Gość: gostek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 13:11 Witam, nasz dwewloper każe dopłacić nam podatek Vat za grunt, za który już zapłaciliśmy przed wejściem do unii. Jak myślicie czy ma prawo żądać od nas zapłaty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: buli Re: dopłaty do gruntu IP: 217.153.88.* 07.06.04, 15:34 a ktory developer, jesli to nie tajemnica? moj (MID) tez mi wspominal o czyms takim ale podobno wszystko sie wyjasnilo i nie trzeba placic tego podatku...czy tam wyrownania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: dopłaty do gruntu IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 08.06.04, 19:38 buli!!! jak to wyjasnili. moj developer tez sie domaga doplaty. oczywiscie nie jestem sklonny doplacac jesni nie ma takiej potrzeby. bardzo prosze o odpowiedz bo niedlugo podpisuje akt notarialny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: dopłaty do gruntu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 15:44 staram sie teraz przejsć przez ustawę o VAT, bo nie mogę uwierzyć że po zapłąceniu 100% za mieszkanie przed 1 maja musze jeszcze dopłacić VAT za grunt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buli Re: dopłaty do gruntu IP: 217.153.88.* 16.06.04, 07:38 .. troche pozno wiem.. ale chyba do konca nie pomoge.. ja jescze nei podpisuje aktu.. a rozliczenie mam dostac za tydzien, moze dwa.. wiec wtedy bede pewny na 100%. PRzyznam sie ze kiepsko orientuje sie w takich tematach, ale dostalem ostateceni zapewneienie od dev., ze tej doplaty nie bedzie... no chyba, ze mi zrobia niespodzianke za jakis czas.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: dopłaty do gruntu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 15:46 Buli, a czy podał Ci jakąś podstawę prawną? Bo mogłabym powalczyć wtedy z moim deweloperem, pomóż proszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: dopłaty do gruntu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.06.04, 16:39 To niech deweloper przedstawi Ci podstawę prawną naliczenia VATu :-))) Równolegle możesz zwrócić się pisemnie do Urzędu Skarbowego z zapytaniem. Wrazie wystąpienia niejasności będziesz miała podkładkę. Z tego co wiem, to Ministerstwo Finansów nie ma (jeszcze) opracowanego stanowiska w tej sprawie. pzdr. BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: dopłaty do gruntu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 14:50 No więc napisałam list do urzędu skarbowego i teraz będę cierpliwie czekać bo maja na odpwiedź podobno 2 miesiące. Może do tego czasu cos więcej się wyjaśni. Z moich orientacji zaczyna się klarować, że nie uniknę tego podatku ponieważ nie dostaliśmy za to faktury i nie podpisywaliśmy aktu notarialnego. No nic, poczekamy zobaczymy. Mieszaknie odbieram w grudniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bono Vox Re: dopłaty do gruntu IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.04, 15:19 Też jestem w podobnej sytuacji... Podpisałem umowę z developerem w marcu br. na zakup mieszkania. Termin oddania mieszkania przewidziano na czerwiec 2005 r. Płatności za mieszkanie ustanowiłem sobie w ratach. Pierwszą ratę zapłaciłem w kwietniu br. Deweloper wystawił mi w kwietniu br. zaliczkową fakturę, w której zawarł w jednej z pozycji: "Własność w udziale gruntu" ze stawką VAT 0%, pozycje dotyczące samego mieszkania objęto stawką VAT 7%. Też nie wiem, czy będę musiał dopłacić VAT za grunt przy ostatecznym przekazaniu mieszkania w czerwcu 2005 r. czy fakt, że "kupiłem" grunt przed 1 maja br. zwalnia mnie z obowiązku zapłaty 7 % VATu? Jak na razie, kalkuluję sobie cenę mieszkania z 7% VAT na grunt. Pozdrawiam, BV Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: dopłaty do gruntu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 14:56 zwróciłam sie z zapytaniem do urzędu skarbowego, a oni co? Oczekują ode mnie opinii prawnej (jakbym chciała płacić prawnikowi to nie zwracałabym się do urzędu) i jeszcze 5 zł w znaczkach skarbowych za ich opinię. Czyli wygląda to tak ja funduję im opinię prawnika a potem oni ewentualnie sie z nią zgodzą lub nie ... To jest kpina!!! Uwielbiam urzędy skarbowe !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adka Re: dopłaty do gruntu 06.07.04, 15:41 Może przydadzą Ci się te linki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=13255451&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=656&w=13313266&v=2&s=0 Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś