Gość: magyar rozliczenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 11:02 Witam po świętach. Własnie otrzymałem z Blockpolu pismo z wyliczeniem kwot za biały montaż i inne rzeczy z których zrezygnowałem. chciałbym je porównać, wiec proszę o koktakt z osobami z budynku C, które dostały już takie pisemko. Napiszce telefon i maila kontaktowego. Moj mail to: magyaros@gazeta.pl Dzięki magyar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siwecki Odbiory mieszkan IP: 194.146.120.* 30.12.05, 12:04 Rozmawialem przed chwila z Pania M. 5 i 6 sa odbiory mieszkan :) Pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Odbiory mieszkan 02.01.06, 09:50 TAK TAK już będą odbiory! 5,6,9,11,12 stycznia. Ale się cieszę. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze. I w lutym będzie można się przeprowadzić!! Pozdrawiam sąsiadów i życzę dobrych odbiorów. Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kde4 Re: Odbiory mieszkan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 11:42 Mam nadzieje, ze Ci którzy już przez to przebrną, podzielą się doświadczeniami z pozostałymi? a tak przy okazji: ja mialem nadzieje, ze jak odbiorę mieszkanie - malą kawalerkę - w połowie stycznia, to wprowadzę się - przy bardzo dobrym tempie pracy - w połowie marca... No i wydawalo mi sie, ze pewnie bede mieszkal zupelnie sam w tym bloku, a tu prosze, okazuje się że można jeszcze szybciej :). Życzę powodzenia, zimnej krwi i w ogóle wszystkiego dobrego w nowym roku kde4. Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Odbiory - okna 02.01.06, 14:38 Witam, dla osob ktore beda odbieraly mieszkania mam jedna uwage: przy zglaszaniu usterek zwiazanych z okanmi (typu zarysowania szyk, ram) dobrze opisujacie kazde ryse na na kazdym oknie. w budynku C - mimo ze odbiory byly juz w pazdzierniku nadal nic nie zrobiono z szybami - ktore byly porysowane. Wedlug pokretnych informacji uzyskanych z Blockpolu - tym problemem beda sie zajmowac moze dopiero na wiosne - wtedy zbierze sie jakas komisja ktora bedzie oceniala - ktora rysa powstala z kogo przyczyny (juz to widze jak powiedza mi ze wszystkie ja zarysowalem przy remoncie). No i co najwazniejsze do tego momentu - Blockpol nie zaleca zakladania rolet na okna (takich ktore montuje sie do ramy okna) - troche to jest denerwujace - jak nie mozna sobie wieczorem zaslonic okna - i wszystko widac co sie dzieje w mieszkaniu... to tyle z moich nastepnych narzekan na BlockPol. Mam nadzieje ze Wy nie bedziecie miec tylu problemow.. Wszystkiego dobrego w nowym roku... Odpowiedz Link Zgłoś
olopolska Re: Odbiory - okna 02.01.06, 21:15 Hej Peele, jak możesz to wyślij mi namiar do faceta od ścianek działowych (olopolska@gazeta.pl) Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Odbiory mieszkan IP: *.crowley.pl 03.01.06, 13:26 Witam wszystkich w Nowym Roku! I zycze wszystkim sasiadom fajnych sasiadow ;-) A tak wogole to tez juz nie moge sie doczekac kiedy zamieszkam w moim M. Slyszalem tylko ze podobno nie ma pradu, wiec nawet jak sie juz odbierze te wymarzone mieszkania to nie wiele bedzie mozna zrobic ;-(. Czy ktos wie cos na ten tamat? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełos Re: Odbiory mieszkan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 14:11 Oczywiście, że nie ma. Trzeba podpisać umowę z Energetyką. Podobno już po dwóch dniach podłączają licznik.:) pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Odbiory mieszkan IP: *.crowley.pl 06.01.06, 12:35 to to wiem, ale wiem tez ze do 13 stycznia nie bedzie pradu w bloku, wiec trudno podpisac umowe z energetyka skoro oni wogole nie dostarczaja pradu do bloku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siwecki Re: Odbiory mieszkan IP: *.provider.pl 08.01.06, 11:44 Mozesz powiedzieć skąd masz tą informację? Jak rozmawiałem na ten temat w Blockpolu, mówili ze w przyszłym tygodniu mają podłączyć prąd do bloku. Żadnych dat nie wymieniali. Rozmawiałeś może z kimś z Energii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Odbiory mieszkan IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 08.01.06, 22:21 Witam, Informacje o dacie mam z Blockpolu, zadzwonilem na ich numerek i tam mi podano taka informacje, ze niby maja jakies niewielkie problemy z technicznym odbiorem instalacji. Ale wczesniej dzwonilem tez do energiapro i tam natomiast powiedziano mi ze jeszcze Blockopol nie wystapil o przylaczenie. ;-(. Odpowiedz Link Zgłoś
isku Re: Odbiory mieszkan 09.01.06, 09:37 cześć :) jestem szczęśliwą posiadaczką kluczy do mieszkania w bloku B, odbiór obył się bez wielkich ekscesów , nie jest najgorzej:) Dzwoniłam dziś do Energii-Pro gdzie otrzymałam informacje iż przyłącze zostało wykonane we wrześniu i z ich strony wszystko jest gotowe. Co Wy na to? Teraz mi się przypomniało, że mogło chodzić o budynek C. NO nie wiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Odbiory mieszkan 10.01.06, 10:15 Byłam dziś na osiedlu i widziałam, jak właśnie podjeżdżała ekipa z energetyka do podłączenia, więc jest szansa, ze w tym tygodniu skończą i będzie prąd! Męczy mnie jeden problem: liczniki na wodę. Czy u Was też są tak durnie zainstalowane? Po pierwsze po co są w mieszkaniach, zamiast przed wejściem w szachcie? Po 2 po co aż 4? I najgorsze: wszędzie są nad wanną? Przecież ciągle będzie zalewany ten szaacht przy każdym prysznicu, na każdym piętrze i ściana pod kaflami będzie cały czas mokra i.... grzyb. Pomijam już wzlędy estetyczne, że pierwsze, co widać po wejściu do łazienki, to ... skrzyneczka na środku ściany!!! KOSZMAR! Kto to projektował? Piszcie, co u Was ciekawego w mieszkankach. Pozdrawiam katasia Odpowiedz Link Zgłoś
espoir5 Re: Odbiory mieszkan 10.01.06, 14:02 także mnie dziwi czemu są aż 4 liczniki a nie 2? Moje uwagi jesli chodzi o poziom i standard wykończenia są nastepujące: 1. stolarka drzwiowa w srodku mieszkania; koszmar i nie chodzi mi o estetykę9 coż stolbud jest jaki jest) ale o prawidłowe osadzenie tychże drzwi! W tej chwili odległość od podłoża jest tak krytycznie mała, że w żaden sposób nie mogłabym ułozyć żadnej podłogi. Drzwi trzeba będzie przyciąć a to już jest uszczerbek dla i tak nie najlepszego wygladu. 2. Beznadziejne, komunistyczne podejście jesli chodzi o podejścia pod biały montaż. Myślałam, że rury doprowadzające wode do umywalki będą w ścianie . teraz sie zastanawiam ile ochydnych otworów będę miała w cokoliku maskujacym 100-tkę pcv? Co kawałek będzie mi sterczał jakiś masz jak na jakims parowcu1 a to rury do umywalki, a to znowu podejście do ralki. Wydaje mi się, że te rozwiązania i koncepcje były już przerabiane w mieszkaniach z wielkiej płyty, ale niestety się pomyliłam. A najgorsze jest to, że wszelkie próby dowiedzenia się w wczesnej fazie budowy pełzły na enigmatycznych tłumaczeniach ze strony firmy. 3. Drzwi wejściowe nie spełniają norm. Wszędzie koszmarne szpary , nie mówiąc juz o klamce, i tylko jednym zamku. I ja naprawde wszystko rozumiem tylko jednego pojąć nie moge takie BUBLE za taką cene? 4. tak zwane drobiazgi...czyli dziury i ubytki w ścianach, pomiędzy ścianami a ościeżnicami, ... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Odbiory mieszkan 10.01.06, 15:56 myslalem ze tylko ja marudze - ale widac jest wiecej nie zadowolonych z naszych pieknych mieszkan, ciekaw jestem czy wyciagna jakies wnioski ludzie rzadzacy w tkz firmie: BLOCKPOL. dla osob z budynku A - sprawdzcie sobie w przyszlych rozliczeniach (za jakies 1,5 miesiaca) od jakiego momentu placicie za ogrzewanie - zaloze sie ze od momentu oddania mieszkania -> a nie macie jeszcze mozliwosci podlaczednia pradu... wiec jak tam mieszkac?.... Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Odbiory mieszkan 11.01.06, 08:54 Tak naprawdę odbieram mieszkanko jutro i dopiero sprawdzę jakość wykonania. Na razie chciałabym poznać architekta i zaprosić Go do naszych mieszkań i zostawić. Niech sam mieszka w tak "przemyślanym" mieszkaniu. Co do czynszu, to jest to normalne i nie da się przeskoczyć. Od momentu przekazania kluczy płaci się i już. Tylko trzeba spisać liczniki. Już nie mogę się doczekać, kiedy zamknę za sobą drzwi i będzie to tylko moje M. Pozdrawiam i ciekawa jestem Waszych wrażeń i uwag. Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Odbiory mieszkan IP: *.crowley.pl 11.01.06, 10:58 a ja mam kolejna zla informacje, otoz dzwonilem wczoraj do energiipro i powiedziano mi ze do dnia dzisiejszego (tzn. wczoraj) blockpol nie zglosil jeszcze budynku to przylaczenia energi elektrycznej, ale to jeszcze nie koniec. Otoz Pani pwiedziala mi, że firmy ktore zglosily są juz w kolejce i Ci co zglosili sie wczoraj prad w bloku beda mieli najwczesniej w poniedzialek. Uwzgledniajac ze my (lokatorzy) musimy zalatwic kolejne umowy... to mysle ze pod koniec sytcznia uda nam sie zaswiecic swiatelko! Takze, wszelkiego rodzaju remonty kafelkowowykonczeniowe troche nam sie poprzesowaja, a co nie ktorzy porezerwowali sobie juz glazurnikow! Ta firma jest "troche" niepowazna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kde4 Re: Odbiory mieszkan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 16:34 muszę przyznać, że budzi we mnie dość silny opór pomysł płacenia blockpolowi czynszu za mieszkanie liczonego od chwili otrzymania kluczy... w zasadzie w mojej umowie brakuje informacji, że w budynku powinien być prąd (jest mowa tylko o tym, że będą gniazdka), ale na przykład o schodach też nie ma mowy, ani o dachu itp. pozdrawiam kde4 Odpowiedz Link Zgłoś
isku Re: Odbiory mieszkan 13.01.06, 10:34 właśnie przed chwilą dzwoniłam do Blockpolu i trochę się zagotowałam, bo Pani zapytała czy bardzo potrzebuje ten prąd ;-) (klucze mam od 5 stycznia i póki co nic nie mogliśmy robić) a od poniedziałku chcemy ruszać z robotą, więc jak się łatwo domyślić BARDZO potrzebujemy prąd :) Na to Pani mi odpowiedziała, że w takim razie w poniedziałek mam się zgłosić do elektryka na budowie, on zrobi zmostkuje u nas kabelki i będziemy mogli korzystać z prądu budowlanego uffff więc póki co rozwiązanie sytuacji jest tylko co dalej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: Odbiory mieszkan IP: 195.117.234.* 13.01.06, 11:37 Witam, Ja od wczoraj korzystam z prądu budowlanego przyłączając się do budki stojącej przed blokiem. W ten sposób mogą wszyscy korzystać z prądu. Mostkowanie w szafie na poszczególne mieszkania wydaje mi się trochę niesprawiedliwe, bo pojawiają się równi i równiejsi :) Daj znac czy elektryk chetnie robi takie mostki, to u siebie tez zrobie takie cudo :) Pozdrawiam, Pawel Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Odbiory mieszkan IP: *.crowley.pl 17.01.06, 12:47 Ja tez jestem juz po odbiorze... ;-). W sumie nie bylo wiekszych problemow, pare nierownosci w tynku. Ale martwi mnie problem drogi, poprostu mam nie byle jakie zadanie aby przejechac ta autostarada!!! Dzwonilem do zdiku i niby maja cos robic... ale kiedy tego nikt nie wie! Z parkingami tak jak sie obawialismy jest nieciekawie i to bardzo! ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Odbiory mieszkan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 13:46 Podobno miejsca postojowe w parkingu podziemnym będa wynajmowane przez Blockpol, a ich sprzedaż odbędzie się najwcześniej za rok (?) Pzdrw. R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Odbiory mieszkan IP: *.crowley.pl 17.01.06, 13:49 Dzieki za info, orientuje sie moze ktos kto podpisal zgode na takie zmiany w sprawie zagospodarowania przestrzennego? Przy bloczkach tych powinno powstac conajmniej 110 miejsc a to jest niemozliwe nawet jak bedzie system wohr. Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Odbiory mieszkan 17.01.06, 14:25 a orientujecie sie czy bedzie mozna wjechac samochodem z instalacją LPG? Jakieś czujniki od dwutlenku węgla tam są - nie wiem czy dotyczą gazu czy nie? dzieki za info. Gość portalu: Roman napisał(a): > Podobno miejsca postojowe w parkingu podziemnym będa wynajmowane przez > Blockpol, a ich sprzedaż odbędzie się najwcześniej za rok (?) > > Pzdrw. > R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: Odbiory mieszkan IP: 195.117.234.* 17.01.06, 13:56 Witam, Odnośnie drogi dojazdowej, to jest rzeczywiście tragedia. Zwłaszcza kiedy jest jeszcze ten lód, bo powiększa nierówności. Moja rada: Polecam nie korzystać z ulicy Rodzinnej, tylko wjeżdżać od ulicy Partynickiej przez Siostrzaną. Droga mniej wyboista (zwłaszcza kiedy przejeżdża się drogą koło śmietnika na Siostrzanej). Pozdrawiam, Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Odbiory mieszkan IP: *.crowley.pl 17.01.06, 14:11 Ja rowniez jezdze tylami ;-). Ale tam tez nie jest juz najciekawiej i boje sie ze jak bede dowozil juz plytki i inne ciezkie materialy budowlane to moge troche podrownać te dolki podwoziem ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-vitek1 Re: Odbiory mieszkan IP: 62.233.177.* 18.01.06, 14:50 Pragnę zapytać drogich sąsiadów, czy wiedzieliście,że winda nie będzie się zatrzymywała na poziomie wejścia do klatki, tylko na jakimś półpiętrze o osiem schodków wyżej? Mnie to po prostu do głowy nie przyszło, bo teraz się już tak nie buduje. A przecież jakie to utrudnienie dla matek z malutkimi dziećmi w wózkach i wszystkich, którzy muszą wnieść większe zakupy, a nie mają miejsca w garażu. Że już nie wspomnę o noszeniu mebli przy przeprowadzce (no, chyba, że przez garaż). Nie daj Boże żeby trafił się jakiś niepełnosprawny.....a tyle się teraz o tym trąbi... Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Co z telefonami w Blockpolu?? 20.01.06, 13:35 Czy ktoś wie co się dzieje w siedzibie naszego developera? Od prawie tygodnia próbuje się dodzwonić na wszelkie możliwe numery telefonów i cisza nikt nie odbiera..Ferie czy coś innego się przydarzyło...Nieco dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: Co z telefonami w Blockpolu?? IP: 195.117.234.* 20.01.06, 14:23 Witam, Z tego co mi wiadomo, Pani Michałuszko jest na urlopie. Ale reszta powinna pracować. W takich firmach chyba nie "ferii" :) Ktoś powinien odpowiedzić pod standardowym numerem: 71-3398000 Pozdrawiam, Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Co z telefonami w Blockpolu?? 20.01.06, 14:31 "Ktoś powinien odpowiedzić pod standardowym numerem: 71-3398000" No powinien ale tego nie czyni chyba że kabelki pozamarzały ;-)Ciekawy jestem jak wygląda sprawa z podłączeniem prądu bo zamierzam niebawem rozpocząć dłubanie w mieszkaniu. Poza tym marzy mi się dostać od Blockpolu wszelkie plany mieszkania z zaznaczeniem jak idą kable w ścianach itp. Może się przydać. Reasumując prędzej dojade na Krzycką niż się dodzwonie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: Co z telefonami w Blockpolu?? IP: 195.117.234.* 20.01.06, 15:25 Witam, > Ciekawy jestem jak wygląda sprawa z podłączeniem prądu bo zamierzam niebawem > rozpocząć dłubanie w mieszkaniu. Dzisiaj podobno zaczęli podłączać prąd budowlany do gniazdek w mieszkaniu. Trzeba tylko na miejscu podpisać oświadczenie, że będzie się mało korzystało z prądu:) Ma ten prąd być dostępny aż będzie można podpisywać umowy z elektrownią, ale kiedy to będzie na razie nie wiadomo. > Poza tym marzy mi się dostać od Blockpolu wszelkie plany > mieszkania z zaznaczeniem jak idą kable w ścianach itp. Może się przydać. O tym planie to bym zapomniał. Fachowcy co kładli pewnie sami nie wiedzą jak co idzie... U mnie w łazience ekipa montująca kaloryfer wwierciła się w kabel z prądem:( Od Pani Michałuszko dostałem za to plan z instalacją CO. Ale to idzie w podłodze i racej się nie przydaje. Zanim wylalli podłogę, widziałem, że wszystkie możliwe kable szły po podłodze. Ale jak np. idzie kabel do żyrandola, to już zagadka. Z ciekawostek które pokazywał mi mój Majster ciekawe jest to że, w każdym gniazdku elektrycznym/włączniku są dodatkowe kable z szybkozłączkami by można się prosto podpiąć. Nie ma więc puszek jak kiedyś to robili. Ktoś pisał też, że w gniazdku antenowym jest schowany kabel sieciowy (internet). Tak jest na pewno w budynku C (tam mają sieć strukturalną i internet w całym budynku od firmy ikatel.pl), ale nie wiem czy też i u nas (bud. A/B). Dzisiaj to sprawdzę i dam znać. Pozdrawiam, Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Co z telefonami w Blockpolu?? 20.01.06, 15:36 Normalnie tekst żeby mało używać prądu budowlanego mnie zastrzelił ;-))Mało pojęcie względne hi hi. A co do planów to pewnie masz racje.Aha i fajnie jakbyś sprawdził ten inernet czy mamy kabelek. Pozdrawiam Paweł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: Co z telefonami w Blockpolu?? IP: 195.117.234.* 23.01.06, 08:34 Witam, Potwierdzam: w budynku A/B jest też sieć internetowa. Kabel jest schowany w gniazdku antenowym. W zeszłym tygodniu pytałem się w Ikatel o "możliwości techniczne" przyłączenia internetu do naszego budynku. Powiedzieli, że będą za 2 tygodnie. Jeżeli kogoś interesują szczegóły, to podaję cennik jaki mi podesłali (nie ma go na ich stronie): INASTALACJA: Umowa 24 m-c - 1,22 PLN Umowa 12 m-c - 122 PLN Umowa na czas nieograniczony - 244 PLN ABONAMENT: NET 128 - 30,50 PLN 256 - 48,80 PLN 512 - 67,10 PLN 768 - 91,50 PLN 1024- 109,80 PLN Pozdrawiam, Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Co z telefonami w Blockpolu?? 23.01.06, 13:16 Czy te ceny za internet w Ikatel to netto czy brutto? Aha a jak jest z VAT-em na internet teraz 22 czy 7% ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: Co z telefonami w Blockpolu?? IP: 195.117.234.* 23.01.06, 13:38 Podane ceny to ceny brutto. VAT na internet wynosi 22%. Było głośno o podwyżce VATu z 7% na 22% w maju 2005 roku ;) Pozdrawiam, Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Co z telefonami w Blockpolu?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 22:16 Na bloku B pojawiło sie ogłoszenie firmy JWW w sprawie podłączenia do internetu. Ciekawe która z firm jest wykonawcą instalacji kablowej, która jest zakończona w mieszkaniach? Każda inna firma musi wykonywać własną sieć lub ewentualnie będzie udostępniała internet poprzez Wi-Fi. Pzdrw. R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: Co z telefonami w Blockpolu?? IP: *.itcomp.pl / *.itcomp.pl 29.01.06, 13:54 firma jww nie jest zbyt powazna chyba... strona internetowa wyglada amatorsko nie mowiac juz o dokladniejszym rozpisaniu oferty o wiecej szczegolow... mogli by tez czasem sprawdzac poczte. ich strona www: www.jww.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Co z telefonami w Blockpolu?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.06, 13:24 muszę powiedzieć, że kontakt z nimi należał do bardzo przyjemnych, szybki, a współrozmówca okazał się być bardzo kompetentny, zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik ulica rodzinna ;-( IP: *.crowley.pl 31.01.06, 14:28 Dzwonilem dzis do ZDIK w sprawie ulicy Rodzinnej i niestety nie mam dobrych wiesci, otoz gdzies tam jakies plany maja ale drogi to nie bedzie na pewno przez najblizsze pol roku, od rozmowcy ze ZDKIU dowiedzialem sie, że aby przyśpieszyć taką budowę należałoby napisac jakis wniosek z podpisem jak najwiekszej liczby osób zainteresowanych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: ulica rodzinna ;-( IP: 195.117.234.* 31.01.06, 15:34 Bardzo chętnie się pod czymś takim podpiszę. Zresztą pewnie wszyscy mieszkańcy Rodzinnej również. Pozdrawiam, Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: ulica rodzinna ;-( IP: *.ikatel.pl 03.02.06, 12:44 jestem zdecydowanie za podpisaniem takiego papierka jezeli ma to przyspieszyc realizacje naprawy ulicy rodzinnej...pozdrawiam sasiadow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Co z telefonami w Blockpolu?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 17:47 "Ktoś pisał też, że w gniazdku antenowym jest schowany kabel sieciowy (internet). Tak jest na pewno w budynku C (tam mają sieć strukturalną i internet w całym budynku od firmy ikatel.pl), ale nie wiem czy też i u nas (bud. A/B). Dzisiaj to sprawdzę i dam znać." Jest na bank. Pozdrawiam Roman Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_pp Instalacja elektryczna 20.01.06, 19:38 Hej, Jak ktoś dostanie rozrysowaną instalacje elektryczną od blockpolu to prosze niech sie pochwali na forum. Kerownik obiecał przy odbiorze ,że takie cos dostaniemy, ale do dnia dzisiejszego nic... Żałuje, że jak nie było tynków to nie porobiłem zdjęć instalacji. Odpowiedz Link Zgłoś
isku Re: Instalacja elektryczna 30.01.06, 10:11 cześć :) z tymi planami to bardzo jestem ciekawa :) zwłaszcza, że u nas są kabelki, które idą po skosie po ścianie (warunki techniczne mówią o tym, że instalacja ma być prowadzona równolegle dościan i sufitów) więc ciekawa jestem czy mi wyrysują takie piękne trasy kabli.Na pewno w takiej sytuacji łatwo trafić na kabel, bo znajdują się one w dość niespodziewanych miejscach. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Instalacja elektryczna IP: *.crowley.pl 30.01.06, 10:34 ja mam ten sam problem... udalo mi sie juz nawet przeciac jeden ;-( no i ciekawe kiedy zacznie dzialac winda ? A jak idzie wykonczeniowka? Zaczęła sie juz? Odpowiedz Link Zgłoś
isku Re: Instalacja elektryczna 30.01.06, 10:54 u nas wykończeniówka ruszyła pełną parą :) chcemy do końca lutego się przeprowadzić :) podejrzewam, że windy nie prędko będą działały, a tak marzyłam o tym nosząc kafelki na 3 piętro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Instalacja elektryczna IP: *.crowley.pl 30.01.06, 14:11 ja tez juz pare kursow wnioslem i tez nie moge juz patrzec na te winde, ktora stoi!! Mam nadzieje, ze ruszy zanim dowioza mi reszte kafli i innych ciezkich rzeczy! A wogoel to jest jakas glupota ze ta winda nie dziala! Ciekawi mnie tez czy dzialaja wam domofony? bo u mnie jakos nie bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Instalacja elektryczna 30.01.06, 22:43 widze ze przerabiacie wszystko to samo co my w budynku C. 1. windy wlacza jak kazdy juz wniesie prawie wszystko do mieszkan - to takie zabezpieczenie zeby sie nie zniszvzyly. 2. Domofony dzialaj - tylko z blockpolu nie chce im sie dupy ruszyc zeby opisac w jaki sposob one dzialaja. Tzn w kazdej klatce przed numerem mieszkania trzeba wybrac numer bramy - i tak np. jesli chcecie sie dodzwonic do drugiej bramy w budynku C to przed numerem mieszkania wpisujecie 5 i pozniej numer - np 520. niestety nie wiem jakie numery maja pozostale bramy - ale nie martwcie sie za domofony placicie juz od pierwszego dnia - tak samo zreszta jak za wszsytko, winda, antena telewizyjna, itp itd. acha i uwazajcie jak otwieracie drzwi do bloku - bo sa takie delikatne - ze zaraz sie juz nie beda otwierac - a Blockpol wszystko zwali na mieszkancow ze to Oni zepsuli bo wnosza wszystko przez drzwi - najlepiej wnosic wszystko przez komin!!! :)) pozdrawiam i milego uzerania sie z Blockpolem! :) ps. w mieszkancy z budynku C do tej pory nie dostali kasy za rozliczenia bialego montazu itp.... chyba wiecie kiedy odebralismy mieszkania.... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Instalacja elektryczna IP: *.crowley.pl 31.01.06, 09:33 Czy to oznacza... ze oplaty sa naliczane od dnia odbioru mieszkania czy od dnia odbioru technicznego bloku? Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Instalacja elektryczna 31.01.06, 12:14 w budynku C byly od dnia odbioru mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Ciepła woda 22.01.06, 08:46 Hej, Czy u Was - w budynku C - też są problemy z ciepłą wodą? u mnie (i wiem też że u znajomego) często wieczorami brakuje ciepłej wody - jest taka średnio letnia. Od wczoraj tzn od soboty od 14 u mnie w mieszkaniu zamiast ciepłej leci lodowata. Zgłaszałem to już kilka razy ale nic z tym chyba nie robią? Ma ktoś podobne problemy? Odpowiedz Link Zgłoś
pelee TELEWIZJA 27.01.06, 13:59 a wiecie ze w dniu wczorajszym nasza piekna "ulice" Rodzinną nagrywali Panowie z TVP3 - nawet zostal ujety na zdjeciach moj brat jak sie potyka na jednej z tysiaca dziur :). zobaczymy co z tego wyniknie i o czym bedzie ten program w TV. Jesli ktos cos zobaczy w TV to prosze niech opisze Odpowiedz Link Zgłoś
isku energetyka 02.02.06, 09:03 Dzień dobry:) Czy podpisaliście już umowę z Energią-pro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełos Re: energetyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 10:22 Ja jeszcze nie. Z tego co wiem licznik zbiorczy ma być podłączony w poniedziałek. Więc nie wiem, czy można wcześniej podpisać umowę z Energią, bo przecież i tak nie podłączą licznika wcześniej? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: energetyka IP: *.crowley.pl 02.02.06, 10:52 ja tez jeszcze nie... Odpowiedz Link Zgłoś
isku Re: energetyka 06.02.06, 14:30 no i stało się to czego się obawiałam..... odłšczyli nam pršd budowlany, a umowy z energetykš można będzie podpisywać od ?rody....masakra po prostu brak słów walczymy i chyba spróbjemy podłšczyć się kablem do zwykłej rozdzielnicy, bo nie wyobrażam sobie stać tyle dni z robotš. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: energetyka IP: 195.117.234.* 09.02.06, 13:29 Witam, Właśnie dzisiaj rano podpisałem umowę z Energia-Pro. W poniedziałek będę miał załóżony licznik. Dla tych którzy też to planują, radzę przyjść wcześniej, bo czasami można się naczekać. Jeżeli nie ma kolejki, to trwa to 10 min. Przy pl. Powstańców Śląskich oddział Energia-Pro jest już otwarta od 7.30. Umowy się podpisuje w pokoju 009. Druki umów są na ścianie przed pokojem. Mają ciekawe wymagania co do danych. Np. jeżeli ma się małżonka/małżonkę, MUSI ona być wpisana na tej umowie i musi być jej podpis. Można co prawda wypełnić umowę w domu (2 egzemplarze) i przyjść z dowodem osobistym małżonka/małżonki - czyli załatwi to jedna osoba. Wymagają podania m.in. PESEL (tego się spodziewałem) i NIP! Niech ich szlag trafi. Po co im takie rzeczy?? Nie wspomnę o imionach rodziców.... Gorzej niż na policji... Pozdrawiam, Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: energetyka IP: *.crowley.pl 09.02.06, 13:57 Ja podpisalem umowe wczoraj takze w piatek rano maja mi juz zalozyc licznik! ;-) Windy ruszyly juz? Ciekawy jestem w jakim tempie bedzie zamieszkiwany nasz blok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: energetyka IP: 195.117.234.* 10.02.06, 11:54 Witam, Ja planuję się wprowadzić na początku marca! :) Tylko jeszcze ściankę wyburzę w kuchnio-salonie i przedpokoju i położe panele! A jak inni? Jakie macie plany? Pozdrawiam, Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: energetyka IP: *.crowley.pl 10.02.06, 14:15 Hej Pawel, Ja tez zamierzam od marca, chyba ze sie uda skonczyc pod koniec lutego jeszcze! To wtedy wczesniej! Denerwuje mnie strasznie fakt ze wciaz nie dzialaja windy! Dzwonilem do blockpolu ale oczywiscie niczego sie dowiedziec nie mozna od nich! Moze windy rusza pod koniec przyszlego tygodnia a moze i nie! Widzialem, za to ze sporo juz osob doczekalo sie licznika energii elektrycznej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magyar co ze zwrotem za biały montaż? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 12:35 Drodzy Sąsiedzi, 1.czy otrzymaliście już zwrot pieniędzy za rezygnację z białego montażu itp.? Mnie już zaczyna to denerwować. 2. czy ktoś z Was widział umowę o zarządzanie nieruchomością? dla mnie jest to niezwykle ciekawe, bo mam płacić 300 zł za wodę, ciepło, czynsz, nie wspomnę o antenie i domofonie (żadna z obcych osób nie może się do mnie dostać, bo nikt nie przewidział prefixu w domofonie, a póki co to nie wiem czy płacone przez mnie pieniądze są wpłacane tam gdzie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: co ze zwrotem za biały montaż? 08.02.06, 20:45 Skoro w budynku C nie było jeszcze rozliczeń za rezygnacje to my z B i A możemy sądze czekać do wakacji..nie wygląda to za ciekawie. Póki co trzeba się cieszyć że można liczniki zakładać ;-) A co do opłat to na razie nie mam ochoty sobie ciśnienia podnosić..Pożyjemy zobaczymy.. Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: co ze zwrotem za biały montaż? 08.02.06, 22:53 Hej, informacyjnie - ja dostalem rozliczenie na konto w zeszly piatek - u Ciebie tez juz powinny byc - cos dziwnego - zadzwon i zapytaj! Jesli chodzi o oplaty to tez nie wiem dlaczego wszystko rozliczane jest "na oko"???? przeciez sa do wszystkiego liczniki - juz widze ze Blockpol nam pozniej odda nadplate!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: co ze zwrotem za biały montaż? IP: *.crowley.pl 09.02.06, 11:51 witaj pelee, czy moglbys napisac przygladowo ile zwarcaja np. za jedne biale drzwi wewnetrzne (tak orientacyjnie). Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magyar Re: co ze zwrotem za biały montaż? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 12:25 o ile dobrze pamiętam to za drzwi wewnętrzne okolo 150 zl, za ościeżnice chyba 60 zł. Protokół mam już od dłuższego czasu, ale pieniędzy ... nie. ehh, ten Blockpol. Krzemik, a ty kiedy się wprowadzasz, bo zerkam na Twoje okna i stale ciemno jest. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: co ze zwrotem za biały montaż? IP: *.crowley.pl 09.02.06, 13:28 pradu nie ma ;-) powoli sie przygotowuje do ostrych prac remontowych... mysle ze w sobote zaczne sie cos dzias w moich okienkach! mam nadzieje ze prad bedzie od jutra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magyar Re: co ze zwrotem za biały montaż? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 14:12 trzymam kciuki za szybki start robót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: co ze zwrotem za biały montaż? IP: *.crowley.pl 09.02.06, 14:48 pewnie sie zacznie i skonczy jakąs impreza integracyjna ;-) fajnie byloby sie poznac! coby miec od kogo szklanke cukru pozyczyc ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Pierwsze rachunki w bloku B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 18:57 Witam, Od kilku dni Cisza na forum. Wszyscy przyszli sąsiedzi pewnie zajęci remontem własnego M :-) Dotarły do mnie dzisiaj rachunki za mieszkanie (styczeń i luty). Czy ktoś dowiadywał się na jakiej podstawie Blokpol oszacował koszty związane z użyciem wody? Musze zapłacić w styczniu za 4m3 wody (w tym za podgrzanie 2m3), z których nie zużyłem ani kropli :-) Mam tylko nadzieję, że to są rachunki prognozowane i, że Blockpol wyrówna później koszty do stanu rzeczywistego zużycia. Podrawiam Roman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Pierwsze rachunki w bloku B IP: *.ikatel.pl 17.02.06, 13:28 Ja jeszcze nic nie otrzymalem, ciekawi mnie w jaki sposob otrzymales te fakture? Przeciez nie ma skrzynek pocztowych!?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur m. Re: Pierwsze rachunki w bloku B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 17:33 ja dostałem na podany adres korespondencyjny. chyba taki adres jest traktowany jako domyślny adres na który nalezy wysyłac rachunki itp. Dopóki nie poinformujesz Blockpolu o zmianie, będą wysyłać korespondencję na niego, a nie na rodzinną. artur m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Pierwsze rachunki w bloku B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 22:24 Dokładnie. Rachunki wysyłane są na adres, na który do tej pory przychodziły faktury. Skrzynki mają być za tydzień może dwa. Mam jeszcze pytanie do sąsiadów. Czy ktoś myśli o wymianie drzwi wejściowych lub ma już to za sobą? Zmiana ościeżnicy prawdopodobnie będzie wiązała sie z małą demolką od strony korytarza klatki schodowej. Czy w takim razie deweloper zapewnia podmalowanie lub czy ewentualnie jest możliwość uzyskania informacji nt. numeru koloru i rodzaju farby? Jak to wyglądało w bloku C? Pzdrw. Roman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PelEe Re: Pierwsze rachunki w bloku B IP: *.ikatel.pl 19.02.06, 09:58 Hej, ja wymielnilem drzwi wejsciowe na Gerde. Panowie od gerdy tak wyjeli oscieznice - ze praktycznie nic sie nie uszkodzilo - 2 - 3 cm trzeba bylo tylko zaszpachlowac kolo nowej oscieznicy - na razie mam pomalowane na kolor podobny - ale nie rzuca sie bardzo w oczy. Kierownik budowy powiedzial kiedys ze jak juz wszyscy wymienia Ci co maja wymieniac to przejdzie malarz i pomaluje - ale jak zwykle nie wierze w takie obietnice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Pierwsze rachunki w bloku B IP: *.ikatel.pl 19.02.06, 16:51 PelEe mam pytanie, czy moglbys polecic firme ktora montowala Ci te gerde, bo ja tez jestem zainteresowany gerda. Ostatnio po naszych bloczkach spacerowal taki koles od gerdy, ale kombinator straszny poniewaz powiedzial mi ze ceny maja takie same wszyscy, ale to kit jest okropny! Pojechalem do Domaru (bo tam tez jest jakis autoryzowany przedstawiciel) i za takie same drzwi jakie mi proponowal facecik, zazyczono sobie 200zl taniej. Potem zadzwonilem do niego i sie zapytalem dokladnie ile kosztuja te drzwi, aby upewnic sie czy na pewno nie zaszla jakas pomylka, to koles stwierdzil ze byl w domarze i ze maja takie same ceny... Strzeszcie sie go.... Pozdrawiam, krzemik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PelEe Re: Pierwsze rachunki w bloku B IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 13:13 ja wlasnie mialem fachowcow z Domaru. Umowilem sie z kolega z pietra wyzej ze kupujemy razem w tej samej firmie i z tedo powodu dali nam jeszcze jakas znizke - juz nie pamietam ile... Wydaje mi sie ze zrobili dobrze - jak chcesz ogladnac to zapraszam - bede w czwartek dopiero w mieszkaniu. jak cos to pisz na: marp@poczta.fm ten koles naciagacz tez u mnie byl - ale po samym wygladzie sie go wystraszylem - jakis kombinator. Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Pierwsze rachunki w bloku B 21.02.06, 10:01 Witam serdecznie Ja co do rachunków mam pytanie. 1. Co obejmuje i w jakim zakresie opłata eksploatacyjna? 2.Zaliczka na zuzycie wody i ciepła mnie nie przeraża, bo na pewno będzie rozliczona wg liczników (były spisywane wskazania). Pytanie tylko, kiedy? Co 3 miesiące, czy 6, może raz na rok? 3.Bardziej zaintrygowała mnie opłata stała za dostarczane ciepło. Dlaczego mamy ją płacić, przecież mamy własną kotłownię?! Jej ewentualne remonty, to z funduszu remontowego będziemy pokrywać. A może nie jest nasza? A poza tym ta opłata jest większa niż teraz płacę do MPEC, a myślałam że oni są najdrozsi!!! 4. Inne opłaty też są większe, niż mam w obecnej wspólnocie, np. wywóz śmieci. Myślę, że trzeba będzie dobrze się przygotować do zebrania wspólnoty. A tak wogóle, to kiedy ono będzie? Trzeba się zastanowić nad wyborem zarządu, coby pilnował Blockpolu, albo innej firmy zarządzającej. Bo MOŻEMY ZMINIĆ ZARZĄDCĘ w każdej chwili, nawet jeśli podpisaliśmy roczny cyrograf z Blockpolem. Może jakieś spotkanko w najbliższym czasie? Gdzie dają dobre piwko? Ja za 2 tygodnie się już przeprowadzam na stałe (małe opóźnienie) i chętnie poznam osobiście szanownych sąsiadów. :-) Pozdrawiam wszystkich sąsiadów, tych wprowadzonych, i tych remontujących się i tych, którzy jeszcze zwlekają. Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Pierwsze rachunki w bloku B IP: *.ikatel.pl 21.02.06, 16:22 oj.. przyznam szczerze ze na prwade nalezy zaatakowac ten blockpol... bo sa bardzo nie fair, biora za wywoz smieci.. .a smieci sie nie mieszcze w kontenerach... eksploatacja to pewnie sprzatanie klatki.. w styczniu w blokach AB nie bylo sprzatane ani jeden raz! Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Ulga odstekowa 23.02.06, 16:27 Witam, mam pytanie odnosnie ulgi odsetkowej. Jesli podpisalem umowe z blockpolem w roku 2004, kredyt podpisalem w grudniu 2004 i zaczalem splacac od stycznia 2005 i mieszkanie odebralem w pazdzierniku 2005 to moge skorzystac z ulgi odsetkowej? Sam juz sie gubie i nie wiem :) jesli tak to moge odliczyc odsetki za caly 2005 czy od pazdziernika 2005 - kiedy to odebralem mieszkanie?? dzieki za info jesli ktos sie oreintuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magyar Re: Ulga odsetkowa IP: 80.51.231.* 24.02.06, 12:03 tez mamy z tym pewien problem, ale udało mi się ustalić, ze z ulgi odsetkowej moze skorzystac dopiero w roku, w którym własnośc lokalu przeszła na Ciebie, czyli po podpisaniu umowy sprzedaży (nie przedwstępna, ale finalna !!!) w formie aktu notarialnego. Poza tym jeżeli korzystałes ty lub twój małzonek kiedykolwiek z ulgi budowalnej/remontowej to nie możesz skorzystać z ulgi odsetkowej. To są informacje niesprawdzone i niezweryfikowane, dlatego dla pewności proponuję zadzwonić do jakiegoś US. a tak w ogóle, czy Ty Pelee już się wprowadziłeś? nie mam do kogo na piwo pójść ;)! pozdrawiam magyar Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Ulga odsetkowa 24.02.06, 12:52 hej hej, cos z ta ulga mi namiesales :), nie slyszalem czegos teakiego jeszcze ze jesli Ktos korzysta z ulgi remontowej to nie moze z ulg odsetkowej korzystac - ale zapytam o to... moze nie doczytalem Ja slyszalem ze dokumentem potweirdzjacym wlasnosc mieszkania do ulg - jest dokument odbioru lokalu/mieszkania... - tez to jeszczse raz sprawdze. ja juz mieszkam od grudnia - zapraszam na piwo - tez mialem ten problem - ale juz sie zapoznalem z sasiadami :) i jakos czasem mozna wypic z kims. Pisz na marp@poczta.fm to sie jakos ugadamy Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Pierwsze rachunki w bloku B 24.02.06, 13:49 Witam. Dowiedziałem się pare rzeczy na temat rozliczeń z Blockpolem i spraw pochodnych. 1. sprawa opłat za styczeń i luty: takie sobie założyli prognozy i już. woda (1m3 od licznika) oraz ciepło mają być rozliczane najprawdopodobniej 2 razy w roku według odczytów . Pierwsze odczyty planowane są na marzec ale to też zależy czy będzie dostęp do wszystkich liczników, jak nie to przesunie się to zapewne na kwiecień. Czyli póki co trzeba płacić i czekać... 2. co do wysokości opłat za eksploatacje: stawka w styczniu była 2 zł a w lutym już 2.33 zł. Różnica wynika z obserwacji kosztów przy bud. C i stąd w A i B zmiana, oczywiście na naszą niekorzyść. Widać A i B zostały potraktowane jako jeden...Pomijam fakt, że nie stwierdziłem obecności jakiejkolwiek pani (pana) z mopem i wiadrem od początku roku..Jak było zakurzone tak i jest. O sprawie opłat za kontener czyli jak rozumiem wywóz smieci, który cały czas jest praktycznie pelny nie chce mi się dyskutować.. 3. skrzynki na listy podobno są pomalowane i schną - tyle wiem. 4. rozliczenia za rezygnacje z białego montażu itepe: na dniach mają być przygotowywane pisma przewodnie wraz z rozliczeniem. Po otrzymaniu jest czas 14 dni na wyjaśnienie ewentualnych rozbieżności (czytaj czemu tak mało ;-). Po tym terminie, jeśli się zgadzamy, należy złożyć dyspozycje z numerem konta i po nastepnych 14 dniach przelew powinien dojść na konto. Powinien a czy to się zmieści w tych ramach czasowych to zobaczymy, osobiście wspominając perypetie z bud. C wątpie. I na koniec tak z innej beczki: kierownik obiecywał,że w trakcie jak my sobie robimy w mieszkaniach mają chodzić panowie i zakładać uszczelki na drzwiach wejściowych - czy u kogoś z Was może już byli czy raczej możemy zapomnieć? To tyle jak mi się coś przypomni to dopiszę. Aha i jescze raz informacja ode mnie: gdyby ktoś był zainteresowany marmurem lub granitem na posadzki, parapety lub blaty i podobne, proszę dać znać: xlr8@poczta.onet.pl Jak dobrze pójdzie to na hasło "Rodzinna" będą możliwe u mnie w firmie rabaty. Z kronikarskiego obowiązku dodam, że materiał wraz z usługą montażową dalej jest na 7% VAT-u. Zapraszam ! Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: Pierwsze rachunki w bloku B IP: 195.117.234.* 24.02.06, 16:02 Witam, Co sposobu wyliczania tych prognoz, to napisałeś dokładnie to samo co mówiła Pani Zdyt z Blockpolu. Prawie kropka w kropkę. Chyba miała to napisane i każdemu to czyta z kartki :) Z tym sprzątaniem i wywozem śmieci to rzeczywiście przesadzają... Mogliby chociaż połowę stawki policzyć... A może to są stawki "prefrencyjne"? Zobaczymy. Uszczelki na drzwiach wejściowych mi też obiecywał kierownik budowy. I do tej pory tych uszczelek nie zobaczyłem. Trzeba będzie się przypomnieć z tym w Blockpolu. Ciesz wiadomość o zwrocie za biały montaż... Przydadzą się pieniądze na wykończenie mieszkania. Od marca wprowadzamy się z żoną do budynku B! :) Pozdrawiam, Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Pierwsze rachunki w bloku B 24.02.06, 17:25 Pani Zdyt chyba ma prompter w biurze ;-)) W sumie rozmowa była sensowna, pani bardzo sympatyczna i jeśli będą się trzymać obiecanych terminów to może ta współpraca się jakoś kupy utrzyma..Co do zwrotów za biały montaż to się pewnie obsunie ale zawsze jest to jakaś pocieszająca wiadomość. Martwi mnie tylko sytuacja z parkingiem podziemnym. Nie zanosi się żeby szybko coś z tym wyklarowało. Poza tym wstępna propozycja, nieoficjalna zresztą, na kwotę 220 zyla miesięcznie za miejsce postojowe wprowadziła mnie w stan ciężkiego szoku. Zobaczymy co się z tego urodzi. Pzdr. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Pierwsze rachunki w bloku B IP: *.GRAB.verizone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 22:06 Kwota za miejsce postojowe jest z kosmosu :-) Ale widzę, że sprawdza się niepotwierdzona wcześniej informacja, że miejsca postojowe w pierwszym roku nie będą na sprzedaż. No cóż Blockpol musi widocznie jeszcze na nich ekstra zarobić. Co do uszczelek w drzwiach to były jednym z moich warunków odbioru mieszkania i jeszcze tego samego dnia miałem je przyklejone do ościeżnicy. pozdrawiam R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Pierwsze rachunki w bloku B IP: *.ikatel.pl 28.02.06, 20:06 kwota jest chyba nawet z poza kosmosu. Tylko ,ze poki co sporo osob przyjezdza pod blok i juz sa problemy z zaparkowaniem... a jak sie wszyscy wprowadza... to dopiero bedzie zadyma... i co niektorzy w blockpolu beda zacierac raczki na wynajem... no bo auto wkoncu trzeba gdzies zaparkowac, a nam mieszkancom zostanie opcja chyba pod tesco ;-(. Oczywiscie blockpolowi to na reke, bo na dzialce zaoszczedzili, a teraz zmusza nas mieszkancow do wykupienia miejsc postojowych... oczywiscie oni tez maja problem bo chetnych na te dziwne platformy szybko nie znajda.. bo nie wyobrazam sobie miec auta np. pod moim autem ;-), wycieki itp, itd. Sprawa dla blockpolu wyglada tak, ze pewnie nie moga sprzedac miejsc poniewaz, nie beda mogli dotrzymac warunkow pozwolenia na budowe i planu zagospodarowania przestrzennego... wiec sprzedac pewnie by mogli ale conajmniej po dwa miejsca (oczywiscie mowie o jednym miejscu na platformie) bo w kazdym innym przypadku nie zagwarantuja na naszym niewielkim osiedlu 110 miejsc postojowych! A dzialki drogie ze ho ho ! Jak beda budowali kolejna inwestycje... (a pewnie beda... bo merc sie zestarzeje)... to pewnie nie zapomna o miejscach... tylko ze to nas juz dotyczyc za mocno nie bedzie... ;-( I tym optymistycznym akcentem, zycze wszystkim udanych remontow.. i jak najszybszych przeprowadzek. Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Pierwsze rachunki w bloku B 02.03.06, 13:24 Witam NA razie nie będę zmotoryzowana, więc nie przejmuję się jeszcze parkingiem, ale zostawić tego problemu nie można. Zastanawia mnie jedno, jak został odebrany budynek, jezeli nie spełnia "normy parkingowej"? Może tylko warunkowo, więc jaki jest czas na udostępnienie mieszkańcom parkingu? Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Ogrzewanie 02.03.06, 13:34 Mam problem z ogrzewaniem. Kaloryfery nastawiane na maxa są ciepłe. Gorące nigdy nie były. Temperatura w mieszkaniu średnia, raz dobiła do 20 stopni. Uchylenie okna powoduje natychmiastowe obniżenie temperatury o kilka stopni. Jak dla mnie temp. 17-18 stopni, to za mało. Tym bardziej, że trzeba dobrze wysuszyć mieszkanie i ciągle je wietrzyć. Byłam przygotowana na duże rachunki za ogrzewanie w pierwszym roku, ale dlatego, że będę grzać na maxa przy uchylonych oknach (coby grzybek nie zawitał na Ścianach) A tu nie ma takiej możliwości. Rachunki duże, ale ogrzewanie niewielkie. Napiszcie, czy u Was też jest chłodno w mieszkaniach, czy macie możliwość uzyskać wyższą temp., czy w ogóle macie możliwość kontroli temp.? Odpowiedź pani z Blockpolu, że temp. 18-20 stopni powinna mi do życia wystarczyć mnie nie zadowala. Chcę sama decydować czy chcę mieć w domu Syberię, czy Hawaje. Po to są termostaty. Pozdrawiam Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Ogrzewanie 02.03.06, 13:53 Ja mam kaloryfery praktycznie zakręcone cały czas, jedynie w łazience na 1, 1.5 i w całym mieszkaniu ciepło i przyjemnie jak w uchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magyar Re: Ogrzewanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 14:49 u mnie w budynku C również kaloryfery słabo grzeją i z pewnością to nie jest spowodowane zapowietrzeniem. Nie znam się na tym zbyt dobrze, ale zasada pieca, który nas ogrzewa przypomina mi piece gazowe typu Junkers zainstalowane np. w kamienicach, tam zwykle to wyglada tak, że kaloryfery się nagrzeją po czym piec się wyłącza i włącza po jakimś czasie znowu, gdy temperatura spadnie poniżej pewnego stopnia. Pytanie jednak czy u nas tez tak musi być, bo mi to nie odpowiada. A swoją drogą, to kierownik budowy przy odbiorze mówił mi, że piece zostaną wyregulowane gdy już się wszyscy wprowadzą, ale póki co to nie widzę różnicy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Ogrzewanie 02.03.06, 15:20 pawelski23, a "jak w uchu", to ile to stopni? Wiem,że mojej mamie wystarczy 17, ja w takiej temperaturze utrzymuję stan hibernacji, bo poniżej zamarzam całkowicie. A tak na serio, to mam nadzieję, że wszystko się unormuje, jak wszyscy zamieszkają (to już chyba w przyszłym roku) i będę mogła utrzymać min.23 stopnie. Myślę, że tak jest teraz w bud.C. Oj zazdroszcze Wam :-) Ja muszę jeszcze marzec przemarznąć(podobno jeszcze dłuugo będzie zima) Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwecki Re: Ogrzewanie IP: *.ikatel.pl 02.03.06, 23:50 U mnie jest podobnie. kalofyrety na max, a nie jest za cieplo. Jest to szczególnie odczuwalne rano, jak wstaję do pracy. Jakies 3-4 tygodnie temu byl czlowiek ktory regulowal kotly. Po jego wizycie kaloryfery byly gorace. Teraz sa chlodniejsze. Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: Ogrzewanie IP: *.crowley.pl 03.03.06, 13:45 Witam, Też miałem problem z ciepłymi (zamiast gorącymi) kaloryferami. Miły Pan, który wykańcza mieszkanie mieszkanie obok, powiedział mi jak można wyregulować kaloryfery. Może nie uda mi się tego dokładnie opisać, ale spróbuję. Trzeba ustawić pokrętło na 5 i ściągnąć nasadkę (kręcąc srebrnym pierścieniem). Teraz należy zobaczyć na głowicę - to co był schowane pod pokrętłem. Tam jest dodatkowa skala 1-5 i rowek, który wskazuje co jest aktualnie nastawione. Trzeba ustawić np. na 4, tak by rowek wskazywał dokładnie tą liczbę (pomocne będą kombinerki). Musi być dokładnie wskazana jakaś liczba, bo to jest coś takiego jak bębenek z nabojami. Pod każdą cyfrą jest komora o innej średnicy, gdzie 1 oznacza najmniejszą. Jeżeli masz ustawione na małą wartość (lub co gorsze, gdzieś pomiędzy), to przepływ wody jest mały. Czyli ustawiasz na 4, nakładasz pokrętło i cieszysz się ciepłem kaloryferów. Jeżeli kaloryfer jest na górze (i to miejscami) zimny, to znaczy, że jest zapowietrzony. Po przeciwnej stronie niż głowica, jest odpowietrznik. Tam trzeba go odkręcić i spuścić trochę powietrza (aż będzie już lała się woda). I voil'a! Gotowe :) Pozdrawiam, Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Ogrzewanie 06.03.06, 09:33 Dzięki wielkie za info. Zaraz po powrocie z roboty zaczynam "kręcić" przy pokrętłach. Zapowietrzone na pewno nie są, bo to umiem sama sprawdzić. Może dziś już nie zmarzne!!!!! Mieszkam już (albo nareszcie) od soboty i już kicham. Dzięki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak oddam wieszak w dobre ręce 06.03.06, 09:38 Udało mi się kupić szafę i mam do oddania duży , mocny wieszak na ubrania. Długość ok.2 metrów, wysokość regulowana. Jest to typowy wieszak sklepowy, chyba stalowy. Wytrzyma wszystko. Służył mi 5 lat jako szafa, garderoba i suszarnia. Wieszak stoi na 3 piętrze w klatce numer 9. Można obejrzeć i wziąć. Trochę szkoda mi go na śmietnik dla złomiarzy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joe_cool Re: oddam wieszak w dobre ręce IP: *.ikatel.pl 25.03.06, 15:00 mam nadzieję, że moje ręce są dobre ;-) wieszak jest super, służy mi chwilowo za suszarkę na pranie, garderobę dla gości i za różne inne. dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełos Re: Ogrzewanie IP: 62.233.250.* 06.03.06, 09:41 Ta czynność którą opisałeś nazywa się kryzowaniem grzejników. Ja zrobiłem to już pierwszego dnia po odbiorze mieszkania i nie zmieniałem do tej pory. Mimo to grzejnieki sa raz ciepłe, raz ciepłe do połowy, a raz gorące. Powody są dwa : - pierwszy - jaka temperatura na piecu (której nie znamy)takie gzrejniki. Prawdopodobnie (tak jak wszędzie) instalacja CO jest wyposarzona w tzw. regulator pogodowy tzn., że jak jest troche cieplej to piec mniej gzreje albo pracuje z przerwami. - drugi - ważne jest ciśnienie w sieci. Karzdy kocioł pracuje na pewnym ciśnieniu roboczym, jeśli ciśnienie w sieci spada, grzejnik może być ciepły np. do połowy i nic pryzowanie nie zmieni. Więc jeśli grzejniki są zciągane, a są, bo sam zciągałem żeby położyć kafelki w łazięce to po założnieu przeba go napełnić wodą, co powoduje spadek ciśnienia w sieci. Jeśli piec ma automatyczne napełnianie sieci wodą do odpowiedniego ciśnienia to nie maproblemu, a jeśli nie to musi to zrobic ktoś ręcznie. Oczywiście ten drugi wariant nie ma sensu w przypadku, kiedy statystycznie rzecz biorąc, na tyle mieszkań zawsze kroś będzie gzrejnik ściągać a ktoś inny zakładać. Więc nie wiem czy "regulacja instalacji" w tym momencie ma sens. Niestety, prawdopodobnie nasze problemy zkończą się dopiero kiedy wszyscy skończom wykańczać mieszkania, czyli następna zima powinna być o.k.. Naszczęście ta już się kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Ogrzewanie IP: *.crowley.pl 06.03.06, 10:30 konczy sie i konczy ;-) i skonczyc nie moze! U mnie tez nie jest najcieplej... choc nie moge powiedziec ze jest zimno... choc kaloryferki na 5czce! OBY DO MAJA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Zameldowanie IP: *.siemens.ch 07.03.06, 11:05 Witam, czy orientuje sie ktoś w sprawie zameldowania? Czy można się juz przemeldowywać? Jakie są potrzebne dokumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: Zameldowanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.06, 13:56 Już to przerobiłem. Trzeba się udać do biura meldunkowego i wypełnić druki. Jeżeli chodzi o dokumenty: 1. umowa przedwstępna, 2. protokół przekazania mieszkania, 3. dokument o wymeldowaniu z poprzedniego lokalu (jeżeli się wymeldowałeś), 4. książeczka wojskowa dla mężczyzny do 50 lat, 5. dowód osobisty, 6. akt urodzenia dziecka z nr PESEL. I to wszystko. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Zameldowanie IP: *.siemens.ch 10.03.06, 14:18 Dzieki wielkie, ale musze sie najpierw wymeldowywac, czy jezleli sie zamelduje tutaj to oni mnie automatycznie wymelduja sami z mojego dotyczchcasowego miejsca zameldowania? NO i gdzie znajduje sie urzad meldunkowy dla Krzykow? Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur m. Re: Zameldowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 15:28 Zamierzam w najbliższych dniach udać się do UM Wrocławia, żeby zapytać, czy Wrocław jest skłonny zająć się wymeldowaniem z innego miasta. Prawdopodobnie nie. Jestem zameldowany naprawdę daleko stąd, bo aż w Zamościu, dlatego napisałem do UM w Zamościu maila, żeby zapytać o możliwość wymeldowania się na odległość. Można zrobić to przez "zaufaną osobę": wysłać tej osobie poleconym dokumenty i dodatkowo przefaksować do UM upoważnienie. Czy trzeba przedstawić umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego, czy wystarczy "zwyczajna"? pozdrawiam artur m. Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Spotkanie?! 15.03.06, 15:02 Witam serdecznie. Ja z taką pewną nieśmiałością :) chciałabym się przypomnieć o spotkanie sąsiedzkie. Myślę, że już najwyższy czas poznać sąsiadów i omówić kilka piw. Spraw też:) Jedyną knajpkę jaką widziałam, to pizzeria przy Biedronce chyba, niedaleko Citroena. A może jakaś inna jest w okolicy. Warto poznać. I co Wy na to? Może w najbliższy piątek po robocie? Czekam z niecierpliwością. Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: Spotkanie?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.06, 11:27 Z której "klatki" jesteś. Ja z 11. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Spotkanie?! IP: *.siemens.ch 16.03.06, 12:46 i ja jestem z 11 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Spotkanie?! 16.03.06, 13:04 A ja z 9! Czy to ma znaczenie? Chciałabym poznać Was wszystkich, nie tylko ze "swej" klatki :) No to kiedy i gdzie?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Spotkanie?! IP: *.siemens.ch 16.03.06, 13:30 Hej Katasiek ;-) Milo sie robi na forum ;-), ale nie wiem czy fakt ten mozemy zawdzieczac blockpolowi ;-) co do spotkania to ja niestety nie bede w stanie sie spotkac w ten piateczek... ale jak tylko bede mogl to takze chcialbym sie poznac z sasiadami i sasiadkami, rzecz jasna ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Spotkanie?! 17.03.06, 09:48 Jasne, że "Blockpol musi odejść" ;) Ale trzebaby o tym pogadać. Zastanówciesię i podajdzie diobry termin. Ja oprócz soboty i niedzieli jestem za. Pozdrawiam cieplutko Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: Spotkanie?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.06, 11:37 Tak, a z którego? Ja z 7. Czekam jeszcze na odpowiedź od peele, bo też jest z "11". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Spotkanie?! IP: *.siemens.ch 17.03.06, 12:44 czyżby brama numer 11, byla najsilniej reprezentowana na forum? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Spotkanie?! 17.03.06, 14:38 Rozumiem, że na dziś chętnych nie ma :( Ale co z poźniejszym terminem? Skoro z 11 jest Was najwięcej, to zorganizujcie się i nas :) Weckendowo Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Spotkanie?! 17.03.06, 15:54 ja jestem z bramy 17 - z budynku C - moze spotkanko wstepne w garazach?!!! tylko ze ja dzisiaj nie za bardzo moge - ale moze w weekend - co o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Spotkanie?! 17.03.06, 16:59 Jestem za. Już wychodzę z roboty i nie będę mogła tu zaglądać do poniedziałku. Gdyby spotkanie miało się odbyć, to dryndnijcie domofonem klatka 9/13. Do zobaczenia :) katasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: Spotkanie?! IP: *.ikatel.pl 17.03.06, 19:03 Witam, Ja jestem z bramy 15. I chyba ktoś jeszcze mojej klatki się tutaj udzielał, ale nie pamiętam nicka. A co do spotkania, to niestety w weekend mnie nie ma. Pozdrawiam, Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwecki Re: Spotkanie?! IP: *.ikatel.pl 18.03.06, 00:15 Jesteśmy z bramy 15 i czasem się udzielamy (pod szyldem 'siwecki'). Co do spotkania, to bardzo chętnie:) Pomysł z pizzerią Miguel obok biedroniki jest przedni. Jest tam przyjemnie i piwka można się napić. Proponujemy piątek 24 marca. Jest tydzień czasu, aby wieść się rozeszła. Można sobie ustawić tydzień :) Jeśli termin jest ok, rozwieśmy ogłoszenia w klatkach, przyjdzie więcej mieszkańców. Pozdrawiamy Asia i Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Umberto Re: Spotkanie?! IP: *.ikatel.pl 18.03.06, 19:24 Ja również jestem, z klatki 15. Co do spotkania to jak najbardziej, a Miguel jest chyba najbliżej. Ewentulnie knajpka przy parku południowym. Co do terminu to z żonką jesteśmy elastyczni. Pzdrw. Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Liczniki na wodę IP: *.ikatel.pl 19.03.06, 23:12 Witam, Ja trochę z innej beczki. Czy liczniki na wodę w waszych mieszkaniach posiadają zaplombowane śruby, które łączą je z zaworem? Oczywiście nie mam na myśli plomby na samym wodomierzu zabezpieczającej przed ingerencją w jego mechanizm - te muszą być bezwzględnie. W mieszkaniu, w którym mieszkałem dotychczas każdy licznik miał dodatkową plombę zabezpieczającą przed jego demontażem, co uniemożliwia pobieranie wody z przed licznika. W moim mieszkaniu na żadnym z wodomierzy nie ma takowej plomby. Problem polega na tym, że na upartego ktoś może nie uznać zużytej wody na podstawie objętości wynikającej z wodomierza. Czy we wszystkich mieszkaniach wodomierze nie są w powyższy sposób zabezpieczone? Może nie potrzebnie sieję ferment, ale lepiej żeby ktoś mnie uświadomił jeżeli się mylę. Pozdrawiam Roman Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Spotkanie?! 20.03.06, 10:11 Ogłoszenia na klatkach, to bardzo dobry pomysł. Trzebaby je rozwiesić dziś, najpóźniej we wtorek. Coby jak najwięcej ludków mogło je przeczytać i przyjść. Ustalmy jeszcze godzinę. 18 - 19 nie za wcześnie? Już się cieszę z tego spotkania :)))) Katarzyna Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Ulga odsetkowa 20.03.06, 16:40 zmienie jeszcze na chwile temat: WIecie moze czy mozemy skorzystac z ulgi odsetkowej za 2005 - nie mając aktu notarialnego. Słyszalem ze z ulgi remontowej mozna korzystac ale do ulgi odsetkowej trzeba miec akt notarilany - ze mozna w 2007 odliczyc odsetki za 2005 i 2006 lacznie czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
dmajdak Re: Ulga odsetkowa 20.03.06, 19:17 taką właśnie odpowiedź otzrymałem w Urzędzie Skarbowym Wrocław-Krzyki: ulga remontowa - tak, odsetkowa - dopiero po podpisaniu aktu notarialnego. A czy ktoś się może orientuje w kwestii podpisywania tychże przez Blockpol. Bo z moich ostatnich informacji wynikało że nie są zbyt chętni do tego w najbliższym czasie. A terminy w banku gonią. Pozdrawiam wszystkich Daniel Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Ulga odsetkowa 20.03.06, 20:00 dowiedzialem sie ze moze uda sie to zalatwic do konca marca - a jesli nie to na poczatku kwietnia- ustalaja teraz ceny z notariuszem - tzn wyslali zapytanie do Niego (Niej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik kafelki! IP: *.ikatel.pl 20.03.06, 22:16 Witam, wlasnie rozstalem sie z moim specjalistą od kafelek. I moge smialo polecic facecika bo super sie sprawdzil! Gdyby ktos, nie mial nikogo z polecenia to polecam mojego fachowca! Zinteresowanych kontaktem prosze o info na maila: krzemik@interia.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Spotkanie!!!! 21.03.06, 11:18 Koffani!! Wiem, to wszystko jest ważne, ale ustalmy najpierw konkretny czas spotkania. Ja zobowiązuję się rozwiesić ogłoszenia. Muszę tylko wiedzieć, czy termin: 24.03.2006 godz.19.00, miejsce: Pizzeria Miguel jest OK? Spotkamy się, pogadamy i... wogle ;) Proszę o potwierdzenia. katasia Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Spotkanie!!!! 21.03.06, 15:25 Przyjmuję, że brak odpowiedzi negatywnych, jako zgodę na podany termin:) I tak rozwieszam ogłoszenia. Tylko, żebyśmy sami z pelee nie człapali do tej pizzeri Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur m. Re: Spotkanie!!!! IP: *.ikatel.pl 21.03.06, 15:32 przepraszam, ale ostatnio mieszkałem w innej czesci miasta, a tu sie jescze nie zdazylem rozejrzec: gdzie konkretnie jest pizzeria "miguel"? pozdrawiam artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magyar Re: Spotkanie!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 15:54 ja się piszę na to spotkanie, proszę tylko o bliższe informacje gdzie jest ta pizzeria? brama 19 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Spotkanie!!!! IP: *.siemens.ch 21.03.06, 16:15 ja tez postaram sie dolaczyc, aczkolwiek nie wiem czy zdaze ;-) chyba ze spotkanie sie przeciagnie ;-) tzn. rozciagnie w czasie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwecki Re: Spotkanie!!!! IP: *.ikatel.pl 21.03.06, 18:47 Ogłoszenia już wywieszone, gratutuję szybkości działania :) Zobowiązuje się przybyć. Jeszcze wyjaśnię gdzie jest Miguel. Skręcając z Powstańców Śl w Krzycką zaraz za wiaduktem kolejowym po prawej stronie jest Biedronka. Miguel mieści się z tym samym budynku, od strony wiaduktu. Łatwo poznać po wielkich oknach:) Do zobaczenia w piątek! Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: Spotkanie!!!! IP: *.crowley.pl 22.03.06, 10:03 Cześć, Też zapisuję się na to spotkanie. Do zobaczenia w piątek! Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełos Re: Spotkanie!!!! IP: 62.233.250.* 22.03.06, 12:40 Jeśli damy radę to też wpadniemy z żoną. pozdrowienia Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Spotkanie!!!! 23.03.06, 13:12 Ja też oczywiście będę. A może zarezerwować stolik, albo dwa? Ja niestety nie będę miała możliwości podjechać do Miguela, ale może ktoś ... Do zobaczenia w piątek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: Spotkanie!!!! IP: *.ikatel.pl 23.03.06, 15:35 Witam, Ja zrobię rezerwację. Pracuję piętro wyżej, więc mam blisko:) Dzisiaj niestety nie jestem w pracy, więc zrobię rezerwację jutro. Myślę, że 2 stoliki starczą. Pozdrawiam, Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: Spotkanie!!!! IP: *.crowley.pl 24.03.06, 12:27 Witam, Właśnie zrobiłem rezerwację w Miguelu. 3 stoliki na 12 osób. Mam nadzieję, że starczy! :) Proszę postarajcie się przyjść punktualnie, bo w przypadku małej frekwencji będziemy musieli oddać stolik. Dla spóźnialskich może wtedy zabraknąć miejsca! Do zobaczenia wieczorem, Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Spotkanie!!!! 24.03.06, 15:47 a będziemy coś pili?? bo nie wiem czy sobie zrobić spacerek czy jechać samochodem :)) PelEe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: Spotkanie!!!! IP: *.crowley.pl 24.03.06, 16:40 Witam, Ja chętnie się napiję piwka! Przy okazji będzie łatwiej przełamać lody :) Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Spotkanie!!!! 24.03.06, 23:45 ... mówiłem że jak na pierwszy raz - lepszy będzie garaż... :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_pp Re: Spotkanie!!!! 25.03.06, 07:28 Pelee jak bedziesz miał spisaną listę pytań, które zostały wczoraj ustalone to umieść na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_pp ubezpiecznie mieszkania od ognia i innych żywiołów 25.03.06, 07:40 Nigdy nie ubezpieczałem mieszknia.. Ma ktoś doświadczenie, gdzie jest najlepsza ofeta dotycząca ubezpieczenia mieszkania od ognia i innych żywiołów..(zalania :-)). Z zapisów w mojej umowie kredytowej wynika,że muszę to zrobić w najbliższym czasie zaraz po podpisaniu aktu notarialnego. Odpowiedz Link Zgłoś
joe_cool Re: ubezpiecznie mieszkania od ognia i innych żyw 25.03.06, 15:12 wielki_pp napisał: > Nigdy nie ubezpieczałem mieszknia.. > > Ma ktoś doświadczenie, gdzie jest najlepsza ofeta dotycząca ubezpieczenia > mieszkania od ognia i innych żywiołów..(zalania :-)). > > Z zapisów w mojej umowie kredytowej wynika,że muszę to zrobić w najbliższym > czasie zaraz po podpisaniu aktu notarialnego. ja ubezpieczyłam w Hestii: 1. Mienie ruchome i stałe elementy mieszkania od ognia i innych zdarzeń losowych 2. Mienie ruchome i stałe elementy mieszkania od kradzieży z włamaniem i rozboju 3. Odpowiedzialność cywilną w życiu prywatnym (czyli jak komuś wybiję przypadkiem szybę w oknie - płaci ubezpieczyciel, to samo jeśli ktoś się potknie o moją wycieraczkę i złamie nogę... - czego sąsiadom nie życzę ;-) ) joe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: Spotkanie!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.03.06, 12:49 No fajnie było na spotkaniu! Stałem jak kołek przez 20 minut przed pizzerią i widziałem tylko pary, a nie zorganizowaną grupę. Musimy wymyślić sposób "identyfikacji" :-)))) Do natępnego razu Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Spotkanie!!!! 26.03.06, 12:55 nie zastalaes w pizzeri nikogo - poniewaz przyszlo zbyt duzo ludzi (co sie chwali) i przenieslismy sie do garazu w budynku C. Ogolnie: spisalismy kilka pytan i co nas boli i w tym tygodniu bedziemy to zanosic do blockpolu, po Swietach planowane jest drugie spotkanie z Zarzadca - mamy nadzieje ze odpowiedza nam na nasze pytania... Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Treść pisma do Blockpolu 27.03.06, 20:56 Mieszkańcy Wspólnoty Mieszkaniowej przy ulicy Rodzinnej 9-19 proszą o spotkanie z osobą administrującą i przygotowanie odpowiedzi na następujące zagadnienia: 1. Kto jest właścicielem kotłowni? 2. Co wchodzi w koszty eksploatacji w zaliczkach czynszowych? 3. Na jakim etapie są przygotowywane miejsca postojowe dla potencjalnych użytkowników (jaka jest ich ilość)? 4. Kiedy będą przeprowadzone prace związane z małą architekturą (co wchodzi w jej skład?) oraz proponowane w trakcie zakupu mieszkań ogrodzenie osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Treść pisma do Blockpolu cd 27.03.06, 20:59 5. Kiedy nastąpi wymiana wadliwych szyb – reklamowanych przez mieszkańców w trakcie odbioru mieszkań? 6. Prosimy o podanie wysokości faktur za: a. Sprzątanie budynków b. Wywóz nieczystości c. Wynagrodzenie administratora 7. Przekazanie informacji na temat zasięgu granic naszej działki. 8. Prosimy o przeprogramowanie kotła grzewczego – tak aby w nocy również była ciepła woda i grzejniki. Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Treść pisma do Blockpolu cd2 27.03.06, 21:00 9. Prosimy o czytelną instrukcję obsługi domofonów i umieszczenie jej w widocznym miejscu (nie chodzi nam o rozwiązanie tymczasowe tak jak to było ostatnio). 10. Prosimy o podanie na tablicach informacyjnych, telefonów alarmowych dotyczących: a. Kotłowni b. Domofonów c. Wind d. Energetyki e. Itp. 11. W jakim terminie będą przygotowane akty notarialne? 12. Czy w naszej nieruchomości firma Blockpol II posiada jeszcze jakieś udziały? Czekamy na szybką odpowiedź (nie dłuższą niż 2 tygodnie) i wyznaczenie miejsca i terminu spotkania. Odpowiedz Link Zgłoś
joe_cool Re: Treść pisma do Blockpolu cd2 27.03.06, 23:00 prosiłabym o dodanie kwestii oświetlenia na klatkach schodowych (przynajmniej w bramie 9, nie wiem, jak jest w innych) - światło gaśnie po chyba 30 sekundach, co nie starcza nawet na dojście z windy do drzwi, znalezienie kluczy i otworzenie tychże drzwi. a potem trzeba macać w ciemnościach po ścianie, żeby znaleźć włącznik... z góry dziękuję, joe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Treść pisma do Blockpolu cd2 IP: *.siemens.ch 28.03.06, 17:12 Nie wiem czy nie jest zbyt pozno, ale moze sąsiadka Katasiak jeszcze zdazy to przeczytac. Problem dotyczy bramy 11 i 13 (chyba). Mamy wspolne piwnice, przy wejsciu do tych piwnic są drzwi i z tego co sie dowiadywałem powinny byc one zamykane na klucz, a tymczasem o takim kluczyku tylko slyszalem... moze warto byloby wspomniec i o tym w naszym pisemku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: Treść pisma do Blockpolu cd2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.03.06, 10:35 Ciekaw jestem, kiedy Blockpol zacznie wielkie sprzątanie dookoła naszych budynków. Są to pozostałości po budowie. Co gorsza zauważyłem, że śmieci przybywa, głównie gruzu. Czyżby ktoś zapomniał, że są kontenery przeznaczone do tego celu? Jeżeli jest to możliwe proszę o poruszenie tego tematu na spotkaniu z Blockpolem lub dopisanie do listy. Pozdrawiam Carat Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Poszukiwana Pani 27.03.06, 21:05 Witam, Poszukujemy namiary na Panią księgową - która najwięcej mówiła na naszym spotkaniu - jeśli Ktoś ją zna albo mieszka koło niej - prosze przekazać żeby skontaktowała sie najlepiej wieczorem z kimś z mieszkania brama 17/11 lub z Panią Dagmarą - z tego co wiem to brama 17 / mieszkanie (chyba 3). Chodzi o umówienie spotkania dotyczącego faktur. Odpowiedz Link Zgłoś
joe_cool Re: Poszukiwana Pani 27.03.06, 22:51 to chyba chodzi o katasiak - w realu katarzynę. podrzucę wiadomość, chociaż teraz jest już chyba trochę za późno na dzwonienie do drzwi... joe Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Poszukiwana Pani 28.03.06, 09:40 Jezdem! Wiadomość odebrałam rano. O której mogę się zjawić w klatce nr 17? Ja dziś kończę robotę najpóźniej o 16 (ale mi dobrze!) i później jestem wolna. Mieszkam w klatce 9 m 13, jakby co... pozdrawiam katarzyna Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Poszukiwana Pani 28.03.06, 11:30 ok - juz wiemy gdzie Pani mieszka - więc się zjawimy - żeby umówić termin wyjścia do Blockpolu - dam znać później... Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Zwroty za biały montaż itp. 28.03.06, 12:08 Witam. Niestety nie mogłem być na spotkaniu a widze że coś drgnęło i może wyjaśnimy pewne "kwiatki". Jeśli chodzi o zwroty na rachunek bankowy za rezygnacje z drzwi, wanien i pozostałych to p. Marta zapewniała mnie ,że już wszystko prawie gotowe. Rozmawiałem w zeszłym tyodniu. Przelewy mają być zrobione do końca miesiąca a to już niebawem. Poza tym usłyszałem, że nie ma co się denerwować bo pieniądze zawsze są potrzebne ;-)) Wydawało mi się, że ja troche moge decydować o swoich wydatkach i się razem z Panią pośmialismy do słuchawki ;-) Czy ma ktoś na ten temat dodatkowe informacje? Jak dzwonie na Krzycką to mam wrażenie jakby to nie miało głębszego sensu ;-)) A z innej beczki: w marcu miały być odczyty liczników w celu zweryfikowania faktyczengo zużycia..zostały 3 dni i coś wątpie że się uda...pozdrawiam sąsiadów a szczególnie klatkę 11 ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur m. Re: Zwroty za biały montaż itp. IP: *.ikatel.pl 28.03.06, 12:28 a propos odczytow: koło skrzynek jest ogłoszenie - nalezy sobie odczytac, zapisać i przesłać mailem na podany adres, oddac 31 III komus kto przyjdzie, albo zaniesć osobiście do Blockpolu. Ja nawet mialem w skrzynce niby-formularz. a tak przy okazji, czy mi się wydaje, czy ten domofon w 11 faktycznie jakoś tak dziwnie głośno działa? mam na myśli brzęczenie przy otwieraniu drzwi. czy on jest nadal popsuty, czy tak już po prostu działa? pozdrawiam artur m. Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Zwroty za biały montaż itp. 28.03.06, 12:39 to chyba wszystkie tak głosno dzialaja - w bramie 17 jest to samo - ale do mnie na szczescie na drugie pietro nie slychac - ale wspolczuje ludziom z parteru. jednak nie domofon - tylko sam zamek elektromagnetyczny - wydaje takie odglosy - ale nie wiem nie znam sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: Zwroty za biały montaż itp. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.03.06, 14:04 Artur. Z którego piętra jesteś (jeżeli mieszkasz pod 11). Ja z 2, krzemik z 4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: Zwroty za biały montaż itp. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.03.06, 14:05 Dzięki za pozdrowienia. Z którego piętra/mieszkania jesteś. Ja mieszkam na 2 piętrze w 11. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur m. Re: Zwroty za biały montaż itp. IP: *.ikatel.pl 28.03.06, 14:16 parter, mieszkanie nr 2. chyba bede musial sobie niezle drzwi uszczelnic, zeby mnie ten brzęczyk nie budził... albo może się przyzwyczaje pozdrawiam artur Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Zwroty za biały montaż itp. 28.03.06, 14:28 Sąsiedzi drodzy ja jestem z 11-tki, III piętro czyli może jesteśmy w jednym pionie ;-)) Krzemik to w takim razie plama na suficie w salonie to od was przywędrowała ;-)) Się pan kierownik nie mógł nadziwić jak to możliwe.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Zwroty za biały montaż itp. IP: *.siemens.ch 28.03.06, 17:01 no to się zaczęło ;-) pawelski23, info przeslalem na maila. Pozatym to do kompletnego pionu brakuje mi jeszcze, sasiaada z pietra 1, no i szkoda ze nie znamy sie jeszcze osobiscie... ale mam nadzieje ze wkrotce i to sie zmieni! A co z resztą sąsiad ów/ek z bramy 11... jesteście tu? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Zwroty za biały montaż itp. 28.03.06, 17:35 Krzemik ja myśle że sprawe trzeba oprzeć o bufet ;-)) Przynajmniej się poznamy bo nasze małżowiny się znają ! Odpowiedz Link Zgłoś
basia_i_fasola Re: Zwroty za biały montaż itp. 29.03.06, 22:45 Witam, będziemy mieszkać w klatce 11 pod 4, czyli to chyba my jestesmy tymi sąsiadami z pionu. Mój małż robi remont więc go słychać, a mnie jeszcze nie widać, ale od niedzieli jesteśmy w komplecie :)) Witam szanownych sąsiadów!! Może napiszę coś o nas. Michał ma 25 lat, jest programistą gier komputerowych, ja mam na imię Basia i jestem studentką - mam 23 lata, nasza córeczka ma na imię Pola i ma 4,5 miesiąca. Jest spokojna i głośniejsze koncerty daje rzadko więc luz :)) Tylko plizzz nie dzwońcie na policję jak zacznie wieczorem płakać, bo właśnie wyprowadzamy się z bloku, w którym sąsiedzi byli nadwrażliwi :)) Mnie najbardziej przeraża droga dojazdowa do naszego bloku.. Masakra. Mam nadzieję, że będzie nam się dobrze żyło obok siebie :) P.S. czy moja Polka będzie miała jakieś towarzystwo w naszej bramie? :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Zwroty za biały montaż itp. 30.03.06, 08:45 Witam sąsiadów z pionu ;-)) Nasz synek ma lekko ponad 2 latka także będzie towarzystwo dla Waszej małej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: Zwroty za biały montaż itp. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.03.06, 10:29 Witam sąsiadkę z dołu. Mieszkamy pod 7 czyli nad wami. Sorry jeżeli nasz "mały" trochę czasem szaleje. To ten wiek u chłopaka (prawie 6-ciolatek). Do zobaczyska. Carat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Umberto Re: Domofony IP: *.ikatel.pl 30.03.06, 20:20 Nie wiem jak głośno jest w waszej klatce, ale problem w tym, że elektrozaczepy są zasilane napięciem zmiennym (najczęście 12/24VAC), a wówczas elektromagnes niestety drga z częstotliwościa sieci 50Hz. Jak jest tandetny to jest głośny. Spokojnie można zasilać elektrozaczepy napięciem stałym np. 12VDC i wówczas są cichutkie. Słychać tylko jedno kliknięcie (załączenie lub rozłączenie elektromagnesu). Zasilanie napięciem zmiennym ma jedną zaletę - stojący pod drzwiami wie kiedy mu się drzwi otwiera :-) Zasilanie prądem stałym jest ciut droższe i w zależności od napięcia i przekroju kabla ma ograniczoną odległość pomiędzy zasilaczem, a elektrozaczepem. Pozdrawiam Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Poszukiwana Pani - telefon 28.03.06, 23:22 a czy moze Pani podeslac jakis kontakt tel do siebie na adres: marp@poczta.fm z gory dziekuje PelEe/ Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Poszukiwana Pani - telefon 29.03.06, 11:00 Czekałam wczoraj cały wieczór. Namiary już wysłałam. Myślę, że dziś się uda spotkać. Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Do katasiak 30.03.06, 09:06 witam, nie otrzymalem zadnego maila z namiarami - ale moze sie jakos spotkamy w weekend - i ustalimy termin wyjscia do blockpolu - w tej sprawie co rozmawialismy na spotkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Do katasiak 30.03.06, 10:34 Wysłałam drugi raz . Gdyby nie doszło, to podaje mojego mejla: katasiak@gazeta.pl Chętnie się spotkam. W sobotę wieczorem mam "wychodne", ale poza tym będę. Piwo się chłodzi...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pocahontas Nasze problemy IP: *.ikatel.pl 30.03.06, 21:44 Witam wszystkich, jestem zdziwiona, że aż tyle osób mieszka w naszych blokach. Miło mi. Skoro jest nas tak dużo, to rownież tak wiele osób "walczy" co dzień z nieszczęsną drogą. W zeszłym tygodniu dzwoniłam do ZDiKU i Wydziału Inwestycyjno-Technicznego przy ul. G. Zapolskiej. Nie mam dobrej wiadomości. ZDIK wysłał pismo do WIT o wstrzymaniu inwestycji. Powód- droga przejazdowa nie jest w całości własnością gminy i nie będzie drogi. Jedna ze wspólnot mieszkaniowych nie chce przekazać swojej części gminie. Nie rozumiem tego, skoro mogą dostać ponoć za to odszkodowanie. Rozmawiałam z mieszkańcem dachbudu m.in. dlatego nie chcą się zgodzić- poza kwestią finansową - przekazać tę część działki przez ktorą miałaby przebiegać droga, bo obawiają się, że działka za ich blokiem zostanie sprzedana i powstanie kolejny blok. Możemy wystąpić o ograniczenie inwestycji i zmianę planu zagospodarowania. Może ktoś zna wersję bardziej optymistyczną? Jeszcze jedna sprawa. Mam prośbę do wszystkich posiadaczy piesków DBAJMY O NASZ DZIEDZINIEC BO TO JEST JEDYNE MIEJSCE BEZ FRUWAJĄCYCH ŚMIECI I ROZPADAJĄCYCH SIĘ BUD - WIDOK ODCHODÓW ZWIERZĘCYCH NIE JEST PRZYJEMNY DLA OKA. Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Nasze problemy 31.03.06, 13:08 Z tą drogą chyba jest jednak inaczej... z moich źródeł wynika że wszystko jest na najlepszej "drodze" - jest szansa że w tym roku coś może z tego wyjść. To co napisałaś słyszę pierwszy raz - chyba że coś się zmieniło.... Dla zainteresowanych - dzisiaj podpisałem akt notarialny. Mieszkanie 56,1, m2 - taksa notarialna 960 netto. Co jest dziwne to to ze jak ktos ma piwnice w garazu - musi zaplacic jeszcze dodatkowo 200 za wpis dt. sluzebnosci (przejscie przez garaz do swojej piwnicy) w sumie wszystko wynioslo mnie: 1900 PLN! Odpowiedz Link Zgłoś
isku Re: Nasze problemy 05.04.06, 09:05 miło słyszeć, że jest szansa na droge :-) czy akty są już podpisywane dla budynków A i B czy Ty jesteś z budynku C ? pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
pelee NASZE Forum 31.03.06, 13:13 Okazuje się że nasze forum jest czytane przez pracowników firmy BLOCKPOL i BLOCKPOL II :) w tym przez Pana Prezesa - wiec drodzy mieszkańcy - firma BLOCKPOL - na bieżąco może się dowiedzieć co nas boli i co nam nie pasuje. Mam nadzieje że kiedyś w końcu będziemy pisać coś miłego na temat tego Dewelopera. Na razie pozostaje mi pozdrowić Pana Prezesa i pracowników firmy BLOCKPOL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: NASZE Forum IP: *.siemens.ch 31.03.06, 13:42 no to ja sie bardzo ciesze ;-) Moze Panowie Prezesi w takim razie powinni tu czesciej zagladac... i użylibysmy tego forum w celu komunikacji z blockpolem! Tak by bylo najlatwiej nikt by nie musial osobiscie nikogo meczyc... itd. no bo przeciez nasze bolączki sa bolączkami Blockpolu i na odwrot! Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: NASZE Forum 31.03.06, 14:16 ... niestety chyba są tylko naszymi bolączkami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pelee Re: NASZE Forum IP: *.siemens.ch 31.03.06, 15:21 niestety obawiam sie ze masz racje... ;-( ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: NASZE Forum IP: *.siemens.ch 31.03.06, 15:44 ponizsza odpowiedz jest moja... ;-) sorry pelee ze sie pod Ciebie niechcacy wpisalem... mialo byc: pelee niestety obawiam sie ze masz racje... ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_pp Ono jest w końcu MOJE :-) 31.03.06, 17:17 I jeszcze jedno uzbrojcie sie w cierpiwość przy podpisywaniu umowy notarialnej, bo może zając to trochę dłużej niż 30 minut(coś nie bardzo wyszło im umawianie się na konkretne godziny). Chociaż może kolejne umowy będą podpisywane szybciej... No i warto jak Pele wspomial mieć kogoś znajomego, aby pożyczył pieniądze, jakby dorzucili jakieś dodatkowe koszty np. Opłata za wychodzenie na balkon:-) Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_pp ..wróćmy do problemów 31.03.06, 17:23 ...czy zwócił ktoś uwage na to, że te plexiglasy w balkonach przy lepszym wietrze zostaną zerwane. Bo mi już w kilku miejscach śruby puściły...wiec jakby ktoś kiedyś szedł i widział plastikową szybę to proszę wziać ze sobą :-) Może być moja lub Twoja ..Pozatym w piwnice w pionie 19tki systematycznie są zalewane przez deszcze i roztopy ..czekam aż grzyby urostną:-). Zgłosiłem ze zdjęciami do blockpolu. Mam nadzieję, że rozkopią trawniki i poprawią izolację, bo chyba inaczej nie da się tego naprawić ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro ..wróćmy do problemów IP: *.ikatel.pl 31.03.06, 23:23 Witam, jestem ciekawy kiedy nasz porządny deweloper BLOCKPOL mający certyfikat ISO 9001 posprząta ten burdel, który po sobie pozostawił na placu przed budynkiem C (kręgi, stare słupy drewniane, resztki piasaku, śmieci, fragmenty ogrodzenia itd.). Plac ten dzierżawił od miasta. Proponuję poruszyć to na zbliżającym się spotkaniu z zarządcą. Może trzeba przesłać do Straży Miejskiej fotografie pięknej okolicy która otacza nasze budynki (walące się budy zagrażajace bezpieczeństwu, śmietniska itd). Może nałoży kary finasowe na właścicieli tych działek. Poza tym zauważyłem białe wykwity na ścianie garażu budynku A+B od dziedzińca (chyba chłopcy tę część gruntowali i malowali na strasznym kacu). Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: ..wróćmy do problemów 01.04.06, 00:06 ... jakby co to ja mam zdjecia tego placu - tzn jego historie - mniej wiecej co dwa - trzy tygodnie - jak go doprowadzono do stanu jaki jest teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur m. rachunek z ze IP: *.ikatel.pl 01.04.06, 08:14 przepraszam, ale ja z zupełnie innej beczki. nie wiecie może po jakim czasie - od podpisania umowy - można się spodziewać pierwszego rachunku z energii pro? nie jest to moja ulubiona instytucja i nie chce mi sie tam dzwonic ani isc, a o ile dobrze pamietam uwagi Pani odbierajacej podanie, to rachunek powinien byc juz jakis czas temu. Umowe podpisalem na poczatku lutego. Dostal ktos z bloków a b takowy? milego dnia artur m. Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Zwrot VAT 01.04.06, 18:48 Witam,\ chciałbym skorzystać z ulgi: Zwrot VAT - wie Ktoś może gdzie znajdę informację o "cenie m2" - potrzebnej do tej ulgi. Powinno być to stronie www.mf.gov.pl - tylko jakoś trudno tam coś znaleźć. dzieki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwecki Re: rachunek z ze IP: *.ikatel.pl 02.04.06, 00:31 Rowniez takowego oczekuję. Wg słów Pani u której podpisywałem umowę, pierwszy rachunkek powinien pojawić sie po miesiącu czyli na początku marca. Jak do tej pory nic się nie pojawiło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur m. Re: rachunek z ze IP: *.ikatel.pl 02.04.06, 08:29 Dzięki za odpowiedz. zadzwonię jutro rano do energii pro i dowiem sie o co chodzi. pozdrawiam artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: rachunek z ze IP: *.crowley.pl 03.04.06, 08:37 Witam, Właśnie dzwoniłem do Energia Pro, bo też nie dostałem rachunku. Powiedziano mi, że rachunki dla ulicy Rodzinnej nie były jeszcze wystawiane. Mają to zrobić w tym lub następnym tygodniu. Opłaty za zwłokę nie są przewidziane :) Czyli trzeba uzbroić się w cierpliwość... Swoją drogą nigdy bym nie pomyślał, że będę się martwił tym, że rachunek do mnie jeszcze nie przyszedł:) Pozdrawiam, Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
basia_i_fasola Szafy wnękowe 01.04.06, 21:15 Czy znacie jakąś firmę (poza Komandorem) oferującą szafy wnękowe - solidne i w rozsądnej cenie, którą moglibyście nam polecić? Pewnie wielu z Was teraz się tym interesowało. Jakie ceny mniej więcej wchodzą w grę? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwecki Re: Szafy wnękowe IP: *.ikatel.pl 02.04.06, 00:36 Zdaje się, że Inter-Mat robi szafy wnękowe. Pewnien nie jestem, ale jak u nich byłem, to widziałem cześci. Co do jakości będę mógł się wypowiedzieć, jak skończą moje zamówienie:). Zadzwoń i zapytaj. Oto namiary: Inter-Mat ul. Cybulskiego 35 tel 0-71 328 89 63-64 www.intermat.pl www.meble.gjk.pl biuro@gjk.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Umberto Re: Szafy wnękowe IP: *.ikatel.pl 02.04.06, 17:19 Odłamem Komandora (teraz to ich konkurencja oferująca ten sam system) jest firma INDECO. We Wrocławiu mają przedstawiciela w Domarze na Brucknera. Tel. 326-11-82 www.indeco.pl/ Są dużo tańsi od Komandora. Pzdrw. Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielki_pp Re: Szafy wnękowe IP: *.ikatel.pl 05.04.06, 08:01 Jeszcze jest Gościu w hali tagowej. Robił u mnie szafę na podzespołach indeco. DOsyć solidnie i dużo taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Sprzątanie 07.04.06, 15:39 Slyszalem ze jutro Blockpol ma sprzatac po Sobie na placu przed budynkami - zobaczymy czy to prawda... oby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: Sprzątanie IP: *.crowley.pl 07.04.06, 15:41 Trzymam kciuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Sprzątanie 07.04.06, 21:28 Ja byłem dzisiaj w szoku bo po pierwsze primo widziałem panią sprzątającą (ona istnieje ;-) a po drugie primo panowie na Stara ładowali gruz i inne śmieci..no no co się dzieje.. a drzwi w bramie 11 dalej ciągle ktoś złośliwie zostawia otwarte ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Sprzątanie - APEL 07.04.06, 22:25 Do mieszkańców - postarajmy się nie zastwiać samochodami jutro drogi od strony zewnętrznej - tak żeby Ci z Blockpolu mieli dostęp z każdej strony - żeby się pźniej nie wykręcili że czegosnie bylo mozna posprzatac - bo nie bylo dojscia... juz nie moge sie doczekac Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Sprzątanie 08.04.06, 09:06 Jest już Pan Heniek z Romkiem - maja samochod ciezarowy - taczki i zbierają patyki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: Sprzątanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.04.06, 13:22 I co z tego, że apelowaliśmy o niestawianie samochodów. I nic. Znalazło się paru sąsiadów, którzy nie przestawili swoich aut. Może im nie zależało na czystości? A może są mieszkańcami innego bloku? Kto to wie? Z poważaniem Carat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popopopopo Re: Sprzątanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 23:10 albo po pierwsze albo primo...a juz napewno nie po drugie primo...sami idioci w tym internrcie!! Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Do gościa językoznawcy 16.04.06, 12:05 Szanowny gościu! Po trzecie primo: poczucie humoru trzeba mieć, choć czasami może być ono niezbyt zrozumiałe lub za bardzo abstrakcyjne dla internetowego idioty ;-) Poza tym warto oglądać klasyczne polskie komedie - poszerzają horyzonty humoru ! Pozdrawiam Cię świątecznie - internetowy idiota i analfabeta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Rachunki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.04.06, 13:30 Witam! Dzwoniłem dziś do Blockpolu w sprawie opłat za mieszkanie. Dowiedziałem się że nowe naliczenia będą rozsyłane, ale dopiero kiedy wszyscy mieszkańcy podadzą stan liczników. A tych brakuje (ok. 20%). Czy nie można dać rozliczeń pozostałym? Jak ktoś nie podał stanu liczników jego strata. Niech płaci większą zaliczkę. Chciałem się także dowiedzieć co z rozliczeniami za ciepło. Otóż nie ma jeszcze decyzji kiedy to rozliczać. Powiedziano mi, że może na koniec roku będą rozliczać ... Co o tym sądzicie? Z poważaniem Carat Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Rachunki 10.04.06, 13:43 > Co o tym sądzicie? > Z poważaniem > Carat Po raz kolejny wychodzi na to że nie ma specjalnie innej możliwości jak czekać na to rozliczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Rachunki 10.04.06, 15:35 wie Ktoś może czy Blockpol zamierza wyrównać ziemię przed naszymi blokami? chodzi mi o działkę którą dzierżawił podczas budowy i gdzie składował materiały budowlane - gdzie zresztą pozostałości dalej tam leża - wygląda to jak poligon. Myślałem że to będzie także sprzątane w sobote.... odnośnie rachunków - z tego wynika, że opłatę stałą za ogrzewania - mamy płacić w dalszym ciągu? jeśli ktoś ma grzejniki wyłączone od końca marca - to też musi płacić to? przecież tego później nie rozliczą - rozliczą tylko - opłatę zmienna! Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Rodzinna 11.04.06, 10:22 Przed chwilą dzwoniłem do ZDIK, spytać się kiedy wyrównają chociaż tymczasowo Rodzinną. Facet powiedział że moze w przyszlym tygodniu - maja juz firme ktora to zrobi - Rodzinna i Siostrzana moze chociaz do pierwszego deszczu bedzie bez dziur :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwecki Re: Rodzinna IP: 194.146.120.