            maja na odpwiedź podobno 2 miesiące. Może do tego czasu cos więcej się wyjaśni.
            Z moich orientacji zaczyna się klarować, że nie uniknę tego podatku ponieważ
            nie dostaliśmy za to faktury i nie podpisywaliśmy aktu notarialnego. No nic,
            poczekamy zobaczymy. Mieszaknie odbieram w grudniu...
            • Gość: Bono Vox Re: dopłaty do gruntu IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.04, 15:19
              Też jestem w podobnej sytuacji...

Podpisałem umowę z developerem w marcu br. na zakup mieszkania. Termin
              oddania mieszkania przewidziano na czerwiec 2005 r. Płatności za mieszkanie
              ustanowiłem sobie w ratach. Pierwszą ratę zapłaciłem w kwietniu br. Deweloper
              wystawił mi w kwietniu br. zaliczkową fakturę, w której zawarł w jednej z
              pozycji: "Własność w udziale gruntu" ze stawką VAT 0%, pozycje dotyczące
              samego mieszkania objęto stawką VAT 7%.

Też nie wiem, czy będę musiał dopłacić VAT za grunt przy ostatecznym
              przekazaniu mieszkania w czerwcu 2005 r. czy fakt, że "kupiłem" grunt przed 1
              maja br. zwalnia mnie z obowiązku zapłaty 7 % VATu?

Jak na razie, kalkuluję sobie cenę mieszkania z 7% VAT na grunt.

Pozdrawiam,

BV
              • Gość: gostek Re: dopłaty do gruntu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 14:56
                zwróciłam sie z zapytaniem do urzędu skarbowego, a oni co? Oczekują ode mnie
                opinii prawnej (jakbym chciała płacić prawnikowi to nie zwracałabym się do
                urzędu) i jeszcze 5 zł w znaczkach skarbowych za ich opinię. Czyli wygląda to
                tak ja funduję im opinię prawnika a potem oni ewentualnie sie z nią zgodzą lub
                nie ... To jest kpina!!! Uwielbiam urzędy skarbowe !!!!!!!!!!
                • adka Re: dopłaty do gruntu 06.07.04, 15:41
                  Może przydadzą Ci się te linki:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=13255451&v=2&s=0
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=656&w=13313266&v=2&s=0
                  Pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka