Dodaj do ulubionych

Promenady Wrocławskie

16.11.12, 01:17
Witajcie,

chcemy kupić z żoną mieszkanie w RNS we Wrocławiu. Po zapoznaniu się z ofertą rynku najbardziej zainteresowani jesteśmy ofertą Promenad. Najbardziej odpowiada nam lokalizacja i rozkład mieszkania. Zastanawiają dosyć pokrętne odpowiedzi na pytania, Pań z biura obsługi.
Czy ktoś z Was kupił już tam mieszkanie? Wiecie może jaki będzie standard wykończenia? Obawiamy się, że całość jest budowana w pośpiechu ze słabszych jakościowo materiałów.
Co z wylewaniem Odry w tamtym miejscu?
Ogólnie mało jest jest też informacji co do samego dewelopera, czy ktoś już mieszka w mieszkaniu zbudowanym przez nich - jak wrażenia?

Będziemy wdzięczni za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Promenady Wrocławskie IP: *.finemedia.pl 23.11.12, 12:21
      Witam

Około miesiąca temu podpisałem umowę przedwstępną z developerem i teraz czekam już tylko na odbiór lokalu. Co do jakości materiałów to nie budują z najgorszego chłamu jaki jest na rynku. Bloczki silikatowe są powszechnie używane w budownictwie i słyną z dobrej jakości: blog.xella.pl/budujemy/entry/silka_w_domach_energooszcz%C4%99dnych_pracowni tutaj można więcej na ten temat poczytać. Co do wylewania odry to podczas powodzi stulecia w 1997 faktycznie ten teren był zalany, więc najlepiej mieszkanie kupić na 1 piętrze :) ale z reguły teraz na parterze są i tak docelowo powierzchnie na sklepy itp. Z tego co wiem to są plany umacniania wałów i zbudowania zbiorników retencyjnych. Aczkolwiek nasi wspaniali politycy się nie śpieszą. Pocieszeniem może być to, że powódź stulecia jak sama nazwa wskazuje występuje raz na sto lat, można o tym poczytać również w Internecie. Co do mieszkań wcześniej wybudowanych przez developera to w tej chwili wynajmuję na Ślężnej mieszkanie na osiedlu Centauris. Jestem bardzo zadowolony. Jeśli będę mógł jeszcze w czymś pomóc to proszę pisać.

Pozdrawiam
    • Gość: Gosia Re: Promenady Wrocławskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.12, 17:41
      Witam,

ja również jak mój przedmówca jestem po podpisaniu umowy przedwstępnej i z niecierpliwością wyczekuję odbioru mieszkania. Jak dotąd widać, że budowa idzie zgodnie z planem. Budowa budynku podzielona jest na dwie fazy i z tego co wiem wykonawca będzie się starał zrównać terminy odbiorów obu z nich. Bardzo mnie to cieszy, bo moje mieszkanie jest akurat w drugiej fazie i możliwe, że odbiór będzie jeszcze w przyszłym roku, a nie w IQ 2014 r., jak przewiduje umowa.
      Co do jakości wykonania to jestem w miarę spokojna, Erbud (wykonawca) to znana i dość solidna firma z dużym, udokumentowanym doświadczeniem (www.erbud.pl/realisation/by_bussiness/8). Ponadto, deweloper należy do Grupy Kapitałowej Impel i w przeciwieństwie do wielu innych wrocławskich firm deweloperskich ma zapewnione finansowanie na realizowaną inwestycję. Wyniki finansowe Vantage są jawne i aktualne może nie są powalające, ale trzeba pamiętać, że w dużej mierze wynika to ze specyfiki działalności i momentu rozliczania każdej z inwestycji.
      Standard wykończenia zaproponowany przez dewelopera jest powiedziałabym "standardowy" :) Na pewno dużym plusem jest fakt ogrzewania miejskiego. Niektórym może brakować instalacji gazowej pod kuchenkę itp., dla mnie akurat nie stanowi to żadnego problemu.
      Lokalizacja też wydaje mi się całkiem niezła, ze względu na bliskość miasta. Może obecnie teren Rychtalskiej i okolic nie zachęcają zbytnio do wieczornych spacerów, ale myślę, że w przyszłości tamta okolica zostanie bardziej "ucywilizowana" ze względu na planowane inwestycje. Taki duży teren w środku miasta nie może w nieskończoność być niezagospodarowany.
      Podobnie jak przedmówca, powodzi się raczej nie obawiam, z tego co wiem to nawet w 1997 r. woda była w okolicach ul. Kleczkowskiej i Trzebnickiej, ale na samym miejscu inwestycji jej nie było. Jeżdżę często na budowę i widzę, że budynek jest dość wysoko osadzony.
      Wiem, że wypowiadam się w samych superlatywach, ale cóż, jako mam nadzieję przyszły mieszkaniec inwestycji, nie jestem obiektywna w opiniach na jej temat. Mimo obecnej dużej podaży mieszkań we Wrocławiu myślę, że taka lokalizacja w cenie na Rodzinę na swoim to jednak duża okazja.
      Proszę dać znać, czy się Państwo zdecydowali na zakup, a nóż będziemy sąsiadami :)
      Pozdrawiam!
      • Gość: Gosia Re: Promenady Wrocławskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.12, 17:45
        a nuż, oczywiście :)
      • Gość: wisla Re: Promenady Wrocławskie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.11.12, 18:35
        o k..wa ale ale udawane dno marketingowe
        szymon, tobie kazali przygotowac to streszczenie materialow reklamowych?
        • Gość: Gosia Re: Promenady Wrocławskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.12, 18:45
          Haha, no pięknie.. to ja się może lepiej więcej nie będę odzywać, bo moje naiwne pozytywne myślenie o inwestycji jest odbierane jako "dno marketingowe".
          Spoko, ja i tak będę tam mieszkać ;)
          Szczerze, to nie wydaje mi się, żeby komuś z marketingowców Vantage chciało się pisać w sobotę wieczorem taki wywód, zważywszy na to w jakim tempie odpowiadają (lub nie) na maile klientów w tygodniu, w godzinach pracy :P
          Pzdr,
          Gosia
          PS. A jeśli masz jakieś informacje, którymi chciałbyś wyprowadzić klientów Vantage z błędu to napisz proszę.. kredyt jeszcze nieuruchomiony ;)
        • greges58 Re: Promenady Wrocławskie 24.11.12, 23:58
          wiesz...
          " Oni " cały tydzień użerają się z Klientami - latając po budowach - więc jedynie w sobotę,
          ( wieczorem ? ) mają czas na wypisywanie dyrdymałów i głupot na Forum !!!

" developer na swoim " się kończy ???
          ;)
          • Gość: Gosia Re: Promenady Wrocławskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.12, 00:15
            No cóż.. potwierdza się tylko, że nie warto na to "Forum" zaglądać. Co za jad, żałuję, że się w ogóle odezwałam...

Jak już ci "Oni" tak latają po tych budowach, to niech chociaż częściej dziennik budowy aktualizują, żeby ci okropni klienci mogli zobaczyć czy ich "deweloper na swoim" jeszcze coś buduje ;)
            • greges58 Re: Promenady Wrocławskie 25.11.12, 00:46
              Gosiu !

nie zaglądaj...
              ale, zanim odejdziesz, przejrzyj wszystkie wpisy w każdym wątku !!!
              jedna wielka kryptoreklama ? oczywiście ! nie wiedziałaś ???
              coś na wzór tekstów:
              " czy znacie może jakiegoś dobrego fryzjera we Wrocławiu? "
              i zaczyna się zaraz naganianie ( sobie samej ) klientek ...

Pozdrawiam ^^
              Jadowity Grześ.
              • Gość: Gosia Re: Promenady Wrocławskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.12, 01:09
                Jadowity Grzesiu,
                wiem, że mój wpis może podsuwać Ci myśl, że nie przyszło mi do głowy, że wątek mógł otworzyć pracownik Vantage (chociażby zważywszy na fakt, że trafiłam tutaj przez link wrzucony przez nich na Fb)... w sumie się nie dziwię, bo czytając czasami wpisy na tym forum można zwątpić w ludzką inteligencję.
                Napisałam to jednak z myślą, że nawet jeśli jest tak jak podejrzewamy, to pewnie i tak na hasło "promenady wrocławskie opinie" trafi tu wiele osób, które będą poważnie rozważały zakup mieszkania właśnie tam gdzie ja. Czemu nie poprawić im i sobie samopoczucia? :)
                Każdy z nas boi się kupować przysłowiową dziurę w ziemi, a jeszcze przy obecnej sytuacji w budowlance, odbiór mieszkania za jakieś 1,5 roku wydaje się być totalną abstrakcją..
                naprawdę uważam, że ta inwestycja ma poważne szanse zakończyć się sukcesem, bo się trochę na tym znam (nie, nie jestem pracownikiem Vantage :P) i nie uważam, żebym napisała jakieś straszne dyrdymały.
                Szkoda mi czasu na przeglądanie wszystkich wątków, wystarczy mi Twoja opinia, bo w każdym wątku w którym byłam widziałam, że masz coś do powiedzenia ;)
                Pozdrawiam i mniej jadu życzę!
                Gosia
        • Gość: podwykonawca Re: Promenady Wrocławskie IP: *.brochow.net 30.11.13, 23:58
          Szymon N to zwykły idiota dorabiający sobie do wypłaty robiąc zdjęcia . Ciekawe ile ma procęt od naliczonej kary . . Ostatnio widziałem jak robił zdjęcia nowym lokatorom bo ich bus , któtry przywiózł drewniane panele stał na chodniku . Idiota zna się tylko na robieniu zdjęc z telefonu komórkowego
        • Gość: podwykonawca Re: Promenady Wrocławskie IP: *.brochow.net 01.12.13, 00:05
          Dla niewtajemniczonych Szymon N to były kierownik budowy pierwszego etapu . Na drugim teraz chyba będzie cieciem bo do tego się idealnie nadaje.
      • Gość: podwykonawca Re: Promenady Wrocławskie IP: *.brochow.net 01.12.13, 00:52
        Muszę przyszłych nabywców zmartwić .Firma Erbud nastawiona jest na robienie wałów z podwykonawcami . Naliczają dziwne kary a kierownicy mają premie za naliczanie kar dla podwykonawców więc robiąc coś za darmo lub w moim przypadku dopłacając proszę nie liczyć na jakość
      • kingofspin [...] 20.02.15, 12:59
        Treść postu jest niedostępna.
      • kingofspin Re: Promenady Wrocławskie 20.02.15, 13:21
        Nieszczelne okna, krzywe drzwi, brak kątów prostych, nie działające instalacje, nie usuwanie usterek, setki maili i telefonów do dewelopera, nie działające domofony, nie działające zamki i windy, kłamiący sprzedawcy, wysokie czynsze, źle wypełnione dokumenty dla banku - to codzienność osób, które kupiły mieszkanie w Promenadach Wrocławskich.
    • Gość: wisla Re: Promenady Wrocławskie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.11.12, 12:29
      to moze ja wyjasnie o co mi chodzi
      tutaj artykul z panem prezesem Vantage Development
      www.tuwroclaw.com/wywiady,finanse-dewelopera-to-dzis-kluczowa-sprawa-dla-klienta,wyw4-2102.html
      w ktorym Prezes zapewnia swoich klientow ze finanse fimy sa super bo firma ma sukces sprzedazowy
      po czym na stronach posrednika nieruchomosci gruntowych mozna znalezc ogloszenie gdzie posrednik wystawia na sprzedaz caly teren promenad wroclawskich www.poznanskie-nieruchomosci.pl/index.php?itemid=3330&catid=53

to ja sie pytam jak z tym sukcesem sprzedazowym i dobrymi finansami, czy mozna wierzyc w takie zapewnienia
      przy okazji deweloper namawiajac na zakup promenad wroclawskich, przekonuje nas, ze to super jak kupicie tu mieszkania to bedziecie mieszkac na jednym z najwiekszych osiedli spojnych w swej kocepcji,
      to jak z ta wspolna koncepcja bedzie jak teren idzie pod mlotek?

w tym samym artykule gdzie zapewniani jestesmy o sukcesie sprzedazowym, pan prezes znow nam mowi, ze Vantage jest najbezpieczniejsza firma deweloperska bo co kwartal musi na gielde podawac raporty finansowe firmy
      to ja tylko przypomnie ze inna firma deweloperska religa tez musi takie raporty pokazywac, a w zasadzie musiala, bo juz wlasnie upadla, wiec znow wkreca sie niesiadomych klientow w zewnienia ktore nie maja podstaw w rzeczywistosci,
      ja sie nie znam na budownictwie wic nie bede sie wypowiadal czy dobrze buduja, ale mam mala firme marketingowa i potrafie sprawdzic co to dobry marketing, tu widac ze niewiarygodny, wiec jak zaufac firmie
      • Gość: odra Re: Promenady Wrocławskie IP: *.internetia.net.pl 25.11.12, 23:36
        Nie wiem czy widzisz z jaką datą jest ogłoszenie o sprzedaży tych nieruchomości? Zostało dodane grubo ponad 1,5 roku temu. Ponieważ też jestem na etapie kupowania mieszkania od Vantage pozwoliłem sobie przeanalizować tę ofertę sprzedaży i z tej mapki wynika, że na sprzedaż był teren, na którym budowany jest teraz I etap mieszkań (na mapce etap 3) i teren, na którym deweloper planuje kolejny biurowiec (etap 10), dla którego ok. miesiąc temu wybrał projektanta. Wątpię więc, że są to aktualne informacje.

Co do Religi to fakt - upadł, mimo tego, że również był Spółką giełdową. Nie porównujmy jednak tych obu firm, bo różnica między nimi jest dość wyraźna. Pewne ryzyko jest, ale jeśli ktoś ma minimalne pojęcie o specyfikacji tej branży i o tym, jak czytać tabelki i wyniki finansowe to będzie wiedział, czy warto inwestować.

Teraz czytając Wasze wypowiedzi boję się napisać, że się zdecydowałem na zakup, bo zaraz zostanę posądzony o jakieś reklamy... Zresztą proszę sobie odwiedzić stronę i zobaczyć, jak idzie sprzedaż. Też da to tym, którzy się wahają jakąś odpowiedź.
        • apropos47 Re: Promenady Wrocławskie 26.11.12, 01:26
          Wbrew podejrzeniom, założyłem ten wątek by poznać Wasze argumenty za i przeciw kupnu mieszkania na Promenadach. Szkoda czasu na dociekanie, który wpis jest autentyczny, a który nie. Po mimo pojawiających się pytań, ta inwestycja w porównaniu do aktualnych ofert konkurencji, ma wiele plusów.

W dyskusji wypłynęła istotna kwestia sprzedaży całego terenu inwestycji. Skoro ludzie z VD dokopali się do naszej dyskusji, to może wypowiedzą się na ten temat oficjalnie na fanpagu lub blogu, bo rzeczywiście takie newsy mogą budzić niepokój.

Jedną z naszych wątpliwości jest też zagospodarowanie terenu. W ostatnim wywiadzie, zapytany o Promenady Prezes oświadczył, że "Teren pozwala nam zrealizować następne etapy w wielkościach uzależnionych od popytu. Jesteśmy gotowi na każde wyzwanie w tym zakresie." Znając życie tych etapów mieszkaniowych za wiele już nie powstanie. Ciekawi mnie czy istnieje projekt zagospodarowania najbliższej okolicy etapu 1i2, na wypadek gdyby pozostałe etapy zostały wstrzymane. Co z mariną i kładką? W jakich terminach będą realizowane?
          Co z wjazdem od Jedności będzie w jakiś sposób zmodernizowany? W przejściach pod wiaduktem straszy.

Kolejna niejasna dla nas kwestia, to sam budynek. Podobno projekt ma być jeszcze nieco modyfikowany, jak bardzo się zmieni?

• Gość: wisla Re: Promenady Wrocławskie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.11.12, 07:30
            jaja sobie robicie?
            posprzedawali Wam mieszkania a nie wiecie co sie bedzie dzialo pod oknem? przeciez zaplaciliscie nie tylko za 4 sciany ale za cale osiedle
            to pokazuje jak idiotyczny jest marketing Vantage, robia szum na pol miasta zeby przy promenadach za pieniadze podatnikow przesuneli przystanek tramwajowy o 50 metrow, a sami nie chca powiedziec co planuja zbudowac na swoim terenie
            swoja droga widac jak atrakycjny dla inwestorow jest ten teren na zapleczu blaszaka handlowego, od poltora roku wisi ogloszenie i nikt nie chce tego kupic,
            to jest sukces sprzedazowy!
      • Gość: Piotr Re: Promenady Wrocławskie IP: *.finemedia.pl 29.11.12, 09:54
        Witam,

chyba naprawdę masz małą firmę marketingową i się nie dziwię skoro nawet na forum nie potrafisz się w kulturalny sposób wypowiadać. Wydaje mi się, że to nie Gosia jest marketingowcem z VD tylko Ty anty marketingowcem z innej firmy. Przedstawiasz przestarzałe artykuły i próbujesz straszyć ludzi jaki to nie jest bajzel na tej rychtalskiej. Jak sam wcześniej pisałem kupiłem już tam swoje M i bardzo dobrze zdaję sobie sprawę co kupiłem i jak wygląda ten teren bo jestem tam dosyć często.

Co do wypowiedzi apropos na temat zagospodarowania terenu wokół to mam w prospekcie informacyjnym dobrze rozpisane jak będzie to wyglądało i między innymi jest zapis o renowacji ulicy od budynku do połączenia z Jedności. Mam nadzieję, że zrobią właśnie coś z tym starożytnym mostem bo faktycznie jest dosyć przerażający.

I jeszcze mogę tylko poinformować, że sprzedano do tej pory 88 mieszkań, tak wynika z mojego dokumentu do banku, który wypełnia Inwestor. Czyli jest do już 1/3 całej sprzedaży a jak byśmy policzyli rezerwacje to wydaje mi się, że idzie im bardzo dobrze. Nie wiem dlaczego Wisła się dziwiłeś, że tak mało sprzedanych było wykazanych w raporcie ale to chyba jest oczywiste, że im większy postęp prac tym większa sprzedaż bo ludzie są nie ufni i nie lubią kupować dziury w ziemi. Myślę, że po nowym roku spokojnie sprzedadzą powyżej 120 mieszkań.

Co do osób, które już kupił mieszkanie to mam nadzieję, że za niedługo będziemy się widywać w windzie i pod blokiem na ławce.

• Gość: Gosia Re: Promenady Wrocławskie IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.12, 22:47
          Ja też mam nadzieję, że to będzie "niedługo" :)
          W Vantage mówią, że wykonawca będzie dążył do wyrównania terminów oddania I i II fazy. Optymistyczny scenariusz to odbiór kluczy przez mieszkańców II fazy jeszcze w końcówce 2013 r. Byłoby super..

Cieszę się, że dzięki mojemu kontrowersyjnemu "marketingowemu" wpisowi udało się trochę rozruszać jakieś forum na temat Promenad.
          Może by tak jakieś osobne forum dla przyszłych mieszkańców założyć i wrzucić link na fejsbukową stronę dewelopera, hm? :)
    • Gość: wisla Re: Promenady Wrocławskie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.11.12, 14:23
      poniewaz odszczekiwano sie, zeby przeczytac raport firmy, bo z nich wynika, ze to super firma, to tez to zrobilem,
      nie znam sie na dzialalnosci deweloperskiej ale jestem po ekonomi i umiem czytac raporty gieldowe
      i wcale tam tak rozowo nie jest : firma ma zyski ale z roku na rok coraz mniejsze i jest to staly trend spadkowy
      a uzyskane zyski wynikaja raczej z prezejmowania majatku impela i budowania biurowcow niz jakis wielkich zyskow na sprzedazy mieszkan

tutaj macie cytat z tego raportu giełdowego Vantage i widać jak Was roluja
      od poczatku roku sprzedali na promenadach 19 lokali, czyli sprzedaja dwa na miesiac, to jest katastrofa a nie sukces sprzedazowy
      w tym tempie te ponad tysiac mieszkan jakie zapowiadali do wybudowania na promenadach, zrealizuje w jakies 500 miesiecy czyli ponad 40 lat :)
      bedziecie sie ganiac po tych pustych niezorganizowanych polach

"Po trzech kwartałach 2012 roku przychody Grupy ze sprzedaży usług, produktów, towarów i materiałów wyniosły 9 449 tys. zł.
      Największa część przychodów po trzech kwartałach 2012 roku osiągnięta została na sprzedaży lokali mieszkaniowych
      zrealizowanych w projekcie „Centauris” w wysokości 5 799 tys. zł. Pozostała część to głównie przychody z wynajmu.
      W omawianym okresie Grupa sprzedała 63 mieszkania (44 mieszkania Centauris, 19 mieszkań Promenady Wrocławskie)
      i 4 lokale usługowe (3 lokale usługowe Centauris, 1 lokal usługowy Promenady Wrocławskie); razem 67 lokali (umowy
      deweloperskie). W wynikach rozpoznano przychody ze sprzedaży 21 lokali."
      a cala sprzedaz wynosi nieco ponad 60 lokali przez caly rok, smiechu warte:)

natomiast popatrzcie ile wydali na marketing, tu znow cytat z raportu

"Koszty działalności operacyjnej Grupy Kapitałowej po trzech kwartałach 2012 roku wyniosły 12 273 tys. zł. Rozpoznane koszty
      wytworzenia sprzedanych lokali mieszkalnych wyniosły 4 632 tys. zł. wraz z kosztami gruntu Pozostała część kosztów
      operacyjnych związana jest głównie z kosztami marketingu i sprzedaży dotyczących realizowanych i przygotowywanych
      projektów deweloperskich,
      kosztami utrzymania nieruchomości oraz kosztami utrzymania struktury Grupy."

12 mln kosztow minus 4 mln to 8 mln na koszty martketingu, to jakas masakra!!!

zalozmy ze polowa poszla na biurowce z tych kosztow marketingu (w co nie bardzo wierze, raczej wiecej na mieszkania), to 4 mln kosztowal marketing 60 mieszkan

nie trzeba byc ekonomista zeby wyliczyc ze 60 mieszkan po jakies 300 tysiecy za sztuke to 18 mln

co oznacza ze najbidniej 20 % waszej kasy poszlo wlasnie na takie pseudoartykuly jak ten o sukcesie sprzedazowym Vantage

za te kase to byscie nie tylko musieli sie nie martwic o widok z okna ale moze by na basen kryty jeszcze starczylo

ale jaja!

• Gość: Gosia Re: Promenady Wrocławskie IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.12, 19:50
        Po przeczytaniu tego posta chyba powinnam się załamać i zastanowić nad podpisaniem umowy kredytowej... albo zastanowić się kto Ci płaci za taki zagorzały antymarketing?

Może i masz trochę racji, tylko jak wytłumaczyć fakt, że BZ WBK udzielił właśnie spółce finansowania na realizację tej inwestycji? Nie sądzę, żeby bank który obecnie niechętnie finansuje wszelkiego rodzaju budowlankę nie zbadał wzdłuż i wszerz, czy inwestycja się spina i ot tak wywalał na nią kilkadziesiąt milionów. No i jak wytłumaczyć fakt 68 wzmianek w KW nieruchomości o roszczeniach oczekujących na wpis na rzecz klientów, którzy właśnie podpisali umowy deweloperskie, z czego większość z października i listopada br.? Może jednak te wysokie koszty marketingu rozłożą się na trochę większą liczbę mieszkań, hm?

PS. Jak na razie jedyną osobą, która się „odszczekuje” w tym wątku i przyjmuje agresywny ton, jesteś Ty Wisła.. proponuję nie podchodzić tak emocjonalnie do tematu. Za to konstruktywna analiza jak najbardziej wskazana, bo pewnie wszyscy mamy jakieś obawy...
        • Gość: wisla Re: Promenady Wrocławskie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.11.12, 20:15
          chcialem nadmienic, ze nigdzie w swoich wypowiedziach nie napisalem, ze inwestycja sie nie spina, tak nie wolno robic jak sie tego nie wie
          pisalem tylko o tym co wiem i na co pokazalem dowody
          lipna sprzedaz, szczegolnie na tych wielkich promenadach i nie wskazywalm na problem spinania sie inwestycji tylko malych szans na szybkie kolejne etapy budowy, czyli wieloletnie mieszkanie na niezorganizowanym terenie
          oraz pisalem o malejacych zyskach, bo o tym udzielajacy wywiadu prezes zapewne przypadkowo zapomnial napomknac chwalac sie doskonala kondycja finansowa
          i tyle
          jesli widzisz gdzies jakies nieprawdziwe sformulowania, chetnie zostane wyprowadzony z bledu
          • Gość: Gosia Re: Promenady Wrocławskie IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.12, 21:16
            Przecież nie mówię, że napisałeś gdzieś nieprawdę. Chciałam tylko zwrócić uwagę, że w przypadku działalności deweloperskiej (wyodrębnionej w dużej grupie kapitałowe, o czym w swoich wypowiedziach z kolei Ty zapominasz) robienie takiej uproszczonej, wyrywkowej analizy nie za bardzo ma rację bytu.
            Wydaje mi się, że większość ludzi kupujących tam mieszkania nie jest idiotami i tak jak z pełną świadomością kupują mieszkania z widokiem na betoniarnię (bo te są tańsze), tak też na pewno mają świadomość, że plany dalszej zabudowy w perspektywie najbliższych lat mogą ulec zmianie lub że przez najbliższe lata będą mieszkać na jednym wielkim placu budowy.
            Jeśli faktycznie nic więcej tam nie powstanie, to nie będę z tego powodu jakoś bardzo nieszczęśliwa, do tej pory rosła tam wszędzie wkoło trawa i jak dla mnie może przez najbliższe kilka lat rosnąć dalej. W moim odczuciu, przy tym co się teraz na rynku dzieje oczekiwanie czegoś "na pewno" w perspektywie dłuższej niż 2-3 lata mija się z celem. Jeszcze 1,5 roku temu teren był na sprzedaż, może za chwilę reszta znowu będzie, jak wiele innych podobnych terenów we Wrocławiu. Taki biznes.
            Dla mnie ważniejsze jest to, czy obecnie budowany etap powstanie i uzyska pozwolenie na użytkowanie, czy będzie droga dojazdowa, oświetlenie, czy przejdę kiedyś wieczorem bez strachu obskurną Rychtalską..
            z obserwacji, każdy z okolicznych mieszkańców jakiego spotkałam pod płotem budowy mówił jedno "dobrze, że się tu w końcu coś dzieje".
          • Gość: odra Re: Promenady Wrocławskie IP: 62.233.251.* 28.11.12, 17:33
            Co do lipnej sprzedaży, to warto zobaczyć sobie księgę wieczystą inwestycji (jest dostępna online pod tym adresem ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html), trzeba tylko znać numer KW (nie wiem czy mogę podać jako Klient, pewnie tak, ale wolę nie, proszę zadzwonić, muszą podać).

Na tę chwilę w dziale III jest 70! wzmianek, więc chyba sprzedaż nie jest aż tak lipna jak piszesz. Co do lipnych zysków to fakt i przeglądając raporty inaczej nie wychodzi. Zobaczymy jak będzie na koniec roku i po I kwartale, kiedy rozliczą kończącą się budowę na Pilczycach. Ja zdaję sobie sprawę z tego, że jeśli nie będzie chętnych to nowe etapy nie powstaną w szybkim tempie, ale co do oddania tego jestem spokojny.
            • pikpok25 Re: Promenady Wrocławskie 29.11.12, 16:46
              szkoda ze takie słabe zainteresowanie. Te 20 czy nawet 70 sprzedanych mieszkań w stosunku do planowanych 2000 oznacza gwarantowane zamieszkiwanie przez następne 5-10 lat na placu budowy.
              Co ich ratuje to dosyć dobra cena, pierwszy budynek raczej powstanie wg planu.
              • Gość: odra Re: Promenady Wrocławskie IP: *.internetia.net.pl 30.11.12, 21:01
                Myślę, że ludzie są świadomi tego, że przez jakiś czas wokół będzie trwała budowa. Trudno, aby Deweloper wybudował wszystkie etapy za jednym zamachem i sprzedał 2000 mieszkań w rok. Taka jest kolej rzeczy, że ktoś kupi i będzie z tym żył przez kilka lat, a kto inny kupi w ostatnim etapie i zamieszka od razu na gotowym osiedlu. Sytuacja na rynku jednak zweryfikuje to, czy rzeczywiście te etapy powstaną. Jeśli będzie spokojnie to powstanie całe osiedle. Niekorzystne jest to, że nie można tego przewidzieć. Zapotrzebowanie na mieszkania we Wrocławiu będzie zawsze, jest tu bardzo dużo ludności napływowej, gdzieś muszą mieszkać. Poczekamy, zobaczymy. Jeśli komuś nie podoba się to, że przez kilka lat będzie tam budowa to mieszkania po prostu nie kupi. I tyle.
                • Gość: Tink Re: Promenady Wrocławskie IP: *.dynamic.mm.pl 02.02.13, 23:14
                  zapraszamy wszystkich na integrację:) www.promenadywroclawskie.fora.pl
                  wszystkiego dobrego:)
            • Gość: Tink Re: Promenady Wrocławskie IP: *.dynamic.mm.pl 02.02.13, 23:38
              Zapraszamy wszystkich zainteresowanych integracją:)

promenadywroclawskie.fora.pl/
              Pozdrawiamy przyszłych Lokatorów:)
              • Gość: Mieszkaniec Re: Promenady Wrocławskie IP: *.dynamic.mm.pl 11.02.13, 00:10
                Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych wątkiem, dziwi mnie jednak ile niektórzy siły poświęcają na negatywny PR dla promenad, pomimo tego, że jak wynika z ich wypowiedzi, nie nabędą tam swojego M. Ja wraz z narzeczoną podpisaliśmy umowę developerska dot zakupu mieszkania właśnie w promenadach i bardzo się z tego cieszymy. Zdajemy sobie sprawę z tego, że pomimo, iż nasze mieszkanko raczej na pewno zostanie ukończone w najczarniejszym scenariuszu będziemy mieszkać w "polu kukurydzy" :) jednak będzie to pole kukurydzy w samym środku miasta i przynajmniej mój pies będzie miał gdzie biegać :) jednak ja osobiście nie przewiduje takiego scenariusza, bo patrząc na raporty ostatnich 2 lat Vantage stabilnie sobie poczyna, EAT po 3q rok do roku wzrósł, zysk z działalności operacyjnej RdR również. Sprzedaż mieszkań na koniec stycznia br sięgnęła połowy, czyli 120 mieszkań z 240 co jak zasłyszałem było planem sprzedażowym na okres do listopada br. Sprzedaż mieszkań na takim poziomie pozwoliła Vantage wszcząć prace nad Zitą, w związku z popytem na powierzchnie biurowe myślę, że nie będzie problemu z wynajęciem powierzchni. Wszczęto drugi etap Centauris również by Vantage, co świadczy o tym, że we Wrocławiu jeszcze jest popyt na mieszkania. Skoro BZ WBK zawierzył Vantage, nie przepraszam, gorzej, bo spółce celowej Promenady Wroclawskie sp. z o.o. sp. j. czy jakoś tak, to taki marny ekonomista jak ja nie mam zastrzeżeń.
                Zamartwiam się jedynie kiedy i czy zostanie zrealizowana rewitalizacja ul. Rychtalskiej, co pozwoli przemieścić się do mojego przyszłego mieszkanka w miarę komfortowo. Szkoda, że tak ważna kwestia nie została poruszona. Wiadomo póki co, że miasto planuje rozświetlić ul. Rychtalską, jednak to chyba trochę za mało. Jestem pewien, że może to być kwestia decydująca dla przyszłych ewentualnych kupców mieszkań w promenadach.
                • tay2 Re: Promenady Wrocławskie 11.02.13, 11:47
                  Polecam Promenady, rozwojowa dzielnica i osiedle.
                  • Gość: komter Re: Promenady Wrocławskie IP: *.wroclaw.mm.pl 11.02.13, 23:38
                    nie kupujcie tu. Developer zaczyna mieć kłopoty finansowe.
                    • Gość: Mieszkaniec Re: Promenady Wrocławskie IP: *.dynamic.mm.pl 12.02.13, 00:06
                      skąd te wnioski, w podstawówce już uczą popierania wypowiedzi uzasadnieniem :)
                    • Gość: Piotr Re: Promenady Wrocławskie IP: *.finemedia.pl 12.02.13, 23:09
                      Kolejny wróżbita udziela się w wątku, który nawet go nie dotyczy. W takim razie kup mieszkanie u innego developera i nie zawracaj głowy.
                      • Gość: Gość Re: Promenady Wrocławskie IP: *.internetia.net.pl 21.05.13, 10:47
                        Radziłbym omijać tego dewelopera, bo inwestycja śmierdzi. Obawiam się kilku rzeczy. Mianowicie, że deweloper skończy pierwszy etap inwestycji mieszkaniowej i zawinie manatki, bo dlaczego tak nie może zrobić? Jaką mamy pewność, że tak nie będzie? Słowa handlowców w dziale sprzedaży, że na pewno będą? Kiedyś szperałem po internecie i znalazłem w stronie jakiegoś poznańskiego pośrednika, że Vantage chce sprzedać ten grunt... ciekawa sytuacja, zgadza się ??
                        W firmie jest zamęt, a ludzie tam pracujący są niekompetentni...wydaje mi się, że celowo. Są celowo dobierani tak, aby ich inteligencja nie powodowała, że będą się czegoś domyślać.
                        Teren jest oczywiście zalewowy, wystarczy zadzwonić do odpowiedniej instytucji i poprosić o komentarz...ewentualnie znaleźć na ich stronie mapkę
                        • Gość: gość Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.internetia.net.pl 21.05.13, 11:02
                          Jak oni chcą to spłacić?? ponad 94 mln złotych hipoteki na grunt pod Promenadami Wrocławskimi? Przecież to jest ogrom!!!!!!!!!!!!!!

lektura dla zainteresowanych
                          ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html
                          najlepsze jest to, że powyższa hipoteka została ustanowiona na początku tego roku... a ile osób kupiło tam mieszkanie... wydaje mi się, że za niedługo będzie ten sam problem co z gantem, czyli rychła upadłość. Powiedzcie mi, kto sprzedaje w Centrum mieszkania w takiej cenie i mu się to opłaca ?? Tylko Vantage :)
                          • Gość: Gosia Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.13, 18:00
                            Maaarna prowokacja... pewnie słabo Ci płacą za to spamowanie po różnych forach.
                            • Gość: gość Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.internetia.net.pl 21.05.13, 22:40
                              Nie mydlcie ludziom oczu. Gant miał przez wiele lat czyste sprawozdania finansowe. Nagle się okazało, że ktoś przez wiele lat zdołał bezkarnie wypompować ze spółki 140 mln zł.
                              • Gość: mazur Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.mm.pl 21.05.13, 23:02
                                No i nie rozumiem, to, że np gant nie zatrzymywał zysków bądź nie inwestował nie jest determinantą tego, że vantage, wrobis, dachbud czy inny inwestor robi to samo. Chyba, że tak, więc drodzy nabywcy szukajcie lepiej gotowych mieszkań najlepiej z rynku wtórnego a w szczególności tych z lat 60-tych.
                                • Gość: gość Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.internetia.net.pl 22.05.13, 12:38
                                  I tutaj mamy książkowy przykład powiedzenia "uderz w stół, a nożyce się odezwą". Przez kilka miesięcy w temacie dewelopera i inwestycji była cisza, nagle znalazło się kilku obrońców (zapewne niezależnych), którzy piszą dobrze o firmie... jeżeli chociaż chcecie się bronić, to odpowiadajcie rzetelnie i konkretnie na wątpliwości, a nie odpowiedzi typu: "że to konkurencja", "że najlepiej kupować stare mieszkania".
                                  Kiedy chcecie spłacić hipotekę na poziomie 94 mln złotych, skoro kolejnych etapów inwestycji mieszkaniowej nie widać???!!!
                                  • Gość: Mazur Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.mm.pl 22.05.13, 15:39
                                    Podobno przymiotem ludzi inteligentnych jest umiejętność rozumienia sarkazmu. Oczywiście nie jestem za kupowaniem mieszkań w starych zabudowach, pomimo, że nie mam nic do mieszkań z rynku wtórnego. Rzeczowo odpowiadać się powinno na rzeczowo zadane pytania, jeżeli ktoś sugeruje, że developer Vantage jest w trudnej sytuacji bez popierania tej wypowiedzi argumentami, które można odnieść do rzeczywistości to po co w ogóle się wysilać aby odpowiedzieć na takie pytanie.

Kolejna sprawa, zastanawia mnie fakt, po co komu wchodzić na forum developera, z którym nic się nie ma wspólnego, od którego nie chce się kupić nieruchomości tylko po to aby krytykować developera i zniechęcać ludzi do zakupu tam mieszkania. Mnie nie interesuje jak buduje ECHO czy DOM i nie zaglądam na ich strony a na pewno nie krytykuje ich.

Ja osobiście kupiłem mieszkanie od tego developera na Promenadach Wrocławskich i jestem bardzo z tego tytułu zadowolony. Będę promował Promenady bo chcę aby developer sprzedał szybciutko wszystkie mieszkania i zaczął kolejne inwestycje upiększając jedynie okolice mojego przyszłego domu. Co więcej, sobie nie ufam a co dopiero inwestorowi z dolarami w oczach. Nie, nie mam do niego zaufania, jak też do innych, jednak Ventage ma wielkie aspiracje, ma wielkie zaplecze finansowe, spółką matką jest Impel, a w zarządzie siedzą osoby, które legitymują się niebagatelnym doświadczeniem, zarządzają też innymi spółkami.

Nie mamy pewności, czy promenady powstaną w pełnej krasie i kiedy to się stanie, kupując mieszkanie zdawałem sobie z tego sprawę, ale nie jest to jakaś zapyziała prowincja 50 km od niczego tylko centrum miasta, wielkiej aglomeracji, z którego jest blisko w każdym kierunku i jeżeli jak to oświadczasz panie "gość" Vantage, choć nie ślubował mi na ślubnym kobiercu, oszuka mnie, nie realizując swojego bądź co bądź europejskiego w swojej skali projektu, to też znajdę w tym dobre strony. Przynajmniej żaden budynek nie będzie mi zasłaniał słońca, a widok z okna choć na krzaczory, póki co nie jest nie do zniesienia.

Vantage bierze udział w wielu inwestycjach na terenie Wrocławia, miałem przyjemność rozmawiać z kilkoma wykonawcami i podwykonawcami inwestycji Vantage i usłyszałem dobre opinie o wypłacalności developera, krytykowani byli jedynie niektórzy wykonawcy za słaby zarządzanie środkami ale to insza inszość. Uważam, że jeżeli bank jest w stanie powierzyć developerowi takie środki nawet pod hipotekę(bo jak inaczej)to dobre świadectwo dla inwestora. Ja osobiście tej hipoteki nie będę spłacał jak kolego "gościu" powiedziałeś, bo moje mieszkanie zostanie wyodrębnione i będzie miało własną hipotekę zaciągniętą przeze mnie.

Swoją drogą wydaje mi się, że po prostu jesteś byłym pracownikiem mającym coś wspólnego z inwestorem a z jakiegoś powodu wasza współpraca się zakończyła. Obrażasz ludzi pracujących dla Vantage, znaczy się, znasz ich? Bierzesz jakieś dane przypadkowo napotkane bądź nawet wyszukane w internecie, których nawet nie potrafisz zinterpretować i pleciesz jakieś głupoty. Interesuje się finansami, kończę zarządzanie finansami przedsiębiorstw i wiem, że aby poznać sytuację finansową przedsiębiorstwa należałoby przeanalizować sprawozdania, bilans, rachunek zysków i strat, rpp, wyliczyć szereg wskaźników, porównać do sektora a na koniec wyrzucić i tak wszystko do kosza, bo wystarczy trochę kreatywnej księgowości aby udowodnić, że czarne jest białe a białe czarne.

Kończąc swoją wypowiedź, dodam że z przyjemnością jeszcze podyskutuje, ale swoje wypowiedzi buduj na wiedzy, doświadczeniu i przede wszystkim logice. Nie interesują mnie teksty typu developer upada, buduje z papieru czy jest zły bo jest zły dlatego, że jest zły, na tego typu wypowiedzi nie będę nawet starał się odpowiedzieć.

A, wszystkich niezdecydowanych zapraszam do zapoznania się z ofertą Promenad, bo warto :)
                                    • Gość: minia Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.05.13, 17:37
                                      mnie zastanawia to dlaczego deweloper sam nie odpowie na proste pytanie, jak chce splacic owe 94 mln dlugu
                                      znana jest powszechnie agencja obslugujaca social media Vantage i wstydem jest, aby nie udzielac odpowiedzi na tak powazny zarzut jakim jest niewyplacalnosc firmy
                                      przeciez odpowiedz na to pytanie na pewno jest znana w spolce gieldowej
                                      ps. ja mam tylko nadzieje ze splata nie odbywa sie zaciagnieciem innego kredytu czy emisja obligacji, bo to juz Gant pokazal jak dziala splacanie dlugu dlugami, z reszta kazda rodzina polska majaca problemy finasowe wpada w spirale dlugow
                                      ale pewnie w tym przypadku tak nie jest
                                      czekamy na oficjalne dementi
                                      ja mam jeszcze chwile na wplate pierwszej znaczacej transzy na mieszkanie wiec poczekam na odpowiedz a jak nie to oficjalnie pisze do dewelopera przed zaplata
                                      • Gość: Gosia Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 18:52
                                        Chciałam zauważyć, że hipoteka to nie jest "dług" a zabezpieczenie i zwykle stanowi minimum 150-200% zadłużenia, które zabezpiecza. A jak już tak bardzo chcemy czytać KW, to należy zwrócić uwagę ile mieszkań zostało sprzedanych. Zdaje się, że już wałkowaliśmy tutaj ten temat.
                                        Poza tym, w przypadku deweloperów żaden szanujący się analityk patrząc tylko na gołe sprawozdania finansowe publikowane przez spółkę nie odważy się powiedzieć, że firma jest niewypłacalna. Skąd w ogóle taki pomysł? Ktoś z Was pracuje w BZ WBK, który finansuje tę inwestycję, że powstają takie zarzuty? Bo zdaje się, że z osób z poza spółki to ten bank wie o niej najwięcej. Nie sądzę, żeby taki wielki i szanowany bank bawił się z Vantage w jakieś sentymenty.
                                        Moim zdaniem porównywanie Vantage i Impela z Gantem, to lekka przesada. Tak w ogóle, to Gant się jeszcze nie rozleciał i z tego co wiem, akcje idą w górę bo firma obiecała spłacić obligacje, także może bądźmy ostrożni z osądami i porównaniami.
                                        A jeśli ktoś się boi w tych niepewnych czasach kupować mieszkanie od Vantage, to niech nie kupuje i nie zatruwa życia ludziom, którzy się na to zdecydowali (ile to już wpisów w KW?) i modlą się o szczęśliwe wyodrębnienie ich KW na własność - oczywiście też zadłużonej ;)

Pozdro!
                                        • Gość: minia Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.05.13, 19:25
                                          to,przejdz na tym forum do watku grundwert rodzinne wille jagodno
                                          tam tez te wszystkie glodne kawalki pisali
                                          a ze to bzwbk finansuje inwestycje i jest najbezpieczniej na swiecie, ba! nawet jest escrow,
                                          ze zlosliwcy co nie kupili mieszkania tylko tam pisza zle o firmie
                                          a dzis maja problemy z dokonczeniem inwestycji
                                          ja nawet nie bralam pod uwage tego owicjusza ale zbierajac informacje jak szukac mieszkania czytalam po roznych forach
                                          wtedy o vantage byly tylko same superlatywy
                                          mam nadzieje ze tak pozostanie, choc juz taka spokojna nie jestem, ale tez nie nalezy dac sie zwariowac
                                          moze naprawde czas na zaprzestanie wpisow osob posrednich i na solidny oficjalny komentarz
                                          zaczynam miec wrazenie ze gadam z naganiaczami Vantage ktorzy zamiast konkretnie wyjasnic sprawe, zamydlaja obraz i to mnie najbardziej martwi ze unikaja tematu....
                                          • Gość: gość Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.internetia.net.pl 23.05.13, 10:19
                                            Jeżeli ktoś pisze dobrze o Gancie to znaczy, że albo ma bardzo wysoką gorączkę, albo nie wie o czym mówi?!!? Ta firma jest na skraju upadłości i tylko cudem nie ogłosiła tego pod koniec marca... zaciągając jeszcze większy dług, wypuszczając kolejne obligację...

Sprawozdanie finansowe na potrzeby kredytu inwestycyjnego można tak przygotować, aby spółka była dochodowa, czysta i przejrzysta. Nie kituj, że to dla banku jest odpowiedź na kondycję spółki!! Przecież Gant przez wiele lat właśnie na tym bazował, a pod koniec ubłegłego roku nagle do szerszej publiczności trafiła informacja o kryzysie w firmie. Przeanalizowali poprzednie lata i okazało się, że ktos mataczył przy sprawozdaniach. Chcesz mi nadal wmawiać, że Vantage tak nie robi i BZ WBK przyznał kredyt, bo firma jest taka świetna? Jeżeli tak, to powiedz dlaczego ? :D

Jakim zabezpieczeniem jest ta hipoteka? Na co? Vantage nie skończyło się jeszcze budowy pierwszego etapu, a tu już jest prawie 100 mln zł? Tym bardziej, że wzrosła ona po okresie największej sprzedaży, czyli pod koniec roku!! Coś tutaj się nie zgadza i nie widzę logiki, o której wspominał rzekomy klient, który kupił mieszkanie :)
                                            Nie ucz mnie sarkazmu, bo człowieku przy takich kwotach jakie ludzie wydają na mieszkanie, nie można sobie niczego lekceważyć, a już na pewno spać spokojnie. Dlatego jeszcze bardziej mnie to uświadamia, że jesteś tym ulizanym pracownikiem działu sprzedaży, który poza sprzedażą Promenad i innych inwestycji Vantage, nie ma nic wspólnego z nieruchomościami.
                                            • Gość: gość Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.internetia.net.pl 23.05.13, 10:28
                                              "A jeśli ktoś się boi w tych niepewnych czasach kupować mieszkanie od Vantage, to niech nie kupuje i nie zatruwa życia ludziom, którzy się na to zdecydowali (ile to już wpisów w KW?) i modlą się o szczęśliwe wyodrębnienie ich KW na własność - oczywiście też zadłużonej ;)"

Nie wiem kim jesteś, ale po prostu ostrzegam innych... bo nienawidzę, jak ktoś żeruje na czyjejś niewiedzy i obiecuje gruszki na wierzbie, a tak na prawdę ma wszystko w dupie! Myślicie, że skoro Vantage jest spółką córką Impela, to oligarcha będzie miał jakiekolwiek skrupuły, aby w pewnym momencie zawinąć manatki, kiedy stwierdzi, że interes jest nie rentowny? To mnie jeszcze bardziej przeraża, tym bardziej, że Promenady pewnie stawia nie spółka Vantage, a spółka celowa, pt. "Promenady Wrocławskie" - a dokładnie: "Promenady VD spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowo - akcyjna z siedzibą we Wrocławiu".
                                              Powiedzcie mi kto beknie za upadłość tej firmy??!! Za przeproszeniem k... nikt! :) o oto cały bajer w tym całym przedsięwzięciu :)
                                              • Gość: gość Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.internetia.net.pl 23.05.13, 10:37
                                                "Colliers International Poland jako wyłączny agent uczestniczy w procesie sprzedaży nieruchomości zlokalizowanej we Wrocławiu, pomiędzy ulicami Rychtalską, Zakładową i Trzebnicką w dzielnicy Kleczków, w Śródmieściu.

Colliers został upoważniony przez właściciela Vantage Development SA do przedstawienia oferty sprzedaży firmom potencjalnie zainteresowanym zakupem nieruchomości lub jej części oraz rozwojem jej potencjalnych inwestycji.
                                                Nieruchomość o łącznej powierzchni 150.856 m kw. Obejmuje 14 kwartałów do realizacji w 7 etapach, położonych w obrębie o numerze AM 3 - Kleczków. Dla nieruchomości prowadzonych jest 6 ksiąg wieczystych.
                                                Lokalizacja zapewnia bardzo dobry dostęp do kluczowych części miasta, oferowany grunt znajduje się w odległości około 2 km na północ od Rynku Starego Miasta. Nieruchomość przylega bezpośrednio do nabrzeża Odry oraz terenów rekreacyjnych wzdłuż rzeki. Nieruchomość znajduje się w obrębie dwóch miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego, które przewidują zabudowę mieszkalną i usługową oraz biurową i hotelarską.

Właściciel proponuje na sprzedaż:
                                                NIERUCHOMOŚĆ I - wielorodzinna zabudowa mieszkalna. Powierzchnia całkowita 13.269 m kw.
                                                NIERUCHOMOŚĆ II - wielorodzinna zabudowa mieszkalna. Powierzchnia całkowita 9.040 m kw.
                                                NIERUCHOMOŚĆ III - zabudowa pod działalność gospodarczą (powierzchnie biurowe i usługowe). Powierzchnia łączną 13.331 m kw.
                                                Przedstawione nieruchomości są częścią większego obszaru, na którym jego właściciel realizuje projekt obiektu biurowego EPSILON o powierzchni użytkowej 6900 m kw.
                                                Colliers został upoważniony przez właściciela do zbierania ofert kupna nieruchomości za cenę nie mniejszą niż:
                                                - nieruchomość I - 24.733.416 zł, co stanowi 1864 zł za 1 m kw. gruntu;
                                                - nieruchomość II - 13.632.320 zł, co stanowi 1508 zł za 1 m kw. gruntu;
                                                - nieruchomość III - 18.356.787 zł, co stanowi 1377 zł za 1 m kw. gruntu.
                                                Na nieruchomości ustanowione jest prawo wieczystego użytkowania gruntu na rzecz władającego - spółki Promenady Wrocławskie VD Sp. z o.o. SKA oraz Vantage Development S.A."

www.poznanskie-nieruchomosci.pl/index.php?itemid=3330&catid=53
                                                • Gość: Mazur Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.mm.pl 23.05.13, 16:46
                                                  Ha-Ha, powiem szczerze, że na chwilę się wręcz zburzyłem twoimi tekstami. Mam argumentować swoje wypowiedzi, podczas, gdy Ty tego nie robisz?
                                                  Zacznijmy od tego, że pomimo, iż nie mam ulizanych włosów, to masz rację, nie mam nic wspólnego z nieruchomościami, oprócz tego, że właśnie jedną kupiłem :)

Kolejna sprawa, podajesz, że utworzona jest spółka celowa, która zabezpiecza developera, spółkę właściciela przed ewentualnymi skutkami niefortunnych wydarzeń. No Ameryki to nie odkryłeś, ponadto takie rozwiązanie pozwala, a na pewno jeszcze do niedawna pozwalało, nie jestem na bieżąco z przepisami podatkowymi, trochę zmniejszyć koszta podatkowe. Przed niektórymi rzeczami się nie uchronisz, developer działa smart i to dobrze, ja obracając takim kapitałem robiłbym tak samo.

Wrzucasz jakieś informację o sprzedaży gruntów, na których realizowane są inwestycje, sprzed 2 lat, kto ma na to się nabrać? Znajdź i wklej ofertę proszę, bo mi się nie udało:
                                                  www.colliers.com/en-pl/poland/properties
                                                  Opowiadasz, że developer zaciągnął większy dług i nie wiadomo jak to spłaci podczas gdy nie zrealizował jeszcze pierwszego etapu Promenad. Weź pod uwagę, że w trakcie realizacji są kolejne inwestycje, w trakcie budowy jest Delta, w fazie projektu jest Zita. Warto zwrócić uwagę, że zwiększona hipoteka dot. gruntu na którym stoi Epsilon, wydaje mi się, że może dotyczyć wszczęcia prac nad Zitą, w końcu we Wrocławiu jest duży popyt na biurowce, a na budowę potrzeba więcej pieniędzy. Dlatego też prawdopodobnie developer chce zwiększyć kapitał zakładowy poprzez emisję akcji F. Zwróćcie uwagę, że przedsiębiorstwo to nie osoba fizyczna i do realizacji inwestycji wskazane jest korzystanie z kapitałów obcych co obniża koszty, nie będę tego tłumaczył bo nie ma sensu, w każdym bądź razie jeżeli developer buduje jedynie ze środków własnych to jest mało zręczny, nie maksymalizuje rentowności kapitałów własnych, ma mniejszą stopę zwrotu z inwestycji itp.

No i na koniec :) mówisz, że ten oligarcha Impel będzie miał w dupie VTG? Haha, zobacz komu Vantage sprzedał akcje, przeniesiono kapitał z Impela do VTG w zamian za papiery i czy nadal wydaje Ci się, że ten oligarcha, który najpierw wpompował grube miliony w VTG zawinie manatki? Poza tym szykowana jest kolejna emisja akcji F, która będzie prawdopodobnie skierowana do aktualnych akcjonariuszy.

Moje informacje mogą być niepełne, bądź nieprawidłowe, jeżeli tak jest, proszę o zwrócenie uwagi, Pozdrawiam :)
                                                  • Gość: Gosia Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.13, 20:34
                                                    Mazur, szkoda pary..
                                                    Sorry "gościu", ale nie wierzę w Twoją prometejską misję i troskę o innych. Wydaje mi się, że jesteś jedną z tych osób, które mają interes w tym, żeby zaszkodzić opinii Vantage takimi wpisami w każdym możliwym miejscu w internecie. A czy to konkurencja, czy były, niespełniony pracownik, who cares...
                                                    Dobrze wiesz, że to forum pokazuje się w wyszukiwarce jako jedno z pierwszych po wpisaniu frazy "Vantage deweloper" lub "Promenady Wrocławskie" i dobrze wiesz również, że ktoś kto szuka mieszkania i się kompletnie nie zna na tematach poruszonych tutaj, po przeczytaniu Twoich emocjonalnych wykrzykników przestanie myśleć o zakupie czegokolwiek od Vantage szybciej niż o tym pomyślał. I nie będzie się taki ktoś zastanawiał czy to co piszesz ma sens czy nie, bo większość potencjalnych klientów nie posiada wystarczającej wiedzy, żeby to ocenić. Ludzie pierwsze co robią, to czytają opinie w internecie i nie trzeba kończyć żadnych marketingów, żeby wiedzieć jak mocno kreuje to sprzedaż.

Minia, jeśli deweloper odpowie Ci coś w sprawie Twoich wątpliwości, to podziel się proszę na forum. Też jestem ciekawa co (i czy w ogóle coś) ma do powiedzenia na temat swojej wypłacalności sam zainteresowany.
                                                  • Gość: minia Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.05.13, 08:15
                                                    to co udalo mi sie ustalic do tego momentu, wyglada malo rozowo
                                                    zadluzenie Vantage rosnie
                                                    w tamtym roku dlugi dlugoterminowe wynosily 40 mln a obecnie 80 mln
                                                    laczny dlug tez drastycznie wzrosl do 120 mln
                                                    sprzedaz slabnie
                                                    firma ma strate za rok poprzedni
                                                    a to chyba nie trzeba byc geniuszem zeby wiedziedziec co oznacz
                                                    coraz mniej zarabiasz, jestes na minusie i zadluzasz sie podwojnie
                                                    fachowcy mowia ze rzeczywiscie sa analogie do ganta bo vantage szykuje sie do emisji obligacji czyli kolejnego zadluzenia ktorym chce splacic te najszybciej zapadajace dlugi
                                                    a przeciez tak bylo dokladnie z gantem, szukal chetnych na obligacje bo nie mial jak splacic dlugu
                                                    nie bylo chetnych na obligacje, nie bylo jak splacic pierwszych dlugow i lawina ruszyla a jej efekty jakie sa teraz to widac
                                                    kolejna analogia to puszenie sie Vantage ze robia ekspansje i beda budowac na potege
                                                    tak samo puszyl sie gant i kupowal nowe grunty pod nowe inwestycje dalej zadluzajac sie na potege
                                                    z reszta tu mozna poczytac jak to sie zaczelo, widac ze sytuacja jest wierna kopia ganta
                                                    mieszkaniowy.blox.pl/2012/09/Deweloper-nad-przepascia-Media-pomoga-mu-zrobic.html
                                                  • Gość: mazur Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.mm.pl 24.05.13, 15:11
                                                    Stratę mają, pokrywają ją zyskiem z roku poprzedniego. Większy dług? Ok, rośnie, budowa trwa i też rośnie. Kupionych jest sporo mieszkań, ponad połowa, plan sprzedaży na ten rok został zrealizowany a mamy dopiero czerwiec. Budowa prze do przodu, wykonawcy nie zwalniają, płatności Vantage realizuje na bieżąco, wiem to od wykonawcy, więc póki co płynność jest. Za sprzedane mieszkania pieniądze idą w transzach, ja realnie zapłaciłem za swoje dopiero z 70 tys, środki są uruchamiane kolejno, a z tego co mi wiadomo i tak są one trzymane na koncie i będą przekazywane developerowi dopiero po oddaniu mieszkania w związku z czym może z tego wynikać, że sprzedaż Developer może wpisać sobie w konta dopiero pod koniec roku. Jeżeli wykonawcy uda się zrealizować pierwsze etapy inwestycji przed końcem roku sytuacja księgowa może się odmienić. Jeżeli środki nie wpłynęły do vantage za sprzedane mieszkania, a za pewne nie wpłyną do póki mieszkania nie zostaną oddane, to z tej połowy mieszkań Vantage może oczekiwać na przełomie 13/14 ok 30 mln zl.

Odnośnie emisji obligacji, które w istocie są długiem nie wyczytalem nigdzie. Na walnym zgromadzeniu uchwalono emisję akcji F, które nie są długiem, akcje mają być skierowane o aktualnych włodarzy czyli m.in. Impel.

Ja nie byłbym taki skłonny do analizy stanu finansów developera bez zagłębienia się w sprawozdania finansowe, co wymaga czasu, a poza tym bez uzupełnienia tego w odpowiednią wiedzę nt. Np warunków umowy kredytowej z bankiem itp byłoby to jak strzelanie do ruchomego celu z zamkniętymi oczami. Sama informacja o długu rosnącym czy nawet malejącym nic nie wnosi do dyskusji.
                                                    Oczywiście w swoich wypowiedziach mogę się mylić, jeżeli tak jest proszę mnie poprawić.
                                                  • Gość: minia Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.05.13, 16:50
                                                    oj zaczynam naprawde sie bac
                                                    te wpisy uspokajajace zaczynaja wygladac malo przekonujaco i mam coraz wiecej obaw ze to naganiacze je pisza i sami juz sie martwia o to czy beda mieli zaplacone za swoja robote

calkiem jak w Gancie, tam nawet zawiadomienie bylo o manipulacji instrumentem finansowym jak ktos smial miec inne zdanie niz naganiacze Ganta
                                                    tak widzi to moj znajomy z banku:
                                                    buduja mieszkan za gora 50 mln a dlugow maja na 120 mln,
                                                    skoro sprzeadz idzie super to vantage powinien miec sporo z tej kasy juz na koncie
                                                    a dlug tylko rosnie
                                                    najprawdopodobniej nie bedzie latwo zrolowac dlugu obligacjami, bo po tym, jak gant nie splaca obligacji malo kto bedzie chetny pozyczyc nawet najlepszym, a juz na pewno nie tym co maja napieta sytuacje finansowa, tym bardziej ze przez rade polityki penieznej, pieniadz tanieje i coraz mniej oplaca sie pozyczac ryzykowny pieniadz
                                                    Gant tez do dzis mami inwestorow ze Odra Tower to ich wehikul finansowy i lekarstwo na wszystkie klopoty a potem okazalo sie ze odra tower jest warta duuuzo mniej a klienci to byli ale sie ze strachu zmyli
                                                    to co pisze jest po analizach raportow gieldowych, zrobil to dla mnie znajomy z banku co sie na tym zna, choc przyznal ze sam nie ma wiedzy z pierwszej reki, bo Vantage nie jest klientem ich banku
                                                    zysk za lata ubiegle nie ma wielkiego znaczenia dla kondycji firmy, kto ma do czynienia z ksiegowoscia wie ze zysk jest kwestia umowna i do zrobienia w rozny sposob, szczegolnie kiedy kwestia umowna jest posiadany towar produkcja w toku oraz nieruchomosci, ktore tak naprawde nie wiadomo ile sa warte, poki nie dojdzie do ich sprzedazy
                                                    do tego czasu deweloper moze wpisac kazda ich wartosc i mowic ze ma dobra sytuacje finansowa
                                                    w firmie najwazniejszy jest przepyw gotowki, a ten na dluzsza mete wiaze sie z iloscia kasy wplacanej od klientow a nie pozyczanej z bankow, o ta sie kiedys skonczy
                                                    nie masz kasy nie istniejesz, a jak Ci rosna dlugi a przychody nie bardzo to problem jest tylko kwestia czasu, szczegolnie ze znajomy powiedzial, ze kredytowanie deweloperki przechodzi do,przeszlosci bo za duze ryzyko dla bankow,
                                                    a to ze placa wykonawca na czas to rzecz oczywista maja kredyty pod inwestycje i to bank placi tak naprawde z tych kredytow wykonawcy a nie deweloper, deweloper skonczy budowe i wtedy zobaczymy czy splaca raty kredytu
                                                    chyba ta sprzedaz nie jest tak rozowa skoro deweloepr dlaej chodzi po rynku i szuka na pozyczke kolejnej kasy, zeby posplacac kolejne dlugi
                                                    wg mojego znajomego to gra w ruletke czy je dostanie czy tez nie a jak nie dostanie a sprzedaz padnie to....
                                                    program mieszkanie dla mlodych tez ich nie uratuje bo tam limit 4,5 tysiaca za metr a to zonacza albo dalsze przeszacowanie warosci czyli gigantyczna strate albo to ze inni beda sprzedawac mieszkania z doplata kosztem Vantage i kolo sie zamyka a petla zaciska.....
                                                    jednak co facowiec powie trzeba brac powaznie pod uwage
                                                  • Gość: mazur Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.mm.pl 27.05.13, 00:09
                                                    Czytam minia twój post już chyba 6 raz i wciąż nie jestem w stanie zrozumieć o co Ci chodzi. Zacznijmy od tego, że powinnas zacząć czytać co ludzie Ci odpowiadają na te twoje bujne, katastroficzne wypowiedzi. Widocznie nie rozumiesz co do Ciebie pisze w związku z czym będę starał się pisać prostszym językiem.

Vantage to nie gant i nie interesuje mnie sytuacja ganta. Ciebie bardzo, może to Ciebie posadzono o manipulację walorami ;) jeżeli chcesz mówić o gancie to poszukaj sobie forum dot. Ganta (dotyczącego)

Vantage nie buduje za 50 mln. Za 50 mln ma niemalże postawiony pierwszy etap promenad. Inwestycji, czyli takich budów, w różnych częściach wrocławia ma kilkanaście.

Nie wiem czy wiesz co to są obligacje, w jaki sposób się je emituje itp ale na pewno nie tajnie! Wskaż nam wszystkim informację o obligacjach, może sam kupię, bo stopa zwrotu, czyli wartość nowa - wartość stara przez wartość stara razy 100%, z akcji wyniosła 30% w skali roku . Mi się nie udało znaleźć informacji o emisji obligacji Vantage.

Jeżeli twój kolega z banku- co swoją drogą nic nam nie mówi o jego wiedzy i zdolnościach analitycznych, bo mam wielu kolegów i koleżanek pracujących w bankach na różnych stanowiskach i niejednokrotnie mają wykształcenie średnie, co nie ujmuje ich inteligencji, jednakże nie daje wiedzy analityka finansowego, jeżeli przeprowadził analizę, to proszę podziel się z nami przekazaną przez niego wiedzą, może zrobił też analizę wskaźnikowąi porównał ją do sektora, jeżeli nie to być może uzasadnił chociaż dlaczego nie zdobył wiedzy, która jest defacto dostępna na stronie samego developera, że ma trochę więcej inwestycji, o wartości przekraczającej 50mln. Może też oświadczył, dlaczego Cię oklamuje i twierdzi, że zysk z lat poprzednich nie jest ważny.

Ludzie, słuchajcie i radzcie się takich ludzi, którzy z ekonomią są na bakier, w życiu zarządzali jedynie finansami na poziomie budżetu domowego i na forach, gdzie nikt ich nie może zobaczyć robią analizę finansową firmy o której nie mają zielonego pojęcia. Minia, to nie warzywniak i trzeba mieć trochę wiedzy żeby się wypowiadać na temat takiej firmy. Czy zagladnelas chociaż do najzwyklejszego bilansu żeby móc potem się z nami dzielić tą obszerną i profesjonalną wiedzą?

Chcesz się posprzeczac to używaj merytorycznych argumentów, które mogą przemówić do człowieka znającego się na tym co mówi.

Jestem klientem vantage, który kupił wraz że swoją wspaniałą narzeczoną swoje pierwsze i mam nadzieję nie ostatnie mieszkanie od tego developera. To nie oni mi płacą a ja im. Piszę te rzeczy bo nie wkurza mnie nawet, że obrazasz tą firmę ale, że gadasz takie głupoty. Nie lubię, gdy ktoś wymadrza się, myśli, że walna coś mądrego i uczynił ten świat lepszym podczas gdy p...przy 3 po 3. Nie jestem zagorzałym zwolennikiem tej firmy, ponieważ w niej nie pracuję, a szkoda, pewnie byłoby ciekawie, jednakże obalam systematycznie twoje argumenty bo są nic nie warte. Gdy Ty albo jakaś inna osoba wskaże mi coś co będzie wskazywało na problemy tej firmy i nie będzie to "bo gant też tak miał" to pochyle przed nią czoło i zacznę się zastanawiać, jednak do tego czasu i tak moje mieszkanie zostanie mi już oddane.

Ale wierzę minia, że nic straconego, nie wiem ile masz lat lecz na edukację nigdy nie jest za późno ;) jak tylko czegoś nowego się dowiesz, może jakiś zaufany fachowiec Ci podpowie to wpadaj na forum.

Zapraszam też Ciebie jak i wszystkich innych na forum sympatyków promenadywroclawskie.fora.pl

Z góry przepraszam za błędy i jeżeli kogoś urazilem, zapewniam, że nie było to moim celem. Post pisany z telefonu ;)
                                                  • Gość: minia Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.05.13, 08:37
                                                    a dlaczego Ty mnie atakujesz i dlaczego atakujesz ludzi ktorych sie radze, skoro nawet ich nie znasz,
                                                    to taka typowa metoda zaciemniania istoty sprawy, plus
                                                    lapiesz sie czegokolwiek byle napisac ze jest super i dlatego Ci nie wierze

mozliwe ze cos poprzekrecalam bo slabo sie na tym znam, jednak nie poruszasz kwestii zasadniczej
                                                    aktualnie Vantage ma strate (w 2012 mial zysk, teraz ma strate) i jesli to jest najwazniejsze dla Ciebie to masz czym sie martwic dla mnie nie
                                                    dla mnie najwazniejsze jest to ze w tak krotkim czasie podwajaja sie dlugi dewelopera a przychody spadaja
                                                    na ten temat nic nie piszesz a to jest istota sprawy,

po prostu sie boje bo nawet na proste rozumowanie dobrze nie jest kiedy dlugi tylko rosna i rosna, czy tu tez nie mam racji?
                                                  • Gość: minia Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.05.13, 09:42
                                                    a jesli Cie interesuja skad te analogie z Gantem to Ci powiem
                                                    mieszkanie w centrum fajna rzecz,
                                                    dlatego Odra Tower byla fajna oferta
                                                    na poczatku wszystko wygladalo fajnie
                                                    duza gieldowa spolka, ceny jak na tamte czasy do przyjecia, tym bardziej ze dalo sie cos ponegocjowac
                                                    co prawda firma wywodzila sie z cinkciarzy, no ale przeciez wszedzie mozna bylo przeczytac jestesmy wielcy i bedziemy coraz wieksi, podbijamy swiat
                                                    przyszedl czas ze ta wielkosc stala sie slaboscia i trzeba bylo uciekac
                                                    zyczliwi ludzie z branzy finansowej mogli mi podpowiedziec jak sie z tego wyplatac
                                                    ale mieszkac gdzies trzeba
                                                    zatem kolejna inwestycja, w duzo lepszej cenie, bo czasy sie zmienily, nad odra z dobra komunikacja
                                                    nawet mozna sie ucieszyc ze jest szansa na zmiane
                                                    ale nagle ktos tu na forum napisal watek Vantage jak Gant
                                                    i sila rzeczy uruchomilo sie dejawu
                                                    bo przeciez Bantage to duza rozwijajaca sie firma gieldowa
                                                    plany z kosmosu, dlugi rosna
                                                    co prawda nie wywodza sie z cinkciarzy ale tym razem z cieci i sprzataczek (zeby bylo jasne nie mam nic do tychrfecji ale nie sadze aby byly one zbyt przydatne w budowaniu mieszkan)
                                                    i nagle zaskoczyl znow ten strach
                                                    a moi znajomi znow mowia to samo i nie chcialabym znow miec potrzeby prosic ich aby wyciagali mnie z kabaly
                                                    uwierz ze nie mam ochoty na kolejna zmiane dewelopera i kolejne czekanie na mieszkanie
                                                    i masz piwo jak wszystko skonczy sie dobrze
                                                    w Odrze Tower, wedle pierwotnych zalozen powinnam juz mieszkac od pol roku, a do dzis nie ma pozwolenia na uzytkowanie, nie mowiac gdzie Gant sie obecne znajduje....
                                                  • Gość: gość Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.13, 16:17
                                                    Są ludzie na tym forum, którzy próbują zmienić rzeczywistość. Prawda jest taka, że Vantage Development ma spore straty z związku z tym, że sprzedaje dużo taniej niż zakładał plan biznesowy. Mówiłem już o tym wcześniej, ale kto w firmie spodziewał się, że będą sprzedać ceny mieszkań, praktycznie w samym Centrum, za około 5000 zł za m2. Widocznie inwestycja staje się nie rentowna, do tego dochodzą inne nie trafione projekty - Parkowa Ostoja, Centauris i Domy w Sadkowie...

Mazur mydli oczy, ale trochę zaczyna się gubić. Widzę, że chyba jest już dwóch byłych niespełnionych pracowników :)
                                                  • Gość: Piotr Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.finemedia.pl 27.05.13, 16:57
                                                    Następny wyciąga króliki z kapelusza.

Po czym wnioskujesz, że inwestycje Parkowa Ostoja i Centaris są nietrafione ? Aktualnie mieszkam właśnie na centaurisie i chyba nie zdajesz sobie sprawy ile mieszkań się sprzedało a ile nie, a po drugie skoro jest nietrafioną inwestycją to dlaczego powstaje już II etap ? Jak wyjdę na balkon to widzę że budowa idzie bardzo szybko i sprawnie. Nie wiem jak Parkowa Ostoja więc może poprzyj swoje argumenty jakimiś dowodami. Czekam na odbiór mieszkania na Promenadach i jak czytam te wasze wypociny to mnie krew zalewa, a kiedy już ktoś napisze coś mądrego i pozytywnego na temat Promenad to Was zżera i musicie dalej hejtować bo nie macie pomysłu jak napsuć innym krwi.

Co do Muni to przykro mi z powodu Twoich przygód z deweloperem ale to nie powód żeby teraz tak uprzykrzać życie innym i pisać źle o inwestycji, której tak na prawdę się nie zna. Pisanie w kółko o stracie bo tylko to się wie nie ma sensu, wydaje mi się też że przez swoje problemy z deweloperem jesteś teraz bardzo ostrożna i wcale Ci się nie dziwię bo pewnie reagował bym tak samo szukając kolejnego mieszkania.

Pozdrawiam
                                                  • Gość: Gosia Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.13, 19:39
                                                    A czy Ty w ogóle wiesz za ile Vantage buduje tę inwestycję i jakie były założenia co do cen sprzedaży, że sadzisz takie "prawdy"? Wiesz w ogóle, w którym momencie deweloper może zaksięgować przychody z tyt. sprzedanych mieszkań w danej inwestycji, że na podstawie bieżącego wyniku finansowego oceniasz jej rentowność?
                                                    Żenada, tak samo jak ogólny poziom tej dyskusji.
                                                  • Gość: gość Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.13, 21:09
                                                    Nikt nie ma wglądu do dokumentów Vantage i tak samo jak my p... 3 po 3, tak samo ty Mazur. Jeżeli nie jesteś pracownikiem, dewelopera, to nie wiem skąd ta Twoja walka o jego dobre imię. Znam się trochę na życiu i wiem, że ludzie zadowoleni i nie bojący się, nie piszą na forach różne dziwne rzeczy, bo po prostu mają to w głębokim poważaniu.

Zresztą skoro firma tak dobrze przędzie i jest tak różowo jak ty piszesz, to nie ma się czego obawiać, bo przecież Vantage sama się obroni :)

Skoro prawie 100 mln zadłużenie, brak odpowiedniej sprzedaży, zadłużenie firmy poprzez wypuszczanie obligacji na Ciebie nie działają, to znaczy, że możesz sobie pozwolić na stratę dużych pieniędzy... a nie każdy może.

Kiedyś czytałem bardzo fajny artykuł, o Grekach. Przy zakupie obligacji państwowych przekonywano ich, że przecież jest to najpewniejsza inwestycja, bo kraj nie zbankrutuje. I co? Ludzie mogą sobie teraz rozpalać nimi w piecu. Więc wybacz, ale Twoje zapewnienia (skoro nawet nie jesteś pracownikiem i g... wiesz o finansach firmy, bo wiesz tyle ile masz wiedzieć i tyle ile deweloper chciałby przekazać, bo reszta jest odpowiednio kamuflowana) są warte tyle, co mój zużyty papier toaletowy.

Ale przecież to jest firma z ogromnym kapitałem, wspierana przez Impel... nie bójcie się niczego. Brzmi to jak program wyborczy Tuska :/
                                                  • Gość: Gość Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.finemedia.pl 27.05.13, 22:44
                                                    Poziom Twojej wypowiedzi tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że jesteś prostakiem. Jedyne z czym się zgodzę jest to że nie ma co pleść 3 po 3 skoro żadne z nas nie ma dostępu do źródeł potwierdzających te brednie. Co do Mazura to nie opowiadał on bzdur z kosmosu tylko wysuwał inteligentne wnioski ale chyba zbyt inteligentne jak dla Ciebie. A o źródła na temat tych obligacji prosił się już ponad tydzień temu i dalej tylko potrafisz pisać że są.

Dziękuję, Dobranoc, już tu nie zaglądam bo szkoda nerwów na Was.
                                                  • Gość: Mazur Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.mm.pl 27.05.13, 23:41
                                                    Ja mam, jeżeli chcesz to Tobie też dam.
                                                    www.vantage-sa.pl/pl/relacje-inwestorskie/raporty.html
                                                    Dziękować nie musisz. Jak już zapoznasz się z najbardziej podstawowymi informacjami spółki to możemy kontynuować na ten temat rozmowę mam nadzieję merytoryczną.
                                                    Zejdźmy na wątki poboczne. Czemu bronie Vantage? Nie powinno się odpowiadać pytaniem na pytanie, jednakże czemu Ty oczerniasz Vantege? Ja robię to z powodów czysto idealistycznych. Interesuje się finansami przedsiębiorstw, studiuje na takim kierunku, nie widzę przesłanek do tego by stwierdzić, że firma jest w złej kondycji finansowej. Jak zaczynałem z wami tą dyskusję to myślałem, że może czegoś nie widzę, gdzieś się mylę, coś mi umknęło, jednak w całej tej niezbyt górnolotnej dyskusji nie wykształcił się nawet jeden argument wart złamanego grosza. Co więcej, zagłębiając się w tematykę Vantage Development SA przez i dzięki tej dyskusji utwierdzam się w przekonaniu, że jest to solidna firma, na której można polegać i czuje, że wiele pozmienia w ukochanym przeze mnie Wrocławiu. Żałuje jedynie, że firma planuje ekspansję na inne miasta, najlepiej gdyby skupiła się oczywiście na Wrocławiu.

Nie wiem czemu mówisz o stracie pieniędzy, a do tego dużych. Tylko idiota może pozwolić sobie na stratę pieniędzy, każda strata świadczy o niegospodarności, nawet 10zł. Ja nie mam w planach tracić pieniędzy, a na pewno nie na tej inwestycji. Developer powoli kończy budowę I etapu Promenad i Centaurisa, Biurowca Delta, złożony jest wniosek o pozwolenie na kolejny etap na promenadach, dot. Zity. Szukają atrakcyjnej ziemi poza Wrocławiem. Kto bez pieniędzy szukałby opcji jak by się ich jeszcze pozbyć. Ciężko mi nawet odpowiadać na takie co najmniej dziwne wypowiedzi... ehh

Owszem firma się obroni, nie zachwieje nią w posadach Twój czy innych hejterski komentarz. Włodarzy Vantage nawet to nie interesuje co my tu piszemy, poza tym z pewnością nie mają czasu tego czytać. Ja się o nich nie martwie, szkoda mi tylko ludzi, którzy wybierają swój pierwszy dom i troszcząc się o swoje oszczędności po przeczytaniu takich bzdetów wypowiadanych przez pożal się Boże specjalistów od nie wiadomo czego stracą prawdziwą okazję do zamieszkania w świetnie zaprojektowanej przestrzeni, z dbałością o konsumenta, z zielenią, placami zabaw dla dzieci itp.
                                                    Ja osobiście uważam, że przy kolejnych etapach inwestycji w Promenady na nowe mieszkania będzie spory popyt i cena będzie windowana do góry.

Nie mogę tego pominąć :D Znasz się trochę na życiu. Kurcze, jakby Ci to łagodnie powiedzieć? Czyim? Moim? Margocha, może on zna się na Twoim życiu? Piotrek, na Twoim? Wiesz, każdy jest odrobinkę inny, poskładany z innych doświadczeń i każdym kierują inne motywację, ale nie będę tłumaczył tego komuś kto przecież zna się na życiu :)

Ja lubię Tuska na razie, póki co uważam, że jest mądrym facetem.
                                                    Z kolei twoje opowieści o zakamuflowanych informacjach przypominają mi spisek Smoleński i serie wybuchów :D haha, ale już schodzimy na polityczne tematy :P
                                                  • Gość: Gosia Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.13, 00:14
                                                    Haha, ja się znam przede wszystkim na swoim życiu, ale jest taka jedna powszechnie znana prawda życiowa, którą polecam: "nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem".
                                                    Także Mazur, nic tu po nas, jesteśmy zakamuflowaną opcją Vantage'owską, wracajmy na nasze partyjne forum ;) Gość przepowiedział, że i tak wszyscy utoniemy w zupie, to niech przynajmniej będzie sympatycznie.

Dobranoc!
                                                    Margocha
                                                  • Gość: mazur Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.mm.pl 28.05.13, 00:20
                                                    :)
                                                    Racja
                                                  • Gość: gość Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.internetia.net.pl 28.05.13, 11:00
                                                    Widzę, że ktoś tutaj próbuje sprowadzić celowo dyskusję do poziomu "podwórkowego" i zaczynamy wchodzić na poziom obrażania innych. Chyba komuś kończą się argumenty i chce w ten żenujący sposób kogoś sprowokować...

Przykro mi, pracownicy, klienci czy naganiacze firmy Vantage. Możecie sobie pisać co chcecie, może przekonywać ludzi o swojej krystalicznie czystej i przejrzystej kondycji finansowej, ale i tak rynek zweryfikuje wszystko.

Na początku wyraziłem swoje wątpliwości tylko i wyłącznie do tego, czy powstaną kolejne etapy zabudowy mieszkaniowej na Promenadach. Teraz wiem, że jest coś większego na rzeczy, bo "obrońcy" tak mocno nie uaktywnili, że wzbudza to we mnie jeszcze większy niepokój...
                                                  • Gość: gość Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.internetia.net.pl 28.05.13, 10:51
                                                    "Żałuje jedynie, że firma planuje ekspansję na inne miasta, najlepiej gdyby skupiła się oczywiście na Wrocławiu."

"Stracą prawdziwą okazję do zamieszkania w świetnie zaprojektowanej przestrzeni, z dbałością o konsumenta, z zielenią, placami zabaw dla dziec"

I Ty chcesz mi powiedzieć, że bronisz firmę z pobudek czysto ideologicznych? Przecież to są teksty zaczerpnięte prosto ze strony internetowej lub też jakiegoś prospektu informacyjnego.