* 11.04.06, 13:11 Skoro juz o remontach mowa. Dotarlem do artykulu, w ktorym mowi sie, ze przyjazni ma byc remontowana w 2009: Oto link: miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3109135.html?as=3&ias=3 Dokladne wyszczegolnienie planow remontowych:miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3109135.html?as=1&ias=3 Będzie się działo :) Pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: Rodzinna IP: *.crowley.pl 11.04.06, 13:54 Witam, To może ktoś zna termin budowy tej drogi, która ma przebiegać zaraz obok naszych budynków? Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Rodzinna IP: *.siemens.ch 11.04.06, 14:03 Pelee na jaki numer do nich dzwonisz? Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Rodzinna 11.04.06, 15:28 jesli chodzi o interwencje to: Zgloszenia - Interwencje Jeżeli: -Jezdnia lub chodnik na Twojej ulicy się zapadły: --Stare Miasto: 3559076 w. 262 --Śródmieście: 3559076 w. 262 --Psie Pole: 3559076 w. 288 --Krzyki: 3559076 w. 288 --Fabryczna: 3559076 w. 262 --mosty: 3559076 w. 230 oczywiscie na Krzyki, a jesli chodzi o remont kapitalny to: 3559076 wew 241 lub wew 322 - jak chcesz to moze zdzwoń na te numery dwa ostatni ei dowiedz sie czy cos sie ruszylo z Rodzinna? bo na moj glos juz zle reaguja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Rodzinna IP: *.siemens.ch 25.04.06, 12:58 Witam wszystkich po raz kolejny, mam dzien na telefonie ;-). Wlasnie rozmawialem z Pania ze zdiku w sprawie drogi na ulicy Rodzinnej. Niezwlocznie wiec przekazuje obecny status sprawy. Otoz jak juz wszyscy wiemy, problem drogi powstal na skutek braku zgody Wspólnoty Siostrzana na wykorzystanie kawalka ich dzialki. W dniu dzisiejszym do Zdiku, dotarlo pismo ktore informuje ZDIK o zmianie zarzadcy w/w wspolnoty. Pani przekazala mi, że niezwlocznie (wygodne slowo) wystąpią do nowego zarzadcy o zgode na te droge. Dodatkowo istnieja jakies błędy w ksiegach wieczystych dla Wspolnoty Siostrzana i Przyjazni..., które obecnie są w stanie realizacji - podobno to są długotrwale sprawy.! Tylko ze z ta droga to od poczatku jest tak ze jak nie zima to jeszcze cos gorszego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: Rachunki IP: *.eranet.pl 11.04.06, 21:53 Witam! Byłem dziś w Blockpolu i rozmawiałem w sprawie rozliczeń za ciepło. Pani z księgowości powiedziała mi, że będą to rozliczać raz do roku (kiedy nie wiedzą), a na razie zmienią prognozę zużycia ciepła o połowę. Najgorsze jest to, że będziemy płacić nadal za ciepło, nawet gdy nie ma ogrzewania, ponieważ Blockpol wychodzi z założenia, że jak dostaną pierwszy rachunek za gaz w nowym sezonie grzewczym to nie będą mieli pieniędzy na zapłatę. Trochę to dziwne - nieprawdaż? Szczególnie, że pobiera się od nas opłatę za obsługę - mogą zaoszczędzić. Po drugie - obracają naszymi pieniędzmi i kto mi zagwarantuje, że w np. w październiku nie przyjdzie pismo z żądaniem dodatkowej zapłaty z góry za ciepło. A co z odsetkami za "przechowywanie" pieniędzy na koncie? Może ktoś ma doświadczenie w tych sprawach i może powiedzieć, że takie działanie jest zgodne z prawem? A może należało by się spotkać by to omówić? Z poważaniem Carat Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Rachunki 11.04.06, 22:40 dla mnie jest to bardzo dziwne - z jakiego powodu mamy placic oplate grzewcza stala? skoro nie uzywamy juz grzejnkiow (pisze na swoim przykladzie!) porownywalem wysokosc oplat u swoich znajomych ktorzy maja mieszkania - nie pytalem ich ile kosztuja poszczegolne koszty w rachunku, ale znam sumy oplat i tak np.: Moj dom na Obornickiej - mieszkanie 53 m2 suma oplat (bez pradu i internetu) 220 PLN (ja mam porwnywalne mieszkanie 55 m2 i place 358!!! - o 140 na miesiac wiecej!. Sasias obok z WPB za mieszkanie 127 m2 - placi co miesiac 460 PLN - Blockpol za takie mieszkanie liczac proporcjonalnie policzylby ponad 800 PLN. WIec sami widzicie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro Rachunki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 11:55 Myślę, że należy wymusić na Blockpolu żeby dokonali rozliczenia za ogrzewanie tuż po sezonie grzewczym (myślę że sezon będzie do końca kwietnia) i wtedy każdy by uregulował różnice wynikającą z zużycia i odczytu liczników za sezon grzewczy. Natomiast propozycja wpłacania na konto Blockpolu powoły stawki w kolejnych niegrzewczych miesiącach jest po prostu próbą wyłudzenia pieniędzy - co nas obchodzi, że Blockpol pieniądze które wpłaciliśmy przekazał na inny cel. Poza tym czynsz w naszych blokach jest większy od czynszów płaconych nawet do spółdzielni - przykładowo na Kozanowie za mieszkanie spółdzielcze 50m2 płaciłem 320zł i był w tym fundusz remontowy a my takiego funduszu nie mamy. CHYBA MAMY DO CZYNIENIA Z KREATYWNĄ KSIĘGOWOŚCIĄ PANA PREZESA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro Pozostałe problemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 12:05 Także czekam z utęsknieniem kiedy i jak zagospodarują teren na dziedzińcu oraz wokół naszych budynków (SZANOWNI PAŃSTWO Z BLOCKPOLU ROŚLINY NAJLEPIEJ SADZIĆ WCZESNĄ WIOSNĄ). Ponadto jestem ciekawy czy wyrównają plac przed budynkiem C który dzierżawili od miasta. Mam nadzieję że medialne sobotnie wielkie porządkowanie jeszcze się nie skończyło. GORĄCO POLECAM ZARZĄDCY I PREZESOWI WYCIECZKĘ NA ULICĘ PRZYJAŹNI I ZOBACZENIE JAK MOŻE WYGLĄDAĆ TEREN WOKÓŁ NOWYCH BLOKÓW STALMONTU I WPB - podróże kształcą. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Pozostałe problemy 12.04.06, 12:12 Wygląda na to, że powinniśmy się cieszyć, iż kopnął nas zaszczyt zamieszkania w tych budynkach i cicho siedzieć czekając na kolejne radosne pomysły dewelopera..Niestety, z wielu obietnic nic na razie nie wyszło i nie wiadomo czy wyjdzie (sprawa platform parkingowych, ogrodzenia terenu, placu zabaw, o drodze nie wspominam). Co do kreatywnej księgowości to bez pomocy osoby biegłej w tych sprawach i jedności ogółu to chyba raczej wiele nie zdziałamy. Na razie jeszcze się nie wprowadziłem więc pewnych rzeczy mogę nie odczuwać na własnej skórze ale póki co zaparkowanie pod własną bramą jest często problematyczne. Zobaczymy jak się wszyscy zmotoryzowani zainstalują co będzie się działo. Chyba miejsca po 220 peelenów (sic!) będą schodziły jak ciepłe bułki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Pozostałe problemy 12.04.06, 12:35 Miejmy nadzieje ze ewentualni nowi Klienci Blockpolu - nowych inwestycji - beda zagladac na to forum!! Moze jak to przeczytaja pomyslą w jakie kłopoty się ładują! Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Pozostałe problemy 12.04.06, 12:37 a i jeszcze jedno - zabieram codziennie kolege ktory mieszka w WPB i widze jak tam Panowie od 2 tygodni biegalaja kolo malej architektury!! Jakos w innych firmach da sie to szybciej zoorganizowac, rozwinac trawe z rolek i posadzic drzewka i krzewy i wstawic hustawki - a nasz deweloper nawet nie potrafi wyrownac terenu i posiac trawy (bo na pewno nie bedzie to trawa gotowa z rolek!!) Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Pozostałe problemy 12.04.06, 12:47 Chyba że zrobimy zrzutę po dychu od każdego i kupimy sami pare rolek trawy ;-)) Prezesowi by się taka inicjatywa zpaewne spodobała hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Pozostałe problemy 12.04.06, 13:56 ale jak to jest - ze w Satlmoncie np. m2 kosztowal mniej niz w Blokcpolu i potrafia to wszystko zrobic ladnie - lacznie z droga na wspolke z WPB - a Blockpol ... szkoda gadac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro Re: Pozostałe problemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 14:42 Ale za to wizualizacje w ofercie wyglądały imponująco, tylko na tym chyba PAN PROJEKTANT ARCHITEKTURY Z POLITECHNIKI zakończył swoją pracę, bo dalszy projekt patrząc na rozwiązania funkcjonalne m.in. winda nie zjeżdzająca do poziomu parteru (pokłon dla ludzi z małymi dziećmi oraz dla osób niepełnosprawnych), przekazał studentom z I roku architektury i chyba tym którzy musieli się wyciągnąć na semestr. Poza tym Pani z nadzoru budowlanego musiała dostać bardzo dużą bombonierkę z wkładką, aby założyć różowe przy odbiorze budynku - widziała przecież platformy w piwnicy które były przecież zapisane w ofercie dewelopera i napewno w Projekcie Budowlanym oraz widziała bezkolizyjne dojścia dla osób niepełnosprawnych (rozwiązanie z windami). Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Pozostałe problemy 12.04.06, 14:46 Wniosek z tego taki: Blockpol - prawie jak deweloper ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Pozostałe problemy 12.04.06, 14:51 to jest najlepszy wpis na tym forum - chyba zrobie reklame i powiesimy dla reklamy na nszym budynku :)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Pozostałe problemy 12.04.06, 15:18 Pelee i jeszcze niech zapłacą za to bo reklama przednia jest ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Krzaki, krzewy i inne 13.04.06, 18:48 Informacyjnie, Właśnie spotkałem się wspólnie z Panią Dagmarą i z Panem który ma zlecenie na wycenienie naszej małej architektury (oprócz placu zabaw). Ustaliliśmy mniej więcej jakie i gdzie należy posadzić krzewy. Ma zrobić wycene projektu do wtorku i przekazać Prezesowi. No i oczywiście wtedy zostanie on zaakceptowany bądź nie. W każdym bądź razie jest szansa że w kwietniu może doczekamy sie troche zieleni wkoło naszych budynków. Plac zabaw z tego co się dowiedziałem będzie robiony później - ale nie uzyskałem dokładnej informacji kiedy to będzie. Jutro idziemy jeszcze do Blockpolu, poprosić ich aby zrobili wokół garażów opaski z krawęźników i kamieni tak jak to jest wokół budynków - ponieważ nie może to tak zostać jak teraz jest - bo mury będą wiecznie brudne po deszczu i będzie źle kosić trawę. Trzymajcie kciuki żeby coś wyszło z tych załatwień. Prośba: dzwońce jak najwięcej do Blokcpolu z prośbą żeby wyrównali ten teren przed naszymi budynkami - bo wygląda to teraz strasznie. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawełos Troche inny temat IP: 62.233.250.* 14.04.06, 09:44 Czy ktoś z was wie ciś na temat hurtowni budowlanej na przeciwko bramy 9 ? Cały czas miejsca parkingowe koło tej bramy są odgrodzone płtem, a co dziwne, płot sięga aż do ściany budynku? jak to możliwe? Z tego co woem budynek nie może stać na granicy działki ( a nawet dalej bo są przecież wykusze).Jest tam ochydne składowisko starych palet i śmieci a palety są niemal oparte o ścianę budynku. Czy to jest teren należący do hurtowni czy do kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Wesołych Świąt!!!!! 14.04.06, 13:18 Dawno mnie tu nie było, a tyle nowych spraw... Myślę, że czas zacząć bardziej konkretnie rozmawiać z Blockpolem. Ja do 20-tego jestem zarobiona, ale po chętnie popracuję nad naszymi problemami. Pelee masz namiary na mnie, czekam na wyznaczenie terminu. Lepiej "załatwia" mi się sprawy "na żywo". A na razie... Zdrowych, radosnych Świąt! Dużo uśmiechu, dobrej pogody na spacery i bardzo mokrego Dyngusa! Podobno im więcej wody tym więcej pieniędzy w całym roku (oby!) Katarzyna Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Wesołych Świąt!!!!! 14.04.06, 13:42 ...w takim razie ja się dam każdemu oblać :))) Wesołych Świąt wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica śmietnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 16:09 Czy ktoś wie o sprzątaniu terenu, przez który wiedzie najlepszy skrót do przystanku? Przejście do przystanku każdorazowo przyprawia mnie o mdłości, aż się wstydzę, jak wpadają znajomi... brrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: śmietnisko IP: *.ikatel.pl 22.04.06, 09:24 Właśnie wczoraj przeszłam się pierwszy raz tym skrótem z wózkiem. To jest zwyczajne wysypisko śmieci. Myślę, że to chyba trzeba gdzieś zgłosić, bo właściciel działki powinien takie wysypisko zlikwidować. Tylko zastanawiam się czy wystarczy telefon na policję, czy też trzeba najpierw ustalić właściciela działki i zgłosić to innym służbom.. Jeśli ktoś wie coś na ten temat to niech napisze. Jeśli nie, to ja w przyszłym tygodniu zadzwonię na policję i może oni mnie gdzieś z tym skierują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evitek1 Re: śmietnisko IP: *.ikatel.pl 22.04.06, 12:58 Z tego co mi wiadomo, teren pomiędzy naszym blokiem a ul. Przyjaźni jest przeznaczony pod zabudowe wielorodzinną (wg planów zagospodarowania przestrzennego), więc jeśli nie kupił tego jeszcze żaden inwestor, to należy on ciągle do miasta i to najprawdopodobniej "miasto" odpowiada za porządek lub nieporządek na nim. Nie wiem jednak co należy zrobić, gdzie zadzwonić, napisać, aby to zostało zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: śmietnisko 22.04.06, 14:36 z tego co wiem mój sąsiad dzownił już do straży Miejskiej - zgłosić problem z tymi rozwalającymi altankami wzdłuż drogi dojazdowej do naszego bloku. Otrzymał informację że prawdopodobnie miasto to posprząta - tylko nie wiadomo kiedy. Myślę że ten problem trzeba rozwiązać w ten sam sposób. Fajnie by było gdyby Ktoś zadzwonił do straży miejskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: śmietnisko IP: *.siemens.ch 25.04.06, 12:39 Ja takze dzwonilem wczoraj i dzisiaj do strazy miejskiej... z tego co sie dowiedzialem, problem polega na tym ze dzialka nalezy do Urzedu Miasta (czyli-jest niczyja). Niemniej jednak, dodzwonilem sie do Pana ze Strazy Miejskiej (D. S.) ktory odpowiada za nasz region i powiedzial mi on, ze rozmawial juz osobiście z dyspozytorem Prezydenta (ktokolwiek to jest) i wlasnie ten ktos obiecal że sprawa ta bedzie rozpatrywana w trybie awaryjnym. Dodatkowo dzis Pan ze Strazy Miejskiej obiecal mi wystosowac pismo do Zarządu Gospodarki Odpadami. Miejmy nadzieję, że ten jeden wielki balagan wkoncu zniknie z przed naszych okien! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: śmietnisko 25.04.06, 12:53 ja tez dzownilem dzisiaj do tego samego Pana - az tak duzo szczegolow mi nie mowil - ale nadmienil ze w przyszlym tygodniu bedzie to szczegolowo rozpatrywane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: śmietnisko IP: *.siemens.ch 25.04.06, 13:30 no to widze pelee ze wzielismy sie za wiosenne porzadki... dodatkowo dzownilem doslownie przed chwilka do smego ZGO i porozmawialem tam sobie z bardzo kompetentnym czlowiekiem i powiedzial mi on, ze postaraja sie zajac ta sprawa... i ze musi dostac cos na pismie .. aby to przyspieszyc. Dowiedzialem się ze ZGO wynajmuje dwie firmy do robienia porzadkow.. jedna male porzadki... jest juz zajeta do poczatku maja... a druga do wiekszych porzadkow (taka z ladowarka)... i ta tez podobno ma juz pare zlecen przekazanych na maj, wiec trzebaa sprawe naglasniac bo nam sie lato skonczy ... i dalej zza naszych okienek bedzie widac ten malo atrakcyjny teren smietniska! Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: śmietnisko 25.04.06, 15:20 tak na prawde ta sprawa zajal sie moj sasiad z dolu : MARO jakies 3 tygodnie temu i On to wszystko zapoczatkowal - ja tylko dzownie po to aby robic zamieszanie - i zebym mysleli ze wiecej osob sie tym interesuje. Ale widze ze w maja bedzie ciezko z porzadkami :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica Re: śmietnisko IP: *.ikatel.pl 25.04.06, 20:34 super, że juz dzwoniliście, ja dostałam inf. że takie rzeczy zgłasza się straży miejskiej i oni wzywaja właściciela działki do uprzątniecia terenu. Załamuje mnie ten syf- tam jest wszystko: rozwlające się lodówki, telewizory, szmaty ... obleśne. Kurcze, płaciliśmy duże pieniądze za nasze mieszkania, a mieszkamy jak w slamsie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evitek1 Re: Troche inny temat IP: *.ikatel.pl 19.04.06, 18:02 Witam, mieszkamy wraz z mężem i 15-miesięczną córeczką w bramie nr 9 pod ósemką i podobnie jak drogim sąsiadom sprawa blockpolowskiej inwestycji przysparza nam wiele zmartwień i rozczarowań. Nie będę się zbytnio rozpisywać, bo większość problemów została już wymieniona. Ja bym tylko dodała fakt, że ciepła woda z kranu leci sobie kiedy chce i jak chce, np. powinna lecieć ciepła (gorąca to szczyt luksusu), a leci zimna i trzeba kilka minut odczekać aż w ciepłą się zmieni (a płaci się za ciepłą), lub lecąca ciepła woda nagle ni z tego ni z owego zmienia się w chłodną...paranoja zwłaszcza przy małym dziecku...Zgłaszaliśmy to Blockpolowi wiele razy- w odpowiedzi przysłali jakiegoś człowieka, który stwierdził,że pewnie na czwartym piętrze coś tam jest zapowietrzone i że on zaraz to zrobi.... i tyle go widzieliśmy, a poprawy żadnej nie ma. Czy może ktoś też tak ma? Jeśli chodzi o hurtownię budowlaną naprzeciwko naszej bramy, to miałam przyjemność osobiście rozmawiać z jej właścicielem. Sam mnie zaczepił gdy wracałam ze spaceru z dzieckiem, oznajmiając, że już niedługo nie będę mogła wejść przez tę bramę, bo stanie tam słupek od jego ogrodzenia, ponieważ jest to jego teren, aż do ściany naszego bloku. Okazue się, że są jakieś spory między nim i Blockpolem dotyczące odkupienia od niego spornej części działki (ponoć Blockpol nie chce odkupić). Pewnie chodzi o cenę. Myślę jednak,że prędzej czy później będzie musiał to zrobić, bo przecież taka sytuacja jest nie do pomyślenia, no i na parterze budynku z naszej strony są lokale przeznaczone do prowadzenia działalności - jeden z nich przy spornym terenie, więc jakoś trzeba będzie się tam dostać. Hmmm...miałam się nie rozpisywać... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_pp Re: Troche inny temat 20.04.06, 07:22 Odośnie ciepłej wody to musisz męczyć blockol my pod 17 równiez mielismy kilka razy ten problem i były podobne tłumaczenia. U nas tłumaczyli ,że nie mogą dostać się na 4 piętro... A z tą działką to rzeczywiście są jaja. Zauważyłem,że na 4 piętrze balkonu nawet nie zrobili z uwagi pewnie na bliskość granicy. Pozatym jak ogrodzić cały teren jeśli w koło budynku niema skrawka ziemi, która nalezy do nas.. ,a wejscie do lokalu usługowego powinno być tez na naszym terenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-vitek1 W objęciach deweloperów... IP: *.ikatel.pl 23.04.06, 20:13 Polecam wszystkim bardzo ciekawą lekturę, a mianowicie chodzi o wątek zatytułowany :<< W "objęciach deweloperów" - pora się opamiętać.>> na: Dom -> Deweloperzy pod datą 18.04.(chyba, że został już podciągnięty) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: W objęciach deweloperów... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.06, 09:24 Szukałem, nie znalazłem. Podaj Link - proszę. Carat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: W objęciach deweloperów... IP: *.siemens.ch 24.04.06, 10:33 mnie sie udalo znalesc... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=39241806 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: invitado Re: W objęciach deweloperów... IP: 195.53.116.* 24.04.06, 17:24 Wlasnie przeczytalem watek "w objeciach developerow" co sklonilo mnie do poszperania w Internecie w celu zasiagniecia informacji na temat praw jakie nam przysluguja jako mieszkancom osiedla na przy ulicy Rodzinnej. Znalazlem dosc ciekawy artykul na stronie Rzecznika Praw Obywatelskich dotyczacy wspolnot mieszkaniowych: www.brpo.gov.pl/index.php?poz=220&id=37 Z artykulu wynika jasno, ze od momentu zawiazania wspolnoty to MY bedziemy zarzadzac nieruchomoscia a mowiac scislej bedziemy decydowac KTO i JAK bedzie zarzadzal nia w naszym imieniu. Daje nam to dosyc powazny argument w negocjacjach z Blockpolem. Nie nawoluje w tym momencie do natychmiastowego pozbawiania firmy Blockpol prawa do zarzadzania nasza nieruchomoscia. Postuluje jedynie o spokojne lecz konsekwente egzekwowanie naszych praw. Powiem wiecej zrobilbym Blockpolowi nadzieje na dalsze zarzadzanie nasza nieruchomoscia po odrobieniu zaleglych zobowiazan (przykladowo kwestia szyb, miejsc parkingowych itp.) Oczywiscie, jesli sie nie myle, takowa wspolnota jeszcze nie zostala powolana co powoduje, ze Blockpol czuje sie troche bezkarny i bardzo czesto udaje przyslowiowego Greka wykorzystujac nasze niezorganizowanie. Zdaje sobie sprawe, ze moze byc rzecza nielatwa wyegzekwowanie zmiany sposobu zarzadzania nieruchomoscia przed koncem roku 2006, chociaz na dobra sprawe sposob zarzadzania przedstawiony arbitralnie przez Blockpol powinien byc przedyskutowany w momencie zawiazania sie wspolnoty. Tego czego bardziej sie boje, to mozliwosc arbitralnego zarzadzania przez Blockpol nieruchomoscia po grudniu 2006. Obawiam sie po prostu ze tuz przed gwiazka nie bedziemy mieli zadnej alternatywy i z braku laku pozostaniemy "w objeciach dewelopera" na tych samych warunkach. Wiem, ze jeszcze jest wczesnie, ale byc moze nalezaloby sie zastanowic, co zrobimy gdy wspolpraca z firma Blockpol zakonczy sie definitywnie. Jednoczesnie mam 2 krotkie pytania, ktore wydaja mi sie istotne z punktu widzenia naszej przyszlej wspolnoty: 1. Jesli miejsca parkingowe naleza jak sie nie myle do Blockpolu czy to oznacza to, ze po zawiazaniu sie wspolnoty firma Blockpol bedzie takze do niej nalezec? 2. Do kogo nalezy kotlownia, ktora zaopatruje w cieplo nasze 3 bloki? To tyle. Mam nadzieje, ze Szanowni Sasiedzi po przeczytaniu artykulu "w objeciach dewelopera" takze podziela sie na tym forum swoimi przemysleniami i w ten sposob nasza wlasnosc nie zamieni sie w "folwark dewelopera". Jednoczesnie prosilbym wszystkich o w miare czeste dzielenie sie posiadanymi informacjami na naszym forum, gdyz zdaje sobie sprawe, ze jest jeszcze sporo ludzi, ktorzy podobnie jak ja jeszcze sie nie wprowadzili, a dla ktorych to forum jest praktycznie jedynym zrodlem informacji na temat tego co dzieje sie na naszym malym osiedlu. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Telewizja IP: *.ikatel.pl 18.04.06, 11:46 Jaką macie kablówkę u siebie w mieszkaniach? Która u nas prowadzi kable i za ile. leżały na dole ulotki tv kabloej wrocław-klecina, ale kontakt mailowy tylko na niej podali i nikt się do mnie nie odezwał. Pozdrawiam sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Telewizja 18.04.06, 14:36 Ja przymierzam się podłączyć do instalacji TV ze swoim dekoderem Cyfry+. Podobno ma być to możliwe, koszt jednorazowy o ile pamiętam to 170 zl i chyba robić ma to Ikatel. Przynajmniej nie trzeba talerza wieszać na balkonie ;-) Więcej szczegółów nie znam a kablówki nie mam bo nie mieszkam jeszcze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Kolejna rozmowa 20.04.06, 11:04 Wlasnie dzownilem do Blockpolu zapytac znowu o ta nieszczesne zagospodarowanie placu i terenow przed budynkiem. Odebral jakis facet i rozmowa przebiegala mniej wiecej tak: Jest pani Zdyb? - nie ma - bedzie na poczatku maja? Jest pan Prezes? - nie ma Czy Prezes ustosunkowal sie do listy naszych pytan? - nie wiem A Ktos wie? - nie wiem - sekretarki nie ma bo bawi dziecko.... A kiedy będzie wykonywana mala architekura - ja nie wiem - ale prosze o telefon na poczatku Maja jak wroci Pani Zdyb i Ona Panu odpowie... mniej wiecej w skrocie tak to wygladalo - chcialem tylko poinformowac kolejny raz - ze takie prace jak sianie trawy i krzakow robi sie na wiosne!!! pozniej bedzie po ptakach - ja nie wiem na co Oni czekaja!!! To jest nie powazna firma! - od dzisiaj nie place zadnych rachunkow - dopoki nie zrobia to za co zaplacilismy! MOze jak wszyscy by tak zrobili - to cos by sie ruszylo!? Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Kolejna rozmowa 20.04.06, 11:19 acha - jeszcze jedno wazne pytanie: a czy Ktos zastepuje na czas urlopu Pania ZDYB??? - nie - zalozylismy ze nic sie w tym czasie nie stanie... NO COMMENTS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: Kolejna rozmowa IP: *.siemens.ch 20.04.06, 11:31 pani Z jest niezastapiona, sorry ale ja nie rozumiem dlaczego... a o tym ze sa niepowazni... to nawet sie juz ich kierownik przekonal, ktory tez od nich zwial! ps. nowa inwestycja na dzień dzisiejszy jest sprzedawana po 4280zl/m2.... Pozdrawiam, wszsytkich "zawiedzionych" klientow tej jakze uczciwej i solidnej firmy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwecki Re: Kolejna rozmowa IP: 194.146.120.* 20.04.06, 14:33 > a czy Ktos zastepuje na czas urlopu Pania ZDYB??? > - nie - zalozylismy ze nic sie w tym czasie nie stanie... To tlumaczy, dlaczego nikt tam dzisiaj nie odbiera telefonów. Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Info 22.04.06, 14:38 Jak się wszystko uda w poniedziałek to jest szansa że we wtorek będzie robiona już mała architektura! Trzymajcie kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielki Re: Info IP: *.ikatel.pl 25.04.06, 00:40 No to czekamy...tylko zebyś nerwów nie stracił przy okazji:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Info 25.04.06, 11:48 wiedzialem to by bylo zbyt piekne, zeby Blockpol zrobil cos tak jak mowil ... dzisiaj nie zaczna nic robic! Odpowiedz Link Zgłoś
joe_cool śmietnisko na terenie hurtowni 26.04.06, 22:11 mieszkam w bramie 9 i mam z okien widok na śmietnisko na terenie hurtowni. palety stoją zaraz przy budynku, co zapewne łamie jakieś przepisy przeciwpożarowe, przy murze jest GÓRA śmieci - przepisy sanitarno- epidemiologiczne (kto wie, co się w tym zalęgnie), poza tym są przecież jakieś przepisy porządkowe. mam zdjęcia, może warto by napisać petycję do blockpolu, żeby podjęli jakieś kroki administracyjne. najlepiej dać im jakiś stały termin, a petycję wysłać za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. jeśli nie zareagują, zawiadomić straż miejską - powinni nałożyć jakieś kary zarówno na blockpol, jak i na hurtownika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzemik Re: śmietnisko na terenie hurtowni IP: *.siemens.ch 27.04.06, 09:28 Ja mysle ze lepiej odrazu poinformowac Straz Miejska, tam jest straznik ktory sam powinien przyjechac i porobic zdjecia. tel to : 347 16 43 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica Re: śmietnisko na terenie hurtowni IP: *.ikatel.pl 28.04.06, 16:37 Mam ten sam problem i podobne reflekscje na temat tego co się dzieje w obu hurtowniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Info IP: *.ikatel.pl 27.04.06, 17:40 Drzewka posadzili :) w koncu :) Bo myslałam, że do jesieni to ja z córcią na spacerku będziemy robić za małą architekturę :) Czy ławeczki i plac zabaw też się zaliczają do małej architektury, czy to już my musimy sobie zrobić? A co do śmietniska, to ja też dzwoniłam na staż miejską i mi powiedzieli prawie dokładnie to samo. Myślę, że jak w tygodniu będą mieli kilka telefonów w tej sprawie, to dla świętego spokoju to uprzątną. A czy pismo w sprawie piwnic będziemy pisać wspólne od ogółu mieszkańców, czy każdy osobno? Pozrdawiam Sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Info 27.04.06, 17:59 ławeczki i plac zabaw tez maja zrobic - ale dopiero jak trawka urosnie - zeby teraz nie zadeptac (tzn. taka informację uzyskałem od Prezesa) Jutro maja jeszcze dwa słupy z dziedzińca wyciągać - tzn wycinać) Z tymi piwnicami - myślę że każdy może wysłać reklamację - a sprawę to poruszymy na spotkaniu które powinno się odbyć na początku maja (z Prezesem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Piwnice - pilne!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.06, 10:39 Należy ostro zareagować na to co się dzieje w piwnicach. Jak większość może zauważyła panuje tam okropna wilgoć. Jest już na tyle źle, że zaczynają "kwitnąć" pleśnią wszystkie elementy drewniane (czyt. drzwi) - sprawdźcie sami. Z tego co się dowiadywałem przyczyna leży w niewłaściwej izolacji budynku. Poradzono mi, aby jak najszybciej złożyć pisemną skargę (wniosek) z żądaniem rozwiązania problemu. Może się okazać, że Blockpol będzie musiał zastosować dodatkowe metody osuszania budynku. Z poważaniem Carat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magyar Re: Piwnice - pilne!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 14:20 Carat, masz całkowitą rację. Wczoraj w swojej piwnicy zastałem bogate złoża grzybni i pleśni. Nie wiem czy plecaki, które tam dałem da się uratować, a jeśli nawet to nie wiem czy nie zaśmierdną. Poza tym podobnie jak u Ciebie elementy drewniane są całe w pleśni. Tragedia!! Osobiście zamierzam napisać pismo do Blockpolu, bo po ścianach leje mi się woda!!! Popieram incjatywę Carata, by każdy sprawdził co się dzieje u nich w piwnicach i napisał do Blockpolu, może to ich zmobilizuje, a jeśli nie to są zawsze inne prawne sposoby :) pozdrawiam magyar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: Piwnice - pilne!!! IP: *.eranet.pl 27.04.06, 21:56 Do wiadomości zainteresowanych. Napisałem pismo (zgodnie z zaleceniem mojego wójaszka) do Blockpolu. Zobaczymy jaka będzie reakcja?! Magyar! Też nie wiem czy uda się uratować plecaki i nie tylko... Pozdrawiam Carat Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Piwnice - pilne!!! 27.04.06, 22:08 Hej, dzisiaj bylem zobaczyc w swojej piwnicy. Mialem tam stare obuwie - okazalo sie ze sa pokryte zielonym czyms - czyli grzybem! Carat - czy moglbys podeslac mi Twoje pismo - jesli nie jest tajne? Dzieki marp@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Zagajnik :) 27.04.06, 23:50 ... ale chyba musicie przyznać, że Ptaszki z zagajnika dają radę :) (szczególnie w nocy) czegoś takiego nie słyszałem nawet w domu rodzinnym na wsi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Zagajnik :) IP: *.ikatel.pl 28.04.06, 08:07 dają radę :) Swoją drogą ciekawe co to za ptaki, które nie śpią :) P.S. Aż boję się pójść do piwnicy, zobaczyc co tam sie dzieje, ale mój mąż mówi, ze jest masakra. Jesli mozna to ja tez poprosze ten wzor pisma, na bibbit@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Umberto Re: Zagajnik :) IP: *.ikatel.pl 06.05.06, 15:40 W nocy zapodaje słowik, a szczególnie nad ranem. Pzdrw. Umberto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magyar no i posadzili nam jakieś chabazie IP: *.ikatel.pl 30.04.06, 10:01 Jak Wam się podobają rośliny, które posadził nam developer przed klatkami? Przypuszczam, że niedługo zwiędną, a wtedy chyba będzie trzeba się zrzucić na coś ładniejszego i trwalszego. Za każdym razem gdy przejeżdżam obok innych wspólnot np. Spectrum, widzę ładne iglaki. Takie chabazie jak u nas, to sadzili do 1989r. przez hotelami robotniczymi. Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: no i posadzili nam jakieś chabazie 30.04.06, 11:19 miałem wczoraj to samo pisać - ale stwierdziłem że nie będe cały czas narzekał, ale jednak nie mogę - nie wiem kto to wymyślił!!! To jest chyba poprostu najtańszy krzak na rynku jaki istnieje i to tłumaczy wszystko - mogli jeszcze posadzić dwa razy gęściej - to by było jeszcze ciekawiej :) szkoda słów - popatrzcie sobie jak obok w stalmoncie jest to zrobione! i jakiej wielkości są posadzone drzewka!? - a jakie są u nas! po drugie od wtorku proszę blockpol, żeby usunęli jesze te dwa słupy z dziedzińca - i co dziennie mnie wysyłają na drzewo - i mówią że jutro, jutro, jutro! po trzecie plac przed budynkiem miał też być już posprzątany i ryrónany - Blockpol tłumaczy się tym że to miała zrobić ta firma która robiła kiedyś w sobotę porządki koło naszych budynków - czy ta firma potrafi coś doprowadzić do końca? Wszystkie mieszkania zostały sprzedane - więc mają nas w dupie! Stwierdziłem że czekam jeszcze tydzień i jeżeli nic się nie zmieni - to przestaje płacić za eksploatację! - bo co to za eksploatacja?? Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: no i posadzili nam jakieś chabazie 30.04.06, 11:29 ... już sobie wyobrażam, ten plac zabaw dla dzieci - jeśli wogóle go zrobią!? Blockpol pewnie kupi jakiś używany, za 99,99 PLN na wyprzedaży.... trzeba im nadmienić żeby kupili normalnej wysokości, bo plac zabaw w odróźnieniu od tych chabazi już nie urośnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: invitado Re: no i posadzili nam jakieś chabazie IP: *.wlodawa.sdi.tpnet.pl 04.05.06, 15:25 Biorac pod uwage jakosc uslug Blockpola jako firmy zarzadzajacej nieruchomoscia, pozostaje miec nadzieje, ze jedna z pierwszych decyzji wspolnoty bedzie zmiana firmy zarzadzajacej, pozostaje tylko pytanie co z umowa przedwstepna, w ktorej przynajmniej w naszym przypadku jest napisane, ze Blockpol zarzadza nieruchomoscia do konca 2006 roku. I tu widze wlasnie pewien konflikt, bo z tego co czytalem wspolnota moze w kazdej chwili zmienic firme zarzadzajacej, a z drugiej ten nieszczesny zapis w umowie. Co na ten temat sadzicie? P.S. Z nieplaceniem moze byc taki problem, ze Blockpol moze od nas zarzadac odsetek karnych... wiec chyba pozostaje nam tylko czekac na zawiazanie sie wspolnoty Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magyar Re: no i posadzili nam jakieś chabazie IP: *.ikatel.pl 04.05.06, 20:09 nie widzę tu wielkiej sprzeczności. Po pierwsze do dziś nie dostałem takiej umowy o zarządzenia częścią wspólną, a tym samym ich zarząd tak naprawdę jest bezumowny. Wcale nie musimy, baa, nawet nie powinnismy się godzić na narzucone nam stawki, bo tak naprawdę nie wiemy co jest w ich zawarte. Po drugie nie ma mowy o odsetkach karnych, bo równie dobrzemy, my jako wspólnota, a taką już jestesmy, powinnismy i możemy sprawdzać zarządcę i rozliczać go za to co jest, a co powinno być. I na koniec: jak na tą chwilę, to kredytuję naszego zarządcę, bo nawet mieszkając w najmowanym mieszkaniu płaciłem mniej za media niż tutaj. Więc ze spokojem wstrzymuję się z płatnościami, zwłaszcza że mają ode mnie już taki zapas, że spokojnie im wystarczy na dłuższy czas. A do tego przechodzę na system licznikowy, ktory mam już przetestowany z lat studenckich - karteczka i kalkulator = takie opłaty jakie faktycznie wynikają ze zużycia. Co do opłaty eksploatacyjnej, to chyba zacznę stosować taryfe ujemną na: brak sprzątania klatki schodowej powyżej partera, zepsuty domofon i drzwi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Domofony IP: *.ikatel.pl 06.05.06, 15:53 Wracając do tematu głośnych elektrozamków w drzwiach wejściowych to można jej bardzo niskim kosztem uciszyć. Wystarczy, że wstawi się przy każdym mostek prostowniczy (koszt 1-2 zł). Pytanie czy możemy zrobić to sami - kwestia gwarancji systemu domofonowego? Jak coś to służę bezinteresowną pomocą :-) Mieszkam na 4 piętrze więc mi nie dokuczają, ale żal mi mieszkańców parteru. Pozdrawiam Roman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polaczek Re: no i posadzili nam jakieś chabazie IP: *.ikatel.pl 10.05.06, 18:58 siema.. pisze jako sasiad ktory cos wie zeby podzielic sie z wami dosc istotnymi informacjami; a wiec tak, przy okazji ostatniej wizyty w blockpolu poruszylem temat slupow (jako 2 rzedny :) ) i okazuje sie ze nie jest to prosta sprawa, wspolnota z nami sasiadujaca nie chciala udostepnic swojej drozki zeby dzwig mogl wyciagnac slup, po namowach sie zgodzili, ale jak zwykle sie znalazlo dwoch takich co autek swoich nie przestawili i dalej sie nie da dojechac...nikt sie nie chce przyznac czyje to sa auta...tacy juz sa polacy...badz tu madry!! P.S. tak was czytam i czytam i widze ze za bardzo to wy nie macie chyba co robic...nudzicie sie, mowie wam: WESTA SIE DO ROBOTY TO NAWET 1000zl czynsu wam nie bedzie przeszkadzac POZDRAWIAM WSZYSTKICH i mam nadzieje ze grill wypali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magyar Re: no i posadzili nam jakieś chabazie IP: *.ikatel.pl 10.05.06, 19:13 cześć kolego polaczku, dziwny jest twój post. czyżby tylko słupy ci przeszkadzały?? A to: "weśta się do roboty ..." to piszesz do nas, sąsiadów?? jeśli tak to wydaje mi się, że jesteś pierwszą osobą w naszej wspólnocie, która nie dostrzega problemów, które trzeba rozwiązać dla dobra wszystkich, w tym twoich drogi sąsiedze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polaczek Re: no i posadzili nam jakieś chabazie IP: *.ikatel.pl 10.05.06, 19:23 do magyar: owszem owszem...mam problemy...i to nie takie...a to jakie drzewka rosna wogle nie robi mi roznicy...wole sie cieszyc ze ich nikt nie ukradl...albo ze nam piwnice solidnymi drzwimy zamkneli ( i nawet dali klucz) mam znajomych w sasiednich blokach to im co kilka dni piwnice obrabiaja! a wracajac do slupa...w czym ma mi przeszkadzac jak go nawet z okien nie widze...poza tym napisalem ci jaki jest z nim klopot (tyle co sie dowiedzialem)... sie nie nerwuj...chcesz skasuje tamtego posta jesli ci to poprawi nastruj ;) POZDRO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magyar Re: no i posadzili nam jakieś chabazie IP: *.ikatel.pl 10.05.06, 22:16 do polaczka: Nastrój (!) mam w porządku. a jeśli o "chabazie" to mnie to obchodzi i mam tylko nadzieję, że będą one lepiej wyglądały niż to teraz się zapowiada. A co do piwnic, to owszem, również dostałem klucz (czy on jest solidniejszy od tego co miałem, to nie wiem, w każdym razie po raz kolejny musiałem dorobić klucz, tym razem za 20 zł sztuka), ale za to piwnica jest cała zawilgocona i zdaje się, że nie tylko u mnie. Natomiast w kwestii słupa, jesli uważnie doczytałeś mój post, to żadnego zdania w tej sprawie nie napisałem. Jeśli tak jest jak napisałeś, to faktycznie szkoda, że ktos z naszych sąsiadów nie zastosował się do prośby zarządcy. P.S. Mój wpis dotyczył całkiem innej części twojego postu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: no i posadzili nam jakieś chabazie 11.05.06, 08:41 i taka wlasnie jest roznica pomiedzo TOba a nami, ktorzy sie czyms interesuje, Ty poprostu nie widzisz slupa i Ci nie przeszkadza. Ja np tez nie widze wejscia dzialki z ktorej jest wejsie do lokalu uslugowego - ale mnie to martwi i sie tym zajmuje, nie widze placu przed budynkiem - ale wykonalem kilkadziesiat telefonow zeby go uprzatneli, nie widze dzialki miedzy przyjazni a naszymi blokami - ale wspolnie z innymi sasiadami zglaszamy to caly czas do strazy miejskeij, naklajeki na domofony poprosilem do wszystkich bram a nie tylko do mojej 17.... Ale sa ludzie tacy jak Ty, ktorzy zglaszaja tylko to co sie ich tyczy - mieszkamy we wspolnocie i chyba musimy dzialac wspolnie. wypier.... na drzewo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polaczek do pelee IP: *.ikatel.pl 11.05.06, 17:13 posluchaj cieciu!! jak bys pracowal 12 godzin a potem jeszcze musial domem sie zajac i pouczyc troche to bys mial w dupie i slup i krzaczki... a ty lezysz tlustym brzuchem do gory i nic nie robisz, to masz czas na pierdoly, aha i jeszcze jedno wyper... to se mozesz wiesz do kogo mowic!!! kasuje posta Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: do pelee 11.05.06, 22:09 z tego co wiem to raczej wszyscy pracuja!! nie jestes tutaj wyjatkiem - inaczej kogos nie bylo by stac na mieszkanie! nie wszystkim jest obojetne w jakim miejscu mieszkaja i jak wyglada otoczenie - jak masz w dupie krzaczki i slupy - to sie przeprowadz do budynku kolo przyjazni - tam mieszka taka rodzinka pewnie jak Twoja - to sie dogadacie - postawicie sobie jeszcze jeszcze pare slupkow i bedziecie miec super mieszkanka! ...wogole jak masz w dupie to wszystko to po jaka cholere zabierasz tutaj glos - tutaj opisujemy sprawy ktore nas bola i chcemy je jakos rozwiazac - jak chcesz to sobie zaloz drugie forum i wpisuj tam swoje uwagi (jak rozpieprzyc otoczenie wokol budynku np.) a zreszta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Zgubiłam tablicę rejestracyjną - ZMY A219 IP: *.ikatel.pl 02.05.06, 13:50 Witam, prawdopodobnie na dziurach na naszej ulicy Rodzinnej zgubiłam tablicę rejestracyjną ZMY A219. Jeżeli ktoś ją znalazł proszę o kontakt nr gg 8419633 Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak GRIL??? 08.05.06, 13:58 Witam wszystkich serdecznie w majowy piękny dzień:))) Dawno mnie tu nie było, aproblemów nie ubyło. A może by tak małe spotkanie wieczorkiem przy ognisku? Tam, gdzie wino, gitara i śpiew... tam zawsze weselej, a może w naszym przypadku uda się rozwiązać kilka problemów, a przynajmniej znaleźć sposoby na ich rozwiązanie. Słyszałam, ze w połowie maja prezes zamierza zwołać zebranie, ale chyba się nie doczekamy... Już jest 8, a ze dwa tygodnie przed zebraniem powinniśmy dostać zawiadomienie o takim. Czas wielki wybrać radę, czy zarząd (nie wiem jak będzie poprawnie) i zacząć sprawdzać konkrety działań zarządcy. Dostałam rozliczenie liczników... i elementy składowe tzw opłaty eksploatacyjnej i średnio mi się to podoba. Tak więc, wracając do głównego tematu... Na przeciw klatki 17 jest urocza mała polanka wśród drzew. Nie wiem, jak czysta, ale może nie będzie najgorzej. A może na placu tak pienknie wysprzątanym przed budynkiem C? Dużo miejsca, może i inne wspólnoty by zawitały, zawiązałoby się przyjaźnie... I może nie przeszkadzałoby się za bardzo innym, którzy niekoniecznie dym lubią. Co Wy na to? Myślę, że każdy ma krzesełko składane lub kocyk. Grill pewnie też sie jakiś znajdzie... A i mistrz ceremonii byłby mile widziany, coby nie spaliły się nasze "skarby" jedzeniowe, te kiełbaski, karczuszki, łososie, warzywka, szaszłyczki i co kto lubi. Leci Wam ślinka? Proponuję wieczór w tygodniu, albo w piątek, bo w soboty i niedziele każdy pobieży gdieś dalej z rodzinką. Pozdrawiam Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: GRIL??? 08.05.06, 15:26 hej - ja odpowiem krotko - jestem za! a ponad to mam pytanko: mozesz podeslac na forum skladniki tej oplaty eksploatacyjnej? gdzie to zdobylas? Musimy przycisnac przesa z tym spotkaniem - ja jutro zadzwonie i sprobuje cos ustalic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magyar UWAGA - zebranie 11.05.2006 IP: *.ikatel.pl 08.05.06, 20:48 u nas w klatce 19 pojawiło sie na tablicy ogłoszenie, że 11.05. tj. najbliższy czwartek odbędzie się zebranie z naszym zarządcą. Zapewne u was też takie ogłoszenie się pojawiło - poszukajcie na tablicy. Zachęcam, by przyszło nas jak najwięcej, bo tematów do dyskusji będzie pewnie sporo. pozdrawiam magyar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magyar P.S. UWAGA - zebranie 11.05.2006 IP: *.ikatel.pl 08.05.06, 21:13 kilka ciekawostek, które warto poruszyć na zebraniu: 1. "Ustawa o własności lokali do kosztów zarządu nieruchomością wspólną zalicza w szczególności opłaty za antenę zbiorczą i windę. O ile pierwsze z tych kosztów na ogół nie budzą zastrzeżeń właścicieli lokali, o tyle drugie są przyczyną wielu problemów i kością niezgody w wielu wspólnotach.Właściciel nieruchomości musi, zgodnie z ustawą o telekomunikacji, zapewnić odbiór programów radiowych i telewizyjnych w nieruchomości (budynku). Z anteny zbiorczej może korzystać każdy jej mieszkaniec, a opłata za konserwację najczęściej nie przekracza 0,50 zł miesięcznie od lokalu". U nas opłata jest tylko nieco wyższa ;) 2. wyciąg z ustawy o wspólnotach mieszkaniowych: "Art. 14. Na koszty zarządu nieruchomością wspólną składają się w szczególności: 1) wydatki na remonty i bieżącą konserwacje, 2) opłaty za dostawę energii elektrycznej i cieplnej, gazu i wody, w części dotyczącej nieruchomości wspólnej, oraz opłaty za antenę zbiorcza i windę, 3) ubezpieczenia, podatki i inne opłaty publicznoprawne, chyba ze są pokrywane bezpośrednio przez właścicieli poszczególnych lokali, 4) wydatki na utrzymanie porządku i czystości, 5) wynagrodzenie członków zarządu lub zarządcy." Tak więc, jeżeli zepsuł się domofon to nikt z nas nie ma obowiązku pokrywac kosztów jego naprawy z własnej kieszenie - po to jest zarządaca i po to bierze pieniądze. 3. UWAGA - podatek od nieruchomości: Kto z was juz stał się właścicielem mieszkania to proponuję udać się do urzędu Miasta na ul. kotlarską celem zgłoszenia się "do podatku od nieruchomości". Poki co dotyczy to tylko osoby, których budowa lokali została zakończona w roku 2005. Jeżeli więc akt notarialny podpisałeś w kwietniu 2006 r. to masz obowiązek złozyc zgłoszenie podatkowe do 14 dnia nastepnego miesiąca. Developer jako dotychczasowy właściciel nie może za te osoby ponosić już podatku, natomiast jeżeli w zakres zarżadu "wrzuca" sobie ten podatek to musi go obniżyć. magyar Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: P.S. UWAGA - zebranie 11.05.2006 08.05.06, 22:20 no wlasnie - i niech kazdy sobie przygotuje pytania do Pana Prezesa - tylko nie typu ze komus gniazdko w mieszkaniu nie dziala - tylko pytania dotyczace calej naszej wspolnoty! acha i odnosnie nalepek na domofonach - to sie chcialem pochwalic - bo w koncu udalo mi sie cos zalatwic :) poprosilem ta firme co montowala domofony o instrukcje - jak sie okazuje trwalo to 5 dni - ale instrukcje dzisiaj sie pojawily - wprawdzie widzialem ze naklejal je chyba jakis pijany osobnik - bo kazda jest coraz bardziej krzywo :) - ale przynajmniej w naszej bramie 17 jest prosto :) pomalu - ale sie cos rusza.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_pp Re: P.S. UWAGA - zebranie 11.05.2006 08.05.06, 22:35 To gdzie to spotkanie dokładnie? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: P.S. UWAGA - zebranie 11.05.2006 09.05.06, 08:31 O ile dobrze przeczytałem spotkanie jest w szkole przy ul. Skarbowców Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: P.S. UWAGA - zebranie 11.05.2006 09.05.06, 11:09 Witam Bardzo się cieszę, że będzie zebranie. Już przygotowuję listę pytań i problemów. A tym czasem podaję części składowe opłaty eksploatacyjnej, które otrzymałam od sympatycznej pani Zdyb! Wystarczyło poprosić i dostłam ksero :) ZA CO /KWOTA W 2005 / KWOTA 2006 /KWOTA JAKĄ PŁACIŁAM W POPRZ.WSPÓL. 1. energia el. części wspólnych / 0,25 /0,55 / 0,14 / 2. utrzymanie czystości /0,28 / 0,30 / 0,45 / 3. bieżąca konserwacja /0,12 / 0,12 / 0,13 / 4. ubezpieczenie budynku / 0,16 / 0,16 / 0,05 / 5. koszty zarządu / 0,52 / 0,52 / 0,50 / 6. podatek od gruntu / 0,18 / 0,18 / brak / 7. Urząd Dozoru Techn. winda / 0,03 / 0,03/ / 8. nadzór nad ekspl. i konserw. windy / 0,39 / 0,39 / / (W poprzedniej wspólnocie za windę płaciliśmy 7zł za lokal i tylko częśc, bo nie w każdej klatce były windy) 9. inne / 0,06 / 0,06 / brak / 10. razem / 2,00 / 2,33 / W poprzedniej wspólnocie jakoś czytelniej były rozliczane zaliczki. Oprócz ww jeszcze płaciliśmy woda gospodarcza 0,04 energia cieplna wspólna 0,05 fundusz remontowy 0,20 Koniec. Pozostałe opłaty dotyczyły już tylko liczników: woda i ścieki 4,91/m3 CO opł.stała 0,55/m2 CO opł.zmienna 35,66/GJ podgrzanie wody 9,50/m3 A tu?! Będzie burzliwie na zebraniu Do zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwecki Re: UWAGA - zebranie 11.05.2006 IP: 194.146.120.* 11.05.06, 09:39 O której godzinie jest zebranie? Jesli dobrze pamietam to o 18. Czy ktoś może to potwierdzić. Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: UWAGA - zebranie 11.05.2006 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.06, 10:09 Zgadza się - o 18.00 Odpowiedz Link Zgłoś
olopolska Re: UWAGA - zebranie 11.05.2006 11.05.06, 23:21 Witam, czy któryś z sąsiadów może mi napisać jakie tematy były poruszane na spotkaniu i co ustalono - dzisiaj nie mogłem być na nim. Pozdrawiam serdecznie! Sąsiad z bramy nr 9 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tisiek Re: UWAGA - zebranie 11.05.2006 IP: 156.17.253.* 12.05.06, 08:59 Pozdrowienia dla wszystkich Sąsiadów, ja również nie mogłam byc na tym spotkaniu więc również proszę o szczegóły Serdeczne dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Rodzinna 12.05.06, 15:05 Naprawdę?!!!! A mówią, ze cudów nie ma:) SUPER Co do zebrania, to planujemy grilla we czwartek ok. 19-tej, może "na żywo" przekarzemy wszystkie informacje. Pozdrawiam Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dma Re: Rodzinna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:39 a może jednak kilka słów napiszą Szanowni Sąsiedzi o poruszanych na spotkaniu sprawach, bo niestety ale nie będziemy mogli uczestniczyć we wspólnym grillu. Pozdrawiam d.m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-vitek1 No i popadało się majowo IP: *.ikatel.pl 13.05.06, 23:33 Nasze świeżo posadzone "wiechcie" napiją się do syta i może coś z nich będzie. Tylko słowika jakoś nie słychać. Pełnia księżyca a on... śpi Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Rodzinna 15.05.06, 17:29 W dużym skrócie: 1. Miejsca postojowe- dlaczego tak mało, dlaczego tak drogo i wynajęcie i kupno, i gdzie one są oprócz garaży. Odpowiedź Prezesa: JAk wszyscy będą chcieli wykupić (lub wynająć) to może obniży cenę:) Plany są do wglądu można zobaczyć gdzie są miejsca postojowe wokół budynków. 2. Zaliczki na opłaty - p.Zdyb przedstawiła z czego składa się stawka 2,33 opłaty eksplatacyjnej ( pisałam wcześniej części składowe) i burzliwa dyskusja nad każdym z nich. Może kiedyś będą niższe 3. Zieleń i mała architektura- część już jest a reszta będzie. 4. Wymiana szyb- będzie, do końca czerwca. 5. Wilgoć w piwnicy - sprawdzą 6. założenie wspólnoty - wg prawa już jest ale rejestrować będą po wakacjach.Będzie więcej aktów notarialnych podpisanych,... 7. Rozliczenie liczników za wodę i ciepło - będą rozliczone na koniec czerwca 8. Będzie dyżur popołudniowo-wieczorny p. Zdyb, coby można było zgłosić problemy , czy porozmawiać 9. będą wywieszone telefony alarm,owe na tablicach. Więcej grzechów nie pamiętam. To tak dużym skrócie:) Myślę, że wszystko się unormuje za kilka miesięcy. Ludzie przestaną się bać i zaczną wymagać jawnie (nie tylko tu na forum) swoich praw, a Blockpol przestanie uważać, że robi nam jakąś łaskę, czy przysługę i zacznie się starać wykonywać swoją pracę z należytą starannością. Na razie nie jest źle. Naprawdę! Pozdrawiam Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Akty notarialne - polecam notariusza ! 15.05.06, 15:49 Witam ! Jako że zbliża się czas podpisywania aktów notarialnych zrobiłem małe rozeznanie. Pan Prezes na zebraniu powiedział, iż zaprzyjaźniona Pani Irena Sobków przygotowuje specjalną ofertę dla mieszkańców naszego budynku. Podpytałem dziś jakie to są stawki i na przykładzie mojego mieszkania (około 63-64 m2) wygląda to następująco: * przy założeniu wartości 208.000,00 zł standardowa taksa wynosi około 1.950 zł netto + VAT 22%. Do tego około 400 zł za odpisy (średnio 6zł za stronę) + 260 zł za wpis do ksiąg według nowych przepisów od 02 marca 2006. Po rabacie dla nas z 1950 zł robi się kwota 1.360 zł. Uwaga !! Jeżeli ktoś z sąsiadów jest zainteresowany jeszcze mniejszą opłatą notarialną proszę o kontakt ze mną, najlepiej na e-mail: xlr8@poczta.onet.pl lub na: pawelski23@gazeta.pl. Mam serdecznego kolegę notariusza, którego mogę wszystkim zainteresowanym polecić. Rozmawiałem z nim dzisiaj i jest w stanie dla nas przedstawić jeszcze lepszą ofertę. Myśle że warto bo na finiszu każde nawet 50 czy 100 zł na wagę złota ;-) Reasumując, w razie pytań proszę o wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur m. Re: Akty notarialne - polecam notariusza ! IP: *.ikatel.pl 15.05.06, 16:18 Trochę to kosztuje. Pewnie do Ciebie się zgłoszę... a właściwie do znajomego...Rozumiem, że im wiecej osób się do niego zgłosi, na tym lepszą ofertę będzie można liczyć? A czy wiadomo już kiedy konkretnie będą podpisywane akty not. (dla budynku A i B)? pozdrawiam artur Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Akty notarialne - polecam notariusza ! 15.05.06, 19:29 Artur tak jak podała Kasia nalicza się to od wartości mieszkania. Wiem jedno że jeżeli pani mecenas Sobków powie kwotę X z pewnością mój znajomy powie mniej ;-)) Nie będę wnikał czemu ale czy to ważne..Po prostu trzeba się z nim skontaktować na umówione hasło ;-)) i powie co i jak. Polecam i z góry zaznaczam że nie mam żadnej działki z tego, po prostu warto sobie pomagać ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur m. Re: Akty notarialne - polecam notariusza ! IP: *.ikatel.pl 15.05.06, 16:20 przepraszam, ale jeszcze jedno mam pytanie: czy nei wiesz może, jaka część tej opłaty notarialnej jest zależna od metrażu? tzn. czy jest tak: od metra xyz, ale minimum 1900? czy raczej od metra xyz, ale minimum 1000? mam mały metraż, stąd moje pytanie :). artur Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Akty notarialne - polecam notariusza ! 15.05.06, 17:09 Opłata notarialna zależy od wartości mieszkania, nie od metrów. Bodajże na forum nieruchomości znalazłam kalkulator opłat. Co do zmiany notariusza z całego serca radzę wybrać innego. Ja niestety bardzo się śpieszyłam, więc nie miałam wyjścia. Albo podpisałabym w wolnym terminie Pana Prezesa, albo dwa miesiące później(co najmniej pewnie). Kiedy próbowałam negocjować cenę z p. Sobków usłyszałam, że przecież obniżyła już 30% i jak ja mogę się jeszcze czegoś domagać. Była tak bardzo "święcie oburzona", że i ja się zirytowałam. Zapłaciłam 1200,00 zamiast 1560,00 (tyle wyliczyłam sama i tyle podsawał mi każdy z notariuszy do których dzwoniłam) Pani Sobków powoływała się, że powinnam zapłacić 1680,00! Dodam tylko, że każy notariusz po minucie rozmowy i podaniu oficjalnej stawki (bez próśb i łaski) obniżał ją do 1000 - 1100 zł. Tak więc warto poszukać. Myślę też, że im więcej aktów, tym taniej być powinno Ze swej strony polecam notariusza, u którego podpisywałam już kilka aktów, moi klienci też korzystają z Jego usług i są zadowoleni: Andrzej Tarkowski, ul.Komandorska. Zupełnie inna klasa człowieka i poziom usługi. Pozdrawiam Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur m. Re: Akty notarialne - polecam notariusza ! IP: *.ikatel.pl 16.05.06, 12:01 dziękuje Wam za informacje i dane o notariuszach, pewnie zgłoszę się po hasło do Twojego, Pawelski, znajomego :). a dziękuje także za sprawozdanie z zebrania, na ktore przyjsc nie moglem. kalkulatory dostepne w sieci wyliczaja raczej mrozącą krew w żyłach opłatę maksymalną - trochę się obawiałem, że raczej nie da się jej zbić. to pocieszające, że nei jest tak źle. Zastanawiałem się jednak nad tym, czy są jakieś urzędowo ustalone stawki minimalne przy tego rodzaju transakcjach. ale dowiem sie tego w swoim czasie. no właśnie: czy wiadomo już, kiedy (mniej więcej) będą podpisywane akty not. z nabywcami lokali z bloków a i b? raczej jeszcze przed wakacjami? a tak przy okazji, jak Wam się podoba wyrównana ul. rodzinna? mam wrażenie, że faktycznie ze dwie dziurki są jakby mniejsze... pozdrawiam artur Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Akty notarialne - polecam notariusza ! 16.05.06, 13:04 Z tego co mówiła Pani Michałuszko i potwierdziła Pani Z. w tym tygodniu mamy szukać w skrzynkach na listy informacji co do wpisów czyli co jak i kiedy. Trzeba zaglądać a w moim przypadku musze się dosć mocno schylić ;-)) Tak mi skrzynkę nisko osadzili... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur m. Re: Akty notarialne - polecam notariusza ! IP: *.ikatel.pl 16.05.06, 14:19 a tak, własnie wyjalem ze skrzynki inform. że dn. 19 czerwca w kancelarii tej proponowanej przez blockpol pani będie podpisywany akt sprzedazy... Koszty wyliczono, i sa niemale. Dodatkowo jest ankieta dot. zadowolenia z blockpolu :). artur Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Grill?! 16.05.06, 15:36 Przepraszam, że się wcinam w poważne tematy :) Grill jest aktualny, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwecki Re: Grill?! IP: 194.146.120.* 17.05.06, 10:24 Ja potwierdzam swoja deklaracje i dostarczę jedego grilla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aseret Re: Grill?! IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 13:28 czy ktoś jest pewien na 100% grila jutro o 19-stej?czekam na info do jutra na kompa do 12-stej, uszanowania sąsiadom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Grill?! IP: *.ikatel.pl 17.05.06, 18:04 Hmm... niezła myśl. Pzdrw. Roman Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Grill?! 18.05.06, 09:38 Ja będę na pewno. Mogę się tylko troszkę spóżnić - robota. Ale nawet pamiętałam, coby rano mięsko rozmrozić. Tacki też zakupiłam. Piwko w lodówce... Co jeszcze potrzebne? Do zobaczenia Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwecki Re: Grill?! IP: *.ikatel.pl 18.05.06, 19:25 I co z naszym grillem? Dzisiaj dopuszczamy? Bylem przed chwila na dole i ani zywego ducha. Za mokro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Grill?! IP: *.ikatel.pl 19.05.06, 21:58 powiedzcie mi drodzy sasiedzi gdzie i kiedy ten grilla ma byc...tez bym przyszedl ale nie wiem co i jak...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwecki Re: Grill?! IP: *.ikatel.pl 21.05.06, 19:53 Grill miał być w czwartek o 19:00 na polance przed brama 13. Czasem grilluje sobie obiad w Kosowie. Jesli ktoś mnie tam dojrzy i bedzie mial ochotę się przyłączyć, zapraszam. Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aseret Re: Grill?! IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 13:00 czy ktoś wie dokładnie o dacie spotkania przy grillu? Proszę o informacje - zwłaszcza p.Kasię lub p.Dagmarę chętnie innych sąsiadów na adres e-mailowy teresa_aseret@interia.pl Dziękuję i dozobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Grill?! 23.05.06, 13:31 Witam po PITach Mam już trochę więcej czasu, bo minął 20-ty! MAm nadzieję, ze czwartkowy deszcz nie zraził nas do spotkania tak całkiem i może w ten czwartek pogrilujemy? Ja będę na 100%! Tylko zebym sama się nie ostała, bo nawet gilla nie mam. CZytam tu, ze niezadowoleie wraca. Może ustalimy jakąś strategię postępowania z Blockpolem? Pozdrawiam i mam nadzieję,że do dobaczenia :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Grill?! 25.05.06, 09:27 No i co z tym grillem Koffani? Mam nadzieję, że tym razem pogoda dopisze. A nasze gronoteż będzie pokaźne. Mam nadzieę, że do zobaczenia :)))) Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: Grill?! 30.05.06, 09:48 Witam serdecznie Obiecuję, że już nigdy nie będę umawiać się na grilla!!! Może pogoda znów wróci?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: Akty notarialne - polecam notariusza ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.05.06, 10:57 Otzrymałem właśnie wyliczenie za akt notarialny. Czy opłata notarialna na poziomie 1410 PLN (+ VAT) za mieszkanie za 220 tys PLN to za wysoka cena, czy do przyjęcia? Do zobaczyska Carat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magyar wilgoć i grzyb w piwnicach -brak działań Blockpolu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 11:00 dziś po dłużej nieobecności w piwnicach zauważyłem, że Blockpol nic nie zrobił w poruszanej na zebraniu kwestii wilgoci i grzybów, która ma się coraz lepiej (w piwnicach oczywiście). Teraz nawet wygląda to coraz "ciekawiej", bo zajęły się szczebelki drewnianych drzwi do piwnic. Blockpolowi już dawno przestałem wierzyć, ale teraz mam już wrażenie, że robią z nas głupków, bo po co było to spotkanie i zapewnienia p. Prezesa?? Brak działania ze strony Blockpolu to nic innego jak tylko nie wypełnianie zadań ciążących na zarządcy, a ustawa o własności lokali wyraźnie stanowi, że (Art. 26. 1.) "Jeżeli zarząd nie został powołany lub pomimo powołania nie wypełnia swoich obowiązków albo narusza zasady prawidłowej gospodarki, każdy właściciel może żądać ustanowienia zarządcy przymusowego przez sąd, który określi zakres jego uprawnień oraz należne mu wynagrodzenie. Sąd odwoła zarządcę, gdy ustaną przyczyny jego powołania." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: wilgoć i grzyb w piwnicach -brak działań Bloc IP: *.ikatel.pl 27.05.06, 10:43 Byłem dzisiaj w piwnicy i czułem się jak w dżungli. Zielone korzuchy pleśni na drzwiach robią niemiłe wrażenie, a zapach ... Ponadto jak podoba się drogim sąsiadom "soczyście zielona trawka" przed naszymi blokami? ma już chyba ze dwa metry :-) Podobno miała być podlewana - deszcz chyba kogoś wyręczył, ale nasion trawy już pewnie dawno nie ma bo stanowiły nie lada gratkę dla wygłodniałych ptaszków. Rozumiem, że skoro nie ma trawki to plac zabaw, który miał być wykonany na zazielenionym placyku przed blokiem nigdy nie powstanie. No cóż nadal pozostaje mi chodzić z córką do sąsiednich wspólnot i korzystać z jeszcze nieogrodzonych placów zabaw. Czy Blokpol w końcu wywiąże się z obietnic? Pzdrw. R. Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: wilgoć i grzyb w piwnicach -brak działań Bloc 30.05.06, 10:00 Zaniepokojona poszłam do swej piwnicy, ale w klatce nr 9 nie ma takich problemów. Piszecie o bloku C, czy B? Czy zgłaszaliście ponownie ten problem do Blockpolu? Myślę, ze trzebaby Ich "zamęczyć" telefonami, a najlepiej pismami. Na pismo muszą odpowiedzieć pisemnie! A rozmowę telefoniczną jak udowodnić? Spotkanie z panem Prezesem było nieformalne :)i tylko od Jego honoru zależy, czy i jak zareaguje! Piszcie, bo to bardzo ważne. W końcu to fundamenty NASZYCH domów. Co do trawki i placu zabaw, to nie mam złudzeń. Po co czekać aż trawka wyrośnie i potem ją zadeptać i rozkopać przy stawianiu huśtawek? Bez sensu. Myślę, że założenie jest takie: przeczekać. Następne spotkanie dopiero we wrześniu, zna zimę nie ma sensu stawiać i rok minie. Podobnie, jak z garazami. Dla mnie jasno się Prezes wyraził: poczeka, nie będzie chętnych (na platformy), dostanie zgodę z miasta, że nie musi być 110, wystarczy 30. A my będziemy się coraz bardziej męczyć, bo coraz więcej będzsie samochodów. Pozdrawiam cieplutko, na przekór pogodzie :)) Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur m. Re: wilgoć i grzyb w piwnicach -brak działań Bloc IP: *.ikatel.pl 30.05.06, 10:29 z pewnością makabrycznie wręcz jest w bloku z klatką 11 - to chyba B? Moje drzwi do "komórki lokatorskiej" już kwitną - byłem na dole parę dni temu, napisałem pismo tylko że ...jeszcze nie zaniosłem, bo zapomniałem :(. Pójde jutro. Mój znajomy twierdził, że jego deweloper też nie zrobił dobrze izolacji fund. (zakładam, że w tym tkwi problem). Miał nawet w związku z tym problem z odbiorem budynku i musiał to poprawić. Co oznacza, że być może da się to poprawić. pozdrawiam artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur m. Re: wilgoć i grzyb w piwnicach -brak działań Bloc IP: *.ikatel.pl 30.05.06, 10:33 klatka 9 ma piwnicę w innym miejscu niż 11? jeśli masz ochotę zobaczyć, stuknij do mnie (11/2, czyli 202 :) ) po południu. artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: wilgoć i grzyb w piwnicach -brak działań Bloc IP: *.eranet.pl 30.05.06, 23:02 Witam! Właśnie mija miesiąc od momentu złożenia przeze mnie pisma do Blockpolu w sprawie piwnicy. I co? I nic!!! Sobie robią poprostu jaja. Na szczęście mam kopię tego pisma potwierdzoną przez nich. Jutro będę dzwonić. Na forum podzielę się wiadomościami. Pozdrawiam Carat P.S. Panie Arturze. Możemy się wybrać do piwnicy razem z Katasiak, jestem też do dyspozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: wilgoć i grzyb w piwnicach -brak działań Bloc 31.05.06, 09:46 Stuknę dziś wieczorkiem. Czy po 20-tej nie będzie za późno? Wydawało mi się, że każda klatka ma inne piwnice, ale cóż ... dziś możemy pobuszować po piwnicach. Ale mi się przypomniało! Czy Wy też będąc dzięćmi bawiliście się w piwnicach? U mnie były podobne, była też suszarnia i magiel. Taki "na zimno". Ach te wspomnienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur m. Re: wilgoć i grzyb w piwnicach -brak działań Bloc IP: *.ikatel.pl 31.05.06, 10:30 o 20 nie będzie za późno, a dziś nawet troszkę za wcześnie. zapraszam po 20.30 - będę już wtedy na pewno. Carat, czy Tobie też odpowiada ta godzina? artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: wilgoć i grzyb w piwnicach -brak działań Bloc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.06, 12:26 Witam! Właśnie rozmawiałem w sprawie piwnic. Uprzejmie poinformowano mnie, że w czerwcu tego roku będzie u nas firma, która założy dodatkową wentylację tam, gdzie jest wilgoć (czyli np. w bloku A i B) oraz uszczelni rury ściekowe, aby woda w czasie deszczu nie lała się do piwnic (blok C). Zobaczymy jak to będzie. Myślę, że aby przyspieszyć te działania, powinna większa liczba lokatorów napastować Blockpol w tej sprawie. I jeszcze jedno. Osoby które mają porysowane szyby i czekają na wymianę powinni uzbroić się w cierpliwość, ponieważ Blockpol będzie zmieniał dostarczyciela szyb. Ma to nastąpić w czerwcu i wg zapewniwń, firma ta ma indywidualnie kontaktować się z każdym zainteresowanym w sprawsie terminu wymiany szybek. Pozdrawiam Carat P.S. Do Artura i Katasiak. Ja jestem w domu codziennie po 20.00, ponieważ jest to pora spania mojego młodego, więc możemy się umówić na rekonesans po piwnicach. Wystarczy dać sygnał domofonem (207). Odpowiedz Link Zgłoś
katasiak Re: wilgoć i grzyb w piwnicach -brak działań Bloc 01.06.06, 15:26 Witam Byliśmy wczoraj z Arturem w piwnicy klatki 11 - przestraszyłam się! W mojej klatce (9) jest troszkę lepiej, ale drzwi do komórek też się zazieleniły. Miejmy nadzieję, ze "działania czerwcowe" przyniosą skutek. Gdybyście chcieli powtórzyć "spotkanie piwniczne" i nie tylko, domofon 113 (szczęśiwe 13 :) ) Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magyar Re: wilgoć i grzyb w piwnicach -brak działań Bloc IP: *.ikatel.pl 01.06.06, 19:44 Carat, czy w kwestii piwnic budynku C to powiedzieli tylko o "uszczelnieniu rury ściekowej, aby woda w czasie deszczu nie lała się"?? Bo chyba to jakies nieporozumienie. I tez uważam, że to nie jest kwestia uszczelnienia rury czy nawet założenia dodatkowej wentylacji. Np. moja piwnica to z dwóch stron ściany nośne budynku i żadnej rury tam w pobliżu nawet nie ma tylko na moje nie fachowe oko woda przenika przez mur i w tym jest problem. jak ktoś dobrze powiedział na zebraniu: (uwaga cytuję) "izolacja została spier...". A druga sprawa jest taka, że niejaka telekomunikacja TP zrobiła nam przed blokiem studzienki, niszcząc zarazem krzewy, które posadzono i mieszająć korę z ziemią. Jestem zachwycony :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: wilgoć i grzyb w piwnicach -brak działań Bloc IP: *.eranet.pl 01.06.06, 22:42 Witam! Niestety, tylko o takiej "pomocy" mnie poinformowano. Na koniec rozmowy wyraziłem dodatkowo nadzieję, że nie trzeba będzie osuszać budynku, na co mój rozmówca (kierownik techniczny) zapewnił, że na pewno nie będzie tak źle. Ano zobaczymy :((. A propos TPSA. Oni przynajmniej chcą mieć nowych abonentów. Rozmawiałem z Dialogiem i usłyszałem, że dział zajmujący się pozyskiwaniem nowych klientów na razie nie widzi potrzeby instalowania tutaj nowej "skrzynki". Podobno nie jest to opłacalne. No cóż. 100 nowych potencjalnych abonentów widocznie nie zasługuje na uwagę Dialogu. To przykre :( Pozdrawiam Carat Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_pp Kolejne włamanie do piwnic 06.06.06, 23:12 Dzisiaj znowu włamali się do piwnic w budunku c pienice przy wyjeździe. Nowa technika - wyłamywanie drzwi. Zamykajmy na nasze super klucze MAster, wszystkie drzwi jakie się da. Dobra nowina to ta, że chyba nikomu nic nie zginęło. Kto chce należeć do Straży Sąsiedzkiej, a może raczej Straży Rodzinnej:-) P.S. Ma ktoś ażurowe drzwi do odstąpienia:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwecki telewizja - antena zbiorcza IP: *.ikatel.pl 10.06.06, 23:47 Witam, Czy w waszych gniazdkach tv jest jakikolwiek sygnał? Próbowałem odszukać programy telewizji publicznej, ale jak do tej pory mi się nie udało. Czy muszę wykupic abonament na tv kablową? Pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
dmajdak Re: telewizja - antena zbiorcza 11.06.06, 15:22 u nas, w budynku C, po podłączeniu telewizora do gniazda, znalazły się : TVP1, TVP2,TVP3, Polsat, TVN, TV4. Pozdrawiam Daniel Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: telewizja - antena zbiorcza i Cyfra + 12.06.06, 12:32 Witam ! Dzwoniłem od Ikatela i powiedzieli że w gniazdku jest 6 kanałów naziemnych czyli to się zgadza. Pytałem z kolei o możliwość zasysania Cyfry + z gniazdka bez konieczności wieszania talerza na balkonie. Otóż jest to możliwe tylko trzeba lekko zmodyfikować instalację. Blockpol został o tym poinformowany i trzeba ich pytać tudzież nękać. Podejrzewam, że jak nie będzie dużo zainteresowanych to się rozlezie po kościach i sobie będziemy wieszać talerze ;-))A szkoda szpecić budynek ale cóż..zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: telewizja - antena zbiorcza i Cyfra + IP: *.ikatel.pl 12.06.06, 23:35 jest taka mozliwosc ale Ikatel ponoc powiedzial Blockpolowi ze musieliby sie zgodzic na podlaczenie wszyscy mieszkancy bo innaczej sie to nie oplaca (jak wiadomo znajdzie sie ktos kto nie oglada wiec poco mu, logiczne)...zato blockpol prowadzi ponoc rozmowy z jakas tv kablowa z kleciny ktora chce nasze + okoliczne bloki wziasc w swoje ramiona, prowadza teraz rozmowy z TPsa zeby kable w ich studzienkach puscic, wtedy tv moze juz w lipcu by byla, jak tp sie nie zgodzi beda sami kopac - wtedy dopiero kolo wrzesnia bylby sygnal :( pozdro dla sasiadow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Koniec niewinności IP: *.crowley.pl 14.06.06, 08:19 Witam, W nocy ukradli mi radio z samochodu, który stał zaraz obok bramy nr 15. Do tej pory uznawałem okolice naszych bloków za bezpieczną. Dobrze, że przynajmniej nie wybili szyby, ani nie popsuli zamków. Po prostu otworzyli samochód (nie wiem jak), wyciągnęli co chcieli i zostawili samochód otwarty. Koniec niewinności... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: Koniec niewinności IP: *.crowley.pl 14.06.06, 08:43 Zapomniałem jeszcze dodać... Może ktoś polecić jakiegoś dobrego i taniego elektryka montującego alarmy samochodowe? :) Pozdrawiam, Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
olopolska Re: Koniec niewinności 14.06.06, 19:38 Witam, Łączę się z Tobą w bólu mi też ukradli w nocy radio przy bramie 9, ale dodatkowo straciłem szybę. I jestem bardzo wkurzony. Może pomyślmy o ogrodzeniu? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica Re: Koniec niewinności IP: *.ikatel.pl 15.06.06, 14:50 No to zmartwiliście nas- widać, że chłopaki z Kleciny nie próżnują. Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Koniec niewinności 15.06.06, 22:54 no wlasnie - moze ogrodzenie - ja jestem w 100 za tak! Mysle ze na tyle mieszkancow to nie wyszlo by az tak duzo - co o tym myslicie? orientuje sie ktos w tym temacie - jakie to sa koszty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: Koniec niewinności IP: *.crowley.pl 16.06.06, 13:04 Też jestem za tym by ogrodzenie stanęło. Chętnie się dołoże, bo chciałbym w końcu kupić jakieś radio do samochodu i się o nie nie martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: Koniec niewinności IP: *.eranet.pl 15.06.06, 23:02 Witaj! Widziałem, że masz wybitą szybę i sobie pomyślałem że był włam. Współczuję. Jeżeli chodzi o ogrodzenie. Jak sobie dobrze przypominam, to na spotkaniu z Prezesem Blockpolu (w szkole), był poruszany temat dziwnego sposobu otwierania drzwi za pomocą domofonu. Na to Prezes odpowiedział, że jest to zrobione dlatego, że będzie jedna furtka wejściowa i dlatego każde mieszkanie ma inny kod. Znaczy się ma być ogrodzenie. Kiedy? Tego już nie powiedział. Myślę, że trzeba cisnąć Blockpol, aby takie ogrodzenie postawiło. Jeszcze jedna sprawa. Widziałem faceta, który podlewał naszą trawkę. Co prawda chyba pojawia się raz na ruski miesiąc, ale my płacimy za to, aby pielęgnował tą trawkę. Dlaczego się pieklę? Dlatego, że Prezes stwierdził, że plac zabaw dla dzieci będzie wtedy, kiedy trawka wyrośnie. Czas, aby coś w tym kierunku się też ruszyło. Pozdrawiam wszystkich Carat Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Koniec niewinności 16.06.06, 12:33 Niestety zle zrozumiales : Ogrodzenie bedzie - jezeli sami sobie za nie zaplacimy... a odnosnie placu zabaw - to mysle ze mozna by juz zaczac cos dzialac - to co dzwonimy? PelEe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Umberto Re: Koniec niewinności IP: *.ikatel.pl 16.06.06, 22:00 Trawka nie urosła, ale za to lebioda i inne chwasty mają się rewelacyjnie. Szkoda słów bo jak się przechodzi obok innych wspólnot - np. Stalmontu - to aż skręca mnie na myśl naszego chwastnika. Co do ogrodzeni pomysł jest ok, tylko czy chłopców z "Kleciny" jest w stanie powstrzymać? Musiałby pewnie być jeszcze jakiś pan z ochrony lub inny dozorca co raz na 1h zrobiłby sobie spacer wokół bloków. Natomiast w piwnicach możnaby założyć nieskomplikowany alarm: jedna wspólna centralka alarmowa obsługująca kilka stref; jedna czujka za każdymi drzwiami do piwnic byłaby jedną strefą; prosta klawiaturka do rozbrajania i zazbrajania alarmu w każdej strefie (lub pilot) i kilka syren 130dB. Pozdrawiam Umberto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Koniec niewinności IP: *.ikatel.pl 16.06.06, 22:13 Witam wszystkich sasiadow! Mieszkam w bramie nr 19. Ponad tydzien temu bylo wlamanie do naszych piwnic i wszystko nam rozwalili, podejrzewam, ze to ci slynni chlopcy z Kleciny. Ja juz nie mam sily do walki z Blockpolem. Najpierw walczylam o szpary w drzwiach, o pochlapane zolta farba parapety. Wiosna uplynela pod znakiem walki o plamy wilgoci przy podlodze. Jakis miesiac temu kaloryfer sie rozciekl prosto do posadzki i mialam na scianie plame o dlugosci 3m. Jakos to przezylam. Najgorsze jednak sa w tej chwili okna, gdzie pekla mi samoistnie szyba w drzwiach balkonowych, a jedno okno przestalo sie domykac. Pisal ktos z was juz reklamacje? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Re: Koniec niewinności IP: *.eranet.pl 16.06.06, 22:22 Szkoda, a miało być tak pięknie ... Czy faktycznie ogrodzenie coś zmieni? Chyba że pod prądem i drutem kolczastym :) Trzeba by faktycznie kogoś zatrudnić do dozorowania w nocy. Tylko gdzie ten ktoś miałby się podziać w czasie np. deszczu? A propos placu zabaw. Obecnie bardzo często plac zabaw zamiast trawy jest wykładany specjalnymi płytami z pianki (gumy), która jest bezpieczna dla dzieci i amortyzuje upadki np. ze zjeżdżalni. Takie rozwiązanie widziałem m.in. na nowym osiedlu na ul. Prusa. Może trzeba pójść w tym kierunku, a nie czekać na cud z trawą? Pozdrawiam Carat Odpowiedz Link Zgłoś
olopolska Re: Koniec niewinności 17.06.06, 15:10 Witam, Myślę, że płot byłby optymalnym rozwiązaniem – zawsze jakieś utrudnienie. Włam do mojego samochodu oszacowano wstępnie na 2.197,00 bez kosztów robocizny. Dobrze, że auto jest ubezpieczone i zwrócą koszty naprawy, ale pełno papierów, załatwiania kilka dni mnie w pracy nie byłem – bo na szybę czekałem i zwyżka przy kolejnym ubezpieczeniu. Myślę, że będą kolejne włamania – policja po zgłoszeniu nawet nie zrobiła „objazdu” po osiedlu. Także musimy liczyć tylko na siebie Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
pawelski23 Re: Koniec niewinności 18.06.06, 14:26 Faktycznie o ogrodzeniu możemy zapomnieć jak sobie sami nie zrobimy..pani Ela wspominała coś w zeszłym roku, że może będzie to zrobione ale Prezes na spotkaniu dobitnie z głowy to wybił. Przy okazji podpisywania aktu zapytałem zresztą Prezesa Juniora czy jako mieszkaniec nie jest zainteresowany ogrodzeniem ale tylko enigmatycznie się uśmiechnął ;-) Nie jest to złoty środek na jumaków ale zawsze utrudnienie i myśle że warto pomyśleć. A co do garaży pod ziemią może warto, żeby zainteresowani złożyli propozycję Blockpolowi. Pan Zieliński potwierdzał, że jest otwarty na propozycję. Ja proponuje kwotę 120 zł miesięcznie i choć sądze, że wzbudzi to uśmiech na twarzy zainteresowanego spróbować trzeba. Jeśli będzie nas więcej osób będzie łatwiej negocjować. Nie uśmiecha mi się co rusz wstawiać szyb, lusterek czy radia. Nie po to płaciłem tyle kasy, żeby sterczeć w nocy w oknie i ustepować na każdym kroku zarządcy albo szukać garażu po sąsiednich blokach. Pozdrawiam !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Plac zabaw IP: *.ikatel.pl 17.06.06, 18:36 Myślę, że to dobry pomysł z tymi specjalnymi matami na placu zabaw. Ostatnio po tym wypadku, w którym zginął chłopczyk przygnieciony ślizgawką, było w telewizji kilka programów na temat bezpieczeństwa na placach zabaw. Te maty spełniają wysokie normy, są miękkie, dobrze amortyzują. Jak dziecko fiknie, to raczej nic mu się nie stanie. Nie będzie żal niszczyć naszego "trawnika", bo bliżej mu do "chwastownika".. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica fragmenty płotu IP: *.ikatel.pl 20.06.06, 10:21 Na działce sasiadującej z naszą posesją, tej o której posprzatanie nie udało nam się doprosić, powstaje płot. W tej chwili pojawił się w kilku fragmentach, czy ktos ma informację co to ma być? ponoć teren ten miał byc przeznaczony na "prostowanie" ulicy jeździeckiej? Odpowiedz Link Zgłoś
olopolska Re: fragmenty płotu 20.06.06, 21:07 Witam, Na tej działce powstanie budynek apartamentowy z mieszkaniami pod wynajem – inwestycja pana Piotra Drobnickiego (w kształcie litery „L” ) właściciela między innymi CH „Korona” na Psim Polu więcej o tej inwestycji na stronie: www.biznespolska.pl/gazeta/article.php?contentID=112859 Dodatkowo na przeciwko budynku „C” powstanie kolejny apartamentowiec pana Ryszarda Czechowskiego – strona: www.deweloper.com/index.php?dir=oferta&cmd=sprzedaz Także zostaniemy troszkę „obudowani” – natomiast co do „lasku” na razie bez zmian – dzierżawa na ten obszar jeszcze jest ważna na 8 lat. A co do „wyprostowania” ul. Skrajnej – droga prawdopodobnie powstanie w przeciągu 5 lat i „zabierze” troszkę naszego parkingu przed budynkiem „A” – ogólnie jest „wesoło”? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
detrytus12 Re: Plac zabaw 10.09.19, 11:58 Oczywiście, że mata na plac zabaw to dobry pomysł. Ja mam położone maty przerostowe na ogródku pod urządzeniami dla dzieci. Maty kupiliśmy na stronie www.wsltd.eu/produkty/maty-na-silownie-i-place-zabaw/maty-przerostowe-na-place-zabaw-ws-play i jesteśmy bardzo zadowoleni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Garaże IP: *.eranet.pl 21.06.06, 21:51 Witam sąsiadów! Serdecznie zapraszam do naszego nowego basenu, znajdującego się w miejscu garażu podziemnego. Czekają na Państwa różnorakie atrakcje. Ale tak na poważnie! Wszystkich zainteresowanych garażami zapraszam na mały rekonesans po garażu w bloku A i B. I za to mamy płacić ... tys. PLN? To chyba jakieś nieporozumienie. Chyba, że to ma być garaż z myjnią podczas deszczu. Jeszcze jedna sprawa. Zainstalowano drzwi ognioodporne. Super! Ale co z tego, jak zwykła woda "przechodzi" sobie jak chce na drugą stronę na łączeniu ścianek działowych, które trzymają te drzwi. Czy ktoś mi jest w stanie odpowiedzieć, że ma tak być? Nie wiem co się dzieje w piwnicach, których ściany przylegają do gruntu. Czy tam też jest tak tragicznie jak w garażu? Z mokrym pozdrowieniem Carat P.S. Chyba nie da się wkleić zdjęć, które zrobiłem komórką. A może ktoś z Państwa jest w stanie jeszcze dzisiaj zrobić zdjęcia aparatem cyfrowym jako dowód? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carat Pływające garaże IP: *.eranet.pl 21.06.06, 21:52 Witam sąsiadów! Serdecznie zapraszam do naszego nowego basenu, znajdującego się w miejscu garażu podziemnego. Czekają na Państwa różnorakie atrakcje. Ale tak na poważnie! Wszystkich zainteresowanych garażami zapraszam na mały rekonesans po garażu w bloku A i B. I za to mamy płacić ... tys. PLN? To chyba jakieś nieporozumienie. Chyba, że to ma być garaż z myjnią podczas deszczu. Jeszcze jedna sprawa. Zainstalowano drzwi ognioodporne. Super! Ale co z tego, jak zwykła woda "przechodzi" sobie jak chce na drugą stronę na łączeniu ścianek działowych, które trzymają te drzwi. Czy ktoś mi jest w stanie odpowiedzieć, że ma tak być? Nie wiem co się dzieje w piwnicach, których ściany przylegają do gruntu. Czy tam też jest tak tragicznie jak w garażu? Z mokrym pozdrowieniem Carat P.S. Chyba nie da się wkleić zdjęć, które zrobiłem komórką. A może ktoś z Państwa jest w stanie jeszcze dzisiaj zrobić zdjęcia aparatem cyfrowym jako dowód? Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: Pływające garaże 21.06.06, 22:41 ja byłem teraz w piwnicy budynku C - mam zdjecia - woda po kostki prawie - jutro wysyłam do Pani "ZDYB" czy jak jej. Dzwonimy jutro wszyscy do nich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Umberto Re: Pływające garaże IP: *.ikatel.pl 22.06.06, 20:21 W piwnicy, wspólnej dla klatki 13 i 15, jest około 2 cm wody. Niestety brak gumowców uniemożliwił mi dotarcie do własnej piwnicy. Najgorsze jest to, że podłoga piwnicy jest położnona jeszcze niżej niż podłoga parkingu (około 10 cm) i nawet poprawienie zewnętrznej izolacji ścian niewiele już zmieni. Brak dobrej wentylacji w połączeniu z wilgocią już dawno zaczął robić swoje. Gruba warstwa pleśni na drzwiach i nietylko oraz zapach robią niemiłe wrażenie. Pzdrw. Umberto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur m. Re: Pływające garaże IP: *.ikatel.pl 22.06.06, 20:46 w klatce 11 nie bylo chyba powodzi w piwnicy. ale plamy na styku sciany piwnicznej i podlogi sa chyba wieksze i wyraznie mokre (zeby je sobie obejrzec, po wejsciu do piwnicy 11 trzeba skrecic w prawo w pierwsza albo druga "uliczke", lepsze sa chyba te w pierwszej uliczce). mam przykre wrazenie, ze wbrew zapewnieniom pracowników Blocpolu problem wentylacji pomieszczen piwnicznych okaże się tylko jedna z przyczyn wilgoci w piwnicy. pozdrawiam artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magyar radykalniejsze działania wobec Blockpolu IP: *.ikatel.pl 24.06.06, 11:52 Dzis dopiero wybrałem się do piwnicy i to co zobaczyłem przerosło moje wyobrażenie. W piwnicy wspólnej dla klatki nr 17 i 19 stoi wciąż woda na około 5 cm. Nie wspominam już o tym, że wilgoć nadal się ma dobrze, grzyb, pleśń i cokolwiek jeszcze innego ma idealne warunki do dalszej ekspansji. Dzwoniłem w czwartek do Blockpolu w tej sprawie, ale po raz kolejny dostałem od Pani Zdyb wymijającą odpowiedź. Osobiście mam już tego dość. Blockpol nie sprawdza się w ogóle jako zarządca. Proponuję radykalniejsze działania wobec Blockpolu, które oczywiście mieszczą się w granicach prawa - sądzę, że firmie tej zależy na dobrej marce, ale skoro pozwala sobie na takie zaniedbania i ignorancję swoich klientów to chyba nie pozostaje nam nic jak tylko zainteresować wszelkie możliwe instytucje o ich postępowaniu - od nadzoru budowlanego aż po media (te mogą być szczególnie zainteresowane). Oczywiście wcześniej proponuję zbiórkę podpisów pod listem do Blockpolu z wezwaniem do usunięcia "fuszerki" z rozsądnym terminem do wykonania. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: radykalniejsze działania wobec Blockpolu IP: *.crowley.pl 26.06.06, 11:59 Chętnie się podpiszę. Należałoby przygotować listę rzeczy, z którymi Blockpol zalega. Pozdrawiam, Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aseret Re: radykalniejsze działania wobec Blockpolu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 23:47 Nie czytałam szanownych sąsiadów wpisów na forum ale wybrałam się do piwnic w budynku C aby powiesić kłódkę i....... wpadłam po kostki w wodę. Oczywiście "miłosny" liścik do szanowej firmy na dziennik podawczy zaniosłam. Wyjaśnienia, jakie usłyszałam lepiej zaprezentowałby uczeń gimnazjum. Jak narazie czekam na pisemną odpowiedź.Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pocahontas dobro sąsiedzkie IP: *.ikatel.pl 27.06.06, 22:50 od dłuższego czasu obserwuję poczynania niektórych sąsiadów, którzy zachowują się tak jakby mieszkali sami w naszych blokach. Mam na myśli weekendowe grillowanie, przyjmowanie gości i imprezowanie do późnych godzin nocnych na tarasach. Dziwi mnie z ich strony brak odpowiedzialności i nie liczenie się z pozostałymi mieszkańcami. Przy obecnych temperaturach nie na możliwości, aby wytrzymać w mieszkaniu z pozamykanymi oknami, bo sąsiad grilluje na tarasie z takim "zaangażowaniem", że nie widać bloku sąsiedniego. Nie mówiąc już o naszych najmłodszych mieszkańcach, którzy najbardziej odczuwają nieodpowiedzialne zachowanie dorosłych.Przyznacie, że imprezy nocne na tarasie są jak najbardziej nie na miejscu i kategorycznie się z temu sprzeciwiam. Nie mam nic do tego ,aby "zainteresowany" przyjmował gości w swoich "czerech ścianach". Szanujmy siebie na wzajem ,a z pewnością będzie nam się przyjemniej mieszkało. Kolejny temat który mnie irytuje, to puszczanie głośne muzyki w godzinach wieczornych. Czy ta osoba serwuje nam darmowy przegląd "wideoteki trzydziestolatka"? pozdrawiam i mam nadzeję, ze jest więcej osób które myślą podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pelee Re: dobro sąsiedzkie 28.06.06, 09:27 popieram! odnosnie kolesia ktory slucha muzyki i do tego jeszcze pieknie spiewa - wczoraj juz chyba przesadzil! poszedlem z sasiadami do niego o 22 - pukalismy do drzwi do niego - gosciu sciszyl tylko ale bal sie otworzyc drzwi! - co za koles!!!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgradziel Re: dobro sąsiedzkie IP: *.crowley.pl 28.06.06, 12:36 Witam, Ja również popieram sąsiadów. Wczoraj było wyjątkowo głośno. Właściwie to zaczałem się do tego przyzwyczajać, ale brat który mnie odwiedził zapytał czy tak mam codziennie. No i zastanowiłem się i rzeczywiście. Codzinnie coś się dzieje: muzyka, grill, mecz, muzyka, grill, mecz... Po prostu trzeba dzwonić na policję i tyle. Pozdrawiam, Paweł Grądziel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magyar pytanie o C.O. IP: *.ikatel.pl 03.07.06, 21:07 wiem, że jest bardzo gorąco na dworzu (dla sąsiadów z Małopolski - na polu), i pytanie o centralne ogrzewanie może wydawać się dziwne, ale takiem mi się nasunęło. A tyczy się rozliczeń, które miały/mają nastąpić odnośnie C.O. Juz po raz kolejny przypatruję się zawiadomieniu o wysokości zaliczek wysłanych do nas przez Blockpol i stale zastanawiam się na opłatą stałą C.O. Rozumiem, że nasz piec działa na gaz - ok, rozumiem nawet, że za dostarczenie tego gazu musimy zapłacić opłatę stałą - ok, ale czemu wynosi ona 0,90 zł*m2?? Na zebraniu, które odbyło się w maju w zasadzie nic z tego nie zrozumiałem. Nie bradzo tez wiem jako to się ma do tego co można przeczytać na stronach: www.gazownia.pl/ Może ktoś z Was znalazł klucz do tak naliczanej opłaty stałej, bo mimo wszystko wydaje mi się, że jest do dużo, ale może źle sądzę. Będę wdzięczny za odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Nowe Forum Rodzinna !!! IP: *.ikatel.pl 04.07.06, 09:37 Nasz sąsiad z bramy 11 założył forum internetowe naszego osiedla. Jest bardziej przejrzyste od tego wątku gazetowego, są wyodrębnione tematy i można je rozbudować w zależności od propozycji. Adres: www.rodzinna.fora.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica osobliwe zachowania saciadów cd. BRAMA 9 IP: *.ikatel.pl 06.07.06, 14:45 Od kilku- kilkunastu tygodni obserwuję ( wszelkimi zmysłami ;) poczynania wykończeniowe sasiadów. Nie bede pisać, że nie do końca moge sie pogodzić z włączaniem wiertarki przed godz 7.00 rano- w końcu trzeba być człowiekiem. Denerwuje mnie jednak ( a już pomału wytraca z równowagi) inna kwestia. Otóż ktoś przed trzema tygodniami pozostawił przy samym wejściu do bramy nr 9 kilka worków z, jak mniemam, odpadami okołoremontowymi. Ja rozumiem, ze to mogło stac 2 dni, 5 dni, tydzień ale czwarty tydzień to juz lekkie przegiecie. Na dodatek z niezawiązanych worków wyziera mało estetyczny widok. Jak się wyprowadzałam z typowego wrocławskiego blokowiska z tzw. wielkiej płyty jedną z rzeczy, która mnie radowała była nadzieja, że na nowym osiedlu, które zasiedlą młodzi, nowocześni ludzie nie bedę obserwować podobnych, slamsowatych zachowań. Niestety...Kochani, na takie cos naprawdę nie ma usprawiedliwienia, to jest niechlujstwo i brak poszanowania współlokatorów. Dzrogi sasiedzie! Ulituj się, nie mieszkasz sam! Posprzataj ten śmietnik! Asica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: osobliwe zachowania saciadów cd. BRAMA 9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 12:43 . Odpowiedz Link Zgłoś