Ja uważam, że Tusk jest niezwykle mądrym facetem, ale żeruje na głupocie i naiwności innych ludzi :) zakamuflowane informacje to już jest Twoje stwierdzenie i przez grzeczność nie będę zaprzeczał. Ja mówiłem, o tym, że każda spółka wygląda z zewnątrz bardzo ładnie i przejrzyście (finanse, struktura). Natomiast wnikliwa analiza i obserwacja rynku, powoduje, że nie jestem tak pozytywnie i optymistycznie nastawiony na przyszłość tej firmy, jak ty.

Każdy robi to co chce i będzie wyciągał własne wnioski. Nie zamierzam nikogo do niczego przekonywać.

A o obligacjach nie mówiłem ja, tylko ktoś inny, więc nie oczekujcie ode mnie, że wam znajdę miejsce w którym była o tym mowa.
                                                  • Gość: anna Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.13, 22:14
                                                    a co idzie tam kasa ???? ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,popatrzecie na wynagrodzenie zarządu z raportów na ich stronie hehehe to zrozumiecie
                                                  • Gość: Tink Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.mm.pl 15.06.13, 17:13
                                                    Zapraszam serdecznie do integracji wszystkich przyszlych Lokatorów:)!

www.promenadywroclawskie.fora.pl/
                                                    Pozdrawiam,
                                                    Tink
                                                  • Gość: gość Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.internetia.net.pl 20.06.13, 22:12
                                                    Przyszłych lokatorów??? buhahahahahahahhahahahaha
                                                    Ciekawe kiedy i czy wogóle... przepraszam, to nie jest śmieszne
                                                  • Gość: Tink Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.mm.pl 23.06.13, 22:30
                                                    juz niedługo Panie/ Pani Gosc
                                                    ;)
                                                  • Gość: @123 Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.13, 02:14
                                                    Jak obecnie wygląda sytuacja?
                                                  • kingofspin Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! 20.02.15, 13:31
                                                    Wpisz swoją odpowiedźNieszczelne okna, krzywe drzwi, brak kątów prostych, nie działające instalacje, nie usuwanie usterek, setki maili i telefonów do dewelopera, nie działające domofony, nie działające zamki i windy, kłamiący sprzedawcy, wysokie czynsze, źle wypełnione dokumenty dla banku - to codzienność osób, które kupiły mieszkanie w Promenadach Wrocławskich.
                  • arekkom3 Re: Promenady Wrocławskie 19.01.15, 21:21
                    A ja nie polecam. Firma Vantage jest zainteresowana klientem tylko w momencie sprzedazy. Po wprowadzeniu reklamacje sa totalnie olewane, przygotujcie sie na codzienne telefony przez 2 miesiace zeby poprawili cokolwiek. Nigdy nie spotkalem sie z czyms takim, totalna olewka. Zostaje mi sad, ale kto ma na to czas i ochote. Drzwi wymieniaja mi od pol roku. Woda na przemian goraca i zimna, nie idzie wziasc normalnie prysznica (ponad rok po odbiorach, gdy wiekszosc mieszkancow juz mieszka !!!) nie dzialaca fotokomorke na korytarzy naprawiali 2 miesiace. Zacinajcy sie zamek od smietnika od pol roku. Moge polecic tylko tym ktorzy maja malo adrenaliny w pracy i lubia sie po godzinach poboksowac z developerem.
      • anna27-only Re: Promenady Wrocławskie 30.09.14, 08:59
        Autorze ja kupiłam mieszkanie i zobacz w tym roku co się dzieje-jakie postepy-zero problemów przy odbiorach -wokół duzo zieleni no i centrum. Ja kupiłam za 220tys plus garaz gratis w centrum,40M plus taras(20m)-to duzo?
        Chyba słabo jestes zorientowany w cenach i matrazach.
        • kingofspin Re: Promenady Wrocławskie 20.02.15, 13:35
          A ta "zieleń"?? To co masz na myśli? Trawnik pod blokiem czy wał Odry?
    • Gość: Tink Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.mm.pl 21.05.13, 14:06
      Też chciałabym mieć takie problemy, 4mln czystego zysku :)
      • Gość: biper Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.10.13, 11:07
        Uwaga!
        Realizacja biurowca Gamma przesunieta
        Vantage ma problemy ze znalezieniem chetnych na swoj biurowiec
        a kredyt zaciagniety, koszty operacyjne dzialalnosci komercyjnej ponoszone
        Promenady Wroclawskie hamuja w realizacji,
        ciekawe jak to wplynie na kondycje spolki i zainteresowanie Promenadami?
        • Gość: gość Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.play-internet.pl 05.10.13, 18:31
          Nijak
        • Gość: zadowolony Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.13, 09:47
          Szukałam opinii o deweloperach chociaż kupiliśmy juz mieszkanie w AZ budownictwo, takiego fachowego podejscia do klienta i kontaktu na wszystkich etapach sprzedaży życze każdemu, nie da się dogodzić wszystkim i smutno czyta sie niemiłe wpisy ale jesteśmy dowodem na to że są uczciwe firmy,nawet dostaliśmy wiele gratisów a jak ma się kredyt zaciągnięty na wiele lat wszystko liczy się na czym można zaoszczedzić
          www.azbudownictwo.com
        • Gość: kiszka Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.232.252.14.atman.pl 08.02.14, 21:35
          a w cenie mieszkania - negocjować nie chcą więc źle im nie idzie.
          Swoją drogą skąd nagle takie horrendalne ceny pomiędzy mieszkaniami w I etapie a w II. Nawet ponad 1000zł za metr więcej.
          • Gość: tink Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 11.02.14, 19:22
            Mieszkania z I etapu tansze byly rzecz jasna z tego wgledu, iz przyszli Wlasciciele decydowali sie na zakup przyslowiowej "dziury w ziemi" (+ hektary niezagospodarowanego terenu wokol). Natomiast w miare postepu prac budowlanych w obrebie ok 17 ha, ceny za metr kwadratowy beda rosly , bo i atrakcyjnosc terenu wzrosnie, stajac sie swego rodzaju centrum mieszkalno-biznesowo-rekreacyjnym:)
            • Gość: hipek Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: 78.8.252.* 12.02.14, 14:16
              coś ciężko schodzą te atrakcyjne mieszkania - jeszcze w I etapie mają sporo do sprzedania, więc w miarę podnoszenia cen łatwiej sprzedać nie będzie. Co się wiąże za to z budowaniem kolejnych etapów.
              Jak podniosą o tysiaka w górę za metr na etapie to jak dojdą do wież to taniej będzie w Dubaju kupić mieszkanie.
              • Gość: t Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 14.03.14, 12:02
                zaskakujące, bo znajoma chciala kupic u mnie w bloku mieszkanie (w pierwszym etapie) i zostala poinformowana, iz zostaly ostatnie dwa (o powierzchni ok 70-80 m2), wiec na zadne sie nie zdecydowala i musiala podjac decyzję o zakupie mieszkania w drugim etapie. jakby sprzeczne informacje.
                • Gość: hipek Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: 78.8.252.* 14.03.14, 13:27
                  Może w tym roku ruszyli z kopyta. Nam w grudniu pokazywali że mają jeszcze kilkadziesiąt wolnych w 1 etapie. Same malutkie.
                  Może kolezanka szukała dużego jakiegoś?
                  • anna27-only Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!!Gó... prawda 30.09.14, 13:30
                    Hahahahaa jakie porównanie.
                    teraz jest prawo nabywcy-banki przelewaja pieniadze jak sa wedlug umowy postepy dokonany.Gdzie porownanie tu do Ganta. Ja kupilam mieszkanie przy drugim juz etapie-gdzie odbieram w listopadzie-wszystko idzie zgodnie z planem.
                    A juz sa w polowie ukonczenia 3 etapu, gdzie przy tym wykupili prawa czesc prz leclercu juz.
                    Wiec co ty na to?
            • Gość: smutny sprzedawca Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.ip.netia.com.pl 12.02.14, 14:20
              Gorzej jak się nie będą sprzedawać, wtedy pomimo braku chętnych będą musieli podnosić ceny :(
              • Gość: mazur Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 13.02.14, 02:55
                Nie wiem jak podchodzicie do tematu, ale mieszkania to nie bulki w piekarni i nie sprzedaja sie, nie sprzedawaly i sprzedawac nie beda tak jak bulki. Mozliwe, ze z roznych wzgledow niektore mieszkania wogole sie nie sprzedadza, np z uwagi na umiejscowienie lub rozklad. Wydaje mi sie, ze deweloper sie z tym liczy. Mieszkania w kolejnym etapie sa drozsze moim zdaniem dlatego, ze jest to bardzo dobra lokalizacja swietnie skomunikowana z calym miastem i warta takiej kasy. Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma. Nie kazdy moze kupic np nowe bmw, dlatego jest popyt takze na inne marki. Podobnie jest z mieszkaniami.
                • Gość: Prawdowskazywacz Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! IP: *.ip.netia.com.pl 13.02.14, 13:16
                  Nie wiem jak czytasz te wypowiedzi że dopatrzyłeś się analogii do bułki.

Za to próbujesz przemycić analogię mieszkań w Vantage do BMW. Pudło. Dzielnica nie jest fajna, chyba że lubisz patologię, meneli i cyganów. Komunikacja nie jest fajna, bo korki i ciasne drogi. Teren jest zalewowy.

Cena skoro jest taka dobra, to obroni się sama, ale czarowanie że będzie tylko drożej to po prostu biedna próba wmówienia że zakup im szybciej tym lepiej jest jakąś okazją - stąd takie reakcje na forum.

• michalsliwka Re: Vantage idzie śladami Ganta!!!!! 25.08.15, 21:40
                    fajnie sie czyta STARE wypowiedzi ludzi o tym ,ze słaba okolica, ze zła komunikacja, ze cyganie, ze deweloper splajtuje , ze nie wybuduje nic, ze będę puste pole i kilkanascie sprzedanych mieszkan. Albo to są komentarze na zamówienie innych firm albo ludzie są sfrustrowani tym, że ich nie stac na coś ( i nie, nie każdy kto bierze kredyt jest biedakiem i wystarcza mu od pierwszego do ostatniego na styk).
                    Jak ktos nie lubi duzego blokowiska to jego sprawa, ale mówienie, że o tym ,ze jest to słaba lokalizacja jest żartem - w 15 minut pieszo na Bema , a jak sie ktos przejdzie w 4 minuty na przystanek tramwajowy to nogi nie odpadną. Przy okazji - mieszkam tu rok i nie, cyganie i inne elementy się nie kręcą, chociaz sam mialem taką obawę.
                    Teren zalewowy ? Poproszę o zdjęcia zalanego terenu z 1997 roku - chyba nie dostanę.
                    Korki i ciasne drogi ? - to jest cecha miasta. Nie ma takiego miejsca w MIEŚCIE Wrocław gdzie nie staniesz rano albo o 16-17 w mniejszym lub wiekszym korku. np wyjeżdzajac z Sępolna, Nowego Dworu, Leśnicy, Tarnogaju itp itd. bo to jest wlasnie MIASTO. Polecam za to 8 minut rowerem na rynek.

Pozdrawiam frustratów. Zajmijcie sie swoim otoczeniem i jego polepszaniem a nie szukaniem wad w dobrach innych.
    • kingofspin Re: Promenady Wrocławskie 18.02.15, 13:14
      Nie polecam. Deweloper dla ludzi o mocnych nerwach. Usunięcia wad zgłoszonych na odbiorze nie można się doprosić przez kilka miesięcy. Zmiany lokatorskie liczone wartość rynkowa x3 a na dodatek źle i bezmyślnie wykonane. Sprzedawcy kłamią w żywe oczy podobnie jak przedstawiciele generalnego wykonawcy, który nie zawaha się nawet przed sfałszowaniem dokumentów aby bronić swoich interesów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka